Keresés

Részletes keresés

kessy Creative Commons License 2005.07.08 0 0 235

Bocs csak most olvasok vissza!

 

tudni kellene, hogy milyen fajtát vett!

különböző fagyokat bírnak ki, de az álltalános szabály Voss úr szerint 3-4 éves kortól , de csak takarással ültethető ki!!

 

Nekem a Rappai narancs kifagyott!! tövestöl mindenestöl, a többiekből csak 1 db.

 

Előzmény: Évi5 (230)
odin88 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 234
Köszönöm!
Előzmény: Évi5 (232)
Évi5 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 233

Sziasztok!

 

A datolyaszilvafácskám szépen nevelgeti a gyümölcsöket. 5 darab van rajta, a többi lepotyogott. Szinte napról-napra fejlődnek. Így néz ki most a fa, és a gyümölcse:

 

Datolyaszilva

 

Datolyaszilva
Évi5 Creative Commons License 2005.07.08 0 0 232

Szia Odin88!

 

A pálmák kertben című topikban már többször írtak a Musa Basjoo nevű banánról, mely nálunk is ki lehet ültetni a kertbe, áttelel.

Ezt a netről másoltam:

 

Télálló banán

Hazai viszonyok között egy banánfaj van, amely biztonságosan áttelel: a Musa basjoo , amely Japánból származik. Igen gyors növekedésű és 4-5 méter magasra is megnő. 3 méteres magasság elérése után virágozhat és termést is hozhat. Sajnos hazai viszonyok között a tenyészidőszak rövid a termés beérleléséhez, viszont ha be is érne, a rengeteg mag miatt problémás lenne a fogyasztása. Bár a húsa ízletes. A teleltetést több módon is megoldhatjuk. Vagy egyszerűen a törzs alsó részét betakarjuk földdel és hagyjuk, hogy a lágyrészek lefagyjanak. A növény télállóságát ugyanis a föld alatti rhizóma adja, amiből minden tavasszal újból kihajt a növény és rövidesen bámulatos növekedésbe kezd. Ha napos helyen van és rendszeresen, bőven kap vizet és tápanyagokat, hetente képes kinevelni egy akár másfél méteres levelet is. Ha szeretnénk, hogy a növényünk a téli időjárástól függően ne a nulláról kezdje minden tavasszal, akkor az első fagy után hagyjunk meg a törzsből egy kb. 60 cm hosszú darabot, készítsünk köré egy kb. 1 méteres sugarú drótketrecet, tömjük szorosan tele száraz lombbal, szalmával és végül az egészet borítsuk be fóliával. Ez utóbbi ne legyen hermetikusan zárt, nehogy a gombák végezzenek a növénnyel. Ekkor a banán tavasszal a megőrződött törzsből kezd újból hajtani, ezáltal impozánsabb, nagyobb termetű lesz.

 

Télálló banán
Előzmény: odin88 (231)
odin88 Creative Commons License 2005.07.07 0 0 231

Banánt próbált már valaki kint teleltetni?

Kis takarással állítólag néhány fajta könnyen áttelel a szabadban.

 

más: tettem fel pár új képet kaktuszokról és pozsgásokról.

www.kep.tar.hu/odin88

 

A kaktuszoknál a Nagy József mappába.

Évi5 Creative Commons License 2005.07.06 0 0 230

Szia kessy!

 

Anyukám a tavasszal vett egy télálló narancsot (Rappaiéktól). Mikortól lehet megkockáztatni a kiültetést? Mit tudsz tanácsolni? Tudom, hogy nem vagy szakértő, de mint hobbikertész, te is tudsz tanácsot adni, neked is van saját tapasztalatod.

Szívesen megfogadok minden tanácsot.

Télálló narancsMég elég pici, de már hozott többször is virágot.
Előzmény: kessy (224)
Évi5 Creative Commons License 2005.07.06 0 0 229

Sziasztok!

