Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 86

Csacsiságokat beszélsz. Kérdezz már meg egy idősebb embert, milyen nagy pénzt kellett fizetni csak a rádió vételi lehetőségért is pl. a Magyar Rádió indulásakor! Sőt! Különadó súlytotta a készülékeket is. Egy detektoros saját készítésűt is.

Az állam ingyen ad lehetőséget. Mostanra szerencsére sok sávot, üzemmódot, tisztességes teljesítmény határokkal.  Ezért csak egy minimális(!!!) hozzáértést és szabályismeretet vár el.

Amit nem kötelező igénybe venni, ha nem tetszenek az ottani viszonyok. 

A frekvenciák végtelen sokan vannak.

Lehet mindenféle vizsga nélkül is akár országos frekvenciát igényelni, kapni is. Nem ingyé...

De akinek nem szimpatikus az amatőrök világa, hát nem. Odébb kell tekerni.

Előzmény: gg630504 (85)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 85
Amíg az államok nem államosították a frekvenciákat, addig mindenki olyan adót, vevőt épített és használt, amilyent akart. De államosították. És megmaradtak azok, akik rádiót akarnak építeni, sőt ki is akarják próbálni. Az állam - nagy kegyesen - meghagyta ezt a lehetőséget nekik, de engedélyhez köti. Az engedélyt pedig vizsgához.
Néhány sportoló és szómenéses - ezt a rendszert kijátszva - rádióamatőrnek képzeli magát. Nem véletlen, hogy egyetlen, versennyel, diplomával kapcsolatos vizsgakérdés sincs. Ők szokták a műszaki témaköröket feleslegesnek és nehéznek minősíteni - holott épp ők ülnek fordítva a lovon.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 84

Persze ezer ága van mindennek, meg lombkoronája.

De ha másképp nem megy akkor a  hentes beköti a villanyt, Kovács Kata meg levágja a kucut versenyképpen.

Csak éppen semmi köze hozzá, lényeg hogy az csinálja akinek lövése nincs a dolgokhoz, abból lesz a tutti. Ja, hogy ez nálunk így megy akkor nem szóltam. :XD

OFF.

Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 83

A Rádióamatőr topikban is gyakran jelentkeznek kezdő de érdeklődő emberek. Nagyon sokan a CB vagy a PMR felől "érkeznek".

Nem igaz, hogy ne lennének igazi amatőrök a dolog szervezett oldalán. Világversenyeket nyernek, kitelepülési expedíciókat szerveznek és fiatalokat nevelnek. Persze ehhez a szinthez komoly tudás és kitartás (és pénz) kell természetesen. Sokan nem a bütykölős oldaról közelítenek, de zseniálisan morzéznak, képesek 24 v. 48 órát egyseggel végignyomni.

Vagy egy távoli szigetre kitelepülve 1 hét alatt 8-10 ezer összeköttetést csinálni. Mivel komoly munka előzi meg, a neten híre van mindennek. Így mire kikötnek a kis óceániai szigeten, már a fél világ velük szeretne összejönni, mert onnan 10 évente egyszer hallani rádióamatőrt. 

Külön világ a bütykölős amatőröké. Akiknek egy új és jól dolgozó antenna okoz örömet. Ha tud vele pár brazil vagy maláj QSO-t csinálni, már megvan az öröme. Vagy egy jó hangolóegységet, hogy a mostoha helyi viszonyok ellenére is tudjon rádiózni. Másokat a különlegesebb üzemmódok izgatnak. Tv vagy digitális átvitel. Ezer ága van a rádióamatőrködésnek.

A vizsga? Egy hét olvasás. S egy életre megvan a hovatartozás jogi és érzelmi alapja.

Ugorj bele, ne hallgass a fanyalgókra.

Ezer haszontalanabb dologra is elfolyik az idő sokszor.

Előzmény: petya_75 (82)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 82

Sziasztok!

 

Végig olvastam a topikot, mivel magam is tervezem a vizsgázást, hogy rádióamatőr lehessek. Bár még éppen hogy belekóstoltam a rádiózásba (pmr-en, kalózkodással - nevezze bárki úgy ahogy akarja), de úgy érzem hosszú távon nem ez fog nekem komoly élményt nyújtani, hanem az igazi amatőr forgalmazás, stb.

 

Ne haragudjatok meg rám az őszinteségemért, de meg kell mondjam nem túl pörgős a topik (talán mert keveseket foglalkoztat a téma), de "legalább" nem is arról szól, amire a címe alapján számítottam. Talán nem is csoda, hogy nem tolonganak a Visegrádi utcában az "igazi" amatőr jelöltek!

