Keresés

Részletes keresés

tuktikka Creative Commons License 2024.02.29 0 0 162560

És híradó meg a sorozatok tele vannak olyan esetekkel, amikor korábban dolgozott neki, aztán meg visszatért és bántalmazta.

tuktikka Creative Commons License 2024.02.29 -1 0 162559

Teljesen egyetértek veled.

Én se azért nem csináltatom, mert nincs pénz, hanem mert félek az idegentől a lakásban.

És iszonyodok a káosztól.

Előzmény: ValamiV2 (162558)
ValamiV2 Creative Commons License 2024.02.29 -1 1 162558

Köszönöm szépen, ez egy nagyon kedves, üdítő hozzászólás volt itt a fórum bugyraimban.:))

 

(Bár IRL is nagyon kedves, szimpatikus, intelligens embernek ismertelek meg.)

 

Szóval sajnos ez az én bénaságom, hogy a ház (meg az autó) dolgában mindig halogatok, valahogy nem érzek magamban elég erőt, hogy totál káoszt és egy csomó mesterembert borítsak a nyakamba. :)) Nem mindig jók a tapasztalatok (pl. volt olyan, aki nem akart velem beszélni, mindig azt mondogatta, hogy a férjemmel akar beszélni...). És hát amúgy is, ki szeret káoszos lakásban lakni? :)) Szóval amit nagyon muszáj volt, mert elromlott, használhatatlan lett azt megcsináltattam, de ilyen nagyobb ívű dolgokba nem vágtam bele. Bár az autót mindig elviszem rendesen éves szervizre (előtte hetekkel már ki vagyok borulva, hogy vinnem kell:)), meg amikor eldöntöttem, hogy ennyi, le kell cserélni másikra, akkor kb. 2 hét alatt lezavartam az egész ügyletet, de most még kicsit hiányzik az elszánás. :))

 

Első körben egy kisebb ívű dologra viszont rászántam magamat, az egyik gyerekszoba nagyon gázul néz ki, linóleum pl. a padló, borzalmas! Szóval ennek nekiugrok.

 

Igazából az lenne jó, ha lenne olyan brigád, akiknek megmondom, hogy én a fürdőt akarom megcsináltatni (van a fenti szinten egy, ami jelenleg teljesen használhatatlan), ilyen legyen, és megcsinálják, nem nekem kell mindenre külön mestert hajkurászni, meg várogatni, hogy most ki jön, ki nem jön, időben jön-e, szidja a másik munkáját, pampog, stb, akkor lelkesebb lennék. :)

Előzmény: Rendszer.hiba (162556)


tuktikka Creative Commons License 2024.02.29 0 0 162557

Azon gondolkodám, hogy el kéne indulni , de olyan nyomott vagyok.

Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 2 162556

"Szigetelve van a ház, méghozzá elég vastag, grafitos szigetelessel, nyilaszarok ki vannak cserélve. "

 

Ez tökéletes! Ha ez megvan, akkor tényleg nyugodtabban hátradőlhettek!

 

"A fürdő 4 kamasszal most már tényleg letszukseglette kezd válni, állandó sorakozó van....

Egy db mosdonk van pl."

 

Fürdő! Erre szavaznék a helyedben .... :))) Amikor nálunk nyolc ember lakott, akkor még a 3  wc, 1 fürdőkád, 2 zuhany, 3 mosdó így összességében három helységre leosztva is majdhogynem kevés volt Most már csak 3-an vagyunk, így kényelmes, és ha vendégség van, csak akkor van csúcsra járatva minden ... :))

 

"Én azon is gondolkodtam amúgy, hogy az elektromos rendszerünk eleve bírná -e a dolgot."

 

Az  a bizonyos gépészet ... :))

Bár kicserélni pár vezetékszakaszt a napelemes rendszer rákapcsolódási pontjainál nem nagy dolog. Vagy attól a biztosítéktábláig elvinni 5x2.5-ös vagy 5x3-as vezetéket (fázis-fázis-fázis-nulla-föld) sem vészes.

