Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2005.11.19 0 0 415
totoro_hun,
mikori az információd a 3 cédrusról? Igaz, nem datolyaszilvát kerestem náluk kb 2 hete, hanem kumkvát-ot, azt mondták, üvegházi növényekkel már több éve nem foglalkoznak. Ha za infod aktuális, tájékoztató árat nem tudsz mondani?
Encsi84,
ajánlom figyelmedbe a
http://www.orchideak.hu/html/arjegyzek.html#gyumterm
lapot, ott a másfél méteres termő citromfa 7600 ft, de ha türelmes vagy, akkor már kapsz 600 ft-ért is. Itt van datolyaszilva 2400-tól és még sok minden érdekesség. Egy hátránya van, hogy postán nem küld, igy nekem messze van (gyalog elhozni).
grifi Creative Commons License 2005.11.19 0 0 414

Szia Encsi84!

Pécsen a Tiborc u. 46-ban a Hentz & Kéreg kertészetnél is van datolyaszilva tavasszal.

Előzmény: Encsi84 (413)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.19 0 0 413

Húúú, nagyon szuper:), Pécs felé elég sokat jár a párom építkezési dolgokért is :). :D :D Nagyon jó , hogy írtad!

Köszi, köszi:)!

Előzmény: totoro_hun (412)
totoro_hun Creative Commons License 2005.11.19 0 0 412
Szia Encsi84!

A fabeszerzéshez szeretnék egy kis segítséget.
Szerintem kaposvártól nincs olyan nagyon messze zomba, ahol rappaiék növényeit meg is nézegetheted a vásárlás mellett.
A másik ami közeli hely a 6oson ahogy pécsről pécsvárad felé mész, pécs után kb.5 km-re bal oldalon van a 3 cédrus díszfaiskola. Nekik tavasszal szokott lenni datolyaszilvájuk.

A többieknek is írom még amiről eddig még sehol nem hallottam, és csak ott láttam:
Van egy olyan olaszból behozott eperfa fajtájuk, aminek (állításuk szerint) 7-8 centiméteresek a terméseik. Ők csak alanynak használják, mert iszonyú gyorsan nő,
az egy éves vesszők amiket láttam voltak vagy 4 méteresek :) .
Tavasszal ha kitalálom hova is férhetne még el, akkor beszerzek egyet :)

grifi Creative Commons License 2005.11.18 0 0 411
tavaj=tavaly :)
Előzmény: grifi (410)
grifi Creative Commons License 2005.11.18 0 0 410

Sziasztok!

A héten leszedtük a datolyaszilvát, kb. 150 db volt rajta. Azért "csak" ennyi, mert a nagy részét minden nyáron ledobálja. Tavaj kb. 100 db maradt rajta, kb. 400-ból. Idén kevesebb volt, de abból több megmaradt. Azt olvastam, hogy a túl sok nitrogén, vagy sok víz miatt lehet ez. Azóta nem öntözzük, mert úgy nő mint a gomba, így a növekedésre fordítja az energiát, és közben potyognak a gyümölcsök. Rájöttünk, hogy nyáron, amikor elkezd potyogni, zöldmetszést kell csinálni, akkor kevesebb hullik le.

Ezt a fát kb. 10-12 éve szereztem, akkor még kb. fél méteres volt, mára egy nagy fa lett belőle. Jó talaja van, csak sajnos délután árnyékot kap, pedig szereti a tűző napot.

Idén megpróbálok egy pár szemet aszalni, kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Van már közületek valakinek tapasztalata a kakiszilva aszalás terén?

Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 409

Tavasztól mostanáig mekkorák már a fáid? Mennyit nő ennyi idő alatt?

Bocs, a hülye kérdésekért:), csak érdekel.

A telelést vsz meg fogjuk tudni oldani ... van olyan rész ami világos, vsz nem lesz annyira fűtve.

A Rappai honlapja nem egy modern valami:(.

Előzmény: Évi5 (408)
Évi5 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 408

Szia Encsi84!

