Keresés

Részletes keresés

rev251 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88342
A korai magyarok után egy kis OFF...

nézegettem (nem erőforrásválság okból) a permanent.hu weboldalt, és a szélgenerátorok menüben találtam invertereket is.
A "hálózatra dolgozó invertereknél" van egy olyan megjegyzés, hogy max 2500 óra/év.
Ez valami műszaki ok (olyasmi, hogy az új porszívódat ne használd fél óránál tovább, mert alul van méretezve a tekercs és túlmelegszik)?
Vagy adminisztratív (ennyit dolgozhatsz a hálózatra)?


Ui.: ez nem reklámn, szerintem nincsenek különösen jó áraik, a minőségről nem tudok nyilatkozni.
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88341

"szinte mindig egy nyugati fél hívta be a magyarokat országon belüli ellenségei ellen, pl. az uralkodó a trónkövetelő ellen, vagy fordítva, de mindegyik azt álljtotta, hogy ő a törvényes uralkodó és a másik a bitorló"

 

Ez így van.

 

"Mindez nem cáfolja, hogy csak a magyarok tudtak 10-20 ezres seregeket küldeni ilyen távolságba, a franciák, spanyolok, németek nem tudtak ekkora sereget küldeni Magyarországra, vagy bárhová ilyen messzire, még ha ott volt is belviszály."

 

Ez így azért történelmietlen. Ugyanis a "franciák", "spanyolok" vagy "németek" nem léteztek egységes nemzetként, a királyok nem uralták saját államukat, széttagolt hercegségek és grófságok voltak, amelyek többnyire egymással háborúztak. Senki se indított nagy hadjáratot a X. század első felében, pláne nem a magyarok ellen, ahol se nagy, művelés alá vont területek nem voltak, se gazdag városok vagy kolostorok. a nép nagyon könnyen fel bírt kerekedni és odébb tudott állni, ha erre volt szükség, vagyona meg az állatállomány volt, amit magával vitt.

 

"Akkor itt ki a pozitív példa?"

 

Senki. Ilyen kategóriákban te gondolkodsz, nem én. A mai, felvilágosodás utáni erkölcsiséget akarod visszavetíteni egy évezreddel. I. Ottó is pontosan azt tette, amit ilyenkor kellett, meg a magyarok is. Amit egy fejedelemtől vagy egy pusztai nomád rablónéptől elvártak.

 

"Ha nem hívták őket, a magyarok nem mentek Németországba pusztítani."

 

Legalábbis nem olyan messzire. Bizáncba meg a bolgárok hívták be őket, nem a bizánciak. Kb. úgy, ahogy Kádár hadait az Oroszok behívták Csehszlovákiába 1968-ban. :-)) Ne kérd számona mai erkölcsöt ezer évvel ezelőtti, nem keresztény népeken.

Előzmény: Nicee King Doom (88332)
Ficium Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88340
fél off:
"...parazita hivatalnok, stb..."
Peak oilos megnyilvánulásaiddal nem, de ezzel egyetértek.
Tegyük még hozzá a munkaidejüket, hogy pénteken 2-ig dolgoznának jó esetben (valahol már ebéd után nincs félfogadás), de azt lecsúztatják az ebédidővel, aztán délben lépnek, mi meg bent szopunk 6-ig. (najó, én nem. :) )
Aztán a fő munkája, az aktatologatás, cigizés, kávézás, pletyizés. Ha megkérdezed mitől fáradt, akkor sorolja, hogy mennyi dolga van, ilyen kimutatás, olyan berögzítés, stb. Igen ám, de az egésznek semmi értelme, felesleges dolgokat csináltatnak velük.
És itt jön az on:
Remélem a peak oil ezt is eltörli, hogy a jobb esetben felesleges, rosszab esetben keresztbetevő, hátráltató, folyamatokat kiveszi a rendszerből. (Annak tesznek keresztbe, akitől a pénzt kapják, csak sajnos nem közvetlenül, hanem az államon keresztűl mármint kapják a pénzt.)

