Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2005.11.10 0 0 384

 

Fát,fát... :-)))

 

Az én "bokromnak" az édes szülője már fa(Farkasréten lakik), fiatal korában párszor Ő is kifagyott. :-)

Aszongyák hogy a barna jobban bírja a hideget.

Előzmény: földiboszorka (378)
bombaba Creative Commons License 2005.11.09 0 0 383

Szia,

sztem nemcsak a formájától - mármint hogy fa vagy bokor - függ, hogy elfagy-e télen vagy nem, sokkal inkább a helytől. Nekem kb 30 éve van fügebokrom, de még egyszer sem ettem róla termést. (Nem takarom télre.)

A variációk a  következők voltak:

- elfagyott télen, majd kihajtott.

- nem fagyott el télen, de az áttelelt rügyekből fejlődött fügék lehullottak zsenge gyermekkorukban, majd a másodtermés szintén (a kevés eső miatt). Pl. az idén egész sokáig birták, még kb 2 cm-es fügéket is láttam rajta, aztán meg semmit.

A terület fekvése elvileg ideális (az ország déli része), de ez a konkrét hely nagyon nem ok. Viszont innen kb 80 méterre - majd minden oldalról 2 méteres kőfallal körülvett helyen  - van egy füge, kb 4 m magas és most is hemzsegnek rajta a gyümik. A városban van egy út, ahol az épületek déli oldalán vannak fügebokrok (2-4 m magasak). Senki nem foglalkozik velük (én szoktam arra járni, meg gondolom, sokan mások érés idején), nem takargatja őket és nőnek, mint a vadalma. Egy évre emlékszem, amikor tövig visszafagytak, de azt is túlélték.   

 

Előzmény: trachycarpus (380)
Évi5 Creative Commons License 2005.11.09 0 0 382

Szia mergez!

 

Én jelentkeznék de sajnos/szerencsére vidéki vagyok. Így sajnos, kimaradok ebből, Pestre nagyon-nagyon ritkán járok.

 

Anyukám télálló narancsa lepottyant a fácskáról. Teljesen zöld volt még. Kb egy-másfél hete pottyant le, azóta anyukám a szobában napoztatja, hátha beérik. Ha kényszeredetten is, de azért érik, legalábbis már sárgul. Nem tudom, hogy mi lesz belőle, pedig már kezdtünk örülni, hogy megkóstolhatjuk a citrancsot.

 

A datolyaszilváim szépen sárgulnak már, kezdenek narancsossá válni. Még kell nekik azért egy-két hét, mire teljesen beérnek.

 

Nálad mi a helyzet a növényeiddel?

Előzmény: mergez (375)
GuMiSZu Creative Commons License 2005.11.09 0 0 381

Szia!

 

Engem érdekelne a télálló citrom mag :)

Hány év alatt nő meg kertképessé?

 

gumiszu kuckac vipmail.hu

 

 

Előzmény: mergez (375)
trachycarpus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 380
Én is fát akarok! Jelenleg dézsában van, kb. 1.4 m-en ágazik el, szépen vastagszik a törzse. Ha jól megerôsödik /talán '07 tavasz/ , akkor kiültetem, és az elágazásig fogom bebugyolálni jó durván, hogy odáig tuti megmaradjon... Fügetartók, szerintetek???
Előzmény: földiboszorka (378)
Tozatu Creative Commons License 2005.11.08 0 0 379
A tövét kupacold fel homokkal.
Előzmény: kiwancsi (377)
földiboszorka Creative Commons License 2005.11.08 0 0 378
ezt tudom, de én fát szeretnék, nem bokrot
Előzmény: kiwancsi (377)
kiwancsi Creative Commons License 2005.11.08 0 0 377

 

 

Tudomásom szerint nincs tuti fagyálló, viszont ha már nem nagyon kicsi, ha elfagy is, tőből kihajt. Persze csak hallottam. :-)

 

Úgy nézem én meg nem tudom már idén betakarni a fügémet.

Mit tanácsoltok mit tegyek vele?

 

Előzmény: földiboszorka (376)
földiboszorka Creative Commons License 2005.11.06 0 0 376
szóval, melyik füge tuti télálló?
mergez Creative Commons License 2005.10.25 0 0 375
Potyognak a télálló citromom termései, lehet értük jelentkezni! : )
No, szóval akinek kell, azzal szívesen találkozom, kap pár szem termést. Sorry, de nem akarok a magokkal vacakolni, hogy kiszedjem nektek. Aki vidéken lakik, attól elnézést, de postán nem akarok küldeni, de mondom: ha Pesten jártok, szívesen találkozom bárkivel. Esetleg ha van valamilyen magotok, vagy más apróság cserébe, azt szívesen veszem.
bombaba Creative Commons License 2005.10.20 0 0 374

Hűűűűha!