 

Örülök, ha tudtam segíteni. Én is Rappaiéktól vettem kis citrom-, narancs- és mandarinfácskát. Mindegyik nagyjából 15-25 cm magasak voltak. (A cserepet nem számítva.) Ezek is tavaszi szerzemények. Némelyik anyukámnál éldegél, némelyik nálam. Szinte mindegyik virágzott, de mivel elég fiatal növénykék, így le is potyogtak a virágok. Anyukám télálló narancsa viszont hozott egy kis gyümölcsöt, csak még zölden leesett. Most éppen a szobában érik. Már sárgul. Nagyjából diónyi nagyságú.

 

Igaz, hogy még fiatal növénykék, de ráérnek nőni. Mindegyiket ezer forintért vettem, ami egyáltalán nem sok.

A teleltetéssel lesz majd gond, ha mindegyik nagyra megnő. A hűvös helyet szeretik télen, nyáron csak egyszerűen kihajítom őket az udvarra. Anyukám már több mint 35 éve nevelget egy termő citromfát, mely ládástól 3 m magas. A tavaszi és őszi ki és beszállítást megszenvedjük, de nagyon. A garázsban telel, ahol szükség esetén lehet fűteni is, nehogy megfázzon. De megéri a szenvedést. Gyönyörű nagy, rengeteg virág és gyümölcs van rajta folyton.

 

A kerttervezés pedig egy kellemes gond. Itt a tél, van rá lehetőség

Üdv.

Évi

 

Előzmény: Encsi84 (407)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 407

:) Köszi! Tavasszal bizti elmegyünk a fáért székesfehérvárig.

Jó hogy írtál,mert ma kinéztem ebbe a kertészeti áruházba, aztán kiakasztott, hogy egy kis citromfa,ami nem volt fél méteres,de termett, 6900,- volt, és a nagyobb fa , úgy 180cm-es 94.000,- . NORMÁLISAK EZEK?

:) Szóval, az a 2000-3000+konténeres ár, az inkább nekem való.Főleg, hogyha veszünk valószínű nem egy dbot fogunk, hanem 2t , vagy 3-t,mert elég nagy az udvarunk. Annál meg már a benzinpénzt is bőven behozza.

A citomfát olvastam , hogy 2 éves kora körül kell oltatni. Lehet, hogy nem is baj,ha nem hoz citromot, nekem nagyon tetszik a levele színe. Meg , ha tényleg látok majd olyat ami nem 6000, akkor lehet, hogy beruházok egybe. 

 

Attól félek, hogy a citrombokorba belefut a kutya, vagy ha lesz pár év múlva gyerekem,akkor ő megy neki. Mondjuk van egy rész, ahol nincsen kerítés...nem tudom,hogy oda tervez e valamit a párom,vagy azt ott a szomszédnak kéne megcsinálni... na majd utána járok.

 

Megkéne tervezni egy nagyon nagy udvart, hogy mi hol legyen,hogy nézzen ki,de ez nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná.

 

Előzmény: Évi5 (406)
Évi5 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 406

Szia Encsi84!

 

Nézd meg Rappaiék honlapját: http://www.husevonoveny.hu/venuszpark/egzotikus/telallo_gyumolcsok.html

Egy budapesti céggel társulva készítették a honlapjukat, így néha nem lehet tudni, hogy melyik információ melyikhez tartozik. Érdemes őket felhívni telefonon, megérdeklődni, mikor járnak arra felétek. Ha van több megrendelésük, akkor ki is szállítják, ha útba esik. (Én Hódmezővásárhelyen lakom, ami elég kiesik a körzetükből, mégis tudtam velük kétszer is találkozni, egyszer Szegeden a virágkiállításon, egyszer pedig a városunkban rendezett mezőgazdasági kiállítás alkalmával.) Székesfehérvárra mindig el szoktak menni május eleje környékén a Korona Vásárra.

Mikor tavasszal vettem a datolyaszilvafát, már akkor 1,5 m magas volt. (Plussz a konténer) Több mint 5 km-t bicikliztem a házunktól a kiállítás területéig, hogy be tudjam szerezni őkelmét, majd biciklire pattanva hazafuvaroztam. A konténer nagyjából vödör nagyságú volt, ezt szatyorba raktam, majd végig azon imádkoztam, hogy le ne szakadjon a szatyor füle. Így kerekeztem végig. A jobbra való kanyarodás könnyedén ment, csak egyenesen tartani volt nehéz a biciklit. Ebből ki lehet találni, hogy nekünk sincs kocsink, így megszenvedtem érte. A bicikliút fölé behajló ágakat már nem is említem. Közben végig az járt a fejemben, hogy most lehet, hogy hülyének néznek, de akkor is hazaviszem.