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 81

"Annál, ha valaki nem a kísérletezéssel, hanem a forgalmazással kezd, csak két rosszabb van: ha CB-zéssel vagy kalózkodással."

 

-Ilyen ma már (szinte) nincs. Ebből fakadóan rádióamatőrök sem léteznek.

 

Persze rá lehet fogni:  "kísérletképpen" beleszóltam az új rádiómba amit most vettem az A boltba, k@rva jó mi, halljuk egymást mint a telefonban.  Két nap múlva másik készülék, a többi ugyanaz...

Inkább elhajintom az összes rádiót, minthogy ez legyen.

Meg feljelentgessem a másikat, mert nem tetszik már az sem hogy ott van..igaz Gábor, ilyenek a rádióamatőrök akiknek hobbyja a rádiózás?

Előzmény: gg630504 (80)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 80
Hmmm...
A KRESZ-vizsgán sincs olyan kérdés: merre menjek a nagymamámhoz, ha lezárták az Erzsébet hidat. A hatósági vizsga már csak ilyen...

Annál, ha valaki nem a kísérletezéssel, hanem a forgalmazással kezd, csak két rosszabb van: ha CB-zéssel vagy kalózkodással.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 79

Ezt a verziót támogatom.

 

"rádió-amatőrizmus csak az előírások okán kezdődik az amatőrvizsgával. És mi van azzal, aki a detektoros összeforrasztásával kezdi?"

 

...sokkal jobban jár, mert nem csak leveskockából fog főzni a gallyán egy sz@r levest(QSO-t), hanem esélye van arra hogy értelmes dolgokat is kitalál, nem úgy mint ellenkező esetben. :-D

 

www.petyamuvek.try.hu

www.petyamuvek.tk

Előzmény: Princ of Carpatia (77)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.08.20 0 0 78

 

       KRESZ-TESZT  akart az lenni...

Előzmény: Princ of Carpatia (77)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.08.20 0 0 77

Üdv Miklós!

 

Osztom az utánad szóló "igazmondó" véleményét. Bár azt is mondom: Kivétel erősíti a szabályt!

Gyakorlatból elmondanám, hogy első osztályos unokám iskolai szöveges feladatát nem tudtam értelmezni, így megoldani sem. Másnap a gyermek az iskolai feladatmegoldás után szó szerint elmondta (és nem elmagyarázta) a megoldás lépéseit. Érteni ugyan nem értette, de a megoldást "tudta"! Kapta is érte a pirosat! Azóta sem érti, de tudja! Na, most akkor mi is van?

Szóval: Van a vizsga alkalmakkor NÉGY variáns lap a NÉGY témakőrből. Ez 16 lap. Namost ezeket a lapokat be lehet gyakorolni. Igaz ez szumma négyszáz kérdésre adható négyszáz választ jelent. (A három lehetségesből csak az egyiket kell tudni.)

Van gyerek, aki képes erre! No, ezért van az, hogy egy hétéves gyermek is... Meg talán emlékezhet más is, miként volt a "KREST-TESZT" kitöltésekor! De sokan magolták be azt is...:))

No, de Te tudod a legjobban: Az rádió-amatőrizmus csak az előírások okán kezdődik az amatőrvizsgával. És mi van azzal, aki a detektoros összeforrasztásával kezdi?

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: hg7juv (75)
igazmondo3 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 76
Szia!

Na látod ez itt a baj, ha valaki bemagolja (és nem érti) az is letud vizsgázni.
Hallottam már szegény gyereket (nem ő tehet róla) de egy épkézláb mondatot nem tud elmondani magától- igen- nem és a kötelező (megtanult ) szavak, mondatok amit lehet hallani tőle.

Én személy szerint 15-éves kor alatt nem is engednék senkit levizsgázni.


Előzmény: hg7juv (75)
hg7juv Creative Commons License 2009.08.19 0 0 75
Én még csak annyit ehhez a témához, hogy az ország legfiatalabb egyéni hívójeles rádióamatőre 7 éves!!!!
HA6MV a hívójele.
Ha egy éppen csak írni és olvasni tudó gyerek tud eredményes rádióamatőr vizsgát tenni, akkor valószínűleg nem a vizsgakövetelményekkel van a baj!
Ügyeletes Ápoló Creative Commons License 2009.08.13 0 0 74
yaesus
Mindössze 6 hozzászólással tarózkodj mások kioktatásától, inkább te szállj magadba.
Az olvtárs nem adott okot arra, hogy azzal vádaskodj, amivel. Ha politizálni akarsz, fáradj át a Polidili fórumrészbe, ha itt hosszú életet szeretnél.
Előzmény: yaesus (71)
job33 Creative Commons License 2009.08.12 0 0 73
Szia yaensus kérdeznék valamit ha lehet ,de itt ez nem publikus amúgy egyet értek veled.Az email cimem job33@freemail.hu fontos lenne ,ide irjál már ha van lehetöséged kösszi.
Előzmény: yaesus (71)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.13 0 0 72

Már megbocsáss, de nagy badarságot írsz. A mutyiban "vett" jogsi, amatőrengedély nem pártfüggő.

