Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8608
Lehet, hogy ez az a gén, amire hivatkoztál anno? :-)
Előzmény: Első Polgár (8607)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8607

Nem, a fehérek mocsok aggresszivek a sárgákhoz viszonyitva.

Egyébként ez az egyik fő jellemző amit általában kiemelnek a fehérekkel kapcsolatban a távol keleten: aggresszivak, arrogánsak, türelmetlenek.

A sárgák nagyon tudnak védekezni, ha sarokba szoritják őket, de hóditani nem nagyon tudnak. Egyedül a japánok tudtak valamit elérni hóditásban, de azt is inkább a fehér ember majmolásából, mint tényleg önszerveződően. Mind Kina, mind Japán terjeszkedhetett volna a történelem folyamán aggressziven, mégis mindig bezárkóztak. Más filozófia, más életszemlélet ez, inkább a konszenzusra törekszik, mig a fehérek általában a feltételen nélküli győzelemre, az ellenfél eltiprására és kihasználására.

Azért az a kis észak kaukázusi törzs 8ooo évvel ezelőttről igen nagy eredményeket ért el hóditásban, kitúrta európa, amerika, ausztrália és észak afrika őslakosait és india génállományán is otthagyta a nyomát. A sárgák ilyet nem tudnak felmutatni.

Előzmény: Törölt nick (8596)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8606
A cikk egy csomó előfeltevéssel dolgozik, figyelmen kívül hagyja, hogy a Hizbolla támadott, vagy hogy a libanoni infrastruktúra szétrombolása nélkül nem lehet ellenük sikeres háborút vívni (az más kérdés, hogy a háború nem ment olyan jól, mint tervezték, és végül félbehagyták), vagy hogy a vízprobléma egy fejlett és modern társadalomnak megoldható máshogy is. (Igen, lehet vizet importálni is, azt hiszem Izrael már most is importál vizet talán Törökországból, lehet tengervizet sótlanítani, ezt is ipari méretekben csinálják, stb. stb.)

A vízkérdés tükrében mindenesetre végképp értelmetlennek tűnik következtetésed, hogy "meg kéne egyezniük a túléléshez" a palesztinokkal. Nem, a túléléshez ki kell kergetniük vagy legalábbis örökké megszállva kell tartaniuk a palesztinokat.
Előzmény: nájckingdom (8601)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8605

Szvsz rosszul gondolod, hogy a nagy piac a feltétele a gazdasági fejlődésnek.

Ez a "nagy belső piac" valami 8oas évekből megmaradt mantra.

Az áltálanosan elfogadott elmélet és a józan ész szerint is a gazdasági fejlődésnek 4 faktora van: (i) erőforrások (föld, energia, fémek), (ii) munkaerő, (iii)tőke(gyárak, utak, erőmüvek  stb) és (iv) technológiai fejlődés. Ebből a kinaiaknak kb a munkaerő van meg, a tőkét és technológiát megszerezhetik, de az erőforrásokat az angolszászok nem fogják odaadni nekik háború nélkül.

 

Kereslet meg mindig van elég, mert az ember genetikai okokból lexikális preferenciával bir, azaz a több jószágok mindig preferálja a kevesebbhez képest.

Előzmény: advocatusdiaboli (8599)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8603
Csakhogy a kínai lakosság már most sem földszegény. Van, aki földszegény, és van, aki rohadt gazdag. Egyáltalán, Japán még a hetvenes-nyolcvanas években is 7-8%-ot produkált, csak a nyolcvanas évek végi pénzügyi válság vetett véget a növekedésüknek. Azóta is vitatkoznak a közgazdászok, hogy a pénzügyi válság elkerülhető lett volna-e, és hogy ha nincs, akkor mennyire lassul a növekedésük a kilencvenes évekre...

Egyébként meg ki akar skandináv vagy USA színvonalat? A kínai kormánynak az is elég, ha az összes fontos technológiát (lényegében hadiipar, mikroelektronika) lenyúlták tőlünk, és a saját lábukra álltak. Utána belső fogyasztásra (plusz egy kevés export a nyersanyagokért, esetleg kajáért) állnak át, és az úgy jó lesz nekik.