A 44%-os önfenntartás megdöbbentett, tudsz erre forrást adni? Agyrém!

Erről nyithatunk egy topikot is, ha ki akarjuk vesézni...
Előzmény: GPS (88279)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88339
Az ellen a frank birodalom ellen, ami nem is letezett? :))

sb
Előzmény: skunkape (88336)
Ficium Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88338
Te aztán érted a módját, hogy hogyan keltsd fel az érdeklődést! :)
Előzmény: Nicee King Doom (88277)
skunkape Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88337
Actually....
A frank birodalom széttagolásában a cionizálás..... őőő izé civilizálás előtti magyarok nem kis szerepet játszottak, de ez tudjuk nem lehet igaz.. a magyar egy kis vadászgató népcsoport semmi magas kultúrával nem rendelkezett nemhogy politikai-stratégiai koncepcióval a 900-as években, azt sem tudhatták mi az, hisz a magaskultúra hordozói még nem érték el szerencsétleneket. Össze vissza rohangáltak csapatostól lovakkal oszt ha láttak egy csoport gyereket vagy nőt (szigorúan kevesebbet mint ők), akkor kifosztották őket mindenféle terv nélkül (nem volt elég magaskultúrájuk hogy tervezzenek..) Egyszerűen szerencséjük volt aztán meg nem...
Előzmény: Nicee King Doom (88332)
skunkape Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88336
Annyira jó nyomon követni, hogy ha valakiben esetleg csírájában felébred valami büszkeség eredetét és ősei cselekedeteit illetően, akkor azonnal akad valami félművelt tudálékos a Horn Gábor genetikai "pool"-jából, aki jelentéktelennek igyekszik feltüntetni régmúlt idők dicső tetteit.

Azon lehet ugyan vitatkozni, hogy kalandozni és városokat rabolni mennyiben dicső tett, de a kalandozások korának bő fél évszázada két dologra jó példa: a nyugatiak lassú tanulási folyamataira, és arra, hogy kalandozó őseink egyszerűen minőségi értelemben voltak hadászati-taktikai fölényben. Létszámilag teljesen paritásban lévő professzionális jól felszerelt seregeket vertek le egyszerűen azért

Némely apró tévedéseid gondolatmenetedben:

"Németország" (és benne ugye Itália :)) együtt pláne külön-külön meg mégannyira mint koncepció potom 1000 évre a kalandozások kora után keletkezett, de a történelem egy rohadt soviniszta mélymagyar tudomány. A kalandozások jellemzően a Frank birodalom ellen, annak a mai észak olaszországi területe ellen, meg a balkán, benne a bolgár és a bizánci császárság ellen zajlottak szó nem volt németországról, a kalandozásoknak Busht messze megelőzve "megelőző csapásmérés" hozadéka is volt, segített stabilizálni a helyzetünket a kárpát medencében, és többnyire jól szervezett és felszerelt kombinált (bajor-frank, bizánci zsoldosok stb..) seregek elleni többnapos szabályos ütközetek voltak.

javaslom olvasgatni ezt, hogy olyan érettségi szintre felküzd magad a kalandozások korából:
www.csik.sapientia.ro/ghkar/images/stories/letoltheto/kaland1.doc
vagy ezt:
http://www.tankonyvtar.hu/historia-1996-02/historia-1996-02-081013-1
Szépen leírják mennyire koncepciózusan gyengítették eleink a frankokat, akadályozták ügyesen katonai és diplomáciai eszközökkel a számukta túlságos megerősödést, olyan szintig, hogy ellenkirályokat is "üzemeltettek". Természetesen ez még a civilizálásunk előtti "bőgatyás fütyülősbarack" korból van így természetesen kicsinyelni kell minden eszközzel....

Előzmény: kilenctizenegy (88330)
GPS Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88335

Pontosabban: a szulfonil-fenil-pirimidin citrát.

