Keresés

Részletes keresés

manta-z Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87120
A cukor túl van a 2008-as csúcsán (bal) a réz is nagyot ment de kezd kifulladni. Mindig megy valahová a pénz....


advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87119
Megértelek, csak a diktatúra ugyebár elsődlegesen diktatúra, másodlagosan pedig vagy jóindulatú, vagy nem...
Nincs semmiféle garancia, hogy a diktátor felvilágosult és jószándékú, amint erre vannak érvényesíthető garanciák - onnantól azt már nem diktatúrának hívják...
Előzmény: malócz (87118)
malócz Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87118

És mi lesz ebből a nagy demokráciában? Győzedelmeskedik a populista politika a köv. választásokon.

 

Jóindulatú diktatúrában akarok élni. :)

Előzmény: advocatusdiaboli (87116)
wulfin Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87117
En epp most vettem egy uj hutot, termeszetesen a kaphato legenergiatakarekosabbat kerestem. Ez egy A++ besorolasi gep 200kwh/ev fogyasztassal. Ez 22 watt folyamatos teljesitmenyek felel meg.
Előzmény: skunkape (87112)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87116
Ezzel egyfelől egyetértek - másfelől nagyon alsó szinten leragadás emiatt a fejéből igazán nem kilátó ismerősödet hibáztatni.

Elég körülnézni: az egész világ van krízisben a felelőtlenül felvett és ADOTT!! hitelek miatt. Az USA egész subprime hitelválsága visszavezethető a felelőtlenül szórt és presszionált NoNa (No Asset, No Job) hitelezésre.
Nálunk is hitelhirdetés folyt még a csapból is, a hitelügynökök már szinte a kéményen másztak be, engem üzletemberként egy időben naponta átlag ötször hívott valami köcsög bank, hogy vegyek már fel hitelt (soha semmilyen hitelt nem vettem fel, és nem is fogok - de megtehetem, nem szorulok rá).
Közben meg az állam hasonlóan felelőtlen permanens túlköltekezése, beteg fiskális politikája égben tartotta a forintkamatokat, az MNB hibás monetáris politikája pedig stabilan és bivalyerősen a forintot. Persze, hogy devizában adósodott el mindenki.

Az átlag kisembertől a jelek szerint egyszerűen nem lehet, tehát nem is szabad elvárni, hogy tisztán lásson, átlássa a folyamatokat, megértse és felelősen döntsön.
Nem volna tehát szabad hagyni, hogy magának ártson - de hát a demokrácia ugyebár arról szól, hogy saját akarata ellenére jót tenni sem lehet senkivel. Majd tanul a saját kárán.
Előzmény: malócz (87115)
malócz Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87115

Ez rendben is van, a probléma akkor kezdődik, amikor akkor is hitelt akarnak felvenni, amikor nem tudják biztosítani a törlesztést.

Nem vállanak egyéni felelősséget, és hopp, beugrik a kapitalista gazdasági mechanizmusba a gonsodkodó szocializmus ábránydja, hogy az állam védje meg őket mindenáron. Vagyis a közösség feleljen az egyén hibás (és önző) anyagi döntéséért. Ez számomra elfogadtahatlan, ahogy számukra ennek az elutasítása volt az.

Előzmény: advocatusdiaboli (87113)
Jesu Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87114
Nem lepodok meg. Az emberek tobbsegenek fogalma sincs, mi miert, nem is erdekli. Szerintem ez az arany 80-90%! Megerdemelt "termeknek" tekintik a hitelt (vajh miert) , ami a jolet resze. Engedni? Ugyanmar...

Kivancsi leszek a dobbenetre, amikor ezek a tomegek a tecso parkoloban ehenhalnak, mert zarva talaljak. De valoszinubb az alltalad tapasztalt duhh, csak durvabban. Nahh, akkor mi jon?
Előzmény: malócz (87111)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87113
Nézd, az átlagembereknek - mindenütt az EU-ban és az USA-ban - az egyetlen lehetőségük arra, hogy ne 52 éves korukra, már megfáradt középkorúként legyen önálló egzisztenciájuk - az a hitel. A hitel, és semmi más.

Egyéni kitörési pálya lehetséges, sok sikeres vállalkozó, üzletember van - de a lakosság, a társadalom egésze számára az a reális, amit az átlagszámok mutatnak. Az átlagszámok pedig mindenütt azt mutatják, hogy az átlagember legfeljebb pár száz euró-dollár összegéig tud havonta szabad források felett rendelkezni, ez pedig több ezer-tízezer-százezer eurós-dolláros összegbe kerülő ingatlanok, autók megvásárlását csak emberileg tolerálhatatlan, esetleg több tíz éves előre takarékosság után tenné lehetővé.

