Esetleg ezt a listát lehetne a techdiver.hu-n kívül. Ezt a honlapot nem mindenki látogatja. De lehet, hogy itt a Fórumon egy új topic-ban többen olvasnák. Az ötlet nem rossz.
Mauddib28:
Örülnék ha guru lennék, de hát nem... :)
Egyébként így utángondolva nálam is van egy csomó dolog, ami beférne ebbe a témakörbe és ahogyan írod, biztosan van másoknál is.
Hogy külön listán? Szerintem meg lehet próbálni, ártani nem árthat.
Várjuk meg többiek véleményét is, és ha pozitív a visszajelzés, indítsuk el.
tepsi_real: Koszi a válaszodat. örülök, hogy nem értettél félre. Kicsit összemosódtak az én fejemben a dolgok, azért akartam rákérdezni, tisztázni, mert hát elég sokmindenről beszéltél. :)
Én is tervezem, sőt nagyon szeretnék ott merülni hamarosan és biztosan megkereslek majd ennek kapcsán. Abban is nagyon bízom, hogy segítesz majd a merülés megszervezésében, kivitelezésében.
RESI
Kérdés: ha valemelyik hétvégén merülni támadna kedvem, kivitelezhető a dolog, vagy komolyabb előkészületek (egyeztetés) szükséges?
Ha mondjuk csütörtökön felhívlak, hogy hétvégén merülnénk 2-3-an, megoldható-e? Természetesen felszerelés van, csak az engedélyek és az útbaigazítás, tájékoztatás hiányzik.
Resi, csak ötletszinten. Szerintem mindenkinek van a szekrényben egy nagy halom olyan felszerelése, amit már nem használ, de eladni nem tud, kidobni sajnál, mert hátha jó lesz még egyszer valamire, bár ő is tudja, hogy ez az idő már nem jön el, más viszont esetleg tudná használni és fordítva...
A listát nem terhelve, szerinted érdemes lenne indítani egy új témájú listát, ahol ezeket lehetne csere-berélni? Te sok embert ismersz. Mi a véleményed, mint gurunak?
Van néhány dolog szerintem,amit érdemes tisztázni. Sajnos nem ismerem a helyet, de szeretnék egyszer ott merülni. Az IANTD-ben van egy ún. over-head enviroment, avagy zárttéri kategória. Szerintem ugyan nem lényeges, hogy egy barlangot milyen kategóriába sorolunk, de ez overh. e.-nek tűnik.(Hévíz is ilyen). Nálunk a legfőbb szempont, hogy a zárttéri és deco-s merüléseket külön kezeljük, azaz ha valaki elmegy merülni ne egy merülés alkalmával találkozzon ezzel a két dologgal egyszerre. Azt, hogy ki alkalmas és ki nem szerintem megnyugtatóan nem lehet eldönteni. Ha én mennék merülni, ezen a hőmérsékleten biztos, hogy szárazruhát használnék. Ez nyílván egy harmadik dolog (a deco-n és a zárttéren kívul), ami némi gyakorlatot igényel. Csak összehasonlítás képpen érdemes lenne megkérdezni a Molnárbaban deco-sakat merülő búvárokat, hogy szoktak-e fázni. A víz ott kb. 20 C. Szerintem a záttér, hidegvíz, deco közül egyszerre elég egy azok számára akik itt még nem merültek. Ha egyszer sikerül eljutnom, biztosan nem fogok deco-sat merülni elsőre. Ha jól értem ez a hely nincs messze és nem drága, tehát nem lehet gond többszőr visszamennei.
Szia Attila: a rendeltel a www.tepsi-dive.ini.hu oldalon (a barlangi merülés szlovákiában címszó alatt) is megtalálható de ha akarod elküldöm majd emilbe neked. A rendelet nem mondja ki, hogy barlangi minősítés kell a barlanga való merüléshez, így a lent említettekre én csak azt tudom mondani, hogy ez a minden oktatási rendszerben megszabott minősítésekhez rendelt maximális mélységre vonatkozik. A rendelet erre vonatkozó része így szól:
"Minden búvár köteles betartani a képesítésének megfelelõ mélységet
Ezen leltötelek közt a következõ mélységek vannak meghatározva
1. kis mélység max. 8m
2. közepes mélység max. 20m
3. nagy mélység 20m lelett"
Resi még a következőkre hivatkozott: "Azok a búvárok, akiknek nincs megfelelõ képesitésük, csak oktató társaságában merülhetnek, akinek erre megfelelõ engedélye van. Ezeknek a búvároknak a megengedett mélység maximum 8 méter. " Ez azoknak szól akiknek egyáltalán nincs búvár minősítésük. Így ezek merültetése is megolható de csak max. 8 méterig.
