Keresés

Részletes keresés

Linebacker Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10213
Nemcsak legális abortusz nincs. Igény sincs rá tömegesen, mert a vallásosság legjobb formájában vallásosak az írek. Valahogy úgy, ahogyan Augustus akart újra vallásos rómaiakat nevelni. Nem fanatikusok, de konzervatívok.
Előzmény: kilenctizenegy (10199)
krezidiesel Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10212

Biztos igaz, de ez nekem első (és többszöri olvasatra is) magas mint bikának a tangóharmónika...

A takarékosság már önmagában válságba sodorja a fogyasztói világot...

De a takarékossággal időt lehetne nyerni, a megújuló és egyéb olajkiváltó technológiák kifejlesztésére.

Másrészt a kevesebb fosszilis tüzelőanyagfelhasználás kisebb környezeti károkat okozna , ami nem  gerjesztené a további energiafelhasználást...

És idővel talán tudatositani lehetne az emberekben, hogy durva népességcsökkenésre lenne szükség. Vagy az a generáció szopik amelyiknek öregkorára is melózni kell, vagy az amelyik fiatalon egy túlnépesedett és végletekig kihasznált erőforrásoktól mentes bolygót kap örökül, ahol csak az erőszak lesz a megoldás.

Véleményem szerint jobban járnak csóri kölkök , ha meg se születnek...

Ha belegondolunk nincs technológiánk arra hogy 3 milliárdnál több ember éljen ezen a bolygón annak tönkretétele nélkül...

Előzmény: rev251 (10187)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10211

 Akármennyire is nem tetszik, a vasúti logisztika ma nem versenyképes a közútival, csak korlátozott körülmények között. Közút mindenhol van, az üzemnél és a végtermék felvevőpiacánál is, vasút korántsem biztos.

 Nem kell a vasútban megváltót látni, nagyon nem az. Lehet vasútmániásnak lenni, de az igazság az, hogy van egy - nem is kicsi - kritikus árutömeg és szállítási távolság, amely alatt labdába sem rúghat. Még tízszer ekkora olajár mellett sem. A vasút soha nem fogja visszavenni XIX. századi pozícióját, amikor a nem létező közutak és a nem létező önjáró közúti járművekkel szemben alternatívátlan volt.

 Ahogy fejlődtek a gépjárművek, úgy szorult vissza a vasút, erről szólt az egész XX. század, és ezt a Peak sem fogja megállítani. A villamos üzemű vagy egyéb közúti járművek, kisebb sebességgel és hatótávolsággal is sokkal rugalmasabbak lesznek.

 A gyors személyvonatok a légi közlekedésnek lehetnek alternatívái, és megmarad szerepük a nagy távolságú tömegáruszállításba - de nagyjából ennyi.

 

Előzmény: nájckingdom (10210)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10210
"nem mehet minden szaros üzemecskéhez iparvágány."
1. Ha tényleg olyan kis kóceráj, tessék a vasút mellé telepíteni! Ott egy csomó rohadó egykori ipari létesítmény, valamekkora infrastruktúrája még van is (persze rá kell költeni), a zöldmezők meg kaja és bioüzemanyag, fútőanyagtermelésre valók. Ha így megy tovább az élelmiszerfeleslegcsökkenés (egy-két éven belül abszolút hiány lehet), úgy felmegy a föld ára, hogy már azért se lesz több zöldmező telerondítás 5 évre, amíg tart az adókedvezmény.
2. Egyébként mi a fenéért ne mehetne? Régen jópárhoz volt, az USA-ban magam láttam, hogy a kisebb üzemekhez az iparvágányon olyan vagont gurítottak be, ami rekeszekkel fel volt osztva, tehát a szaros gyárocskának nem kellett egy egész vagonnyi árut se fuvaroztatnia, hogy kiszolgálják. Számítógép vezérelte, melyik rekeszt hol kell kirakni. Ha megdrágul az üzemanyag, a vágány menti, vagy azzal ellátható üzemeknek van fennmaradási esélye. Ma azért nem ez a telepítési tényező, mert az olcsó olaj korának végóráiban (éveiben) megengedhettük magunknak. Nemsokára már nem.
Előzmény: rev251 (10186)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10209

Patton mondta.

 

Előzmény: padisah (10208)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10208

Szerintem számodra a gobalizáció az ördög legyügyesebb, leggonoszabb találmánya, ami kifejezetten abból a célból alakult ki hogy a népnemzeti magyar virtust, a kereszténységet, de legfőképpen a magyar gazdát eltiporja.

