Reggel Monorról a sima ingás 2530-al mentem le Szolnokra, ami végig pontos volt.
Szolnokról az 577-2-vel mentem tovább Békéscsabára. Szolnokon teljes utascsere, a vonat 3 kocsiból állt, a két végén egy 20-80-as, míg középen egy lengyel 20-70-es, ami olyasmi mint a mi 20-37-esünk, csak szövethuzatos ülésekkel. Én a lengyel kocsban ülte, egy utastársam volt végig a vonaton.
Békéscsabán átszállás a 37652-es vonatra, ami Bzmot+mellék+mellék+Bzmot volt.
A József Szanatóriumnál szálltam le, itt fotózás a Pannoniát és a Bégát, meg egy áthaladó Bz-s vonatot.
Majd tovább innen a 37654-el Vésztőre. Közben fotózás Kötegyánon, amúgy Sarkad után érdekes is üdítő látvány a nagy sík után a Kárpátok látványa.
Vésztőn is egy kis fotózás, itt szükség volt az engedélyre is, de semmi vész. Majd jött a hintázás a 37526-on, ami Bzmot+mellék. A Vésztő-Szeghalom közötti pálya valami borzalmas, ágyazat nélküli, a hevereknél akkorát zökken a Bz, hogy én a mellék végében a panoráma ablaknál ülltem, és majd kiestem a vonatból, szabályosan elemelkedett a lábam a talajtól, már félelemérzés volt bennem, hogy kiugrik a vonat ez nem alkalmas 40-es sebességre, ha a romhányi vonal 20-asra jó csak, akkor ez még 10-esre is sok szerintem. Dévaványán érdekes látvány fogadott a 175-ös Szergej, amit akkor indítottak be, nagy fekete füstöt okádva, a mozdony mögött 3 gabonaszállító teherkocsi volt. Gyomára pontosan érkezve átszállás a 733-1 Pannoniát helyettesítő gyorsra, ami 3 db 20-80-as, meg egy 19-80-as, és a végén egy Cseh kocsi egy 20-41-es volt, na én ide ülltem, így privát fülkém volt. Szolnokra +4-el érkeztünk, itt át a 2511-re, ami pontos volt.
A válasz a http://dijszabas.uw.hu oldalon gyorsan megtalálható, nekem 2 percembe került. De hogy neked még ennyit se tartson, idekopizom a táblázatot (a formátum széttörése az index hibája, nem az enyém)
A ki-, illetve belépő utasok által belföldi menetjeggyel igénybe vehető államhatárt átlépő vonatok viszonylatai (díjszabásváltó állomásai):
VonatszámÚtvonal Név
Belföldi menetjeggyel igénybevehető viszonylatok
Ex693//2106/(234) Nyíregyházay-Budapest-Brno Nyíregyháza - Budapest(235)/2107/Ex692 Brno-Budapest-Nyíregyháza Budapest - Nyíregyháza 642 /(365) Budapest-Targu Mures Ady Endre Budapest-Püspökladány (364)/645 Targu Mures-Budapest Ady Endre Püspökladány-Budapest IP 36305 Nyíregyháza-Carei Nyíregyháza- Tiborszállás IP 36304 Carei-Nyíregyháza Tiborszállás-Nyíregyháza 734/ (355) Budapest-Timisoara Béga Budapest-Békéscsaba (354)/735Timisoara-Budapest Béga Békéscsaba-Budapest [381]/577/[375] *Kraków-Bucuresti Miskolc-Békéscsaba [374]/578/[380] **Bucuresti-Kraków Békéscsaba-Miskolc
* Csak a nemzetközi forgalomban közlekedő Kraków-Bucuresti kocsikban Hidasnémeti határ-Miskolc-Hatvan-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza határ útirányban utazó belépő utas belföldi célállomással és kilépő utas belföldi kiindulási állomásról. ** Csak a nemzetközi forgalomban közlekedő Bucuresti-Kraków kocsikban Lőkösháza határ-Békéscsaba-Szolnok-Hatvan-Miskolc-Hidasnémeti határ útirányba utazó belépő utas belföldi célállomással, kilépő utas belföldi kiindulási állomásról.
Nem a menettérti kedvezményről volt szó? Vagy arról, hogy a nemetközi utazás magyar szakaszára adnak ilyen kedvezményt? Van valami román 60%, meg jugó 55% is, ha jól hallottam! :|
Egy barátom utazna Erdélybe vonattal, köztisztviselőként.
Állítólag egy pénztáros azt mondta neki, hogy ha az Adyval megy, akkor Püspökladányig kaphat 50%-os kedvezményt, ha a Coronával akkor nem.
Én úgy tudtam - és itt ezen a Fórumon is azt olvastam - , hogy ha nemzetközi utazást végzünk, akkor a teljes útra nemzetközi jeggyel kell rendelkeznünk, és belföldi kedvezményt nem vehetünk igénybe.
Ha így van, akkor hogyx adhatnak ilyen tájékoztatást.
Ha meg nem így van, akkor hogy lehet hogy az egyik vonatra ilyen a másikra olyan szabályt alkalmaznak.
Szeretném, ha valaki tudna valamiféle magyarázatot adni.
(Azt tudom, ha nem ugyanazzal a vonattal megy az ember, akkor lehet a két jegyet kombinálni, csak hát Püspökladány nem egyszerűen érhető el közvetlenül IC nélkül az Ady indulása előtt.)
