Keresés

Részletes keresés

wulfin Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14347
A szen peak-et 2150 korulre josoljak.
Előzmény: Törölt nick (14346)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14345
"Eddig senki nem próbálkozott űrszemét takarítással."
Azt hiszem, próbálkoztak. Volt néhány kísérlet. Az eredmények fokozták a meggyőződést, hogy ez nagyban nem fog menni.

"A tudomány és technika pedig jól teljesített eddig is, hiszen jelenlegi jólétünk épp ezen alapul."
A fosszilis energiahordozókészlet felélésén alapul. A tudomány és a technika lehetővé tette ezek kiaknázását. Azonban most vagyunk a toronyházból zuhantunkban a 2. emeletnél. (vagy bármelyiknél). "Eddig nagyobb baj nincs". Kiderül, hogy a tudomány és a technika ilyen jól fog-e teljesíteni a 0-ik emeletnél is (olajcsúcs-éghajlatváltozás, vízhiány, talajhiány, stb. ) (atomháború?)
Előzmény: Törölt nick (14340)
krezidiesel Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14343
Az eszméket nem a hatalmi elit hozza létre eszközül a birkák tereléséhez??
Előzmény: Törölt nick (14342)
wulfin Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14339

A vallasi jelenseg az a vilagvege evrol evre torteno ujra es ujra megjosolasa, ez megy mar evek ota. A haladasrol ilyen suletlensegeket valoszinusetem azert irsz mert nem kutatasi teruleten dolgozol. En kutato mernokkent rendelkezek publikaciokkal, szabadalmakkal es letettem mar par dolgot az asztalra haladas ugyben tudom mi az. Kivancsi vagyok a vilagvege profetak mit tudnak felmutatni haladas ugyben a felelotlen josolgatason kivul.

Előzmény: nájckingdom (14338)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14338
A haladáshit a jó öreg üdvözüléselmélet mai képviselője. Színtiszta vallási jelenség.
Előzmény: Törölt nick (14333)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14337
MIntha nem tudnád, hogy 29-ben mennyire más társadalom volt. A mai demoralizált, csak fogyasztásra beálltott, hasznos kétkezi munkát nagyobbrészt nem ismerő, elhjzott négykerekű lakossággal szemben akkor még a társadalom legalább egyharmada farmer volt, a többség rengeteg praktikus kétkezi dologhoz értett, a társadalom zöme tagja volt valamilyen szervezetnek, klubnak, a családok összetartottak (nem éltek 6 államban szétszóródva. A haza olyan érték volt, amiért érdemesnek látták háborúban életüket adni a férfiak, a 2. világháború alatt a lakosság nagy része a Győzelem-Kertekben megtermelte saját kajaszükségletének nagyrészét, stb. stb. A több, mint félévszázados fogyasztói autóstársadalom teljesen szétzilálta a társadalom szövetét, az egybetartüó erőket, eltűntek a munkások, sorvad a középosztály, hol vannak a kiskereskedők. Egy olyan válságra, mint a 29-es ez az emberhalmaz ("társadalom") sokkal rosszabbul reagálna. Sajnos semmi esély egy olyan enyhe válságra, mint a 29-es volt. Attól most durvább jön. A fentieket főleg az USA-ra írtam, nálunk is ugyanezek a trendek, de "elmaradottságunk" miatt még nem vertük szét magunkat annyira, ebben bízok.
Előzmény: wulfin (14335)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14336

 Akkor én is tagoltan, lassan írom: NINCS MEG A SZEGÉNYSÉG KEZELÉSÉRE AZ ESZMERENDSZERÜK, AZ ERŐSZAKSZERVEZETEIK VANNAK MEG HOZZÁ.

 Az egész ottani helyzet kiváló táptalaja egy jó kis forradalomnak, a tűréshatáron az olajkorszak vége jelentette elnyomorodás pedig garantáltan át fogja lökni őket.

 Az eszmeredszerek nyugati kiüresedése meg ténykérdés, ez mellékterméke a jólétnek, amely sokak számára perspektívátlanságot szült. Ez sem jó, de azért emiatt még ne temess minket.