Az olaj vége meg nem lesz olyan hirtelen. Először is átállnak majd szépen szénre, olajpalára, kátrányhomokra, földgázra, etanolra, meg közben ezerrel nyomják majd az újabb és még újabb generációs atomerőműveket, stb. stb.
Előzmény: advocatusdiaboli (8602)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8602

 Barátom, az olyan hosszú táv, hogy addigra kifogy az olaj. Kína még akkor is 50 év múlva fogja elérni a mai nyugat átlagos életszínvonalát, ha tartja a mostani fejlődési ütemet - amit nem fog tartani, ezt mindenki tudja. Ahogy nő a nép jóléte, úgy lassul a fejlődés. 8-12%-os évi növekedést csak piszok alacsony bázison, földszegény lakossággal lehet produkálni. 15 év múlva már örülhetnek a 4-5%-nak is, és történelmi-kultúrális hagyományaik és puszta méretük miatt állítom, hogy a mostani trendek alapján az USA vagy Skandinávia életszínvonala, életvitele emberi léptékben számolva számukra soha, semmikor nem lesz elérhető. Évszázadokon belül legfeljebb.

 Olaj meg van 30-50 évig. Ha lesz helyette olcsó, tiszta és mindenkinek elérhető korlátlan pl: fúziós energia, akkor viszont a fejlődés és az egész világgazdaság gyökeresen új lendületet kap.

 

Előzmény: Törölt nick (8600)
nájckingdom Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8601
Azért olvasd el ezt:
Israel’s Water Wars

Én a címre először legyintettem, aztán belekezdtem és nem tudtam abbahagyni. Pár addig érthetetlen dolgot más megvilágításba helyez. Izrael mindenféle háború nélkül is abszolút fenntarthatatlan a komplex nyugatias gazdaságával és társadalmával abban a félsivatagi-sivatagi környezetben. A cikk szerint teljes háborús politikája mögött a víz áll, a térség 3 nagy vjzforrása közül az egyik a Nyugati Part, a másik Gáza. Gázából Saron azért vonta ki a telepeseket, mert lényegében elhasználták, elsósították az ottani vízkészletet, így már nem érte meg a gigantikus védelmi kiadásokat a jelenlét. A libanoni Litani folyó vizének megszerzése már a korai cionisták terveiben is szerepelt 1900 táján. Érdemes rászánni az időt. Nem kell oda semmilyen iráni sereg bevonulása, hogy I. megszűnjön. Egyszerűen kezdettől fenntarthatatlan és ezt ők is tudják. Minek erőltették az odaköltözést? Nem off-topic téma, mert az, hogy a világ legfőbb szénhidrogénkészletét rejtő régió egy örök konfliktuszóna és az olajárra ez drámai hatással lehet (pl. Irán nem kevéssé valószínű USA-izraeli megtámadása, bombázása, netán atombombázása esetén), szorosan összefügg a cionista állam létével és állandó harcával többek között a vízért.
Előzmény: Törölt nick (8598)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8600
Hosszú távon a belső piac + olajtermelők (nyersanyagtermelők) = Kína jóléte képlet is tud működni. Rövid távon viszont szükségük van a világpiaci részesedésre és a nyugati technikára, úgyhogy egy darabig (legalább 30-40 évig) biztosan jóban lesznek majd a Nyugattal.
Előzmény: advocatusdiaboli (8599)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8599

 A nyersanyagtermelők elégtelen piac Kínának. Szaúd-Arábiából és Iránból Kína nem él meg, a többi meg túl csóró ahhoz, hogy jelentős piacot jelentsen.

 Kína jövőbeni jólétének és további fejlődésének kulcsa a nyugattal ápolt jó viszony, mind politikai, mind gazdasági téren. Egyelőre még pontosan tudják, hogy ők az alárendeltek, és ennek megfelelően is viselkednek. És ez még nagyon sokáig így lesz.

