én is olyan helyzetben vagyok mint Den1231 hamarosan kezdek én is és szivesen fogadnám a hasznos infókat és tanácsokat:) sz-val ha irtál már Den1231-nek akkor egy másolás beillesztéssel átküldhetnéd nekem is ha ráérsz elöre is köszi:).....(ferimester@citromail.hu)
hát majd megprobálok:9 am. az szokott a szemem elött lebegni hogy van olyan ismerösöm akinke sikerült és tiszta fogyi a gyerek:D"ha neki sikerült nekme is fog":D
Lehet én vagyok maradi (vagy krisztusi korom miatt), de:
-Olyan normából hová lopnál ami még a gyár szerint is tarthatatlan???
-Szarrá megy a térde mi, azt szerinted régen hogy volt? 60-on felüli kollégák vígan sétálnak még
-Kupplung sokkal jobban bírja: DAF szerint automatizált az kb 7-800eKm-t megy el, nálunk az XF-be 780eKm-nél kelett kuplungtárcsát cserélni és az a kocsi fél életét "regionális munkában" töltötte
-Megfelelő fokozatot néha nem találja el az elektronika, tudod vannak érzékszerveid: szem a fordulatsszámmérőhöz, fül a motor hangjához, végtagok+feneked a rezonanciára
-állóklima az "baglyaknak" van nappalra, nem a kényelem miatt, hanem mert muszáj!!
-Elképzelésem nincs miért kellene hamarabb féket javítani a manuálisnál, mi köze egymáshoz??
Ezt "a kiváló pilóták a fedélzeti számítógépet megszégyenítő módon fogják megtalálni a legoptimálisabb fokozatokat és villámmagyukkal percenként 1000-szer illesztik a megfelelő motorkarakterisztikához a fokozatokat!:-)))))" szerintem add el valami marketingesnek, biztos értékelnék:D
Fürdés: dusch volt amit mondott, tus-dus szavak valamelyike bejön:) ducse-doccsa meg a délieknél
Számomra a ponyvázási "tudásod" volt fura: tanfolyamon ezt miért nem mutatják meg (költői)?
Sietősök valószínüleg frigósok voltak: el a sor mellett majd első parkolóban pihenő
Váltó: nem Te vagy "béna". Beszéltem kollégával neki 2 hetes (volt) a kocsija és mondta, hogy néha nem tud sebességet kapcsolni. Sajnos a bovdenes MAN egy kalap sar:( amire még az akadós ZF is rátesz. Rükinél, van egy "sípoló" hang mannál, ha elkussol nem fog recsegni. Vagy kicsit engedd rá és közbe finoman húzd váltót.
Ülésfűtés felesleges, mert ott az állófűtés:)
Közlekedésbe, tolatásba majd belejössz. Most már tudod Nemírokmár mire utalt... Fontos: megálláskor körbenézve ugyanolyan a szerelvény mint elinduláskor, akkor jó:D
Automata-manuális:
Az a gázfröccs benne kellene lábadban lennie (majd lesz), rángatás miatt kell.
Kupplungot meg ugyanúgy használhatod, mint szgk-nál. Motorfék: ha folyamatosan váltasz vissza, úgyanúgy működik.
Egy rutinos sofőr (esetleg gépkocsivezető:D) sokkal jobban tudja használni a manuális váltóst, a kényelem az más kérdés.
Jajj de jó, hogy itt vagy! Remélem nem késtem el. Ne pácoljátok még be a húst, mert most nem tudok menni. Át kell ugranom Dublinba, nem szeretném lekésni a hajót. Talán majd visszafelé. Ígérem, időben szólok. :)
Ügyesen játszik a waberer's de az MF se csinálja rosszul, faterral épp dumálgattunk hétvégén mondta hogy ő azon se csodálkozna ha az egész hátterébe a Csicsó állna (K-sped volt tulaja)
Ha kiszállt, névleges. A Szemerey bent van, viszont a 49 százaléka Wabi. Ez lett az óóóócsón dolgozunk vége... Ez vár az MF-re, és a Green-re is. Lasan tényleg Wabi lessz, itt minden. :(
Nem tudom, csak mikor a doly val voltam betanulni akkor mondták, hogy nem sokára kiszáll a wabi. Hogy most az mf tett alá, vag ymás az ok azt nem tudom.
A Dancsis kocsi a lehajtón állt, több mással együtt (nem lévén hely már a parkolóban), a tettes igazi szlovák volt (STD Donivo), több szerelvényt összetört a sajátján kívül.
Én egy szóval se mondtam, hogy nem teljesíthető, tisztában vagyok vele, hogy ha bevállaja és megvannak a feltételek akkor simán hozható az a km. De többnyire mikor parkolóban 3-4-5 sofőr öszegyűllik és felmerül a 25e km akkor az csak mese habbal.
Dancsiról jut eszembe, az új Fernfahrer-ben van egy kép róla, ahogy egy Dancsi-s kamion beleszáguldott egy parkoló kamionba az egyik autópályabenzinkút behajtójánál (talán A3-ason). A cikkben azt írták, hogy egy "szlovák sofőr" (dancsi kamionja szlovák rendszámú lenne?), be akart menni a parkolóba, de egy másik kamion félrehuzódva a bejáratnál állt meg és így összeütköztek. 3 halott. A rendőrök nem tudják, hogy a sofőr elaludt-e és ezért történt a baleset, vagy nem észlelte az ott parkoló kamiont. Elmondani meg már nem tudta...
(remélem nem volt még téma, sajna mostanában nem tudom követni a fórumot)
Ez is lényeg, mert a 22 nagyon húzósan megvan, a 26 meg egy hazugság. :D
Amióta nem korongos gépek vannak, egyre kevesebb ilyennel lehet találkozni. Azzal még lehetett simliskedni, füllenteni. Kártyással is lehet, csak hiába a füllentés meg a szende pofa, ha rá van hegesztve a mágnes, vagy más kártya van bent.
a km-t meglehet csinálni azt nem tartom lehetetlennek de nem az a lényeg hogy 22 vagy 26ezer hanem minél több ilyennel találkozik a hatóság annál többször fog ellenőrizni és mégnagyobb birságok!
Ahogy alább is olvasható mindig mindennek klappolni kell(ene) egy ilyenhez. Van fuvar dögivel, sehol nem kell várni, ahogy végzett az egyikkel már van is másik cím, rögtön leszednek, rögtön megraknak és mellette, ha azt feltételezzük, hogy az ember néha pihen is legalább egy ezrest kell menni naponta.
Miért ragaszkodsz ehhez a gázolajlopási teóriádhoz? Felállítottad megadnak ezt az álomképet, és nem tudsz tőle szabadulni.Honnan tudod, hogy mindegyik lopja?Azért mert ott dolgozik, még nem hülye!
Mennyiért adná el, és mennyiért vonják tőle?? A kettő nem fedezi egymást.Magyarul: kevesebbért tudja eladni, mint amennyit levonnak tőle.Szerintem.Nem lehet, hogy sokkal olcsóbb a botos, mint az automata, mert nagytételben rendeli, vagy mert kimaradt a csártásból egy csomó?Valami más oka van, nem az üzalopás.
Pl ha csak Franciában fuvarozol néhány belföldet, vagy tranzitot, már odavan a normád.Nembeszélve a Brennerről, meg a Spanyolról, stb.
Ha a lopást akarta volna kiszűrni, arra olcsóbb módszerek is vannak.
"sofőrök nagy része az automata váltót okolja az általa ellopot üzemanyag miatt keletkező túlfogyasztásáért"
Én ezt nem írtam. Nem a lopkodásunk volt a baj, hanem a többnyire betarthatatlan norma. Automatával és manuálissal egyaránt szűk lett volna, de így volt mire hivatkozni.
A huszonezer kilométer/hónap, nem mindíg legenda. Ha valaki ismeri a zalaegerszegi SzopiZoli-t, akkor tudja, hogy nem lehetetlen. Nekem a régi főnöke mutatta meg a kimutatásait, és dícsérte az öreg actrost is. )
nemÍROKmár is leírta (és én is tobb forrásból hallottam), hogy a Wabi nem szarrágóságból rendeli manuálissal, (hiszen, mint korábban leírtam, ez neki hosszú távon nem pénzkidobás...) hanem azért, mert a sofőrök nagy része az automata váltót okolja az általa ellopot üzemanyag miatt keletkező túlfogyasztásáért.
A vezérkar meg ráunt erre és manuálisat rendelt: nesze paraszt, akkor lehet bizonyítani a lekvárkeverővel!:-)
Innentől fogva a fogyasztások valószínűleg radikálisan csökkeni fognak, hiszen a kiváló pilóták a fedélzeti számítógépet megszégyenítő módon fogják megtalálni a legoptimálisabb fokozatokat és villámmagyukkal percenként 1000-szer illesztik a megfelelő motorkarakterisztikához a fokozatokat!:-)))))
Tehát a Wabi részéről korábban megvolt a jó szándék, hogy a saját és a sofőr érdekeit egyaránt szolgáló automata váltóra áldozzon pénzt, de a jó magyar kollégák visszaéltek a helyzettel és ellopták a gázolajat.
Sajnos a magyar ember (többsége) nem fogja föl, hogy hosszú távon saját magát szopatta meg ezzel!!
Mert biztosak lehettek benne, hogy ezek után előbb-utóbb vissza fog térni a normarendszer és akkor már nem lehet
azzal érvelni, hogy "mer a mannnuális a váltó, oszt amiatt többet fogyaszt"!
Vagyis lehet, de hamar jönni fog a válasz. hogy: "Te kérted ezt, b@z+"!!!
(akiknek "köszönhetően" újra kéziváltós kocsikat rendelt a Wabi)
Ez így ebben a formában nem egészen igaz.
Az a helyzet, hogy a Wabinál egyedül a gazdaságos gépjármű rendelés az elsődleges szempont. (Aztán van a második szempont /nagy tömegben való rendelés/, és csak harmadik a sorba a sofőr kényelmét szolgáló szempont.) Ha éppen az automata váltó a kedvezményezett akkor azzal rendelik, ha pedig a manuális, akkor azzal. Pl. egy új Volvo-ban 1, azaz egy extra van, a hűtő. Azon kívűl nincs benne semmi olyan, amely a sofőr kényelmét szolgálja.
Az öreg Dancsi-s szerint árban nem sok különbség van az ő általa, és a Wabi által megrendelt traktorok között (2300 EU) de felszerelésben, motorban, ég, és föld.
Juteszembe, 60000 van az új verdámba, de nem nagyon akar annyi lenni a fogyasztás, mint amennyit szeretnék. Annak ellenére, hogy tartósan 85 v. 87 km/h haladok. (Szerencsére nem szarakodnak a fogyasztással.) De sanda a gyanúm, hogy ha megint szorít a "gazdasági cipő", akkor újra előtérbe kerülhet a fogyasztási norma. És akkor jó, ha tudja a zember fia, mire képes a berva.
Ha esetleg kézi váltóson maradsz akkor használd a motorféket, esteleg ha van rajta intarder akkor azt is, húzd rá a kart és rugdosd vissza a sebességet. De majd szép lassacskán belejössz hogy hogyan lehet egyben dinamikusan de fékkel üzemanyaggal spórolósan közlekedni.
Ne félj Pestől, tőled nagyobb autó nem igen van ott, majd a kicsik félnek tőled. Lehet hogy az én perverzitásom de én imádtam Pesten kamionozni.
"találkoztam olyan sofőrrel aki azzal dicsekedett hogy 26000km-t ment 1 hónapban!" ezek a parkolói mende-mondák, idővel megszokja az ember hogy meghalgatod és el is felejted mit modnott, csak értelmesen kel bólogatni... ezek tipikusan azok a sofőrök, hogy ha te azt mondod, hogy 10e-t mentél a hónapban, akkor ő rákontráz és ő biztos hogy 16e-t ment, de előtte hónapban megvolt a 20e is... fele se igaz a dolgoknak.
