Még egy kis adalék a külföldiek Erdélyből való elriasztására, mondják, hogy a románok lopnak.
Tudom, mert Bukarestben az öcsém táskáját is kivágták. De, hogy ebből messzemenő következtetéseket lehetne levonni, az túlzás.
Ma a Moszkva térről jöttem a 4-es villamossal a Jászai Mari térre, úgy a sziget magasságában 3 szolis szépfiú elkezdett kotorni egy konszolidált urinő válltáskájában. Megszólalt valaki, hogy fejezzék már be, erre az egyik-gondolom a főnök- üvölteni kezdett. "Maga rasszista, utálja a cigányokat?, vegyen szemüveget, ébredjen fel stb., a többit nem írom le, mert kimoderálják.
És mindez Budapest, 1999 június 4-én délelőtt. Akkor inkább a Fogarasi-havasok lábánál, az innencső oldalon.
Lalcus!
Most nem akarok semmi rendkívüli, turistaszezonhoz kapcsolódó érdekekről, lobbikról fejtegetésekbe bocsájtkozni, de hát ilyenkor nekem a száraz tények mellett ilyen dolgok is eszembe jutnak!
Szóval van itt is elég gond, a menetrend szerint érkező szalmonella járványok, a sertéspestis, no de inkább hírértékű és döbbenetes a belgiumi botrány; minden kutyasz.rral megetetik egymást ott is és még az eset után két hónapig hazudnak, titkolóznak az illetékesek...hát ennyit az Úniós egészségügyi szabványokról; ezt miért nem domborítják ki pl. az Indexben?!
Jól szóla Petra: "Kenyeret és cirkuszt a népnek!" ezt naponta töménytelen mennyiségben kapjuk, csak a nagy baj, hogy azt amit az ember évekig épít, egy ilyen hírrel pillanatok alatt lerombolják...
Lalcus, ráestél az "ok" gombra? (no, úgy jártál, mint a román a székelybácsi bicskájával, "...beleesett, aztán még hétszer!")
Summázva, akit Erdély érdekel, elmegy, függetlenül az ilyen hírektől; a tavaly pl. a Duna deltájának szétszórt településeiben járványok voltak, megnézhettünk egy lepratelepet is, valahol szintén a Duna partján, aztán a fertőző májgyulladás következett, ezt szépen sorba lehet rendezni....különben imádtam nézni - még otthon Erdélyben, Temesváron éltem ezt át - a francia, holland, német és egyéb segélyszállítmányokkal érkezők fejét, azt a döbbenetet az arcukon, mikor látták, hogy azért Erdélyben is ismerik urambocsá az angolvécét és érdekes, hogy azért telefonok is vannak és áram is van és nem AIDSes minden második ember, pedig ők aztán jól felszerelkeztek, hoztak maguknak is gumikesztyűt!! Bizony!! Nagyon rendesek, de rettenetesen sötétek és alulinformáltak első körben (utána ez javul, szerencsénkre..) és nagyrészt a média teszi ezt, mert ugye, milyen hálás témát adott az az AIDSes árva, debil gyerekeket és "ápolóikat" bemutató dokumentumfilm kismillió stábnak.
Hát egyelőre ennyit erről; azt hiszem, mindenkinek van erről véleménye, segít a média a topicunkon, kezünkbe adja a témát, igaz szivesebben olvastam volna másról...:-((
Minél véresebb egy hír, meg megdöbbentőbb, annál jobban eladható. Nyitottam egy topicot a tasztalon, "Tudósítók" címen, abban megtalálható néhány reagálás ezekre. Ha ráértek, kukkintsatok be, kíváncsi lennék a véleményetekre. Meg a Politikában is van egy jó topic, román az index, na ott is jó kis vélemények vannak. azt viszont nem én nyitottam.
A hirek errol szolnak mindenutt a vilagon. Csak minket bant az, hogy Erdelyrol csak ez jut ki, de a tobbi orszagokrol is csak ezt latjuk a hiradoban. Termeszetesen nem tesz jot a hirnevnek, de ezen nemigen tudunk valtoztatni.
Szerintetek a lenti hirbol mit hall meg az atlagmagyarorszagi?
forras: index/hirek
Elszomorit, hogy szinte csak ilyen hirek erkeznek, esetleg egyket RMDSZ hir, nagyritkan szenzaciohajhasz Funar riogatasok.
