Keresés

Részletes keresés

lalá Creative Commons License 2006.07.22 0 0 300
-Elég sommás megállapítás. Mármint ami a borkultúrára vonatkozik. Nem tudom, hogy az a több százezer ember, aki szőlőtermeléssel, borkészítéssel, borforgalmazással foglalkozik, nem beszélve a fogyasztókról, mit szól hozzá.
Előzmény: Tündi29 (298)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.22 0 0 299

Hű de szépen írtad !

:-)

 

Tegnap este fehérboros alkalom volt , a legihatóbb a 2003as Mandolás furmint volt , de barátságos volt még édes bor létére a Demeter hárslevelű és a 2002es Szepsy cuvée is ..... 

 

Az édes vörösnél a Tréfli-re gondoltál?

 

 

Előzmény: Tündi29 (298)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.22 0 0 298
Elnézést ...lehet itt félre érthető volt,amit írtam.

Az utolsó mondatomat nem a Béres Furmintra véleményeztem,mert hát az egy száraz bor természetesen.
Független a Furminttól gondoltam,amit leírtam,a kései szüretelésű Cuveéjükre és a Hárslevelűjükre értettem az édest.

A magyaroknak még nincs igazából borkultúrájuk,szinte nem is ismerik a fajtákat,és szinte a bort sem.
Éppen ezért van,hogy egy (édes vörösre sajnos) azt mondja,hogy milyen jó bort ivott. (Ami nem is bor) Ezek a "borok" nem drágák,ha azt vesszük,hogy bemennek a Tescoba vagy a Corába,és leemelik a polcról a 400-500 vagy max.1000 ft-os borokat,amit már sokall. Viszont annál inkább fejfájósan ébred másnap....és akkor sorolhatnám a többi tényezőt is...

Az a baj,hogy a magyarok sosem fognak elérni egy olyan szintet,mint a franciák..vagy éppen az olaszok. :(

Érjük be annyival,aki Magyarországon ismeri a borokat,és tud is véleményezni róla,az ilyen embereket meg kell becsülni,mert ezek azok az emberek,akik tisztelik,szeretik a bort és ezt próbálja tovább adni másnak,hogy megszerettesse vele,megismertesse vele a még nem nagyon létező borkultúrát.
Előzmény: Tündi29 (296)
zsandár Creative Commons License 2006.07.21 0 0 297

Hát ez az, édes bor meg eleve "nincs is"csak a tokaji aszú,dehát az más technológia..

Kifejezetten a száraz ,félszáraz borokat szeretem,öntök is  a feneketlen bendőmbe rendesen.Na persze csak annyit amennyit a boroskönyv megenged, sőt ajánl.Napi 6-7 deci , decinként, nem egyszerre ,mint az állat.

Miért van az,hogy a közízlésnek az istenadtának az édes-horribile dictu-vörösbor kell?

 

Na mindegy ,én mindenesetre már két szőlősgazdát versenyeztetek Tokajhegyalján mintegy 15 mázsa furmint szőlő felvásárlásának ígéretével./Kapitalizmus-farkastörvények :- ))))/Meg vagy 5 mázsa kékfrankost veszek .Végre szereztem bogyozógépet is így nem kell kézzel bogyózni.Mondjuk a végére általában midig bekávéztunk..

 

Előzmény: Tündi29 (296)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.21 0 0 296
Béres Furmint 2003' már kifutott a piacról...de szerintem jellegzetes..nálunk van még pár palack...
Vak teszten egyből felismertem....de próbáld ki a hárslevelűjét,vagy a cuveét..
Mondjuk szép.....de szerintem nem a mi világunk..mert nem az édes borokat szertjük....
Előzmény: joskabacsi (295)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.20 0 0 295

Nem tudom.

Fehér borban én nem a testet keresem , az nekem már sok.

Pl. a Béres-Furmint pazar , ha jól tudom 30 fölötti extrakttal , csodálatos olajos ital , de én nem ezt várom a fehérbortól , ha nagy ritkán iszom .....

