Bizonyos Bencétől kaptam egy e-mailt, részben magán jellegű tűnődések, részben N-es kocsivilágítások ügyében. Ha magára ismer, akkor kérem ismételje meg a levelet, de a t-online végződésű címemre. Ugyanis valamiért mindkétszer azt a hibaüzenetet kaptam a válaszlevelemre, hogy "a címzett az üzenetet blokkolta".
Azt hittem, hogy csak felületesen néztem meg, és azért maradt meg bennem ugyanez a Hobbytrain-Taurusról, de most felbátorítottál. Egyetértek. Egy kicsit gyanús volt nekem az a modell...
Nekem a Hobbytrain festése ekkicsit' nagyoltnak tűnt. "Recés" maszkolási élek, marhavastag festék. Azért haragszom rá, mert a Kato class66 viszont a modellépítés magasiskolája....
Na igen, itt jön a kompromisszum... Kinek ez, kinek az.
Jó lenne, ha nem kellene választani és minden tökéletes lenne.
Én a következőkért választottam a Hobbytraint: - ár - "szebb" külső - áramszedő cserélhető - alapvetően keveset futna a mozdony; ha később mégis gondom lenne a hajtással, azt házilag könnyebben átalakíthatom, mint a mozdony kaszniját.
Szerintetek Trix alapra rá lehet (kisebb barkácsolás után) húzni a Hobbytrain kasznit?
Nem vagyok benne biztos, ezért írtam oda a forrást. A mozdonyok alaptörténetét ismerem, viszont jellegrajzalbumom nincs, így ellenőrizni nem tudom, hogy igaz-e a dolog.
Lehet, hogy a Trix már a 152-est is hosszabra csinálta? (feltételezés)
Biztos vagy Te ebben? Mármiont abban, hogy a 152-es hosszabb, mint a 182-es? (Hogy a DB AG számozásánál maradjunk.) Ugyanis azért lett a DB AG-nél Taurus, mert eredetileg csak 152-eseket akartak, de a sógórok nem adták ki rá a tipusengedélyt, így a DB AG csinált egy svédcsavart, és 182-eseket rendelt az utolsó xx darab 152 helyett, mert az meg Re1016, és 1116-ként fut Osztrákiában. Főbb építőelemekben a két sorozat megegyezik.
Én viszont úgy vagyok vele, hogy nem egy adott típus tetszik, hanem az adott mozdony. Aminek része a festés is. Azaz tetszik a Gysev teknő, és a Hupac Taurus is....
Én leginkább a vontatott járműállománynál vagyok így, egyszerűen nem visz rá az inger, hogy csak különböző számú kocsik közlekedjenek egy vonatban.
A Class 66-os állományom is azért fog négy járműből kinézni, mert a Graham Farish és a Dapol verzió között látható különbségek vannak, például a tető rácsozásában, a low emission azért kell mert van egy ötödik ajtaja is. Eddie the Engine pedig az általa vontatott Tesco-s vonat miatt érdekes.
Mondjuk motorvonatonál más lenne a helyzet, ha több különböző pályaszámú SWT gép jönne ki, akkor azokat biztosan beszerezném magamnak. De mondjuk a Class 170-es többi festési verziója nagyon nem mozgat meg.
Érdekes, engem a különféle festési változatok abszolút hidegen hagynak, nálam a forma számít, azaz maga a mozdony. Sőt, az apró kiviteli eltérések ellenére sem érzem ösztökélve megemet, hogy egy mozdonyból még egy majdnem ugyanolyat begyűjtsek. Itt a vízválasztó körülbelül a belga Nohab hiányző harmadik lámpája lehet, na, az már egy alapvetően eltérő formai karakterjegy, az már egy másik mozdony.
Hát a miniTrix nálam a "világ legügyetlenebb DCC foglalata" díj örökös tulajdonosa. Ha akarod hozd el a műhelybe, garancia vesztés nélkül kap mások foglaltot. Nama tüskék rövidsége okozza bajt, lötyög benne a TRAN, a LENZ, az Uhlenbrock is.
