Megnéztem az újabb képeket is. Nagyon tetszenek a kaktuszaid. Eddig csak benti, hagyományos kaktuszokat tartottam, de most már kedvet kaptam hozzá. Ha esetleg van elfekvő, fölösleges hajtásod, nagyon örülnék, ha küldenél nekem.
Eddig nem láttam kaktuszokat hó alul kikukucskálni.
Nem árt nekik a sok hó? Nem rohad szét? (Gondolok itt arra, hogy ha a 10-20 cm vastag hó elolvad, de még a talaj fagyott, nem tud elszivárogni a víz.) Véded esetleg őket valahogy?
Hullik a fácskáról a datolyaszilva. 16 virág volt rajta, majd fokozatossan kezdtek hullani a termések. Már csak 8 darab van. Mitől lehet? Fiatal a fa, nem bírja a termést? (Kb. 150 cm magas a fa, tavasszal ültettem ki.)
Érdemes lenne ellátogatnod a "Hogy is van a kaktuszokkal" című topikba, az egyik hozzászóló (Joint0234, ha jól emlékszem) gyönyörű kaktuszokat rakott fel, keres hasonló "bolondot", akinek lenne esetleg eladó kaktusza is. Gyűjti a ritkaságokat.
(Félre ne értsd, nálam ez a "bolond" jelző jót jelent.)
Igen meg szoktam kostólni, az opuntiák termése szinte, kivétel nélkül finom, ha beérik. Ezen kívűl az escobáriák termése is finom, bár meglehetősen apró. Az első képen egy Echinocereus Reichenbachii látható a télállóknál. Ennek a termése viszonylag hústalan és hamar beszárad ezért nem igazán fogyasztható.
A nem télállók termései között is rengeteg ízletes van, mammiláriák, éjkirálynő stb.
Nagy baj történt a kivimmel. Valami - szerintem a rigó - lezabálta az egészet. Egy szem maradt, az is talán azért, mert eltakarta a levél. Ha ezt bekötöm hálóval, nem fogja a nap leégetni? Legalább egyet szeretnék megkóstolni!
Köszi kozak a képeket. Szép a kerted. Alig várom már, hogy nekem is legyen kiviültetvényem.
Bombaba: Köszi az információkat. Most vagy a s....rz s....r, vagy az "Oriental delight" nem lenne önporzós? Szerintem inkább az előbbi igaz. Ha a másik tő kivid is "Oriental delight", akkor mikor szándékozik virágozni?
A 192. hsz-ban írtam, hogy a neten találtam különböző kivikről leírást. Neked milyen van? Melyiket ajánlod?
A kivi szaporitásához: augusztus környékén félfás hajtásdarabokat, összesen egy levélpárral - többi eltávolitva - nedves homokba kell beledugdosni, ezt egy nylonszatyorba belekötni (a módszer lehet más, lényeg a nedves, párás környezet). Egy része hajlandó meggyökeresedni és kihajtani. Az első télen célszerü fagymentes helyen teleltetni. Az Issay (kopasz öntermékeny) valóban öntermékeny és fagyálló, de a önporzós szőrös kivi: "Oriental delight", amit a s...rz-től vettem, negyedik éves, és a 2 darabból még csak az egyik virágzik, de az garantáltan csak porzós virágokat, amiből ugye termés nem lesz. Szóval a fajta vagy nem önporzós, vagy nem azt a fajtát küldték.
Köszi a sok információt. Ha van még, nyugodtan írj, szívesen olvasgatok róla mindent.
A kivit állítólag lehet magról is szaporítani, de nem ez a jellemző. Elméletileg ugyanúgy lehet, mint a szőlőt. Ha lebujtatsz egy ágat, ki fog gyökeresedni. (Elméletileg ugyebár, gyakorlati tapasztalatom nincsen.)