Én is szeretnék egy ilyet, egész télen ellátna kajával! Ez praktikusabb, mint az alma vagy a körte, stb, amiket le kell szedni. És még ráadásul csutkája sincs.

Előzmény: Évi5 (373)
Évi5 Creative Commons License 2005.10.20 0 0 373

Ezt a képet a neten találtam:

Datolyaszilva hó alatt. Ezek szerint, nem árt neki a hideg, rajtahagyhattam volna még a fán. Na, mindegy. Visszaragasztani nem tudom, jövőre majd fennhagyom a fán.

 

Előzmény: Évi5 (372)
Évi5 Creative Commons License 2005.10.20 0 0 372

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, biztatást.

Ha hazamegyek, belerakom őket egy dobozba az almával. Érlelődjenek.

 

Mergez: Én is sokat vacilláltam, hogy mikor szedjem le, de az időjósoknak hittem (rosszul tettem, hiszen nem vált be a jóslatuk), hogy éjszaka fagy lesz. Ha megfagy, nem tudom, hogy utána mi lett volna belőle. Az egyik könyvemben azt olvastam, hogy akkor kell leszedni, mikor még kemény, de már sárgul, és nem érte erős lehülés. Hogy ez az utóbbi mit jelent celsius fokban, nem tudom.

 

Majd meglátjuk, mi lesz így belőle. Ha nem sikerül szépen megérlelni, akkor jövőre másképpen próbálkozok.

 

Gratulálok a sikeres keltetéshez. Remélem, szépen felnő, nem növekedés közben gondolja meg magát, hogy ő is csatlakozik a néhai tesókhoz.

Sok sikert!

Üdv

Évi

mergez Creative Commons License 2005.10.19 0 0 371
Évi, szerintem túl korán szedted le a terméseket! Tudom, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de bőven fenthagyhattad volna még őket. Pláne, amíg ilyen szép napos idő van. Nem messze tőlünk van egy ilyen fa egy kertben, ahol még lombhullás után is fent vannak a gyümik. No akkor már szép sárgák. Pár éve Rijekában láttam egy hatalmas datolyaszilva fát, volt vagy 7-8 méteres. Legközelebb, ha arra járok, lefotózom. Nagyon szép volt. Addig itt a legutóbbi csírázásom, egy japánnaspolya. Nagy nehezen kicsírázott kb. 10-15 magból egy:

Előzmény: Évi5 (356)
Tozatu Creative Commons License 2005.10.19 0 0 370

Szia,Évi!

A korábbi kint telel, lehet másfél méteres, mert alig nőtt, elfagyott korábban. Remélem az új tavasszal behozza a lemaradást. Az alma biztos begyorsítja az érést, lehet már Mikulásra falatoztok. 

Előzmény: Évi5 (366)
bombaba Creative Commons License 2005.10.19 0 0 369

Évi5,

a gyümi érési ideje október-november.  Akkor érett (a fán), ha a szine csillogó narancssárga, a bőre átlátszó, és könnyen letörhető.

Betakaritás után utánérlelés szükséges, melynek folyamán a tannintartalma elbomlik, mert csak teljesen éretten fogyasztható.

Tárolása: kartondobozba helyezni a hibátlan darabokat (ne érjenek egymáshoz), száraz helyen kell tartani. Az érés gyorsitható, ha néhány almát helyezünk közéjük, amik acetilént és etilént bocsátanak ki.

(A fentieket Neked kerestem olasz oldalakon, merthogy ők nagy termelők.)

Én a dobozos kivit, amit éretlenül árulnak, nylonzacskóba szoktam kötni 1-2 alma társaságában, jól bekötve a zacsit. A kivi eredeti éretlenségétől függően pár nap-egy hét után már ehető állapotuvá válnak. Valószinü a kaki is igy működik.

 

 

Előzmény: Évi5 (365)
iglice Creative Commons License 2005.10.19 0 0 368

Korábban bajlódtam én is a gyümölcsök érlelésével és akkor olvastam a csalánról. Persze, ami az egyik embernek természetes, a másiknak nem. A környékünkön rengeteg a csalán, meg a futórózsák tövében is hagytam, hadd nőjjenek, mert a kutyapisi N-jét lekötik.