 

"23 fokban meggebednek.😃 Éjszakara 19 fokra van levéve"

 

Mindenkinek más a hőérzete.... s a komfortérzete.  :) Amikor asszonykám két hétig nem volt itthon, 23 fok volt a minimum... :))  Hidegebb napokon a hajón is 23-24 fok közötti hőmérsékletet tartok, ha felkapcsolom a fűtést.  :))

Előzmény: ValamiV2 (162552)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -1 0 162555


Szia, kösz a tanácsokat. Tartozok még neked?

Előzmény: Csalitszeráf (162549)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -1 1 162554


Szia! Gondolod, hogy nekem mindent többször kell elismételni, hogy felfogjam? Na, csóközön. : )

Előzmény: pákosztos cica (162545)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -1 0 162553


Köszönöm a válaszodat.

Előzmény: Rendszer.hiba (162543)
ValamiV2 Creative Commons License 2024.02.28 0 0 162552

Szigetelve van a ház, méghozzá elég vastag, grafitos szigetelessel, nyilaszarok ki vannak cserélve. 

 

A fürdő 4 kamasszal most már tényleg letszukseglette kezd válni, állandó sorakozó van....

Egy db mosdonk van pl.

 

Én azon is gondolkodtam amúgy, hogy az elektromos rendszerünk eleve bírná -e a dolgot...

23 fokban meggebednek.😃 Éjszakara 19 fokra van levéve, és sokszoe így is melegem van, pedig ruha nélkül alszom. De látod anyueknal mégis fázom, nekem ez elvette a kedvem a klímás futestol.

Előzmény: Rendszer.hiba (162550)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 2 162551

Köszönöm :)))

Előzmény: pákosztos cica (162546)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 1 162550

Szia!

 

"Én is nézegettem, pont azért, amit itt írtál, hogy némiképpen függetlenedjen az ember, de pont az sajnos nem teljesül. Ahogy én értelmeztem egy esetleges áramszünet, áramkimaradás esetén "levágják" a napelemeket is a hálózatról, tehát hiába van napelemed, süt a nap, ugyanúgy nem lesz áramod. Ez igaz akkor is, ha van hozzá akkud (most bocsánat a slendriánságért, de szerintem érted azért), egyetlen kivétel van, ha semmilyen formában nem csatlakozol amúgy az áramhálózathoz, de ilyet nem tudok elképzelni (ebben az esetben ugyanis semmilyen formában nem kapsz áramot, kizárólag csak a napelemekre kell hagyatkoznod)."

 

Teljes mértékig igazad van, ha a függetlenedést így értjük.

Én viszont úgy gondoltam a fügétlenségre, hogy ne szoruljak rá az áramszolgáltató áramára, s ne legyek kitéve annak megjósolhatatlanul változtatgatható árára, mert szeretném saját magamnak előállítani azt, amit aztán elfogyasztok. Így viszont tényleg független az ember.... :)

Áramszünet esetén a hálózatra visszatermelő rendszereknek kötelező lekapcsolniuk, merthogy védeni kell azokat az embereket, akik áramszünet elhárításán dolgoznak. Vagy pl azokat, akik egy leszakadt vezeték alá szorultak autóval... de lehetne még sorolni ...

 

Szerencsére a technológia fejlődik, és már léteznek olyan, az elektromos hálózatba beépíthető szerkezetek, melyek áramszünet esetén leválasztják a ház elektromos hálózatát az áramszolgáltatóról, és onnantól saját, belső igénynek megfelelően fog termelni. Ehhez természetesen szükséges akkumulátorpakk is.

