Ma voltunk dokinéninél, ugyanis kierőszakoltam, hogy mivel másképp nem megy, bódításban nézze meg a fogát, mert már tényleg nem tudtam elképzelni, mi lehet a baj.
A fogaival minden rendben, viszont dokinéni két csomót is talált :((
Az egyik a gyomránál van ('bordaív alatt tömlő szerű képlet') a másik egész lent (bal emlőben tömött tapintatú képlet').
Dokinéni azt mondta, azért nem találta meg eddig, mert ha éber állapotban vizsgálja, akkor megfeszíti a hasát, és pont ezt a részt valahogy becsúszik a bordák közé. A ciciben levőt meg nem is értem, hogy nem találta meg senki - talán azért, mert nagyon dagi volt, és most, hogy lefogyott, jobban tapintható. Doki néni azt mondta, hogy azért is tapogatta jó alaposan végig, mert bódításban ugye teljesen ellazul, jobban lehet vizsgálni.
Csak nem értem, miért nem csinálta hamarabb - se ő, se a másik doki. Másfél éve hajtogatom, hogy valami nem stimmel... és ha most nem erőszakoskodom, most se vette volna észre... Még jó, hogy most legalább magától megnézte...
Kedden megyünk, mert az ultrahangos szakdoki most nem volt ott, akkor megultrahangozzák, és ha úgy ítélik, meg is műtik.
Eléggé kivagyok...
Mikor hazajöttünk, lerohantam a melletünk lévő dokihoz, vettem Vetri-t, elkezdem a Béressel együtt adni, hogy egy kicsit megdobja a szervezetét.
Viszont azt elfelejtettem, hogy mennyit kell neki adni, most meg már egyik doki sincs bent. Szerintetek?
Dokibá azt mondta, nem biztos, hogy nagy a baj, a 'tömlő szerű képlet' lehet egy sima ciszta is, a kemény (mert a másik tényleg nagyon kemény) meg jót jelent, mert az lehet valami bekeményedett hegszövet.
Hát... remélem, nem lesznek rosszindulatúak, de a műtét az műtét... Most igyekszem arra gondolni, hogy milyen jó, hogy legalább megtalálta a dokinéni...
Laura&&&, a thebluemoon@freemail.hu-ra kérlek dobj egy mailt a számoddal, felhívnálak, mert dokinéni mondta, hogy az ivartalanításról kérdezzelek kicsit - lehet, hogy az alsó kemény valami annak a maradványa. Előre is köszi.
Szóval szurkoljatok nagyon, és ha van valami ötletetek, tapasztalatok az ilyen 'képletekkel', légyszi írjátok meg...
Mondjuk úgy tűnik, fájni semmi nem fáj neki, reggel olyan rossz volt, mint egy kisördög :) Mivel nem voltam hajlandó a hisztire felkelni, azzal szórakozott, hogy a tálkáját lökdösde a fűtőtest csövéhez - na arra a kongásra már nem tudtam nem végképp felébredni :) Főleg, mert két kongatás között a kezem is löködte, szaglászta a csiklandós bajszával :) Ő nyert, alig hat óra alvás után jöhetett 'paplanozni' :))
Helló! Valakinek van hosszú szőrű tengerimalaca ajándékba elvihető...ha lehetne akkor kölyök legyen?! Ha valakinek van az létszives szóljon! Előre is köszönöm! Ami a képen láttható tengerimalac...az angyon fain..olyan szőrüre gondolok arra, hogy hosszúszőrű! Csak szóltam!
A malackára specializálódott doktornénink mondta - ill. mondogatja mindig. Mondtam, hogy nem nagyon akarja enni, de azt felelte, hogy nem baj, csak hagyjam ott, és ha kell neki, majd belerágcsál. Szerinte ez a legjobb módszer, mert ugye egy egészséges malacka bélfórája teheti a legjobban helyre azt, akinek felborult a pocakja. Persze, hogy csak az 'első' kaksit eszik meg, de ha nem kell neki, akkor úgy sem eszi meg. Lehet, hogy azért is borul neki fel könnyen, mert ugye egyedül van, és így ha bajság kezd lenni, nincs körülötte olyan egészséges, akinek a kaksija rendbe tuná tenni.