Na, így már pontos :-)))
.
Előzmény: GPS (88334)
GPS Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88334

Ez az anyag olyasmi lehet, mint a szildenafil-citrát, ugye?
.
Előzmény: Jalso (88333)
Jalso Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88333
Hexabromocyclododecane -t raknak bele egesgatlonak (bocs,nem tudom mi a magyar neve).

Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88332
Az definíció szerint az alaphelyzet, hogy az erősebb sereg szokta legyőzni a gyengébbet. A nyugati széttagoltság előfeltétele volt a magyar kalandozásoknak, olyannyira, hogy tudtommal nyugaton mindig, vagy szinte mindig egy nyugati fél hívta be a magyarokat országon belüli ellenségei ellen, pl. az uralkodó a trónkövetelő ellen, vagy fordítva, de mindegyik azt álljtotta, hogy ő a törvényes uralkodó és a másik a bitorló.
Ilyenkor a magyar féllel diplomáciai úton szabályosan szövetséget kötöttek, tehát nem beszélhetünk formailag rablóhadjáratról (persze raboltak aztán, de azt a korban minden sereg megtette és ez direkt a hadjárat célja is volt, szövetségesük is elvárta, hogy gyengítsék ellenfelét, meg különben is ez volt a felajánlott fizetség a katonai segítségért)

Mindez nem cáfolja, hogy csak a magyarok tudtak 10-20 ezres seregeket küldeni ilyen távolságba, a franciák, spanyolok, németek nem tudtak ekkora sereget küldeni Magyarországra, vagy bárhová ilyen messzire, még ha ott volt is belviszály. A németek Magyarországnak csak a nyugati részeit tudták elérni, a Vértesig. Tehát a magyar, még nem europaizált logisztika, irányjtás e téren jobbnak bizonyult.

"Amikor I. Ottó rendet csinált és elsőként kiállított a magyarok ellen egy valamirevaló sereget, "

Átverte a magyarokat. Ő hívta be őket, aztán szövetséget kötött ellenük azzal a lázadó pártütővel, aki ellen behívta. Akkor itt ki a pozitív példa?
Ha nem hívták őket, a magyarok nem mentek Németországba pusztítani.
Bezzeg a németek jöttek hívatlanul is.
Előzmény: kilenctizenegy (88330)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88331
Valamilyen égesgátló gázzal töltik az építőanyagként használtakat. A csomagolást meg csak levegővel.
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88330

"Bizonyos típusú feladatra a magyar könnyűlovasság egyszerűen magasabbrendű volt, mint a kor európai seregei"

 

A magyar kalandozások csak addig voltak sikeresek, ameddig Németország (benne Itália) anarchikus, széttagolt volt, ezért a magyar csapatok csak jóval gyengébb ellenfelekkel találták szembe magukat.

 

Amikor I. Ottó rendet csinált és elsőként kiállított a magyarok ellen egy valamirevaló sereget, akkor a nehézlovasság úgy elsöpörte a felsőbbrendű magyar könnyűlovasságot, mintha ott se lett volna. Jöttek is haza a gyászmagyarok orr és fül nélkül.

Előzmény: Nicee King Doom (88322)
wulfin Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88329
A szigeteloanyagkent arult cuccok nem egnek. Egyszeruen eltunik ho hatasara, de nyilt langgal nem eg. (en is jatszottam vele, nekem is ezt volt a tapasztalt)
Előzmény: Nicee King Doom (88327)
wulfin Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88328
"de mi van ha egyszer kigyullad ?"

