Ha nincs különösebb minőségi és nyomás igényed, elmész egy multiba, veszel 8-10e-ért bármilyen felszínit. Szívócsőnek használj kpe csövet, az aljára lábszelep. Az egész kútfejes, golyós cuccot meg el kell felejteni. Szivattyúház feltölt, aztán indulhat a kitermelés.
Tegnap kihívtam egy kútfúrót, mert négy éve szemeztem a kertünkben egy fúrt kúttal, amiről lövésem sem volt, hogy hogyan működik. Az előző tulaj adott két golyót, meg egy plexicsövet aztán elment szó nélkül. Gondoltam a szaki majd beüzemeli. Kijött, nezegette elemlámpával, egy saját plexicsővel próbálta kiszedni a golyót. kettőt kiszedett, majd azt mondta, hogy a HARMADIK nem jön ki :-) Ebből sajnos kútfej csere lesz. De nagyon olcsón 22 e-ért megszámítja és ez már nem ez az ócska golyós lesz. Mondtam, hogy a párommal átbeszélem. A lényeg, hogy nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy miért kéne a harmadik golyó. Az élyszaka leple alatt felforgattam a műhelyemet és találtam egy harmadik, ki tudja milyen acélgolyót. kimentem a mágneses plexicsövemmel és ki szerettem volna szedni a két golyót a kútbúl, hogy én is szemrevételezzem elemlámpával. Jött a meglepi. Csak az egyik likban volt golyó, a másikban vagy nem is volt soha, vagy a fószer zsebrevágta, hogy ne jöjjek rá a turpisságra. Mind a két lukba raktam egy golyót, felöntöttem és láss csodát, a kút tökéletesen működik. A kérdésem csak annyi, hogy a kézipumpa egy kicsit munkás és állítólag a vékonyabb cső direkt felszíni szivattyúnak van. Mivel Kb 50-es a kútfurat a víz 5-7 m en lehet, de ez csak sacc. Milyen felszíni szivattyút használjak és hol kapok rendes acélgolyót?
Azon töprengtem, hogy biológiailag majd a medence vízkezelésekor rendben lesz. De mi a helyzet mondjuk kémiai tekintetben? A Pilisben (nem egy iparterület) lehet benne valami? Az nem okozhat gondot a gyerkőceimnek? És ha netán van benne valami, az nem dúsul fel a veteményes termésében?
Vagy ne legyek ennyire nyámnyila? Úgy is megkapjuk az adagunkat a bolti élelmiszerekkel is...
egy kb 30 éve fúrt kutat szeretnék beüzemelni. a vízszint kb 1.7m nél van. amegprópáltam egy próbaszivattyúzást, elég tiszta vizet adott, csak ha megmozgattam a szívócsövet akkor zavarosodott fekete homokos víz jött, de hamar letisztult .átmérő kb 70 mm zöld pvc cső. a szívócső 8 méteren van, folyamatosan jött a víz kb fél köbmétert szívattam.
elegendő a szívattyúzás és "bejáródik" vagy érdemes valamilyen egyéb technikát is bevetnem?
Hát a ruszki búvár jó a homok "kitermelésére" aztán a kút tönkretételére meg villanypazarlásra. Én is ilyet vettem, rövid ideig használtam és a padlásra került. Ha nagyon homokol, szinte sárga a víz, akkor nem jó a szűrőzés. Szerintem garanciális probléma. Mivel nálad csak 9 m a víz, utánanéznék egyes felszíni szivattyúk is képesek felvenni a vizet. Ebben az esetben ha tehetném, ásnék egy 1-1.5m mély aknát - télre hasznos lesz és kell - onnét már szinte biztosan felveszi, akár az obi-s 10e Ft-os szivattyú is használható.
nekem fúrt kutam van, amely egy hete készült. 40 m mély, 125 mm-es cső (Budafilter - Mezőfalva). A vízszint 9 méteren van. A fúrást 8.000,- forint/méter áron csinálták (ez tartalmazza a kavicsot és a csövet is). A fiatalember több helyen is fúrt már a környékünkön, panasz még nem volt rá.
Ettől függetlenül kérdésem, hogy jó-e a fenti ár?
További kérdések: milyen szivattyúval kezdjek neki? A szomszédomnál is ő fúrt, de ott nagyon homokolt a kút. A fúró azt javasolta, hogy egy teljes idényen keresztül az orosz szivattyút használja, mert az "túléli" azt az időt, amíg a homokolás és opálosodás megszűnik. A fúró azt mondta, ez természetes folyamat. A szomszédom egy hete folyamatosan szivattyúz a telke hátuljába és valóban sokkal tisztább, mint korábban.
