>Mondjuk nem ezek az emberek tehetnek róla, hogy felkerültek a listára, ... Egy ember általában tehet róla, hogy milyen listára kerül fel...
>... de szerintem inkább pszichológiával foglalkozó szakembereket kellett volna erre a feladatra kijelölni. Marhára érdekelne, hogy milyen szakembereket jelöltek ki. Féklakatosokat? "Fékezz má', b+, ne fossá' annyira, elvágtad, kész!" Vagy?
>Persze talán ez megrázóbb, emberközelibb egy metrós gázolás, mint egy vasúti. Nem biztos, a mozdonyvezető általában már több száz méterről látja, hogy valakit gázolni fog. Igaz, hogy a metró meg nagyobbat döccen, mert könnyebb...
A metrónál meg úgy tudom, hogy nincs a vezetőnek választási lehetősége. Ha ázolt, akkor aznap nem vezethet. Persze talán ez megrázóbb, emberközelibb egy metrós gázolás, mint egy vasúti.
Szagszervezeti nyomásra elindult nálunk is egy ilyen "pártfogói" dolog, de látva a listán szereplő neveket....
Mondjuk nem ezek az emberek tehetnek róla, hogy felkerültek a listára, de szerintem inkább pszichológiával foglalkozó szakembereket kellett volna erre a feladatra kijelölni. (De arra már szvsz nincs pénz, hogy ilyeneket megfizessenek...)
>Igen, engem is pont ez bánt, hogy egy estleges elütés után az mv-nek ez milyen lelki törést okoz. Ez erősen személyfüggő. Egyiküketet kérdeztem: "Gázoltál már?" Nevetve: "Hajjaj, Lacikám, tizenhéten túl vagyok!" (F. G.) A másik meg egy héten belül kétszer gázolt. Csináltam neki egy fényképet a jászapátii üveges halottaskocsiról, hogy nemsokára utána akasztják a vonatának, de a többiek szóltak, hogy ne mutassam meg neki, mert lelkileg megviselte a dolog.
Észak-Amerikában, ahol az emberek általában jobb lelkűek és emberibbek, mint nálunk az átlag, külön lelki segélyállomás van a gázoló mozdonyvezetők számára Long Islandon. A MÁVnál meg, úgy hallottam, nem célszerű a mozdonyvezetőnek leváltót kérnie a gázolás után, mert esetleg fokozott pszichikai vizsgálatokra számíthat.
A MÁV Rt. széles körű, színvonalas szolgáltatásaival igyekszik évről évre az utasok és a partnerek kedvében járni. Így természetesen igent mondott a Nemzeti Színház megkeresésének és csatlakozva a színház Megyejárás programsorozatához az elmúlt másfél évben az ország megyéiből közvetlenül az újonnan megépített színház mellé jutatott el színházlátogatókat. 10 megye, 10 vonat, 10 előadás és közel 6 ezer színház és kultúrakedvelő utas - ezekkel az eredményekkel 2005. május 5-én véget ért a Nemzeti Különjárat program.
A vasúttársaság - a Nemzeti Színházzal együttműködve - 2003 szeptemberében indította el az első Nemzeti Különjáratot. Mindezt természetesen komoly előkészítő munka előzte meg, mely során a két vasútüzemű társaság, a MÁV és a BKV-HÉV munkatársai közösen dolgoztak az út kivitelezésén, az akció sikerén. A vonatok a megyeszékhelyekről indulva a Ferencvárosi pályaudvaron át a Soroksári úti vasútállomásra futottak be, majd a HÉV vonalán folytatták útjukat, s közvetlenül a Nemzeti Színház mellé érkeztek. A színházlátogató utasok felújított személykocsikkal utazhattak, így kényelmesen és kulturált körülmények között tették meg az utat.