 

A vadcitrom kiválóan alkalmas sövénynövénynek. Lehet metszeni, szépen díszít, és határozottan megállítja az esetleges betörőt, ki át akar mászni rajta. A "normális" citromon is van ám tüske, csak sokkal kevesebb. (Persze, ha tavasszal és ősszel éppen ki, illetve be akarod telepíteni, akkor rögtön megtalálod.)

 

Olvastam a citromos topikban, hogy éppen citrommagokat csiráztatsz. Azt viszont tudni kell, hogyha kikelnek, nem fognak teremni! Mikor már olyan állapotban van, hogy nagyjából ceruzavastagságú a törzse, és gyönyörű szép, akkor kell nekiesni egy késsel, és be kell oltani. Ezt érdemes szakemberre bízni. Úgy kell elképzelni, hogy a drága, féltett növénykédnek a törzsét elvágják, és a fenti lombos részt kihajítják a kukába. Neked pedig maradt a cserépben egy néhány centis csupasz csonk, melyre ráillesztenek egy termő fáról való ágat. Ha a kettő darab összeforr, akkor a termő ág fog tovább nőni, és idővel teremni kezd. Ha nincs beoltva, akkor nem fog teremni, vagy szakkönyv szerint 10-15-20 év múlva fog csak virágozni, teremni. (Anyukámnak van egy közel 20 éves fája, esze ágában sincs virágozni)

Vadcitrom esetében a magjáról való keltetés működik, teremni fog. Érdemes egy-két oldallal korábbi hozzászólásokat is megnézni, mergeznek van egy gyönyörű bokra. Fantasztikusan néz ki. (Mármint a vadcitrom, mergezzel még nem volt szerencsém találkozni.)

Üdv.

Évi

Előzmény: Encsi84 (405)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 405

Köszi!Még jobban ráindítottál a témára:).Úgy döntöttem, hogy van egy kertészeti áruház itt kaposváron,már úgy kiváncsiságból is benézek:).

Ezekről a kiállításokról hol olvashatok? Mármint,hogy mikor és hol találhatók?

-Sajni Kaposvár és Veszprém az ahonnan ilyesmit beszerezhetnék. Leginkább még Székesfehérvár az ami nincs annyira messze.Persze:) valamennyire rábeszélés kérdése is.Meg autó függő.:) Nem mindenbe fér be egy 1,5m fa. Vagy ez a nagyság kisebb olt mikor vetted? Úgy 1m?

 

Néztem a honlapon amit írtál ezt a citromot...engem az riasztana vissza tőle, hogy nagy tüskéi vannak. Itt kaposvár mellett van egy nagyon szép arborétum (érdemes megnézni) és található egy vadalma szerű (lehet hogy az is) bokor. Az is tiszta tüske,(és olyanok az almák,mintha törkébe lennének szúrva )és szerintem nem tudják jó alakítani,mert burjánzik. Ugyanakkor a többi növény az egész "park" területén szépen gondozott.

 

A datolyaszilva nekem is tetszett. :) De persze, még alakul ez.

KÖszi még egyszer!

Évi5 Creative Commons License 2005.11.18 0 0 404

Szia Encsi84!

 

Én is hasonlóképpen gondolkodom, mint te. A párommal mi is nemrég költöztünk el szüleinktől, így a házikónkat és a kertünket csinosítgatjuk. Nekem még "csak" datolyaszilvafám van, de még szeretnék kivit és télálló citromot is.

A télálló citrom teljesen más, mint a rendes, hagyományos citrom. Valójában vadcitrom lenne, tele nagy tüskékkel, gyümölcse pedig csak inkább teába való. Előnye viszont, hogy kinn lehet hagyni a kertben, túléli a teleinket, szépen díszíti szép sárga gyümölcseivel.

A "rendes" citrom érzékeny a fagyra, ezért kell télen 8-10 fokos helységben teleltetni, viszont kevésbé tüskés, finom a gyümölcse, akár csak úgy magában is meg lehet enni. (Persze, kinek milyen az ízlése. Anyukám citromfájáról való gyümölcs sokkal édesebb, lédúsabb, mint a boltban kapható, kényszerérett citrom.)