Szeretnék egy ciszternát, ca. 6000 l űrmértékűt. A ciszternába csapadékvizet gyűjtenék, a túlfolyóját engedném a kútba. Csapadékmentesebb időszakokban pedig a kiürült ciszternámat a kútból tölteném. Mire érdemes ügyelni? Ha kitisztult a kutam a magas rezonancia miatt az orosz szivattyú mehetne a ciszternába, a kútba pedig lemehetne egy Grundfos?
Én is ilyen kútból locsolok meg töltögetem a medencét , de semmi gond még nem volt. Ha a medence vizet rendesen klórozod, fertőtleníted úszhatnak a gyerekek. A kertet meg egyébként sem steril eső áztatja.
3"-os csőkút szivattyú vásárlása előtt állok. Tudnátok nekem abban segíteni, hogy a grundfos-on kívül ki gyárt magyarországon beszerezhető 80 cm átmérő alatti csőbúvárt?
Egy rendes fúrt kút az olyan 125 mm átmérőjű, hogy a 4" búvár beleférjen. Ettől akkor lehet eltérni, ha a felszínhez közel (6 m) van bő vízadóréteg, vagy a mélyebben levő megfúrt vízréteg nyomás alatti, tehát feljön 6 m-re.
A rendes kútfúró egy 50 mm-es próbafúrással kezdi a munkát. Ebbe egy szondát eresztenek le, mely kirajzolja a vízadó rétegeket. Ezután lehet meghatározni a kút átmérőjét, mélységét, a szűrőzés elhelyezését.
Persze a 125-ös kútcső ára már 2 rugó méterenként, szóval olcsó kútra nem lehet számítani.
De: a legdrágább kút az, amelyikre megépül egy öntöző, vízvezeték rendszer és 'homokol' a kút.
A homokolás egyértelműen a szakszerűtlen kivitelezés (legtöbbször), használat következménye.
Ha a kút homokol NEM fizetni a fúrónak.
Egy rendes kút olyan 10 000 Ft felett kezdődik méterenként.
A ruszki búvár rezgős szivattyú, a rezgésével fellazítja a talajt. Ásott kútnál ez nem annyira veszélyes, csőkútnál viszont igen, mert kicsi a távolság a szivattyú és a talaj között. Homokos talajban először csak homokol a kút, a víz folyamatosan sárga marad, a szivattyút is hamar elkoptatja. A legnagyobb gond az, hogy a rezgéstől "beomlik" a kút és elzárja a beáramlásokat. Amúgy meg nagyon gyenge a termelékenysége az orosz búvárnak, 180-270W és ~1 m3/h jó esetben. Én is ilyet használtam az elején, 16 méter mélyről kb. fél m3/h!!! Rendes szivattyú kell (40-50e körül már kapható), az tolja a vizet ahogy illik és nem vágja tönkre a kutat. De először legyen meg a kút és a nyugalmi vízszint, ha eléggé feljönne a víz, még akár a 10e Ft-os obi-s szivattyú is használható.
Ennek több módja van. Sajnos kezdetnek be kell ruházni valami kútfúró berendezésbe. Ez 50-60 ezertől a csillagos égig terjed, lehet kézi vagy gépi, száraz vagy öblítéses. Én a száraz kézi fúrómat 70e Ft-ért vettem, majd kifúrva a kutat ugyanennyiért el is adtam. Hozzá kell tenni, hogy kevés szabad idővel rendelkezvén, kevés segítséggel és legfőképp (akkor még) 0 tapasztalattal még egyszer nem állnék neki. Vannak a neten kútfúrók, akik 40-60 ezer Ft körül kész kutat fúrnak. Ha meg 10e körül fúrnak, mint írod is, akkor nincs mien gondolkodni. Az átmérő sok mindentől függ, általánosságban 40-160 terjedt el. Leginkább attól függ, hogy milyen mélyen lesz a vízszint. Ha a talajtól max. 7-8 m-re, akkor elég a 40-50-es átmérő, felszíni szivattyúval lehet használni. Ennél mélyebbre már búvár kell, ahhoz meg kell nagy általánosságban a 110-125-ös béléscső, a furat pedig 130-140 mm körüli. Persze vannak 2"-os búvárok is, csak kérdés a hozamuk és az áruk.
