Keresés

Részletes keresés

divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 1 192328

Lassan lehetne majd nyitni egy külön kis magyar mellékletet a listák végéhez.

Előzmény: Alternative Thor (192327)
Alternative Thor Creative Commons License 2020.06.29 0 3 192327

1971

1.   Led Zeppelin - IV

2.   Uriah Heep - Look At Yourself

3.   King Crimson - Islands

4.   Black Sabbath - Master Of Reality

5.   Cressida - Asylum

6.   Emerson Lake & Palmer - Tarkus

7.   Trees - On The Shore

8.   Deep Purple - Fireball

9.   Uriah Heep - Salisbury

10. Pink Floyd - Meddle

Az első három akkora kedvenc, amire nincsenek szavak. A Crimson címadója konkrétan a világ egyik legjobb dala. Az ELP Pictures...-e is lehetne top 10-es, de végül is nem ők szerezték a zenét, úgyhogy ezt nem adtam meg. Amúgy elképesztő lemezek sokasága maradt ki, Bowie, Genesis, Gravy Train, Peter Hammill, Janis Joplin, Leaf Hound, Parzival, Spring, T. Rex, Yes, Weed...!, Wind, sőt még Koncz Zsuzsi Kis virágja és az első LGT is simán listás lehetne nálam, hajmeresztő. Mit szenvedhettek az akkori Index-fórumozók év végén!

Előzmény: Alternative Thor (192272)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192326

Most nagyon kíváncsi lettem, melyik volt az?

Szomjazom a Te elismerésedre (is), remélem, elárulod nekem!

Tényleg érdekel.

Előzmény: pandeamonium (192325)
pandeamonium Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192325

Te az MHH-topikos pályafutásod alatt linkeltél már kismillió videót, de csak egyre emlékszem, aminek értelme is volt. :P

Előzmény: Törölt nick (192324)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192324

Na, itt az igazi Abba-metál:

https://www.youtube.com/watch?v=sR56ct1ozmg

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192323

És nézd meg, nekem sikerült ide vissza hozni őt (is)...

Valamit mégis csak tudok, nem becsültök meg eléggé! :-)

Előzmény: klogg (192322)
klogg Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192322

Hallgathatatlanság, mint kvlt-növelő tényező? Hát, nem jött be. Most belehallgattam 9 év után, egyszerűen iszonyat.

Amúgy te tényleg 13 éve kommenteltél utoljára ide?

Előzmény: Rainvan (192318)
TiB! Creative Commons License 2020.06.29 0 2 192321

1971

01. David Bowie – Hunky Dory

02. Led Zeppelin – Led Zeppelin IV

03. King Crimson – Islands

04. Yes – Fragile

05. Pink Floyd – Meddle

06. Genesis – Nursery Crime

07. T. Rex – Electric Warrior

08. Yes – Yes Album

09. Van der Graaf Generator – Pawn Hearts

10. Can – Tago Mago

pandeamonium Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192320

Hohó, nekem semmi bajom a Sabbath-tal, "csak" Ozzy hangja nem az én ízlésemnek való, viszont a zenei témák, a dallamok, az atmoszféra, no, meg A RIFFEK mind elsőrangúak! Nem hiába lettek azok, akik. És hát az Ozzy utáni énekesek már nekem is a favoritjaim közé tartoznak. A névadó daluk pedig Minden Idők Egyik Legkatartikusabb Doom Eposza, szóval ha annak idején csak azt az egy szerzeményt teszik le az asztalra, már azzal történelmet csináltak volna. (Oké, hiába tartom nagyra pl. a Headless Crosst, a Heaven And Hellt vagy a Tyrt, mint az epikus metal első alappillérjeit, szerintem alig pár évre rá a Candlemass, nem sokkal később pedig a Solitude Aeturnus legalább olyan zenei nívót ért el az első 4-5 albumukkal, mint Iommiék, de nyilván ezzel a véleményemmel a kisebbséget képviselem.)

