Illusztrációként beszúrnék néhány képet az alkotók interneten is elérhető munkáiból.
Egy "klasszikus" graffiti.
Azért nem mindegy, hogy egy ilyen van egy kocsin, vagy tele van vele az egész. Vagy hogy egy régi, régebben átfestett kocsin van, vagy pl. egy Desiron.
De én ennél sokkal rondábbnak találom azt, amikor egyanez olyan nagyméretű, hogy az ablak(ok) nagy részét befedi, vagy ha a kocsik belső része van összefirkálva fekete filctollal. És nemcsak a burkolat, hanem az üléstámlák is.
Szóval, ezt még művészetenek nevezhetnék, maguk az alkotók, de a fekete filctollazást semmiképpen sem!
Ez viszont már tényleg művészet:
Miért nem ilyeneket festenek inkább?
Ha az aluljárókban ilyen jellegű alkotások lennének, az sokkal jobb lenne, mint a mostani helyzet.
Csak az a baj, hogy h X felfesti ezt ma betonfalra, akkor lehet, hogy holnap megjelenik majd egy I.Q.-harcos, aki szépen teletaggeli majd ezt a munkát, vagy ennek a szzomszédjába TAG-gel, így alaposan elrontja majd az összképet. :(((
Valamikor azt hallottam, hogy a lényeg, hogy mozgásban van és az ország nagy részében (esetleg külföldön is) látható a "nagy tehetségű" művészek munkája.
Ha azonban csak a helyi kocsma falát csinálják le, abban nem sok örömük van.
Van valakinek térképe az 1910 előtti Dombóvár - Mágocs-Alsómocsolád nyomvonalról? Vagy le tudja rajzolni skiccel, hogy mi volt a különbség a maihoz képest? Vagy legalább el tudná mondani?
Én az ilyen firkáló hülyegyerekeket beraknám 2-3 hónapra, kényszermunkára valamelyik járművajítóba aztán esztergáljon vagy a vele rakatnám fel az összes BHV-s kocsira a mostani újfajta lámpaburákat, aztán 8 óra csavarozgatás után bizti nem lenne kedve firkálni...esetleg befognám budit takaríttatni Ózd vagy Lajosmizse környékén :)) Ott élje ki a művészi hajlamait
"míg a valódi graffitisek a TAG-gelőket is nem közösítik ki, addig semmi jót nem várhatunk."
Próbálják kiközösíteni de hiába. Két volt osztálytársam ismert graffitis, azt mondták hogy szinte minden eszközt bevetnek (akár a tettlegességig), hogy kiszürjék a csak firkáló kezdőket, de ez szinte lehetetlen. Egyrészt senkire nincs ráírva hogy graffitis, és hogy mi a "tag neve", másrészt nekik sincs igazán idejük egész nap 13-14 éves (!!!) gyerekeket hajkurászni, hogy lebeszéljék őket erről az egészről. Én úgy tapasztaltam, hogy a komolyabb "graffitisekkel" érdemes elbeszélgetni a dologról, hogy kicsit nagyobb rálátást kaphasson mindenki erre az egészre, bár amikor megkérdeztem tőlük hogy miért jó pont vonatra festeni, azt mondták, hogy nem igazán tudnának rá meggyőző érvet és nemis keresnek. Mindenesetre azt elmondták, hogy a MÁV nekik nem ellenség, és nem azért festenek vonatra, hogy "elpusztitsák az ellenség egységeit", ez az egész vonatfestés dolog a New York-i gyökerek miatt terjedt csak el... ez tudom, hogy egy vasútbarátnak nem vigasz, és nem is mentegetni akarom őket, mert ebben a témában nem állok ki mellettük én sem, de gondoltam leírom ide a véleményüket, hiszen a "másik oldal" gondolata is hasznos lehet. Még egy jó tanács az elvakult graffiti gyűlölőknek, hogy a "firkászok" ott lehetnek köztünk bárhol, hiszen senki nem írja ki magára h graffitis, énis hallottam olyanokról akik vasúti szakközépbe járnak, arról nem beszélve h bármeikőnk fiáról/lányáról kiderülhet egyszer, hogy amin mi reggel szörnyűlködünk, azt előző éjjel talán ő fújta oda...
A dél-kelet lengyel vajdaság nem írta alá a vasútvonalak üzemeltetésérő szóló szerződést ezidáig, és így persze fizetési kötelezettségének sem tett eleget. Így egy hétig (05.12-ig) valamennyi helyi személyvonat közlekedését felfüggesztették az alábbi vonalakon. A távolsági vonatok közlekednek, de nem mindegyik vonalon van ilyen. Szegény lupkow-i vonal, mennyi "fordulatot" ért már meg hosszú történelme során...
