Keresés

Részletes keresés

lcoder Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9325
Az igaz, hogy Jakab a 20 évvel ezelőtti kiképzésével nem veheti fel a harcot egy Dél-Amerikát megjárt zsoldossal. De legalább, ha lát egy eldobott gránátot, tudja, hogy hasra kell feküdni,
Ezt akkor is tudni fogja ha megnézi a Rambó-t ;-)

Meghát követni kéne a kort. A mai sorozottakat nem AKM-el a kezükben kellene zavarászni a mezőn, hanem számítógép-ismeretre, elektronikus és vegyi hadviselésre meg polgári védelemre, meg katasztrófa-elhárításra kellene oktatni az alatt a hat hónap alatt.
A polgári védelem nem rossz ötlet, kérdés mi marad meg az agyakban mondjuk 5 év múlva. A számítógép ismeretek/elektronikus hadviselés pedig megint olyan dolog hogy ha 3 évvel lemaradtál az épp aktuális szinttõl akkor a hajadra kenheted. Ez még a civil számítástechnikában is nagyjából így van: aki az 5 évvel ezelõtti színvonalon van mondjuk programozásban az komoly nehézségekbe ütközik az elhelyezkedés során. Pedig ez a dolog a biztonságtechnikához képest tetûlassan változik...
Előzmény: mlas (9322)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9324
Meg egyébként hány Dél-Amerikát megjárt zsoldos rohangál a világban? Ugye nem sok. És a sok lúd disznót győz elve itt is érvényes.
Előzmény: mlas (9322)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9323
Az AKM-es mezőn rohangászás se olyan értelmetlen, ha az lesz a feladata háború idején, hogy egy épületet őrizzen kétszázadmagával. (Ugye sorkatona mindig van bőven.) Másfelől a mai Magyarországon még arra sincs egyelőre pénz (vagy akarat? franc se tudja mennyibe kerülhet), hogy a meglévő katonáinkat rendesen megtanítsuk lőni (többségük néhány évente lát lövészetet belülről...), szóval a számítógépes oktatás sorkatonáknak utópia. Azaz ma Magyarországon tök értelmetlen lenne így is-úgy is a sorkatonaság.
Előzmény: mlas (9322)
mlas Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9322
Az igaz, hogy Jakab a 20 évvel ezelőtti kiképzésével nem veheti fel a harcot egy Dél-Amerikát megjárt zsoldossal. De legalább, ha lát egy eldobott gránátot, tudja, hogy hasra kell feküdni, meg fel tudja venni a gázálarcot, ha kell. Tehát lényegesen jobbak lesznek a túlélési esélyei.

Meghát követni kéne a kort. A mai sorozottakat nem AKM-el a kezükben kellene zavarászni a mezőn, hanem számítógép-ismeretre, elektronikus és vegyi hadviselésre meg polgári védelemre, meg katasztrófa-elhárításra kellene oktatni az alatt a hat hónap alatt.
Előzmény: lcoder (9320)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9321
Ez egy marhaság.

az átlagember mondjuk 10 év múlva már messze nem lesz olyan kondiban hogy érdemben bármi hasznosat csináljon a golyófogáson kívül. 40 évesen pedig végképp nem ellenfél olyasvalakinek aki nap nap után ezzel foglalkozik

Ez így volt bő kétszáz éve a francia forradalom idején is, amikor kitalálták az egészet, meg ötven-száz éve is, amikor a sorkatonaság a fénykorát élte. Az a különbség, hogy a sorkatonaság akkora számbeli fölényt biztosított, hogy szart se ért a magasabb kiképzés, és ez így lenne most is. Ajánlott film (állítólag a könyv még jobb, én nem olvastam) a Black Hawk Down. Ott láthatod, mire elég a számbeli fölény a sokszoros technikai és képzettségbeli fölénnyel szemben.