Én is aggályoskodtam, hogy nem merek kaksit kérni, mert ki tudja, mi baja a malacnak, de erre mindig azt mondja, nézzem meg a szőrét, hogy hogy tartják, hogy milyennek tűnik, a kaksiját, és tudni fogom.
A Fressnapf-os malik makk egészségesnek tűnnek, úgyhogy ezért próbálkoztam - meglátjuk :)
Mi most itthon vagyunk a szüleimnél, jókat mókázunk :)
Eszméletlen, ezeknek a jószágoknak mennyi eszük van.
Karácsonykor voltunk itt, és Lórival (a nimfa papagájjal) a kapcsolatuk már eljutott odáig, hogy Lóri nem repült el, csak arrébb totyogott, ha Manó közeledni akart felé. Most nem előlről kezdték, hanem ugyanott folytatták a 'kapcsolatépítést', ahol három hónapja abba maradt.
Szerintem Manó totálra emlékszik rá, hogy nem érdemes Lóri után caflatnia, mert úgyis csak arrébb megy és nem játszik vele, ezért aztán most ha előjön a bunkerjéből, madár meg közeledne felé, csak ránéz, aztán tudomást se vesz róla. Lóri tegnap mindent, az összes trükkjét bevetette, hogy felhívja magára a figyelmét: volt fütyülgetés, riszálás, ketyegés, szárny nyitogatás, totyorászás - mind e közben tőle pár centire Manó evett, ivott, jött-ment, szénázott az űrhajóban. Mintegy húsz perc móka után Manó nagy kegyesen kitüntette a figyelmével, elkezdett felé menni és szaglászni, erre nem mert elfutni, csak araszolt arrébb, mint egy szégyenlős lány, de a válla felett folyton visszanézett, hogy de ugye azért Manó követi :))
Potyoró megelőzött a kaksis témában, tegnap még nagyon korán volt :-)
Mi is járunk a budaörsi Fressnapfba havonta egyszer, mert sajna a tatabányaiban nem láttunk még 500 l-es préselt forgácsot. Kb. 1 hete voltunk, és láttam, hogy már két malacka van, tényleg tündériek. Mellettük volt két degu is, azok is aranyosak.
A kaksi hazavitellel kapcsolatban csak annyit, hogy szerintem hagyatkozz a gyógytermékekre, mert nem lehet tudni milyen élősködők lakják az idegen malacokat ezért kockázatos. Főleg ha a gondozók azt sem tudják, hogy kétféle ürülékkel bírnak. Légyszi legyél óvatosabb :-)
A kérdésem annyi, hogy kitől hallottad, hogy a másik malac vakbélürüléke rendbe teheti a beteget ?
Sziasztok! Sürgősen keresek két fiatal tengerimalacnak gazdit Budapesten! Színük: fekete-barna, és egy kis fehér van benne! NAgyon fontos lenne hogy gazdit találjak nekik!!
Egyetértek veled gázosodás terén, mert szerintem is az a nem megfelelő emésztés jele. Ettől függetlenül lehet, hogy gyors a bélműködése, de valami mégsem úgy történik, ahogy kéne. Ehhez valóban nem kell elaltatni a malacot, csak a fogröntgenhez. Ha gázos a pocakja, tökéletesen látszik a röntgenfelvételen. Süninél tök jól látszott hogy a pocakjában hatalmas fehérség volt, tele apró fekete pöttyökkel, ami a gázbuborékok jele. Cerucal-t kap bélmotilitás fokozóként, most jóval kisebb a poci és puha, de vannak gázok, mert a masszázs után jókat pukizik és már nem ráng úgy a pocakja, ahogy korábban. Jelenleg minden nyersről le vagyunk tiltva, azok könnyebben indulnak rothadásnak, de már nem is hiányolják.
Manó hozzá képest még fiatal. Lehet, hogy a bélműködés lassulása a korral jár. Kíváncsi vagyok mit mutat a röntgen Manónál. A doktorokkal folyamatosan kapcsolatban vagyok, ha fejlemény lesz a vonalon, tájékoztatlak.