Ezert nem emberkozeli, sot vadkeleti kuriozum az atlagmagyarnak Erdely.
A hir:
Járványok Erdélyben
június 2. 21:08
(MR) Járványos betegségek ütötték fel a fejüket Erdély több településén. A szebeni
Baráthelyről 27 embert vittek kórházba agyhártya-gyulladás miatt. A Máramaros megyei
Felsőbányán 40 ember kapott májgyulladást. Az illetékesek a városka ivóvizének
szennyezettségével magyarázzák a tömeges megbetegedést. A bihari Feketebátoron
házivágásból származó sertéshús fertőzött meg trichinózissal 20 embert. Egyikük meghalt,
mert az orvosok felszerelés hiányában nem tudták időben megállapítani, hogy a disznóhúsból
átkerült féregbetegségről van szó.
Egy hir, szerintetek ebbol mit hall meg az atlagmagyarorszagi?
Járványok Erdélyben
(MR) Járványos betegségek ütötték fel a fejüket Erdély több településén. A szebeni
Baráthelyről 27 embert vittek kórházba agyhártya-gyulladás miatt. A Máramaros megyei
házivágásból származó sertéshús fertőzött meg trichinózissal 20 embert. Egyikük meghalt,
mert az orvosok felszerelés hiányában nem tudták időben megállapítani, hogy a disznóhúsból
Járványok Erdélyben
Járványok Erdélyben
Járványok Erdélyben
Járványok Erdélyben
Járványok Erdélyben
Járványok Erdélyben
Járványok Erdélyben
Örülök, hogy kellemes emlékeket ébresztett benned ez a topic és a fényképek (gondolom, a honlapom képeit nézted!), ha kedved és időd engedi, írj még!
Czimbi
A kastély belsejéről készült képen (az elsőn), a lovagterem talapzatával egyvonalban, a kép jobb szélén lehet látni az édesapám készítette szobrot. Három évig minden nyáron egy hónapot dolgozott rajta, ekkor én is ott nyaraltam, a tábor a kolostroban lakott. Felejthetetlen érzés....
Sziasztok! Szinte lehetetlenség ezt mindet végigolvasni, de nagyon tetszett. Én két hete voltam kint először, de teljesen beleszerettem. Csíksomlyói Búcsú, Békás szoros, és Békás tó, valamint Szováta. Fantasztikus élmény volt, valahol az elején volt szó függőségről, stimm
Nagyon megremisztett es elszomoritott a "batoritasod". De nem fogom feladni: nem menekulok el onnan "teljesen"- 100%-ig- orokre, hogy ertheto legyek. A SZULOVAROSOM!! Fenebe! Nehez az elet ;(. A bronz tablat a Matyas szoborcsoporton meg lattam: "Matyas kiraly a bunkok kiralya!" (sarkitva). Csak a Maria zaszlot nem veszik figyelembe, meg Kinizsinek a harcsa bajuszat, ami mindig is magyar jellegzetesseg volt es mindig is szurta a romanok szemet. Erdekes most eszre sem veszik :o!
Errol jut eszembe egy tortenet (ha nem illik ebbe a topicba, kerlek figyelmeztessetek):
'88 tajekan lehetett: edzesre igyekeztem, de hamarabb ertem be a varosba, igy leultem a Matyas szoborral szemben es nezegettem a diszmagyar pancelokat (na tessek, meg ez is!), mikor egy csoport kisiskolas allt meg elotte. A tanar nagy lendulettel meselt, en meg kozelebb mentem, hogy hallgassam (mindig is erdekelt a tortenelem). Kb. ezt mondta:"...es Matyas kiraly volt az egyik legnagyobb roman kiraly, mert meg Magyarorszagot is meghoditotta." Jo nagyot rohogtem, amire eleg csunya nezes volt a felelet. Szegeny alsos kolkok meg csak lestek, hogy mi olyan mulatsagos.
Bocs, hogy eltertem a targytol. Igyexem kovetni az eredeti targyat.
stempi.
Szevasztok!
Nincs sok időm, így kifejezetten Stempihez szólnék.
Ha már Kolozsvár, készülj föl idegileg...
Szerintem, majd amikor Mátyás Királlyal szemben fogsz állni, vagy sétálsz majd a belvárosban, megint el fogank önteni a régi "aggresszív" indulatok. Lehet, hogy a lehető leghamarabb továbbállsz majd Gyergyó felé...