"1 gartneres aki azt mondta ha 1milliot adok neki fizut akkor is elfogja lopni a gázolajat! mert benne van a vérébe!" büszke lehet magára...
nem sokkal jobb nyugodt lelki ismerettel feküdni meg kelni, hoyg te becsületesen elvégezted a munkád nem tudnak beléd kötni, és így tisztességel elvárod a téged megilető fizetést... ( de lehet csak én gondolom így)
A sok nagypofájú gázolajtolvaj kolléga (akiknek "köszönhetően" újra kéziváltós kocsikat rendelt a Wabi) néhány hónap múlva sírva fog könyörögni, hogy ótómatta kamiont akar, mert a manuálissal többet fogyaszt!:-)
Cserébe egy 8-10 Km-es staunál 2-3000szer benyomhatják a kuplungot, szarrá megy a térdük és pár százezer kilométer alatt elfüstölik a kuplungot!:-)
A mai korszerű automaták (amelyek valójában nem is hagyományos hidrodinamikus automaták, hanem robitizáltak, tehát a váltó ugyan az, mint a a manuálisnál, csak egy hidraulika/pneumatika kuplungol és kapcsolgatja a fokozatokat) sokkal takarékosabbak, mint a manuális. A fedélzeti számítógép rengeteg paramétert (fordulatszám, vízhőmérséklet, terhelés, turbónyomás...) figyel és ennek megfelelően mindig a megfelelő fokozatot kapcsolja.
Az ember nem képes ilyen pontosan dolgozni.
Körülbelül havonta egyszer adódik olyan extrém helyzet, hogy kézzel "bele kellene nyúlni" a váltásba, de mire az ember keze odaér a karhoz, a váltó már oda is váltott ahová én akartam!.-)
Jelenleg elismerten a Volvo I-Shift rendszere a legjobb, de a többi gyártó is rohamosan fejlődik.:-)
Nem véletlen, hogy az összes "normális" cég lecserélte/cseréli a flottát automatára.
Szerintem nyugat-európában már csak külön kérésre szállítják kézi váltóval a kamionokat, alapból automata!
Az ottani tulajdonosok csak magas felszereltségű (automata váltós, klímás, állóklímás) gépeket rendelnek.
Ez nem luxus, vagy pénzkidobás, egyszerűen üzleti megfontolás!
Ők már rájöttek arra, hogy ha a sofőr kényelmes, klimatizált, automata kocsival jár, majd éjszaka kipiheni magát az állóklímás fülkében, akkor hatékonyabban, takarékosan, balesetmentesen végzi a munkáját.
Jobb egy jól felszerelt, drága kamion, mint egy totálkáros!
Másrészt a kamion élettartama alatt az automata váltóval elért üzemanyagmegtakarítás, a megspórolt kuplungcsere és fékjavítások miatt bőven visszatermeli a magasabb felszereltség felárának többszörösét és használtan is sokkal jobban eladható.
Persze it magyarisztánban kicsit másképp működnek a dolgok!:-)
A teherautók váltói levegő rásegítéssel kapcsolgatnak a fokozatok között. Ezért hallod a "cisszegéseket".
Viszont a levegő "útját" - azaz, hogy milyen fokozatba kapcsol - te határozod meg a váltókarral.
Namármost a váltókar, és a váltó közötti kapcsolat áthidalására több megoldás létezik.
1. Rudazattal, ez a legrégebbi módszer. megbízható, stabil.
2. Hidraulikával, itt a váltókarral kis munkahengereket mozgatsz, a munkahengerek csöveken keresztül olajat tolnak a váltón lévő hosszirányú, és keresztirányú munkahengereibe, ezekkel válsztasz fokozatot. (MB, régebbi TGA-k)
3. Bovdennel, ennél a változatnál a váltókarhoz kapcsolt bovdenek közvetítik az akaratodat a váltó felé. (Ez az, amivel találkoztál.)
Én is nemsokára kezdem a szakmát és most hasznos infókat gyüjtök mindenről ami jól jöhet.
Mivel te is most kezted godoltam vannak már tapasztalataid amik jól jöhetnének mik kellenek mikre figyeljek az elején hasonlók.Meg a felvételivel kapcsolatban is hogy zajlik ienek.
Szóval ha van egykis időd megadom a mailcímem ahova eltudod küldeni a hasznos tapasztalataidat előrre is kössz.mreidniel@gmail.com
nemÍROKmár: Igen,tudom régen mind automata volt.Azt is hallottam,hogy kézivel kevesebbet fogyaszt a gép.Hát nem tudom.Oké,az 1900 km-re kerek 24 liter lett a fogyi,de ez nem sokat mond,hiszen 300 km-t mentem pót nélkül,még 3-400-at üres póttal,és a rakomány is csak 6,5 tonna volt.Meg persze kérdés,hogy pontos-e a fedélzeti.A DAF-on a Főnök azt mondta,hogy két litert csal lefelé. Viszont a másik oldalon ott van a kuplung és a fék.Az automata,ahogy a DAF-on megfigyeltem,mindig gázfröccsökkel vált fel és vissza(talán ezért is fogyaszthat többet egy automata,illetve automatizált,hogy pontosak legyünk),azaz mindig a kuplungnak legmegfelelőbben csinálja.Egy hozzám hasonló kezdőnél(és a Wabinál sok ilyen van)mindenképpen legalább tripla olyan hosszú életű lesz a kuplung.A féknél pedig,ugye a DAF-al mondjuk ki akartunk állni parkolóba,benyomtam a motorféket 90-nél,az automata meg szépen pakolgatta vissza a fokozatokat,a vége felé gyakorlatilag a sima fék nélkül lassítottam 90-ről 30-ig,és csak onnan használtam a féket.Míg egy kéziváltónál,főleg,ha ilyen szar...mondjuk a lassítás elején visszaváltok 7 alsóba,motorfék,aztán 50-60-tól már kell az üzemi fék is.Visszatehetnék még fokozatokat,de amilyen lassan lehet ezzel sebességet váltani,rég állok,mire még egyet visszaváltok.Szóval a fék is sokkal többet kopik.Szerintem összességében anyagilag nem éri meg ez az egész kéziváltós mizéria.
vzotya74: Ott voltunk Luzerath-ba.Ha egyedül vagyok,arra megyek,amerre jöttem és 20 km alatt az autópályán vagyok,de a kolléga a bundás utat választotta,ahogy írtad.Én meg csak izzadtam.
Kene80: Én valami egyéb megoldásra gondoltam,nem is értem.Te jobban értesz hozzá.Ez a gép minden egyes váltásnál cisszegett,aminek baromi jó hangja volt,a felezős váltásoknál valahogy meg is csavarodott a levegő hangja,fügyült,mint egy turbó lefújószelepe.Ebből arra következtettem,hogy van ott valami pneumatikus megoldás.Végülis akkor hogy van ez műszakilag?
truckR: Előbb-utóbb muszáj "bloggá alakulnom",mert elszalad a fórum az írásaimmal.De még csak a betanulásnál tartok,majd később indítok egy blogot.Szerencsére gyorsan írok,így nem tart soká.Most már viszem is majd magammal a laptopot,úgyhogy lesz írás.
Husky610: A kolléga is pontosan ezt az utat írta,hogy arra menjek,amerre most Te írtad.Csak a navi szerint a Pesti út 474. a Pesti út felső,M0-hoz közeli végén volt,ezért mentem végülis arra.De köszönöm Neked is a tippet,megjegyzem.Remélem nem lesz túl sok budapesti lerakóm.
A renault már 2002-ben távirányítós központis volt. Az mp 2 es mercik is... az hogy akutyás cég ilyen tróger az az ő hibájuk. Az f2000 ben tök finoman műkszik a váltó. Viszont az automata váltója szerintem a volvo után a legjobb.
a pesti úttal figyelj ha arra jársz mert csak az említet cégig "célforgalom" utána már zóna tábla van, és amint kicsit jobb idő van vagy süt a nap ott basszák az anyukat a közteresek.
Ha véletlenül pesti utas címet kapsz akkor a cinkoati lejáró felöl a nagytarcsai úton majd a cinkotai úton kersztül tudsz szabályosan bejutni a pestire.
Látom belemerültél a regényírásba! Jó, hogy vannak még ilyen ambíciózus kollégák, akik ezekkel a beszámolókkal segítik a többi kezdőt! Csak így tovább!
Az MAN váltója azért ilyen ramaty, mert nem rudazat van, hanem bovden. A comfort shift a régebbiekben volt, ott még hidraulika volt a bovden helyett. Ott mégtöbb volt a hibalehetőség.
A váltóról írnék annyit, hogy régen minden autót automatával hoztak. Sőt érdemes lenne kereskedésben utánanézni, nem az automata-e az alapfelszereltség és a botos az opció? De ez lényegtelen is. Szóval nem túl régen vannak manuális autók a cégnél. Volt ugye az üzemanyagnormás időszak, okoskodott mindenki : hát ótomata, mit csinyájjak, én csak a gázt nyomom a többibe nincs beleszólásom. Na akkor itt van, most lehet okoskodni, lekvárt keverni- jött a reagálás. :))))))))))))
A Dr. Peppernél nagyon fontos,hogy hideg legyen.A többi üdítőnél is,de ez melegen vagy csak szobahőmérsékleten nagyon rossz.Ha hidegen próbálod,először fura,a második után pedig azonnali függőség.:-)))
Megjöttem az autóbehozatalról.Íme: Vasárnap délután 5 órára kellett a nagykörire menni.A busznál nagy volt a káosz,volt,aki zsebre dugott kézzel nézelődött,volt,aki spanifereket pakolt a buszba és volt,aki a saját táskáit gyömöszölte be valahova. Indulás előtt mindenki kapott szabispapírt a hétvégére,én pedig kaptam mellé egy tankolókártyát.A többit majd mondják,úgyhogy visszamentem a buszhoz. Végülis fél hét felé indult a busz.Majdnem minden ülésen ültek,ki a barátja mellett,illetve aki mellett nem ült senki,az meg egyedül akart ülni,így nemigen akart senki engedni leülni.De mivel nem állhattunk mi fiatalok reggelig,végül csak odaengedett valaki maga mellé.Ezzel megkezdődött egy valóságos rémálom.Emlékeim szerint szerettem buszozni valaha.Talán most sem velem volt a baj,hanem a busszal.Az székei(direkt nem ülésnek hívom)borzalmasan kemények,a hely nagyon kicsi a következő ülés előtt.Mivel belül ültem,aludni nem tudtam,nem tudtam hova tenni a fejem.Raktak be filmeket,de az elsőnek még nem lett vége,amikor a Móvári telephelyre értünk,szünet után meg már új kezdődött,sose tudom meg a végét.Majd jött egy mese,aztán borzalmasnál borzalmasabb filmek.9-kor indultunk Móvárról,éjfélkor végre megálltunk,de csak cserélt a két sofőr és már mentünk is tovább.Fájt a seggem,klausztrofóbia kerülgetett,fáradt voltam(hiszen előtte való reggel értem haza),büdös volt,rettenet.Hajnali kettő felé végre megálltunk,valahol Csehbe,ott éjjel is lehetett enni. Végül reggel 7-8 körül lett vége a rémálomnak,nem emlékszem pontosan,amikor odaértünk.Kiderült,hogy várni kell minimum pár órát.Kellemes meglepetésként szendvicsek vártak.Aztán feltették a kulcskérdést nekem.Ugye van üres CMR-em,menetlevelem ilyesmim.Elismerem,kérdezhettem volna indulás előtt,de szó szerint vettem,amit mondott az ember a telephelyen,"a többiek majd mondják",azt hittem van "menetrend" az új emberekre is.Nem volt.Pecsét?Céges telefon?Gyerekek 3 hete vagyok itt,nincs semmim!Lehetőségem se lett volna,szombat reggel ki adott volna nekem ilyesmiket,amikor hazaértem? Végül kaptam lepecsételt CMR-t,menetlevelet.Szuper. Délben megjött az ebéd(addig csak vártunk),elég felejthető volt.Végül ebéd után megkaptuk a kulcsokat,megkezdődött az autókeresés.Sokan ész nélkül rohangáltak,keresték az autójukat,majd miután meglett,rohantak a buszhoz spaniferekért,élvédőkért,poroltóért.Nem értettem,mi ez a sietség,úgyhogy nem is siettem.Beraktam a cuccomat az autóba és kicsit körülnéztem benne: Azta,mekkora fülke!