De az általánosítás nem egészséges.

Mert a "régi nagyok" bizony éveket dolgoztak rádióklubban. Építettek, neveltek, versenyeztek. Mire kiérdemelték, hogy a klubtitkár felterjessze őket a vizsgára. Persze közben rengeteg dolgot megtanultak. Rutinos engedélyes mellett sokat forgalmaztak a klubállomásról.

Mikor a vizsgára került a sor, már nem volt mikrofonlázuk. Erre most is van lehetőség, ha sokkal kevesebb, de most is vannak klubok. Az interneten mindent meg lehet tudni, elolvasni. Rengeteg gyakorló program van, amivel lehet játszani, edzeni. A PMR/CB rádió is jó alapozás. Aki meg "libáért vette" a hívójelét, az úgyis csak annyira becsüli meg, magyarul fél év után kikopik.

A vizsgához szükséges elméleti tudás sem ördögtől való. Egy 3-as gimnáziumi fizika  eredménnyel 1 hét alatt biztosra lehet menni. Ennyi kell, végül is technikai sport.

Akinek ennyit nem ér meg, az maradjon a chat és a skype mellett.

Üdvözöl a HA7VW, aki 1970-ben vizsgázott és még KISZ tag sem volt soha. De akiket példaképnek tekintettem, világversenyeket nyertek, vagy nyernek ma is. Ez számít!

Előzmény: yaesus (71)
yaesus Creative Commons License 2009.04.13 0 0 71
Az autóvezetés vizsga szerintem pont ez a kategória,a sikeres vizsgához szükséges tudás össze sem hasonlítható a 10-15 éves rutinnal.Szállj magadba,és gondolkozz el rajta.Aki ezzel nem ért egyet,szerintem magának hazudik!Pont a "régi nagy öregek"
osztják az észt,akik pártvonalon kaptak hívójelet!
Előzmény: kaiserradio (57)
dühööng Creative Commons License 2009.04.13 0 0 70

De az ellenállásmérő kapcsolásokkal megkövetem magam :)

Mert velem van a hiba, a szövegkörnyezetet egyben értelmezve már tökéletes.

Ha az utolsó vessző után értelmezed, akkor hibádzik úgy ahogy lentebb írtam.

Előzmény: dühööng (69)
dühööng Creative Commons License 2009.04.13 0 0 69

Szerintem, a vizsgán pár beugratós kérdés után, biztos bedőlnék neki. Há-há ismét egy gyöngyszem... de elolvastam a tananyagot és ott is ezzel a találkozom, meglepődtem.

Biztos jó így, csak nem magyar "paraszti" logika szerint. Valószínűleg eredeti angol anyag és a fordítás oka....

A ellenállásmérő kapcsolások teljesen jók. Csak a szövegszerkezet nem stimmel hozzá.

Mert a 29. ábra kapcsolása állandóan fogyassza a tápforrást, míg a fentebb lévő 28.ábra illetve a fentebb lévők is olyan áramköri elrendezésben mérnek, melyek csak a mérés idején fogyasztanak a tápforrásból.

Vagyis el van cserélve a szövegben a képsorszám, ill. szerintem fogalmazási hiba.

Mert pont jó példaként egy nem odaillő kapcsolás van felhozva.

 

Előzmény: tere (68)
tere Creative Commons License 2009.04.12 0 0 68
Űr-rádióállomás... :) De jó az eredeti szövegezés is, mert mesterséges holdon van elhelyezve az űrállomás.
A mérőműszerrel mi a bajod? Teljesen jó mind a 2 kapcsolás...
Előzmény: dühööng (67)
dühööng Creative Commons License 2009.04.09 0 0 67

Még nem végeztem az első átolvasással, de akad benne pár érdekeség:

 

Előzmény: gg630504 (66)
gg630504 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 66
Előzmény: imre68 (17)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.01 0 0 65

Lehet kihelyezett vizsgát is szervezni. De 3-4 emberért nem utazik a bizottság, ezt megértheted. 