Nem eg, inkabb csak eltunik:) A forgalomba levo termekeknek megvannak a szukseges engedelyei.
Előzmény: midnight coder (88323)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88327
Nemrég égettem egy darabot próbaképpen, ég. Igaz, nem szigetelőanyagként volt eladva, hanem csomagolásként. lehet, hogy a szigetelőbe tesznek valami égésgátlót? Kinézetre nem különbözött.
(jobb nem égetni, borzalmasan szennyez)
Előzmény: Törölt nick (88325)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88326
Ezen én is gondolkoztam. Gyerekkoromban gyújtogattuk a látványos korma miatt.
Eddig láttam a hungarocell fogyasztását kapirgáló madarak és főleg hangyák által (ledarálják apró porrá), de egérről is el tudom képzelni.
Nem bír időtálló megoldás lenni. A tűzveszélyét csak vizsgálta valami szakhatóság, ha engedélyezve van?
Előzmény: midnight coder (88323)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88325

asszem ezekben van egesgatlo, nem egnek.

 

sb

Előzmény: midnight coder (88323)
midnight coder Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88323
Csakhogy ahol leválnak ott általában nem egyedi fűtésre állnak át, hanem egy-egy háztömbnek van saját gázkazánja. És ezek elég jó hatásfokú szerkezetek. Persze, ha a távhő egy erőmű hulladékhőjével megy akkor nincs jobb megoldás (energetikailag). Ha viszont ugyanúgy az orosz gázt használja, csak még fűti a kazán és a háztömb közti földet is (szép is az amikor a távfűtéses házba vezető csövek fölött télen mindig meg van olvadva a hó). Plusz, pl. a mi panelünkben nem lehet szabályozni a fűtést, ha elzárod a csapot akkor az összes lakásban elzártad, mert egy cső megy be a radiátorba alul, és egy másik megy ki fülül a fölötted lévő szomszédhoz. Azaz a hőszabályozás egyetlen módja ha kinyitod az ablakot. És erre igen sűrűn van szükség, mivel itt marha meleg van akkor amikor a földszinti lakó meg majd megfagy. A lakások hőfogyasztásának mérése pedig pláne fel sem merül. Na de most zajlik a felújítás, utána mi legalábbis leválunk. És épp most csinálják a szigetelést. Amúgy emiatt aggódom is kissé, ez a hungarocell nagyon szép, de mi van ha egyszer kigyullad ?
Előzmény: kilenctizenegy (88303)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88322
Bizonyos típusú feladatra a magyar könnyűlovasság egyszerűen magasabbrendű volt, mint a kor európai seregei, miközben nem rendelkezett bürokratikus közigazgatással, aminek a csírái nyugaton már megvoltak (leginkább az egyházi közigazgatás).
tehát nem biztos, hogy ez a típusú bürokratikus szervezet vális be mindenben, sőt.

A hülyének nézett hobbisták most bizonyulnak majd okosnak. Kár, hogy ez kevés lesz, ha gyorsan jönnek a bajok.
Előzmény: rev251 (88321)
rev251 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88321
OFF
A kalandozó magyarok nem inkább felfogadott zsoldosok voltak, a feudális rendszerben "szokásos" kvázi birtokvitákban?
térkép és helyismeret nélkül (tehát a várható zsákmány ismerete nélkül!) 1000 km-t menni - nem racionális.

Ha viszont igen, akkor az addigi út biztosítva volt (ellátási gond meg nem volt, ellentétben a nehézlovasság jellegű sereggel, aki le kellett hogy rabolja az útvonalat)

OFF/2: II. Jóska magának dolgozott. A magyar komprádor burzsoázia meg nem (csak az kérdés, hogy egy NAGY és csúnya szervezetnek, vagy össze-vissza ide-oda)

ON
valóban "JIT logika". Ez alapján ne hobbikertészkedj, ne hobbi-barkácsolj (mondjuk finommechanikát) stb. Vagy csináld, de motívációid irracionálisnak minősülnek (= hülyének néznek). Egyébként a hobbitevékenység motívációi tényleg hülyék az esetek döntő többségében.