 

Tavasszal vettem a datolyaszilvafát, konténeresként. Kb. 1,5 m magas, már akkor látszott, hogy lesz rajta virág. Nyár elején virágzott, különleges alakú, fehéres-sárgás színűek voltak. Mivel későn virágzik, a késő tavaszi fagy se okoz benne kárt. Ami számomra nagyon szimpatikus benne, hogy (elméletileg) nincs kártevője, ezért nem kell permetezni. Metszeni se kell, esetleg csak akkor, ha alakítani akar az ember a lombkoronáján. Szép nagy sötétzöld a levele, nyáron is szépen díszíti a kertet. Ősszel nem színeződik el a lombja (legalábbis nem feltűnően), az első fagyoknál símán lehullik. Paradicsom nagyságú és kinézetű gyümölcse október-november környékén kezd el pirosodni. Amit én eltoltam, hogy hallgattam az egyik könyvben írtakra, és a legelső fagynál leszedtem őket a fáról. Később találtam egy másik cikket, hogy nyugodtan fenn lehet hagyni őket, a fagy nem árt nekik. Igaz, hogy utóérőek, így a hétvégén megkóstoljuk, már eléggé érettnek tűnnek. Ha fennhagyom őket, akkor most a kopasz fán virítana a három gyümölcs, ami termett. Tök jól nézne ki. Akik nem ismerik, azok megdícsérték, hogy "jé, milyen szép almafám van! Milyen kicsi, mégis már van rajta három nagy alma!"

Én Rappaiéktól vettem, egy kiállítás alkalmával jöttek el városunkba. Tudom őket ajánlani.

Most jut eszembe, ha vennél ilyen fát, arra ügyelj, hogy annyira ültesd mélyre, hogy az oltás helye is a föld alá kerüljön. (Én nem így ültettem, később lettem felhomályosítva) Ez azért fontos, mert ha kemény tél esetén mégis visszafagyna, akkor az oltás fölötti termő rész újból ki tud hajtani. Ellenkező esetben az oltás alatti vad alany hajt ki, ami nem fog teremni. Így a hétvégén leveleket fogok hordani a fa törzse köré, amit náddal takarok be, hogy védjem a kemény fagytól.

 

Na, elég volt a mesélésből, a többieket is szóhoz juttatom, hagy meséljenek ők is a növényeik igényeiről, velük kapcsolatos tapasztalataikról.

Jó kerttervezgetést!

Üdv

Évi

Előzmény: Encsi84 (402)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 403
=O) Tök jó az oldal!Köszi! Csemegézünk egyenlőre a képekből!

Előzmény: Encsi84 (402)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 402

Nagyon érdekel,mert ez olyan egyedi, meg azért is mert mivel a szüleim elváltak régen úgy alakult, hogy  a családi házból költöztünk panellba. Én meg szeretek babrászni odakint, csak itt nem igazán volt rá módom. Most költözünk a párommal családiházba (egyenlőre még épül) és szeretném azt elvarázsolni :) a házat nem csak kívül, belöl is mindenféle érdekességgel. A növények szerintem nagyon meghatározzák bármilyen környezet hanglatát, és szerencsére a barátom is így gondolja,tehát jövőre mindenképpen kéne valamit beszerezni.

 

Te már a beszerzés évében kiültetted? Igényelnek valami különös bánásmódot?

A citromfa amit kint lehet hagyni különbözik a citromos topic fáitól? Ott azt írták, hogy télen 10-15 fokon teleltetik.

 

Még mindig hihetetlenek ezek a gyümölcsök:). Jajj, ha nekem ilyen fám lesz.:))

 

Nyáron is szépek?

,
Előzmény: Évi5 (401)
Évi5 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 401

Szia Encsi84!

 

Csak nem te is kedvet kaptál különleges gyümölcsfélék neveléséhez?

 

Az elterjedtebb fajtákat kertészetekben, vagy nagyobb áruházakban is lehet kapni. Pl. a fügét, a gránátalmát vagy a kivit. Az ára nagyjából 1000-2000 forint körül van, persze ha nagyot veszel, akkor értelemszerűen nő az ára.