A hitel tehát önmagában természetes, nem kárhoztatható. Ahogy ezek után az is természetes, hogy ezt a lehetőséget védelmezik.
Előzmény: malócz (87111)
skunkape Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87112
A hűtőben teljesen igaza van. Műszaki szempontból tök "perverz", hogy egy fűtött helyiségben valamit hűtünk.
Előzmény: GPS (87105)
malócz Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87111

http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/05/18/tiz_magyar_felnott_kozul_negy_vett_fel_bankkolcsont/

 

Kicsit féloff, de engedjétek meg hogy röviden leírjam tegnapi élménymet.

 

Új munkahely, együtt ebédelek 2 kollegával. Gazdaságra, árfolyamingadozásra terelődik a szó. (Tipikus kispolgárok, különösebb karrierista ambíciók nélkül.)

Gazdasághoz nem értenek semmit, és amikor próbálom nekik magyarázni, hogy pl. egy stabilan 400 forintos eurónál is rosszabbak a kiszámíthatatlan, nagy árfolyamingadozások, teljesen padlót fogtak. Hogydehát akkor a kisember hitele. Hogymondhatok ilyet. A gyenge valuta a legrosszabb, mert a devizahitel nélkül nem lehet élni.

 

Pillanatok alatt dühösek lettek, nagyon meglepő volt ilyennek látni őket. Devizahitel nélkül egyszerűen nem tudják elképzelni a jövőjüket, felháborítónak tartanak egy esetleges életszínvonal-csökkenés feltételezését is. Véleményük szerint az állam legfontosabb feladatai közé tartozik fenntartani a hitelezés biztosítását.

 

Nincs különösebb tervük, nincs anyagi biztonságuk, de muszáj évtizedekre eladósodni, mert csak ebből lehet saját ingatlan (például). Tudom, hogy így gondolkodik a magyarok (Európa) nagy többssége, de hogy ezt a világlátást milyen harciasan védik... szóval érdekes élmény volt.

 

advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87110
No igen... Valahol vicc, hogy nem húzatták még le a rolót az összesnél.
Előzmény: skunkape (87109)
skunkape Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87109
Csak nem azok a hitelminőstők akik tripla A-t adtak a bedőlt, csődbement derivatív szaroknak?
Előzmény: berci222 (87098)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87107

hehe :)

 

Nalunk van 3 huto, 2 fagyaszto (igaz altalaban csak 1 huto megy, meg a fagyasztok) van automata mosogep, sot meg mosogatogep is... Es kell mindegyik, eszunkben sincs megszabadulni toluk.

 

Ha a haziasszony nalad iszogat, az nem a mosogeptol van, csak szolok :)

 

Nekem valahogy nincsen kedvem visszamaszni a fara, de ti nyugodtan mehettek :)

 

 

sb

Előzmény: Vilsivilsi (87104)
GPS Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87105

Nahát, ekkora marhaságot egykupacban - mint amit a hűtőszekrényről írtál - nahát ennyit rég olvastam.

Nincs olyan sora, ami ne lenne zsír-baromság.

Az ócska, zárlatos, ótvar, automata mosógépedet meg cseréld le valami normálisra...és meglátod: a fűtésen kivül még annyit sem eszik - mint a Hajdú keverőtárcsás.

Vagy moss kézzel, teknőben, sajátfőzésű szapannal. Csak még azt találd ki, hogy NaOH-t honnan veszel hozzá?
.
Előzmény: Vilsivilsi (87104)
Vilsivilsi Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87104
    Hűtő + mosógép: két púp a háztartás hátán

 

Az elektromos hűtőszekrény az első számú tipikus fölösleges gép a háztartásban, a fogyasztói társadalom státusz szimbóluma. (Ketten külön: két hűtő).

Télen egy helyiséget fűteni, annak egy sarkát (hűtőszekrény) hűteni: esztelen dolog!

6 hónapig az egész környék hűtő.

A megoldás: a külső hűtőkamra (olyan, mint a frizsider, csak a ház külső, északi falára van akasztva, konyhából tolóablakkal elérhető).

Jobb persze a pince, kút, vízakna (állandó 10 *C).

Fagyasztott áru van a boltban, fizessék ők a hűtőköltségeket!

Gázpalackról működő hűtő is számba jöhet.