Megkérdeztem dokibát, ő is tud csinálni ilyen kontrasztos vizsgálatot, azt mondta, hogy megetetjük vele a cuccot, várunk, elalatani se kell. De azt is mondta, hogy nem látja sok értelmét, mert ugye az ő baja pont az, hogy túlságosan is működnek a kis belei. Erre én nem mondtam semmit. Mert ugye a 'túlműködés' szerintem tutira lehet az alulműködéstől: mert ha nem továbbítják a belek a cuccot rendesen, akkor több gáz termelődik. Legalábbis én így logikázok.
Mindegy, mondtam, hogy most három hétig nyugi volt, nem akarom feleslegesen gyötörni, meglátjuk, hátha nem lesz rá szükség.
Most sok kukoricacsuhét kap, az végül is elég rostos, hátha az segít - persze az összes többivel együtt :)
Bementem a Fressnapf-ba, ahová gyakran járok, jóban vagyunk az eladókkal, renszeresen dumálunk - ennek ellenére, mikor kértem egy kis malackakit, néztek rám nagy szemekkel :)) Mert itt a budaörsi üzletben náluk lakik két malacka, akik nagyon cukik :) Mondjuk azt furcsállottam, hogy azt nem tudták, hogy malackák megeszik a saját kaksijukat, de mindegy, szereztem 'terméket', úgyhogy ma megint volt nagy szaglászódás itthon :))
Tatára járunk a Tappancs Állatorvosi Rendelőbe, Budapesttől nincs messze, de közel sem. :-)
Nos, a fogröntgenhez be kellett bódítani a malacot, mert 6 irányból térképezik fel a fogazatot, ezt egyik sem hagyná éberen.
A kontrasztanyagos vizsgálat úgy zajlott, hogy reggel bevittem Sünit, szondával betolták a gyomrába a kontrasztanyagot, ami biztos fájdalmatlan, csak kellemetlen. Ezt követően délután 19-ig öt röntgenfelvételt készítettek róla. Betették egy karámszerűségbe, addig várt a doktor, amíg éppen nem mozdult meg és akkor készítette a filmet. Nagyon jól lásztott a felvételeken, hogy reggel még alig volt gáz a beleiben, majd ahogy folyamatosan evett, estig felgázosodott, és a kontrasztanyaggal megfestett bélszakasz is jól mutatkozott, már ameddig az anyag eljutott.
Mikor Süniért mentünk semmi baja nem volt, csak egy kicsit meg volt sértődve a bazirgálás miatt. Szerencsére a tengerimalacok a röpke sértődés után elfelejtik a kellemetlenséget, szóval én úgy gondolom, hogy ennyit megérdemelt, hogy megtegyek értem, mert az emésztésük az életükkel egyenlő, de ezt te is tudod.
Ha Tatáig nem akarsz eljönni, szerintem beszélj a ti orvosotokkal, hogy hallottál erről a vizsgálati lehetőségről. Szerintem ha a technikája adott, nem lesz ellene kifogása.
A frontokkal kapcsolatban megjegyzem, hogy Süni is megérzi, mert a tanácsodra el kezdtem figyelni. Szerencsére most a gyógyszer mellett csak egy kicsit puffad, és sokkal mozgékonyabb, érdeklődőbb lett, ami szerintem jó jel.
Hát rákoppint a fogával, amolyan 'hagggyá békén' dolog :)
Szerintem egymással is valami hasonlót csinálhatnak, ha valamelyikük begurul - én legalábbis ezt láttam, mikor párosával voltak a csajok.
Hirtelen odakap, mintha harapni akarna, de nem harap sosem, csak koppint. Néha hozzá sem ér a kezemhez, csak a mozdulat van. Néha meg, ha túl nagyot koppint, izibe elkezdi nyalogatni, amolyan 'ez tényleg túlzás volt, bocsi' módra - de azt hiszem, ezt korábban írtam :)
Az egyik kedvencem, amitől mindig tócsává olvadok, hogy amikor simogatom, és menet közben elkezd vakarózni, van úgy, hogy egy ideig nem tűnik fel neki, hogy nem magát, hanem az én kezemet vakirgálja :)
Ja, meg amikor velem is úgy szaglászódik, mint ahogy a malackák egymás között szoktak.
Ezek ilyen aprócska dolgok, de valahogy nagyon meghittek, nagyon szeretem ezeket a pillanatokat...
