Keresés

Részletes keresés

advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13816

 Először is nem látom szükségszerűnek, hogy a Peak majd azt jelentse, hogy az utolsó még működő olajkútért és gázmezőért atomháborúzik a két talponmaradt legerősebb hatalom. Ez már nem a gyarmatszerzések kora, a Peak azt jelenti, hogy mindenkiben tudatosul: ennek a korszaknak vége van. Tarthat még az olaj 20 évig, 50 évig, 3 évig, mindegy, vége lesz.

 Aki tehát perspektívákban gondolkodik, az mást keres helyette, nem a fogyó készletek minél nagyobb részének megszerzésére pazarolja energiáit - hiszen így csak rövid távú előnyökhöz jut, középtávú bukás árán.

 Az energia megdrágulása meg mindenkit érint, a fejletleneket még jobban, mint a fejletteket. Az árut mozgatni is kell, az is drágul, minden más is drágul. Amúgy meg nem is drágul annyira, mint gondolnánk. Egy átlagos nyugati család költségvetésében egyszámjegyű százalék az energiakiadás. Az üzemanyaggal együtt is legfeljebb tizenszázalékos nagyságrend. És nagyon rövid idő alatt ennek minimum a fele átlagosan megtakarítható lenne még új technológiák nélkül is. A világgazdaság még 150-200 dolláros olajár mellett sem rogyna be, viszont óriási tőkék lódulnának meg az alternatívák fejlesztése irányába. Valószínűleg ezt látjuk majd rövidesen.

 Egy átlagos nyugati család pedig minden különösebb probléma nélkül elviselne kétszer, sőt talán háromszor nagyobb benzin-gáz-villanyárakat is. De már elkezdene takarékoskodni, együtt mennének egy kocsival, javítanának a hőszigetelésen, korszerűbb világítást-fűtést építenének be, de alapvetően nem kékülnének bele. Idehaza még ez kemény lenne, de nem rólunk szól a világgazdaság. A feltörekvő országok gazdasági növekedését viszont nagyon befékezné, aminek hosszú távon éppen a fejlettek lennének haszonélvezői.

 Ez egy igen sok lábon egyensúlyozó rendszer, ami találna egy új munkapontot, esetleg jócskán máshol, de találna.

Előzmény: padisah (13814)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13815

 Abszolút részletkérdés, hogy mi áll az arab megosztottság és elmaradottság mögött, ez az adottság, és semmiféle jele nincs annak, hogy ez belátható időn belül drámaian változna.

 Jordánia meg Egyiptom valóban nem olajfüggő, ugyanakkor nem is tényező. Nem véletlen, hogy ők kötöttek elsőként tényleges és be is tartott békét Izraellel. Egyszerűen belátták, hogy nem mennek semmire, csak belerokkannak. Esetleg még pár próbálkozás, és elfoglalják, megszállják őket.

Előzmény: padisah (13813)
padisah Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13814

Azzal egyetértek, hogy a Peak Oil-ból a kitörés pontja a technlógia, ez elég egyértelmű.Viszont, a technológia, akár a high-tech fegyverek, vagy gépesített ipar létalapja az energia. Ha a Peak következtében általánosságban megdrágul az energia, akkor az épp a fejlett országokat hozza hátrányba, részben piaci hátrányba, mert megdrágulnak az energival előállított termékeik a kézi munkával, kajából előállított termékekkel szemben, részben pedig katonailag. Egy high tech hadsereg, ami tankokat, repülőgépeket, hadihajókat vonultat fel rengeteg energiát használ fel, ennek megdrágulása magának a hadseregnek a használatát drágítja meg rettenetesen. Vagyis, könnyen előálhat az a szituáció, hogy a fejlettebb, high tech hadsereg ugyan megnyeri a háborúit, de közben összerogyik a mögötte álló gazdaság, adósságcsapdába kergeti a használóit.

 

Lényegében a fejlettebb hadsereg pürroszi győzelmek sorát arathatja - ahol a győztesnek kerül lényegesen többe a háború, mint a vesztesnek. Ennek látható jelei vannak, ahogy Izrael beégett a Hezbollah ellen, meg ahogy az USA gazdasága is nyögi rendesen az Iraki háborút, ahogy anno az oroszok is ebbe buktak bele Afganisztánban.