A barlang a Tornalai Királyi Városrész Stardjához tartozik, így annak a starnd belépőjét kell kifizetni minimálisan ami 100 Szlovák korona azaz kb. 600 Ft. A többi költség mind járulékos, felszerelésbérlet stb... ("...a Tornalja város Királyi városrész területén megtalálható Meleg Viz tavon amely a Tornalja város mûszaki és köztisztasági vállalat tulajdonában lévõ strandon található."
És a félreértések elkerülése végett: János neve azért került oda mert szóbakerült amikor emileztünk, hogy egyszer ő is kijönne velünk megnézna a helyet az IANTD barlangi- és üregi búvár tanfolyamamokhoz.
csá
Első kérdésem : milyen endeletre hivatkoztok, beszéltek, irtok ???
Második : ki minősül képesitéssel rendelkező barlangi búvárnak, erre kitér a rendelet?
A témához csak annyit hogy hamarosan ilyen-olyan indokkal minden érdekes -vagy annak mondott- merülőhelyen lesz valaki aki ezért vagy azért pénzt szed.
én
A rendeletben a megengedett mélység tényleg azokra vonatkozik akiknek nincs megfelelő minősítésük. De viszont ha nem megy be az ember a kráter fala alá akkor nem minősül a merülés sem zárt térinek sem üregiek... szóval én nyugisan lemehetek a bója kötele mellet 30méterre mert ott még nyílt víz van. Erről az előírásról ennyit. A kezdőket pedig mint említettem csak 20méterig lesznek levíve, no-decós merülés keretei között. Aki pedig technikai barlangi akar merülni annak abban tudunk segíteni, hogy megszervezzük a helyi barlangi búvárkokkal a találkozót és a merülést. Valamint most van szerezés alatt a szállás is. Nem gondoltam azt, hogy ÉN viszem le merülni mondjuk Bartók János a forrásig. Nem ilyen meg sem fordult a fejemben! A mi jelenlegi túraszervezésünk szigorúan a no-decós max. 20méteres nyíltvizi merüléskről szólna!
A fő merülés szervező nem én vagyok, nem én vagyok a merülésvezető, nem nekem van a legmagasabb minősítésem. Szóval én csak egy egyszerű emberke vagyok aki szeretne felemelkedni a nagyok közé és próbálkozik, segít ott ahol tud, abban amiben tud! Igaz, hogy nincs x millió merülésem, de azt hiszem a képességeimnek megfelelően megtudom oldani a rám háruló feladatokat. Igen nincs kis millió merülésem, de azt hiszem amit csinálok azt jól csinálom és mindig a maximális biztonságot tartom szemelőtt mind a magam mind a mások esetében. Egy NASE oktató lessz a merülésvezető... szóval én csak egy szerencsétlen kis halacska vagyok a mély vízben... :) Ja és nem vettem sértésnek! Ennyi...
"De szerintem nem lesz gond..."
Ez elég morbid számomra.
Ha gond lesz, akkor mit fogsz csinálni? Fel tudod mérni reálisan a képességeidet és a vállalt kockázatot? Egy ilyen vállalkozáshoz nem elég, hogy megvitatod a forumon!
Jó szándékulag írok, de egyre kevésbbé értelek.
Minek erölteted egyáltalán ezt a szervezett merültetést ott? Aki "profi" ugy sem fog ilyen keretek kzött merülni. Aki pedig nem, annak szerintem nem a legjobb formája, hogy megismerkedjen a barlangi merüléssel vagy akár az üregivel.
És ha már felteted a kérdést:
Nyilvános honlapodról tájékozódtam. 50 egynéhány merüléssel, technikai tanfolyamok (cavern, cave, ER) nélkül, minimális zártéri merüléssel _szerintem_ kezdő vagy, mint ahogyan én is. (Nem magam fényezésére, csak összehasonlítás végett: 270 merülés, 45-50 technikai merülés /ER, Cave/, NAUI DM és Cave Diveri minősítéssel.)
Kérlek ne vedd zokon, jó szándékkal írom a saját érdekedben és mások érdekében.
tepsi_real:
Elég felkészültnek érzitek magatokat (emberileg, szakmailag), hogy kezdő búvárokat kalauzoljatok Tornalan?