A Nemzeti különjárat program keretében számtalan vidéki, kisvárosi, sokszor eldugott településen élő emberek, családok, iskolások kaptak lehetőséget arra, hogy színházi élményt szerezzenek mindezt háztól-házig szállítással, s igen kedvező utazási költséggel. Közülük sokuknak eleddig egyáltalán nem, vagy csak kevés lehetőségük volt színházlátogatásra, utazásra. Ez a program mindkét hiányt egyszerre pótolta.
HÁTTÉR A megyejárás programsorozat keretében 2003. szeptember 27-én, ötszáznyolcvan Hajdú-Bihar megyei utassal begördült az első vonat a Lágymányosi híd melletti HÉV-megállóba - így indult a Nemzeti Színház és a MÁV Rt. minden hónapra egy megye elnevezésű közös akciója. A Nemzeti különvonattal utazók mindössze háromezer forintért juthattak el Budapestre, és délután megtekintették Shakespeare: A vihar című előadását. További vonatok: 2003. október: Pécs- Nemzeti Színház, Budapest-Pécs 2003. november: Békéscsaba- Nemzeti Színház, Budapest-Békéscsaba 2003.december: Székesfehérvár- Nemzeti Színház, Budapest-Székesfehérvár 2004. január: Karcag- Nemzeti Színház, Budapest-Karcag 2004. március: Kaposvár- Nemzeti Színház, Budapest-Kaposvár 2004. május: Miskolc- Nemzeti Színház, Budapest- Miskolc 2004. szeptember: Szombathely- Nemzeti Színház, Budapest-Szombathely 2004. október: Eger- Nemzeti Színház, Budapest- Eger 2005. január: Szekszárd- Nemzeti Színház, Budapest- Szekszárd Budapest, 2005. május 5.
Jók a mentesítő vonatok, de valahogy én még jobban a normál menetrendi vonatok mellé raknám (néhány perc eltéréssel).
Mert például 15:45-körül a Déliből nem megy vonat Kanizsára. Vagy elindítanám az IC környékén 16:40 körül, vagy a Keletiből a Maestral után.
A Kaposvári 16:30-as még úgy ahogy elmegy.
A Nyugatiról 18:15-kor és a Keletiből 20:50-kor Nyíregyházába induló vonat megint ilyen. A 20:50-es mehetne a Nyugatiból, és 10 perccel a 20:00 órás után.
A visszafelé közlekedő járatok kommentálását Rátok hagynám.
A vasúttársaság a pünkösdi ünnepek ideje alatt várható nagyobb utasforgalomra tekintettel mentesítő vonatokat állít forgalomba. A menetrendben annyi a változás, hogy a vonatok május 15-én az ünnepnapra, május 16-án a vasárnapra, május 17-én a hétfői napra érvényes menetrend szerint közlekednek.
Az ünnepi forgalom ideje alatt mentesítő vonatot indít a MÁV Rt.:
Május 13-án a Déli pályaudvarról Nagykanizsára 15 óra 45 perckor, Kaposvárra 16.30-kor (IC-mentesítő), a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 18.15-kor, a Keleti pályaudvarról Nyíregyháza 20.50 órakor (expresszvonat), Nyíregyházáról a Keleti pályaudvarra 16.47 órakor (expresszvonat).
Május 14-én a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 7.20 órakor, Szegedre 12.35 órakor (InterCity), Szegedről a Nyugati pályaudvarra 12.45 órakor (InterCity).
Május 15-én Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 6.50 órakor (expresszvonat), Nyíregyházáról a Keleti pályaudvarra 8.14 órakor (InterCity).
Május 16-án Nyíregyházáról a Nyugati pályaudvarra 13.40 órakor, Nyíregyházáról - Debrecen, Szolnok érintésével - a Keleti pályaudvarra 16.47 órakor (expresszvonat), Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 15.15 órakor, Sátoraljaújhelyről a Keleti pályaudvarra 15.55 órakor, a Keleti pályaudvarról - Szolnok-Debrecen érintésével Nyíregyházára 20.50 órakor (expresszvonat).
Igen, engem is pont ez bánt, hogy egy estleges elütés után az mv-nek ez milyen lelki törést okoz. De szerintem még akkor is ha el tud a hülyegyerek ugrani előle.
Nem néztem meg de szerintem arról lehet szó amikor a gyerek a hídról van filmezve. A vonat elé áll, és csak az utolsó pillanatban ugrik ki a robogó vonat elől.
Minap egy mv mesélte, hogy egyszer látott ilyet, hogy a tinik vagiztak. Tök jeges volt az úttest, az egyik észrevette jön egy busz és kijelentette be áll elé, a többiek adták alá a lovat hangember vagy. Na a marha nem volt az. A sofőr lélekjelenlétén múlott, hogy nem maradt ott, mert nem állt ám félre a birka jó fél busszal túl ment rajta a sofőr miközben kikerülte, tehát ha nem kerüli eltrafálja. Akkor bezzeg mikor a sportos sofőr elkezdte üldözni nyominger gyereket már tudta mire valók a lábai! Pechjére egy járókelő aki látta az esetet elgáncsolta. Szóval a többi fantáziátokra bízva.
Szerintem elég meggyőző az amatőrfelvétel minősége! Pár éve elém is bemásztak igy, kemény diszkós gyerekek, Dunakeszi-Gyártelepen, de mire megálltam a tehervonattal, már nyom nélkül eltűntek! Van akinél a drog, van akinéél az adrenalin a bűnös! Csak az nem jut eszébe egyiknek sem, mi vár rám ha elütöm őket! És itt nem a lelkiismereti válságra gondoltam, mert az egy fikarcnyi sem lenne!
Például az M41 2213-as. Ő egy teherautóval ütközött. Aztán azt állapították meg javítható, aztán nem volt rá pénz. Aztán bányagép lett. Aztán lett rá pénz. Csak addigra az a pénz már nem volt elég a helyreállításra. Mert a bányászat a mozdonyból túl eredményesen működött. Pechjére egy másik gépbe valamilye még passzolt is így kimondták reá, hogy selejt.
Közvetve a baleset miatt selejtezték, közvetlenül azért mert nem maradt benne alaktrész mire helyre állították volna a kasznit.
Nezegettem most tobbszor a videon. Ami feltunt meg, hogy paros iranyban a fedezo elotti terkozjelzon nincs ott az elojelzo funkcionalos elere allitott negyzetes tabla. Szoval ez az iparvaganyi kiagazas nem egy szokvanyos eset.
Ugyan semmi aktualítása, de mivel most készültem el vele, felraktam a balesetes topicra a 411, 206-os 1950.07.21.-én Levél mh.-nél történt felrobbanásának történetét. Jó olvasást, már ha valaki veszi hozzá a fáradságot..:))
Sziasztok! Bár lassan már 5 éve hogy beosztott személyzet voltam a Klf III. tartalékon (Kötő), gondoltam megosztom veletek, hogy csináltuk. Szóval ha a II. vg.-ról mentünk ki a Gyárba, egy sárga mellett haladtunk ki. Kint a váltónál a tol. vez. a kulcsot betette a bizber. szekrénybe, mire két dolog történt: 1., ki tudta venni a váltózárkulcsot 2., vörös lett a fedezőjelző (ami csak páros irányból van, mivel ilyenkor az állomás felöl nem kezelhető kijárati jelző védett). Váltó kinyit-megdob-Bobo bemegy-váltó visszadob-kulcs visszatesz. Ezzel a tartalék bezárkozott a Gyárba, a fedezőjelző visszatér előjelző szerepébe, az állomás újból tud kijáratot kezelni. Visszafelé mézgán eng.kérés a forgalmitól, és ugyanez a játék forditott sorrendben. Befelé is egy sárgával mentünk, kulcs lead, és irány Tárnok, az Interspan. Lényegében ennyi, ha jó emlékszem. :-)