Halkan jegyzem meg, valószínűleg még idén ez lesz a következő ingatlan-gépészeti beruházásunk...  :)

 

"A szüleim amúgy rakattak fel, és rögtön hűtő-fűtő klímákat is, hogy a gázon spóroljanak. De ott meg az a tapasztalatom, hogy egyszerűen a hőérzet nagyon rossz, hiába mutatott a hőmérő 21 fokot, anyukámtól kellett kérnem egy takarót, meg még egy pulcsit amikor náluk voltunk. Pedig itthon 20,5 fokra van állítva a termosztát, és nem szoktam fázni. Szerintem jobban jártak volna, ha szigetelnek, bár az val.szeg drágábban jött volna ki (nálunk szigetelt a ház, és nem fogyasztunk sok gázt)"

 

Szerintem a szüleid jól tették azt, hogy a napelemes rendszer mellé felszereltek hűtő-fűtő klímákat. De nem csak azért kéne ezt tenni, hogy a gázon spóroljanak. A fűtés-biztonságot növelik ezzel, és a napelemmel meg megtermelik maguknak a háztartásuk áramszükségletét.

Nekünk is van fenn 6 db. Kipróbáltam, kb egy óra alatt  fel tudtam tornázni 27 fokra a ház hőmérsékletét. De lehet, maradi vagyok, a nappaliban jobb szeretem a padlófűtés langyos melegét a talpam alatt... Ahogy Te is érezted, más a hőérzete a klímás fűtésnek. Nálunk vívás van a hőfokokkal, mert asszonykámmal ellentétben nékem nem volt valamelyik öregapám eszkimó, s jobb szeretem a legalább 23 fokot ... Ezt meg a kondenzációs kazán tényleg minimális fogyasztással képes produkálni.

 

"Szóval maradtam tanácstalan a dologban, hogy érdemes-e belevágni, vagy inkább a fürdőt csináltassam meg (amire nagyon nagy szükségünk lenne, csak lelkierőm kevés belevágni.:))"

 

Nagyon nehéz tanácsot adni... Egy jó fürdő ... igen kellemes! Ám ez kényelmi szempont. Viszont az épületgépészeti fejlesztéseknél mindig rendszerszinten érdemes gondolkodni. Az a legolcsóbb energia, amit nem kell kifizetni. Be lehet szerelni a világ legmodernebb kondenzációsát, hőszivattyúját, de ezek sokat fognak fogyasztani, ha nagy a ház hővesztesége. Tehát mindig első lépés a jó hőszigetelés és a háromrétegű nyílászárók megléte. Ha ezek megvannak, akkor lehet feltenni a koronát a gépészet modernizálásával... 

Másrészről... Ha csak a háztartási áramfogyasztást szeretnétek kiváltani, akkor jó megoldás lehet egy napelem rendszer felszerelése. Viszont ... mivel már nincs új szerződéskötési lehetőség szaldós elszámolási rendszerre...  most nem szabad kapkodni, mert a hozzáértők szerint az elkövetkező időszakokban nagyon komoly támogatások jönnek... És persze a technológiák is fejlődnek...

Előzmény: ValamiV2 (162548)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.28 -1 1 162549

Csak egy jótanács: a fórum öregei szerint, aki panaszkodik a mínusz miatt, azt tovább kell mínuszolni. :) Csodálom, hogy nem kaptál még vagy negyvenet hirtelenjében.

 

Egy jótanács tőlem: ne is nézd azt a részt, felesleges. Te is tudod: nem a mondandónak szól, hanem a nickednek. De gondolj bele: akik mínuszolnak, azoknak annyira borsot törtél az orra alá, hogy képes ezen bosszankodni még órákkal/napokkal/hetekkel/hónapokkal/évekkel később is. :) Akkor kinek rosszabb? Akinek mínusz van a neve mellett és nem is emlékszik, hogy kit bosszantott fel ennyire, hogy mínuszolja vagy a mínuszolónak, akinek minden mínusszal egy régi vita jut eszébe, ami felbosszantotta? ;) Hadd mínuszoljon, sose legyen boldogabb, mint amikor rákattint! ;P

Előzmény: suta3 (162542)
ValamiV2 Creative Commons License 2024.02.28 -1 1 162548

Szia.:)

 

Én is nézegettem, pont azért, amit itt írtál, hogy némiképpen függetlenedjen az ember, de pont az sajnos nem teljesül. Ahogy én értelmeztem egy esetleges áramszünet, áramkimaradás esetén "levágják" a napelemeket is a hálózatról, tehát hiába van napelemed, süt a nap, ugyanúgy nem lesz áramod. Ez igaz akkor is, ha van hozzá akkud (most bocsánat a slendriánságért, de szerintem érted azért), egyetlen kivétel van, ha semmilyen formában nem csatlakozol amúgy az áramhálózathoz, de ilyet nem tudok elképzelni (ebben az esetben ugyanis semmilyen formában nem kapsz áramot, kizárólag csak a napelemekre kell hagyatkoznod).