Köszi a választ! Hogyan tudom én magam kifúrni, tudnál ebben segíteni? Közben hallottam egy kertésztől, hogy öntözéshez 60mm-es furatot szoktak készíteni, és itt kb akkora hozama van, hogy öntözni pont elég, és ez viszonylag olcsó megoldás (20m-es mély öntözőkutat tizenezer forintért fúrnak).
http://www.szalaikutfuras.hu/ Kőröshegy. Én tavaly előtt kérdeztem meg, akkor 8000 volt métere. Nem egy olcsó mester. Homokban 1-2 nap alatt magad is ki tudod fúrni. Orosz búvárt meg el kell felejteni, főleg homokos környezetben, mert hazavágja a kutat.
Balaton déli partján homokos löszös talajba mennyiért fúrják méterét a kútnak? 10, max 20 méter kénee, kizárólag öntözésre, kb napi fél köbméter kéne csak. Ha esetleg valaki tud Bföldvár környéki fúrót, írjon kérem elérhetőséget! 110-es béléscsőre gondoltam, és meglevő szovjet gyártmányú búvársziszire :-)
Én már többször lemásztam a saját kutamba - túléltem.
Külcsönöztem egy olyan zagyszivattyú szerű búvárt, ami colos csövön egy fél óra alatt kikapta a kutat, de csak az alsó 10-20 centivel nem bírkózott. Azt folyamatosan szívta, de nem fogyott ki.
Egy 3x7 fokos alu létrát teljesen széthúztam annyira, hogy az utolsó fokaik értek csak össze. Azokat kerítés feszítő dróttal összekötöztem, rákötöztem még egy kéznél lévő létrát, majd fejjel lefelé beleeresztettem a kútba. Eredetileg a létra alján lévő széles láb pont fennakadt a kútgyűrü peremén, amit még kötelekkel oda is feszítettem egy kerítésoszlop segítségével.
Lemásztam, majd egy vödörrel - és a sógorral kikanalaztam az iszapot a kavicsos rétegig. Ezt úgy 2-3 évig játszottam el évente. Idén már úgy tűnik nem kell, mert tuti a kút (lekopogtom - bár nem vagyok babonás).
A lényeg, hogy így Te is könnyebben mehetsz le "halászni". De ezt a halat ne fogyaszd el:)
Nagyon fontos, hogy TILOS egyedül csinálni - ha belevágsz!!!
2 éve furattam egy kutat 42m-es mély,22m van a lábszelep és 3 hónapig lehetet húzni a vizet.Most semmi vizet nem tuddok húzzni,van a kútba viz de valamiért nem tuddom húzzni.
Ha valaki tuddna seggitséget,hogy mit lehetne vele csinálni az irjon,mert már sokmindenel próbálkozttam.
Sziasztok! Segítséget, illetve tanácsot kérnék. Addig-addig próbálgattam a szivattyúmat a kút szélén, hogy a szivattyúm a szívócsővel együtt a kút fenekére került. Szeretnék újra hozzájuk jutni. Ez egy ásott, betongyűrűs kút, a feneke 9méter mélyen van és kb. 3méter benne a víz. Felhívtam pár kútásót, de nem ajánlják a lemászás egyik formáját sem, mivel veszélyes. Viszont amennyiért ők vállalják, annyiért új szivattyút, és csövet vehetnék. Köszi előre is!
Szeretnék segítséget kérni Tőletek. Egy kertes házat vettünk, amelynek meghalt a tulajdonosa, a gyerekei pedig nem értenek a telken levő fúrt kúthoz. 110mm-es PVC cső van letéve, van egy Reflex-nevű 60l-es tartály és egy PM5 nyomáskapcsoló. A víz a házba is be van vezetve, van egy szűrőberendezés és vízkőmentesítő elektronika. Egy 15m-es cső volt a kútban, a szivattyú állítólag tönkrement nem tudni miért. A szivattyú "turbinalapátjai", azt hiszem 9db ott vannak a kút mellett. Valószínű, hogy 98mm körüli átmérőjű szivattyút használtak. A szomszédok szerint tudtak normálisan öntözni és volt 2 kerti csap is. A szomszédban, tőlünk kb. 30 méterre 48 méteren találtak vizet.
Hogy lehetne üzembehelyezni ismét a kutat? Milyen szivattyú...? stb. Szivattyú átmérő?