És ami a legszomorúbb eből a szempontból, az a JŐVŐ. És ez sajnos érinteni fogja Gyergyót is, meg Csíket is, meg a Szilágyságot is, ERDÉLYT, és ezzel együtt az egész térséget...
Koszonom a jotanacsokat es a drukkolast.
Czimbi! Mikor atkoltoztunk ujrahonositast kertunk azon a naiv elgondolason, hogy igy gyorsabban fog talan lezajlani az egesz hajciho. Tevedtunk:'96-ban kaptuk meg az allampolgarsagot. Akkor vegeztem a technikusin, ugyhogy azonnal bevonultam, hogy tul lehessek rajta. S mivel anyai agon szekely ver folyik ereimben (Gyergyo melletti Ujfaluban vannak az anyai gyokerek/rokonok), hat a hatarorseget valasztottam. Egy ev mulva leszereltem, hosszu ideig munkakereses, aztan potolni kellett a penz nelkul eltoltott ido alatt felgyulemlett igenyeket. Most erett meg az ido is es en is, hogy hazamenjek. Par evvel ezelott ha lehetett volna, akkor sem engedett volna anyam, mert forr tinedzser fejjel, kerestem volna az alkalmat, hogy Funar polgarmestert kiiktassam. Nagyon gyuloltem azt a fickot es neha tomboltam tehetetlen duhomben, hogy milyen szornyszulotte valtoztatja at a varost a nacionalizmusaval. Mostmar, evek multaval egy kicsit megnyugodtam, anyam elfelejtette a multat ;), de ettol fuggetlenul remelem nem eszi Szegedre a fene azt a majmot :|. Na csak kibuggyant belolem a trutyi :)).
Tudom, hogy nem szamonkeres volt czimbitol, csak asszem lelkiismeret furdalas miatt irtam le az oneletrajzomat.
A kepeket meg junius masodik feleben tudom csak megcsinalni, mivel akkor kezdodik a szunet (alt. isk.-ban dolgozom). Viszont fajdalomdijul azoknak, akik kivancsiak ra, leforditom a kepek alatti roman kommentart.
Ha hazaertem otthonrol (jol fogalmazok ;(? ), igerem reszeletesen beszamolok a benyomasaimrol. Igyekezem nyitott szemmel jarni es csinalunk par jo fotot is: szuleim Szekelyfoldon en meg bejarom Kolozsvar dombosabb tajait (is). Ez az: ezert nem szeretek Kolozsvarral foglalkozni, mert honvagyam lesz ;(((.
Inkabb melozok egy kicsit hatha elfelejtem :).
stempi.
Üdv a topicban! Döbbenten olvastam, hogy '90 óta nem jártál otthon; hát én nemigen tudtam volna kibírni ennyi ideig! egy biztos, nem azt a Kolozsvár vár majd rád, amit otthagytál...hogy milyen élményeid lesznek, azt majd ha megosztod velünk, érdeklődve várjuk!
Ha időd és kedved van, berakhatod a képeket;azokban az időkben én Temesváron voltam, illetve próbáltam elhúzni a csíkot onnan, miután mindenre lőni kezdtek, ami mozgott; hál' istennek sikerült és otthon enyhén szólva keserű szájízzel néztem a tévéből a "bukaresti forradalmat, az egyetlen igazit"...azóta se tudjuk, hogy igazán mi is történt.
Ami a topicötletedet illeti, ez teljesen a te ügyed, ha úgy gondolod, hogy így megtalálsz valakit, hát próbáld meg! (Ugyanezt viszont a mostani két topic keretein belül is megteheted)A kezedben a döntés!
Czimbi
Czimbi
Hahó Mijo!
Hát meg kell adni, a székelyek igencsak ragaszkodnak bevált ételeikhez és sokszor sikerül megsérteni a jóindulatú vendéglátót, aki esetleg ilyen, olyan főzelékkel, esetleg gyümölcslevesekkel próbálkozik náluk; vannak erről nekem is élményeim...hehe:-))
No, ami a pacalt illeti, azt ne, szigorúan tiltakozom én is ellene, tudniillik, a bakaság alatt számtalanszor kaptunk és minden bajom volt, már a látványától is; BRRRRR!