 

Szerintem meg a globalizáció egy kétélű fegyver, ami ha buták vagyunk és nem védekezünk a hatásai ellen, akkor minket szeletel fel, ha ügyesek vagyunk akkor mi szeletelünk fel vele másokat.

 

Volt egy ilyen mondás hogy "Nem azért megyünk háborúba hogy meghaljunk a hazánkért, hanem hogy az ellenség haljon meg a hazájáért"

 

nemtom kitől van

 

Előzmény: nájckingdom (10207)
nájckingdom Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10207
"Azaz időközben a polgárikörös szabadnépfélórákon kiokosítottak, hogy van jó és rossz gazdaság, jó és rossz gazdaságélénkülés. "
Pedig az én empirikus megfigyelésem is azt mutatja, hogy ahová elér az autópálya, ott ugrásszerűen megnő a térség gazdaságában a multik aránya és ennek megfelelően visszaszorul a helyi vállalkozóréteg. Tehát az autópályákkal megnyitjuk szűzföldjeinket a globalista karvalytőkének. Vagyunk olyan jóbolondok, hogy még el is adósítjuk országunkat, hogy saját költségen gyarmatosítsuk magunkat az általunk behívott hódítóknak. Hát persze a komprádor burzsoázia megkapja a maga hasznát ezért. Szabadság!
Előzmény: kilenctizenegy (10175)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10206
Az életmódot elég markánsan meghatározza a fenti két dolog. Különösen, ha a gyerekszám tekintetében szűk keresztmetszetnek tekinthető nőkről van szó.
Előzmény: igen7 (10201)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10205

Az abortuszt sokan úgy tekintik mint a női egyenjogúság korlátozását. Nemtudom milyen nyb rendszer van írországban, de ott az újraelosztási ráta 33% körül van, nálunk a kifizetési oldal 52%, a beszedési oldal 44%, ebben benne van a tbjárulék is.

 

Azokban az országoban, ahol nincs nyb rendszer ott durván növekszik is a népesség, legalábbis az emberek vállalnak gyereket, az itteninél sokkal nyomorúságosabb viszonyok között is.

 

Szerintem a kultúra mindig alkalmazkodik a társadalom gazdasági modelljéhez. Egy relatív nagy biztonságot nyújtó szociális államban pl. a kultúra elmozdul a fogyasztás, fogyasszunk adósságból minta felé, mert az emberek a nagy biztonságban elfelejtkeznek az adósságcsapda veszélyéről, meg a megtakarítás szükségességéről. (És a gyerek ebben a relációban megtakarítás)

Előzmény: kilenctizenegy (10199)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10204
Lehet, hogy őt ez motiválta, de a dolognak van más haszna is.

Talán jobban dolgoznak az aktívak, ha tudják, hogy nem hagyják őket öregen megdögleni. Hasonlóan ahhoz, hogy van-e a fronton a katonáknak sebesült-ellátás. Pedig a sebesültre csak költeni kell (mondhatnánk*), és ritkán kerül vissza a frontra 6 hónapon belül, ill. sokan SOHA - mégis...

*Nagy Frigyes tán mondta is. El is bújtak a bokrokba sokan a csatái alatt.
Előzmény: padisah (10202)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10203
kultúra és hagyományok. Vallás. (Nagy tartományon bevált viselkedési sémák RENDSZERE

Jelenleg nem tudom, hogy ez Írországnak előny-e a népek versenyében
Lehet, hogy túl vagyunk a használhatósági tartományon (nem a modell érvényességén, hisz arról van szó, hogy elvileg hamis kiindulás is eredményezhet optimális viselkedést).
De lehet, hogy megint egy használható tartományra került

Nyilván a katolikus vallás belső rendszerében ezt (0 abortusz) KELL tenni.

Eldönteni viszont azt kell, hogy a mostani válságot sok vagy ekvés emberrel lehet túlélni. Pontosabban: hogy mekkora egyedszámra (népsűrűségre) létezik jó stratégia - mert elbaszni mindkét esetben lehet. Vagyis nem csak ez a paraméter lesz érdekes (hanem az "egyedek" minősége, szervezettsége, mittudomén IS)
Előzmény: kilenctizenegy (10199)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10202

1870 körül vezette be Bismarck először. 70 év volt a korhatár. Szerintem őt akkor az motiválta, hogy az öregek elengedjék katonának a gyerekeiket, mert így nem voltak rászorulva az ő munkájukra... Ugye, akkoriban jelent meg a sorozott nemzeti tömeghadsereg.