Előzmény: Tündi29 (294)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.20 0 0 294
Tudom...de én másról beszéltem.

Vannak akik csak tartályban érlelik,és utána palackozzák.
Mi tartályban erjesztünk bizonyos fajtákat,amit a késöbbiekben áttöltünk tölgybe,és ott érleljük tovább.
Így a boroknak megmarad a friss,gyümölcsös jellege,és ugyanakkor lesz egy teste is.
Előzmény: joskabacsi (291)
lalá Creative Commons License 2006.07.19 0 0 293
-Na még én vagyok így. A kóstolási jegyzetem meg annyi, hogy Attilával, Imre sógornál milyen piszok jó 2004-es Kékfrankost ittam.
Előzmény: fan_fan (287)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.19 0 0 292
időnként én is minőségellenőrt játszom + romlik a memóriám ezért sürübben kell kóstolnom , hogy emlékezzem !
Előzmény: fan_fan (287)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.19 0 0 291

egy reduktív rozét , vagy friss fehéret nem tudsz acéltartály nélkül készíteni .

 

Amúgy szintén tölgy + nagy tanin + nagy test !

 

:-)

Előzmény: Tündi29 (286)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.19 0 0 290

ahogy nézem a hordót , jut eszembe számtalan "szebbnél-szebb gondolat " .....

 

:-)

Előzmény: Tündi29 (284)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.19 0 0 289

Nekünk is van tartályos borunk,de van,hogy bizonyos erjesztés után onnan a tölgybe töltjük,és ott érleljük tovább.

 

Lentebb láthatod a képet,hogy milyen hordóink vannak.Az ott épp egy rizling...

Előzmény: 2elkedő (288)
2elkedő Creative Commons License 2006.07.19 0 0 288

Nekem van acéltartályos alföldi(!) borom, 10 éves és tökéletes állapotban van. Sajnos már nem sokáig tart ki :)) Mert én is megiszom :)

Előzmény: fan_fan (287)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.19 0 0 287
Gyűjtői szempontból (tartósság) preferálom az oxidatív technológiát. Volt évekkel ezelőtt egy kisebb gyűjteményem, mely tragikus módon semmivé lett. Megittam. :-)
Előzmény: Tündi29 (286)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.19 0 0 286

Hát...azért vannak bizonyos borok,amelyeknek nélkülözhetetlen az acéltartályos érlelés!

Ilyenkor nyáron nincs is jobb annál,mint egy jó kis könnyű rose,vagy irsai oli...sorolhatnám.

 

De én is jobban szeretem a tölgyfás nagy testű borokat!

Előzmény: fan_fan (285)
fan_fan Creative Commons License 2006.07.19 0 0 285

És a tölgyfahordót !

 

Amúgy le az acéltartállyal ! :-)

Előzmény: Tündi29 (284)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.19 0 0 284
Csobáncon..a pincébenCsobáncon..a pincében

Én ennyire szeretem a bort.. :))
Előzmény: joskabacsi (279)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.19 0 0 283
Hány palackkal szeretnél belőle? :)
Előzmény: joskabacsi (281)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 282

... a Bánfi szesz viszont érdekelne ! Haj!

 

:-)

joskabacsi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 281

Azt is kóstoltam , de én a Merlot-t jobban kedvelem , mint a Franc-t ..... valahogy kerekebb , még ha a Cabernetben több is van ...

 

A baj az , hogy én a Solus óta mindent ahoz mérek és nincs könnyű helyzetben a konkurencia ..... 

 

(ne próbálj meggyőzni , ez olyan mintha egy olasznak azt magyaráznád , hogy az Aston Martin jobb , mint a Ferrari , vagy hogy a pápa szombat esténként sztriptízbárba jár!)

 

:-))))))

 

 

.... mondjuk a Konyári Sessio még hiányzik az életemből ....

 

Előzmény: Tündi29 (280)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.18 0 0 280

Szerintem az Obsessionak nincs nagy jövője,viszont a Passionata-nak annál inkább.