 

Ebből én azt vontam le saját magam számára, hogy pont a függetlenség az, ami nem teljesül.

 

A szüleim amúgy rakattak fel, és rögtön hűtő-fűtő klímákat is, hogy a gázon spóroljanak. De ott meg az a tapasztalatom, hogy egyszerűen a hőérzet nagyon rossz, hiába mutatott a hőmérő 21 fokot, anyukámtól kellett kérnem egy takarót, meg még egy pulcsit amikor náluk voltunk. Pedig itthon 20,5 fokra van állítva a termosztát, és nem szoktam fázni. Szerintem jobban jártak volna, ha szigetelnek, bár az val.szeg drágábban jött volna ki (nálunk szigetelt a ház, és nem fogyasztunk sok gázt).

 

Szóval maradtam tanácstalan a dologban, hogy érdemes-e belevágni, vagy inkább a fürdőt csináltassam meg (amire nagyon nagy szükségünk lenne, csak lelkierőm kevés belevágni.:))

Előzmény: Rendszer.hiba (162543)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.28 0 0 162547

Miért?

Előzmény: Képvilágosító (162541)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.02.28 -4 1 162546

Le a kalappal. :D 

Előzmény: Rendszer.hiba (162543)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.02.28 -5 1 162545

Ezek a kérdések jók, de semmiképp nem itt kéne "számon" kérni senkitől, hanem guglibarátodat használni. Megkockáztatom, nem is a te kérdéseid, mert még a kérdő "e" előtt is használtad a kötőjelet. :D Megkockáztatom (2x), hogy ennek ellenére még választ is kaphatsz rá. Bááár, az már szinte jósdajellegű lesz. És megkockáztatom (3x), hogy te továbbra is provokátor vagy. :D 

 

Egy jótanács! A mínuszkás/ok nem érnek ennyit. Már úgy értem, hogy egy hozzászólást sem. :)

Előzmény: suta3 (162539)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 1 162544

Erről a madarak is tudnak? :)

 

Néha dolmányos varjak, szarkák, galambok és más tollas jószágok mászkálnak rajta, valszeg gyíkokra és rovarokra vadászva ...

Előzmény: Képvilágosító (162541)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 -1 3 162543

Egy itteni jóismerős szólt, hogy kérdésed van felém... Ugyanis alapon nem látom a hozzászólásaidat. A mínuszokat is másoktól gyűjtötted be... :)

A kérdéseidre viszont örömmel válaszolok, gondolom azért tetted fel, mert komolyan érdekel.

 

"Megtérül-e a befektetéshez használt saját erőd és az általad fizetendő hiteled a rendszered élettartamának végéig?"

 

Igen, megtérül. Ha a mostani számokkal-árakkal számolok, akkor az üzembe helyezésétől számítva körülbelül 7 év alatt fog megtérülni. Hitelem nincsen. Kb 60-65 százalék önerő, és kb 35-40 százalék otthonfelújítási támogatásból lett meg. De mivel előre kp meg kellett finanszírozni et az egészet, akkor is megcsináltattam volna, ha nincs visszatérítési lehetőség, mert már régóta vágytam rá.

 

"Ha igen, akkor mennyivel kerül kevesebbe így a rendszered elöregedéséig az energiád?"

"Ha elöregszik a rendszer, akkor a felújítási költségek mennyi idő alatt térülnek majd meg?"

"Összességében a beruházás és a fenntartás költségeihez viszonyítva hány százalék hasznot hozott neked a napelem telepítése évente átlagban?"

"Ha van ilyen garancia, akkor hány évre, a rendszer megtérülési, illetve elöregedési ideje nem hosszabb?"