 

Árnyalja a képet, hogy az elöregedés felgyorsulásához nem csak a korfa alján hiányzó gyerekek járulnak hozzá, hanem a korfa tetején életeben tartott zombik is. Ehez már tényleg kell a jólét, hogy a társadalomnak fussa.

 

 

Előzmény: rev251 (10198)
igen7 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10201
"Szerintem a kapcsolat nem a jólét = kevés gyerek, hanem a nyb rendszer + emancipáció = kevés gyerek."

szerintem meg egyik sem. a gyerekvállalás az életmóddal van elsősorban összefüggésben. (és az egészségügy állapotával)
Előzmény: padisah (10197)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10200
Ha Románia úgy tekint Debrecenre, mint ősi román városra, akkor számára az érték. Nem akarja lakhatatlaná tenni. Az átalakítás és a népesség re-romanizálása (az idegenek elüldözése) persze más ügy, de az bulldózerek kérdése, nem atomfegyveré.

Egyébként az atom technológiailag nem a nagyok játéka: Szerintem 2 ilyen ország tudósai összeraknák a bombát, legalább annyira, mint egy valamilyen harcjárművet.

Inkább az van, hogy az anyagok speciálisak (ritkábbak, ill. a polgári életben nem használatosak-használhatóak - ellentétbenn pl. a vassal): tehát van lehetőség kiemelt ellenőrzésükre, mert feltűnik, ha valaki ilyennel foglalkozik - ellentétben a vassal...
Előzmény: padisah (10196)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10199
"Szerintem a kapcsolat nem a jólét = kevés gyerek, hanem a nyb rendszer + emancipáció = kevés gyerek.

 

Írországban a a reprodukciós ráta 1.8"

 

És akkor az íreknél nincs nyugdíjrendszer vagy nem egyenjogúak a nők? Merthogy egyik sem igaz. Egyvalami nincs: legális abortusz.

Előzmény: padisah (10197)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10198
A nyugdíjrendszer szükséges feltétele a jólét, ami alatt nagy gazdasági telj.-t kell érteni.

Nyilván durva a modellem, a gyerekszám csökkenhet mástól (pl. Mo-n a "rossz kilátások", "sötét jövőkép"), de a durva modell kb. az, hogy ha minden 4. gyerek éri meg az ivarérett kort, akkor 8 gyerek kell a "reprodukciós ráta" 1 körül tartásához. Ezt pedig ösztönösen érezni szokták (ennyi utód tart engem el, vagy más heurisztika, stb.), vagy ahol nem, az egyensúlyhiány miatt tönkremegy*.


*Működik az evolúció, ilyen kulturális szokások alakulnak ki. V.ö.: tökmindegy, hogy a "3-szor Mekka felé meghajlás" (Nílus Áradásistene/Emberi Jogok/Lib. Demokrácia/Népfelség elve/Istenkirályok, stb) elvi alapon hibás, HA beválik; avagy AMÍG beválik
Előzmény: padisah (10197)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10197

Szerintem a kapcsolat nem a jólét = kevés gyerek, hanem a nyb rendszer + emancipáció = kevés gyerek.

 

Írországban a a reprodukciós ráta 1.8, nálunk ugyanez 1.3 Európa két leggyorsabban elöregedő társadalma a magyar meg a bolgár, egyébként a listában amit láttam a volt szoc. országok rendre a lista legalján voltak, amit pedig már "kozmetikáznak" a romák.

 

Ja, és Írországban az egy főre jut GDP 40,000dollár, több mint kétszerese a magyarnak.

 

Az nyb rendszer értelmetlenné teszi a gyerekvállalást, mert akkor is eltart majd valaki öregen ha nekünk nincs saját utódunk ráadásul a nyb járulék konkrétan a gyerekvállalás elől viszi el a forrásokat, az emancipáció meg dolgozót + fogyasztót csinál a nőből, akinek nem jut ideje energiája gyereket szülni + nevelni, sőt egyáltalán pasizni sem a puszta szexen túl.