A sorkatonaság idején legalább négyféle alakulat volt:

- elit alakulat, itt viszonylag nagy számban önkéntesek, 10 éve képzett hivatásosok, és a legmotiváltabb és fizikailag-szellemileg legalkalmasabb sorkatonák szolgáltak. Ezek elérték és többnyire meghaladták a mai átlag alakulat színvonalát.

- átlag alakulat, itt szolgáltak a sorkatonák, ezek voltak békeidőben is feltöltve. Talán valamivel a mostani átlag alakulat színvonala alatt voltak, de nem olyan sokkal, mint most képzeljük. (A két éve szolgáló 19 éves amerikai szerződéses katonánál mennyivel lehetett rosszabb egy két éve szolgáló 20 éves sorkatona? Még az sem igaz, hogy a szerződéses katona válogatott, a létszámhiány és a toborzási gondok közepette szellemileg biztosan alacsonyabb színvonalon, fizikailag meg legfeljebb kismértékben lehet jobb.)

- tartalékos alakulat, visszarántott tartalékosokból, alacsonyabb harcértékkel (itt is életkor szerint voltak csoportosítva, tehát volt olyan alakulat, ahova főleg 30 év körüliek kerültek hivatásos tisztek irányításával, és volt ahol főleg 40 év felettiek voltak főként tartalékos tisztek vezetésével), ezeket nyilván nem a 10 éve képzett vérprofi terrorista ellen küldjük, vagy ha mégis, akkor legalább 10x létszámfölényben. (Tartalékos mindig legalább 10x annyi lesz, mint 10 éve képzett fanatikus terrorista.)

- népfelkelő alakulat, berántott 50 év felettiekből (és 17 év alattiakból) álló, rendkívül alacsony harcértékű alakulat, többnyire tartalékos tisztek vezetése alatt, főleg hátországbeli feladatokra lehetett alkalmazni, frontra csak végszükség esetén (pl. Németország 1945)

Az amerikaiak Irakban most tapasztalják meg, hogy milyen sok olyan poszt van, ahol a rossz kondícióban lévő, nem túl alkalmas katonák is hasznosíthatók (lennének), de kénytelenek a magasan kiképzett, drága szerződéseseket és hivatásosakat alkalmazni, akikből persze messze nincs elég.

A fejlettebb technológia pedig nem sokat ér, ha

- gerillaháború zajlik, azaz egy terület tartós megszállását kívánod szalonképes módon megvalósítani (akkor sok emberre van szükséged, példa a mai Irak)

- nem alkalmazod (az atombomba kitűnő példa, de az amerikaiak mostani iraki szereplése ide is illik: ha az amerikaiak magasabb technológiájukat értelmes célra, pl. népirtásra használnák, öt perc alatt megnyerhetnék a gerillák ellen pillanatnyilag vesztésre álló harcot)

- a technológiai fölény nem túl magas (pl. horvát-szerb viszonylat)

Szóval egyáltalán nem olyan értelmetlen a sorkatonaság, mint gondolod. (Más kérdés, hogy abban a formában, ahogy létezett pár éve, tényleg semmi értelme nem volt.)
Előzmény: lcoder (9320)
lcoder Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9320
Nem lehet. A sorkatonaság arra épül hogy behívod a fiatalokat 1-2 évre, kiképzed, majd utána bármikor mozgósíthatod õket úgy 50-60 éves korig. Ezzel alapvetõen az a baj, hogy az átlagember mondjuk 10 év múlva már messze nem lesz olyan kondiban hogy érdemben bármi hasznosat csináljon a golyófogáson kívül. 40 évesen pedig végképp nem ellenfél olyasvalakinek aki nap nap után ezzel foglalkozik. Persze másképp volt ez akkor amikor a népesség nagy része kinn dolgozott a földeken. A másik dolog pedig az hogy egy pici atombomba is el tud pusztítani 300 000 kiválóan kiképzett sorozott katonát, azaz nagy tömegben nem az gyõz akinek sok katonája van hanem aki technológiailag jobb.

