Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Gondoltam, hogy nincs benne mágia... csak bókolni akartam, de elnézést kérek, ha ügyetlen voltam:o) Csak azt szerettem volna kifejezni - ha ügyetlenül is - hogy lenyűgöző a tudásod és gratulálok a növényeidhez. Öröm őket nézni. A harsány zöld színeket, a szép erezetet a leveleken, a hatalmas virágokat és az erős kis citrusokat. Van hogy hosszú percekig is gyönyörködöm a képeidben. :o)
És tényleg nagyon köszi a sok segítséget amit Tőled kaptam (melletted még örök hálám Gáborke-nek) Nektek köszönhetem, hogy sikerült életben tartani, aztán virágoztatni, végül termést, majd beérett termést produkálnom a cédrátommal.
Sajnos a piacon vettem évekkel ezelőtt próbaképpen (nem tudták mi a neve, mert nem termelőtől vettem). Akkor még sajnáltam 12.000 Ft-ot adni egy citrusért, mert tudtam, úgysem marad meg nálam. Ezt hirtelen felindulásból vettem meg 2000 Ft-ért. Nagyon pici, de erőteljes volt. Aztán arra gondoltam, lehet, hogy átvertek, és mi van ha magonc, de ahhoz túl erőteljes volt a szára.
A nevét azóta sem tudom, de maradt "törpe", alig fél méteres, nem nagyon akar nőni, pedig tavaly csak egy termést hagytam meg rajta, idén meg egyet sem, hogy nőjjön. Hozott is rengeteg levelet, csak valahogy maradnak 10 centis új szárakon. Tovább nem nőnek:o(((
A tavalyi egy darab termés hatalmas volt, hosszúkás alakú, mint egy papaya, és 11! centi hosszú. A héjából 4 napon át lett finom limonádé alapanyag, elképesztően finom és karakteres ízű volt, és tele volt lével. A levelei is hosszúkásak, kb. azok is 10 centisek. Azóta sem tudom, pontosan melyik fajta.
Na ne már!:o) Te valóságos MÁGUS vagy:o) Nekem "mindig" (na jó ősz óta) lerúgja a buddha a kis termését. egy sem marad meg. Már gondoltam rá hogy adok neki plusz káliumot. Hátha úgy jobban megköt. Te szoktál valamit adni neki ilyenkor?
Gratulálok! Remélem egy nap én is sikeresebb leszek a citrusokkal. Mindenesetre már sikerül őket életben tartanom és beérett az első cédrátom tavaly. A narancs sajnos utolsó körben már éppen kezdett narancssárga lenni de betöppedt és ledobta. Cserébe idén nem is virágzott, úgyhogy én meg cserébe jól megnyírtam.:o)
- a növendékek, nem virágzók 1-et kapnak folyamatos, virágzás, kötés után a többi is,
- augusztustól ismét a 4-et adom mindegyiknek.
Aztán majd ősszel, vagy tavasszal, vagy egyszer kiderül, hogy kellett volna csinálni.
Ennek a tapasztalata az lett, hogy folyamatosan virágoztak őszig, - az évben vett új növények is, kötöttek is, ez előnyös volt - még a teleltetőbe kerüléskor is tele voltak virággal, és kipakoláskor ezt folytatták - azt hiszem, a K-os tápból sok volt. A késői virágzásból kötött termések körül most tavasszal sok lepotyogott, azaz haszontalan volt, kevés fajta tartotta meg.
Idén a terv:
N-nel indítás, majd nyáron K vagy kevert, azaz ahogy Gáborke mondta tavaly, illetve ahogy az előbb írtad.
Talajba/talajra Fertiplus, hadd dübörögjön a talajélet. (Erre gondoltál, Chez?)
Aztán majd jövőre újabb tapasztalatokkal leszünk gazdagabbak.
Ugyanilyen a szintén Tátraikerttől most vett Meyerem. Viszont én megnéztem a fonákját. Szerintem elkapta őket egy pajzstetű vagy egyéb atka fertőzés, vannak rá utaló nyomok, de le lettek kezelve (már élő nincs rajta), gondolom, még vagy az olasznál,vagy eladás előtt. Az ugyanakkor kapott kumkvat levelei rendben vannak.
Persze ez csak tipp, én is nézegettem, amikor jött, hogy mitől ilyen... Nagyon remélem, hogy nem vírus.