 

Előzmény: Első Polgár (8586)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8598
A zsidók azért nem egyeztek meg az arabokkal, mert nagyjából rájöttek, hogy úgyis mindegy. Nézd meg ezt a Hizbolla-háborút. A libanoni síitákkal lényegében semmi vitás kérdésük nincs, aztán mégis háború lett. Értelmetlen nekik a palesztinokkal megegyezniük, amikor őket simán le tudják izmozni, és az örök béke úgyse rajtuk (mármint nem a palesztin kérdésen) múlik.
Előzmény: nájckingdom (8591)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8597
Persze a mostani kínai atomarzenál azért ilyen gyenge, mert a kínaiak tudják, hogy amíg a hagyományos fegyverzetben ennyivel gyengébbek az amerikaiaknál vagy oroszoknál, addig nincs értelme a nagy atomarzenálnak sem. Ha a hagyományos erőik megerősödnek (az minimum 30-40 év még), akkor be fogják erősíteni az atomprogramot is.
Előzmény: Törölt nick (8596)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8596
A fehér ember ritka aggressziv fajta.

Szerintem egyáltalán nem agresszív, legalábbis semmivel nem agresszívabb a sárgáknál. Egyszerűen csak rohadt erős.

Viszont én hosszú távon nem bíznék Tajvan és Szingapúr hűségében. Ahogy Kína kiépíti a flottáját, ezek azonnal átállnak, gyakorlatilag hátbatámadva a Szingapúrnál horgonyzó amerikai hordozót...

Igaziból én nem féltem sem a kínaiakat, sem az amerikaiakat, bármelyikük győzhet. Amelyik győz, az meg is érdemli. Így az erős fog győzni, tehát igazságos vége lesz a küzdelemnek (akár meleg, akár hideg küzdelem).
Előzmény: Első Polgár (8592)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8595

 

http://video.google.com/videoplay?docid=7872581752243793889

 

Steve Visco előadása a Lawrence Berkeley National Laboratory-ban fejlesztett SOFC-ről (Solid Oxid Fuel Cell)

 

2003-as előadás, de sok érdekes dolgot lehet tanulni belőle. 

 

Steve Visco úgy véli, hogy a hidrogén-gazdaság kifejlődése előtt még sok akadályt kell legyőzni.  Többek között megtudhatjuk, hogy az üzemanyagcelláknak 2 típusa van: egyik amelyik 80 oC-on működik - Pt katalizátorral, és van olyan amelyik 800..1000 oC-on működik - itt nincs szükség Platinára.  Az autókban az első tipust - a PEM-et (Proton Exchange Membrane vagy Polymer Electrolyte Membrane) használják.  Ennek hátulütője, hogy csak a platina kW-onként 60 dollárba kerül.

 

A hidrogén-gazdaság másik nehezítése, hogy a igen nehéz a hidrogént a töltőállomásig szállítani.  Gyakorlatilag a hidrogént 500 km-re szállítani annyi energiát igényel mint amennyi energiát tartalmaz a szállított hidrogén.

 

A LBNL-ben fejlesztett SOFC egy rögzített üzemanyagcella, ami metánt fogyaszt és áramot generál kb 70%-os hatásfokkal.  A cél az berendezés árát 400 dollár / kW alá vinni.

 

 

Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8593

Izrael léte a nyugati hegemónia bizonyitéka a Közel Keleten. Teljesen lényegtelen az izraeliek mit egyezkednek a palesztinokkal. Itt az irániak és amerikaiak dominancia harca húzódik a háttérben. Korábban az orosz amerikai dominancia harc zajlott. És ha esetleg az irániak győznek, az sem Kina győzelmét jelenti, hanem Iránét.  De az irániak nem fognak győzni, mert az amerikaiak sokkal aggresszivabbak.

A vége ugyis a szokásos lesz, kakaskodás, provokáció, háború, aztán felszabaditás.

Előzmény: nájckingdom (8591)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8592

De Szaud felé útközben ott van Taiwan és Szingapur. Mindkettő amerikai befolyás alatt.

Atomban sincs sok esélyük a kinaiaknak. Van pár 1oo atomtöltetük, ami nincs 24 órás bevetési készenlétben, szemben az oroszok és amerikaiak több ezres állandó készenlétben lévő bombáival.

A fehér ember ritka aggressziv fajta. 