Én csak a DAF 105-öst ismerem,ahhoz tudom hasonlítani,de még ahhoz képest is óriási.A felső ágy akkora,mint az alsó,a hely felette is akkora.A hűtő,mint a DAF-é,Felül 3 egyforma méretű óriási tároló,nem semmi.A felhasznált anyagok is kb. 1 fokkal jobbak a DAF-énál,mintha mondjuk Daciaból Opelbe,vagy Opelből Mercibe ülnénk.Az ülés fekete plüss,baromi jól néz ki,először és utoljára,amikor új az autó,mert rendkívül gyorsan koszolódik,azonnal rámegy minden szösz. A váltó tényleg kézi.Még a Betanítóm mondta,hogy készüljek rá,gyorsan utána is néztem neten indulás előtt,van a MAN-nál egy (asszem)ComfortShift nevű szerkezet,de ez nem ilyen.Sima egyszerű 16 fokozatú kéziváltó.Ez talán önmagában nem lenne gond,de...ez egy szar.Lehet,hogy minden kamioné ilyen,rosszul van megvezetve,sokszor nem tudja az ember,hogy most bevette-e a fokozatot,a hátramenetet az új autó is sokszor recsegve vette.Sokat küzdöttem vele az egész út alatt. Az autó felszereltsége viszont nagyon vicces.Nem csak az automata váltó hiányzik belőle,de a tető sem elektromos.Van benne viszont egy csomó rendkívül hasznos extra.A legdurvább a klímája.Ugyanis automata.Ha már a váltó nem az!A klímát úgyis többször kezeli az ember,mint a váltót,nem?Ezenkívül távirányítós a zárja.Míg a többi kamionos odamegy és kulcsozik,mi laza ujjmozdulattal egy indexvillanás kíséretében nyithatjuk lezserül az autónkat.Nagyon menő és rendkívül hasznos...Van ezen kívül még ülésfűtés.Ezt még meg lehet magyarázni,télen néha jól jöhet.De inkább e három helyett lenne a váltó automata,nem? Később én is beraktam a spanikat ilyeneket,ellenőriztem,hogy minden szőnyeg,mentődoboz stb. benne van-e,majd bementünk az irodába alárni papírt meg felvenni a forgalmit.Aztán meg kellett venni a TollCollectet.Itt volt egy kis kavarodás,ezt sokan nehezen kezelték,de végül meglett. Lett egy állandó segítőm,Attila,ő nagyon rendes volt,végig mondta,hogy merre mi,mentünk mindig utána.Kb. 20 kilométerre volt egy benzinkút,ahol aludtunk.Itt volt egy kis sor,mert mindenki tankolt 400 liter gázolajat,meg 40 liter Adblue-t,de mire mi ideértünk,a korábban siető-rohanó idősek többsége már végzett,leparkolt és itta a sörét.Ezeket a mindig rohanó idősebbeket a nem rohanó idősek hiénáknak nevezték.Szóval a hiénák már söröztek,másfél órával később én is végeztem a tankolással és Dr.Peppereztem.Lehetett venni a kúton.Közben egy szintén fiatal,de már 5 hónapja a cégnél lévő sráctól kérdeztem egy csomót.Autópályák Európában,mi hogy merre,így végre egy csomó infóhoz jutottam. Nagyon korán,fél8 körül lefeküdtem,én ekkorra már teljesen kész voltam.Attila azt mondta,reggel fél6-kor indulunk,a pótért 300 km-ert kell gurulni. Úgy is lett,egy szokásos német gigastauval fél11 körül értünk egy Aldihoz,majd a Schmitz-hez.Az Aldihoz befordulva történt az az eset,hogy egyszer csak a váltó nem vett be többet semmit.Ott álltam az út közepén,tök jó volt.Újra kuplungolás,próbáltam mindent,végül 5 perc után először a hátramenetet vette be,majd újra mindent.A többiek legyintettek,ez ilyen.Mondom,hogy szar. A Schmitznél,meglepő módon,megint 2-3 órát vártunk.Egyrészt,hogy felvehessük a pótokat,másrészt fuvarra. Végül életem első fuvarja egy Huhtamaki nevű céghez vitt.33 paletta papírpohár.Egy másik kolléga ugyanoda jött,így végig volt segítségem. Én aznap már nem értem oda a céghez,a legközelebbi kúton aludtam a pálya mellett.Itt csak 1 dolgot írnék le.El akartam menni fürdeni.De nem tudtam mi a fürdés németül,bementem mondom,Hello,Ich bitte Schlüssel,és mutogattam a fürdő felé,de a csaj nem akarta megérteni.Mondom,Ich möchte schwimmen(én szeretnék úszni).Kinevetett,mondta,hogy tuschen.Hát kitalálhattam volna magam is. Reggel odatekeregtem a céghez,persze hegyek között,másfél sávos úton,egyedül,volt miért szorongatni a kormányt.Szerencsére a GPS címre vitt.A kolléga,aki szintén oda jött,ott aludt a cégnél(később vette fel a pótkocsiját,ezért a cégig nem együtt mentünk),fél8 után be is mentünk az irodára.(8-ra volt az érkezésünk).Ott volt egy kis sor,beálltunk a végére.Persze figyeltem mindent ezerrel,nagy segítség volt,hogy egy kicsit tudok németül,így értettem,amit mondtak.Nem tudom,mi lesz velem spanyolba mondjuk. Sokat hallottam már a románokról,de érdekes volt élőben látni,hogy mekkora barmok.8 előtt 1 perccel bevágtatott egy szintén ott várakozó román kamionos,de míg mi a cég mellé álltunk egy parkolóba,ő rögtön kamionostul berongyolt a kapun,majd bejött az irodára,a sor elejére ment az ablakhoz,benyomta a papírját,és mondta,hogy ő most megjött.Gondolom,mert románul mondta.Az amúgy is kedves hölgyemény ránézett,mondta neki,hogy először is menjen el a kamionjával,majd várjon,mutatott a sorra. Román ki,arrébb áll(kapun belül),berohan,ő 8-ra jött(mutogat az órájára),és ő most itt van.Kizavarták,várjon kint!Mi már eljöttünk,ő még mindig ott volt... Szóval,sorra kerültünk,mondták,hányas rámpa.Nagy büszkeségre elsőre ráálltam.Ja az irodában a falon volt egy papír,rajta egy ábra,hogy a rámpától 2 méterre kell megállni a kamion hátuljával.Akivel voltam,ő se látott még ilyet.Ráálltunk így 2 méterre a rámpától,majd jött egy ember,és mutogatott,hogy tolassunk tovább.Majd hagyott nekitolatni a rámpa ütközőjének.Úgy látszik egy páran már összetörték a rámpájukat,ezért volt a "figyelő személy". Miután berakták a 6,5 tonna papírpoharat,elintéztük a papírokat,átestem életem első CMR kitöltésén.Lekötni nem lehetett,papírpohár papírdobozban.Majd a rendőrnek is azt mondom,hogy "nem lehet". Majd nekivágtunk.A kolléga volt már ezen a helyen,tudta az utat,ő ment elöl.Azta milyen helyen mentünk!Hegyek,egy folyó kanyargott közöttük,azt követte az út.Mindenfelé nyaraló emberek,szűk körforgalmak,még szűkebb faluk,nagyon durva volt ilyen helyen vezetni.Főleg ezzel a nyomorult kézi váltóval.De végülis mindenki túlélte(remélem),nem vittem el egyetlen erkélyt sem(remélem),és nem törtem le egy tükröt sem(remélem). 100 km-rel odébb elértük az autópályát.Ugorjunk,TollCollect,egy Hofba aludtunk(az új autókkal kötelező ott aludni és kifizetik az egészet),másnap délután 4-re értünk Szigetszentmiklósra egy ipari parkba.Itt megküzdöttem a rámpával.Ugyanis nem volt csík,ami odavezessen,csak a végén egy 30 centi magas "korlát",az utolsó 1 méteren.Mindent csináltam,amit nem kéne,nekimentem a korlátnak,vagy 6.-ra sikerült rátolni,de túl ferde lett,ki kellett egyenesíteni.Szörnyű.Balfasz kamionos. A targoncás egy törpe volt,leszedett.Az utasítás,amit kaptam,szerepelt rajta még egy lerakó,"cmr szerint".Így a helyen mondta a csaj,hogy 5 raklapot máshová kell vinnem,de már csak holnap reggel,és onnan 5 üres raklapot ide vissza kell hoznom.Remek.A cím:Budapest,Pesti út 474.Szuper. Kijöttem,és beálltam a telepre aludni.Még jó,hogy fogalmam sem volt,mi merre van a telepen,végül valaki megállított,hogy hova viszem az új autót.Elirányított a telep legvégébe. Mivel még soha nem húztam el egy pót oldalát,és itt volt hozzá kezelési utasításom,hát másfél óra alatt rájöttem,hogy hogy megy ez az egész.Mekkora mák.Másnap el is kellett húzni,így ott már csak 2 perc volt.De ne szaladjunk előre. Reggel 7-től volt áruátvétel.Fél7-kor elindultam.Tehát,pesti út 474,Lila Oroszlán Kft.A navi az új M0-áson odavezetett a pesti úthoz.Innen egy rém rutinos kamionos történetét lehet olvasni.Tehát elindulok befelé a pesti úton,házak,egyebek sehol,csak kisebb erdő.Elhaladok egy 12 tonnás korlátozás mellett,kivéve célforgalom,ne hüjéskeggy,abba vagyok.Aztán elmegyek egy 12 tonnás korlátozás mellett,az már nem kivéve célforgalom.Hajjaj.Elérem az első családi házat,cím kb. Pesti út 450.És ahogy mentem előre,úgy csökkent ez a szám.Oké,meg kéne fordulni.Kinéztem a GPS-be egy balra-balra-balra-jobbra fordulást,a nagyobb utcákat keresve.Hát,nem mindegyik volt nagyobb.Legallyaztam jópár fát,de jobban féltem a lelógó vezetékektől.Végül nem téptem el egyiket se.Amikor visszaértem arra az utcára merőlegesen,ahonnan jöttem,már csak jobbra ki kellett volna kanyarodni.Láttam,hogy nagyon szűk lesz,kivittem az út bal oldalára az egész gépet.A többi közlekedő hamar átlátta,hogy mire készülök,gyorsan megállt az egész forgalom.Elkezdtem jobbra kanyarodni,a jobb hátsó kerekek meg közeledni a padka felé.Volt a kereszteződés túloldalán egy buszmegálló,oda bevittem az elejét,így végül elfért a hátulja.A buszra várakozók meg csak néztek. Visszamentem az M0-ásig,tudtam,hogy ott van egy körforgalom,adott esetben majd megfordulok.Itt már leszartam,hogy kit tartok fel,lassan mentem és a családi házak után jóval tényleg volt a kis erdőben egy kis bekötőút,mellett egy tábla 20 céggel.Végre.Megálltam vészvillogóval,keresem rajta a céget.Semmi lila oroszlán.De mivel a cím Pesti út 474 volt,ezért végül befordultam a kis útra,majd megálltam egy félreeső helyen(megint legallyaztam a fákat).Elkezdtem kérdezősködni.Semmi Lila oroszlán,de még kék se,meg semmilyen.A 3. helyen kérdezve,mutatva a papírom,rutinosan,csak ekkor,végtelen intelligenciával észrevettem,hogy van telefonszám a címhez.Óóóó.Hívom,igen jó helyen vagyok,menjek végig azon a kis úton.Oké,ha a végén nem lehet megfordulni,ottmaradok örökre. Az út végén valóban volt egy cég,igaz a Lila Oroszlánhoz semmi köze nem volt,kis raktárépület,ahol ezen cég tárolja a poharait,a raktáron lévő cégnév nem szerepelt sehol.Beálltam a cég kapuja elé,hello,de szép új kamion stb.Jó helyen vagyok ott,majd a targonca kimegy,de nem is,inkább tolassak ide be.Nézem,a hely kevés,a kapu pár centivel szélesebb,mint az autó.Oké."Persze szívesen betolatok.3 hete vagyok kamionos,remélem a kapu egybemarad"."Á,akkor nem is kell,inkább kimegy a targonca!" Elbontottam az oldalát,mert az 5 raklap árú az elejében volt,áru le,5 üres raklap fel,kész.Szerencsére megfordulni volt hely,így nekem is sikerült. Vissza az előző napi céghez Szigetszentmiklósra.2.-ra rá is álltam ugyanarra a rámpára,mint előző nap.Tisztára,mintha begyakoroltam volna. 5 raklap le,irány a Nagyköri.Hívom a beszerzést,hova vigyem a kamiont?Álljak az érkeztetőbe,szedjem ki a szerszámokat,vigyem a raktárba,mosó,gumis,vigyem hátra.Oké,hol a gumis,hol a mosó?Á,csak vigyem a mosóba,meg a gumishoz. A raktáros elmagyarázta,mit merre.Péntek délelőtt van,nem lesz nagy sor. De igen.Csak 1 mosó működik,mindenfelé kamionok.1,5 órát vártam.Érdekes,hogy kevés a sofőr,és a Waberers mégis próbálja elvenni mindenki kedvét,hogy sofőr legyen.Én csak 5 napig voltam távol,de a tököm televolt,hogy ott várok.Képzelem,milyen egy mosóra várni olyannak,aki a 6. hétben van. Végül lemostak,sikerült beállnom a mosó két sínje közé.A végén inteni kellett,hogy menjek aláírni,a rutinos kamionos ugye. Mentem egy kört,el a mosóra várakozók mellett,közben szembejött egy román kamionos,aki leüvöltötte a fejemet,hogy mit keresek ott.Ő jött szembe mindenkivel. Szerencsére a gumis gyorsan ment,majd hátramentem.Oda a pótok közé toljak be.Hát nem ment.Nagyon közel állnak egymáshoz a pótok,hiába,ehhez egyszerűen nincs gyakorlatom.Kiszállogattam,egyszer hozzá is értem a mellettem álló póthoz.Végül valaki odajött,és segített,de így is,állnak gyönyörűen egymás mellett a pótok,egy meg ferdén,azt raktam be én. Szóval sokminden történt,hideg is,meleg is.Volt része,amit élveztem,volt,amit nem.Kéne nekem egy szerelvény,hogy gyakoroljam ezt a tolatás dolgot.A betanulásom 3 hete alatt kb. 10-szer álltam rámpára,mindig ugyanarra,ahol sok hely volt.Lehet,hogy egyszer valahol ott maradok örökre,mert nem tudok megfordulni,vagy ilyesmi.Úgy kéne mint régen,először belföldezni kisebb autókkal,majd nagyobbakkal,majd nemzetközizni.Így folyton parázok,hogy beszorulok valahova. Jövő héten ugyanez a sorsom,azaz holnap már menni is kell.Jön a rémbuszozás...