Mikor kiskoraban ki lett ultetve..... nem tudom, hogy a kert akkori gazdaja vajon takarta-e, vagy sem. Igy a fajtajat is homaly fedi. En csak egy eve vasaroltam meg a kertet, s a kivik szo szerint az olembe hulltak. Amugy eleg jol turi a fagyokat, telen sem sikerult elfagynia. Tavasszal kapott egy alapos visszametszest apamtol (meg is ilyedtem, hogy nem lesz rajta termes az iden), betegseg jelei nem mutatkoztak rajta. Egyebkent eleg maceras fogyasztani, ugyanis a gyumolcs merete nem nagyobb 2-3 cm-nel. '98 as starkl katalogus szerint:
tellallo, gyors novekedesu, a szolohoz hasonloan lugasra futtathato(ahogy nalam is) kuszonoveny. Barna heju, pompas, ledus gyumolcse 13x annyi c vitamint tartalmaz, mint egy citrom. Vedett helyre ultetve nem kell Onnek sem lemondania a sajat termesztesu kiwirol. Ketlaki noveny, ezert mindig parban kell ultetni. Szallitasi meret 25-30 cm, cserepes, eros novenyeket kuldunk. 1 par 2390 1 termo 1340 1 porzo 1340
2004-es sieberz:
Issai minikivi Issai ontermekeny minikivi Augusztus vegen, szept elejen ero fajta. Vedett helyre ultessun. Konteneres noveny
Oriental delight ontermekeny kivi Nagy gyumolcsu, szeptemberben ero fajta. Vedett helyre, savanyu talajba ultessuk.
Meg valami:
Sieberz ultetesi es apolasi utmutato: Kiwi, minikiwi
ennek a novenynek egy savanyu jo vizatereszto kepessegu, laza, nedves talajra es napos vedett, deli fekvesu helyre van szuksege. A novenyt kordon vagy pergola melle ultessuk, hogy megkapaszkodhasson. Az elso evekben nem szukseges visszavagni. A viragzas majus kozepen- vegen kezdodik. A minikowi fagyturobb es a kornyezeti feltetelekkel szemben igenytelenebb, mint az oriental kiwi. FIGYELEM!!!: a kiwi meszkerulo noveny, ne ultessuk meszes talajba es lagy vizzel ontozzuk
Én több helyen is olvastam, hogy a kivi van önbeporzós és kétlaki változatban is. Az alábbi szöveg hatására jövőre én is kivitermesztésbe fogok. De nem tudom, hogy melyiket válasszam. Tudtok segíteni?
kínai (vagy japán) egres, kivi
kínai egres - szőrös kivi (Actinidia chinensis) Napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg. A fiatal példányokat erős fagyok esetén célszerű a földre ledöntve takarni, idősebb példányok teljesen fagyállóak. Robosztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni tilos. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után - amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre.
önporzós szőrös kivi: "Oriental delight" Ma a legelterjedtebb kivifajta, szinte teljesen kiszorította a kétlaki fajtát. A szőrös kivi önbeporzó változata, így már egy növény is terem. Egyéb tulajdonságaiban megegyezik a kétlaki fajtákkal.
kopasz kivi - japán egres és egyéb aktinidiák: Nem olyan robosztus növekedésű, így helyigénye kisebb, mint a szőrös kivinek. Hajtásai ceruza vastagságúak, levelei apróbbak, lándzsa alakúak. 1 cm átmérőjű hófehér virágait ezerszám ontja. Abszolút fagyálló, semmilyen védelmet nem igényel még fiatal korában sem. Cseresznye méretű gyümölcsei kopaszok, így hámozás nélkül, azonnal fogyaszthatók, mézédesek és aromásabbak, egyszóval finomabbak, mint a szőrösök. Szeptember végétől kezdenek beérni. Egy tő több ezer gyümölcsöt - 12-15 kg-ot- terem. Vagy frissen fogyasztjuk, vagy befőttet, kompótot, dzsemet készítünk belőle, esetleg aszaljuk. Kétlaki fajták: 1 termő és egy porzó növény kell ahhoz, hogy teremjen. 7-8 termőre 1 porzó elegendő.
japán egres (Actinidia arguta): Október közepén érnek dundi cseresznyeméretű termései, melyek szélesebbek, mint hosszúak. A legnagyobb gyümölcsű, finom, édes bőtermő fajta.
Actinidia melanandra: Igen bőtermő fajta. Pirosas gyümölcsei mézédesek, aromásak, szeptember végétől, október elejéig érnek be.
muskotályos kivi (Actinidia arguta × melanandra): A két actinidiából keresztezéssel létrehozott példány. Szeptember végén érnek be rendkívül aromás, muskotályos szőlőre emlékeztető ízű, cseresznyeméretű, dundi termései. A legfinomabb ízű, mézédes fajta.
zöld óriás kopasz kivi: A legnagyobb gyümölcsű fajta. Hosszúkás termései az 5cm-t is elérhetik.