 

 Az oroszok meg 1907-ben egyáltalán nem voltak annyira elmaradva. Érdekes egy ország volt, sok paradox helyzettel. Miközben irdatlan analfabéta muzsiktömeg élt ott, volt valódi munkásság, valódi ipar, nagyipar, tudomány, fejlesztés. Gyakorlatilag az égegyadta világon minden megvolt, ami nyugatabbra, csak az arányok voltak igen mások.

 A rakétafejlesztéseknek meg szíveskedj utánanézni. A Peenemündei tudóscsoport zömét valóban az USA ejtette fogságba és vitte magával, élén a későbbi Holdprogram bázisát adó, de valójában az összes addigi hordozórakétájukat tevező Wehrner Von Braunnal. De magát a Peenmündei telepet és azért sok más prominenst az oroszok nyúlták le - és hasznosították az eredményeket. Diszkréten megjegyezném, hogy a közelmúltban is sok vihart kavart orosz Scudok olyan szinten német világháborús V2 továbbfejlesztések, hogy az alkatrészek meglepő hányada egyenesen csereszabatos máig a régi V2-vel....

Előzmény: Törölt nick (14329)
wulfin Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14335
USA-ban 29-ben szetesett a tarsadalom? Azota is darabokban hever?
Előzmény: Törölt nick (14332)
Vadista Szandál Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14330

Nem mond ennek ellent az, hogy a mostani olajdrágulás(50$+) elsőként a fejletlenebb országoknak ártott? Plató elmélet a mostani viszonylagos olajárstabilitásra. Van benne ráció imho.

Ha felfelé tör ki csúnyán az olajár tartósan akkor tényleg gond van már rövid távon is.

 

Magas életszínvonalból van mit leadni, mégha mentálisan nehéz is. Alacsonyról nézve csak a padló van lejjebb.

 

Nálunk fél éve először volt benzinár növekedés a héten, közben a szegény afrikai országokban megfizethetetlenné vált a full fapados busz is, gyalogolnak inkább.

 

Ne érjük meg, de megnézném a 150 dolláros olajárat 300 Ft-os dollár árfolyam mellett, esetleg 4-6 év óta először még egy kis fogyasztási adó növekedéssel spékelve, hogy milyen benzinárt szül nálunk. Lehet visszaesne az évek óta növekvő üzemanyagfogyasztás.

 

 

Előzmény: Törölt nick (14329)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14327
Te reménytelenül naív vagy. Sima önámítás, ha azt hiszed, hogy ezt a válságot megússzuk nagy hanyatlás nélkül. Nekem nem minden probléma megoldhatatlan, de például a tömeges autózás fennmaradása valamilyen olajpótló üzemanyaggal, vagy az űrszemét kitakarítása az. Más kérdés, hogy az utóbbi nem olyan súlyos, ha amúgy is visszájára fordul a globalizáció és lokálisabbak leszünk, kibírjuk majd a mai szintű telekommunikáció nélkül. Megoldható probléma a forgalom vasútraterelése, a honvédség újjászervezése, vagy a biokertészkedés széleskörű elterjesztése. nekem ezek értelmes feladatok, ez köti le a fantáziámat.
Előzmény: wulfin (14326)
wulfin Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14326

"Valószínűleg megoldhatatlan."

 

Igen, vannak olyan emberek akik szamara szinte minden problema megoldhatatlan, meg vannak olyanok akik vilagvege joslasok helyett megoldjak az ilyen problemakat, nekik koszonheto hogy megy elore a vilag, barmennyire is problajak visszahuzni azt a vilagvege josok.