Előzmény: padisah (8589)
nájckingdom Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8591
Kína ügyében egyetértek, nincs forrás az amerikanizálásához. De Tel-Avivot illetően ne legyél olyan optimista (pesszimista?). Valóban kicsi az esélye, hogy oda iráni csapatok vonulnának be. (Bár Ninive pusztulását se sokan hitték lerombolása előtt pár évvel.) Viszont egyike azon országoknak, ill. az elsőszámú jelölt arra, amelyet állami létében fenyeget az Olajcsúcs, azaz általános erőforrásválság, plusz saját ámokfutó külpolitikája. Ha nem lövik le zsidó szélsőségesek saját Rabinjukat, amiért békét akart kötni a palesztinokkal (majd kormányilag eltették láb alól a másik aláíró felet is), már jó úton lehetnének a fennmaradás felé. De nekik a minden kellett, ezért lehet, hogy semmi nem marad majd. Izrael létének egyetlen biztosítéka, hogy farokként csóválja az USA-kutyát, a világ legfőbb gazdasági-katonai hatalmát. Ez a hatalom simán lehanytlik egy erőforrásválság, a növekedésalapú gazdasági modell és a dollár bukása közepette. Ha akarna se tudna többé segíteni Izraelnek a fennmaradásban. De egyre több amerikai nem is akar, a baloldali, demokrata, liberális szájtok forronganak az Izrael-ellenességtől és a lobbijukkal azonosított neokonok ámokfutásának szidalmazásától. Az elit csúcsain is készül állítólag valami puccsféle a Bush-csapat ellen. A legnagyobb vész az izraeli atomarzenál, amivel nem haboznának maguk körül az egész Közel-keletet letörölni a térképről, ha szorul a hurok (vesszenek ők is, ha nekünk muszáj). Ha Bush a térség tömegpusztító fegyverrel rendelkező elnyomó rezsimjét akarta megdönteni, hát Irakkal eltévesztette a házszámot...
Izrael egy ilyen eshetőségre (hogy nem lesz USA-segítség) gondosan bebiztosította magának az összes szomszéd és távolabbi állam dühödt gyűlöletét. Ezt nevezem előrelátásnak.
A világbékét leginkább az biztosíthatná, ha az USA-ban forradalom törne ki, vagy katonai puccs még a Nagy Válság előtt és az új kormány ultimátumot adna Izraelnek: beszolgáltatja amúgy is tőlük kapott atombombáit (nélkülük nem tudtak volna semmit csinálni, még országuk se lenne), cserébe az USA garantálja I. biztonságát amíg tudja és kikényszerít egy békefolyamatot, hogy mire lehanyatlik, már ne legyen olyan vészes a helyzet. Nem kell ragozni, hogy I-nek ehhez pár dologról le kellene mondania (K-Jeruzsálem, Ciszjordánia, nagy arc), de tán megérné, ha cserébe szóbajöhet a megmaradás.
Tudom, hogy utópista vagyok. Ahogy elnézem, ezek inkább atombombázni fognak.
Előzmény: Első Polgár (8585)
padisah Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8590
Amit még hozzá kell tenni: A mai taktikai viszonyokat a légierő határozza meg. Aki légifölényre szer tud tenni, az dominálja a csatateret.

Ez a mostani techikai lehetőségek között igaz. Úgy ahogy az első világháború defenzív viszonyait felborította a harckocsi és épp a légierő megjelenése.

Ha most pl. megjelenik egy überhatásos légvédelmi eszköz, az visszabillenti az erőviszonyokat a légierőtől a szárazföldi csapatokhoz. Ilyen légvédelmi eszköz lehet az amit Izrael fejleszt ezerrel, rakéták leszedésére.

Előzmény: padisah (8589)
padisah Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8589
Nem is Kína elfoglalására gondoltam, hanem fordítva. Egy élet-halál helyzetben esetleg bevállalják az offenzívát. Nyilván az USA-t magát a tenger miatt nehéz lenne támadni, de magukat az olajforrásokat nem. Tehát Kínával, hagyományos fegyverzettel, igazából pont a Szaudi/Iráni olajmezők kellős közepén kellene harcolniuk...

Előzmény: Első Polgár (8588)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8588
Nem kell Kinát elfoglalni, elég egy blokád. Amig Szingapur kikötőjében amerikai repülőgéphordozó horgonyoz, a kinaiak hajukra kenhetik az atombombájukat.
Előzmény: padisah (8587)
padisah Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8587
Tehát: atom?

Fegyver vagy energia, mindkettőre értem...