A Gipsz Jakab 40 éves bérszámfejtõ akit behívtak ugyanúgy nem ellenfél a 10 éven át kõkeményen képzett, fanatikus profi terroristának mint ahogy a két évig képzett 20 éves Beton Jenõke sem...
Előzmény: mlas (9315)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9319

Szlovakia (es szerintem az osszes kornyezo allam) a GDP kozel 2%-at (talan 1.8%-ot) kolti honvedelemre, mi 1.2%-ot. A kulonbseg ennel sokkal nagyobb, mert ezek pont az eszkozbeszerzesre stb. szant penzek nagyreszt. Nalunk sokkal vizfejesebb a sereg mint mashol, a 33K katona kozel fele miniszteriumi stb. dolgozo, iroasztal melletti katona. A mi seregunk rosszabbul kikepzett, stb. stb.

 

De mindegy, tok jo illuzio ez a "masok se koltenek sokat a seregre" cimu mese...

Előzmény: Fulika (9301)
Fulika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9318
És igen, megtanulni elviselni az embertelen körülményeket.
Előzmény: mlas (9314)
Fulika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9317
Szvsz félreértettek az olvtársak. A kiképzés legfőbb célja az volt, hogy megtörjék az embert. Ha ez sikerült, akkor (majdnem) bármit megcsinált gondolkodás nélkül.
Előzmény: mlas (9314)
padisah Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9316
Meg némi önfegyelmet.
Előzmény: Fulika (9308)
mlas Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9315
Az én szvsz meg lehet. Csak nem úgy, ahogy az elvtársak csinálták az elmúlt évtizedekben. Nekik sikerült beültetni azt, hogy katonaság=naplopás. A tiszi állomány nagy része alkoholista volt.
De egész hatékony sorozott katonaságra is vannak példák, nem kell messzire menni, Németország, 1939-45
Előzmény: lcoder (9312)
mlas Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9314
"hogyan hajtsd végre kérdés, ész, gondolkodás nélkül a parancsot."
Hát épp ez a kiképzés lényege!!! A seregben nincs (sincs) demokrácia. A hülyeség meg kiváló stressz-oldó...

Bizony, sok embernek jót tett az - nemegy olyan volt, aki 18 évesen még mindig anyuci pici fia volt, még felöltözni se tudott egyedül. A másik meg erőszakos, egoista, aki megtanulta, hogy a többségre is tekintettel kell lenni.

Én azt mondom, hogy bizony, egy 6 hónapos alapkiképzés mindenkire ráférne. Ugyanis nem harcolni kell megtanulni, hanem elviselni a háborút...
Előzmény: Fulika (9308)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9313

Biztos, hogy egy bolygón élünk? :-)) Csak olvaslak, de inkább nem is reagálok. Sorozzunk be mindenkit, a határőrséget képezzük ki gerillahadviselésre, a gyerekeket meg az oviban tanítsuk meg jatagánnal bánni. Hogy lehet onnan lentről az ellent egy mozdulattal tökön szúrni.

 Mert elkerülhetetlenül jönni fog a világvége, tatárhadak, lóról nyilazás, tömegmészár, etc...

 Gondolom az ágyad alatt szamurájkard és puska van folyton, csőre töltve. Hátha...

 

Köszi, inkább nem.

 

Előzmény: nájckingdom (9310)
lcoder Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9312
Szvsz hatékony hadserget ma nem lehet képezni sorozással. Ez a poroszos tömeghadsereghez jó ahol a honvéd fõleg golyófogónak kell, de terroristákkal vagy akár csak profi katonákkal szemben kb. annyit ér mint ha számháborút játszó gyerekeket küldenél ellenük. Az ég óvjon minket attól hogy ilyen sorozott katonák védjenek Pl. egy atomerõmûvet, de ha lehet határt se nagyon...
Előzmény: nájckingdom (9310)
Maotai Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9311

Nincs ideális hadsereg, nem lehet kellemes sorkatonaság, legalábbis a többség számára.

 

Úgy tom, h a finnek szívesen vállalják általában.