Nagyon durva egy szám, szerintem nincs is olyan modellező aki mindet megvette volna, Ezaz. Ezzel szoktam érvelni az asszonynak is... minden modellt nem lehet megvenni... ...de törekedni kell rá :-)
Hmmm, egy angol srác összeszámolta, hogy Class 66-os dízelmozdonyból (képet lásd néhány hozzászólással lentebb) eddig összesen 46(!!!) különböző pályaszámút hozott ki a Dapol és a Graham Farish, valamint három olyat, amelyet mindketten gyártanak (66610 Freightliner, 66709 Medite, valamint a Stobart-os Eddie the Engine-t, bár ez utóbbinál a Farish-é még nincs a piacon). A 46 nagy részét persze a Freightliner, az EWS és a Gbrf festések adják. Nagyon durva egy szám, szerintem nincs is olyan modellező aki mindet megvette volna, maximum klubok vásárolhatnak ilyen mennyiségben. Én szerintem háromnál vagy inkább négynél megállok, a jelenlegi 2 Freightliner-em mellé kellene egy harmadik a low emission sorozatból, illetve egy Eddie-re vágyom a Tesco-s Less Co2 szerelvénnyel. Idővel...
Szar a Trix foglalata. Sokkal találkoztam, amiben lötyög a deko. Nem csak az ESU, hanem az egyébb tüskések is. Van ilyen foglalatom, ha gondolod, bár azt is be kell forrasztani, de a deko cserélhető marad, és abba valószínű bele fognak rendesen érni a tüskék is. Látni kőne azért a szerkezetet... De van hosszabb, tüskés lábbal megáldott dekóder is.
Nem szeretném véglegesíteni:))) Hátha vacak lesz és kénytelen vagyok mát használni.... csak rövid a tüske, kb 3mm ami hiányzik belőle. Gondoltam van más típus ami picivel hosszabb tüskével leledzik a piacon. Mellesleg kapja be az Esu, vagy a Trix hogy ilyenre nem figyelnek:))) Köszi. Akkor lehet hosszabbítok..... Voltál szombaton kint Robiékkal?
Egyszerűen forraszd be a dekódert. Nekem is van 1-2 gépem, amelyben "lötyög" a dekóder a foglalatban. Levettem a foglalalt tetejét, és beforrasztottam a dekódert. Ón sem kell hozzá, elég, ami a felületeken van.
Sziasztok! Új problémával szembesültem. Trix 52-es mozdonyba próbáltam berakni egy Lokpilot 52681-es dekódert, és a tüskék nem annyira hosszúak,hogy leszorítanák a dekódert biztos érintkezésre. Van valakinek ötlete, hogyan lehet megoldani? Nincs nagyon kedvem forrasztgatni a tüskéket hosszabra:)))) Vagy aki már rakott bele milyen más dekódert dobjak bele? Köszi.
"A ROCO kitérőkkel ellentétben a fémszíves PECO-t nem lehet felvágni"
Gyakorlatilag semelyik polarizált váltót nem lehet felvágni, gyártótól függetlenül.
Pont ez a bajom a jövendőbeli terepasztalomal: "tolatgatós" asztal lenne és ha véletlenül rátolok egy nem irányba álló váltóra már füstöl is a rendszer. A tolatáshoz használt mozdonyok jobb áramfelvétele miatt viszont jól jönne, ha nem műanyagszíves váltókat kellene használnom. Még nem találtam optimális megoldást a problémára.
Csatlakozom Crash-hez: A PECO kitérő próbálgatása alatt a csúcssin nem zárt tökéletesen (kosz, por lehetett), ahogy a mozdony átment a kitérőn, olyan szép ívet húzott hogy na és a csúcssineket mozgató műanyag "rúdat" meg is olvasztotta. A ROCO kitérőkkel ellentétben a fémszíves PECO-t nem lehet felvágni, mert rövidzár lesz (lásd talpfaszamlalo rajzait)
A PECO elektromágneses állítóműve két egyszerű tekercs ami a rudat rángatja, nincs benne végálláskapcsoló, visszajelentés és az áthúzott rúd pozicióját sem tudja megtartani (valószínű ezért van a kitérőben a rugó).