 

Ennél drágább és nehezebben beszerezhető:

- datolyaszilva 3-4 ezer forinttól kezdődik. Az én termő fám, mely 1,5 m magas, tavasszal 8 ezer forint volt. (10-ről alkudtam le)

- jujuba (kínai datolya) Kb. 3000 forint.

- télálló citrom kb. 1-2000 forint.

 

Ezek az árak mind olyan növényre értendők, melyek csak 1-2 év múlva termnek. Persze, ez is fajtától függ. Lehet ez rövidebb vagy hosszabb idő is, a lényeg az, hogy még fiatal növénykék. A legelső telet a legtöbbje csak takarással éli túl. Később már takarás nélkül is átvészelhetik a telet.

 

Érdemes meglátogatnod a következő weboldalakat:

www.husevonoveny.hu/venuszpark/egzotikus/telallo_gyumolcsok.html
www.terebess.hu/tiszaorveny/kert.html

Az első oldal a Rappai kertészet honlapja (Zombán találhatók, Pécs közelében) Rengeteg különleges növényt árulnak.

A második oldalon sok itthon is megélő egzotikus növények leírását találhatod. Ha elolvasod, te is úgy fogsz járni, mint én: szaladsz a legközelebbi növénykiállításra, vásárra, hogy beszerezd a neked tetsző növényt.

 

Jó kertészkedést!

 

Üdv

Évi

Előzmény: Encsi84 (400)
Encsi84 Creative Commons License 2005.11.17 0 0 400
Csak ámulok, és bámulok:) a gyümölcsök láttán. Az ember nem is gondolná, hogy vannak ilyen fagytűrő gyümölcsök. Hol lehet ilyeneket beszerezni?Milyen árban ?Egyszerűen fantasztikus. Nekem is kell majd:) jövőre!

földiboszorka Creative Commons License 2005.11.16 0 0 399
köszönöm!
Előzmény: kiwancsi (398)
kiwancsi Creative Commons License 2005.11.15 0 0 398

 

Nem tudom mi a neve, kaptam a gyökérsarjat. A szülő tulajdonosa sem tudja.

 

Kb fél méter volt, ősszel ültettem(öt éve), tavasszal a 2/3-át levágtam. Majdnem méteres három ágat hozott, és ősszel teremni akart. Akkor nem hagytam, ma már tudom lehetett volna.

Adok majd belőle, akinek csak tudok. Idén hat gyökérsarja volt, de hármat kinyírtam.:-(

Majd jövőre vihetitek az újakat, aztán mindenki vigyáz a magáéra.:-)

Előzmény: földiboszorka (397)
földiboszorka Creative Commons License 2005.11.15 0 0 397
mi a neve és hol vetted?
Előzmény: kiwancsi (396)
kiwancsi Creative Commons License 2005.11.15 0 0 396

 

Köszönöm, az ő nevében, mert ugyebár az ő érdeme.

Meleg nyáron döbbenetes volt a hatalmas, lédús üdítő, puha, piros gyümölcse.

Még sosem láttam olyan fügét. Déli országokban is csak olyan szokott lenni a piacokon amilyen nálunk terem ősszel. Persze az is jó, csak emez meglepetés volt.

 

Na ezért aggódom hogy hogyan tudom idén védeni, mert az a gyümölcs az idei vesszőkön teremne nyáron. Ez a bokor viszont meghaladja az erőimet.

Már összekötözni sem lehet.

Előzmény: grifi (394)
kessy Creative Commons License 2005.11.13 0 0 395

Szia!

 

tudnál esetleg fajta nevet mondani, és esetleg, hogy hol lehet ilyen fügét beszerezni??

 

bferietv@freemail.hu

 

köszi!!

Előzmény: kiwancsi (392)
grifi Creative Commons License 2005.11.13 0 0 394

Szia kiwancsi!

 

Nagyon szép bokor!

Ha jól nézem a képeket, nekem is van egy ugyanilyen fajtájú bokrom. Azok közül amiket én ismerek, szerintem ez a legjobb fajta. Elég fagytürő, és talán ez a legfinomabb.

Előzmény: kiwancsi (392)
grifi Creative Commons License 2005.11.13 0 0 393
Ok, vettem :)
Előzmény: trachycarpus (391)
kiwancsi Creative Commons License 2005.11.13 0 0 392

 

Ez a fa(bokor) öt éves. Harmadik éve terem a Pilis lábánál.