Jó, egyrészt az teljesen más (noha sokkal hatékonyabb hadseregük volt, mint nekünk) másfelől ők naon büszkék rá 40-45 miatt.

Előzmény: nájckingdom (9309)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9310
A leendő magyar honvédségnél nem feltétlenül ott kéne folytatni, ahol a szoci végén abbahagyták. A legkorszerűbb hadseregszervezési, kiképzési módszerek tanulhatnak a 4. generációs hadviselés elméletéből és gyakorlatából. Ne értsétek félrre, de pl. érdemes elemezni a Hezbollah sikerőnek titkait, ahogy azt szakértők ezrei a világban teszik is. Tudtommal pl. az izraeli hadseregben is és próbálják saját reguláris hadseregüknél is hasznosítani a tapasztalatokat, amennyire lehet. Ha a leendő magyar véderő feladata globális energia- és éghajlati válság miatt felbolyduló világ, új népvándorlás kezelése lesz, nyilván nem a régi poroszos iskola lesz a jó modell. A határőrség pl. garantáltan kvázi gerillahadviselésre képzendő ki. Azt nem lehet a 80-as évek magyar szoci MN-módszereivel.
Előzmény: Fulika (9308)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9309
Én még voltam. Akkori eszemmel semmi értelmét nem láttam. Mai élettapasztalatommal már annak a késő szocizmuskori operetthadseregben eltöltött 18 hónapnak is sok hasznos dolgot tulajdonítok személyiségfejlődésemre nézve. Ahogy a dolgozatírásnak, vagy a vizsgáknak se minden diák látja az értelmét éretlenül, az némelyiküknek (-künknek) értelmetlennek tűnik/tűnt a maga idején. Utólag már nem annyira. Nincs ideális hadsereg, nem lehet kellemes sorkatonaság, legalábbis a többség számára. Ettől még kell, hasznos. A profi hadsereg elképzelése elválaszthatatlan az olcsó olaj, a jólét, a fogyasztói társadalom korától. A válságban, a kínkeservesen feje tetjéről a talpára álló gazdaságban (ahol újra megbecsüljük a termelést, nem csak a fogyasztást, ahol becsüljük a hazai mezőgazdaságot és ipart, ahol szégyen a lopás és a spekuláció (bár ettől persze még fennmarad!), talán normális lesz, hogy kell honvédelem is és hogy az egyénnek ki kell vennie a részét ebből is. Nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen egészségesebb felfogású, fenntarthatóbb gazdaságot és társadalmat el tudunk érni, lehet, hogy nem vállaljuk ezt az utat és inkább homokbadugott fejjel várjuk meg az összeomlást. Én a reális gazdasághoz és társadalomhoz való visszatérést javaslom.
Előzmény: erbe (9307)
Fulika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9308
Én nem voltam katona, de akik voltak azok azt mondták 2 dolgot lehetett összesen megtanulni odabenn. Hogyan viseld el a hülyeséget, és bármilyen hülyeség, hogyan hajtsd végre kérdés, ész, gondolkodás nélkül a parancsot.
Előzmény: erbe (9307)
erbe Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9307
"A gazdaságon kívüli haszna a honvédelmi nevelésnek és katonai kiképzésnek evidens."
Ez azt jelenti, hogy vagy nem voltál katona, vagy te voltál a kiképzőtiszt.
Amit hazánkban évtizedeken keresztül sorkatonai kiképzés címén műveltek, az maga volt a röhej és a tönkremenés. Gazdaságilag is és ütőképesség szempontjából sokkal jobb az alaposan kiképzett profi hadsereg.
Előzmény: nájckingdom (9302)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9306
Még mindig kedvenc "vessző"paripámhoz (azazhogy igazihoz),
két érdekes kép a sajnálatos szeptemberi eseményekről:

1. lovasroham a pesti aszfalton, 21. század, úgy az Olajcsúcs idején (amikor a többségnek erről még fogalma sem volt)
lovasroham