Előzmény: advocatusdiaboli (13799)
padisah Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13813

Izraelnek az a nagy szerecséje, hogy létezik a szunnita-sííta ellentét. Ugye, az USA is ezt használja ki, különben valamelyik, vagy a Szaudi szunnita, vagy a sííta Irán ledominálná azt a térséget, és kialakulhatna az az arab egység, amivel szemben Izrealnek nem lenne esélye, és az Usa sem tudna beférkőzni. Jelen helyzetben viszont az egyik fél (a szunnita szaudiak) bevállalták az Usa segítségét, és mint szövetségesek nem tehetnek, nem tesznek lépéseket Izrael ellen.

 

A Peak Oil ezen abban a formában változtathat, hogy a szaudiak szövetsége elveszíti a jelentőségét az Usa szemében, és akkor lehet hogy Izraelt is a sorsára hagyják, de ehez szvsz az Usában is sokmindennek meg kéne változnia.

 

Azért arra felhívnám a figyelmet, hogy Jordánia, és Egyiptom tudtommal nem az olajból élnek, az ő gazdaságuk nem függ olyan mértékben tőle.A másik az, hogy Kína elkezdett tőkét exportálni  fekete afrikába. Ha fekete afrikából a folyamat végén kínai gyarmat lesz, az megint egy sor érdekes kérdést vet fel, hogy fog Kína az észak-afrikai arab országokhoz viszonyulni stb.

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (13811)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13812

Így van.

 

Márpedig ha az olajkorszak ezért vagy azért véget ér, akkor az olaj helyébe a technológia lép. Ebben pedig Izrael lelépi a szomszédait.

 

Egyébként a probléma már messze nem úgy néz ki, mint harminc-negyven éve. Jelenleg Izrael Egyiptommal és Jordániával teljes értékű békében él, Libanonnal és Szíriával hallgatólagos békében, tényleges ellenfelei Irán és két terrormilícia, amik az iráni köldökzsinóron függenek.

 

Lehet, hogy a dolog hamarabb megoldódik, mint ameddig az olajhelyzet bármit is átrendezne.

Előzmény: Törölt nick (13810)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13811

 Ha valóban objektív akarsz lenni, akkor már ma is képtelenségnek tűnik a léte. Ilyen ellenséges környezetben mondjuk Európában már rég nem létezne, de ha mondjuk Oroszország vagy Kína lenne a vele határos ellenlábas, akkor is rég elgyalulták volna.

 Egyszerűen ilyen minőségű és képességű az ellenfél. És a Peakkal párhuzamosan ezen minőség - az ellenfél részéről - prognosztizálhatóan sokkal inkább romlani, semmint javulni fog. Ergo simán fentmaradhat a status quo, de még akár drámaian javulhat is a geopolitikai befolyás. Sokkal nagyobb esélyt adnék egy Nagy-Izrael, mint egy új, egyesült, potens és fejlett arab kalifátus létrejöttének.

 Szerintem az arab világ ezt a versenyfutást valahol a XIII.-XIV. században vesztette el - végleg. Rosszfele indult.

 De majd az idő eldönti.

Előzmény: Törölt nick (13810)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13809
Az olaj ára kb. 300-400 dollárig mehet fel legfeljebb, utána már kiváltják mással és esni kezd. De minnél később emelkedik fel radikálisan, annál lejjebb lesz a vége, mert a helyettesítő-technológiák is egyre olcsóbbak lesznek. Tehát a 300-400 dollár mára érvényes, 2020-ra lehet, hogy 200 dollár alatt lesz ez a metszéspont.
Előzmény: wulfin (13805)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13808

 A túrót fog az égbe menni. Nagyjából 200-300 dolláros hordónkénti olajárnál a fejlett világ teljes egészében átáll más energiahordozóra, és többet nem foglalkozik az olajjal.

 És mivel az egész olajat felhasználó technológia 100%-ban a fejlett világ által előállított, így a többieknek nem lesz más választási lehetősége, mint szintén átállni. És többet az olaj a kutyának nem fog kelleni, vagy csak nyomott áron és kisebb mennyiségben.

 Megint ott akartok le, hogy lineárisan extrapoláltok a pillanatnyi állapotokból, holott ez a valóságban közelítően sem így zajlik.