önporzós kopasz kivi (Actinidia arguta Issay) Már egy tő is terem, így nincs szükség külön porzóra. Gyümölcsei hosszúkásak, megnyúltak, édesek és igen aromás ízűek. Általában az első évben, amikor virágzik még nem köt termést.
minikivi, Actinidia arguta 'Issai' Öntermékeny. Gyors növekedésű kúszónövény. Bőséges napsütést szeret. Hajtásait minden évben alaposan vágjuk vissza 8-10 rügyre. Illatos virágai május-júniusban nyílnak. Virágzáskor monilia elleni szerrel permetezzük a jobb kötődés érdekében.
japán egres (-30°C -ig fagyálló kopasz kivi, Actinidia arguta): A legnagyobb hazai fagyokat is garantáltan kibírja, termése kopasz, nem szőrös, így héjastól hámozás nélkül ehető. Apróbbakat terem, mint a szőrös fajták, viszont jóval bőségesebb hozamú, egy tő 12-15 kg-ot is teremhet. Május közepén virágzik, a termése október elejére érik be. Gyümölcse aromásabb, édesebb a szőrös kivinél, nagyobb, mint a melanandráé és a callosáé.
Az egyes actinidiák porzói egymást beporozzák, amennyiben azonos időben nyílnak.
Actinidia callosa (kopasz kivi) E szintén kivirokon kúszó cserje Dél-Kínából származik és takarás nélkül kibír minden hazai fagyot. Júniusban virágzik, termése 3-4 cm hosszú, 4 cm széles és kopasz. Szintén kétlaki növény, minimum 1 termő és 1 porzó kell, hogy teremjen. A legaromásabb gyümölcsű actinidia.
Actinidia arguta + melanandra (muskotályos ízű kopasz kivi) A két actinidiából keresztezéssel létrehozott példány, mely igen finom, édes, muskotályos szőlőre emlékeztető zamatú. Már korán, szeptember elején beérik.
Actinidia melanandra (kopasz kivi) Kúszó cserje, hazája kína. A kivi rokona, a hazai fagyokat takarás nélkül is jól bírja. 2-3 cm-es termései tojásdadak, kopaszak, így héjastól ehetők. Kétlaki növény, így legalább egy termő és egy porzó kell, hogy teremjen. Június-júliusban virágzik. Termése -5°C-ig fagyálló. A legkorábban érő actinidia.
Issai öntermékeny mini kivi Augusztus végén szeptember elején érik. Fagytűrő képessége jó.
En is hasonlot olvastam a kivirol, hogy parosaval kell ultetni, talan egy regi s****rz katalogusban is parban arultak. Nalam is ket to all egymas mellett.
Pár évvel ezelőtt vettem kivit (piros szőrösek az ágai és az új hajtások), és a kertész állította, hogy önporzós. Persze nekem nem terem és nem is virágzik. Azóta is állítja, hogy önporzós és máig is egyesével árulja. Persze én mindenhol azt hallom, hogy a szőrös kivit párban kell venni. Ti mit tudtok eről?
Sajnos nem tudom, hogy hány éves lehet, a tavasszal vettem konténeresként. Nem tudták megmondani, hogy hány éves, csak azt hogy több éves. (Ezzel nagyon ki lettem segítve. Lehet, hogy náluk így számítják a növények korát: egy, kettő, sok.)
Az számítana igazi érdemnek, ha én neveltem volna fel kicsi korától kezdve. De igyekszem bepótolni az elmaradottakat, naponta többször nézegetem, gyönyörködöm benne.
A virágok elnyíltak, fokozatosan bebarnultak. Néhány már le is esett. Az az érdekes a virágában, hogy a barna szirmok egyszerre estek le, megmaradtak egymáshoz nőve, mint egy királyi korona. Nem az a hagyományos virága van neki, hanem kemény, vastag.
Köszi, jólesik a dícséret. Én meg a te kivijeid miatt vagyok irígy. De nemsoká én is veszek pár darabot.
Én csak arra leszek nagyon kíváncsi, hogy beérik-e a datolyaszilva, esetleg lepotyog, vagy télen elfagy a fa. Ezek a nagy félelmeim. Ha valakinek lenne erről tapasztalata, akkor írjon.