Keresés

Részletes keresés

halacs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 8066
Mi tényleg akartunk könyveket venni, mert meg akarjuk tanulni a nyelvet. Épp azért választottunk viszonylag egyszerűbb nyelvezetet sejtetőket, a főzés meg egyébként is kedves időtöltésem, szóval dupla haszon. :-)
Előzmény: szervezkedő (8064)
szervezkedő Creative Commons License 2008.10.09 0 0 8065
Néha én is a pityergés szélére sodródok amiatt hogy nem beszélem a nyelvet.
A leginkább tavaly májusban érzékenyültem el maikor egy 25év körüli, gondolatmegindító, fantáziaébresztő helyi bennszülött nő egyed, egy hivatal várótermében minden "előjáték" nélkül a tolmácsomtól megkérdezte hogy az én nyelvemen hogy mondják azt hogy "szeretlek"!
De hát ő is belátta hogy tolmáccsal nem lehet csajozni/pasizni!

(De nem írok ilyeneket mert kikapok!)
Előzmény: halacs (8053)
szervezkedő Creative Commons License 2008.10.09 0 0 8064
Persze majd még le is pikkelyezi!
Akkor mi tartja össze a maradékot?

(Ezek előtt a könyvárúsok előtt emelem a kalapomat!
Ezek igazi üzletemberek!
Ezt tanítani kellene!
Mit nem tud valaki eladni ha egy nyelvet nem beszélőre rá tud sózni egy könyvet!)
Előzmény: Hümi (8063)
Hümi Creative Commons License 2008.10.09 0 0 8063
...és a pikkely...?!
Előzmény: moncsa03 (8061)
moncsa03 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 8062
Ja és "jó magyarhoz híven" paprikás lisztbe forgatom meg.
moncsa03 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 8061

Már aki! Én mindig kibelezem, sokkal finomabb csak nagyon fárasztó!:)) Megfogod a fejét és úgy csíped le, hogy kijön a bele is, persze mindezt nagyon óvatosan!:)))

Előzmény: Hümi (8054)
halacs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8060
Nézz itt körbe.
Előzmény: borzika2 (8057)
halacs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8059
Különféle halak, haltípushoz való receptekkel. :-)
Most már én is tudom, hogy a fekete kagyló, a garnéla, a polip meg úgy általában véve a tenger gyümölcsei nekem sem jönnek be. Viszont a halak mindenhogyan. Egy nap befizettünk egy halmenüre az étteremben, és mondhatom, teljesen elájultam attól az aranysárga halászlétől, amit kihoztak, eszméletlenül finom volt, no és utána a lazac... Aznap már nem is tudtunk vacsorázni. :-)
És ettem már szintén fehér színű, mentás halászlevet is, az is nagyon finom volt. :-)
Előzmény: Amari bp (8058)
Amari bp Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8058

  Hát nem tudom, milyen csodás étkek lehetnek benne?  Én már kipróbáltam a fekete kagylót, kissé csalódtam, dünnyögtem, hogy most a lével kenyérrel kell jól laknom?

Aztán ettem tintahalat is roston, kicsit gumis, legjobb volt a csápjai. Meg ettem tintahalas spagettit, legnagyobb megrökönyödésemre olyan fekete volt, mintha szénmártásban forgatták volna , de hal ize volt, mint ahogy a spagetti tengergyümölcseivel, abban is voltak darabkák de épp mi-micsoda, nem tudtam, mert nem volt benyilazva, hogy ez polipdarab, ez rák darab......

 Idén , legjobb volt  csorbe, meg a becka snicli, meg a pasujl főzelék.

Előzmény: halacs (8049)
borzika2 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8057
jisell kedves köszönöm. Mostmár csak annyit tegyél meg, hogy egy kétágyas szoba áráról is tudakozódj. Nagyon tetszik a képsor, minden rendben átjött. Mégegyszer köszi. Borzika2
Amari bp Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8056

Hát mert olyan kicsi, ha kibelezik, akkor mi marad? :)  De egyszerű elkésziteni! Jól megsütni, sózni, és mint a chipset beropogtatni:)

 

De nem tudom mi lehet az a szörny, esetleg nyúzott rája?

Előzmény: Hümi (8054)
Hümi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8055
Ez igaz...de az a szörnytől balra látható...:)))
Előzmény: szervezkedő (8046)
Hümi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8054
"A másik képen girice hal látható. Ezt eggyszerűen bő oljajban meg kell sütni. Finomabb ha előtte zsemlemorzsa+liszt - be belegorgatod."