Előzmény: nájckingdom (14323)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14325
"Ha pedig nem tetszik akkor váltsd le a népet."
Na erre van jelentkező. (Gyurcsány: "váltsuk le Kádár népét")
Előzmény: lcoder (14320)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14324
"A műhold LEO-n (Low Earth Orbit - alacsony orbitális pálya) lett lelőve."
Épp ezen rágódnak a cikkben a tudósok, hogy vajon miért nem alacsonyan, hanem magasan lőtték le a kínaiak. Talán nem akarták veszélyeztetni a nemzetközi űrállomást és legénységét. A lézeres tisztítást ugyan emljti a cikk, mint elvi lehetőséget, de a gazdaságosság és egyáltalán a megvalósíthatóság kérdéses.
Előzmény: jee_c (14321)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14323
"Ha túl sok lesz az űr szemét, majd kitakarítják. Ez is lehet üzlet, így a gazdasági fejlődés motorja."
Felvetik a kérdést a NYTimes cikkben. Valószínűleg megoldhatatlan. Viszont elhülyítettségünkre jellemző, hogy kapásból odavágsz egy ilyen, a tényekkel köszönőviszonyban sem levő választ. "A technika mindent megold". Old a fenét. Csináltunk magunknak egy csomó megoldhatatlan problémát.
Előzmény: Törölt nick (14317)
erbe Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14322
Akciózó takarékosság
"Magyarországon leginkább energiapazarlási politikáról beszélhetünk - hangsúlyozta a tegnapi konferencián Varró László, a Mol vezető közgazdásza."
Tényleg nagy baj lehet, ha már a MOL saját embere is ezt mondja!
Vagy talán mivel eladták a gáz üzletágat, "ez a rigó már nem nekem fütyöl" ?
"Szerinte erre utal például, hogy az állam a gázfogyasztást támogatja az érdemi energiatakarékosság helyett."
jee_c Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14321

Technikailag:

Nem mindegy, hogy hol van az az úrszemét. A kommunikációs múholdak nagy része GEOn (geostacionárius pályán) van, 36000km-en. A műhold LEO-n (Low Earth Orbit - alacsony orbitális pálya) lett lelőve. Tudni kell, hogy LEOn a földi légkörnek már van fékező hatása, ezért amik ott vannak, azok szépen belepotyognak a légkörbe (a sűrűbb részébe), és ott elégnek (vagy becsapódnak, ha elég nagyok).

Mik közlekednek LEOn? Nemzetközi űrállomás, Space Shuttle-ök, GPS műholdak, megfigyelő tudományos és kémműholdak. Na ezekre veszélyt jelenthet az itteni űrszemét.

 

A nagyobb méretű űrszemetet folyamatosan nyomon követi a NORAD (gondolom is).

 

Emlékszem, még kicsi voltam, amikor írtam egy novellát, amiben egy űrtisztító űrállomás volt, ami nagyenergiájú lézerrel tisztította meg az űrt az űrszeméttől. :)

Előzmény: nájckingdom (14316)
lcoder Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14320
Az hogy társadalmilag mi haladás és mi nem az nézőpont kérdése. Alapjában véve egy olyan helyen ahol a rablók fosztogatják a népet és senki sincs biztonságban egy központi hatalom kiépítése igencsak hasznos dolog. Egy működő demokráciában puccsal megszerezni a hatalmat és egyszemélyes diktatúrát kiépíteni már sokkal kevésbé. Alapjában véve a diktatúra nem lenne ördögtől való, ha valaki garantálná hogy a diktátor normális ember. Na az az ami általában nem igazán jön össze. Persze vannak és voltak jó királyok, Pl. ott van nekünk Mátyás király, de Pl. Szent István megítélése már erősen függ attól hogy melyik oldalról nézzük a dolgot. Tény hogy megtette amit meg kellett tennie, hosszú távon hasznos is volt amit tett, ugyanakkor nem lettem volna akkortájt sámán. Egy diktatúrában eleve adott a nép elnyomása, ha tüntetnek ellened az az egyetlen megoldás hogy addig vered az illetőt amíg ezt abbahagyja, míg demokráciábna elég azt mondani hogy ott a nép, ha téged szavaz meg akkor te nyertél, ha engem akkor én. Ha pedig nem tetszik akkor váltsd le a népet.
Előzmény: nájckingdom (14315)
krezidiesel Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14318

Mostmár csak azt kéne tudni , hogy éppen ki van hatalmon...

Az akit titulusa alapján gondolnánk, vagy az aki fizette a választási kampányát...:-)))

Mert aki a kampányát fizette az nem jogi személy, legalábbis a megválasztott aljasságaiért biztosan nem vonható felelőségre.

Vagy ez összeesküvéselmélet?