 

Minden növény szövete éréskor különböző intenzítással bocsájt ki etilént, ami fokozza az érést. Pl. kimutatták, hogy a rothadó gyümölcs mellett gyorsabb az érés, mert nagyobb az etilénkibocsájtása.Találtam egy táblázatot arról, mely gyümölcsöknek milyen mértékű az etilén kibocsájtása. Az alma elég előkelő helyen áll. Szerintem bármely érettebb gyümölcs fokozza a másik érését.

 

Gyümölcsök és zöldségek etilén (CH2=CH2) kibocsátása t=20 oC

2. táblázat

C2H4 mikro l/kg x óra

Termék

<0,1

articsóka, spárga, karfiol,

cseresznye, grape, eper,

burgonya, s.répa

0,1-1,0

padlizsán, uborka, áfonya,

ananász, málna, görögdinnye

hagyma

1,0-10,0

banán, paradicsom

10,0-100

alma, s.barack, avokádó, kiwi,

nektarin,

őszibarack, szilva

Előzmény: Évi5 (365)
totoro_hun Creative Commons License 2005.10.19 0 0 367
Nekem is van egy szép datolyaszilvafám, nem is értem, hogy 4-5 éves példányok hogy lehetnek még konténeresek? Az enyémnek iszonyú növekedési erélye van, simán nőtt 3 métert egy év alatt, és ha nem lett volna fagykár az elmúlt 2 évben már 4-5 méteres lenne. Apósomnál a 3 éves fa 4 méteres.
Ha valaki meg akarja kóstolni a datolyaszilvát, tavaly a lidl-ben folyamatosan volt, szerintem néhány héten belül lesz. Vagy Kakhi vagy Sharon néven fog futni, fajtától függ éppen mit hoznak. A Sharon egy izraeli nemesítés, igénytelen bokros fajta, de ízre nem vettem észre lényeges különbséget.

Évi5: szerintem melegben nagyon hamar beérik.Amiket én kemény példányokat vásároltam eddig azok max 3-4 nap alatt megpuhultak.

Előzmény: Évi5 (366)
Évi5 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 366

Szia Tozatu!

 

A korábban vett fácskád kinn telel? Vagy még ő is fiatal ehhez? Mekkora?

(Egy másik topikban egy illető mesélte, hogy az ő fája még nem termett, pedig volt virága is, csak a kis bogyók lepotyogtak, nem fejlődtek tovább. Erre én mondtam neki, hogy kitartás, lehet, hogy még fiatal a fája, nem bírná el a gyümölcsöt, az én fámon is volt vagy 30 virág, de csak három maradt meg. Ez is tökéletesen elég volt neki, szerintem, hiszen hatalmasra nőttek. Ha csak a fele is megmaradt volna, letörnének az ágai. Végül megkérdeztem, hogy ugyan, mekkora a fája. A válasz: 4 méteres......  Ezek után, már óvatosan kérdezek és mondok bármit is.)

 

A kóstolóról természetesen beszámolok majd. Nem tudom, hogy mennyi idő alatt érik meg. Lehet, hogy csak karácsonykor esszük meg.

Előzmény: Tozatu (361)
Évi5 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 365

Minden tanácsot meghallgatok, megfogadok, csak egy a baj. Honnan vegyek én csalánlevelet? (A kertben volt, ezt akkor vettem észre, mikor puszta kézzel gazoltam. De sikeresen kitépkedtem őket. Heves szitkozódások közepette, mikor már jól belemarkolásztam)

 

Egyébként, ha jól tudom, az alma mellett is hamarabb érnek a gyümölcsök. A kosárkában így a három datolyaszilva mellett egy alma is csücsül. Remélem, nem teszek velük hülyeséget.

Előzmény: iglice (362)
Évi5 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 364

Szia bombaba!

 

Az egyik piaci árustól vettem már datolyaszilvát, igaz, ők sharinnak hívta. (Ha jól tudom,  a helyes neve: sharon.) Tényleg olyan, mint egy érett paradicsom. Ha megnyomkodja az ember, akkor ott barnás lesz, később meg is romlik, így elég kényes a szállításra. A férjem imádja. Így kíváncsian várjuk a fejleményeket. Még azt sem tudjuk, hogy magnélküli fajta-e vagy magos.

 

(Mi hír a kiviültetvényedben?)

 

Üdv

Évi

Előzmény: bombaba (360)
Évi5 Creative Commons License 2005.10.19 0 0 363

Szia totoro-hun!

 

Naná, hogy szabad a képfeltöltés. Sőt, ha már bemutattad ezt a két növénykédet, biztos vagyok benne, hogy rejtegetsz még otthon valami különlegességeket, így kérnék még több képet!