Előzmény: V.4_BlackVoid (13802)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13807

"Izraelt is csak azért, mert egyedül áll egy nagyon ellenséges közegben, amely könnyen rajta töltheti ki bosszúját saját nyomorúságáért."

 

Izrael - minden híreszteléssel ellentétben - ma is egyedül áll. A közeg ma is ellenséges és nyomorúságos. Az elmúlt évszázadban több háborút is indítottak, hogy letöröljék a térképről, de mindet elveszítették.

Előzmény: Törölt nick (13804)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13806

"Én  viszont számolnék azzal, hogy a Peak után az arab országok rettenetes hanyatlásnak indulhatnak. Szörnyűnek. Így a katonai potenciáljuk is csökken, tehát az általuk jelentett fenyegetés is más nagyságrend lesz. Akár nulla közelébe is redukálódhat."

 

Egyetértek.

Előzmény: advocatusdiaboli (13801)
wulfin Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13805

"mert az olaj ara az egekbe fog menni"

 

Komolyan? Te vennel egy litert benzint 20000 Ft-ert? Ugye hogy nem, foleg ha annyiert mar 5 masik modon is elo lehet allitani egy liter uzemanyagot.

Előzmény: V.4_BlackVoid (13802)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13803
Nem tudja valaki hol lehet ezüstöt venni?
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13802
Ay arab orszagoknak azert lesz rossz, mert nem lesz beke a tersegben. Egyebkent csokkeno kitermeles mellett is nagy bevetelekre tehetnek majd szert, mert az olaj ara az egekbe fog menni!
Ha beken hagyjak oket, ezek az orszagok a kovetkezo 30-40 evben prosperalni fognak.
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13801

 Én  viszont számolnék azzal, hogy a Peak után az arab országok rettenetes hanyatlásnak indulhatnak. Szörnyűnek. Így a katonai potenciáljuk is csökken, tehát az általuk jelentett fenyegetés is más nagyságrend lesz. Akár nulla közelébe is redukálódhat.

 A különböző katonai beszerzéseik és kisszámú fejlesztéseik fedezete teljesen egyértelműen csakis és kizárólag az olaj. Csak az olaj. Ha ez nem lesz, akkor semmiféle fedezet nem lesz. A várható visszaesés miatt nagyon-nagyon valószínű, hogy az amúgy is rémületesen sovány műszaki értelmiségi elhagyja ezeket a térségeket, és fejlettebb országokba vándorol (ez ma is így van, de méginkább így lesz).

 Ami marad, az szörnyű is lehet, és én éppen ott látom az esélyét annak, hogy nem tudnak tenni ellene semmit. Úgy érzem, a világ ezen felén van azért szellemi-műszaki potenciál arra, hogy ha nehézségek és szűkölködés árán is, de mozgásban tudjuk tartani magunkat. Ott még a népesség legalapvetőbb élelmiszerekkel és ivóvízzel ellátása is több, mint kétséges.

 

Előzmény: Törölt nick (13800)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13799

 Szerintem meg a Peak utáni időszakban a mostaninál is sokkal jobban felértékelődik a technológia. A biotechnológia, a nukleáris technológia, a nanotechnológia. A takarékoskodás eszköze ezek alkalmazása lesz.

 És ahol nincs technológia, ott semmi sem lesz. Egy bazárbeli kovácsműhelyben egész jól életben lehet tartani egy öreg V8-as Chevyt, amúgy is ötven évig megy, mielőtt széthullik végképpen, de mondjuk egy nanotechnológiával készült kapacitorral szerelt elektromos autóval nem fognak tudni mit kezdeni.

 Már ma tencencia, hogy az elmaradottabb országokban nem tudják a most gyártott autókat és általában a most gyártott ipari-háztartási berendezéseket, elektronikákat javítani sem. Semmilyen szinten, ahol van pénz, ott megvásárolják és odatelepítik a szervizszolgáltatást. Menj be Dubaiban vagy Szaúd-Arábiában egy Mercedes, BMW szervizbe - meg fogsz lepődni. Jó pénzért pár évre odaszerződött európai szerelőket találsz. Kizárólag! És ez a kizárólag a lényeg.

 Ha ezek kivonulnak, megáll az élet.