(Volt olyan is, fedje homály, csak azért tömte meg vattaemberekkel az egyik szervező a vidéki vizsgát, hogy ki legyen a létszám. Oszt "kicsit" sok lett a rossz eredmény.)

Előzmény: Terjedés (61)
dühööng Creative Commons License 2009.04.01 0 0 64

Sziasztok.

 

Jó, hogy van ilyen topik is.  Megnéztem az alább belinkelt friss vizsgakérdéseket, véleményeket nem sokat olvastam róla, pedig kiváncsi lennék rá.

Ahhoz képest, hogy alapfokként van betéve egy kicsit erősnek gondolom. Mert egyetértek azzal, hogy az elektronika és a vele kapcsolatos rádiótecnikai tudás alapfeltétel legyen, de nem mindegy, hogy mien szinten.

Nyilvánvaló, ha valaki szeretne a rádióamatőrök becses táborába tartozni, annak bizonyitania kell a rátermetségét.

Van az alapfokú kérdéssor alább, az én véleményem szerint  akad benne pár necces kérdés, még a nagyoknak is, és ráadásul felesleges mert vizsgához érdektelen tudást követel meg.

Azok akik a nagy öregjeink "úttöröink voltak a témában adott esetben kevesebb tudással de több önképzéssel mentek előre, talán több esetben unlisként vitték világhírre az országot.

No mindegy... szerintem a kérdéssor kezdésnek nem jó... Pl.: Csak laikus szemmel nézve:

M-3, M-5, M-6, M-9, M-15, F-2, F-11, F-13, J-4, ...

Ez a pár kérdés érdekes, mert alapfokba szerintem nem kellene távírós kérdésnek lennie.

Másik, a csalafintán megfogalmazott kérdés, ill. a válaszok nem egyértelműsége...

No lehet, hogy rég voltak a vizsgáim, de szerintem igencsak kellene modernizálni illetve normalizálni a vizsgáztatás módszereit...

 

Terjedés Creative Commons License 2009.03.31 0 0 63
Oké. 73!
Előzmény: hg7juv (62)
hg7juv Creative Commons License 2009.03.31 0 0 62
Jó is lenne, ha csak ennyiből állna az amatőr munka, hogy bekapcsolom a rádiót és mehet a pletyka.
Az igazi rádióamatőr folyamatosan képzi magát, tanul stb.
Igenis kell a mélyebb tudás! Nem csak a PTT megnyomását kell tudni. Azt egy 5 éves gyerek is tudja. Az alapvető ismerethez hozzátartozik az, hogy tudom mi az ellenállás, a kondenzátor, a tekercs, a vasmag, a tranzisztor és még sorolhatnám, és ezek működése.
Ismerjem az antennák működését, legalább is azt amit használok, tudjam mi az a terjedés, hogyan terjednek a különböző hullámhosszú rádióhullámok és milyen módon.
Hol és hogyan forgalmazhatok.
Ezek mind hozzátartoznak az alapismeretekhez.
És ezek nélkül nem boldogul senki. Ok, van segítség és lehet is kérni, van is aki segít, de mindenkinek a saját érdeke, hogy ezeket megtanulja!
Mindenkinek van ideje megtanulni a "tananyagot", nem kell rögtön az első vizsgára jelentkezni.
Valamikor és is csonthülye voltam az elektronikához, de tanultam. Jó, mondjuk elsőre nekem sem jött össze, 1 pont híjja volt, de másodjára csont nélkül sikerült.
A profi kusózáshoz is tanulni kell! Főleg RH-n. A versenyzéshez pedig rengeteg tapasztalat kell. Azt pedig meg lehet szerezni egy rádióklubb állomásán is. Ha nincs hívójeled akkor is kusózhatsz, ha ott van a felelős kezelő, a klubbállomás hívójelével. Ennél jobb gyakorlat nem is kell!
Tehát a lehetőség adott, csak élni kell vele!

Előzmény: Terjedés (61)
Terjedés Creative Commons License 2009.03.31 0 0 61
Szia!