Hamarosan kezdhetünk barátkozni a lidles Rozi, és esetleg majdan a teszkós droid meg a köztörvényes spáros kifejezésekkel..:-)
Talán nem. Nem tudom, a DB-Lidl jegy hogy működik, de pl. a most kapható teszkógazdaságos Wizzair jegyeknek van egy nagyon nagy előnyük a vonatjeggyel szemben, hogy lényegesen egyszerűbb a dijszabás. Adott napon, adott járatra, A-ból B-be X forintba kerül, pont. Függetlenül attól, hogy nagycsaládos, nyugdijas, vagy akárhány éves az utas, nincs külön IC-repülő, útmegszakitás, stb. Ezt egy 2 bites pénztáros is el tudja adni, ennyit kell fizetni, parancsoljon itt a jegye, köszönjük hogy nálunk vásárolt, jó utazást.
Ehhez képest egy Budapest-Pécs vonatjegy kiadása is kihivás, ha a pénztáros lelkiismeretesen figyelembe veszi az összes szóba jöhető kedvezményt és pótjegyet, mint ahogy az rendes szolgáltatónál elvárható, és nem az utasra hagyja, hogy utánajárjon, melyik nap jár neki 33% kedvezmény.
Hogy legyen pozitivum is: találkoztam egyszer ilyennel, igaz jegyvizsgálóban, TM-en felszállva megkérdezte, hogy kinek milyen kedvezményt adhat, van-e valakinek diákigazolványa, betöltötte-e mindenki a 14 ill. 26 évet, stb. Ápr 19, 4123 sz. vonat, ha valaki továbbitani szeretné a dicséretet:)
Pár napja Bécsben volt, most hétvégén Brno-ban, ha jól tudom. Szép feliratot tettek ki Bécsben az elejére, valami olyasmit jelentett, hogy Stalder üvözli Bécset, vagy mifene.
A rajzfilmekben gyakran lehet látni az un. „Rugós krampuszt”. Szép díszdoboz, amelyet ha kinyit az áldozat; előugrik egy ijesztő, vörös orrú, csúf pofa.
Gondolkodtam azon, hogy veszek egy ilyen dobozt, és ha valahol rosszul bánnak velem; mosolyogva átnyújtom a díszes dobozt. De a krampusz helyére Gergő figuráját ültetem a rugóra, kezében egy táblával: „Kérem a panaszkönyvet!”
Garantált a siker.
Bocs' de nem tudtam kihagyni.
OK, megírod a MÁV Ügyfélszolgálatnak? Egy világ omlana össze bennük...
Ja, újabb feljelentés van a tarsolyomban, elolvastam az e heti HVG mellékletét, és nagyon elgondolkoztatott... Az adatok nyílvánosságáról van szó benne, és a lehetőségekről azon intézményekkel és vállalatokkal szemben, akik közérdekű adatot titkolnak el, pl. vasúti díjszabást... Ez büncselekmény is lehet!!!!!
Nem. Csúcsidőben ugyebár sűrűbben járnak a szerelvények, amik ráadásul tömöttek. A sűrűbb követés miatt nagyobb a hőterhelés is az alagútban (a mai szerelvényeket alapul véve), ami csak a csúcs elmúltát követő 1-2 óra múlva áll vissza a normál értékre. Csak ezen idősávban garantálható a szívet kevésbé megterhelő hőmérséklet mind a nyári, mind a téli időszakban egyaránt.
"Nem szabadna a rendőrségre mennem, mert nem engem ért kár. " Ez teccik, mert forradalmasíthatja a büntetőeljárást. Pl. befejezett emberölési ügyekben nem kellene nyomozni, mivel a sértett már nem tesz feljelentést, más pedig nem halt meg.:-))))
"Remelem ma AG szolidabb lesz a nevnapjara valo tekintettel:D"
Ez nem jött be! :) Ha nincs ez az idióta MÁV értetlenkedés, nem is szóltam volna ma be a nagyok dolgába...
Inkább a Művészetek Palotájába megyek ma is. Tegnap felismertek a hostess lányok! :) Mondták, nem húztam ki a panaszlapot. Ám mikor megkíséreltem nem hagyták: mert szerintük igazam van (!), és fontos volna a felvetett problémákat megoldani. Meg is lettem dicsérve, milyen frappáns és jól felépített panaszt tettem! A rutin ugye... :)))
Viszont a Művészetek Palotája tiszta MÁV, ott is, itt is elolvasta mindenki a panaszomat, aki csak a könyv közelébe járt... Csak az egyik helyem ez POZITIV reakciókat váltott ki, a másik helzen "ÉRTETLENKEDÉST"...
Szóval a MÁV-nak buknia kell, mert a MÁV bukásra érdemes...
"Lisszabon, és Madrid között új nagysebességre alkalmas pályát építenek."
Hiszem, ha elkezdik! De félek, tényleg elkezdik! Ma naponta 1 vonatpár közlekedik a két város között, az is éjszaka. Helyenként a nem létező tehervonatok mellett mindössze ez az egyetlen vonat a vonalon...
SNCF: Nem gazdaságos, nem gazdaságos, itt az önérzetről van szó! Ha a németek és spanyolok szarnak a gazdaságosságra, a franciáknak is fel kell venni a kesztyűt, ha nem akarja a TGV-t a 70-es évek nagy dobásának láttatni a 2000-es évek német és spanyol vonatai mellett.