Az ott tanuló nagy kategoriások C+E, D, náluk van-e pszichológiai vizsgálat(illetve mi ott a neve, mert nálunk PÁV). Milyen vizsgát kell még leraknia ahhoz, hogy kamionozhasson vagy épp buszozhasson az illető?
kiskunnál kérdeztem azt mondja reggel 8-kor kezdödik oktatás 9-kor szimulátoros genyozás délután 1-órakkor meg vizsga:O:O:D mi van monomd melyik száddal beszélsz te?? gondoltam magamba:D azt hittem hogy hetekbe telik:D de ha kiskunnál 1-napos akkor másik iskolánál is nem?
Ez nekem is gyanús volt. Hogy az MAN kevesebbet eszik, mint a Scania, Volvo. Talán ha fele annyi súly van rajta, de nagy összeggel még akkor sem fogadnék rá.
jah kocsival megyek ugy néztem hogy a 4-es föutra kell ráfordulnom és balra a 2.-utca a vajdahunyad utca vagy a másik iránybol lehet behajtani?? okés majd megírom mi volt hogy történt melyiken buktam meg xd
És ráadásul úgy igazán a családban én szeretném ezt igazán csinálni mert faterom szive szerint inkább a kereskedelemben csinálna valamit mert szerinte kevés a pénz és a 30 napos fizetés se buli.
ugyhogy mondta ,hogy engem támogat ezügyben de ha meglesz az E jogsim ő annyira már nem szeretne vezetni...
Ugyanakkor másik percben meg tök lelkes. De bármi kiadás van mintha a fogát húznák :S:S
nemtudom az a baj ,hogy sok a kérdőjel ezügyben a fejemben ,hogy hogyan is kéne tovább mi lenne a jó döntés. mert pl van hogy 1xerre csomó meló van jönnek a telefonok timo is tele emailek is stb aztán meg van ,hogy 2 hétig sehol semmi.
Aztán ami a legrosszabb ,hogy nem fér be mert magas hosszú nehéz stb.
Tga-n készülj fel néhány zsebbenyúlós dologra 6-800e km körül (pl egr hűtő). Kene biztos tud címeket adni ha szépen megkéred:)
Fogyasztás:
-man az kb 27L
-Volvo, Scania kb 30L
-Daf 31-33L
Meghibásodás, költség terén keress rá a Fehrenkötter test-re. Álltalánosságban a jó kamion az DAF, VOLVO, SCANIA, ACTROS kinek melyik márka szimpatikus. (MAGNUM se rossz, de "más" világ) Adblue az az összesnél hibaforrás, ezért jobb az EU3-4 gépek.
Mert frigózol azért kevesebb, de ponyvásnál már nem. Viszont a frigónál az árutrükközés nagyobb és azt simán rádverik!
Befektetést azonos korú géphez nézd, mert a km-költség más (pl avulás, szervíz).
Költségben elég csak a gumira gondolni. GoodYeart ne vegyél és a futózott se egy jó alternatíva!
Majd kiderül megkeresi e a fizetését, esetleg hoz is valamit konyhára:D
Nekem eddig gondom nem volt, majd adblue kannázásnál kiderül a vélemény "irodában". Nagyon nem kell vele dolgozni, ráadásul múlthéten "nála voltam" és engem csak segített haladni. Itt (szerintem) leginkább a megbízókkal van gond, sok az autó és nem jól tervezik/forgatják munkákat.
Tudod én merre mozdulok ha tudok, nálam az otthonlét elsődleges. Ha lehetne mennék vissza "osztrákozni", de nem olyan feltételekkel.
xf95 ha a sofőr oldalról nézzük kis autó 10ft nagy 25ft felénk ez az átlag 3 hónap tapasztalata után ami lehet hogy kevés de sokkal kevesebb munka!
ha a befektetést nézzük 200000ft-al volt több a nyerges mint a platós furgon igaz a furgon uj boxer a nyerges 2005 man de befektetés nélkül nehéz hasznot termelni, ha egy üzlethelységet veszel jó helyen és mondjuk kiadod ott is sok befektetés és nem tul nagy haszon!
most sajnos minden ilyen bármilyen üzletet nézünk!
furgonhoz képest kb 3szoros jövedelem ha magadét vezeted és ha már mész nem mindeggy mennyiért!
a boxeren egy olajcsere 90000ft volt man 39990ft nyilván van ami töbszöröse de fékbetét ,szélvédő, féktárcsa ugyanannyiba kerül !
a km-re kivetitett költség az tényleg 3szorosa mint egy kis auto!
Öreg L22-es Románfülkés volt Bogáncs u-i Volán-Tefus "technikával".
Szerintem nézeterk körül a piacon mire van igény leginkább balkán felé (mert az megy nektek) és ha van rá kapacitás kezdhettek autót keresni (bérlés esetleg jobb lehet)
Ez a dobozos kinai cipő/ruha nagyon gány! szezononként viszünk 2-2 kört 1 et olaszbol a másikat pestről belgrádba!
egyenletlen méretű dobozok. szakad horpad is tisztaretkes! annyit kell utánna takar0ttani a verdát :S:S a pántok csak ugy pattognak el amivel levannak pántolva a dobozok stb blöeeee:)
Ja, még ehhez a fuvarhoz. Helyettes irányító volt azon a héten. 2 műszak, 1450 km. Felhív : mennyi időd marad? Mondom semmi. Másnap megint : mennyi időd marad? Na, örüljél : 2 óra... Délben megint hív : mennyi? Baszdmeg nem mindegy? kínai dobozos ruhát viszek, 5 angol 4 óra alatt rakta meg kézzel, a kínaiak se fogják gyorsabban leszedni, el se tudok mozdulni a lerakóról!
Hát jó csak a furgon főleg igy súlyban kevésnek bizonyul általában. még futóval is. valamerre elkéne kezdeni lépkedni előre . ez a balkánozás pénzben egész jó tud lenni csak nehéz a hazahozása a kocsinak. De attol függetlenül most épp ezt érezm helyes irányak. aztán ki tudja mit hoz majd a sors. meg a balkánon azért a nem fizetők ellen is hatékonyabban tudunk fellépni mint ez az itthoni pereskedés stb.
Lehet hogy megsértek itt pár Daf os emberkét, de saját tapasztalatom szerint a Daf/Merci/Man az egy szinten van a teljesítményben az iveco/scani/volvo az aminél valósabb a kiírt adat.
Nem tudom mi van. Amit írtam angol-spanyol fuvart az is : péntek este 14,50-ben estem be a Marckba. Hétvége, pihenő. Kedd délutáni lerakó, 1450 kilométerre. Két műszak volt rá. Ok, nem kihívás, de elszoktam én a kötelező menettől. Megyek ha tetszik, alszok ha nem. :)))
Üzennék a főnöködnek. Vagy Te, vagy Kene adjátok át.
Az a Pénzes Laci nem volt jó húzás. Nem mondom, hogy jobban jár ha kirúgja, de megrendszabályozhatná valahogy. Sok emberrel találkozok parkolókban, tieitekkel is. Erre a fickóra még egy jó szót nem hallottam. Sőt! Múlt hét végén a Marckban találkoztam egy volt emberetekkel. Azzal, akinek szétment a váltója Franciában. Nálunk van már. Kérdeztem mi van, azt mondta ő nem hajlandó a Pénzes Lacival együtt dolgozni. Ennyi.
Tihanyi komp meg már egy 22T-s Rábától is megilyed: mellém 4 szgk-t engedtek anno. Mindezt azért, mert a 7esről az első Tihany táblánál fordulj jobbra "utasítást" követtem:)
Múltkor majdnem bejutottam oda, csak végül 4,5be tovaszaladtam:)
Mi történt nálatok, hogy szoros időket kaptok? Fos-s-Merben is "kollégád" ott kempingezett a másnap 8as felrakóval koradélutántól, ahelyett, hogy baktertől megkérdezte volna esti rakodást...
Én most napidíjas (wabis:P) melót csinálok, kár hogy fizum nem az:( Múlthéten ~200km-re 1 nap, most ~900km re 2,5 műszak! Ezért kár kint lennem, de nemsokára letellik ez is.
Husky: 26,25m a hivatalos (13,6os póttal) Ezt elírtad nem: "bár a 380-as scania tud annyit mint egy 430 as daf", gondolom Actros lenne a 430 ott vannak pónilovak:D
Maci: 12T-sban csak fix munkára érdemes gondolkodni (7,5 esre is nehezebb munkát találni) a furgon/24t-s a "könnyű fuvarpiac". Álltalánosságban 12T-ig nem fizetős pálya (német is "gondolkodik" 7,5-re levinni), de: van előzni tilos, tilalom (főleg szerelvénybe), kontroll.
KTM: Majd ha kiszámolod fizetést 0,10Eur-ral akkor is 3szoros? Kb sofőr fizu ez. Neked más az, hogy kapsz x Eur-t km-nként, amiből kb 0,7Eur a költséged. Azért a furgonnal sokkal kevesebb a költségoldal, lehet ezért érzed a 3szoros fuvardíjjat jónak mert még nem állt be a "kamionos" kalkuláció.
Munka az van bőven, nem hiszem, hogy 10 perc alatt ne tudnánk elhelyezkedni. Még gyakorlat nélkül is van esély, Waberers, Horváth Rudolf. A fizetés nehéz kérdés. Mennyi a kőmüvesek fizetése? Néhol ennyi, néhol meg annyi. 250-400000 között valahol.
Na, most már megnéztem a honlapot, a többi országban sincs útdíj, csak nagyobb súlynál. Ennek örömére akkor írok egy másik hátrányt : nem tudsz előzni 12 tonnással. Hívatalosan.
Heilbronnál most kértek erre 90 eurót. Persze nem adtam... Ne engedjen el addig, amíg nem fizetek, mert utána kergethet. :)
Öbölből nem. Kihúznám először tiszta placcra, a két sáv az már nem zavarna. Ahol én elkezdek megfordulni, ott meg lesz fordulva. Nem szeretek tolatni, ha nekikezdek, be is fejezem. :)) Igaz, megválogatom hol kezdjek neki. :))))))
Nyugdíjasért nem kár, csak viszi a pénzünket ( csak vicc).
Ha bent ül vki akkor biztos előbb kiabál mindenki, vagy tesznek vmit... Én ilyen forduláskonál midnig lehúztam az ablakokat meg lehalkítottam a magnót.
Amúgy Pesten 1x én is megkergettem így az embereket a villamos megállóban, mert a pót segge bekaszált a járdára, de ott ordítottak is meg sejtettem, hogy csak úgy fogok elférni.
És te fordulnál öbölből, egy íven két sávos úton, nyergessel? Ezt még Tranzittal sem tudom megcsinálni. Négy sáv széles hely kell hozzá, h megperdüljek tolatás nélkül.