Kihelyezett vizsga szerintem most is kellene, mert hát az abszurd, hogy pestre kell jönnie mindenkinek. Meg ugye a leglényegesebb, hogy ki kellene adniuk a tételsort, az összest (ha van, és nem csak a vizsga előtti nap találják ki), mert így olyan széles körű tudást igényel elvileg, ami azért messze túlhaladja egy kezdő rádióamatőr tudását. Mert ez nem olyan mint a kresz, hogy egy könyvben le van írva fehéren feketén hogy mi hogyan, itt csak a fantázia szab határt a kérdéseknek, mindenkitől lehet kérdezni olyat (még a legprofibbtól is) amire nem tud válaszolni. Tételezzük fel, hogy egy irodalmi beállítottságú ember szeretne rádióamatőr lenni, mert tetszik neki a qusózás, szeretne ő is nagy dxeket, versenyezni, stb. Ugye ahhoz amit felsoroltam nem szükséges mélyreható elektronikai ismeret, és nem is arról szól. Tudni kell profin qusózni, tudni kell kezelni a vásárolt rádiót, tudni kell az antennával kapcsolatos gyakorlati dolgokat, a terjedésről ezt azt és ennyi kábé. De ennek az embernek meg kell tanulnia egy igen széles körű elektronikai tananyagot.
Nekem ez a véleményem. 73!
Előzmény: hg7juv (60)
hg7juv Creative Commons License 2009.03.30 0 0 60
Szia!

Nem tudom mikor hígult fel, de nagyon felhígult. Elképzelhető, hogy akkor.
96-ban vizsgáztam, utána még két évig rádióztam és 12 év szünet. A kihagyás oka nem ide való téma. De az szomorúan vettem észre amikor visszatértem, hogy a hívójeles amatőrök száma 12 év alatt a harmadára csökkent.

Aki csevegni akar annak ott a telefon meg a skype stb.
A kihelyezett vizsgák tényleg a vicc kategóriát súrolják(ták), mert az NHH már nem tart kihelyezett vizsgákat. Állítolag az osztályon aluli színvonal miatt. A színvonal itt a felkészültségre vonatkozik.
Előzmény: Terjedés (59)
Terjedés Creative Commons License 2009.03.30 0 0 59
Szia!

Nem akkor hígult fel nagyon, mikor a kilencvenes évek végén elkezdtek sorban megjelenni ex cébések a 2 méteres sávon? De nem a rádiózás teknikai szerelmesei, hanem a csavegősök, akik "cébéztek" tovább (és teszik ma is), de most már hívójellel. Kihelyezett vicc vizsgák, stb...
Na az volt a laza, nem ez!

73!
Előzmény: hg7juv (58)
hg7juv Creative Commons License 2009.03.30 0 0 58
Igen, nehezíteni! Ha valaki nem a rádiózás szeretete, hanem csak a hívójel miatt vizsgázik le, az el se induljon!
Ne menet közben szeresse meg! Ez olyan mint ha valaki elmegy kőműves tanulónak, az sem tudja mi, de majd meg szereti tanulás közben. Ez nem így működik!
Hívójeles hobbirádiósból van már elég, a rádiózást szerető, értő és tudó hívójeles rádióamatőrök kellenek, mert azokból egyre kevessebb van.
Ha valakinek meg nem megy kérjen segítséget, ha úgy sem jön össze akkor ne erőltesse, ott a PMR arra nem kell engedély meg vizsga, lehet rádiózni.
Az utolsó hozzászólóval, bocs most nem emlékszem a nevedre, abban egyetértek, hogy egy alapfokú angol nyelvvizsga, legalább az RH vizsgához legyen kötelező.
Lassan alig lehet az RH sávokban magyar szót hallani, 2m sáv elején meg szinte egyáltalán nem vagy nagyon ritkán.
Régen csak úgy vizsgázhatott bárki is, hogy ha jól emlékszem 2 évig SWL-kén kellett figyelnie, logolnia és azt igazolni valamint, de ebben sem vagyok biztos, bármilyen rádióklubban tagnak kellett lennie és a klubbelnök javasolhatta vizsgára.
Az nem volt szigorú?

Ha valakinek nem tetszik amit írtam, nyugodtan lehet fikázni, ami eddig is megtörtént.
Nem lenne jó az amúgy is rendesen felhígult amatőrtársadalmat még tovább higítani!
(Ajánlom tanulmányozásra az R1-es és R3-as átjátszó forgalmát.)
Előzmény: yaesus (56)
kaiserradio Creative Commons License 2009.03.30 0 0 57

A rádiót tudatosan kell kezelni, ehhez bizonyos ismeretekre kell szert tenni. Autóba sem szállunk csak úg y be, hanem megtanuljuk vezetni, levizsgázunk pl. életmentésből is.

A rádiózásban kell egyfajta fegyelem, hiszen sok különböző rádiószolgálatra könnyen rászaladhatunk. Tudni kell, hogyan reagáljunk váratlan helyzetben, mit mondjunk, és minimum az angol társalgási szintű ismeretek is kellenek.

Ezért van a vizsga és ezért olyan magasszintű a követelméyrendszer is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!