egy vagy több kisebb háború viszont AUTOMATIKUSAN benne van a pakliban, s nem csak egzotikus helyeken, mint Bagdad, Kabul (Szabadka...) - megint kérdés a mikor, meg a jelleg.
Előzmény: Nicee King Doom (88319)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88320
Politikailag volt egyértelmű győzelem. Végig lehett rá hivatkozni, pl. a Visszatért területek határának meghúzása, ilyenek. Történelmi érvek alapján a csehek is kértek egyes darabokat a Szudétáktól északra a németektől "megtisztított" földből, a lengyelek hivatkoztak a szövetségesek oldalán meghozott véráldozatra, nem is kaptak a csehek ottt semmit.
Előzmény: V.4_BlackVoid (88317)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88319
Érdekes dolog, de pl. a magyar kalandozók a "korszerű" nyugati államszervezési modell átvétele előtt eljutottak a Pireneusokon túlra úgy, hogy nagyobb veszteségek nélkül vissza is jöttek, harci feladatukat ott végrehajtva. És ezt pár évtizeden át rendszeresen ismételve, csak két nagyobb vereségbe belszaladva, részben árulás következtében (behjvó szövetségesük fordult ellenük)

Semmilyen nyugati hadseregnek nem volt ehhez hasonló akcoórádiusza és a magyaroknak sem, amint átvették a haladó modellt.
És bürokráciáról Taksony idején nem beszélhetünk, ha jól gondolom...

II. József kb. azt képviselte akkor, amit most Bajnai, vagy a globalizáció más helytartói.
Az ellenállás nem maradi volt, hanem teljesen érthető.

"**Bár az is biztos, hogy ez békeidőben jobb, mert mindenki azt csinálja, amihez ért; végletekig egyszerűsítve: nem fog hétvégi lőgyakorlatra járni, helyette is képzi magát a szakmában"

Ez a JIT logika, BÉKEIDŐBEN beválik, máskor nem. Most sokasodnak a jelek, hogy nem békeidők jönnek. Természetesen nem gondolok automatikusan szó szerint háborúra.
Előzmény: rev251 (88315)
rev251 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88318
Ha a hő hulladékhő (márpedig kb. az*), akkor ennek az árban is látszani kéne.
ha nem látszik, akkor:
A szükséges rendszerfenntartást kell megfizetni,
a hálózati veszteséget (hőt viszünk 1-2 ezer méterre, még a koncentrált lakótelepnél is)
És a bürokráciát (+ a "visszaosztást", ami valahol "jogos", hiszen akinek visszaosztanak az adja meg a monopólium törvényi hátterét, ezért "jár" neki a részesedés)

BSM felvetésére: Gondolom, a távhősök átvilágítása azt célozná, hogy melyik összetevő mekkora aránnyal (súllyal) részesedik az árból.

érdekességként: a primer energia az mindig a leolcsóbb a nagy rendszereknél. Még a villanynál is, nézd csak meg a villanyszámlát - pedig ott már az energiarész az már kalória+erőműfenntartás, és az is kb. 50% (ha jól emlékszem). Ha tévednék szóljatok, majd megnézem a villanyszámlám újra


*Ha a hatásfok faragásoktól eltekintünk, de kb. 65% fölé tudtommal a kombiciklusú erőmű sem megy a villany ki/tüzelőenergia be arányt tekintve
Előzmény: kilenctizenegy (88314)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88317
OFF
"Viszont Monte Cassino győzelem volt, a véráldozat ott értelmes volt."

Nem volt ertelmes, a szovetsegesek siman parta szalhattak volna mogotte. Ovek volt a legifoleny es volt egy rakas hajojuk. A nemetek vegig ettol feltek es nem ertettek egyaltalan miert nem lepik meg.

ON

Előzmény: Nicee King Doom (88305)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88316
"Energetikai szempontból értettem a hatékonyságot."

Az meg is van. De a döntést nem lehet csak erre alapozni.

"Aki leválik, az nem tüzifára áll át, hanem orosz gázra."