Eddigi pályafutásom alatt vagy hűtőst vagy ponyvást húztam fordulásnál kaszált mint az örült a fülke mögött... most 3 hete kis konténeres sasszét cibáblok semmi nem fordul ki a fülke mögül és a segge mögé is belátok. Olyan furcsa vele közlekedni, mintha nem is húzna semmit az ember :O)
Én a tandemmal nem voltam kibékülve, anniyra zavart hogy nem a fülke mögött törik hanem középen zavar bele a képbe, nem is ment úgy a tolatás.
Megesik az ilyesmi. Én már csak imádom a nyergest, de néha nyakonverném a feltalálóját. Fordulásnál semmit nem látni a sarkából. Gyerekkoromban nem értettem, hogy tudnak vele fordulni-tolatni, ha egyszer nem látják? Azt mondták érzik... Azóta se értem, de végülis működik.
Én se lennék biztos benne hogy megálltam volna. Beszél a főnökével ínak egy másik menetlevelet, hogy az a rendszámú potkocsi épp az ország másik felén volt, és ha nincs látható sérüés vagy kijavítják akkor talán nem is lesz belőle semmi...
Azért anyira nem mázlista, idáig tartály konténert hurcoltam a bilk től battára. Holnap megyek a tartály pótért. Bitumen és társait kell hurcolni. Majdha lesz konkrét dolog akkor jelzem feléd úgy is szoktam élmény beszámolót küldeni néhány embernek. Csak neked nincs meg az emil címed így kimaradtál a szórásból.
Ma olyat láttam, h muszáj leírnom. Kamionos srác lehúzódik az autóbuszöbölbe egy két sávos főút, lakott területi szakaszán. Nem írok pontos helyszínt, mert én nem akarok tanúskodni senki ellen/mellett. Gondoltam, biztos térképet néz, vagy kaját akar venni, de nem. Index ki balra és elkezd megfordulni egy íven. A pót bal hátsó sarka meg beleakadt a buszmegállóba. Nem vette észre. Letarolta az egészet. Ez egy ilyen modern üveg-acél kalitka volt. Az összes üvegtábla szétrobbant egymás után, a műanyag tető felpúposodott és az egésznek az acélkerete megvetemedett. Olyan látvány volt, h még odaordítani is elfelejtettem, h álljon meg. Rengetegen látták egyébként. Mindenki csak állt. A srác persze nem tudott megfordulni és a forduló felénél észrevette mit csinált. Visszább tolatott. Egyenesbe fordult és elhúzott. Mondom: volt vagy száz szemtanú és a rendszámát is felírta vki.
Az asajnálatos az egészben, h kb 1 km-rel odébbvan egy széles körforgalom. Gondolom fogta a fejét a srác amikor odaért és meglátta. Arra slisszolt el.
Van-e? Apa, olyan parkoló van, hogy sehol jobb! Már ha hajlandó az ember kannából fürdeni. Amúgy pöpec. Bevásárlóközpont, net, wc, forgalom ha bámészkodni akarok, kuss ha a másik oldalra ülök... Király. Magyarok ketten használjuk, meg 1-1 francia, szlovén néha. Csak emiatt jöttem bundeszen, mostanság olyan húzós lerakóidőket adnak, hogy padlógáz a pályán. Bundeszen lehetetlen az időkre odaérni. Pedig én ott is csapatom... :))))
De. Én mondtam a Subent. Csak nem a kutas parkolót, hanem a túlméretest. :)
gondoltam hogy nem egy görbét fog huzogatni:D nem értek én az ilyen computeres bigyókhoz és rühellem is őket hiába ezekbe van a jövő, ifák mellett nőttem fel öreg gépeihez nem kellett soha itthon nyúlni ifához meg annál inkább :)))))
Ezeket nem chippelik apámnak is az előző gépe ilyen 380-as volt és azon laptoppal állítottak a nyomaték görbén, a 440 nem egézséges már neki azt mondták...
Dolly szerelvénynek hívják. Már 1 éve közlekedik, Bicske és Üllő ( 2 spar raktár) között jár. 26,5 méter és 54 raklapos. Most került az országba még 5db csak annak 460 as cf daf az eleje. Nem tudom hogy ezek mennek e már, de kap belőle atesco is meg a lidl is.
Én dolgoztam ezzel a scaniaval 2 napot nagyon zsír egy jószág, csak kár hogy 380-as a scania előtte.
elég érthetetlenül írtam az előbb, szóval útvonal engedéllyel közlekedik úgy tudom, Üllő-Bicske viszonylatba 25,5 méter hosszú egy nyerges félpótkocsi van a scani után kötve, és úgy ennyi :)
Jut eszembe, büszkélkedek már egy kicsit. Saint-Dizier start, Suben cél, egy bevásárlással, staukkal, 25 tonna cukorral, egy slukkra. A szalag szerint 811 km. Nagy úr az internet! :))))))))
Mondom mi van. Ígértem viszlek, akkor viszlek. Amúgy nem tudom mi a nagy cucc a tengerben... Sós meg vizes. Ha pufajkában felássátok a kertet, pont ugyanaz. :)
Apám meséli merre ment : "na, úgy, aztán az Osztyapenkónál meg balra". :))))) Kiröhögtem, milyen Osztyapenkó Apu? :)))
Aztán pár hét múlva kérdezte tőlem egy kolléga, a késmárki DHL-hez, hogy lehet bemenni. "Semmiség, végigmégy a nulláson, a hármas bevezetőn a város felé, lekanyarodsz Újpalotánál, végig a Felszabadulás útján... " Milyen Felszabadulás? :D
Nehezen törlődnek a régi nevek, azt hiszem nekünk már Ferihegy marad, ha maguk alá szarnak is. :))))))
Valószínű!Meg hát ugye ez mind pénz,kicserélni a táblákat,térképeken,navi rendszerekbe.Az emberi fejekről meg ne is beszéljünk.Olyan mint a Liszt Ferenc reptér,miért nem volt jó a Ferihegy?Mert Vityának Feri jutott róla eszébe azé B+ :DDDDDD
Pár hete pont erről volt riport a tv2-n, hogy néhol már kicserélték Szél Kálmánra néhol még Moszkva tér a túristák meg állnak mint fasz a lakodalomban, mert fingjuk sincs hogy hol vannak...
Nem értem mire volt jó a név változtatás, valószínüleg az új utcatáblákat gyártó cég vmeik politikus rokonáé.
Möglich Úr! De bárki más is válaszolhat avagy linket szúrhat be.
A Szabadságnapok után járó kifizetés érdekelne engem(ft/nap)? Nálam 21 nap és ezt szokták megszorozni x forinttal. cak, hogy egyértelmű legyen mire gondolok:)
Látom. Pedig miből tartana engem felültetni egy Bruce Dickinson által vezetett repcsire, ami egyenesen a koncert színpadán landol... Nem is csodálom, hogy még nem hívtad löncsölni. :D Figyeld meg, az egészet majd rákeni a macira, hogy minden miatta van. :D :))))))))))
Visszont SvetiStefan ba nagyon vágyom! nagyon szép tiszta a viz és hirtelen mélyül és lehet eggyüt uszkálni kicsi csikos halakkal nagyon jó szinte hozzád érnek ...
Olyannyira van hely, hogy többen is ajánlottak a parkolóban apartmant, pedig csak a kempingből a városba ugrottunk be egy kicsit szétnézni.
De ez nem is meglepő, hisz elsőre nem látszott, hogy csak városnéző turisták vagyunk, akiknek már van szállása.
Viszont azon jót röhögtem, hogy egy ilyen apartmanajánlós emberke odament egy bazi nagy lakóautóval érkező német párhoz, és nekik is ajánlott kérót :))
Jó majd ha hazajön fater a nagy bulgár-makedon fuvarjáról kikérdezem:) mert sose intéztem ilyeneket ha hiszed ha nem:P ha valaki akkor ő pedig tudja ,hogy hogy lehet occsoé:_)
Mivel kiotatott engem az ügyintéző telefonon, hogy ilyen intézményekbe nem a címet írjuk rá hanem a postafiókot. Mert ő szerinte oda-vissza repked ez a levél. Lásd Június óta még nem szoltak, hogy a levélben feladott is megérkezett volna. Ezért fogtam magam és küldtem egy emailt. Ha gondolod várhatsz még(mennyi ideje küldted el?) te tudod mennyire fontos! Legegyszerűbb, újra kitöltőd be szkenneled, és emailben küldőd el. Eredetit ne dobd majd ki mert az vinni kell majd magaddal ha ezt az opciót várod.
Én Május 26-án küldtem emailt, 30-án kaptam választ, hogy Június 7. a vizsgálat időpontja!
Nos és akkor, hogy mitörténik az emberrel ott Nálam már kétszer is voltam(PÁV 2-3). Úgy zajlott, hogy először a számítógépes vizsgálatt jött. Nyomkodos Zöld gomb kék gomb stb. Itt a lényeg, hogy minél gyorsabb legyél.
Van az alakzatos: Ha a középső alakzat megegyezik a 4 felsőből valamelyik akkor fehér gomb-Itt a lényeg keveset hibáz nem hajt senki ennél a feladatnál te diktálod a tempot, de ne sdokat hezitálj Mondjuk 3 másodperc alatt eldöntöd oké vagy sem. Kigyós: lényeg minél többször tartsd az úton a pöttyöt(ne vágj át kanyarokat) 3 feladat részből áll talán, te diktálod a tempot ne is lassú ne is gyors- én a kanyar előtt picit el vettem a gázt.
Köv feladat. Felvillan egy kép pár másodpercre. Majd kérdést tesz fel Volt-e az úton gyalogos, Állt-e jármű az útszélén?
Pár kérdést fel tesz a gép- nem kell mindig az igazat mondani.
De ha igazán szaré ,hugyé akarsz akkor Albánia!!!!!!!!
Még nincs felfedezve tehát olcsó igaz nagyon kiép0tve sincs de aztmondják ,hogy természetileg az a legszebb!! elgondolhatod ha már oroszok és szerbek is ott vásárolnak telkeket:O
Ezzel számolva 1500 euró/hét lenne. Ne őrjíts maci, ócsót nézzünk. 500euró, 6fő, 1hét. Ráadásul 3 fős lakosztályok... elég érdekes leosztás lenne. Lesz Cilike meg én, a gyermek és a barátnő, meg egy nászutas pár. Jobban örülnénk a 3x2 férőhelynek, mint a 2x3-nak. :))))))))
Bedobsz egy lityi házipáleszt a kocsiba neki indultok Horvátországnak és a kiszemelt részen a parton megnézitek az apartmanokat.Ha ügyes vagy (márpedig van vér a pucádban :o) ) akkor simán lealkudod kicsit meg oda adod a páleszt :) és akár 3rongy per főért simán elvagy olyan helyen ahol az erkélyről bele köpsz a tengerbe :P
Mit tudom én mire vágyunk. 6-an megyünk, mindenki mást akar szerintem. Nekem a nyugalom mondjuk bejön... Ha a többiek mennek, akkor akár Salgótarjánban is maradhatok, csak 5-főre nézzél szállást! :D
Ha rám hallgatsz Montenegro a tuti Budva eléggé occso ha nyugalomra vágysz akkor Herceg novi. éÉn ezeket szerettem. Horvátoknál csak 1x nyaraltam akkoris valami tennisz rendezvéányre volt VIP megh0vonk a szerb Adidastól /akkoriban nekik dolgoztunk/ 5 csillagos szállodával kajával ingyen szóval árakat nemtudok. de anyira nagyon nemszeretem a horvátokat. Eddig minden horvát fuvarunkon szopattak:P
Figyu csak maci! Horvátokkal hogy állsz? Nyaralnék jövőre, jó helyen, ócsóé. Sőt ha lehet, ők fizessenek nekem. Ha nem, akkor meg alig kérjenek valamit tőlem. :)
Akkor a salthouse marad. Inkább törökös vagyok, mint lengyeles. :)
Egyszer olaszban magyarázta egy "német" török, hogy van az oszmántürk, azok ők, az arabtürk, azok az iráni-iraki-egyiptomi-stb népek, meg a huntürk. Ezek volnánk mi... Komsu... :))))))))))
És ha a 7,5 ös póttal van? Ebben a lategoriában is úgy van mint a boxernél ,hogy a pálya matricát stb 3,5 T ig fizetem viszont a szerelvény 5t? magyarul számit e hogy a gépes csak 7,5 ös?:)
7,5-re nincs útdíj benelux, svéd, dán, német részen. 12 tonnára van. Megfog a tilalom, korlát kell az autóba, sok fizetős helyen nem tudsz bundeszelni, ilyesmik. Ha már nagyban gondolkozol, az legyen nagy.