Ez az a hal amit belestől pikkelyestől szemestül sütnek...
Előzmény: jisell (8044)
halacs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8053
Tényleg tök jó volt, olyan lelkesen ajánlgatta a könyveket, hogy csuda. :-)
A nyelvkönyvet már megvettük, a párom beszél pár szót, én meg a valaha volt orosztudásommal értek meg pár dolgot.
Az egyik reggel a parti sétányon a szemeteseket ürítő bácsika elegyedett velünk szóba. Elmondta, hogy a Vajdaságból jött, évente három hónapot dolgozik H. N.-ban, mert itt jóval több pénzt keres, mint otthon, de nagyon szenved a család hiánya miatt. Elég jól megértettük, bár az is igaz, gesztikulált is, meg a végén kicsordultak a könnyei is. Nem koldus volt, csak egy ember, aki örült, hogy magyarok vagyunk, és kiöntötte nekünk a szívét. No, akkor nagyon sajnáltam, hogy nem beszélünk szerbül...
Előzmény: H_G (8052)
H_G Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8052
Ezek szerint több ilyen szuggesztív árus is van a városban, bírom a lelkes kereskedőket! Most már csak a nyelvet kéne tudni valóban :) (Az enyémnek vmi más a címe, fejből nem jut eszembe. Pozitív, h. legalább latin betűs.)
Előzmény: halacs (8051)
halacs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8051
Lehet, hogy ugyanazt, de nem ugyanott, mi a parti sétányon mentünk be egy nagyobbacska könyvesboltba. Az árustól még névjegyet is kaptunk, hogy írjunk, bármi kell, beszerzi és elküldi. :-)
A könyv címe: Veliki Riblji Kuvar
Előzmény: H_G (8050)
H_G Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8050
Egy 50 körüli női árustól, a posta és a Gradska Kafana közötti útszakaszon? Mert akkor lehet, hogy ugyanazt vettük :)
Előzmény: halacs (8049)
halacs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8049
No jó, akkor most bevallom, hogy Herceg Noviban vettem egy kimondottan tengeri halas recepteket tartalmazó szerb nyelvű könyvet, most már csak le kellene fordítani. :-)))

(Ui.: Albán receptújságot is vettem. :-)))

Előzmény: szervezkedő (8047)
szervezkedő Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8048
Kérlek ha nem teher, küldj már nekem egy emailt, mert a te emailodat én nem látom és írd már meg ennek a családnak a telefonszámát.

Házvásárlás:
Nálam is így kezdődött. Majd egész télen agyaltam, majd bújtam a hirdetéseket, átjártam Vajdaságba hirdetési újságot venni, lementem többször Sutomoreba, Canjba keresni az igazit, amit nem találtam meg, mert vagy elérhetetlen árakról ábrándoznak vagy sántít valami, de lett ami lett és nap nem telik úgy el hogy legalább egyszer ne jutna eszembe a "project"!
Előzmény: lunaelsol (8045)
szervezkedő Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8047
Na ha a párod nem tud magyarul és szereti a magyar lányokat akkor már biztos nejemet nem küldöm el hozzátok főzősuliba!!! hanem majd én jelentkezek nálad!
:-)

A bar-i halpiacon szoktuk a halat venni, de az vajdasági ismerősünk aki beajánott az egyik árusnak (csak hogy ne megfejhető turistának nézzenek) az a tengeri halakra mindig azt mondja hogy ahhoz érteni kell, meg kell egy jó recept. Ezért szoktunk mindig pontyot venni.
Találtunk már itthon olyan szakácskönyvet amiben tengeri halas receptek vannak. De ha egy receptben le van írva végy egy csirkecombot, az egyértelmű, de a piacon honnan tudjam meliyk az a hal amit szerbül lehet teljes másként mondanak mint ahogy a magyar könyvben van (ami valami multi könyvkiadónak valami német vagy franciaországban megjelentetett könyve lefordítva magyarra.)
Előzmény: jisell (8044)
szervezkedő Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8046
Hümi!
Lehet hogy "jiesll" nagyon segítőkész, meg lehet hogy ismeri a halakat meg mittomén, de egyben biztos vagyok, ennek a képnek a magyarázatával nagyon mellé fogott!
Hiszen ezen tsiztán világít, hogy kínai, génmanipulált csirkeszív van a ládába!
Te jó isten! Mit el nem adnak már!!!
:-))))
Előzmény: Hümi (8043)
lunaelsol Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8045
Hó: az általam ajánlgatott szállás Zabljakban.
Házad:Na, ha addig nem adod el, és most sikerül a munkahelyváltásom, jövőre beszélhetünk róla
Előzmény: szervezkedő (8029)
jisell Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8044

Szia

 

 A szállodában van pezsgőfürdő nem a szobákban valamint finn szauna Isteni mind a kettő, nagyon lehet élvezni.

 

A képeket nézegetvén nem mondom tetemes kínálat nem dicsekvés képpen mondom de finom kajákat tudok belőle készíteni.