Világos, arról írtam, hogy én látom értelmét a leválásnak, de csakis vegyes kazánnal, vagy esetleg gáz nélkülivel.
Kár, hogy senki nem szól a népnek, hogy az orosz gáz bizonytalan. Bár most épp a keresletcsökkenés miatt nem veszi át az orosz fél a türkmén gázt.
Előzmény: kilenctizenegy (88314)
rev251 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88315
fél-OFF
Én igazából arra gondoltam, hogy kell a jól szervezett és nyilvántartott állam ahhoz, hogy a sereg ott és akkor legyen, ahol/amikor kell (úgy felszerelve, stb.)

II. Jóskának a földmérői és adószedői hálózata lett volna (volt) fontos. Nyilván van egy nemzeti ellenállás része a dolognak részünkről. (A világ meginit bonyolult)

OFF
Ami te írsz, az a parancs-orientált és a feladatközpontú (küldetés-orientált) harctéri taktika közötti különbségre példa. (Ebben tudtommal a németek rugalmasabbak lettek azután, sőt élenjárók, ellentétben a XX: sz.-i szórakoztatófilmek által sugallt kocka-némettel szemben).

OFF2
Nagyon nehéz eldönteni, hogy a nemesi felkelés (és a vele kombinált rendi alapú feladatkiosztás háborúban) mire jó.
Mert egyfelől már a törökkel sem bírt. igaz, hogy azokkal a központibb vezetésű európai seregek sem, a hadügyi forradalomig (meg Töröko. önmagában való gyengüléséig)

Másfelől viszont nagy különbség, ha TE MAGAD készülsz a háborúra (mint nemesi felkelő, vagy a természetben élő ember)*, vagy arra alapozol, hogy a profik megvédenek - azután, ha összeomlik a profik frontja, akor sokkal jobban nyomulnak az ellenségek, mert szórványos puskalövés sincs**.

Lehet, hogy ezért másképp nézne ki egy csatavesztés Európában most, mint akár 1870-ben (vagy 1918-ban, vagy akár 44-ben)
Ez viszont már nem OFF, hiszen ha "doom"-ra számítasz, abban a klasszikus háború is benne van (igen, /hadászati/ atom nélkül - taktikai atom meg talán nem is létezik a valóságban)




*Ez a kettő lenne a legjobb katona-anyag

**Bár az is biztos, hogy ez békeidőben jobb, mert mindenki azt csinálja, amihez ért; végletekig egyszerűsítve: nem fog hétvégi lőgyakorlatra járni, helyette is képzi magát a szakmában
Előzmény: Nicee King Doom (88296)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88314

"Egyrészt realitás, hogy a bürokráciát nem tudod kihagyni belőle, tehát nem hatékonyabb"

 

Energetikai szempontból értettem a hatékonyságot.

 

"súlyos üzemzavarokra, nem "boldog békeidőkre" tervezve jobb az egyedi fűtés, mert nagyobb válságállósága van. (betárazható az egész szezonra a tüzifa)"

 

Aki leválik, az nem tüzifára áll át, hanem orosz gázra. Ha mindenki leválna, jelentősen megugrana a gázfogyasztás. Arról nem is beszélve, hogy a távfűtés sok helyen a villamos erőművek és az égetőművek hulladékhőjét hasznosítja, ami így kárba veszne.

Előzmény: Nicee King Doom (88308)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88312
Persze, én elvileg írtam, hogy értelmes, válságtudatos társasházi tulajok helyében én így csinálnám. Sőt, akár a kormány is ösztönözhetné.
Az ausztrál kormány a sertésinfluenza hevében felszólította a lakosságot, hogy spájzoljanak otthon kaja és ivóvízkészleteket. Aztán visszavonták, hogy ne legyen pánik, de az első intézkedés nem volt hülyeség.
Előzmény: Törölt nick (88309)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.06.03 0 0 88311
Ezzel nagyjából egyetértek.
Előzmény: Nicee King Doom (88305)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!