Mikor érdemes szüretelni? Én úgy tudom, hogy fagyokig maradjon fenn, majd leszedve utóérik. A hétre már talajmenti fagyokat is mondanak. Az árthat a gyümölcsnek?
Még mi nem kéne! : ) A társaság hölgytagja nem vállalta a fotózást...
No egyébként még egy hónapja Budán az Endrődi Sándor-Rügy utca sarkán láttam egy akkora fügefa csoportot, hogy elállt a szavam! Ha valaki arra jár, kérem fotózza le! Valakinek meg sikerült aszalt fügéből egy érdekeset csíráztatnia, íme:
A képet interneten találtam. Asszem én is megpróbálom ezt a módszert. Igaz, termést az életben nem fog hozni, de legalább a lombja díszít.
Vérnarancs: A leírásodból itélve ezek még elég kis példányok. A legbiztosabb ilyenkor még ugy teleltetni ha lehajtod őket a földre és úgy takarod. Akár kukoricaszárral, akár levéllel jó lehet, oda kell figyelni hogy nehogy elrohadjon ha nagyon elázna a takarás, ezért célszerü fóliával is védeni.
Szuperek a képek, én is csak gyönyörködöm mostanában, pakoljatok még légyszi...
Nem tudom, hogy a többiek hogy takarják a fiatal, érzékeny növényeiket, de elmondom, hogy én hogy fogom.
Napok óta gyűjtögetem zsákba a száraz faleveleket.
Ha eljön a rossz idő (éjszaka: 0, -5), akkor egy nádszövettel gúla alakú formát alakítok majd ki a növény köré/fölé (attól függ, mekkor a növény), és ezt fogom majd kitölteni falevéllel. A falevél lassan el fog korhadni, bomlani, ezzel hőt fejleszt. A nádszövet nem hagyja, hogy átázzon az egész, lefolyik róla a csapadék.
Eddig csak olvasgattalak benneteket (és csodáltam a növényeket), most viszont gyakorlati tanácsot is szeretnék kérni ugyanúgy fügetakarás ügyben, mint pireisz.
Szóval konkrétan hogyan kell betakarni télire a bokrot? Két kicsi fügém van a Balatonon, idén tavasszal ültettem őket, és bár déli fekvésben vannak, de egyelőre féltem őket, főleg mivel a többi növény körülöttük nem túl magas, a szél pedig gyakran elég erős. Olvastam itt kukorica(levél?)-takarásról. De ezt hogyan kell a gyakorlatban kivitelezni? Körészórom a leveleket? Vagy függőlegesen körberakom és rákötözöm? És mikor kell megcsinálni? GOodolom, az sem tesz jót a bokornak, ha 20 fok fölötti hőmérsékleten rajta van egy téli bunda...
A környéken egyébként sok fügefa és bokor van, úgyhogy gondolom, hogy később jól fogják magukat érezni.
Én Vácon lakom. A füge déli oldalon van és most a veranda ablaka védi hátulról. De ez nem akadályozta meg, hogy egészen lefagyjon. Mondjuk volt 2 méteres a szára, az egy méter hosszan lefagyott, csak a legnagyobbak bírták ki.
Igen, idén adtam neki rendszeresen 1-2 hetenként, de szerintem inkább azért van rajta sok, mert ilyen fajta. A másik meg csak idén termett először, pedig ugyanannyi idős. Nem takarom őket egyáltalán, csak felkupacoltam, amíg fiatal volt. Nálam nincsenek olyan nagy hidegek. Évek óta mérem és a minimum -17,1 volt eddig. Volt pár rügy, ami elfagyott, de nem vészes, hamar kinövi. Tavalyelőtt, meg az előtt fagytak vissza jobban. Akkor egész ágak is. Idén szinte semmi fagykár nem volt. Te hol laksz és a fügék milyen fekvésben vannak? Kapnak elég napot? Az enyém csak ennyire fagyott el (tavaly):
Itt csak a rügy fagyott meg, alatta a kis gyümülcskezdemények nem.
Na ez egy ép hajtás, mindenféle takarás nélkül telelt.