Kínát hagyományos fegyverekkel szvsz a büdös életbe senki nem fogja hidegre tenni. Nincs az a "minőségi hadsereg" ami 300-400millió potenciális katonát le tud győzni - hacsak nem zsarolják meg őket a családtagok leatomozásával. Az Usa egyszer már belemászott a keletiek arcába Vietnamban, nem úgy tűnik hogy a vietkongok kevésbé lettek volna aggresszívak mint az usákok...

Viszont ha Kína átáll atomra, az Usa a hajára kenheti az olaját és vica versa.Előzmény: Első Polgár (8583)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8586

Ez nem elég, mert ha a nyersanyagtermelők megveszik a kinai cikkeket, akkor coki van. Ezért kell a katonai hegemónia a világ fölött.

Előzmény: advocatusdiaboli (8584)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8585
Nem, Kina akkor fog motorizálódni és gázzal füteni, amikor az iráni csapatok bevonulnak Tel Avivba. Azaz sohanapján kiskedden.
Előzmény: advocatusdiaboli (8582)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8584

 A hidegre tételükre nem kell semmi mást tenni, mint nem megvenni a kínai termékeket. Ennyi.

 

Előzmény: Első Polgár (8583)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8583
A kinaiaknak a belső piac nem nyújt semmilyen perspektivát, mert nincs energiájuk és nyersanyaguk. A kinaiak számára a növekedési potenciált az adhatja meg, ha a világ nyersanyagpiacaira rá tudják tenni a kezüket. Ez valszeg nem fog nekik sikerülni, mert az ázsiaiak nem olyan aggresszivak, mint a fehérek. Ergo, amint jelentősebb mennyiségü nyersanyagot kezdenek el elszipkázni a nyugattól, az angolszászok rövid úton hidegre teszik őket, ahogy eddig minden riválisukkal megtették.
Előzmény: advocatusdiaboli (8574)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8582

 A kínai lakosság akkor fog tömegesen autózni meg gázzal fűteni, ha a jövedelme ezt megengedi. Jelen pillanatban az átlagos jövedelem jó, ha a huszada-harmincada az USA belinek, és a teljesen más arányok, a gazdaság állami túlsúlya miatt még akkor is a tizede lesz, amikor a kínai gazdaság nagyságában már az USA-val fog konkurrálni.

 Tipikus példa erre Európa, sőt Kelet-Európa is, a gépjármű a mindenki számára elérhető-használható eszközzé egy adott jövedelmi nívó elérése után vált, és ez ott még odébb van. Viszont, nekik pechük lesz, mert mire odáig elérnének, addigra az olajár annyira felkúszik, hogy igen valószínűsíthető, a nálunk most létező olajbázisú fogyasztói társadalom Kína számára soha, semmikor nem lesz elérhető. Ha el is érik ezt, ők már az olajkorszak utáni, alternatív energiaforrásokkal fogják elérni.

 

Előzmény: Törölt nick (8580)
Első Polgár Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8581

De minek hidrogént gyártani. Iszonyat macerás kezelni, nagyon szar a térfogatra jutó energiatárolási kapacitása, az hogy a sulyra jutó tárolási kapacitása jó, az kit érdekel, amikor egy autó sulyának pár százaléka csak az üzemanyag. Ráadásul, ha atartály sulyát is beleszámitjuk, már egyből rosszabb az is mint a benzin.

Infrastrukturát rá kiépiteni nem kétfillér. Viszont ha egyszer már hidrogént gyártol, akkor egyszerübb egyből benzint vagy földgázt gyártani és a hagyományos infrastrukturát használni.

A hidrogén és üzemanyagcella csak egy iszonyat drága alternativ energia. A benzin, kerozin és társaik a legcélszerübb, legpraktikusabb energiahordozók, amit ki lehet találni. Nem véletlenül tárolják az élpőlények is folyékony szénhidrogénláncban az energiájukat (zsirsavak)

Előzmény: lcoder (8567)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8579

 Nem hiszek a vég nélküli fejlődésben, legalábbis mennyiségi értelemben nem. Minőségi értelemben viszont hiszek benne, és a történelem is ezt mutatja.