Ígéretesek a növénykéid, remélem sikerül majd beoltani a lótuszszilváidat. Ha eljön az idő, remélem, beszámolsz majd róla.

(Egyébként, nekem az esetek 90%-ában elcsúsznak egymástól a képek és a szöveg, így ne bánkódj.)

Üdv

Évi

Előzmény: totoro_hun (358)
iglice Creative Commons License 2005.10.18 0 0 362
Nem szeretnék nagyokosat mondani, mert lehet, hogy tudod, de hátha mégse, szóval ha csalánlevélre fekteted az éretlen gyümölcsöt, biztosabban beérnek.
Előzmény: Évi5 (356)
Tozatu Creative Commons License 2005.10.18 0 0 361

Köszi,Évi!

Most vettem egyet a kiállításon, de csak tavasszal merem kiültetni, ez jóval kisebb és azt mondta a gazdája, Bene László, hogy 4-5 éves.Korábban is vettem egyet mástól, de annak még nem jutott eszébe ,hogy virágozzék. Ezt az este hat órás szüretet felírom.:)Majd légyszi beszámolni a kóstolóról is.

Előzmény: Évi5 (356)
bombaba Creative Commons License 2005.10.18 0 0 360

Évi5,

gratulálok.

A fotón egy érett mag nélküli példány van, a szine éretten lehet világosabb, az fajtától függ. Nem tudom, átjön-e a fotón, hogy az állaga kb olyan, mint egy érett paradicsomnak, csak hamvas a bőre. Ha ezt ki tudod várni, akkor nagy élmény lesz. Ha nem, akkor jövőre levagdosod a fáról, amig kicsik :)

 

 

Előzmény: Évi5 (356)
totoro_hun Creative Commons License 2005.10.18 0 0 359
elnézést, ez volt az első képfeltöltésem, és kicsit elszurtam ahogy látom.
totoro_hun Creative Commons License 2005.10.18 0 0 358
Jó dolog ez a képfeltöltés, én is teszek fel ha szabad :).
Ez a kis bigyó itt lent asimina triloba azaz paw-paw (papau), kinek hogyan tetszik.
Magról kelt a szentem, és ennyit sikerült nőnie idén :). kb 15 centis most.
Nagyon lassú növekedésü fa, majd 4-5 év múlva fordul termőre.
Érdekes, hogy nagyon későn keltek ki a magok, augusztus elejéig kellett várnom rájuk,
és már kezdtem lemondai róluk.

1

Ők pedig két lotuszszliva ( Disoph. Lotus)
Szintén magról keltek, kb 1 méter magas lehet most.
Jövőre ezekre oltatok majd rá kakhi-t.
( sajnos apósom valami permetlével kicsit megforrázta őket, de kiheverték szerncsére )

2
titecs Creative Commons License 2005.10.18 0 0 357
Sziasztok!Ez a mi fügénk, a ház hátsó részén is van még a bokorból, télen nincs takarva, bár ő már nagy.
Évi5 Creative Commons License 2005.10.18 0 0 356

Szia Tozatu!

 

A tavasszal vettem konténeresként Rappaiéktól egy kiállításon. Az eladó nem tudta megmondani, hogy hány éves, csak azt, hogy több. (Ha ezt nem mondja, hülyén halok meg.) Nyár elején elültettem, így ez lesz az első tele, melyet kinn tölt.

Már amikor vettem, akkor látszott, hogy több virága is lesz, tehát termő korban van.

 

Tegnap este leszüreteltem a gyümölcsöket. Előkerestem egy kisokos könyvet, abban azt írták, hogy akkor érdemes levenni, mikor már kezdenek sárgulni, de még kemények. Ha nem éri őket erős lehülés, akkor szobahőmérsékleten, száraz helyiségben utóérnek.

Így este hatkor, sötétben szüreteltem. A gyümölcsöt nem is olyan egyszerű levenni. Gondoltam, hogy olyan, mint az alma vagy a barack; megfogja az ember, és egyszerűen leveszi, esetleg egyet csavar rajta.  A fenét! Ez kapaszkodik. Metszőollóval sikerült eltávolítanom őket a fáról.

 

 

A három darab datolyaszilva összesen 75 dkg-ot nyom. A legnagyobb 27 dekás. Átlagban negyed kilósak!

A tetejük még zöld, főleg az aljuk sárga. Remélem, szépen megérnek. Tapintásra kemények, de már nem az a betonkemény.

Előzmény: Tozatu (355)
Tozatu Creative Commons License 2005.10.17 0 0 355
Lehet,hogy írtad, de mekkora volt és hány éves, mikor kiültetted?
Előzmény: Évi5 (353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!