én spec. nem lennék boldogabb, ha egy Sárospataki vár szinten fel lenne újítva. a várak romos állapoban jól mutatják a mulandóságot legyen szó tárgyi dolgokról, történelmi korokról, emberekről, országokról, államokról.
személyes élményem, hogy egyszer aludtam a várban és egyszer a leágazó vár jelzésnél túráim során.
Igen, nagyon szép "sasfészek" lehetett az erődítmény. A Térképek menüben az is látszik, hogy - ha már szóba kerültek az osztrákok - a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia XIX. századi katonai felméréseinek szelvényein a település és a vár neve Regécke, Regéczke volt. A "Másfélmillió lépés Magyarországon" sorozatból pedig a fülembe cseng még Sinkó László hangja: "Mogyoróska, Regécke, jaj, de nagyon szegényke...". Ez a "Regécke" forma talán még jobban érzékelteti a környék báját / romantikáját.
Ha nem robbantják fel az osztrákok, vagy mondjuk úgy nem sodorja el a történelem vihara mint szinte az összes várunkat akkor most lenne egy gyönyörű sasfészkünk Zemplénben, éppen olyan mint a mi várainkat előszeretettel robbantgató osztrákoknak vannak az Alpokban.
Ó! Ezekkel a patinás képekkel megleptél. Köszönöm! Sok szép emlék fűződik hozzájuk. Különösen a Bálvány alatti fészer több buli helyszíne, egy ízben szilveszter éjji események szereplője volt. Akkor még fiatalok voltunk és bohók!
A következő évben pedig: Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Expedíció (1992. június 19. - július 16.)
(5-6 évvel az "...És még egymillió lépés" valamint 3 évvel a Rockenbauer Pál Emléktúra után - szó szerint mérőkerékkel - LETOLTUK :-)) a Szekszárd - Írott-kő szakaszt; 28 nap)
Ezt -vagyis az első mondatot- úgy kell érteni, hogy mivel nincs összhangban a hazai, illetve nemzetközi jogszabályokkal, sem jogi gyakorlattal , ezért ebben a formában nem jelent semmit. Nem véletlen, hogy a hivatkozott feltétel első és második mondata nincs is egymással logikai kapcsolatban! A „jogellenes felhasználás” természetesen tilos, de ettől még a linkelés nem kerül ebbe a kategóriába. A jogellenes felhasználáskor a hazai versenyjoggal, vagy szerzői joggal való ütközésnek bővebb kritériumai vannak.
Olvasd el az Atrisjus oldalán található, kifejezetten a Jogi felelősség hiperlink alkalmazásakor témáról szóló tanulmányt, ami a linkelés több fajtájának nemzetközi és hazai jogi megítélésével is foglalkozik.
(Pilis - Redlinger Adolf út emléktábla, Mátra - Cserepesi vadászkunyhó, Bükk - esőház a Bálványtól délre):
III. Magyar Országos Kéktúra Expedíció - 1991. június 20. - augusztus 2.
(Nem annyira ismert, de ezen a néven volt egy Országos Kéktúra egyvégtében történő végigjárás, amelynek én voltam a túravezetője a METEOR Természetbarátok Turista Egyesülete (Régi nevén: KPVDSZ Vörös Meteor Természetbarát Egyesület) színeiben. Erről az útról egy 8 részes beszámolót közölt 1991-ben az egyesület a havi tájékoztatójában. Most a kezem ügyébe került a sorozat és lehet, hogy itt is megosztom majd. A következő képek a 44 napos "expedíción" készültek - ennél több kép van, ez csak ízelítő és gondolom, kordokumentum):
Szeleste, Sárvár, Sümeg:
Szent György-hegy, Nagyvázsony, Mindszentpuszta:
Vitány-vár:
Péliföldszentkereszt, Mogyorósbánya - Gondűző, a mai Kakukk söröző elődje:
Hát, nekünk is eljött: 2014. november 17. napján, Hollóházán végére értünk az Országos Kéktúrának. 2011. május 28. napján vágtunk neki Írott-kőn, majd 77 túranapot követően jutottunk el az ország másik végébe, végig a „kéken”.
Az utolsó szakaszunk a Zemplénben volt, erről készültek az alábbi képek.
Az MTSZ honlap felhasználási feltételeinél van egy ilyen rész:
A Magyar Természetbarát Szövetség előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül tilos ezen honlaphoz bármilyen kapcsolást (linket) létrehozni. A jogellenes felhasználás a szerzői, a polgári illetve a büntető jogszabályokban foglalt jogkövetkezményeket vonhatja maga után.
A neve megváltozott azt tudom, de ezt a részt úgy kell érteni, hogy a honlap különböző írásait nem lehet linkelni más oldalakról előzetes engedély nélkül?
Ki gondolta volna... A regéi vár az 1686 évi felrobbantása óta évszázadok során egyre csak pusztult, ha valaki erre járt akár csak 20-30 évvel ezelőtt is az maximum szomorúan konstatálhatta hogy a Rákócziak eme sasfészke, a Vezérlő Fejedelem II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának helyszíne lassan-lassan végleg az enyészeté lesz.
Na, de mint mondtam, ki gondolta volna... jelenleg szinte csodaszámba megy ami ott zajlik!
Egy alig több mint 100 fős kis falu, amely végre a magáénak érzi a várat, látja benne a lehetőséget nekiáll, és tesz is érte hogy az egykori erősség a mai világban részben újjáépítve ismét a falu ékességévé és vonzerejévé váljon. Tettek érte, nyertek rá némi pénzt is (a füzéri pénzek tizedéből építkeznek, ha jól tudom) és nem történik más csak amit elterveztek azt időben elvégzik, korhűen, az eredetihez hasonlóan építik újjá a falakat, nem úgy mint egy-két másik, nagyon csúnyán elrontott vár esetében. (pl Csókakő)
Ha minden igaz akkor a régi öregtornyot a végén még le is fogják fedni, és kiállítás is lesz benne, de ez még a jövő titka. Aki arrafelé tervezi a kéktúrájának folytatását az mindenképpen várja meg a tavaszt, vagy a nyár elejét, annál többet fog látni a megújuló Regéci Várból!
Ezeket a némileg szomszéd topiban, a várasban olvastam, van ott egy-két jó hsz a várról, ezt mindenképpen ajánlom a fotók miatt, hogyan is nézett ki régebben és ma a vár: