Keresés

Részletes keresés

lalcus Creative Commons License 1999.06.03 0 0 95
Egy hir, szerintetek ebbol mit hall meg az atlagmagyarorszagi?
forras: index/hirek

Járványok Erdélyben
június 2. 21:08
(MR) Járványos betegségek ütötték fel a fejüket Erdély több településén. A szebeni
Baráthelyről 27 embert vittek kórházba agyhártya-gyulladás miatt. A Máramaros megyei
Felsőbányán 40 ember kapott májgyulladást. Az illetékesek a városka ivóvizének
szennyezettségével magyarázzák a tömeges megbetegedést. A bihari Feketebátoron
házivágásból származó sertéshús fertőzött meg trichinózissal 20 embert. Egyikük meghalt,
mert az orvosok felszerelés hiányában nem tudták időben megállapítani, hogy a disznóhúsból
átkerült féregbetegségről van szó.

czimbi Creative Commons License 1999.06.03 0 0 94
Helló Bogyó!

Örülök, hogy kellemes emlékeket ébresztett benned ez a topic és a fényképek (gondolom, a honlapom képeit nézted!), ha kedved és időd engedi, írj még!
Czimbi

Előzmény: bogyó (92)
stempi Creative Commons License 1999.06.02 0 0 93
Kedves ?! :)

Lennel olyan kedves es reszeletesebben beszamolnal az utadrol?
Koszonettel: stempi.

bogyó Creative Commons License 1999.06.02 0 0 92
Kösz czimbi a szárhegyi képeket.

A kastély belsejéről készült képen (az elsőn), a lovagterem talapzatával egyvonalban, a kép jobb szélén lehet látni az édesapám készítette szobrot. Három évig minden nyáron egy hónapot dolgozott rajta, ekkor én is ott nyaraltam, a tábor a kolostroban lakott. Felejthetetlen érzés....

bogyó

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 91
Sziasztok! Szinte lehetetlenség ezt mindet végigolvasni, de nagyon tetszett. Én két hete voltam kint először, de teljesen beleszerettem. Csíksomlyói Búcsú, Békás szoros, és Békás tó, valamint Szováta. Fantasztikus élmény volt, valahol az elején volt szó függőségről, stimm
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 90
Kedves Kincsevaros!

Nagyon megremisztett es elszomoritott a "batoritasod". De nem fogom feladni: nem menekulok el onnan "teljesen"- 100%-ig- orokre, hogy ertheto legyek. A SZULOVAROSOM!! Fenebe! Nehez az elet ;(. A bronz tablat a Matyas szoborcsoporton meg lattam: "Matyas kiraly a bunkok kiralya!" (sarkitva). Csak a Maria zaszlot nem veszik figyelembe, meg Kinizsinek a harcsa bajuszat, ami mindig is magyar jellegzetesseg volt es mindig is szurta a romanok szemet. Erdekes most eszre sem veszik :o!
Errol jut eszembe egy tortenet (ha nem illik ebbe a topicba, kerlek figyelmeztessetek):
'88 tajekan lehetett: edzesre igyekeztem, de hamarabb ertem be a varosba, igy leultem a Matyas szoborral szemben es nezegettem a diszmagyar pancelokat (na tessek, meg ez is!), mikor egy csoport kisiskolas allt meg elotte. A tanar nagy lendulettel meselt, en meg kozelebb mentem, hogy hallgassam (mindig is erdekelt a tortenelem). Kb. ezt mondta:"...es Matyas kiraly volt az egyik legnagyobb roman kiraly, mert meg Magyarorszagot is meghoditotta." Jo nagyot rohogtem, amire eleg csunya nezes volt a felelet. Szegeny alsos kolkok meg csak lestek, hogy mi olyan mulatsagos.
Bocs, hogy eltertem a targytol. Igyexem kovetni az eredeti targyat.
stempi.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 89
Szevasztok!
Nincs sok időm, így kifejezetten Stempihez szólnék.
Ha már Kolozsvár, készülj föl idegileg...
Szerintem, majd amikor Mátyás Királlyal szemben fogsz állni, vagy sétálsz majd a belvárosban, megint el fogank önteni a régi "aggresszív" indulatok. Lehet, hogy a lehető leghamarabb továbbállsz majd Gyergyó felé...
És ami a legszomorúbb eből a szempontból, az a JŐVŐ. És ez sajnos érinteni fogja Gyergyót is, meg Csíket is, meg a Szilágyságot is, ERDÉLYT, és ezzel együtt az egész térséget...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 88
Sziasztok!

Koszonom a jotanacsokat es a drukkolast.
Czimbi! Mikor atkoltoztunk ujrahonositast kertunk azon a naiv elgondolason, hogy igy gyorsabban fog talan lezajlani az egesz hajciho. Tevedtunk:'96-ban kaptuk meg az allampolgarsagot. Akkor vegeztem a technikusin, ugyhogy azonnal bevonultam, hogy tul lehessek rajta. S mivel anyai agon szekely ver folyik ereimben (Gyergyo melletti Ujfaluban vannak az anyai gyokerek/rokonok), hat a hatarorseget valasztottam. Egy ev mulva leszereltem, hosszu ideig munkakereses, aztan potolni kellett a penz nelkul eltoltott ido alatt felgyulemlett igenyeket. Most erett meg az ido is es en is, hogy hazamenjek. Par evvel ezelott ha lehetett volna, akkor sem engedett volna anyam, mert forr tinedzser fejjel, kerestem volna az alkalmat, hogy Funar polgarmestert kiiktassam. Nagyon gyuloltem azt a fickot es neha tomboltam tehetetlen duhomben, hogy milyen szornyszulotte valtoztatja at a varost a nacionalizmusaval. Mostmar, evek multaval egy kicsit megnyugodtam, anyam elfelejtette a multat ;), de ettol fuggetlenul remelem nem eszi Szegedre a fene azt a majmot :|. Na csak kibuggyant belolem a trutyi :)).
Tudom, hogy nem szamonkeres volt czimbitol, csak asszem lelkiismeret furdalas miatt irtam le az oneletrajzomat.
A kepeket meg junius masodik feleben tudom csak megcsinalni, mivel akkor kezdodik a szunet (alt. isk.-ban dolgozom). Viszont fajdalomdijul azoknak, akik kivancsiak ra, leforditom a kepek alatti roman kommentart.
Ha hazaertem otthonrol (jol fogalmazok ;(? ), igerem reszeletesen beszamolok a benyomasaimrol. Igyekezem nyitott szemmel jarni es csinalunk par jo fotot is: szuleim Szekelyfoldon en meg bejarom Kolozsvar dombosabb tajait (is). Ez az: ezert nem szeretek Kolozsvarral foglalkozni, mert honvagyam lesz ;(((.
Inkabb melozok egy kicsit hatha elfelejtem :).
stempi.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 87
Helló Stempi!

Üdv a topicban! Döbbenten olvastam, hogy '90 óta nem jártál otthon; hát én nemigen tudtam volna kibírni ennyi ideig! egy biztos, nem azt a Kolozsvár vár majd rád, amit otthagytál...hogy milyen élményeid lesznek, azt majd ha megosztod velünk, érdeklődve várjuk!

Ha időd és kedved van, berakhatod a képeket;azokban az időkben én Temesváron voltam, illetve próbáltam elhúzni a csíkot onnan, miután mindenre lőni kezdtek, ami mozgott; hál' istennek sikerült és otthon enyhén szólva keserű szájízzel néztem a tévéből a "bukaresti forradalmat, az egyetlen igazit"...azóta se tudjuk, hogy igazán mi is történt.

Ami a topicötletedet illeti, ez teljesen a te ügyed, ha úgy gondolod, hogy így megtalálsz valakit, hát próbáld meg! (Ugyanezt viszont a mostani két topic keretein belül is megteheted)A kezedben a döntés!
Czimbi
Czimbi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 86
Hahó Mijo!
Hát meg kell adni, a székelyek igencsak ragaszkodnak bevált ételeikhez és sokszor sikerül megsérteni a jóindulatú vendéglátót, aki esetleg ilyen, olyan főzelékkel, esetleg gyümölcslevesekkel próbálkozik náluk; vannak erről nekem is élményeim...hehe:-))
No, ami a pacalt illeti, azt ne, szigorúan tiltakozom én is ellene, tudniillik, a bakaság alatt számtalanszor kaptunk és minden bajom volt, már a látványától is; BRRRRR!
Czimbi
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 85
Pedig Erdélyben is ismerik a pacalt. Igaz, hogy főképp a románok, és levesnek: ciorba de burta. Aki szereti, azt mondja, hogy finom, de én sem eszem meg a pacalt semmilyen formában.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 84

Eszembe jutott egy szösszenet:
Székelyföldön egyszer volt egy olyan szűk esztendő, hogy még a halat is megették ...

( Gyergyói barátaim egy alkalommal Baján, miközben büszkén halászlét tálaltunk nekik.)

A pacalra meg kb. 10 éve: micsoda, a pacalt megeszik Magyarországon ? Mi meg el voltunk hűlve otthon mikor hallottuk azt a kegyetlenséget, hogy a börtönökben képesek pacalt adni a raboknak !

Mijo

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 83
Üdvözlünk a fedélzeten, drukkolok Neked, hogy ne érjenek túl nagy csalódások a hazamenetellel. Én '90 januárban jöttem, márciusban! mentem először haza, és, olyan érzéseim voltak hellyel-közzel, mintha nem is onnan jöttem volna el...
Van több skyexhez hasonló cím is, ha belenéztek a wesselenyi.com homepageba, ott van több is, például a drótposta, ami szerintem! az egyik legjobb. Attól tartok, hogy egy topic nem lenne elég széleskörű, ha alaposabban körülnézel az Erdéllyel kapcsolatos témákban, elég kevés a hozzászoló. Lehet az is, hogy többen olvasnak, mint írnak....
A kolozsvári forradalommal kapcsolatos képek biztos fognak néhány embert érdekelni, 89 decemberben én is fényképeztem, de fényt kapott a film....
Üdv. Petra
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 82
Sziasztok!

Ide is bekoszonok a Tasztal utan!
Kolozsvari vagyok es az elet ugy hozta, hogy '90 novembere- rov. kikoltozesunk ota, jul. 3. heteben fogok eloszor hazalatogatni! Nagyon izgatott vagyok.
Mikozben keresgeltem a neten regi kolozsvari haverok utan, rabukkantam egy cimre: www.skyex.com/hvm . Kulfoldon elo magyaroknak az adatait gyujti ossze, ill. regisztralhatod magad. Szerintem ez nagyon jo dolog (...lenne, ha minden magyar, aki szetszeledt a nagyvilagban tudna rola), foleg nekem, mert Iraeltol Amerikaig mindenfele szetszeledtek a haverok ;(.
Sajnos nincs annyi hozzaszolasom, hogy kulon (testver)topicot nyissak: "Szetszeledt magyar haverok keresik egymast!" cimmel. Ostobasagnak tartjatok az otletem? Magam reszerol, nagyon orulnek, ha ratalalnek valamilyen uton-modon elveszett pajtasokra ;(.
Meg mielott megkapnam czimbitol: tudom, hogy ez nem tarskereso rovat ;*), csak egy 5letet akartam felvetni.. Erdekel valakit 1989-es kepek a kolozsvari forradalom kibontakozasarol.? Meg '90 tavaszan kiadtak kommentarral egy kis fenykepes "beszamolot" a forradalom kolozsvari napjairol. Igeny eseten beszkennelem ahogy idom engedi...
Udv: stempi.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 81
Sziasztok!

Egy aprocska tanács azoknak akik gyalogtúrára indulnak a hegyekbe. Ha hatalmas juhászkutyával találkoztok, akkor várjátok meg amig előkerül a juhász. Legyen nálatok 1-2-3 csomag cigi (teljesen mindegy, hogy milyen), mert akkor pillanatok alatt visszahívja a kutyáit, és szabad az út. Ellenkező esetben, lehet, hogy 2-3 órát állva pihentek.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 80
Hát Amigo, örülök, hogy ilyen pozitív kihatása van a topicnak; a kérdésedre, kérésedre, hogy hol kezd, mivel nekem Gyergyó-vidék a szülőföldem és ott megvannak a kapcsolataim, hát kezd ott. Onnan minden nevezetesebb helyhez könnyen eljuthatsz, sok függ attól, hogy autóval, vagy gyalog, esetleg bringával akarod bejárni a vidéket; ha átböngészel egy térképet, majd látni fogod! Valahol már megadtam egy térképeket tartalmazó web címet, ott keresd Csík vármegyét! Ha érdekel az ajánlat, emilben keress meg!
Jó tervezgetést!
Czimbi
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 79

Oké Czimbi !

Ne hagyjátok a témát veszni.
GYERGYÓ és környéke a tiszta csúcs !
Most megnézem kik vannak a régi vizeken, remélem ott sem áll le az élet. Van még mondanivaló erről a csodálatos vidékről bőven, lehet hogy ez többet ér, mint egy útikalauz az oda látogató számára - sőt biztos vagyok benne, mert ennek van igazán életszerű tartalma a laza kötetlenségnek köszönhetően.

Drum bun !

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 78
Pesti vagyok, utoljára 10 éve jártam Kolozsváron. Föként az olyan dolgok maradtak meg bennem, hogy a vonaton nagyon nyomták az arcomat a fejem alatt lévö kispárnába belevarrt gyógyszerek dobozai, meg hogy hogyan gyöztük meg a vámost, hogy 10kg trappista sajt saját fogyásztásra kell... Szerencsére az újságokat nem vette észre. Hi-hi.
Mikor nagyobb lettem, ráeszméltem, hogy a nagymamám a saját szülövárosába útlevéllel ment HAZA és félnie kellett.
Tavaly bringatúrán voltam a Bihar-hegységben: a Pádis Európa legszebb karsztvidéke!!! Ne hagyjátok ki a Csodavárat, a Szamos-bazárt, az Eszkimó-barlangot sem! Ja, esökabátot vigyetek! Utba esik Szalonta, Nagyvárad, civilizált ember oda is ellátogat. Az állami pénzekböl épülö ort. templomokat leszámítva lassan fejlödik ez a vidék, de sok lehetöség rejlik benne.
Czimbi! Nagy ötlet volt a topic, kedvet kaptam újra egy erdélyi kiránduláshoz, talán Székelyföldre. Mit ajánlasz, hol kezdjem?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 77
Hat igen...en jartam Erdelyben ugy 4-5 eve (mar nem tudom pontosan)
szerintem foldrajzilag eszmeletlen szep! de tenyleg, en teljesen el voltam ajulva! sajna a falvak kivetelevel, no meg Brasso, a "kozossegi" elet (ertsd ezalatt a tobbi varost) igen ramaty: eszemeletlen allapotban vannak a varosok!!! az emberek, foleg a magyrajkuak, viszont annal baratsagosabbak...
nem szabad kihagyni a Gyilkos tot, v. a Bekas szorost, de a Hargitat sem...
a nagy negativum a korhazi ellatas volt: tortent ugyanis, hogy a tabor 1/3-a (20-25 ember) verhasban szenvedett miutan megettek azt a milanoit, ami egy 1 napon at a utzo napon allo buszban poshadt, merthogy elloptak a hust!
eleg vilagos volt?.... :))
na a lenyeg a lenyeg, hogy allitolag meg a magyar allapotoknal is rosszabb volt (allitolag, mert szerencsere en nem kerultem be a korhazba, es azert a magyar korhazak sem a legjobbak)

na ennyi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 76
Hahó Czimbi!
Tudod mire gondolok, az illuzió.. A nagy rózsaszín köd, amivel egyeseket meg lehet etetni. Van egy unokatestvérem, ők gyerekkorukban mindig hozzánk jártak nyaralni. Amikor megérkeztek, a mama, aki ott született, de a háború idején ittragadt, transzba esett, megcsókolta az édes anyaföldet és boldog volt. A gyerekei nem értették, hogy most mi történt a mamával, ők csak annyit értettek meg a dologból, hogy "jöttünk Erdélybe". A mamában bennevolt az elveszett paradicsom illuziója. Gyermekkora csodavilága. A háború előtti. Énbennem meg semmi illuzió nincs, nem volt csodavilág, semmi, egyszerűen megtanítottak túlélni és ezt itt kiválóan lehet kamatoztatni. Bocs, ha kicsit off és kusza, a lényeg a hozzászólásod alapján ez villant belém: ha egyeseknek illuziói vannak Erdéllyel kapcsolatban, hagyni kell őket is érvényesülni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 75
Hali Kincsesváros!

Te is azt mutatod, hogy nem lesz ez a topic egy beltenyészet, hisz te is új vagy; valahol örülök annak, mint topic nyitónak, hogy a nem idevalók elhúznak; az meg természetes, hogy van jónéhány lelkes ember, aki mindig felbukkan...ha ez így megy tovább, majd lassan kialakul egy jó kis társaság, ami majd össze is jöhetne valahol, valamikor...

Ha te "halomra" bizonyos gondolataival egyetértesz, semmi gond, csak nem írtál semmi konkrétat erről; habár mindenki sejti miről van szó; csak jobb, ha nevesíted ezeket, hisz akkor tudunk mi is érdemben reagálni ezekre a dolgokra. Ha hosszúra sikeredett a mondandód, az csak jó, hisz mutatja, hogy képes voltál végigolvasni a topicot.

Nagyon őszinte kitárulkozásokat, élményeket olvashattál, ezekkel szerintem senkiben nem keltettünk hamis Erdély-képet; minden negatív és pozitív oldalával együtt kerül terítékre Erdély és tapasztalhattad, hogy próbálunk megmaradni a kezdeti felhívás medrében. Néha el, elkanyarodunk egy kicsit, de a vezérfonalunk mindig megvan és ez azért nem semmi, ismerve rengeteg más topic hangnemét, átváltozásait.

Hogy mi olcsó és drága, milyen színvonalú Erdély a turistáknak, ezek nagyon jó felvetések; vannak ezen a területen tapasztalataim; néhány turistakategória a személyes élményanyagomból:
-Sok olyan ember van, aki tudja, hogy mi várja Erdélyben és nem azért megy oda, hogy korondi cserepek gyűjtsön, hanem lásd lalcus esetét, egyéb szálak kötik oda.
-Mások az utazási irodák áldozataként részesei lesznek egy 5-7-10 napos erdélyi ámokfutásnak, ami során persze rengeteg negatív élménnyel is gazdagodnak (nem tudsz leszállni a buszról a kéregető cigánygyerekek miatt, rosszak az utak, szemetesek, lerobbantak a városok,stb.). Kérdem én, ebben az esetben ki a hibás, aki belemegy egy ilyen hiéna cég kelepcéjébe, vagy maga az utazási iroda a fütöt okádó, másodosztályú bérelt buszaival?

-És van az elmaradhatatlan újgazdag réteg, aki legtöbbször jobb volna, ha Spanyolországot választaná; de nem, ők Erdélybe is elmennek, Korfu és a többi egzotikum után, hisz volt a szomszéd is és "a még csak két éve bidéhez szokott feneke" nem viseli el a kinti pottyantós WC-ket, a legtöbbször tényleg a magyarországi átlag alatti körülményeket, hisz az olyan "égő és minden...".

Nehéz kiépíteni egy olyan infrastruktúrát a semmiből, ami minden Erdélybe látogató igényének megfelel, ilyet nem is lehet, akit megfog Erdély varázsa, az nem azért megy vissza, hogy kereskedjen, benzint tankolhasson, mert (még, de nem sokáig!) ott olcsóbb a benzin, az valami mást talált ott és az a valami mindig visszaviszi. Ezt a "valamit" egy jópáran egészen jól körülírták, de senki sem tudja ezt igazán a maga soraiban itt megnevezni; Tamási Áronnak ez jobban sikerült...idézte is lalcus a másik topicban, hadd ne ismételjem most én is!
Czimbi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 74
Bocsi, egy "m" "n"-re sikerult - sajnos a hibanak ertelme is van. Igy az 5.-os "Nem ellenzem...". Amugy, szerintem az uzenetem "hangvetele" is kisse "halomra"-os - es eleg hosszu. Igy nem szaporitom a szot, csak annyit mondok, hogy a megjelolt levelezotarsunk MONDANIVALOJAVAL ertek VALAHOL egyet. Nem a HANGVETELEVEL, nem a STILUSAVAL, A LENYEGEVEL.
Felreertes ne essek, en is ugyanugy ragoszkodom ahhoz, ami nekunk kedves. De ennek a ragaszkodasnak a megnyilvanulasaival nem mindig ertek egyet.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 73
Szia, megkapod első válaszodat, és szeretném, ha megmagyaráznád, hogy mire gondoltál az 5. pont megírásakor. Amúgy meg biztos nagy vitát fogsz kavarni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 72
Sziasztok!
Nos, hat elolvastam en is...
Igy hat "beeresztenek" nehany megjegyzest.

1. Orvendek ennek a forumnak. Orvendek, ha szoba kerul egyeltalan ez a tema, barhol, barmikor.
Kerdes: Mit szoltok, miert van ez igy? Kulonben elismerem, hogy az hogy "Hazsongard", "Hargita", "Segesvar" - es HOSSZAN folytathatnam - csak nekunk ertelmezettek, nem varom el senki kivulallotol, hogy ezeket EGY "kohalombol", EGY "hegybol", EGY "varrombol" felminositse. Elismerem, hogy az elobbibol "latvanyosabbak" is vannak a VILAGON, az Alpok szebb, hogy az nemet es eszak-olasz varak is.
Nagyon jo, hogy orizzuk a "szellemiseget", de nem kellene atugorjunk a lo tulso oldalara. Ha "reklamozunk", talan ne keltsunk hamis benyomasokat. Igaz ugyan, hogy a "hortobagyi nemzeti park" es az erdelyi hegyek kozott hatalmas kulonbseget merek folfedezni. (no meg az atalgos magyarorszagi barokk templom, es az erdelyi regi varteplomok kozott, a "falusi asszonykorusok" es egy eredeti "bandak" kozott - nem akarok senkit serteni mindenhol meg kell orizni azt, ami van: itt is, ott is). DE ez nem az Alpok, nem bajor kastely, es nem vetekszik a "latvanyban" vilagszinten.
Kb ugyanazok az aranyok MO~ Erdely~ vilagszint - ebbol a szempontbol

2. Sajnalom, hogy mindannyiszor, ahanyszor az 1. eszrevetel ervenyben van, elegge "zartkoru" tarsasag alakul ki. Itt is ezt birtam eszrevenni. A "kivulallok" vagy "Erdely-szimpatizansok", vagy jovendobeli szimpatizansok. Aki nem az (csak kivancsiskodo), az menten sarkonfordul, valami "Pfuuuujj, hova kerultem??!!" kisereteben. Lasd a gavrilo-t.
Kerdes: Ezek utan vajon mi a "magyar nemzet" - ha egyaltalan van ilyen.

3. A magyarorszagiakrol alkotott velemenyhez csak annyit, hogy talan az erdelyiek is hibasak valamelyest, hogy ez a reakcio a magyarorszagiak reszerol. Persze leszamitva a nagyon is jogos es helyenvalo "atlag-magyarorszagi kulturszintet". Bocs, tisztelet a kiveteleknek, mert vannak szep szammal.

4. Vajon Erdelyben csak turizmusbol all (meg neprajzbol)? Szerintem nem. Csak, a turizmus, a neprajz, a "tortenelem" szep. A tobbi nem...

4.1 Erdelyi olcsosag a turizmusban. Sokszor hallottam "Ah, Gorogorszag, Spanyolorszag olcsobb". Leszamitom a "ott meg meg tenger is van, meg az utak jok, meg az apartman, meg a melegviz...", de ehhez lasd a 3. pontot.

5. Mint kiderul, nem igazan ellemzem "halomra" levelezotarsam velemenyet, sot. Szerintem valahol igaza is van...

6. Otthon "bozgorok" vagyunk. De vajon itt Magyarorszagon, a "(mostoha-)Anyaorszagban"??????? Teny hogy kulonbozunk, es ezt buszken vallajuk, de most itt a megkulonboztetesrol beszelek...