Ja bocs azt hittem mar megvolt. Nem is kell kimenned eleg ha valami hirt tudsz. En lattam kozaramszolgaltatonal tavvez emelest, jo magas botokkal nyomtak felfele, kicsit viccesnek tunt a latvany.
Nem így a helyszínen lakó idős asszony, aki szerint a busz régóta nem jön be az állomáshoz, hanem „Komáromban” (?) áll meg a Volán megállóban.
Komárom=Mezőkomárom
Mezőhídvég=Mezőkomárom+Szabadhídvég-Régen egyesítve voltak, de már régen szétváltak.
Amúgy mindkét esetben helyi szinten kellene intézkedni, és biztos, hogy a menetrendmódosítási igény nem közvetlenül kerülne fel Palotabozsokról és Mezőhídvégről Budapestre, hanem Pécsen keresztül.
1. Nem tudnak erről Pécsen. Akkor Pécsen nem figyelnek oda eléggé. :(
2. Tudnak róla, de nem tettek semmi érdemlegeset. :( Ekkor is ők a hunyók.
3. Már intézkedtek, azaz felterjesztették a menetrendmódosítási javaslatot, de elakadt valahol. Mezőhídvég esete a régebbi, mert ott szűnt meg régebben a vonatközlekedés. Azóta több menetrendi ciklus telt már el. Ha így van, akkor miért nem sürgették.
4. Pécsen mindent megtettek, és csak Bp a hunyó. Nem lennék ebben olyan biztos.
5. Pécsen nem kell keresztülmennie az ügynek. Nem valószínű. A buszsofőr menjen be az Andrássy útra?
A kialakult szokásjog eltér a menetrendtől. Ezt a buszos cég főnökeinek tudnia kellene. (48/49-es vonal.) A 64-esen tudomásom szerint a Pannon Volán szolgáltat.
Ha a főnök tudja, akkor szemet kell szúrnia neki. A javslatnak valamilyen módon el kellene jutnia a területi vezetőkig. Csomóponti főnökség? Területi személyszállítási központ? Amikor Mezőhídvégen megszűnt a vonatközlekedés, akkor még volt Pécsi Igazgatóság. Miért nem jutott el hozzájuk az információ? Ha eljutott, akkor miért nem intézkedtek?
"Más eset, amit bodecsabi feszeget hetek óta, hogy fél nappal az IC előtt bezár a pénztár, márpedig IC-pótjegyet nem adnak ki a vonaton... - és ezt van arcuk még ki is írni az állomáson. "
Ahhoz is volt arcuk, hogy az ezt firtató panaszlevelemre egy teljesen semmitmondó választ adjanak...Felhívták a figyelmemet arra, hogy az IC vonatra a helyjegy váltása kötelező. Itt most jellemezném egy szóval a választ, csak sajnos az a szó itt a fórumon már degradálódott.
Na de sebaj, ezek után az FVF és a GVH kezei közé kerül az ügy, azoknak már valszeg nem fognak ilyen válszt adni.
A Máv is kapott egy szerelmeslevelet, csak hogy tudják, mit is indítottam el:
Tisztelt MÁV Rt.
A jegykiadás nélküli helyeken megálló IC vonatok tárgyában 2005 márciusában tett panaszbejelentésem kapcsán az alábbiakban tájékoztatomn Önöket.
Levélben megkapott válaszukat-melyben felhívják figyelmemet, hogy az IC vonatre helyjegy váltása kötelező- nem tudom elfogadni. Leszögezném, hogy ennek a ténynek ismeretében vagyok, amit a bejelentésem is tanúsít.
Mivel nem tudtak elfogadható válasszal szolgálni, ezért tájékoztatom Önöket, hogy az Ügyben bejelentést tettem a Fogyasztóvédelmi főfelügyelőségen és a Gazdasági Versenyhivatalnál.
A további -remélhetőleg értelemesebb- párbeszédben bízva,
Tisztelettel
Böde Csaba 1055 Budapest Szalay u 3, II/2.
Mellékelem a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez címzett bejelentésemet.
A Magyar Államvasutak pótdíjazási gyakorlatával kapcsolatosan szeretnék panaszt tenni. A jelenleg hatályos üzeltszabályzat értelmében pótdíjköteles (IC) vonaton még akkor is pótdíjat kell fizetni vonaton történõ jegyvásárláskor, ha a vasút egyáltalán nem nyújtott menetjegyváltási lehetõséget a felszállási állomáson. (Üzletszabályzat 1. rész, KF74, d pont). Ez súlyosan sérti az utasok érdekeit, hiszen önhibájukon kívül nem rendelkeznek pótjeggyel az adott vonatra, a MÁV mégis 2000 Ft pótdíj megfizetését követeli rajtuk. A probléma gyakorlatban az ez évi mentrendváltáskor vált fontossá, mivel ezóta a Balaton északi partján este IC vonat közlekedik Budapest felé. A vonat Badacsony állomásról 18.59 perckor indul, holott a pénztár (vasárnap kivételével) 13 órakor bezár. A vasút nem biztosítja a jegyváltási lehetõséget a vonat indulása elõtt, az utasokat az állomáson hirdetménnyel figyelmezteti a pótdíj fizetési kötelezettségükre.