Most kb 2,5 m magas.

 

 

 

Ez a nyári termés, nagy selymesen puha kissé pirosas.

 

 

 

 

Ez pedig itt az őszi, kisebb kevésbé puha, gyümölcs, de ugyanolyan édes.

Még ma is szüreteltünk néhány szemet.

Szept. közepétől minden nap volt érett gyümölcs, ált. egy kisebb tálnyi.

Tavaly lekvárnak is jutott, idén nem termett annyi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fel a fejjel tehát. Amelyik nem terem azt talán ki kell cserélni. Azt hiszem.

trachycarpus Creative Commons License 2005.11.12 0 0 391
Szerinted, ha jövô tavasszal kiültetem, mikor fog leghamarabb kiderülni, hogy jó volt-e a takarás?:-))))) Azért írtam, hogy '07.
Előzmény: grifi (390)
grifi Creative Commons License 2005.11.11 0 0 390

Szerintem kár lenne addig várnod, én a helyedben jövő tavasszal kiültetném. Ha jól betrágyázod, és nyáron sokat öntözöd, kint nagyon gyorsan megnő.

Azért nem érdemes várni, mert az idős növény is ugyanúgy tövig el tud fagyni, mint a fiatalabb. Ha jól takarod a törzsét, az biztos nem fagy meg.

 

Egyébként, ha a növény esetleg komoly fagykárt szenved (de nem fagy meg teljesen), és nagyon nehezen hajt, a károsodott részeket jobb teljesen visszavágni, így nagyon gyorsan újra fog nőni. Egyébként sokáig csak kínlódik.

Előzmény: trachycarpus (389)
trachycarpus Creative Commons License 2005.11.11 0 0 389
Pécs, Mecsek oldal... Így könny...:))) Errefelé -24 is volt már... A takarást hasonlóan gondoltam, remélem eredményes lesz! Legkorábban '07 tavaszán kiderül.
Előzmény: grifi (386)
bombaba Creative Commons License 2005.11.11 0 0 388

Szia, Grifi,

ha már igy elkeseritettél (bár annyira nem, mert eddig sem termett nálam), legalább azt áruld el, hol van az a jól termő szép nagy fügefád!

Azt hittem, ha kis füge van a bokrom, akkor az már nem lehet terméketlen.

Előzmény: grifi (387)
grifi Creative Commons License 2005.11.11 0 0 387

Hopp, az előbb kicsit vastagon fogott a cerkám. :)

 

Szia bombaba!

 

Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem nem is fogsz termést enni a bokrodról.

Sztem a te fügéd nem öntermékeny, az ilyenek Mo-n nem hoznak termést. Én is láttam már több ilyen bokrot, és sosem teremnek, ha a kis fügék 1-2 cm nagyok, mind lepotyognak.

 

Üdv.

Előzmény: bombaba (383)
grifi Creative Commons License 2005.11.11 0 0 386

Szia trachycarpus!

 

Szerintem a bugyolálás jó módszer.

Szerintem a legjobb a fa törzsét hálós krumpliszsák anyagával körbevenni (az nyúlik), és jól megtömni falevelekkel. Az alatt biztos, hogy nem fagy el. A takarás fölött megfagyhat, de legalább a törzse megmarad, és gyorsan újranő a koronája.

 

Nekem van egy nagy fügefám (kb 15-20 éves), ami még sosem volt takarva, és egyszer sem fagyott még el. A termése is minden évben beérik. Mondjuk ez Pécsen van a Mecsekoldalban, elég védett helyen.

A környéken elég sok helyen van füge, sok fajta. Úgy látom, hogy a fagytűrés leginkább a helytől függ, de a fajtán is nagyon sok múlik. Azok a legfagytűrőbb fajták, amelyeknek vastag hajtásaik vannak, korán hajtanak, az ágak korán beérnek, és a termésük is korábban érik. Szerintem ez nem függ a gyümölcs színétől.

Hely szempontjából a domb- vagy hegyoldal a legjobb (nem északi), és persze jó, ha ház védelmében van.

 

Üdv.

 

 

Előzmény: trachycarpus (380)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!