 Azt is látom, hogy egy rettentő pazarló pályán vagyunk, ahol a - ma még - bőségesnek, de már most sem kimeríthetetlennek tűnő természeti erőforrásokat igen-igen ésszerűtlenül használjuk. Mivel hobbim keretében elmélyülten foglalkozom antik dolgokkal (órák), javítás-restaurálás szintjén is, így - úgy érzem- meg tudom ítélni, mennyit romlott egy évszázad alatt az átlagos minőség, mennyire valóban eldobható, egyszer használatos tárgyak civilizációja lettünk.

 De azt is látom, mennyit fejlődött maga a technológia, minden téren, és azt, hogy - ha akarunk - mennyivel jobb és tartósabb dolgokat is tudnánk csinálni. Ezért hiszem, hogy ha a szükség úgy hozza, akkor kénytelenek leszünk leporolni ezeket, és belátni, nem cserélhetünk 3 évente autót és televíziót, de igenis képesek vagyunk olyanokat is létrehozni, amelyek kiszolgálnak 20-30 évet, és emellett még sokkal takarékosabbak is, mint a maiak. Csak a pillanatnyi üzleti érdekekbe nem ezek illenek.

 Reményt meg azért látok, mert - legalábbis a nyugati civilizáció - túljutott azon a fázison, amikor a rövid-közép távú üzleti érdek képes minden határon túl bármilyen más érdeket felülírni. Még igen erősek ezek a behatások, de már van környezetvédelem, van tudatos társadalompolitika, már foglalkoznak több évtized alatt eredményt hozó projektekkel, igenis van realitása annak, hogy olyan kényszerítő szabályrendszerek jelenjenek meg akkor, amikor már arra valóban megérett a helyzet, amelyek simán ignorálják mondjuk az autógyárak vagy olajtársaságok érdekeit. De a helyzetnek erre valóban meg kell érnie, az "úgy tűnik", erre nem elég.

 

Előzmény: nájckingdom (8578)
nájckingdom Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8578
Nálad ugyan falrahányt borsó a logikus érvelés, ha én azt mondom, hogy 2*2 = 4, te azzal jösz, hogy hogy lehetsz ilyen pesszimista, az ma már rég 5, elvégre itt a FEJLŐDÉS (HALADÁS) és az MINDENT MEGOLD. Ismered a sztorit a struccról, ami homokba dugja a fejét, ha vész van és akkor már nem is fél? Természetesen a valódi strucc nem tesz ilyet. A sztori azonban mégsem legenda, ahogy elnézlek. Hasonló a helyzet a meztelen királyról szóló mesével: egy cseppet sem mese, a király, I. Örök Gazdasági Növekedés itt mászkál előttünk egy szál semmiben, a nép azonban, veled együtt újjongva dicséri szép ruháját, a JÓLÉTET, FOGYASZTÁST, a Tömeges Autózást, mert jobb vaknak lenni, vagy ha lát a szerencsétlen, akkor inkább befogja a szemét. A lényeg a kábulat, a vakhit, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.
Hiszel amit akarsz, én maradok a tényeknél, azok vészjóslóak, a mai folyamatok szakadékba vezetnek. Vagy átállunk egy fenntarthatóbb gazdaságra, vagy végünk lesz. Az egyik akadály ezen az úton a hozzád hasonlók szektás vakhite, emiatt később fogkjuk elkezdeni a tényleges cselekvést társadalmi szinten, ez csak növeli a leendő veszteségeket. A hozzád hasonlóknak katasztrófa kell, hogy végre elhiggye, hogy 2*2 = 4. Erre már nem kell túl sokat várni, lásd az orosz miniszter figyelmeztetését.
Előzmény: advocatusdiaboli (8572)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8577

 

Grafikonok.

 

http://www.earth-policy.org/Indicators/Grain/2006_data.htm

 

 

 

a világ búzatermelése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a világ egy főre eső búzatermelése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a világ búzatartaléka fogyasztási napokban kifejezve:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...és a legérdekesebb - Usák kukorica-export és üzemanyag előállítására szolgáló kukorica mennyisége 2006-ban megegyezett, jövőre már az üzemanyag viszi a prímet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.08.20 0 0 8576

 
2. próbálkozás:
 
For Irish boys these ones aren't too bright 
 
http://www.steorn.net/forum/comments.php?DiscussionID=471&page=1#Item_0

 

 

Előzmény: bugmenot (8570)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!