2. Jól látom, hogy a rendőrnek KARDJA van???? Huszárság? A fenti képen is látszik.kard

Tud valaki infóval szolgálni, hány lovasrendőr van hazánkban, hol képzik ki őket, mire, (milyen típusú feladatokra, bár egyet most látunk), mikor hozták létre alakulatukat, mivel indokolták, stb.? Van-e lovasság a határőrségnél? Van-e a világon valahol hadsereg, ahol nem parádé célra komolyan lovasságot tartanak fenn?
mlas Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9305
Nem volt célom senkit megbántani, csak utaltam arra, hogy a józan energiagazdálkodás létfontosságú lehet, fontosabb, mint bármly más hatalom csatlósának lenni.
Előzmény: Fulika (9304)
Fulika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9304
Nem hinném, hogy a monikasózásnak itt a helye, arra ott a polidili!
Előzmény: mlas (9303)
mlas Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9303
"katonai-politikai-gazdasági szövetségekhez való csatlakozás garantálhatja" - mit is garantál? amit a szovjetek garantáltak, vagy amit az EU-NATO garantál? Botorság ebben bízni. Csatlakozhatsz te bárhova, magasról le..nak, ha nincs meg a kellő potenciálod. Addig csak átvonuló területnek, vagy manapság inkább piacnak számitassz.

És nem a katonai potenciál a lényeg, hanem a földrajzi. A krézi által emlitett energia és szürkeállomány szint pótolhatná a kis méretből adódó hátrányokat. És ezt tudják mások is, nem véletlen, hogy Magyarország ma csak ekkora. De még nem lenne veszve semmi, ha az irányitásunk az ország érdekeit képviselné, nem a sájátját, meg az idegenekét.
Nézd meg pl. Tunézia 50 éves történelmét, és tanulj belőle.

Pont úgy beszélsz, mint egy piros szemű nyuszi. Ha letennéd a távvezérlőt egy percre, felállnál a mónikasó mellől, és kinéznél az ablakon, látnád, mi folyik épp.
Előzmény: advocatusdiaboli (9285)
nájckingdom Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9302
A hadsereg kérdése nem kizárólag gazdasági kérdés, ill. nem elsősorban az, bár persze a gazdasági lehetőségek behatárolják, mire van esélyünk. De pl. a diplomáciai játéktér is megnő (az ellenségem ellensége a barátom típusú játszmákhoz), ha van akkora haderőnk, amekkorát megengedhetünk magunknak gazdaságilag. Szövetségi rendszerhez tartozásnál is szempont, hogy látják-e értelmét a csatlakozásunknak. A NATO gyakorlatilag csak papíron létezik, nyilvánvaló, hogy pl. a jelen iraki háború megindításakor menyire megosztott volt, az USA csak a britekre támaszkodhatott és sajnos a szerencsétlen hülye, naív, világpolitikában tájékozatlan lengyel kormányra. A töbi, kisebb hülye apránként felébredt és kivonult (benne mi is).
Az EU felbomlása azonnal bekövetkezik, amint a Csúcs hatásai egyértelművé válnak. z EU kezdettől a globalizációs projekt alprojektje kontinensünkön. Az olcsó olaj korának vége a globalizációnak is végetvet, így az EU-nak is. Autark nemzetgazdaságokkal fogunk kiútként kísérletezni, megnézem, lesznek-e "mesés EU fejlesztési pénzek" a szegényebb keleti tagállamoknak. Miközben pl. Németországban összeomlik a nyugdíjrendszer, a Hollandok tömegesen menekülnek a vízszintemelkedés váratlan felgyorsulása miatt és Anglia élelmezése és fűtése (az esetleg gyorsan hűlő helyi klíma miatt is - gyengülő Golf-áram) megoldhatatlannak tűnik?