 

Ezekre csak egyben van értelme válaszolni. Nem a rövid távú haszonért, hanem az energiafüggetlenségért (vagy legalábbis ennek az illúziójáért) vágtunk ebbe bele.

Mivel kb 7 év a megtérülési idő ... Onnét már a "nyereséget" termeli ... de tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz.... :)  A napelem-táblákra 25 év teljesítménygarancia van, az inverterre 22 év teljes garancia van, mind jó minőségű, így nyilvánvaló, hogy kb hét évente lazán  megtérül az általam befektetett összeg, és kb 10.5 évente a komplett kiépítési költség. A jelenlegi becslések szerint még 50 év múlva is minimum 60 százalékos hatásfokkal üzemelnek a napelem-táblák.

A rendszer nem igényel karbantartást. Ha bármi hiba van, azt kijelzi a Fronius inverter, valamint laptopról és mobilról is bármikor értesítést kaphatok akár a hibákról, akár a termelési és hatásfok adatokról... s nem csak adott pillanatra, hanem évekre visszamenőleg.

 

"Milyen energia tarifával számoltad ezt ki?"

 

A most érvényben lévő kWh-nak megfelelő áron, amit az áramfogyasztásunk függvényében a neten fellelhető, MVM-es (??) tarifaugrást-változást is számoló kalkulátorral volt érdemes pontosítani. 

 

"Garantálja-e valaki, hogy majd évekkel később is annyi lesz az energia felvásárlási és eladási ára, mint a telepítéskor?"

 

Nem. S picit sem érdekel az, hogy mennyi lesz az általam megtermelt energia megvásárlási ára X év múlva. Mivel most ez az 5 Ft+áfa /kWh eleve nevetséges ár, ezért nem oszt, nem szoroz. Az utolsó wattig annyit akarok elhasználni belőle, amennyit csak tudok... :)

Ha valóban eljön az az EU-s elképzelés, hogy a megtermelt energiát akár el is lehet ajándékozni, oda lehet adni valaki másnak, egész biztosan fel fogom ajánlani rászoruló, szegényebb családoknak, időseknek.

Ha lehet, egyből élni fogunk ezzel a lehetőséggel... ha még megvan a ház... :) Amúgy pont ma volt egy energetikai felmérő, valszeg A+ besorolást kapunk, nem csak a napelem miatt. Ez komoly pluszt jelent az értékében is.

 

"A napelemeid elhelyezkedése eltér e az optimális déli iránytól, és változtatható-e a dőlésszögük?"

 

Még csak az hiányozna, hogy változtatható legyen a dőlésszög ... Mint minden, sok évtizedre tervezett rendszernél, a hibalehetőségeket minimalizálni kell, amennyire csak lehetséges.
Az elhelyezkedése pár fok híján Déli, mert picit Dél-keleti irányba néz... a dőlésszöge kb 40-45 fok. Mindezek közel ideálisnak számítanak.

 

A termelésről.... ez egy egyszerű, közepes méretű, 8.2-es rendszer.

Pl tavaly kb 10200 kWh áramot termelt meg. Nagy részét el is használtuk.

 

Ha kérdésed van, tedd fel bátran, amire tudok, válaszolok ezzel a témával kapcsolatban.

Előzmény: suta3 (162539)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -4 1 162542


Kedves (Első) Mínuszoló! Igazán kíváncsi vagyok arra, hogy egy információt kérő hozzászólással mi lehet a gondod. Persze azt is látom, hogy sok 'életpárti' embernek beleléptem mostanában a 'lelkébe'. Így lehet, hogy nem is a téma iránti rosszallásodat fejezed ki ezzel, hanem csak a személyes unszimpátiádat. De az is lehet, hogy egy megfizetett bértapsoló vagy. Ha lenne gerinced, akkor leírnád a véleményedet.

Előzmény: suta3 (162539)
Képvilágosító Creative Commons License 2024.02.28 0 0 162541

A madarak ellensége...