Előzmény: keopsz (14314)
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14316
New York Times: Orbiting Junk, Once a Nuisance, Is Now a Threat
Baromi jó cikk a technológia mindenhatóságában hívők okulására.
A kínai műholdrombolási kísérlet kb. ezer nagyobb és millió kisebb darab űrszeméttel gazdagította az amúgy is kiadós mennyiséget. Kutatók szerint ez közelebb hozhatja a láncreakciót, amikor az orbit annyira tele lesz szeméttel, hogy gyakorlatilag lehetetlen lesz bármit feljuttatni. Gondoljuk meg, mi minden függ mai modern életünkben a műholdak pontos működésétől. Fennmaradásukra nem vehetünk mérget. A "haladás" sürgősen végetérhet, az olajcsúcs és éghajlatváltozás mellett egyéb okokból is. Az Olduvai Elmélet központi tétele, hogy a technikai civilizáció egy egyszeri, megismételhetetlen csúcs az emberiség történetében, az űr hasznosítására is igaznak tűnik. Teljesen fenntarthatatlan, primitív módszerekkel kezdtünk neki ennek is.
A cikkhez megdöbbentő grafikai modellek tartoznak, pl. követhető a kjnai műhold törmelékének rohamos szétszóródása, stb.
A LATOC linkje nyomán találtam.
nájckingdom Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14315
Ügyesen kiragadtad az egyetlen mondatot a szövegemből, amit tréfának szántam. Méghozzá azért, mert az állam szót előzőleg is feleslegesen lovagoltad meg. Tehát állítom, hogy az államszocializmus és a multi cégek bürokratikus irányítási modelljében sok közös van. Szart is ér mind a kettő. A legdurvább, hogy ráadásul a multik a szabadpiacra hivatkoznak, mintha ők azt képviselnék, pedig dehogy.
Mellesleg az állam nem volt maga a király, elég az Aranybullára gondolni. A Napkirály szövege (ha tényleg mondta, és nem legenda) éppen a degradáció jele volt, az abszolutizmus nem a hagyományos régi királyságok modelljét jelentette, hanem azok eltorzítását a királyi (központi) hatalom korábban elképzelhetetlen megnövelésével. Pl. I. Péter cár nyugat-európai minták nyomán államosította az egyházat (gondoljunk a kor protestáns államegyházaira!) Az öntömjénező nyugati történetírás pont az ellenkezőjét álljtja, hogy Péter milyen modernizátor volt, stb. Egy frászt, őelőtte az orosz egyháznak autonómiája volt az államhatalommal szemben, utána nem. Ahogy a Felvilágosodás is elsötétülést hozott, stb. Afrancia abszolutizmus kiépüléséről lásd az Ördögök c. filmet. A központi hatalmat képviselő gonosz bíboros leromboltatja a városok falait, hogy megszüntesse a polgárok autonómiáját (falak híján nem tudnak ellenállni az állam terrorjának), majd kiirtják a hugenottákat. A város falain belül békében éltek katolikusok és protestánsok. Ennyit a "Haladásról". Van, de szakadék felé.
Előzmény: keopsz (14314)
keopsz Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14314
Az állam én vagyok!

Ez egy oriasi tevedes. Az allam egy jogi szemely es az eppen hatalmon levok kepviselik ezt a jogi szemelyt. Tehat ellentetben a kiralysaggal ahol az allam maga a kiraly volt a demokraciaban az allam egy nem letezo szemely lett.

Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy ez a felelosseg es a felelossegre vonas eltuneset eredmenyezte pont ugy, mint a cegek eseteben. Ugye egy ceg is jogi szemely es a cegtulajdonosok (reszvenyesek) nem tartoztak feleloseggel a ceg tevekenysegeert.
Előzmény: nájckingdom (14302)
lcoder Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14313
Attól függ mit akarsz modellezni. A népszaporulat szempontjából szvsz inkább az egy főre eső energiafelhasználás számít, bár még így is elég laza az összefüggés. Ráadásul a népesség alakulása sem egyszerű kérdés: amennyire én tudom az USA népszaporulata is inkább stagnál, a népesség növekedésének a motorja a bevándorlás.
Előzmény: wulfin (14307)
lcoder Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14312
A szomorú ebben igazán az hogy a FIAT-nak annyiban igaza van hogy az autógyárak még mindig kevesebbet ártanak a környezetnek mint a környezetvédők.
Előzmény: erbe (14301)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14311

"A kovetkezo kepleten gondokoztam: egy negyzetmeterre juto ember altali energia felhasznalas."