 

 Izrael meg tényleg furi helyzetű egy ország, de például nem azért a térség ura a légiereje, mert akkora. Ugyanis a környező országok összesített légiereje nagyobb nála. Ma már - nagyobb részben saját fejlesztéseiknek köszönhetően - ugyan technológiailag nagy a fölényük, de ez egyáltalán nem volt mindig így. Mégis mindvégig fölényben voltak - ez köszönhető a hozzáértésnek és szervezettségnek.

 Nem akarok rasszista szólamokat eleregetni, de az az igazság, hogy az arab munkaerő (haderő) nagyon gyenge minőségű. Rettenetes a morál, nulla a munkaintenzitás, óriási a nemtörődömség. Katasztrofális a képzetlenség, még azok körében is, akik papíron megfelelően iskolázottak. Azok sem értenek valahogy semmihez az ordítozáson és parancsolgatáson kívül. A mai napig, saját eredmények gyakorlatilag nincsenek. Ezt azért mondom, mert láttam egyet és mást, nem mert mások mondják. A zsidó egy rettenetesen törtető, teperő, szorgalmas, értelmes nép. Sokszor tenyérbemászóan viselkednek, de az eredményeiket el sem lehet vitatni. Még a hazai Nobel díjasok háromnegyede is echte pedigrés zsidó volt, és ez az arány általában jellemző a tudományos életben osztogatott Nobel-díjaknál.

 És egy, azaz egy darab arab Nobel díjas tudós sincs. Ez nagyjából mutatja is a valós képet. Hát ennyi.

 

Előzmény: Törölt nick (13792)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13798
1930-ban jol bebizonyitotta a rendszer hogy mi tortenik amikor elszall.
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13797

 Megint az a baj, hogy igazad van, de mégsem. :-)) Állandóan statikus modellekből indultok ki, készítetek egy állapotfelmérést, extrapoláljátok a jövőbe, és megállapítjátok, hogy vége, összeomlunk.

 Pontosan mint azon statisztikusok, akik 1840-ben megállapították, hogy Párizst 1920-ban ötven méter vastagon fogja fedni a beszáradt lószar, és ezellen semmit nem lehet tenni. Érdekes módon nem jött be, ahogy semmi más sem.

 A modell nem statikus, az USA jelenlegi gazdasági és energiapolitikája egész egyszerűen fentarthatatlan. Ez egyértelmű. Ez így valóban összeomláshoz vezetne. Óriási külkereskedemi mérleghiány, teljes energiafüggőség, és mindez növekvő tencenciákkal. Valóban tarthatatlan. Csak az USA, és általában a nyugati kultúrkör liberális, sok alternatíva iránt nyitott gondolkodásmódja egyértelműen bebizonyította már, hogy rugalmas. Tud váltani, irányt módosítani. Az általatok ajnározott muszlim-arab mentalitásnak meg éppen az a lényege, hogy statikus, rugalmatlan, inkább beledöglik, de le nem tér a Próféta kijelölte útról.

 Nekem elég egyértelmű, ki fog jól kikeveredni az olajkorszak végéből.

 

Előzmény: nájckingdom (13793)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13796

 Létezik adszorbciós elvű klíma, csak sokkal rosszabb a hatásfoka, mint az elektromosnak. És még sokkal drágább is. Ma csak akkor van gazdasági létjogosultsága, ha nagyüzemileg és hulladékhővel alkalmazzák. Ilyen meg nem nagyon van.

 De van a dologban fantázia, csak foglalkozni kellene vele intenzíven. Egy bizonyos energiaár-nívó mellett fognak, nem kell aggódni.

 