A gazdaságon kívüli haszna a honvédelmi nevelésnek és katonai kiképzésnek evidens. Tavaly nyáron az Adria partján a strandon megnéztem Omisban a legutóbbi háború hőseinek emlékművét. Elképesztően sok 20-25 éves fiatal neve volt rajta (több tucat) egy ilyen elég kis városhoz képest. A horvátok ifjúságuk színe-virágát áldozták azokban az években a függetlenségükért, de sikerült, meg is lehet nézni, milyen öntudatos, tartással rendelkező nép. Tudják értékelni a nemzeti önállóságot, ha ilyen ára volt. A fiatalság honvédelmi képzésének egyik haszna, hogy az ember, mielőtt családot alapít, értse meg, hogy egy társadalom tagja, magában semmi és ha kell, a hazáért áldozatot is tudnia kell meghozni. Ez tartást adhat, amire nagy szükség lesz az Olajcsúcs után törvényszerűen fellépő nagy gazdasági válságban, hanyatlásban. Az egyéni túlélési stratégiák esélytelenek, a kollektívhez viszont kell az összetartó erő. Többféle is, a honvédelem az egyik. Másik részről világos, hogy vonzó célpont lehetünk globális energia-és éghajlatválság következtében, ill. a válságban előkerülhet a nacionalista kártya több szomszédnál is. Nem engedhetjük meg a haderőmentesség luxusát, a dolog a jólét korára volt kitalálva, amely kor most végérvényesen végetér. Vége a gondtalan fogyasztói paradicsom vágyálmának. A realitás nem a "gazdasági növekedés", hanem az életbenmaradás, vagy pusztulás. A fennmaradáshoz kell fenntartható mezőgazdaság, ipar, energetikai önellátás és megfelelő haderő, többek között. Ez nem off-topic, része a Csúcs-tematikának.
Fulika Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9301
Egy kis statisztika:

Hadsereg méretek:
Magyarország: 33400 Fő
Szlovákia: 22000 Fő
Ausztria: 34600 Fő
Lengyelország: 163000 Fő
Ukrajna: 295500 Fő
Románia: 97200 Fő
Szlovénia: 6550 Fő
Szerbia+Montenegro: 74200 Fő
Horvátország: 20800 Fő

Lakosság:
Magyarország: 10,1 mill Fő
Szlovákia: 5,4 mill Fő
Ausztria: 8,3 mill Fő
Lengyelország: 38,5 mill Fő
Ukrajna: 46,5 mill Fő
Románia: 22,3 mill Fő
Szlovénia: 2 mill Fő
Szerbia+Montenegro: 9,8+0,63 mill Fő
Horvátország: 4,6 mill Fő

A hadsereg aránya:
Magyarország: 0,33%
Szlovákia: 0.41%
Ausztria: 0,41%
Lengyelország: 0,42%
Ukrajna: 0,64%
Románia: 0,43%
Szlovénia: 0,33%
Szerbia+Montenegro: 0,71%
Horvátország: 4,52%

Ezekből szerintem az orosz közeli részek, valamint a délvidék érthető. Ha a többiekkel arányba akarnánk jönni ahhoz ~ 8000 fő kellene még. Ez nem egy egetverő.
Szóval a környék túlerőben van az igaz (de ez nem is lehetne másként), de az arányokban nincs hatalmas különbség.
Előzmény: Törölt nick (9298)
erbe Creative Commons License 2006.09.22 0 0 9300
A tudás megvan, bárkinek rendelkezésére áll, csak még nem éri meg alkalmazni.
A nepáli tevepásztor 1857-ben már biogázfejlesztővel termelt gázzal főzött. Neki megérte.
Majd ha az éghajlatváltozás következtében nekünk is át kell állni tevetartásra, nekünk is meg fogja érni! :-)
Előzmény: krezidiesel (9299)
krezidiesel Creative Commons License 2006.09.21 0 0 9299

Ennél a hadseregnél mennyire le tudtok ragadni!

A jövő háborúit az akkori leghatékonyabbés relativ legolcsóbb eszközökkel fogják vivni. A Kalasnyikov, és egy drágán kiképzett, sérülékeny katona már nem túl hatékony pusztitó eszköz a 21.században...