 

Nem rossz, de esetleg korrigálni kellene valamilyen számmal. Egyiptomban pl. a sivatag négyzetméterei is számítanak, vagy csak a Nilus-völgyéi?

 

Próbáld ki a modellt olyan országokra, mint Pakisztán, Izland, Csád. ha ezekre is működik, akkor nagyon király.

Előzmény: wulfin (14307)
krezidiesel Creative Commons License 2007.02.07 0 0 14310
Ebben az a legnagyobb vicc hogy igaz. Már amit Kovács Gergő irt...
Előzmény: erbe (14301)
Linebacker Creative Commons License 2007.02.06 0 0 14308
A fejlett országok akármennyit törhetik magukat. Hiába próbálják védeni a környezetet*, mert amíg a fejlődő országokban rakásra gyártják a gyerekeket, addig minden számítás azt hozza ki hogy egyre fenntarthatatlanabb az élet a Földön.


*

Pl.
Előzmény: mcsaba111 (14305)
wulfin Creative Commons License 2007.02.06 0 0 14307

Ennek az egesz labnyom problemanak ugye a populacio novekedese a motorja. A populacio novekedese mar japanban es europbana mar korlatokba utkozott, a tobbi konitnesen is korlatokba fog utkozni elobb-utobb.

 

Ezzel kacsolatban lenne egy erdekes kerdesem. Szerintetek hogyan lehet egy terulet populaciojanak valtozasat egyszeruen modellezni?

 

A kovetkezo kepleten gondokoztam: egy negyzetmeterre juto ember altali energia felhasznalas.

 

Ez az ertek a legbmagasabb europaban es japanban, ahol mar nem novekszik a populacio. USA-ban ez az ertek meg alacsony (a kicsi nepsuruseg miatt) ott meg novekszik a nepesseg. Szerintem a tobbi orszagot is jol leirja ez az egyszeru model.

 

Előzmény: wulfin (14306)
wulfin Creative Commons License 2007.02.06 0 0 14306

"A WWF 2006-os jelentése szerint jelenleg az emberiség természeti erőforrásokkal szemben támasztott igényei már 25 százalékkal lépik túl a Föld biokapacitását."

 

Szerintem itt valami el van szamolva de nagyon. Fosszilis uzemanyag egetesevel 6 gigatonna szenet juttatunk a legkorbe evente. A teljes foldi elovilag fotoszintezise 150 gigatonnat kot meg evente. durvan 4% biomassza allokalasasl a foszilis kicsrelheto lenne megujulora. Szoval nagy az a labnyom nem kerdeses de azert meg messze nem akkora hogy 3 fold kene.

Előzmény: mcsaba111 (14305)
mcsaba111 Creative Commons License 2007.02.06 0 0 14305
Három Földre lehet szükségünk 2050-re

2050-re három Föld kellene

...
Az emberiség ökológiai lábnyoma 1961 és 2003 közt több mint háromszorosára nőtt, és a 80-as évek során haladta meg a Föld biokapacitását.

Az ipari országok lábnyomának nagy részét általában a közlekedés, ezen belül is az egyéni gépkocsihasználat teszi ki. A lábnyom következő fontos tényezője az élelmiszer-ellátás, különösen az importált, csomagolt és feldolgozott élelmiszerek. Az anyagfelhasználás a harmadik faktor, ezen belül lényeges a háztartási és irodai papírfogyasztás.
...

Tahát elég sok tartalék van a rendszerben, a budira is kocsival megyunk, raadasul a hipermarketbe mukajat venni :) ugy latszik sokat nyom a latban.
Linebacker Creative Commons License 2007.02.06 0 0 14304
A vicc jó.

De attól még - szerintem - tény, hogy egy nagypolszki vagy egy Lada úgy viszonyult egy Daciához, Skodához mint Nyugaton egy BMW a Golfhoz. Tehát kvázi középkategória volt a Skoda, Dacia, és felső-közép a Lada. A legalja meg a Trabant, Zaporozsec.
Előzmény: lcoder (14300)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!