Előzmény: rev251 (13786)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13795
Irannak interkontinentalis raketaja van.
http://www.homelandsecurityus.com/node/829
erbe Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13794
Létezik. 8 milka.
Azonos teljesítményű elektromos hőszivattyúrendszer 3 M.
Előzmény: rev251 (13786)
nájckingdom Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13793
Egy szóval nem mondtam, hogy nem látok több fenntarthatatlan államot a térségben, csak egyet. A legdurvább példa a fenntarthatatlan államra a világon az USA. Semmilyen komolyanvehető ember nem jósol nagy jövőt pl. Szaúd-Arábiának. Az általad említett izraeli mezőgazdaság azonban nem megújuló vízkészleteket használ. Te is tudod, mennyivel csökken évente a Holt-tenger szintje. Izrael mai gazdasága ugyanúgy az olcsó és bőséges olajra épül, mint minden fejlett országé. A lakosságszám viszont túl nagy egy olajutáni és a technológiai megváltás elmaradása esetén törvényszerűen visszaarchaizálódó gazdaság eltartóképeségéhez képest. A palesztinokkal és az összes szomszéddal való konfliktus már csak hab a tortán. Az se izraeli sajátosság, hanem pl. az USA-val, Kínával kapcsolatban is rendszeresen feltett kérdésem, hogy a silóikban hagyják-e majd porosodni atomrakétáikat ezen országok vezetői egy országukat romba, káoszba döntő gazdasági válság, vagy katonai vereség küszöbén. Vannak történelmi analógiák, hogy egy civilizáció bukása, vagy megrendülése, visszahúzódása esetén a végekről eltűnik az a fejlettebb gazdaság, amit oda exportált a birodalom. Pl. Róma bukása után Britanniából teljesen eltűnt a városi civilizáció hosszú időszakra. Szerintem a Közel-Keletre exportált darabka "Nyugat" az olajkorszak végeztével el fog tűnni. Hogy a zsidók, mint nép, etnikum maradnak-e, azt nem tudom, ez már tényleg nem az olajcsúcs-topic kérdése. Ha igen, csakis a helyhez alkalmazkodva, visszakeletiesedve - és valamiféle jobb viszonyt helyreállítva a szomszédokkal, ha ilyen csoda még lehetséges. Nagyon érdekes kérdés, hogy ahogy az USA szuperhatalmisága is az olajbőség csúcsára esett, amikor az USA volt a legnagyobb olajkitermelő, úgy gyakorlatilag Izrael se jöhetett volna létre és nem folytathatott volna azóta ilyen politikát az olajbőség nélkül. Elég az izraeli légierő abszolút fölényére gondolni a térségben, drámaian drágább kerozin mellett ez se lenne lehetséges. Tehát az egész cionista eszme valóraválásához, millióknak a vízszegény sivatagi térségbe költözéséhez több más tényező melllett ez is kellett, az olajbőség kora, az államalapítással pont elkapták az olajkorszak legjavának kezdetét, az olajkitermelés fokozódása idejére estek a területszerzések, katonai győzelmek és az olajcsúccsal kezdődik a hanyatlás.
A szorgalmas zsidók-lusta arabok képben van részigazság (meg egy csomó előítélet), de ez kevés lett volna az olcsó energia nélkül. (és ezen az USA támogatása se segített volna, főleg, hogy olyan se lett volna olcsó energia nélkül).
Kimondottan pechje volt a zsidóknak azzal, hogy az átmeneti olajbőség kora reálisnak tüntette fel az illúziót, hogy ez az új honfoglalás tartósan lehetséges. Jobban jártak volna, ha soha nem mennek oda, hiszen a kibocsátó országok zöme fenntarthatóbb az olajkorszak után is. (Ukrajna, Lengyelország, Magyarország, de a Közel-Kelettől az USA is)
Korábban szemléztem itt Jason Godesky cikkét "Izrael's Water Wars" címmel, érdemes elolvasni, ahogy más írásait is.
Előzmény: kilenctizenegy (13791)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13791

"Az egyes államok fenntarthatóságának elemzése alapvető kérdés az olaj- és általános erőforrásválság kapcsán. "

 

Én voltam Izraelben és voltam hat arab országban is. Ebből egyedükl Izraelben volt érdemi mezőgazdaság, de egyébként is egyedül Izrael volt az, ahol dolgozott a lakosság jelentős része. Az arab államokban egy szűk kisebbség dolgozott ténylegesen, a többiek vagy nem csináltak semmit, vagy olyan szolgáltatások eladásával próbáltak foglalkozni, ahol az idő és energia kilencven százalékát az eladni próbálás kötötte le és csak tizedét a szolgáltatás maga. Az, hogy ez után mekkora nyomorban élnek, egyedül az adott ország olajexportjával mutatott összefüggést.

 

De mindezek ellenére te pont Izraelt ítéled fenntarthatatlannak a maga hatmillió lakosával, nem pedig a többszázmilliós arab világot, ahol a népességrobbanás, képzetlenség, primitív ideológia, minden együtt van egy komolyabb társadalmi kataklizmához.