Az orosz pl elzárja egy januári hidegfrontnál a gázcsapot és két hét múlva önként jelentkezünk orosz gyarmatnak...:-))

Ezért kéne energetikailag önállónak lennünk, megújuló erőforrásokra alapozva, aminek hatékony kiaknázásában még rengeteg lehetőség rejlik. Ha a fejlesztési tapasztalatokat ráadásul megosztjuk a világon mindenkivel, akkor másnak se lesz indoka, vágya letarolni minket... De jelenleg a tudás a legnagyobb titok, és pont ellentétesen használjuk mint amire kéne. Ez nagyobb gond mint a peak...

Előzmény: Törölt nick (9298)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.21 0 0 9298

Az is lehet, hogy csak akkor mukodnek ezek a szovetsegek, ha teljesitjuk a kotelezettsegeinket benne.

 

Az is lehet, hogy csak 90% valoszinuseggel mukodnek.

 

Az is lehet, hogy csak 20 evig mukodnek 100% valoszinuseggel, utana meg 90% valoszinuseggel osszeomlanak. Egy hadsereg kiepitese meg nem 3 ev.

 

Vagy fentiek barmilyen linearis kombinacioja ervenyes lehet.

 

Meg egyszer mondom: ha az osszes szomszedunk meretaranyosan nalunk joval komolyabb haderot tart fenn (noha tobbseguk ugyanannak a szovetsegnek a resze), az az almoskonyvek szerint ket dolgot jelenthet:

 

(1) egy orult szembemegy az autopalyan

 

(2) egy? mindenki!

 

Te a (2)-t, en az (1)-et tartom valoszinubbnek.

Előzmény: Fulika (9295)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.09.21 0 0 9297

 

magyar változat:

 

Rendkívül gyorsan fogy a sarki jég - nagyok a kockázatok

http://idojaras.origo.hu/20060915rendkivul.html

 

Amerikai kutatók megfigyelése alapján az északi sarki állandó jégtakaró hirtelen nagymértékben megfogyatkozott. Ebben az erős melegedés mellett a szélnek is szerepe volt. A kutatás vezetője szerint további megerősítő vizsgálatokra van szükség.

 

A NASA műholdas megfigyelései alapján 2004 és 2005 között a Jeges-tenger állandó jégtakarója 17 százalékkal zsugorodott. Ha csak a tenger keleti medencéjét nézzük, a csökkenés mértéke eléri az 50 százalékot.

 

A korábbi állandó jégtakaró 720 ezer négyzetkilométerrel, azaz mintegy nyolc Magyarországnyi területtel lett kisebb. Emellett az állandó jég 3 métert meghaladó jellemző vastagsága egyetlen télen 0,2-2 méter vastagra csökkent, ami így sokkal jobban ki van téve a nyári olvadás veszélyének.

 

A megfigyelések szerint nem csak a jégtakaró olvadásáról, hanem elmozdulásáról is szó van. Az átrendeződés a kutatók véleménye szerint a szelek hatására történt. A Jeges-tenger keleti medencéjéből a nyugatiba sodródtak át a jégtáblák, a legnagyobb mozgás Norvégia és a Spitzbergák között ment végbe.

 

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a további jégtakaró-csökkenés növelheti a nyáron szabaddá váló víztömeg hőmérsékletét, ami tovább késlelteti a téli jégképződést. Ezzel egy láncreakció indulhat el, és a jégtakaró csökkenése esetleg megállíthatatlanná válik.

 

...

Előzmény: ezerkilenszaznyolcvannegy (9291)
Fulika Creative Commons License 2006.09.21 0 0 9295
Azért mégiscsak benn vagyunk egy (ill több: Nato, EU) szövetségbe, ami többek között azt is megoldja, hogy ne kelljen tartani a szomszédainktól. Ha ez működik, akkor nincs értelme a nagy hadseregnek, ha nem működik, akkor mit keresünk ezekben a szövetségekben?
Előzmény: Törölt nick (9293)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!