 

Hogy állsz az olasz borokkal? Érdemes lenne megkóstólnod az általam említett Syraht,vagy egy szép Brunellot. Nem fogsz csalódni.

Bár mondjuk nem lehet összehasonlítani a magyar és az olasz bort.

Én is inkább magyar bor párti vagyok.  :)

 

Előzmény: joskabacsi (278)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 279
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 278

a 2003 ast kóstoltam ...... szerintem sokkal kerekebb , sokkal harmónikusabb bor , mint a Magnifico ..... pedig az sem egy gyenge lőre!

Hirtelenjében ezek jutottak eszembe , kimaradt az általad említett csúcs - Bock Merlot , de nem írtam az Obsessioról sem , pedig abból is lapul még 2 paéack a hűtőben.....

Előzmény: Tündi29 (277)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.17 0 0 277

De melyik évjárat?

 

Hát....ezek tényleg nagyon szép és nagy borok,de azért van jobb a Solusnál... pl.Kaló Merlot 2000-es,vagy a Bock Merlot 2003,Bock Magnifico 2003,vagy a Vesztergombi Merlot 2003. A Takler Primarius 2002' sem semmi.

A Bock Syrahja nekem csalódás volt,egy nagyon szép syrah-t tudnék ajánlani,igaz nem magyar,hanem olasz a Castello Banfi Syrah 2001',messzemenőleg üti a Bockot,és ár-érték arányban jóval kevesebb a Bockénál. Amíg kifizetsz 13-15 ezret a Bockért (ami mondjuk már kifutott tétel a piacon),addig a Banfiéra csak 4500 ft-ot.

 

Meg akarod kóstólni?

Előzmény: joskabacsi (276)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.17 0 0 276

Új élményekre mindig nyitott vagyok !

 

:-)

 

Nem vagyok Vylyan-hívő:

A Dueniumot kóstoltam (2000est , többször is)

Több nagynak mondott tételhez is volt szerencsém : 2000es Takler Regnum Reserve , lila cimkés Gróf Buttler Merlot , ugyanilyen Franc , ittam a G-500 ból még hordómintaként , kivégeztem több Kopárt , van még a 2003as híres Bock Syrah-ból a hűtőmben , Vesztergombi Csaba Cuvée -jét is forgattam a poharamban  - mégis az egyetlen , a nagy , a tökéletes , a hibátlan bor , aminek minden kortyánál érzed , hogy jó élni , az Gere Attila Solusa ...... 

Előzmény: Tündi29 (274)
lalá Creative Commons License 2006.07.17 0 0 275
-Ennél az a jobb rozé amelyiket el is adták. A legjobb viszont az amelyiket már ki is fizették.(Kis Marketing Notesz hihi)
Előzmény: Tündi29 (274)
Tündi29 Creative Commons License 2006.07.17 0 0 274

Ajánlhatok jobb roset? :)

 

Bár mondjuk én a Vylyannek a vörösborait jobban szeretem,mondjuk a Duennium '97-est,nagyon szép,nagy potenciál....hatalmas test,kerek tanninok...hmmm...nincs is ennél jobb,amikor ilyen nagy bort iszol!

 

Köszi a mailt,válaszolok majd!!!  :)

Előzmény: joskabacsi (273)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.17 0 0 273

gyorsan bontok is egy Vylyan rozét , hogy ne legyek ennyire off - itt !

 

(csodálatos ez a rozé , nálam idén ez a csúcs , eszméletlen szamócás - málnás ízhatást ontmagából!)

joskabacsi Creative Commons License 2006.07.17 0 0 272

Bocsánat , nem szándékos időhúzás volt , állandó időzavarom ismét felülkerekedett rajtam !

 

Előzmény: Tündi29 (269)
joskabacsi Creative Commons License 2006.07.17 0 0 271

Téged? Isten mencccs , még a végén elvisz a nemzetbiztonsági hivatal !

(tudom: értem jönnek , nem ellenem)

 

 

Előzmény: SanCapri (270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!