Előzmény: nájckingdom (13790)
nájckingdom Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13790
"Izrael létének vagy nem létének nem sok köze van az olajcsúcshoz, ami összekapcsolja őket, az főként az összeesküvés-elméletes emberek fejében létezik."
Azért van a vitafórum, hogy a különféle nézetek ütközhessenek. Szerinted nincs összefüggés, szerintem van. Minden téren így van ez, egyesek szerint magától értedődik, hogy Bush az olajért ment Irakba, mások szerint marhaság, hogy azért.
Az összeesküvés-elméletek egy része csak addig elmélet, amíg nem nyer bizonyítást, utána információ. Az egyes államok fenntarthatóságának elemzése alapvető kérdés az olaj- és általános erőforrásválság kapcsán. Természetesen nekünk a legdöntőbb kérdés saját lakóhelyünk fenntarthatóságának kérdése, de a globalizált világban nem melékes, hogy a világ fennmaradó olajkészleteinek háromnegyedét tartalmazó térség egyik legmeghatározóbb államát milyen katonai és egyéb lépésekre motiválja saját fenntarthatósága. Ugyanígy döntő kérdés az USA, az oroszok, vagy Kína fenntarthatósága is az olajcsúcs után. Mindez releváns itt.
Előzmény: kilenctizenegy (13789)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13789

Köszönöm, hogy rögtön példával is illusztráltad, miről beszéltem.

 

Izrael létének vagy nem létének nem sok köze van az olajcsúcshoz, ami összekapcsolja őket, az főként az összeesküvés-elméletes emberek fejében létezik.

 

"A hisztérikus "nem akarok ilyen témáról hallani" hozzáállás csak fokozhatja a bajt. Olajcsúcsügyben, zsidóügyben egyaránt."

 

Mindkét témáról akarok hallani, csak mindkettőről a maga helyén.

 

Ez itt az olajcsúcs helye.

Előzmény: nájckingdom (13784)
nájckingdom Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13788
A gordiuszi csomókat legjobb elvágni. Minek légkondi a mi éghajlatunkon? Egyszer egy sivatagi motelben aludtunk a Navajo rezervátumban, kellemes hűvös volt az éjjel, egy nagy szellőzőkürtője volt, teljesen ősi , organikus megoldás, semmi áram. Az öszes többi helyen nem lehetett aludni a légkondik zajától.
Előzmény: rev251 (13786)
rev251 Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13787
...ha mondjuk a benzinmotoros autóját holnaptól szó szerint betiltanák, leadhatná fillérekért valami bontóba, és át kellene ülnie egy kisfogyasztású, kisebb...

Ennek is van némi energiaigénye. Mármint az új jármű legyártásának. Nem biztos, hogy pozitív lesz az energiamérleg (mégha a mobil energia más árfolyamon megy, mint a stabil).
Egyszerűbb, ha hagyják a régit kikopni, ill. hagyják, hogy a dolgozók maguk csökkentsék a használatot.

Nem vagyok feltétlen piacpárti (inkább felvilágosult abszolútizmus), de ebben a részkérdésben könnyen elhiszem, hogy a "vak" piac jobb döntést hoz (mármint emelkedő energiaár esetén).
Előzmény: advocatusdiaboli (13777)
rev251 Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13786
A geopolitika mellett talán nem egészen OFF:

Írod, hogy villannyal működteted a klímád nyáron, amit MAJD akár napelem is táplálhatna (ha az árarányok olyanok lesznek).

Szerintem lehetséges olyan megoldás, mint a PB gázos hűtőszekrény, csak itt a fűtést a nap csinálná a gáz helyett. Ezzel nyerhetnénk néhány %-ot a napelem-vill.hőszivattyú kombinációhoz képest...
Van ilyen megoldás a piacon? (S ha igen, mennyiért?)
Előzmény: advocatusdiaboli (13783)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13785
Nincs az a klímakonferencia vagy nemzetközi megállapodás, ami nagyobbat lökne az alternatív energia ügyén, mint egy 10 dolláros olajáremelkedés. Hiába, az ember már csak ilyen.
nájckingdom Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13784
"fújrohattzsidók."
Ne zsidózz, légy kultúrember!
Az általam nagy koponyának tartott, rendszeresen figyelemmel kísért olajcsúcsügyi szakértők között kapásból az alábiak zsidók:

Richard Heinberg - http://www.richardheinberg.com/ ( ő nem hangoztatja identitását publikációiban)

Jim Kunstler - http://www.kunstler.com/ - életrajzában is írja származását, emlegeti szekuláris zsidóságát és az Izrael-kontra iszlám kérdésben szerintem nagyon is elfogult véleménye van,(bár a kritikák hatására finomított álláspontján) de ettől Suburbia ügyben, az autóstársadalom és a mai amerikai gazdasági társadalmi modell, a globalizáció fenntarthatatlanságának kérdésében brilliáns kritikus.