Ja, ez meg most volt angolban. Valami kínai ruhát vittünk spanyolba, én barcelonába, a kolléga meg madrid mellé. Engem raktak szépen, fixes magasságú pótom van. A másik autót csak zavargatták ide-oda, nem akarták rakni. Variáltak vagy 2 órát, mire odamentem konzultálni. Kiderült, az előző fuvarnál kiemelte a srác a pótot 3 méterre, de a rakoncákat nem emelte utána. Persze szép kifliben volt az egész pót. Nekikezdtem átállítani, mert a kolléga még nem is hallott ilyesmiről, de az angol megunta addigra a dolgot, rendelt másik autót. Így esett el a gyerek egy 1900 kilométeres nottingham-madrid kanyartól, potyára ment el az egész délutánja.
Há várjá, ezt először lerakom Bécsben. :) Majd onnan nekivágok. Múlt héten voltam. Finom volt a tea... meg a fasírt amit a nejed csomagolt nekem az útra. :)
Szerintem pótot nem vettek onnan csak gépet, úgyhogy csak a jóképű matricát irigyelték meg:)
Bocs az érintettektől, de hogy nem vágynak kezdőkre azt nem csodálom, férjem szokta mesélni miket művel némelyik :) Sajnos egy történetet sem tudok elmesélni, mert szerencsére gyorsan el is felejtem :)
Ott. Én csak ingyennetet használok. Az egyetlen kivétel Marck, ott 24 óra 30 napos felhasználással 5 euró. Ti is parkoltok ott, legalábbis a múlt hétvégén volt ott autótok. A többi netezésem ingyenes.
Én valami olyasmit olvastam a hátukon, hogy a tapasztaltakat favorizálják. :))) Csak arról vettem észre, hogy nem a mienk, hogy nem a legjobbakat a legjobb helyre várják. Meg talán a szám is más volt, de erre nem emlékszek. Még az elképzelhető, hogy pótot is vettek Gyurkától, aztán ott maradt a matrica. :))))
Másik rokonom tett egy kis kitérőt, de miután megjárt pár lehúzós köcsög maszekot akik nem fizették ki, rájött, hogy mégicsak jódóga volt itt :) és visszajött.
"5.-re ráálltam a rámpára,egész jó.Úgy látszik az én legjobb formám megegyezik NemÍROKmár legrosszabb formájával.Innen kell kezdeni.:-)"
Helyzete válogatja. Írtam, ha nem figyelek, akkor néha 5-ből jön össze. Azt hiszem azt kihagytam, hogy ilyenkor fifikás, szűk, szigorúan jobbos helyekről beszélek. ;))
Azt mondtuk, nagy királyság az a fuvar, de azt is mondtuk NEM NEKED! :)
Nekem egy régebbi Igo8 van a gps-en, 2009-2010-es térképekkel. Szerintem eléggé egyszerü és jól használható, nagyon sok parkolót, benzinkutat ismer és könnyű még akár menet közben is tervezgetni vele. Bár oda kell figyelni a súly és főleg a magasságkorlátozásokra. Van, hogy nincs is nálam semmilyen térkép csak a gps és a laptopon egy útvonaltervező. Eddig még mindent megtaláltam, de ezt most le is kopogom:-D
Esetleg, ha útközben találsz wifit, ott is rá tudsz keresni az adott cégre, ha nagyon nem akar meglenni.
A primón a teherautós rész ekem nem vált be és valahogy a kezelését se szerettem.
lehet hogy ismerjük egymást hogy hivnak? ö nem tudom többieknek hogy sikerült akivel együtt volt az elméleti vizsgám mert nem ismertem öket mert nekme még elméleti ora sem volt-.- otthon kellett felkészülnömadtak egy cd-t meg vettem egy könyvet és azt mondták szoljak hogyha menni akarok vizsgázni!:O:Dtiszta vicc nem?:?:D
Amugy szerintem ismerjük mi egymást élőben is:) legalábbis az oktatás 1 részére együtt kellet járjunk:) többieknek akik veled mentek ,hogy sikerült a kresz?
Tisztelt Sofőr Urak (és ha vannak, természetesen Hölgyek is)!
Jövőre diplomázom (ha nem jön közbe semmi :) ) és a szakdolgozatom egyik fejezete a fuvarozáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat taglalja Európa fő tranzit útjain. Véletlenül találtam a fórumra, és ehhez kapcsolódóan szeretném a segítségüket kérni az alábbi kérdések megválaszolásában.
1. Mi alapján választ pihenőhelyet?
a) nincs szempont, ahol épp szükséges megállni az előírások (kötelező pihenőidő, kamionstop stb.) miatt, ott megállok
b) amelyik pihenőhelyet a főnökség előírja, ott állok meg
c) ahol megfelelő szolgáltatások vannak a pihenőhelyen
2. Milyen szolgáltatások vannak azokon pihenőhelyeken, amelyeket kiválaszt a megállásra?
(több választ is megadhat, és azon válaszokat adja meg, melyeket az esetek 90%-ában szempontként vesz figyelembe a pihenőhely megválasztásánál.
Ha előírás alapján választ pihenőhelyet, kérem, adja meg, milyen szolgáltatásokkal rendelkeznek az előírt pihenőhelyek.)
a) mosdó/WC
b) mosdó/WC zuhanyzóval
c) benzinkút shop nélkül
d) benzinkút + shop
d) étterem
e) panzió
f) internet-terminál
g) wifi hálózat
3. Kérem, sorolja fel azokat a pihenőhelyeket, ahol rendszeresen és/vagy a legtöbbször megáll útjai során!
(ország vagy autójele; autópálya v. főút, km v. pihenő neve)
például:
Magyarország:
M0, Annahegy
4-es főút, Szolnok, ... benzinkút
H, M5, MOL kút
külföld:
A (vagy Ausztria), A1, Ansfelden
D (Németo.), A3, Regensburg
CZ (Cseh), D2, Ladná
F (Francia), A4, Verdun
stb.
4. Van-e előírt vagy előnyben részesített benzinkúthálózat?
a) igen, éspedig ...
b) nincs, mindig ott tankolok, ahol épp szükséges
5. Kérem, adja meg, hogy milyen cégkategóriánál dolgozik!
Kérem, hogy válaszukat az ipolyvolgye(kukac)gmail.com címre küldjék el. Segítségüket, fáradozásukat előre is köszönöm!
A kapott válaszokat, adatokat természetesen bizalmasan kezelem!
Előre is elnézésüket kérem, de lehetséges, hogy ezt a kérést többször is posztolni fogom a következő hetekben - a kapott válaszok számának függvényében.
Oda inkább sima GPS és egy fasza térkép. Nálatok még válogathat is a jobbnál-jobb teherautós térképekből. Máshova meg...én nem mernék bízni egyik kamionos naviban se.
Kezdő fuvarozásnál nagy segítség az ha adják a pótkocsit, nem kell megvenni, használat közben szervizeltetni, gumizni. A hűtőt szervizelni karban tartani. Csak tankolni kell meg húzni és viszlát.
"én ugy gondolom aki igazán jó sofőr és még szerencsés is azt megbecsülik és megis fizetik!" ott van a kulcsszó a szerencsés...
A pakolás és tulsúly dolog nagyon sok mindentől függ. ( kezdő sofőrnek ha jó sofőr mellett tanult be, vagy nem is volt betanulásra lehetősége akkor bejátszik némi tanulópénz)
Ha a raklapokon vagy a papíron nincs jelölve a szállítandó súly akkor csak a felrakó a hibás. A sofőrnek nem kötelessége tudni, hogy az a bizonyos áru milyen súlyú.
Ez megy fehérváron a lidl nél is sorba fogják meg az autókat a súlyal, de mivel se a szállítón se máshol nem szerepel hogy minek milyen súlya van így a lidl kapja a csekket.
Nem olyan rég érdeklődtél a vontatókról, végülis milyet sikerült venni?
ebbe lehet hogy igazatok van már fizettem a sofőr hülyesége miatt 700 eurot 22tonnát 12 palettán bepakolt a pót elejébe!
a pót tengelyein szinte súly sem volt! és még megkérdezi hogy ez az ő hibálya ha mondjuk 500kg van pluszba akkor azt mondom ez talán mindenkivel megesik de több tonnával ?!
főleg tejtermék, angolba gyümölcs, szélerőmü alapanyag stb van hogy üres raklap angolból!
abban is van valami hogy saját és másképp látom de én ugy gondolom aki igazán jó sofőr és még szerencsés is azt megbecsülik és megis fizetik!
igazából már pakoltam 37 fokba 22 tonna krumplit a szántóföldön kézi békával de tuléltem!
majd kiderül mennyire volt jó ötlet egyenlőre nem rossz!
a kisautóval otthoni cégeknek dolgoztam de nálunk a fizetés nem divat! most azzal is egy magyarba lévő német cégnek dolgozunk a pénz mindig időbe jön!
kint is nagy előny a rövid határidő és pontos fizetés!
nagy rutinom nincs de ezt én is könyebbnek tartom meg gyorsabb mint a ponyvás!
meg ez a cég adott pótot igaz nem ingyen és igy arra nen kelett beruházni!
-3x annyi lehet a javítási költésg is, vagy akár csak felgumizni a szerelvényt/traktort
A hűtős pótot ne hasonlísd a furgonos melóhoz ahol kézzel pakoltál mindent be-ki. Majd ha már ponyvás ( esteleg régi fajta feldobó ponyvás+oldalafalas ) pótot húzol és napjában 2x nyitod zárod és spaniferezel soronként a 40 fokban akkor már mégse olyan uri meló :O)
Az meg a másik része hogy Te saját vállalkozásként csinálod saját traktorral, így jobban látod a haszont ami megmarad rajta ezért tűnik 3x anyinak a pénz. De ha ugyanezt a munkát alkalmazottként csinálod ahol még eltartasz belőle min: 1főnököt meg 2 irodai alakalmazottat akkor már nem anyira jó pénz jut a sofőrnek.
Amúgy sok sikert a fuvarozáshoz ha osztrák pót akkor valszeg osztrák cég és reméljük jól fizet is...
srácok, mi a tapasztalat ezekkel a kimondottan teherautós-kamionos gps progikkal, térképekkel? mennyire megbízhatóak? érdemes rá beruházni, vagy jó lesz a "mezei" gps is? bocs ha már volt a kérdés, nem emléxem, hogy olvastam volna.
Enyivel jobban megéri a wabinak behordani az új autókat, mint itt venni bent az országban? Pont vmeik nap csodálkotam azon, hogy a Swarzinál a parkoló3/4 e wabis pótból áll, azok bérpótok le akasztva vagy új potok?
Ja igen,és egyébként engem sem kérdeztek,sőt,a Betanítómat se kérdezték,hogy hogyan nyomom.Ő is csodálkozott.Egyszerűen csak utasítottak,hogy most új autót kell behoznom.Nem ellenkeztem nagyon.Csak élje túl mindenki.:-)))
Hát,én nem tudom,erre az állandó körös csak éjszaka megyünk egyfolytába melóra is azt mondták itt a fórumon,hogy mekkora királyság.Az újautóbehozatal is annak számít.Nekem egyik se,mert kevesebb pénz van vele,és most az lesz a legfontosabb,dehát a Nagyokkal nem érdemes vitázni.:-)
Nem zavartál össze,a Betanítóm mondta,hogy kéziváltós lesz valszeg.A TollCollectet mutatta,nem lesz gond.Iveco Eurocargón tanultam a C-t,egy MAN-on ez E-t,az 8 fokozatú pofozós volt,vettem két órát egy nyerges nagy Iveco-n,az rendes 16 fokozatú volt.Ezt is megtanulom majd.Értsd elégetem a kuplungot és földarabolom a váltó fogaskerekeit. Sajnálom,hogy nem tudsz a GPS-be segíteni.Sebaj,megtanulom máshogy.:-)))))))))))
El kell, hogy kesreítselek, de nagyon kevés cucc van benne a GPS-embe. 1-2 rajzszeggel megjelölve a kijelölt kutak (ezeknek a koordinátáit a tankolási utasításról lestem le), meg egyes speciális őrzött parkolók maximum.
Spanyolban Henares-i Electroluxot, angolban Solihull-i Land Rovert meg talán mást nem is vettem fel POI-k közé, többit csak a füzetembe írtam fel, emlékbe. Az esetek 80%-ában egy helyre csak egyszer jutottam el.