A villanyfogyasztás üvegház-CO2 kibocsátással jár, ezért veszélyezteti a földi klímát.

A klíma csak többet ér egy frizsidernél?

 

Az automata mosógép a 2. számú túlfejlesztett háztartási segédeszköz. Erre akkor jöttünk rá, amikor sehogy se illett a 600W-os áramfejlesztőhöz. Hiába kötöttük ki a fűtőszálat (meleg víz a tartálykollektorból, a sparheltről 20 literes fazékból) a ki-be kapcsolgatást nem bírja az aggregát. Tehát a bazi nagy automata mosógép a hunyó! Legnehezebb gép a háztartásban, költözködéskor érezhető.

Szerencsére nem dobtuk ki a régi keverőtárcsás 350W HAJDÚ mosógépet, amit a 600W-generátor vígan elvisz.

Ehhez is persze rossz szokásainktól kell megszabadulni: nincsen 100 ruhánk, ( a fehér „fehérnemű” már nem divat), hanem csak egynehány, ami tartós és amit szeretünk (önismeret!) és könnyen számon tarthatunk. (Lásd SZEA-füzet 6).

A régi készülékek jobbak, mert tartósabbak. Egyszerűek, tehát javíthatók.

A modern automata mosógép a háziasszony legnagyobb segítsége?

Igen, csak beszórja a mosóport, megnyomja a gombot - és elkezd unatkozni és inni.

 

A „nappali”, „konyha”, „hálószoba” szintén  meghaladott beosztás, elfűtjük vele ezt az áldásos mérsékelt éghajlatunkat!

Megépítik a többszintes házat fél tucat helyiséggel, aztán ott ücsörögnek a –pici- konyhában!

A szobakonyha olyan „nappali”, amibe bevezetjük a vizet és a tüzet. Délutánig konyha és ebédlő: itt főzünk, eszünk, beszélgetünk; utána pedig villámszellőztetéssel, átrendezéssel (függönyözés, bútor-fölhúzás, leeresztés) nappalit varázsolunk a helyiségből. Így kihasználjuk a főzési hulladékhőt és hatásfokban übereljük az atomerőművet.

Vilsivilsi Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87103
 Ha az olajcsúcsot terjesztem, előrehozom azt (pánikvásárlás).  

        Házi villanytelep

-Leválni az ELMŰről 300eFt-ból -

 

A jövő az intelligens áramtermelőé: pontosan akkor ad amikor, és pontosan annyit, amennyire szükségem van.

A családi házi villanytelep ösztönzői: etikai, ökológiai, függetlenségi, biztonsági, gazdaságossági, példamutatási, barkácsolási.

Fajlagosan 50 Ft/kWh alatt nem lesz az áram, de összességében mégis olcsóbb, mert minden kWh-t, amit magam termelek, háromszor megfontolok. Kiderült, hogy havi 200 kWh helyett 20 kWh elegendő a családomnak, ha ésszerűen bánnak az energiával. Nem spórolunk, hanem a féktelen túlfogyasztásról szokunk le. (Lásd hűtő, mosógép).

Először válasszuk külön a gyenge áramú fogyasztókat:

világítás, elektronika (rádiórekorder, tévé, notebook, mobil – mind 20 V-tal megelégszik. Építsünk hordozható, asztali LED-lámpákat és menyezetlámpákat, kis akkuval. Csak a munkafelületet világítsuk meg, ez nem tévéstúdió! Feltöltés napelemmel vagy aggregátról.

220V-os fogyasztóból csak 3 marad: mosógép, vasaló, kenyérsütő hetente (barkácsgépek esetenként). 

Ezek meghajtása napelemekkel (csak beszerzési költség!) és benzinmotoros áramfejlesztővel családi házban könnyen megoldható.

A biztosítékokat kiiktatni (biztosra menj!), két-végén-villás dugóval az áramfejlesztőt bedugni a konnektorba – máris megszabadultunk az ELMŰtől!

Van, mikor napokig nem is kell áram: nyaralni megyünk vagy gyertyafénynél üldögélünk. (Csináltál már mesterséges áramszünetet?)

A villamosság csupán csak egy része a házi energiának,

a fűtést-hűtést ugyanígy le kell hozni egy ésszerű mértékre.

(Lásd sparheltkályha/tartálykollektor, SZEA-füzet 4 és 10)

A fűtés-szivattyú (5-10W egyenáram) télen mehet az akkukról vagy az áramfejlesztőről. De jobb a sparheltkályha, vagy több kis vaskályha, jól szigetelt házban. Sörkollektor helyett kályhacső két szarufa között.