 

kessy, totoro hun: Nektek mekkora a datolyaszilvafátok? Meddig érdemes takarni? A nagyobb fákat is szokták védeni? Azért kérdezem, mert az idén én is datolyaszilvafa tulajdonos lettem, így izgulok, hogy kibírja a telet. (Ráadásul, elültetés után tudtam meg, hogy érdemes lejjebb ültetni a fát, ha netalán elfagyna, a oltás felett még ki tudjon hajtani. Ez nálam a föld felett van.)

A facsemete nálam kb 150 cm magas, termő. A tavasszal vettem konténeres növényként Rappaiéktól, nem tudták megmondani, hogy hány éves. Az mondták, hogy több. (Ki lettem segítve) A fajtáját se tudták megmondani, de én a magvas változatra gyanakszom. Leesett több kis datolyaszilva, néhányat szétboncolgattam, 2-3 kis magszerű valamit találtam benne.

Szoktátok permetezni? Egyik helyen azt olvastam, hogy nem kell, másik helyen pedig azt írja, hogy az almafélékhez hasonlóan kell.

A metszésről azt olvastam, hogy csak akkor, ha nagyon muszáj, képes a fa kiszáradni a vágási felületnél, ha nincs lekezelve.

 

Bocsi, hogy letámadlak benneteket a kérdéseimmel, de eddig még nem találkoztam "datolyaszilva termesztőkkel", az interneten se találtam részletesebb leírást a neveléséről.

 

 

totoro_hun Creative Commons License 2005.07.06 0 0 228
Sziasztok!

Az idei tél valóban nem volt olyan kemény mint a tavalyi, viszont a károkat nem is az okozta. Emlékezzetek vissza, hogy a -20 fok alatti hőmérsékletek idén március vége felé voltak, akkor meg a növényeink már nincsenek teljes nyugalmi állapotban, és fagyérzékennyebbek is. A datolyaszilvafám nem volt takarva, és mégis csak az egészen vékony ágak fagytak el, pedig nálunk -24 fok volt. Úgy látszik jó fajtát fogtam ki :)

Egyébként ezen a két télen mért -20-25 fokos hőmérsékletek elég rendhagyóak, elötte évekig nem volt -15 nél keményebb fagy.
rágica Creative Commons License 2005.07.06 0 0 227
Ritkításra gondoltam.
Előzmény: kessy (226)
kessy Creative Commons License 2005.07.06 0 0 226

Én csak igazítani szoktam a bokrot, nálam termő egyed van, amit fának vagy bokornak egyaránt lehet nevelni (úgy tudom a virágzót is).A fa rizikós, mert pld. ilyen fagykár esetén eltűnhat a teljes növény (kifagyhat).

Szelektálás alatt nem tudom mit értesz, szerintem dugványról szaporított, így valószínű minden hajtása "eredeti".

 

Bisztos jobban tud majd segíteni Neked egy szakértő ebben.

Előzmény: rágica (225)
rágica Creative Commons License 2005.07.06 0 0 225
Ugyan ezt tapasztaltam én is. A gránátalmánk az előző telet minden károsodás nélkül vészelte át. Tavaly júliustól késő őszig ontotta a virágait, mindenki a csodájára járt. Idén télen, ami szerintem enyhébb volt, mint a tavalyi, az egyik fele elfagyott, alig van rajta bimbó. Alulról rengeteg hajtást hozott. Azokat ritkítsam, vagy hagyjam, majd magától szelektálódik? Egyébként szoktátok metszeni, vagy nem szükséges?
Előzmény: kessy (224)
kessy Creative Commons License 2005.07.06 0 0 224

Szia!

 

Igen én nyitottam a topikot.A loginom és a régi jelszavam sérült illetve "kölcsön vették" így nem használom.

Hobbisként fogtam bele a fagytűrő növények begyüjtésébe.