Meg őszintén megmondva engem kétszer otthagyott a GPS EU-ban (volt egy 4 lerakós angolom például, meg az utána lévő 1,5 hét hazág címkere). Utána vettem egy normál kütyüt, azt nem is frissítettem, babonás vagyok ilyen téren. Bocsika :-)))
Ettől függetlenül nagyon szívessen segítek! :-))
Ami a kocsibehordást illeti! Kabbe!! :-))
Engem meg sem kérdeztek (igaz ugye más projekt volt folyamatban). Nézd a jó oldalát: tiszta kocsikba fogsz beülni, zsír új pótok. Nem tudom, hogy milyen kamiont vezettél már korábban (ha jól sejtem semmit sem), de ha jól tudom megfogsz ismerkedni a manuális váltóval (csoport- és felező kapcsoló). Nem lesz összeakadás, mint tanulójáratodon (kismega kocsik jönnek be). Megtanulod kezelni a TollCollect automatát. :-))
Jah és ha most nagyon összezavartalak volna, akkor bocsi. Ez ilyen :-)
Izé, lesz a csapatban egy fiatal jó nagydarab vagány srác, Attila a keresztneve, nagykanizsai. Ismerem, ha segítségre van szükséged, akkor keresd meg, hivatkozz rám nyugodtan, max. csuklok egsz héten... :-))
Nem sok jót.Mivel betanulónak a külföldön töltött napok számítanak,ha olyan melót kapok,amikor hétvégén itthon vagyok,az nagyon szuper,de a fizetésem töredéke lesz csak egy rendes úniós betanulásnak.
Gerob! Korábban Depssel próbáltam "üzletelni",de ez akkor nem jött össze,mert nem jó a kártyája,most Nálad próbálkozom: Szükségem lenne a GPS-edben lévő adatokra.Gondolom van benne jópár fel-lerakó,kutak ilyesmik,hm?Nem venném meg a kártyádat,csak átmásolnám róla a cuccokat.Természetesen fizetnék érte,vagy meghívnálak ebédre vagy mittomén.Megvan még a kártyád?Pozitív válasz esetén kérlek írj mélt,a részleteket megbeszéljük.Köszi.
Megjöttem.Voltak egy-két izgalom héten,íme: Vasárnap a felmenésben voltak az izgalmak,volt őzbak Paks belterületén fényes délután,később útra dőlt fák egy vihar után,aztán elérve a vihart özönvíz.Majdnem el is késtem,de végülis időben felértem Pestre.Ellenben a betanítómmal,így nagyon későn,csak este 8-kor tudtunk elindulni. Az első kör(3 kör volt a héten)nem volt túl izgalmas,szinte nem is emlékszem rá.5.-re ráálltam a rámpára,egész jó.Úgy látszik az én legjobb formám megegyezik NemÍROKmár legrosszabb formájával.Innen kell kezdeni.:-) Immáron egész rutinosan vezettem,már meg mertem vakarni az orrom az útszűkületeknél,meg ilyesmi.Láttunk egy-két összetört autót,az idő nem volt túl csúcs,zömében esett,de így egész jókat lehetett aludni nappal.Arra gondoltam,hogy milyen laza egy munka ez.Mindennap délig,1-ig alszunk.Háváj. Valamelyik telephelyi tankolásunkkor hajnalban találkoztunk egy kezdő sofőrrel.3 hét betanulás után kapott egy kamiont,irány Anglia.Teletankolt a telepen.A tankolási szabályokat nem ismeri.Nem tudta,hogyan kell kezelni a kutat.Alapvető vezetési idős kérdést tett fel a Főnöknek(ha egy nap 9 órát vezet,majd 11 órát pihen,indulhat-e,vagy meg kell várnia,hogy leteljen a 24 óra és csak utána indulhat-e el),tehát nem tudja a vezetési időket.A Főnök azt mondta,hogy meg kell várnia a 24. órát,úgyhogy a csávó nem is lett okosabb. Mondjuk ez elég extrém eset,hiszen ezek alapján a Wabererses tanfolyamra nem járt,vagy nem figyelt oda,a betanítója nem magyarázott el neki semmit,vagy ott sem figyelt.Remélem életben van még. A magyarországi felrakón mindig én fordultam ki a szűk helyről,a 3. alkalommal már egész jól sikerült,nem 1 mm-re volt a házfal,hanem 1 centire.Pár évtized,és megtanulok vezetni. A 3. kör viszont már tartogatott izgalmakat.Úgy kezdődött a reggeli indulás(délután 3 óra),hogy a tacho nem vette be a Főnök kártyáját.Dörzsölgettük a ruhánkkal egy ideig,aztán elfogadta.Elindultunk,ahogy fentebb írtam szépen kifordultam a szűk helyen,majd ki kellett menni a kapun.Erről azt kell tudni,hogy egy elég meredek dombocska van ott,és a domb tetején kell meredek szögben kifordulni a kapun. Szóval Zotya beveszi a kanyar,felmegy a kis dombon,tekeri ki a gépet a kapu falu,CSATT.Rögtön megálltam,mondom világvége,tönkretettem a Dafot,kirúgnak,Főnök agyonver.Kiszállok.Azt tudtam,hogy nem mentem neki semminek.Az történt,hogy a traktor létravázának van két hátranyúló része.A megapótón pedig a lábak előtt van két luk a pót alján.Normális esetben ahogy az ember egyenesen megy dombra fel,dombról le,ez a hátranyúló rész beleér ezekbe a lukakba,így nem akad bele a pótba.Amíg az ember egyenesen megy.De ha mondjuk meredek kanyart vesz egy dombon,ahol változik a domb meredekségi szöge,akkor a kettő összeakadhat.Itt is ez történt,olyannyira,hogy amikor a főnök visszatolatott a dombon,a hátranyúló rész utolsó két centije alaposan el is görbült.Szétakasztottunk,jött egy óriási ember egy óriási kalapáccsal,és hihetetlen módon vissza tudta kalapálni.Mondjuk amekkora volt,lehet,hogy az ujjával is vissza tudta volna nyomni. Mindenesetre végül inkább leflexelték azt az utolsó 1 centit a vasból,hogy ne akadjon újra bele a lukba. Megköszön,összeakaszt,búcsúzik,na majd most a Főnök kifordul.CSATT.Ugyanúgy összeakadt a kettő.Ezek szerint nem én fordultam hülye ívben,hanem tényleg valami más van.Vagy az áru van másképp,vagy a domb meredeksége változott meg 2 nap alatt(még soha nem akadt ez így össze),amelyik a valószínűbb.Végül addig szintezgettük a traktor hátulját,amíg sikerült kifordulni.Idióta egy hely az.Soha ilyen fel-lerakót senkinek. Ezen kívül minden feladatot,bundást,autópályát,parkolót,rámpát szépen megoldottam,úgyhogy minden jó.Már 3 hete Wabererses vagyok,ez elég soknak számít a Wabisok között.:DDDDDDDD Péntek délután hazafelé csörgött a telefon,a jövő héten új feladatom lesz.Átkerülök a beszerzési osztályra.A feladat:Új MAN vontatók behozatala.Nem tudom,hogy ez még a betanulásom része-e,mindenesetre nem semmi.Vagy a Wabinál vagyok valakinek a kegyeibe,vagy az égieknél,de úgy látszik bejutok ilyen ultimate helyekre,még ha csak 1-2 hétre is.Persze be vagyok gyulladva ezerrel,alig tudok valamit a dolgokról,de majd elmondanak mindent.Remélem.Holnap indul a busz délután. A mókás az,hogy a kutya nem kérdezte meg a Betanítóm,hogy hogy muzsikálok,és engem se kérdezett meg senki. Mindenesetre lesz mit írnom,meg fényképeznem is. Elnézést,ha összevissza írtam.Ma reggel értem haza.Holnap meg délután indul a busz és reggelre ér ki.Hót kipihent leszek.
Hogy a Pick lett volna az első, azt nem tudom, de a Hell energiaital már régen bent van az F1-ben. Az igaz, hogy Lengyelországban gyártották, de egy magyar, miskolci családi cég megbízásából. Mostanában épül a magyar gyár, Szikszón, de lehet, már készen van. Tudom, a google a barátom, de most nincsen időm.
Deháát Gyuri bácsi két istállót egyszerre nem támogathat:D a ferrari meg ki ne maradjon már a jóbó, ha meg a szerelő brigád bejutna a boxba akkor keresztet vethetnénk a McLarenre :D
Lehet, hogy felállnál valami nagyobb autóval és mást már nem is engednének rá. Nagymarosnál tavaly hajóztam, de sokkal olcsóbb lett volna ha úton megyek.
Ott kint már az összes hely foglalt ez az egyik.A másik meg a sok barom miatt el sem férsz és egy doboz gyufát sem tudsz le ejteni.Az árak meg a csillagos ég :)
Boxerral felengedtek. kérdeztem a kiscsajtol a 7,5 öst + boxert utánnfutóval ezt a 2 őt lehet. mindössze 2500 Ft-ért! a nyergest már elfelejtettem :( amugy láttamn már a városban nyergest igaz billencsest no meg a wabi honlapján is vannak képek 3 szerelvénnyel tihanyban:P:P
M5 bevezetőn nem szoktam lenni, de ha egyeztetünk időpontot bemegyek csak mondd meg hova ;) a tanulós kocsi sztem csak ex. tanulós lehet mert ment az is a sparba fuvarba xD
Azt hiszem én értem. Vannak szabályok, meg esetleges kiskapuk. Na most nem a szabályalkotót kérdezném meg arról, nyitva-é a kiskapu, hanem olyanoknál érdeklődnék akik esetleg már átsunnyogtak rajta. rajta, rajta, leszakadt a pajta... :)))))))
igen, kresz és műszaki kérdéssor. vicces, hogy alig másfél hónapja csináltam a C-re ugyanezt, de a válasz az volt, hogy minden kategóriabővítésnél kötelező.
Emailben értesítenek általában. Nálam ez jött 2x is: "Jelentkezése megérkezett. Amennyiben szeretne időpontot egyeztetni, hívjon fel a mai nap 14 óráig vagy holnap 11. óráig. Ha nem telefonál előjegyzését postázom."
Legelőször levélben adtam fel, aztán a másikra már szkennelve(itt az eredetit magaddal kell vinned). Csatolnak hozzá dokumentumot, amit ki kell nyomtatni, szintén magaddal vinni. Csekket majd az ügyintéző ad(előtte kérdezget dolgokat), elmész a Postára befizeted, majd vissza. ad egy aktát fel küld az emeletre az egyik szobába, ott leadod és közlik, hogy kint várj majd szólnak.
sziasztok valaki tudna nekem tájékoztatást adni a avval kapcsolatban hogy: tegnap adtam fel a jelentkezési lapomat PÁV vizsgára elmuiletileg elsöbséggel ma odaért és hogy kb mikorra várhato aa válaszuk hogy mikorra kaphatok idöpontot?? csak ugy naggyábol hónapok??hetek vagy?? már lehet hogy jövöhétre berendelnek??
Nah Maci vezetni kamion jelszóval ma megvolt a rutin vizsgám is!
egykis élmény beszámoló:
Nagy para volt hiszen a gyakorlásokon tiszta sz@rul ment mert mindíg joval előbb vissza akartam tekertem a kormány koppanóssan fékeztem stb . Szóval minden gyakorlás után tök bénának éreztem magam.
Beült mellém a vizsgabiztos egyből elkezdett mindenem remegni ,hogy hu most milesz. beindítottam az autót (1993 as merci) feltöltött a fék elmondtam a szokásos mondatom. majd meg gurultam fékpróba. reszkettem mint a nyárfalevél az első kanyarig ráfordultam a gyorsító pályxára 3as majd 4 es pikk pakk elértem 30 ra és fék először sikerült ráéreznem hogy hogy lehet szépen óvatosan fékezni ,hogy ne lengjen be az egész fülke. majd tolatás. még sose tolattam ennyi ennyire egyenesen mint most. majd a szlalom itt izgultam a legjobban nehogy boruljon valamelyik oszlop.
fura ,hogy ezzel a végott orru autóval mien közel lehet megállni az oszlophoz de ez is sikerült. innen már lazán ment a merőlegesen rámpára tolatás. A müszaki is könnyű volt! a végén amikor közölte a vizsgabiztos ,hogy átment szinte akkorát ugrottam örömömben ,hogy ő is elmosolyodott:)
Na igy kellett volna kezdened, ugy mint amikor egy kerdest nem nekem szánnak,,, amugy meg szarrd is le,,, nem kőtelező nekűnk diskurzust folytatni, tudod,, na hmm ,.... szerbusz...