 

 

Előzmény: rev251 (10195)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10196

Az atomfegyver eleve nem ilyen kis országok fegyvere. Vagyis, pl. Észak Korea kapcsán az atomfegyver vagy az önvédelem/erősebb ellenfél elrettentése vagy a nukleáris zsarolás eszköze. Nekünk nyilván nem lenne okunk atomal lődözni a romániai magyarokat. Visszafelé már lehet hogy nem így gondolják :(( momentán relaítve kevés potenciális román túsz van Magyaroszágon...

 

Az atomfegyver igazi jelentősége olyan gigászok csatájában mutatkozik meg mint Orosz-amcsi, Kínai -Amcsi/Indiai/Orosz stb. ahol gigantikus ipari kapacitás és populáció áll rendelkezésre egy klasszikus 2vh stílusú háborúhoz.

 

Izraelnek most épül egy lézeres rakétavédelmi rendszere, nem ugrik be mi a neve, azt ilyesmire találták ki. Ez nyilván egy új technológia, tehát elég nagy tér áll előtte hogy fejlesszenek rajta. Mozgatható földi lézerek, vagy repülőgépre telepített nagyteljesítményű lézerágyúkkal le lehet lőni minden rakétát, ott a rakéta sebessége nem jelent akkora akadályt - sokkal inkább a távolság, a légkör elnyelése, meg az hogy a ballisztikus rakéta görbe pályán mozog, ezért esetleg azon a ponton kellene lelőni amikor még nincs tűzvonal... A tempóval viszont szerintem nem lenne gond. Teljesítmény kérdése, hogy hány mp kell egy-egy robbanófej leszedéséhez.

 

Civben lejátszottam egy-két atomháborút :)) általában ott is az győz akik eleve többen vannak, van miből veszíteni.

 

 

 

Előzmény: rev251 (10192)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10195
Hol?

Egyébként ez egy eltérő időállandó probléma. A sokgyerekes családmodellről a jólét eljötte után 1-2 generációval szoknak le. Itt (Ny-Eu, de Mo. is) is így volt.
az exp. függvény laposodás az erőforrás fogyás ELŐTT (hál' isten valami visszacsatolás van)

Hasonló, de fordított irányú időállandó probléma az elöregedés-nyugdíjrendszer témája. 1 generációt kell áthidalni.

Ezek a tranziensek (átmeneti jelenségek)...! :)
Ha csak ez volna, szerintem megoldanánk. A probléma a fenntarthatóság, az nem egy tranziens.
S amitől én félek: ha nincs fejlődés (ami az optimisták szerint LEHET fenntartható IS, a pesszimisták szerint csak fenntarthatatlan tud lenni), akkor nincs hozzátartozó tudás. Szerintem az emberiség harmada képes gondolkodó munkát* végezni, s nem lenne jó, ha csak tizedének-huszadának jutna ilyen.


*a gondolkodó munka lehet piszkos. Nem az az értelmiségi, aki steril irodában ül. Néha (gyakran?) a szerelő vagy a gazdálkodó agymunkája nagyságrenddel több, mint az irodista-marketing-kommunikációs-showbiznisz(wo)man-é, vagy némelyik "tervezőé".
Előzmény: padisah (10191)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10194

"Be kell vezetni ott is a nyudíjrendszert, meg az emancipációt. Rögtön (1-2 generáció) le fog esni a népszaporulat."

 

Mit gondolsz, Musztafáék miért tiltakoznak úgy, ha csesztetjük őket az istállóban tartott asszony miatt?

Előzmény: padisah (10191)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10193
Nem tesz semmit, nem vagyok sértődékeny.
Előzmény: kilenctizenegy (10190)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10192
Az atomfegyvernek már megvan az ellenszere. Az, hogy nem érdemes bevetni - bizonyos esetekben még akkor sem, ha az esedékes ellenségnek nincs ilyen.

Ui., mint advocatusdiaboli írta, itt nem elég a 100%-nál kisebb (epszilonnal kisebb, vagyis 99%) -os védelem, mert a következmények komolyak. aTaktikai atomfegyver más ügy, de ez az egész kivezet innen

Továbbá: kis horderejű problémákat mással hatékony és egyáltalán: mással _lehetséges_ rendezni, nem atommal.
E szempontból egy magyar-román határvita is ilyen. Mi a fenét érne Erdély/Székelyföld (vagy Debrecen), miután szét van atomozva?? Saját fajtánkra sem lövünk (tipikus etnikai konfliktus) - az atom meg nem válogat.
A gáz és biol. fegyver sem igen. (Mellesleg az éheztetés is nehezen, de ezt már egy átlag-döntéshozó nem látja vagy kikerülhetőnek látja)
Előzmény: padisah (10188)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10191
Be kell vezetni ott is a nyudíjrendszert, meg az emancipációt. Rögtön (1-2 generáció) le fog esni a népszaporulat.
Előzmény: rev251 (10189)
kilenctizenegy Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10190

Amit Pécsről írsz, az pont azt támasztja alá, hogy kellene oda is autópálya.