Paraméterek a honlapodról:
barlangi merülés (nyílt víz 6-8 méterig); 11 fokos átlag vízhőmrséklet (hideg víz); 0-5 méteres látótávolság, mono palck; stb.
Ne vedd személyeskedésnek, tényleg érdeklődöm, mert nekem kicsit furcsa, hogy haladó, mentő búvárok 50-60 merüléssel vezessenek ilyen jellegű merüléseket.
A rendeletben pedig azt olvasom:
"Azok a búvárok, akiknek nincs megfelelő képesitésük, csak oktató társaságában merülhetnek, akinek erre megfelelő engedélye van. Ezeknek a búvároknak a megengedett mélység maximum 8 méter."
Ha ez így van, akkor milyen decóról, stage palackokról beszéltek?
Kik vannak a csapatotokban és milyen képesítéssel, gyakorlattal?
Természetesen nem...
Ezeket a túrákat nem profiknak szánjuk.
Ha érdekel komolyabb merülés ott akkor is tudunk szervezni dolgokat. A helyi búvárokkal kell konzultálni, hogy legyen merülésvezetőtök mert a nélkül nem lehet ott merülni! Ennyi...
Akkor ez most egy technikai üregi merülés? Esetelg simán üregi merülés... Vagy minden ami technikás az már technikai és kész, függetlenül attól, hogy hol merülsz?? :) Hehe...
Vannak tervezve különféle vészhelyzeti tervek, mind olyan kivitelben, hogy az ember magával tudja vinni. A vészhelyzeti terv értelmében az akkori legmélyebb deco pontra pedig be lessz lógatva egy tartalék palack. Minden merülő gyakorlott vezetőkkel (oktatók illteve min. rescue minősítéssel rendelkezők) megy le. Pontosan azért nem akarunk brutális decócat mert olyanok is merülnek akik még mondjuk életükbe nem decóztak... Tény és való, hogy ilyenkor lehet elkezdeni spekulálni... igaz? De szerintem nem lessz gond, ha esetleg felmerül olyan kérdés ami miatt gondok adódhatnak a merüléssel azt pedig úgy is megfogom vitatni veletek... A hétvége az kizárólagosan felmérő célzattal lesz beiktatva! Nem lessz kezdő velünk (bár felmerül a kérdés, hogy én a **ommal az vagyok e?)
Tornalával kapcsolatban az említett merülés -szerintem - az üregi merüléshez áll közelebb, mert a főte rézsüjénél történő emelkedésnél nagyon hamar elérsz oda, ahol már látod a napfényt. A veszélyesebb részt én ott látom, hogy könnyen bele lehet csúszni egy 20-30 perces dekóba, amire a tervezni kell, és ezt bírni kell lebegéssel, gázzal, tartalékkal, ruhával stb, szóval én inkább technikainak nevezném. Pont ezek miatt szerintem kiváló gyakorló hely dekóra, barlangra, hideg vízre, de a kevésbé tapasztaltakat kísérni kellene.
Azóta sajnos csak a zuhanyzóban láttam még a vizet... (+néha a budiban amikor visszanéztem...) de kellet volna csinálni mert hétvégén megyünk szlovákba a barlangba :) Na majd meglátjuk... ( János: nem megyünk be teljesen csak 20m-ig mert a túrákoz mérjük fel a dolgokat... vigyek staget? :) )
Én viszont János-t kérdezném meg, hogy neki hogy tetszett amikor lement veletek az usziba...
Egy kérdés mindenkihez: sokan emlegetik merülés tervezésnél az erőnlétet, amikor meg kell határozni egy programos számításnál az erőnlétet akkor azt hogy a búbánatba határozzátok meg? Lenyomtok 20 fektőtámaszt és ha lihegtek akkor közepes vagy mi?? :)
Szlovákhoz tartozó kérdés: tudom, hogy van olyan a fórumban aki már volt ott, minek minősítenétek azt a merülést? Egyérteműen barlangi vagy üregi? (ezt akkor értem amikor csak a fal alá mész be... és nem vagy lenn monjuk a fal tövénél vagy a forrásnál..)
Hello tepsi.
Köszi a tippet, de már rájöttem hogy fogom megoldani. A LOLA dobot fogom szélesiteni, a mostani hasznos térfogata, ahová kötelet tudok tekerni : 1877 ccm. Mivel az átmérőjét nem akarom változtatni, a szélesités marad megoldásnak. Olyat szeretnék csinálni ami legalább 4000 ccm hasznos térfogatú. A dob ugyanolyan maradna, csak 10 centivel szélesebb lenne. Még agyalok rajta.