Ha olyat kerestél aki tud segíteni akkor miért nem hívtad fel őket????
Azt írod már megjártál minden rögös utat,de egy fontosnak számító információért a fórumhoz fordulsz ahelyett,hogy kettő perc alatt megmondanák a timos számon.De te tudod,leszarom különben.
Satnya jővődnek en nem lennék jo záloga, ez tutti biztos. Olyat kerestem aki esetleg tud segiteni nem pedig aki megmutatja nekem mi lenne a jo. Azt en nagyon jol tom hogy mit kell tenni, és mi az amit nem szabad. Pár olyan dolgon már keresztűlcsaptattam amit sokan még a rémálmaikba sem kivánnak, ugyhogy nekem lehet hogy már nem tudnak ujjat mutatni. Nem akarlak en báttya minősiteni tavol alljon tőllem,csak a kioktatást nem nagyon kamázom,a lesajnálást meg főleg nem. Ha esetleg nem tetszik amit irok, vagy kerdezek,akkor nnnee olvassd vagy csak egyszerűen ugordd át,oszt ecet. Tisztelettel...
Kell neked egy pontos információ és erre megkérdezed ezt egy fórumba.Ahelyett hogy a timo oldalán lévő 10telefonszámból felhívnál egyet és megkérdeznéd attól aki ebben kompetens személy.
Nem lenne egyszerűbb??Meg pontosabb infó??Ennyire ne legyél már kényelmes.
Szia. Engem nem mint szallittato, hanem mint szállito erdekelne.?? Az az igazsag,hogy meg en most kezdeném ezt az ipart, és járok kőrbe erdeklődni hogy mi merre hány meter?? Szoval erted?,
Szép napot mindenkinek. Érdeklődni szeretnék, olyanoktol akik timon ott vannak, hogy a 6 honap vállalkozoi re3gisztracio az kőtelezően a fuvarozásbol kell adodjon, vagy más vállalkozás is lehet?? kőszi.
Már jórészt ángélusnak számítok. Csütörtök reggel felébredtem, megkávéztam /még a teára rá kell szoknom/, aztán felöltöztem, magamra vettem a kukásmellénykémet, és csak utána indultam el. Odamentem a lerakóra leszedtek, átálltam a felrakóra megraktak, és csak a vonatnál vettem le a mellénykét, amúgy egész nap rajtam volt. Na, ehhez mit szólsz? Azt hiszem megugrottam az állampolgárság felé vezető legnagyobb akadályt. ;) Még néhány tetkó kell, meg vörösre ivott fej, felesküszök Böskére aztán ágyő szocializmus. :))))))
Ismerős a helyzet. Mondjuk én nem a kormány mögül ültem át rögtön a karmesteri székbe, csak véletlenül alakult így, meg aztán a billencsezés egész más világ, de valóban nem fenékig tejfel itt sem az élet. (Van itt a fórumon olyan, aki látott már munka közben, az csak egy sztori a sok közül, ami kicsit sem vérnyomáscsökkentő!)
De mindent egybevetve azért nem panaszkodom.
Ahogy a mondás tartja: "Aki kurvának áll, ne sírjon, hogy megb***ták!"
Létezik persze (sok vezénylő sofőrből lett, majd úgyis hallani fogod).
Jónak jó. Mondjuk oda kell rá figyelni elég alaposan! Maga az alapmunka nem nehéz (a majdnem 2 év nemzetközizés alatt sok tudást szereztem, az most jól jön). Akkor jön esetleg a bibi, mikor el kell kezdeni szervezgetni 1-2 átakasztást, mert mondjuk lejár a sofőr/autó valamilyen papírja. Kérsz rá egy import fuvart, aztán persze nem azt kapsz, akkor el lehet kezdeni vakarózni, hogy most akkor kivel akasszam el (akkor izgi ha nem jön szembe senki).. Ha összejönnek a dolgok (márpedig össze tudnak jönni), olyankor stresszes tud lenni a buli.
A pénz az annyi, amennyi. Én (mende-mondák alapján) többre gondoltam.
Ami jó benne, hogy hétköznapokon, nappal dolgozol (nem akkor, amikor a tachográfot indítanod kell), hétvége meg szabad. Mondjuk ott a BlackBerry minden vezénylőnél, arra meg ugye jönnek az e-mailek, ha úgy van és általában úgy van! :-)))))))
Én meg azon röhögtem, a klippről eszembe jutott, hogy az exemnek volt egy mondása...az eleje az volt, hogy medve a vége, pedig hogy vedd be :))) Kettő között mi volt, szerintem kitaláljátok :D
Voltam egyszer Szombathelyen, ahol 1 tonnás bigbag-eket kellet rakodni 120/120-as raklapokon. Semmi gond nem lett volna, de én hűtös pottal voltam. Mondták, miután berakodtam, hogy ezt még senki nem csinálta meg, mindenki lelépett...
Abban az időben a kamionokat, még puskával vadászták...
A XV be küldtek egyszer vmi régi partelepre vmi kis köcsög könyvvizsgáló céghez... csak épp se térkép se gps nem volt nálam, így fölhívtam az embert hogy hova kell mennem, mert a diszpécser azt mondta a XVI ba...
De már az első mondat jól kezdődött:
-mikor mondtam neki, hogy a XV ban vagyok megkérdezte mennyire ismerem mondom egész jól. Erre megszólalt hogy az jó mert ők a XV ben vannak :D
Rutinosan az utolsó kérdésem az volt, hogy beférek e a nyergessel. Azt válaszolta hogy igen járnak oda nagy autók. Mikor megjelentem ott és kérdeztem hova kell állni hol a rámpa, csak hüledezett hogy ő nem tudja hoyg fogok ekkora autóval oda beférni. végül 10 perc tolatgatás utána befértem de lezártam azt a részt a gyártelepen.
Mondta hogy lb 30-31 raklapnyi áru lesz (2 sornyi csere raklap volt nálam ami máshova ment) , elkezdte kitologatni kézi békával. A végén 37 rkl nyi áru volt, de mindenféle 1utas szar, a 80x80 tól a 100x100 és 120x120 ig minden fajta. 2 órát legóztam mire föl tudtam pakolni az egészet.
Azóta is eszembe jut ha arra járok vagy meglátok egy zsákutca táblát.
Az úr aki visszavonult... :O) akárhányszor meghallom a XVI. kert mindig el kap a töhögés.
Egyszer oda küldtek egy címre ami végülis a XV. ben volt... ott mondta a csóka mikor irányított a telefonban, hogy : "ez egy olyan zsákutca ami mind a két irányból egyirányú" :D
Nézd, nagycsaládos vagyok, a gyerekek rám hasonlítanak, ha másban nem is, a rossz természetükben biztos. Féltékenynek lenni meg a mi szakmánkban, felér egy öngyilkosséggal. Én sem voltam szent, soha nem vártam el az asszonytól, már huszon éve, hogy az legyen. Nem éerdekelt, mit csinál, ha nem vagyok itthon. Ha hazaérek, két dolog legyen: hideg sör, és meleg fogadtatás! :)
A héten itthon voltam a bölcsis kislányommal. /igen, vén kecske is megnyalja a sót/ Szerdától. amióta bejött a szar idő, kamionos telephelyeket jártunk be. Nem érdekli!!!! A két kamaszt, mivel szinte soha nem láttak, már nem is agitálom. :(
Ajdovscina előtt le is szokták zárni ha úgy dől le a vihar a hegyről. :) Mint Ventit meg Bézierst. Az az igazi szél, amikor már az autópálya is zárva van. Depssel elkaptunk egyet spanyolba menet, a parkolói szemeteskonténert spaniferrel kötöztük le, miután háromszor is az autóhoz vágta a szél. Irun és Bordeaux között másfél-két évvel később még mindig azokat a fákat darabolták és szállították, amit akkor termelt le a szellő. :)
Goricia-nal, a régi uton a hivarok, amik képesek voltak legatyázni az autót! Hol van ahhoz az óvári szellő! :) Majd megtudod! Lelkes vagy, úgy is bejárod majd a "szeles" helyeket! :)
Nem is a Te írásod volt a kekeckedő,inkább 95xf-é.Majd ellátom a lelki bajait pár sörrel egy parkolóban.:-) És Móvár körül akkor is szeles a hely.Különben nem lett ott a sok szélkerék.ÉS VIHAR VOLT!Akkor bármely hely lehet szeles!Nahát.
Ha azt nézed a 7,5 es kategóriában abból fut a legtöbb. És nem véletlenül, mert egy igénytelen puritán dög. az út szélén megszereled ha kell levegő nélkül eljár, szarásig van hozzá alkatrész és még a hülye is meg tudja szerelni.
Szerintem, ezt nem csak én tudom cáfolni. Szigorú, de igaszságos. Legalább is, engem, csak azért büntetett, amit tényleg elkövettem. A parkolói legendákon csak bólogatok. .)
Végülis mindegy milyen utat választasz úgyis fizetsz :O) szerintem nem sok olyan eset volt amikor nem kellett vmért fizetni nekik, addig keres amíg talál.
Többen mondjuk ugyanazt, valami csak lehet benne... ;)
Remélem nem okoznak gondot az írásaidra kapott válaszok. Engem a jószándék vezérel. O:-) Attól még szeretem olvasni a beszámolókat, ha kekeckedésnek tűnnek is a hozzászólásaim.
Speciális, direkt papírhengerek szállítására gyártott Sommer. Ha jobban megnézed, a vasban lyukak vannak. abba ül bele a vasék lába. A túloldalon állíthatóak az ékek, hogy feszes legyen. A hosszanti csíkok, a joloda rendszer "sínjei", ami, ha nincsen használva, aluprofillal van borítva, hogy pl. a béka ne akadjon.
-A Főnök SZERINT a nehéz cuccokat nem kell lekötni,mert úgysem csúsznak el
Jó rég apumat megkérdezték "kivülállók" mennyire borulékony/stabil egy kamion: nehezen dől fel, de ha elkezdte valószínüleg nem lehet megállítani!!
Minnél nehezebb valami, annál nagyobb pusztítást tud végezni!! Egy 1kg-s papírdoboz ha megindul, azt még a "laza" ponyva is megfogja, de egy 1-2T-s vascsövet/lemezt megfog-e?????? (net tele van gyönyörű képekkel)
Barátom kárszakértő, néha küld dolgokat okulásul: pl majd megtartom magam, minek az öv...
Az, hogy mennyit vezettél mást nem jelent semmit:
-izgultál ezért kovályogtál az úton: "Elsőre mindenki kígyózik." Én amikor lenyúltam a RÁBA't kellett a 8-9m széles út a tolatáshoz, pedig csak "ajándékként" beálltam otthon:D
-az a rész nem szeles!! Amiket Nemírokmárral együtt írtunk az igen.
Nektek semmi se jó....Ezek az írások nem azért készülnek,hogy észt osszak
Írtál, kaptál pár "választ" a gyakorlatból:D
Gerob említette olasz fizetőkaput: 6éve kamionoztam, mégis majdnem "legallyaztam" Magnumot, egy ideje meg még fékeznem is kell 30ról:)
Ó,akkor tényleg létezik ez a "karrier"?A Főnök mondta,hogy biztos kamionozok egy ideig,aztán elmegyek majd vezénylőnek.
A felvételikor beszélgettem egy éppen kilépő tanonc vezénylővel.Azt mondta rengeteg a munka,ehhez képest a fizetés nem sok,és ott is sokmindenért levonogatnak.Szerinted jó?
Igen,ez a lekötés téma érdekes nála.Mindegy,én majd rendesen csinálom.Ha túlélem a tanulójáratot és nem nyom agyon egy rendes fékezésnél a rakomány.:-)
Érthetőbben "hozzáadott érték szolgáltatás". Mint korábban írtam ez az OSC-s rendszerbeli Automotive nevű csapatot jelentette. Röviden-tömören fix munkák, állandó partnerek, az ő igényeiknek a maximális kielégítése (pontosság, rugalmasság, stb-stb-stb).
Én a Doboz 2-ben vagyok, jelenleg irodán, belekóstolok a vezénylés világába. Bár mondjuk holnap este 10-kor el kell startolnom Móvárról ki Hollandiába, mert szabin vannak a sofőr kollégák. Első néhány km biztos fura lesz, mert vagy 1,5 hónapja nem vezettem kamiont.