Dmitrij Orlov - http://www.cluborlov.com/ClubOrlov/index.html
A Szovjetunió korábbi és az USA várható összeomlásának összehasonlításával robbant be a Peak-közegbe, az USA-nak sokkal durvább omlást jósolva, alapos elemzéssel. Orosz zsidóként még a rasszizmus amerikai fokát is sokkal durvábbnak ítéli, mint az oroszt!

Sharon Astyk - http://www.casaubonsbook.blogspot.com/ és http://www.ourvictoryathome.com/200things.html
Ő kimondottan "Jewishfarmer"-ként írja alá némelyik cikkét, nagyon büszke a vallására, hangoztatja, hogy az olajcsúcs utáni jövőben mekkora szerepe lesz újra a vallásoknak a közösségek összetartásában, de ebbe természetesen beleérti a kereszténységet és az iszlámot is. Fantasztikus dolgokat ír a kiskertgazdálkodáshoz, az organikus farmerélethez való visszatérés szükségességéről és lehetőségeiről, szerinte mielőbb 100 millió farmer kell az USA-ba.

A fenti zsidó származású, vagy identitású szerzőket mind nagyra becsülöm, ettől még az erőforrásválásg elemzése kapcsán nem kérdéses, hogy a világ sok , "post-oil" korban fenntarthatatlan állama között az egyik legfenntarthatatlanabb Izrael és hogy ez az állam agresszív politikájával csak fokozza a bajt a világ legfőbb olajrégiójának állandó feszültségben tartásával (ezt sok zsidó szerző is így látja). Ez nem más topikra való kérdés, mert összefügg a főtémával.
Persze tudjuk, hogy az Indexen szokott baj lenni a passzátszéllel, de ahhoz képest, hogy fenálló világrendünk nemsokára megszűnik (durván átalakul), ez legyen a legkisebb baj. A political correctness terrorja öngyilkos dolog. Többre megyünk a nyíltsággal. A hisztérikus "nem akarok ilyen témáról hallani" hozzáállás csak fokozhatja a bajt. Olajcsúcsügyben, zsidóügyben egyaránt.
Előzmény: kilenctizenegy (13781)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13783

 Budapesten mára az összes szennyvízkezelő telepen már haszosítják a keletkező metánt. Több telep teljes fűtési és elektromos energiaellátási igényét ez kielégíti.

 Az egyre olcsóbbá váló napelemekhez fűznék annyit, hogy a rengeteg klímaberendezés miatt mára az USA energiafogyasztása nyáron gyakorlatilag azonos a télivel. Ezt alátámaszthatom, az én házammal is így van, csak télen gáz, nyáron áram fogy. Nyilván éppen akkor a legnagyobb az áramfogyasztás, amikor egyrészt munkaidő van, másrészt a legjobban süt a nap. Ilyenkor lehet csúcsrajáratni a napelemtelepeket is, az energia tárolásával sincs gond. Ha általánossá válna használatuk, mindjárt kilőhető lenne az éves energiafogyasztás mondjuk harmada. Óriási érték.

 És lehetne sorolni. Sok-sok kis lépés, külön külön nem teljeskörű megoldás, de összességében olyan szintű takarékosságot jelenthet, aminek a végeredménye az, hogy az így megmaradó igények fedezhetők megújuló energiaforrásokból is.

 És akkor megint ott tartunk, hogy alapvetően új technológiákkal nem számoltunk, holott evidens, hogy lesznek. Cselekedni kell, lépni kell, muszáj, gond lesz ez nem vitatható, de mondjuk saját sírunk ásása helyett inkább hőszigeteljünk. Szerintem.

 

Előzmény: Törölt nick (13782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!