Czimbi
Pedig Erdélyben is ismerik a pacalt. Igaz, hogy főképp a románok, és levesnek: ciorba de burta. Aki szereti, azt mondja, hogy finom, de én sem eszem meg a pacalt semmilyen formában.
Eszembe jutott egy szösszenet:
Székelyföldön egyszer volt egy olyan szűk esztendő, hogy még a halat is megették ...
( Gyergyói barátaim egy alkalommal Baján, miközben büszkén halászlét tálaltunk nekik.)
A pacalra meg kb. 10 éve: micsoda, a pacalt megeszik Magyarországon ? Mi meg el voltunk hűlve otthon mikor hallottuk azt a kegyetlenséget, hogy a börtönökben képesek pacalt adni a raboknak !
Üdvözlünk a fedélzeten, drukkolok Neked, hogy ne érjenek túl nagy csalódások a hazamenetellel. Én '90 januárban jöttem, márciusban! mentem először haza, és, olyan érzéseim voltak hellyel-közzel, mintha nem is onnan jöttem volna el...
Van több skyexhez hasonló cím is, ha belenéztek a wesselenyi.com homepageba, ott van több is, például a drótposta, ami szerintem! az egyik legjobb. Attól tartok, hogy egy topic nem lenne elég széleskörű, ha alaposabban körülnézel az Erdéllyel kapcsolatos témákban, elég kevés a hozzászoló. Lehet az is, hogy többen olvasnak, mint írnak....
A kolozsvári forradalommal kapcsolatos képek biztos fognak néhány embert érdekelni, 89 decemberben én is fényképeztem, de fényt kapott a film....
Üdv. Petra
Ide is bekoszonok a Tasztal utan!
Kolozsvari vagyok es az elet ugy hozta, hogy '90 novembere- rov. kikoltozesunk ota, jul. 3. heteben fogok eloszor hazalatogatni! Nagyon izgatott vagyok.
Mikozben keresgeltem a neten regi kolozsvari haverok utan, rabukkantam egy cimre: www.skyex.com/hvm . Kulfoldon elo magyaroknak az adatait gyujti ossze, ill. regisztralhatod magad. Szerintem ez nagyon jo dolog (...lenne, ha minden magyar, aki szetszeledt a nagyvilagban tudna rola), foleg nekem, mert Iraeltol Amerikaig mindenfele szetszeledtek a haverok ;(.
Sajnos nincs annyi hozzaszolasom, hogy kulon (testver)topicot nyissak: "Szetszeledt magyar haverok keresik egymast!" cimmel. Ostobasagnak tartjatok az otletem? Magam reszerol, nagyon orulnek, ha ratalalnek valamilyen uton-modon elveszett pajtasokra ;(.
Meg mielott megkapnam czimbitol: tudom, hogy ez nem tarskereso rovat ;*), csak egy 5letet akartam felvetni.. Erdekel valakit 1989-es kepek a kolozsvari forradalom kibontakozasarol.? Meg '90 tavaszan kiadtak kommentarral egy kis fenykepes "beszamolot" a forradalom kolozsvari napjairol. Igeny eseten beszkennelem ahogy idom engedi...
Udv: stempi.
Egy aprocska tanács azoknak akik gyalogtúrára indulnak a hegyekbe. Ha hatalmas juhászkutyával találkoztok, akkor várjátok meg amig előkerül a juhász. Legyen nálatok 1-2-3 csomag cigi (teljesen mindegy, hogy milyen), mert akkor pillanatok alatt visszahívja a kutyáit, és szabad az út. Ellenkező esetben, lehet, hogy 2-3 órát állva pihentek.
Hát Amigo, örülök, hogy ilyen pozitív kihatása van a topicnak; a kérdésedre, kérésedre, hogy hol kezd, mivel nekem Gyergyó-vidék a szülőföldem és ott megvannak a kapcsolataim, hát kezd ott. Onnan minden nevezetesebb helyhez könnyen eljuthatsz, sok függ attól, hogy autóval, vagy gyalog, esetleg bringával akarod bejárni a vidéket; ha átböngészel egy térképet, majd látni fogod! Valahol már megadtam egy térképeket tartalmazó web címet, ott keresd Csík vármegyét! Ha érdekel az ajánlat, emilben keress meg!
Jó tervezgetést!
Czimbi