Az ember nem is hinné, itthon hány fajta van kertekben. Itt Pesten kapásból találtam ötöt. Aztán még van egy pár fajta a Gellért-hegyen, Pécsen, a Balatonnál, sőt állítólag a Káli medencében vadon is él (valószínűleg nagyon régen telepíthették oda őket, talán évszázadok óta).
Gratulálok a fügéidhez! Nagyon sok tápot adhatsz neki, hogy ilyen kicsin is vannak rajta termések. Az enyém mindkettő óriási, de az egyiken még nincs termés, a másik meg nem érik még. TEgnap megettem egyet, de még nem jó.
Én hagymahálót tettem körbe, madzaggal összekötöttem tavaly és telepakoltam falevéllel, de így is nagyon lefagyott.
No, hát akkor a fügéim. Három a kertbe van ültetve, kettő cserépben, kettő ki az utcára a járda szélén. Persze ezeket rendszeresen megdézsmálják, szóval ezeken termés a legritkább esetben van. Kint alig nőnek valamit, mert csupa sitt a föld, pedig már öt(!) éve ki vannak ültetve.
Ez az egyik kinti (Rappai-féle 'Babits'), idén elkezdtem tápoldatozni, erre egy kicsit megemberelte magát. Ahhoz képest, milyen pici bokor, nagyon sokat termett az idén, de csak kevés érett be rajta. Puha, selymes levelei, barnásvörös, nagyon édes, finom termései vannak.
Rappai-féle 'Lila'. Termése eddig nem volt, idén előszőr alig. A gyümölcse érdekes, lapított formájú. Színe sötét lila, majdnem fekete, de nagyon finom, mézésdes. Állítólag ez a legfagytűrőbb, de ugyanúgy visszafagyott tavalyelőtt, mint a többi. Idén a táp hatására ez méteres hajtásokat hozott. A levele kemény, sötétzöld.
Horvát fajta 'Petrovaca Bijela', vagyis fehér. Gyorsan nő, bőtermő, finom, éretten sárgászöld és szabályosan kerek, sima felületű termései vannak.
Ez a korfui. A szeptemberi melegben nagyon megindult, a terméseit is kezdte hozni, de félek elfagy, ahogy a Rappaitól vett 'kanári' füge is néhány éve. Gyenge, éretlen, zöld hajtásai vannak még. No mindegy, majd takarom.
Ez a 'nagy' fügém. Valami általános fajta lehet, mert itt Pesten sokfelé látom. A gyümölcse nem olyan jó, mint a többié, viszont nagyra és gyorsan nő. Harmadik éve van kiültetve és akkor csak egy szál ceruza vastagságú volt.
A termései éretten is zöldek, esőben bebarnulnak, megszottyadnak.
Összegezve; az idei sok augusztusi esőtől és kevés napfénytől elég vizes, íztelen a fügetermés, tavaly jobb volt, viszont kevesebb. A poén viszont az volt tavaly, hogy december elején szedtem le az utolsó 'ehető' termést a kintiről, annyira enyhe volt az idő. Egy kicsit megfagyott már, de meg tudtam enni.
Nekem 2 féle van, az egyiket a Rappaitól vettem, a másikat azt hiszem Gödöllőn. A régebbi már 3 éve terem, de az idén nagyon későn hajtott ki és egyetlen fügét sem tudtam szedni, mert nem érik be, pedig tele van. Most már talán nem is fogok róla szedni. A másiknak állítólag lila a belseje, de még kezdemények sincsenek rajta.
Nagyon jól néz ki a citromfád. Az említett valaki, aki kért tőled magot, az én voltam. Novemberben majd újból zaklatni foglak akkor ezzel a kérésemmel.
A datolyaszilvák szépen nőnek. (Mind a három.) A legnagyobb már inkább őszibarack méretű, nagyobb, mint egy paradicsom. Sárgás-narancssárgás árnyalatú a déli oldalon ott, ahol a nap jobban süti. A másik oldala még zöld, de már nem az a haragos, vad zöld. Hétvégére majd elkunyerálom apósom fényképezőgépét, így reményeim szerint a jövő héten fényképes beszámolót tudok majd nyújtani.