A MÁV ezen eljárása véleményem szerint sérti a Vasúti Személyszállítási szerződésekről szóló 10/1997 sz. kormányrendelet 7. § (7) bekezdését, amely kimondja, hogy amennyiben a vasút felszállás előtt nem biztposította a menetjegy megvásárlását, úgy a vonaton köteles pótdíj nélkül azt kiszolgáltatni.
A gyakorlat ott sérti a fent hivatkozott 7. § (7) bekezdést, hogy vonatkozott pontban szó sincs arról, hogy a vasút kötelezheti az utast az időszakos jegykiadóhelyen ELŐZETES menetjegyváltásra. Csak annyi van, - magyarra fordítva - hogyha zárva a pénztár, akkor menetjegyet a vonaton lehet váltani. Ha a MÁV a helyjegy váltását a vonaton nem teszi lehetővé, az az ő baja, nem az utasé, de sehol nincs leírva, hogy az utasnak kétszer KELL az állomásra mennie, egyszer jegyet venni, egyszer utazni.
Kérem ezek alapján a MÁV gyakorlatának kivizsgálását.
Amíg a "rend éber őrei" éjjel a budai alsórakparton elbújva közúti ellenőriznek, a margit krt sarkán b..szogatják az arra tévedő 10 autóst, hanem járöröznének, ténylegesen védenék a rendet, nem pénzt hajtanának be az autósoktól, akkor rend is lehetne. Belgiumban egyszerűen vették elejét a mindent beborító szenny ellen (un: graffity), másnap állami pénzen lefestették ahol ilyet találtak. Hújegyerek egész éjjel festegetett, másnap reggel 9-kor már nrm volt ott a rongálása. Egy idő után elunták, mert értelmetlen lett.
Aki össze tud mázolni egy komplett bhv kocsit, azt azért nem lenne nehéz elkapni.....
Egyébként nem is annyira kívülállók! A velem beszélők közül kettő épp vasuti szakközépbe járt egy pedig elárulta, hogy ő "napközben" vasutas, szabadidejében meg vonatokat festeget.
Ha már ilyen embereket vesznek fel a vasúti szakközépbe, az már önmagában is elég szomoró tény. :(((
Akik csak úgy firkálják a vonatokat, azokat még ők is kiközösítik. Kivéve azokat, akik ugymond "tag"-elnek.
Végülis akkor háromféle csoport van. A firkálók, a TAG-gelők és graffitisek.
De a fikálókból, úgy tűnik, hogy elég kevés van, hiszen a legtöbb helyen csak TAG-eket látni. A filctollhoz meg túl könnyű hozzájutni. :((( És graffitisből is akad jónéhány. Csak azt nem értem, hogy aki tud szépen rajzolni, az mi a fenének TAG-gel? Ez olyan, mint a mikor a pap a mise végén egy nagyot káromkodna még a szertartás alatt. Akkor nem azt mondanák, hogy pl. az István atya milyen szépen prédikál, hanem azt, hogy mekkorát tud káromkodni.
Annakidején is voltak modern művészek. De nem hinném, hogy pl. Picasso egész Barcelonát teletaggelte volna a PP monogrammal.
Amíg a valódi graffitisek a TAG-gelőket is nem közösítik ki, addig semmi jót nem várhatunk.
Attus, ha 50 kmenként kell jegyet venni az jobban jön ki mert 2 db 50 kmes olcsóbb mint egy 100 km-es.
50
404
100
946
Kis számolás két 50 km-es jegy 2x404=808 de ha 100 km-est veszel akkor 946!
A nyugdijas 60-65 közöttiek előszerettel busszal utaznak és ott nem minden sofőr bélyegez be, tarifa is van 150Ft-os jegy 90%-os jegy /130km/ 300-500Ft ba kerül a sofőr ebből zsebre tesz 150-350 Ft-ot! De így is jól jár a "nyugdijas"az egész 1500-höz képest.
Ilyen alapon a MÁV bevezethetné, hogy 50 km-nél nagyobb távolságra nem ad ki jegyet, és aki messzebbre utazik, az vegyen több jegyet? Ilyen esetben a 120 km-re utazó nyugdíjasnak már egy útra elfogyhatna a két 90%-os kedvezménye mellett még egy 50%-os is.