én
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nitrox______Complete__________Nitrox____________Nitrox
___________Safe Air User_____________________________
a technikai búvárkodásnak is megvannak a maguk tanfolyamai, tudásfokozatai, címei.
Mostanában találkoztam egy összehasonlító táblázattal ami a különböző búvárszervezetek közötti megfelelhetőséget mutatja be.
Érdekeség és a jobb tájékozódás képpen ezt most közreadnám. Mára már hazánkban is elérhetőek ezek a tanfolyamok
(magyar nyelvű tankönyvvel!) és érdemes is beiratkozni rájuk azoknak, akik komolyan szeretnének a technikai búvárkodással foglalkozni.
Sajnos, én több mélymerülővel is találkoztam akik "gyakorlottan" mentek 40m alá, monó palackkal és ismeretek nélkül.
Tőlük még nem nagyon tudtam meg semmit a Paul-Bert effektusról, a GABA szerepéről vagy az ATP és a nitrox merülések kapcsolatáról.
IANTD ANDI NAUI TDI
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nitrox Complete Nitrox Nitrox
Safe Air User
Advanced Technikal Technikal Nitrox Advanced Nitrox
Nitrox Safe Air és és
User Decompression Decompression
Techniques Procedures
együttessen együttessen
Technikal Extended Extended Extended
Diver Range Exploration Range Diver Range Diver
Normoxic Nincs ilyen színt Trimix Diver I. Entry Level
Trimix Trimix
Trimix Trimix Exploration Trimix Diver II. Advanced Trimix
A PADI rendszer nagy elterjedése miatt, lehetne beszélni még az általuk propagált Apprebtics Tech Diver, Tech Deep Diver programok megfelelhetőségéről,
de én ezeket a tanfolyamokat nem tartom annyira komoly dolognak, ugyan úgy mint sok más búvár megközelítést Tőlük.
(hangsúlyozottan ez a szubjektív véleményem és lelki füleimmel már hallom is sokaktól a Pfujolást)
Az igaz, hogy a magyar csatornára csak a gagyik kerülnek... mert forgattak egy Yakutan expediciós filmet is. Az egy egész estés filmecske ha nem tévedek és azok készítették akik ott merültek, csak támogatta őket az NGC... Azt példáúl én élvezettel tudnám nézni :)
:Igazan komoly technikai merulest meg nem sikerult elkapnom a csatornan:
Gondolom, mert a NG-nak nem ez a célja. Csak a nagyérdeműnek akarnak valami látványosat bemutatni. Az más kérdés, hogy a hozzáértő egy kicsit megmosolyogja.
Nekem azóta gagyik egy kicsit a NG buvaros filmjei, mert rendszeresen mennek roncsokra mono palckkal, Lumen 4-esekkel, mint roncsvadaszok... :)
Mondjuk ott a videos, aki gondolom vagy 500W fenyerovel rendelkezik.
Igazan komoly technikai merulest meg nem sikerult elkapnom a csatornan.
mi a baj? A lényeg ez: "Végül egy jég alatti búvármerülés szemtanúi lehetnek, melynek során a felvételek az Antarktisz jég alatti világát örökítik meg." Végülis elég tecnikás merülés... és a legutóbbi ehez hasonló barlangos részben is lehetett érdekes dolgokat látni. (Igaz Attila?) Amúgyolvastam az antarktiszi merülésekről, átlag 15méteres jégvastagság és néhol 3000méteres mélység a lábad alatt... azért elég durva...
Elsőként megtudhatják, miként alakult az osztrák Alpok fölött zajló hőlégballon túra, melybe a váratlan események beleszóltak. Ezt követően egy botswanai off-road kalandon vehetnek részt, ahol egy zsúfolásig megtömött terepjáróval járják a terepet a kalandorok. Végül egy jég alatti búvármerülés szemtanúi lehetnek, melynek során a felvételek az Antarktisz jég alatti világát örökítik meg. Ráadásképpen megtekinthetik, amint Steve Backshall egy ún. via ferrata, azaz egy létrákból összrakott hegymászó-út segítségével mászik meg egy igen magas hegyet Svájcban.
Ismétlés
2003. január 27, 22:00
2003. január 28, 1:00
2003. január 28, 12:00
2003. január 28, 17:00
Attila: én láttam olyan dobot (csak dobot!) amire 400m-er 1,5mm-es kötél fér rá... Még van rajta asszem van 100méter... (bolti dob amiről árulják a kötelet...)