A tesóm az első 'összeszaglászásuk' után napokig nem tért magához, hogy Manó ennyire elfogadta :) Addig - amolyan pasi módra - távolról tetszett neki Manó, hiába nyaggattam, hogy simogassa meg, az volt a kifogás, hogy nem akar beavatkozni az intim szférájába. Mármint az öcsém Manóéba :) Utána meg rendszeresen úgy találtam, hogy hasal a szivacson, áhítattal lesi a malacot, és ha a hívogatására megindul felé elkezd üdvözülten vigyorogni, ha meg orrba is szagolja, akkor úgy vigyorog, mint a tejbetök :)))
Gitta, olyan dolgokról írsz, amikről még nem is hallottam - kérdem én, miért is nem? 'Csak' másfél éve küzdünk ezzel, és még egyik dokinak sem jutott eszébe még csak a fogröntgent se javasolni, a kontrasztos vizsgálatot meg úgy olvastam, mint egy sci-fit - ilyen is van?! Hogy csinálták? Nem fájt neki?
Nálunk most három hétig nyugi volt, tegnap kezdődött újra, de már a kaksi szagán éreztem, hogy valami nem stimmel, be is jött sajna, úgyhogy most a nagyobb bajt megelőzendő adtam neki diarsanyl-t meg biolapist. Mind a kettőt napi kétszer-háromszor, és ez egy-két nap alatt remélhetőleg helyre hozza. Ma már úgy tűnik, rendben van - a pocak normál méretű, és nem hallok pufizást. MOndjuk az tény, hogy megint hideg- meg kettős frontos napokon van a dolog. Meg aztán vettem neki egy új fajta probiotikumot, amit a Fressnapf-ben találtam, már rég óta nézegetem a neten, eddig nem volt sehol. Megláttam, gondoltam, hátha bejön, tegnap előtt azt tettem a vizébe - lehet, hogy hiba volt :(
Hol voltatok? Milyen dokinál? Ha Bp-i, vagy környéki, erősen elgondolkodnék rajta, hogy elviszem oda.
A pocakmasszírozást én is próbálom, de Manó nem igazán rajong a dologért. Időnként jól 'elveri' a kezemet :)
Műxik, és pont neked írni készültem. Manó pocakja hogy van mostanában ?
Elvittük Sünit állatorvoshoz, mert zavart a puffadtsága és pocakzajai. Először elbódították és megröntgenezték a fogsorát, nincs-e valami rendellenesség, ami miatt nem tudja megrágni rendesen az ételt. Szerencsére semmi nagy gondot nem találtak. Az alsó állkapcsában lévő zápfogaknál (a kora miatt) megindult egy folyamat, ami miatt fájdalmas lehet neki a rágás, de még nem az, mivel az evéssel még nincs baj, így beavatkozást nem is igényel.
Utána a bélmozgását nézték meg úgy, hogy feltöltötték kontrasztanyaggal a gyomrát és több rtg.felvételt készítettek róla. Sajnos itt az látszott, hogy elég lassan emészt, ami miatt a megevett étel rothadásnak indul a beleiben, ettől gázos. Nagyjából most itt tartunk. Bélmotilitás fokozó gyógyszert kap, valamelyest javult a helyzet, magához képest sokkal mozgékonyabb, ami szintén elősegíti a bélmozgást. Tegnap óta pocakmasszírozás is van, nagyon jól tűri.
Ha Manó bugyogása nem javul, lehet, hogy érdemes lenne legalább a kontrasztanyagos vizsgálatot megcsináltatni - ha még nem volt -, mert az emésztés gyorsaságáról jó képet ad.
Azt még hozzá tenném,hogy azért élt java részt egyedül,mert annak ellenére,hogy kicsinek ivartalanítva lett,nem jött ki a másik malacunkkal,ezért külön kellett tartani,de őszintén szólva nálunk soha nem lett volna olyan jó,különlegesen szabad élete mint,ahogy GG tartja:) ő egy nagyon szép fekete-fehér "dalmata" ,leginkább angol rövid szőrűre hajazó keverék malacka.
Manó tényleg különlegesen okos már egészen kicsi korától kezdve,én vagyok az első gazdája,én ajándékoztam neki,és egyáltalán nem bántam meg,mert neki van a legkirályabb malac élete a világon:D