Kinek mije érik mostanság? Nekem a fügém az utolsókat rúgja, éredezik a télálló citrom:
November környékén szedem le róla a terméseket, akkor lesznek magok. Valaki kért is tőlem itt, annak jelzem, hogy szóljon, mert elfelejtem! Tavaly hoztam Horvátországból egy fügefajtát, amit itthon még sehol nem láttam, Korfuról is kaptam egyet. Kicsit későn ültettem ki őket: júliusban. Szeptember közepén még hajtott mind a kettő, valószínűleg elfagynak majd. A nagy fügém már augusztus végén érzi az őszt és leáll. A korfui fajta nőtt, mint a bolond, a levelei selymesen puhák és finoman fogazott szélűek, a terméseit gyorsan hozza, a horvát szintúgy, csak bővebben. Már hét fajta fügém van és mindegyik más és más; kinézetre, növekedésre, gyümölcsre. Ha nagyobb kertem lenne egész füge erdőt telepítenék. No majd egyszer : )
Évi5! Hogy van a datolyaszilva fád? Már lassan érnie kell, nemde?
Köszi, ezek a növények a fnti Linkesről származnak, azért próbáltam, hogy hátha, persze 6-8 évesen újra meg fogom próbálni.Ami kívánni valót hagy maga után ízben, az nekem nem kell, csak hobbizok velük.Mint ezek szerint láttad, Voss úrnál ezek közül a növények közül, van ami a kertben telel.
Hát igen lehet hogy nincs poncirus ízhatásuk, de ezek elég gyengén bírják a telet a poncirushoz képest. Ezeket én ki sem ültettem volna. Próbálkozz inkább mandarin hibriddel, az -16 C ig bírja, takarással még jobban, vagy visszakeresztezett hibridekkel amik szintén jó fagytűrők. Igaz ezek íze hagy kivánnivalót maga után, de hát vmit vmiért.
1 mandarin, nem hibrid állítólag - 9 fokot kibír ez p.trifoliatara van oltva
2 ugyan az csak más fajta a fajtájukat sajna nem tudom.
3 Curafora mandarin - 8 fokot bír ki
4 USA 119 - 12 fokotot bír ki
5 USA 119 - 12 fokot bír ki
6 kumquat ? 2 éve 2 vödör alatt az anyatő áttelelt károsodás nélkül 8nem nálam)
7 thomasvill - 10 fokot bír ki
8 nem fagytűrő, 4 féle narancs van a fába oltva ebből 1 terem most
Szóval ezek a növények több rétegű takarás ellenére majdnem tövig, vagy tövig visszafagytak ezen a télen.
Ezek a növények ( állítólag) normál ízhatásúak, nem érezni bennük a trifoliata ízhatás.
Ezeket a növényeket 3-4 éves kor előtt állítólag nem szabad kiültetni, azonban mivel minden évben üvegházban tárolás köveztében vagy elpusztultak, vagy erősen károsodtak, így az elmúlt télen nem szedtem ki őket kinthagytam takarással, lesz ami lesz, a fenti dolog történt velük.
Sziasztok, ha vissza olvastok lehet látni pár (talán még képet is) fagytűrő narancsokról.Annak idején ezt a topikot elsősorban a fagytűrő narancsok-mandarinok csak másodlagosan az egyéb fagytűrő növények miatt nyitottam.
A gond az, hogy a -5-6 fokot már takarással is nehezen viselik, bár nálam az idei télen volt amelyik tövig visszafagyott, de újra hajt.Vagy nem igazán télálóak, vagy nem jó az ízhatásuk.
A murva takarás nem túl jó, hisz a mész esetleg kioldódhat. Ha nagyon takarni akarod inkább mulccsal, vagy mégjobb savanyú tözeggel. Házi megoldás..? vaspor kénsavba..:))) Ez vicc volt. Nagy bevásárlókban azért kéne nézni ilyen kis műanyagos vaskoncentrátumot, v. vaskomplexet. A vastartalmú tápot csak végső esetben, mert abban más is van, és ilyen kor már nem kell Nitrogén. de érdemes savanyítani is kissé a földjét a citrusnak.(pl. borkősav, v. híg kénsav). Ezt csak óvatossan.