 

Sajnos a párom nem beszél magyarul de szereti a magyar lányokat :-)

 

Az első képen polipot lehet látni. Nagyon fonom polip salátát, polip ragut, valamint roston sült polipot lehet készíteni. Nem nagy tudomány kell hozzá csak jól meg kell tisztitani.

 

A másik képen girice hal látható. Ezt eggyszerűen bő oljajban meg kell sütni. Finomabb ha előtte zsemlemorzsa+liszt - be belegorgatod.

 

A harmadik kép bal oldalán tintahal van. Ezt nagyon jól meg kell tisztítani hogy fogyasztható legyen. Ki kell szedni a belsejét még jobb ha kifordítva ráhúzod az újjadra. De előtte le kell vágni a csápjait.

 

Recet 1: LIszt + zsemlemorzsa megforgatni a tintahalat. Olivaolaj és olaj keverékében megsütni.

Recept 2: A levágot csápokat összevágni majd olajon pirított hagymával dinsztelni ( 20 perc állandó kevergetés mellett ha kell egy kis vizet is hozzá lehet adni de ne túl sokat ). Só, bors vegeta. Amikor ez megvan hozzáadunk kb.150-200g zemlemorzsát valamint apróra vágott petrezselyem zöldjét. Haggyuk kihülni. Megtömjük a tintahalat fogpiszkállóvan betűzzük a fenekét. lehet olajben vagy roston sötni. Hozzá főtt krumplit vagy sült krumplit tálalunk. Tipp a marenda hozzáadása: foghagyma apróra vágva, petrezselyem zöldje oliva olajban amivel meg lehet locsolni a tintahalat. Inyenceknek + pár csöpp frissen csavart citromlé.

 

A negyedik képen ha jól látom cipol látható. Ebből halász levet itt csorbát lehet készíteni vagy roston megsütni

 

 

Előzmény: szervezkedő (8040)
Hümi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8043
Most már tudom, hogy a fantaztikus horrofilmekben honnan veszik a félelmetes űrlényeket...

Előzmény: Amari bp (8041)
Amari bp Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8042
Hűha!  Igen tartalmas:)
Előzmény: Hümi (8039)
Amari bp Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8041
szervezkedő Creative Commons License 2008.10.08 0 0 8040
Nem mondod hogy ebben a kecóban pezsgőfürdő van a szobákban?????!!!!!

Na ha konyhatundérek vagytok akkor az esetleges hóvégi találkát valahová a halpiac mellé tervezzük már! A pontyon kívül semmilyen halat nem ismerünk meg és nem tudjuk elkészíteni, de nagyon vágynánk egyszerű gyorsan elkészíthető receptekre és hogy felismerjük hogy melyik halból lehet azokat elkészíteni.
Mindeketten beszéltek magyarul?
Előzmény: jisell (8037)
Hümi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 8039
Erdélyi csorbaleves

Hozzávalók:
1-1 kisebb fej fehér és vörös káposzta hajszálvékonyra vágva,
1/2 kisebb kelkáposzta szintén felvágva,
1 marékra való savanyú káposzta,
3-4 karalábélevél vékonyra felvágva,
25-30 dkg erdélyi szalonna,
1 evőkanál olaj,
2 fej vöröshagyma kockára vágva,
1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva,
1-1 csomag petrezselyem, zellerzöld, kapor felvágva
fejenként 2-3 db virsli, cserkészkolbász, debreceni karikázva (minél több féle a húsnemû benne, annál finomabb)
só, bors, majoranna, bazsalikom, babérlevél, gulyáskrém
1/2 l tejföl,
2-3 kanál liszt a habaráshoz
1 citrom leve
hangyányi cukor

Elkészítése: Az erdélyi szalonnát felteszem fõni 2 liter vízben. Amikor már puha, akkor a vöröshagymát, a fokhagymát az olajon megdinsztelem, rászórom a fûszerszámokat, majd a felvágott zöldnemûeket, és ezekkel együtt átdinsztelem. Az erdélyi szalonna fõzõlevével felengedem és megfõzöm. Amikor már puha a zöldség, akkor beleteszem a citrom levét, a hangyányi cukrot, a felkarikázott kolbászféleségeket, majd a tejfölbe belekeverem a lisztet, és bestaubolom. Újév hajnalán 1 és 3 között tálalom, lehetõleg friss fehér vagy barna kenyérrel. A legkékebbek is kijózanodnak.
Amari bp Creative Commons License 2008.10.07 0 0 8038
De itt van:)
Előzmény: jisell (8037)
jisell Creative Commons License 2008.10.07 0 0 8037
Nem megy nem tudom miérta szállodaegy kis élvezetszobafürdő

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!