Nem kell sietni, építsünk minden évben egy készüléket!

Kapható áramfejlesztő fűtőkazán is (mikro CHP, 3000 EUR, Grazban).

 

                        Anyaglista, házi E-telep

Világítás, elektronika

LED-lámpák, házi : nagy fényerejű LED: 0,5W-1W, Ledvilá’g (Győri út 3); Ár’vill (Bercsényi u.); P’rmanent (Domony), autóreflektor, régi lámpa-refl.                                              5 eFt 

12V/7Ah akku (AkkuCentrál, Kresz u.)                           3,5 eFt

Li-ion akku (hipermarket)                                              10 eFt

Kerti szolárlámpa (töltőnek)                                           10 eFt

Helio’Grid napelem (5x45W, 25 eFt/db)                        125 eFt

Töltésvezérlő (házi)                                                         5 eFt

Akkutöltő 220/12V, házi                                                   3 eFt

Kapcsolók, huzalok, elemtartók (lomistól)                        3 eFt

 

220V-fogyasztók

Kínai áramfejlesztő 650W, használt,

Ein’hell/Bud’get/T’IP (piacon)                                        15 eFt

Autó-akku 12V (bontóból, döglött akkut becserélik)       0 Ft

Keverőtárcsás mosógép (lomis)                                      2 eFt

Tartálykollektor, házi  (SZEA 10)                                    60 eFt

Sparheltkályha, házi

(rácsok, ajtók: S’algó-bolt, samott-bolt, SZEA 4)            20 eFt

 

Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87102

A technológiai korlátok fellépésének nem sok köze van ahhoz, hogy mennyi olaj(szerűség) van a földben. Előfordulhatna az is, hogy nincs technológiai korlát, egyszerűen elfogyott az olaj. Ezzel szemben nem az a helyzet, hanem az ellentéte: sok az olajszerűség, de komolyan a technológiai korlátok. Olajhomok, olajpala, 10 km-nél mélyebben lévő olaj, sarkvidéki olaj, mély-mélytengeri olaj...

 

Annyi olaj van a földben statisztikai alapon, amennyit csak akarok. Én még a négyezer milliárd hordót is keveslem, szerintem van az 10 ezer milliárd is. Csak nem pont ott és nem pont olyan, mint eddig.

 

A lényeg az, hogy hasonló költségen, azonos idő alatt ugyanekkora mennyiség már nem igazán termelhető. Ez még akkor is így lenne, ha mennének a leállt befektetések.

Előzmény: berci222 (87099)
krezidiesel Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87101
Szebb jövőt...!
Előzmény: Törölt nick (87100)
berci222 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87099

 

Ha nem vagyunk a technologiai "korlatoknal", a hatarmezsgyen, akkor a termelest gazdasagi/tarsadalmi/inveszticios/geopolitikai/allamhatalmi/katonai/vallasi/ideologiai , ... tenyezök hatarozzak meg döntö mertekben.

 

Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (87097)
berci222 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 87098

 

A hitelminösitök.

 

Előzmény: skunkape (87095)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87097
Csak úgy megszokásból: a flow rate az érdekes, nem pedig az, hogy mennyi van a földben.
Előzmény: berci222 (87085)
skunkape Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87096
Mi volt ott 1953-54-ben? Hazafiatlan megtakarítók voltak az amcsik?
Előzmény: Törölt nick (87093)
skunkape Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87095
"Mindenesetre az USA hitelminösitese a mai napon meg mindig a legmagasabb"

És ki minősíti az USA-t?
Előzmény: berci222 (87094)
berci222 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87094

 

Jó, elfogadom a velemenyed. Melyebb vitahoz sok mindent at kellene nezni.

 

Mindenesetre az USA hitelminösitese a mai napon meg mindig a legmagasabb. Ez azert nem egy kiverzett orszagra jellemzö. Az inflacio pedig nulla.

 

A grafikonodnak utananeztem, de az ndr.com nem sokat arul el (legalabbis elsö ranezesre).

 

Az abra elegge hitelgörgetest mutat. A hitel növekmenyeböl ki lehet kb. fizetni a mindenkori összadossagmennyiseget.

 

Előzmény: Törölt nick (87093)
berci222 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87092

 

A maradek 30 ezer milliard a cegek adossaga.

 

A cegek erteke pedig a börzen (is) tükrözödik. Jo tudni, hogy az US cegek  börzei erteke (csak a börzen levö resze) a vilag összvallalatertekenek a 60%-a.