Előzmény: Csalitszeráf (162540)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.28 -1 0 162540

Miért ronda? A mi háztetőnkön is van. :)

Előzmény: Boszorka (162537)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -4 2 162539


Szia! Engem a beruházás hosszútávú, lakossági tapasztalatai érdekelnének. Ha vannak ilyenek, akkor kérlek oszd meg velem. Pl.: Megtérül-e a befektetéshez használt saját erőd és az általad fizetendő hiteled a rendszered élettartamának végéig? Ha igen, akkor mennyivel kerül kevesebbe így a rendszered elöregedéséig az energiád? Milyen energia tarifával számoltad ezt ki? Ha elöregszik a rendszer, akkor a felújítási költségek mennyi idő alatt térülnek majd meg? Összességében a beruházás és a fenntartás költségeihez viszonyítva hány százalék hasznot hozott neked a napelem telepítése évente átlagban? Garantálja-e valaki, hogy majd évekkel később is annyi lesz az energia felvásárlási és eladási ára, mint a telepítéskor? Ha van ilyen garancia, akkor hány évre, a rendszer megtérülési, illetve elöregedési ideje nem hosszabb? A napelemeid elhelyezkedése eltér e az optimális déli iránytól, és változtatható-e a dőlésszögük?

Előzmény: Rendszer.hiba (162536)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 2 162538

Európában sokfelé látni balkon-napelemeket. Szerintem semmi baj nincs velük, igen esztétikusan megszokták csinálni. 

A modern háztartási szélturbinákat már nem úgy kell elképzelni, mint egy mahasan lévő ventillátort... :) Az avatatlan szem fel sem ismeri ezeket ... :)

 

Amúgy a szépség szubjektív... Az én szememben a házakon lévő napelem-táblák szépek, modernek, praktikusak. 

Előzmény: Boszorka (162537)
Boszorka Creative Commons License 2024.02.27 0 0 162537

Valahol láttam egy utcaképet, ahol voltak balkon napelemek. Mit mondjak, én se engedélyezném, mert nagyon ronda. A háztetőkön se szép, de akinek kell csinálja. MIni szélerőműveket meg elképzelni se tudom egy városban.

Előzmény: Rendszer.hiba (162536)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.27 0 1 162536

Azon, hogy miért nem engedélyezik a háztartási mini-szélerőműveket, és a balkon napelemeket?

Az elmúlt másfél évben csak 3 olyan hónapunk volt, amikor a napelemes rendszer a fogyasztásunkat nem termelte meg teljes egészében...

Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.26 -1 0 162535

+diófúrólégy

Előzmény: Képvilágosító (162534)
Képvilágosító Creative Commons License 2024.02.26 0 0 162534

Kabócák, poloskák, levéltetvek, lisztharmat, burgonyavész, kullancsok, almamoly, cseresznyekukac,   rózsabogár, 

anyarozs,   krumplibogár, pockok, hörcsögök....

 

 

 

Előzmény: tuktikka (162533)
tuktikka Creative Commons License 2024.02.26 0 0 162533

Azon gondolkodtam el, hogy mi vár ránk a nyáron egy ilyen tél után?

 

Hallottátok, hogy Ausztráliában 50 fok volt ? Ott most van nyár.

 

Vagy arról, hogy Kínában volt pár hete -30 fok, és egyetlen nap alatt hűlt le alevegő + 20 fokról.

suta3 Creative Commons License 2024.02.26 -2 1 162532


Szia, ne aggódj, a történelem sem emlékszik ránk. De annyit biztosan tudsz te is, hogy a törökök után a német nyelvűek gyarmatosították kivéreztetett hazánkat. Úgyhogy valójában tőlük, hiszen a hatalom az ő kezükbe került. De csak addig, amíg nem akadtak náluk okosabbak.

Előzmény: tuktikka (162455)
tuktikka Creative Commons License 2024.02.23 0 0 162455

Nem is nevet akartam, csak hogy a királytól, vagy a földesúrtól?

kitől lehetett jobbágytelket kapni?

 

Én már annyira nem emlékszem a történelemre.

Előzmény: suta3 (162448)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!