Sajnos a tél valamiért nem kedvezett nekik.Amik tavaj vidáman átvészelték a fagyokat takarással, azok közül most sok kifagyott, vagy részlegesen fagykárokat szenvedett.

 

1 db kaki szilva

1 db japán naspolya

1 db nasi körte

1 db USA 119 fagytűrő narancs

2 db törpe gránátalma

 

teljesen kifagyott.

 

Gránát almák

fügék

fagytűrő citrusok

 

részlegesen károsodtak, vagy tövig visszafagytak de hajtanak.

 

Érthetetlen, hogy a tavaji telet jól bírták ( némelyik) idén meg ugyan olyan takarás mellett kifagytak.

 

Néha benézek hozzátok, de én nem vagyok kertész, csak szeretem az ilyen típusú növényeket, illetve szeretném, ha a kertben szabadon növekedhetnének.

 

Üdv: Bferi

Előzmény: Évi5 (222)
bombaba Creative Commons License 2005.07.06 0 0 223

Évi5,

a datolyaszilvák, mint minden más gyümölcsnél, természetes kiválasztódásának eredménye a gyümölcsök egy részének lehullása.

A kivikről: az orienthal de light-ról jelenleg nem tudok mit mondani, leirás szerint öntermékeny, tehát jó is lehet, csak kérdés, hogy nekem mit küldtek.

Ezen kivül van 

- névtelen nem öntermékeny fajtám, 1 fiú, 2 lány, ezek még csak 2 évesek, a fiú virágzott már és az tényleg fiú, a lányokat majd meglátjuk.

- issai (kopasz koktélkivi, öntermékeny), ezek 4 évesek, tavaly már volt termés, mutatóba tavaly előtt is.

- solo nevü szőrös kisméretü termésü öntermékeny, tavalyi beszerzés, idén mindegyik virágzott, bár még meglehetősen kicsik és egy db termés fejlődik szépen.

Utóbbi két fajtát a st...kl-tól rendeltem, velük még nem fordult elő, hogy tévedésből más fajtát küldtek volna és az ügyfélszolgálatuk is nagyon korrekt.

Előzmény: Évi5 (204)
Évi5 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 222

Szia kessy!

 

Te lennél a topiknyitó? (Csak más néven)

Ha igen, akkor különösen örülök neked. Visszaolvasva, neked van többfajta növénykéd, mesélj róluk, mi lett velük, a telet hogy bírták.

 

Szia!

Évi

 

 

Előzmény: kessy (221)
kessy Creative Commons License 2005.07.02 0 0 221

Sziasztok!

 

Örülök, hogy használjátok ezt a topikot és nem döglött teljesen be.:-D

 

Láttam, hogy hivatkoztatatok Bene lászlóra s mivel megváltozott a honlap címe gondoltam beteszem ide:

 

http://www.fw.hu/bene17/

 

Telefonszáma:

                     06-1-362-4730

                     06-30-387-9307

 

Üdv mindenkinek: bferietvfreemail.hu

                             Balogh Ferenc

odin88 Creative Commons License 2005.06.30 0 0 220
Csipesz, érfogó és egyéb korházi segédeszközökkel símogatom őket :-))
Előzmény: Évi5 (218)
Évi5 Creative Commons License 2005.06.29 0 0 219

Fagytűrő egzotikus gyümölcsökről lehet olvasni a következő címen:

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/kert.html

Tiszaörvény nevezetű településen most épül egy egzotikus kert, az itteni körülményeket bíró növényekkel ültetik tele. Sajnos még nem látogatható. (Nagyon kíváncsi vagyok rá)

Sok érdekességet lehet találni a honlapon, sok fényképpel színesítették a leírásokat.

 

Évi5 Creative Commons License 2005.06.29 0 0 218

Szia Odin88!