Ha nem is sikerult "feldobnom a hangulatot", de talan kivaltok egy-ket hozzaszolast.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 71
Nyugi, Czimbi!
Vedd már észre, hogy csak "szivat", de halomra ez a hapsi. Nem akar ő semmi mást, csak feldobni a témát. Amúgy meg már mindenről beszélünk, csak a lényegről nem. Az eredeti kérdés ugye az volt, hogy "jártál-e már Erdélyben?".
Épeszű ember, ha elolvassa, akkor a földrajzi fogalomra gondol. Mások meg egymást gyilkolják.. halomra. Ugye Czimbi, te is földrajzilag-idegenforgalmilag gondoltad? Amúgy meg beszélgethetünk arról is, hogy milyen Erdély ábrázolása a XVIII. század prózájában, de ennek aligha fognak örülni azok, akik csak a vitatkozás kedvéért topicskolnak.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 70
Kadarka!
Annyira plasztikusan írtad le a sétáidat, hogy mivel eléggé vizuális típus vagyok,egyből indultam volna én is az otthoni, jól megszokott Magasbükkre; ilyenkor indul a gombaszezon, vargánya (otthon hirip a neve), csirkeláb, fenyőalja, rókagomba; ott várnak a csendes, friss szagú, érintetlen rengetegben, ahol max. néha egy két erdésszel, pásztorral, vagy jó esetben néhány riadt őzsutával találkozol egész napi barangolásod alatt, ez most túl sok, abba is hagyom, mert még jó egy hónap van, míg ezt kivitelezhetem...addig ücsörgök a képernyő előtt, húzom az igát és néha beleolvasok ezekbe a beszámolókba; ezek az írások egészen feldobnak!

Úgy néz ki, hogy a Törzsasztalon elhelyezett "Erdély saláta" teljesen elvesz a sok semmitmondó téma között, ezért most csináljunk mi is úgy, mint Nyírőék: "uccuúú, vissza ide, a jól bevált helyünkre! Jelszó: Gyere velünk vissza!"

Mindenkit nyilvánosan megkérek arra, hogy szóljon, akinek tud (és aki érintett volt e topicban) emilben erről a dologról; sajnálom, hogy belehúztam a társaságot ebbe a topicváltásba; az eset tanulsága, hogy "járt utat a járatlanért...!" Viszont a lényeg, hogy minden Erdéllyel kapcsolatos véleménynek adjunk helyet, most már itt, az "ősi" helyen!
Üdv mindenkinek, ha van köztetek, olyan, aki volt a csíksomlyói búcsún, írjon nekünk a benyomásairól!
Czimbi

U.i: Írjatok egymásnak erről!!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 69
Sziasztok!
A legutóbbi jelentkezésem óta volt itten kisebb-nagyobb vita. Sajnos nincs időm arra, hogy érdemben hozzászóljak, így aztán maradok az élményeim leírásánál.
Czimbi! Nem volt rossz ötlet a Törzsasztalon indítani, de ha tényleg eltűnt, akkor én itt maradok. (Azért is, mert egy nagyobb körű, intenzívebben üzemelő topicot sajna, nem bírnék követni.)

Más.
Madarasi nyaralásaim idején minden este felsétáltam valamelyik hegytetőre. Vagy a Madarasra vagy a közelebbi Mihály havasra. Puha mohapárnákon ücsörögve jól el lehet tölteni az időt naplementétől a teljes sötétig és hallgatni a csendet, jó mélyeket lélegezni a sajátos, csak a havasokra jellemző, illatokkal teli levegőből.
Aztán a menedékházban neki lehet állni borozni, összedobni egy jó rántottát, ha lehet rókagombával és jó barátok társaságában kellemesen tölteni az éjszakát. Megrészegedve akár, bár ez nem szükségszerű. :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 68
Az Erdélyi saláta a Törzsasztalon egy nap alatt le került az első 50 közül. Lehet, hogy itt kellene inkább folytatni ezt a topicot.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 67
Mindenkinek!

Többen is felvetették, hogy jó volna egy új, sokkal bővebb és színesebb topic Erdély-témában, ennek folyamodványaképpen megnyitottam a Törzsasztalban az "Erdély-saláta" topicot, ahol most már bármi jöhet, egy szempont van csak: valami úton módon kapcsolódjon a hozzászólásod Erdélyhez!
Az itteni topic természetesen tovább működik!
Czimbi

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 66
Ja persze ez a topic is jó, bár másnak indult. Dehát "ember tervez..." :))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!