Tehat az adossagnak (ha az valoban 30 000 milliard $, öszinten szolva kicsit soknak tartom) all szemben az ott letelepült cegek összerteke.

 

Abbol CSAK az elsö 30 (DOW-30) erteke (meg most is) van vagy 4000-5000 milliard $.

 

A magyar allam vagyona MÉG ~40 000 milliard ft (nehez ertekelni, de ennyire saccoljak). Az 1,5-2 evi GDP. Az USA allami vagyona biztosan van vagy 3 evi GDP-nek megfelelö ertek (pl. komoly nyersanyagtartalekok, energiaforrasok erteke, ...).

 

Tehat nem eleg csak az adossagot emlegetni es összeadogatni akkor, ha az ertekeket nem szamoljuk bele.

 

Es akkor meg meg sem emlitettük az US vallalatok külföldi ertekeit,...

 

Nem veletlen az, hogy az US hitelminösitese meg mindig a legmagasabb.

 

Előzmény: Törölt nick (87091)
berci222 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87090

 

Nem akarok kekeckedni, de a lakossag adossaga akkor 2500 milliard $ (ugye a jelzalognak van fedezete). A cegek adossagaval ugye szembe kell szamolni a nyereseget (hiszen pl. adot fizetnek). Van az USA-ban egy furcsa henceges. Ha a ceg erösseget akarjak reklamozni, akkor mindig hozzateszik, hogy mennyi penze van a vallalatnak bankban.

 

Azonkivül külföldi inveszticioban biztosan van vagy evi netto 400-500 milliard $ plusszban.

 

Önkormanyzati adossag. Azt nem tudom pontosan, de pl. Nemetorszagban az önkormanyzatok összadossaga csak töredeke az allamadossagnak (talan olyan negyede, ötöde).

 

Tehat akkor miböl jön ki az 55 000 milliard $?

 

Eddig max. 20 000-nel tartunk.

 

(Pl. a japan vallalatok vagy 50 eve szinte kivetel nelkül visszainvesztaljak a nyereseget az USA-ban, tehat az sem igaz, hogy altalaban eltünnek a vallalatok a nyereseggel).

 

Előzmény: Törölt nick (87089)
berci222 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87088

 

... az USA allami(szovetsegi allam, allamok, onkormanyzatok)+privat(cegek, allampolgarok) adossaga 55 ezer milliar dollar korul van ...

 

Ezt mindig leirod, de en meg mindig ketelkedem benne. Az 55 000 milliard nagy resze olyan körbetartozasfele. Ugyanaz az összeg többször bele van szamolva (mert pl. több banknal jelenik meg adossag formajaban). Ha kibogozod, az eredö ennek a töredeke lesz.

 

Előzmény: Törölt nick (87070)
JAMIE21 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87087
Először jönnek a kisebb fogyasztási hitelek:tv,mosógép,szekrénysor,esetleg autó.Ha ez felgyülemlik,akkor jön a jelzáloghitel,átmeneti könnyebbséget okozva.Megint pár kis hitel,mert nyaralni akar,meg tatarozza a házat jobb esetben,számítógép is kell.Meg drága telefon,amit akarsz.Ekkor belép az adósságrendező hitel-->kissé nagyobb összegű jelzáloghitel.Ha ezzel sem bír,akkor jön a végrehajtás.
Előzmény: Zottjoghurt (87080)
berci222 Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87085

 

Olajozzunk kicsit. Remelem nem off.

 

Ezen a kepecsken azt lehet latni, hogy idövel hogyan alakult a kitermelhetö (a mindenkori rendelkezesre allo) technologiaval az olaj mennyisege.

A kifejezes URR (Ultimate Recoverable Resource). A Hubbert görbe rajzoloi ebböl vezetik le a haranggörbe tulajdonsagait (az alatta levö integral az URR).

 

Az peak olajos doomerek abbol indulnak ki, hogy ez a mennyiseg ~1800 milliard barrel (max. ~2000 milliard), amelyböl eddig ~1200 milliard barrel lett kitermelve.

 

A kek görbe a 21 saccolas atlaga. A görbek jelenlegi atlagerteke: ~3800-3900 milliard barrel.

 

Tehat eddig a gazdasagosan kitermelhetö olaj kb. 1/3-a lett "felhuzva".

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.05.18 0 0 87083
Több személy is van az ismerösi körömbe,aki hasonló cipőben jár.
Előzmény: Zottjoghurt (87080)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!