 

Nagyon szépen köszönöm a csomagot. Alig bírtam ki, hogy ne bontsam ki rögtön a postán, igyekeztem haza. Nem hittem volna, hogy ilyen szépeket és nagyokat küldesz. Ha valahogy meg tudom hálálni, szólj!

Vastag munkáskesztyűvel szedegettem ki őket a dobozból, de még a kesztyűt is átszúrták. (Azóta is fáj az egyik ujjam, pedig nem látszik benne semmi.) Harcias növények. A kesztyű kész tűpárna lett, kidobásra ítéltem, újra felvenni nem érdemes, hacsak valaki nem fakírnak készül.

Úgyhogy, minden elismerésem, nem tudom, hogy te hogy vágtad le a hajtásokat a tőről, raktad bele a dobozba őket. (Páncélozott kesztyű, szamurájkard, grillfogó?)

Még egyszer, köszi!

 

Szia!

Évi

Előzmény: odin88 (215)
pireisz Creative Commons License 2005.06.28 0 0 217
Jelentették otthonról a kémeim, hogy megérkezett a csomag. Köszi Odin.
Előzmény: odin88 (215)
totoro_hun Creative Commons License 2005.06.28 0 0 216
Sziasztok!

Nekem is van datolyaszilvám. Három éve ősszel vettem Rappaiéknál 2 db-ot.
Rappaiéknál ritka kaotikus állapotok uralkodtak már akkor is, akivel csak beszéltem senki nem ajánlotta őket.Na mindegy, más nem volt a közelben, és telefonos egyeztetés után, el is hozták a lakóhelyemre ( útba estem szerencsére egy kiállításra, így megspóroltam egy 80 km-es utat). Kértem egy magos és egy magnélküli fajtát.
Hoztak is két azonos kinézetü fát, állitva hogy egyik magos a másik nem, de hogy melyik-melyik azt nem tudták. A két kis fácskából csak 1 hajtott ki tavaszzal, pedig fagymentes helyen teleltettem. Azóta sajnos mindkét télen volt minusz 20 fok alatti hőmérséklet, és a takarás ellenére nagyon megsínylette. Idén hozott volna már termést, de kifogtunk két hete egy olyan jégesőt ami 10 éve nem volt nálunk, ez összeszaggatta az összes levelét, és lehulottak a kis szilvák is :(
Remélem enyhe tél lesz idén, és jövőre végre beszámolhatok termésről is :)

Más. Egy Salfiti Menhel nevü emberke küld bármilyen magot rendelésre,
ha valakinek kell a címe szivesen megadom. Én tavaly vettem tőle lótusszilva, datolyaszilva, és Paw-paw (papau más néven) magot. Sajnos csak a lótusszilva kelt ki :), de az majd jó lesz datolyaszilva alanynak.

A Papau-t ismeri valaki? Egy remek fagytűrő növény, nagy ( 30 dekás) körte alaku
gyümölcsökkel, melyeknek állitolag banán izük van. Sajnos eddig nem jártam vele szernecsével. Rappaiék hoztak nekem egyet, amikor a datolyaszilvákat, de nekem gyanus volt hogy a levele nem éppen olyan mint amit képeken láttam, sajna nem is élte túl a telet. A poén az az egészben, hogy egy rakat pénzt elkértek érte, majd idén találkoztam ujra az asszonnyal egy kiállításon, és szóba elegyedve vele, mondtam hogy nekem hozták 3 éve a két datolyaszilvát meg a papaut. Erre a nő azt mondta, hogy nekik soha nem volt papau-juk. Vazzz...

Egyébként Lovas Katalin férje foglalkozik komolyan a papauval is, ( Katalin irta a nők lapjában néhány éve a cikksorozatot a nálunk is megtermő déli gyümölcsökről). Őt érdemes lenne felkutatni, én egyszer irtem a nők lapjának és megadták szó nélkül a telefonszámát, sajnos azóta elkevertem :(
odin88 Creative Commons License 2005.06.27 0 0 215

Pireis-nek és Évi5-nek feladtam ma a csomagokat.