 

Az előző hozzászólás stílusáért elnézést.

Előzmény: padisah (10183)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10189
A válságot persze a takarékosság eltolja népességszámban. jelenleg az olcsó olaj luxusából (autózás, nyaralás egzotikus helyeken, fogyasztói javak* cseréje 1-3 évente) kb 500-700 millió ember részesül (bizony, Mo. lakói is vagy 30%-ban), a 6-6.2 milliárdból
Takarékosság esetén ez 1-1.5 milliárd ember lenne, a (mondjuk 10 md-ból)***
* Ezek tipikusan számítógép-jellegű dolgok (DVD lejátszó, mobiltelefon, iPod, stb), de a hollandoknál BÚTOR cseréje!!! Őrület.

**exhas becslés, kb USA +EU+Japán lakói, meg néhány a többi ország (Kína-India-Dél-Am) uralkodó rétegeiből, de utóbbit elhanyagoltam. Szaud-Arábiát szintén...

*** még inkább ex-has, az exp. természetének ismeretében
Előzmény: rev251 (10187)
padisah Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10188

Nem is, de idáig minden csodafegyvernek előbb utóbb meglett az ellenszere. És szerintem ez alól az atomfegyver sem kivétel.

 

 

Előzmény: rev251 (10185)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10187
gond nélkül a mostani felhasználás kb egyharmadára lehetne szoritani a lakossági üzemanyagfelhasználást.

A becslés igaz, de lényegében alig tolja el a válságot IDŐBEN. A korlát nélküli növekedés időfüggvénye exponenciális (mérhetjük olaj- vas, stb felhasználásban, népszaporulatban, stb). Az exp. fv. KÖZELÍTÉSE "könyökszerű" (egy vízsz szakasz, ami függőlegesbe megy át) - dióda karakterisztika, VAGYIS: a takarékosságal a könyökön mész lejjebb (függőlegesen), de vízszintesen nem mégy arrébb.
Előzmény: krezidiesel (10100)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10186
Talán nem jól tekintünk a problémára.
A külföldi befektető (de a magyariparmágnás is - aki nem létezik) logisztikát vár el. Hogy a világban megszokott sebességgel jusson el az áru, amunkaerő is az információ A-ból B-be.
Ehhez nyilván olyan megoldásokat ajánl (hisz nem feltaláló), ami máshol van és működik. Ha tudunk elfoagdható alternatívát, elfogadja

Információban jók vagyunk (hozzuk a világszintet, nem úgy, mint 20 éve), kb. a világ által használt eszközökkel. Megkockáztatom, hogy EZ nem jelent erőforrás-válságot (bár hallunk "peak-Cu" -ről, hogy a speciális ötvözőkről ne szóljunk. Talán az ezüsttel nem lesz gond(?). )

Az autós logisztika szerintem a mai formájában zsákutca, de nem tudom , hogy kerüljük ki a KÖVETELÉST. _Mai_ árarányokkal a vasút drágábbnk tűnik - nem mehet minden szaros üzemecskéhez iparvágány.
Előzmény: advocatusdiaboli (10181)
rev251 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10185
Nagy tévedés a haditechnikát "egydimenziós piramisként" modellezni. Inkább több piramis van, melyek átlógnak egymásba.

az atomrakéta nincs minden szempontból a piramis csúcsán, mert nem lehet bizonyos feladatokat megoldani vele. Legyen szó adószedésről vagy határellenőrzésről. Elgondolkodtató tény, hogy szinte semmi nem ment ki a divatból, ami az 1. vh-ban (vagy az amerikai polgárháborúban) használatban volt! Az íj és a (fa) vitorláshajó kivétel.

Szerintem az atom még az elrettentéshez sem teljesen elég. (Bögöy olvt. ezt másképp látja, de annyi baj legyen:) )
Előzmény: padisah (10158)
igen7 Creative Commons License 2006.10.30 0 0 10184
nem, de ettől függetlenül az ország adott helyzetében pénzkidobás volt ennyire felpörgetni az építésüket.
Előzmény: kilenctizenegy (10180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!