Sikeres növény nevelést kívánok.

odin88 Creative Commons License 2005.06.21 0 0 214

Csak az őszi csapadéktól kell óvni őket, legalábbis az érzékenyebbeket, de én még akkor sem takarom be őket.

Akit részletesen érdekel az itt kaphat pontos infót: kaktuszok@fw.hu

vagy www.kaktuszok.fw.hu

 

Előzmény: Évi5 (211)
odin88 Creative Commons License 2005.06.21 0 0 213

Az e-mail címem: walhalla88@vipmail.hu

Szívesen küldök mindenkinek néhány fagytűrő opuntia hajtást.

Előzmény: pireisz (212)
pireisz Creative Commons License 2005.06.21 0 0 212

Helló Odin88!

Kérhetek 2 hajtást?

Nincs e-mail címed, hogyan tudlak elérni?

 

Előzmény: odin88 (209)
Évi5 Creative Commons License 2005.06.21 0 0 211

Szia Odin88!

 

Megnéztem az újabb képeket is. Nagyon tetszenek a kaktuszaid. Eddig csak benti, hagyományos kaktuszokat tartottam, de most már kedvet kaptam hozzá. Ha esetleg van elfekvő, fölösleges hajtásod, nagyon örülnék, ha küldenél nekem.

 

Eddig nem láttam kaktuszokat hó alul kikukucskálni.

Nem árt nekik a sok hó? Nem rohad szét? (Gondolok itt arra, hogy ha a 10-20 cm vastag hó elolvad, de még a talaj fagyott, nem tud elszivárogni a víz.) Véded esetleg őket valahogy?

 

Előzmény: odin88 (210)
odin88 Creative Commons License 2005.06.20 0 0 210
Tettem fel további képeket, télálló kaktuszokról.
Előzmény: Évi5 (207)
odin88 Creative Commons License 2005.06.20 0 0 209

Változó az ízük, van amelyik édes van amelyik egy kicsit savanykás, szóval változó.

Egyébként már több helyen lehet kapni kaktuszból készült termékeket, pl:Üditő-Citrom-Kaktuszfüge, vagy pástétomot vegáknak kaktusz fügéből.

Sajna nincs időm szörfözni, ide is véletlen kerültem, de szívesen küldök bárkinek hajtásokat.

Előzmény: Évi5 (207)
Évi5 Creative Commons License 2005.06.20 0 0 208

Hullik a fácskáról a datolyaszilva. 16 virág volt rajta, majd fokozatossan kezdtek hullani a termések. Már csak 8 darab van. Mitől lehet? Fiatal a fa, nem bírja a termést? (Kb. 150 cm magas a fa, tavasszal ültettem ki.)

Évi5 Creative Commons License 2005.06.20 0 0 207

Milyen ízűek? Mihez hasonlít?

Érdemes lenne ellátogatnod a "Hogy is van a kaktuszokkal" című topikba, az egyik hozzászóló (Joint0234, ha jól emlékszem) gyönyörű kaktuszokat rakott fel, keres hasonló "bolondot", akinek lenne esetleg eladó kaktusza is. Gyűjti a ritkaságokat.

(Félre ne értsd, nálam ez a "bolond" jelző jót jelent.)

Előzmény: odin88 (206)
odin88 Creative Commons License 2005.06.18 0 0 206

Igen meg szoktam kostólni, az opuntiák termése szinte, kivétel nélkül finom, ha beérik. Ezen kívűl az escobáriák termése is finom, bár meglehetősen apró. Az első képen egy Echinocereus Reichenbachii látható a télállóknál. Ennek a termése viszonylag hústalan és hamar beszárad ezért nem igazán fogyasztható.

A nem télállók termései között is rengeteg ízletes van, mammiláriák, éjkirálynő stb.

Előzmény: Évi5 (201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!