Előzmény: agymosott09 (192319)
agymosott09 Creative Commons License 2020.06.29 0 4 192319

1 Black Sabbath - Master of Reality
2 Led Zeppelin - IV
3 Flower Travellin' Band - Satori
4 Ash Ra Tempel - Ash Ra Tempel
5 Dust - Dust
6 Can - Tago Mago
7 Comus - First Utterance
8 Deep Purple - Fireball
9 Leonard Cohen - Songs of Love and Hate
10 Hawkwind - In Search of Space
11 Catherine Ribeiro + Alpes - Âme debout
12 Uriah Heep - Look at Yourself
13 Alice Cooper - Love It to Death
14 Uriah Heep - Salisbury
15 The Doors - L.A. Woman
16 ZZ Top - ZZ Top's First Album
17 Budgie - Budgie
18 Alice Cooper - Killer
19 Toad - Toad
20 Moses - Changes (Múltkor volt valamikor, hogy ciki zene, amit szeretünk - akkor nem jutott ez eszembe, pedig ez az. Olyan, mint amilyennek Panda hallja a Sabbathot: rossz ének, pocsék gitárszólók, mintha nem csak két ujjperce, hanem két vagy három komplett ujja hiányozna a csávónak, tényleg, egy rossz Sabbath nyúlás az egész.)

Rainvan Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192318

Kivéve, ha a koncepció része volt, hogy ne legyen jó hallgatni. Mert azt nekem közel tíz év távlatából is nehezemre esik elfogadni, hogy két nagy kedvencem közös munkája ennyire rossz lett "véletlenül"... 

Előzmény: Törölt nick (192317)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192317

Így lehetett.

Szerintem amikor a Lulu készült, ott valószínűleg mindenki be volt tépve, valami nagyon rossz cucctól.

A zenetörténet talán legnagyobb szégyene az a lemez, az emberi mély sötétség egyik dokumentuma.

Előzmény: divaoni01 (192300)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 2 192316

És akkor tessék az 1971.

Black Sabbat - Master of Reality
Alice Cooper - Killer
The Doors - L.A. Women
Chicago - Chicago III.
Dawid Bowie Hunky Dory
Pink Floyd - Meddle
April Wine - ST
King Crimson - Islands
Black Oak Arkansas - ST
Status Qou - Dog Of Two Head
Budgie - ST
Bee Gees - Trafalgar
Deep Purple - Fireball
MC5 - High Time
ZZ Top - ZZ Top's First Album
Tucky Buzzard - ST
The Rolling Stones - Sticky Fingers
The Who - The Who's Next
T Rex - Electric Warrior
Van der Graaf Generator - Pawn Hearts

touristique Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192315

Ennek hatására megnéztem Alice Cooper diszkográfiáját a rateyourmusicon és fura dologra lettem figyelmes, ugyanis ott csak a Welcome albumig vannak listázva a lemezek.  

Ám rákattintottam a members alatt Alice nevére, mire összeállt a kép.

Az Alice Cooper úgy tűnik (számomra eddig ismeretlen módon) egy banda volt ami 1974-ben feloszlott. 1974-től pedig egy Alice Cooper nevén futó szólóprojekt.

Fuck logic really. 

Előzmény: Törölt nick (192314)
Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192314

Itt már többen is 1971-re tették Alice Cooper Love it to Death albumát.

Mivel nekem az 1970-es csoportban van a merevlemezemen, azt hiszem/hittem, hogy én tévedek.

És valóban. 1971. márciusában adták ki az albumot.

Bár már előző év október-decemberében volt egy előzetes felvétel, az nem került ki a plebszhez.

Úgy látszik valamiért az ragadt meg nálam.

divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192313

Na, igen. A Superstar, azon is gondolkodtam a 70-es listánál, mert valóban igen emlékezetesre sikeredett. 

Előzmény: touristique (192312)
touristique Creative Commons License 2020.06.29 0 5 192312

Beszállok én is (a 60-as évekhez sokat nem tudtam volna hozzászólni érdemben)

1970: 

1. Black Sabbath - Paranoid 

2. Black Sabbath - Black Sabbath

3. Led Zeppelin - III

4. Deep Purple - In Rock

5. King Crimson - Lizard

6. Simon and Garfunkel - Bridge Over Troubled Water

7. Uriah Heep - Very 'Eavy Very 'Umble

8. Van Der Graaf Generator - H to He Who Am the Only One

9. Exuma - Exuma

10. King Crimson - In the Wake of Poseidon

+ Andrew Lloyd Webber & Tim Rice - Jesus Christ Superstar

1971: 

1. Black Sabbath - Master of Reality
2. Uriah Heep - Salisbury
3. Van Der Graaf Generator - Pawn Hearts
4. Led Zeppelin - IV

5. Deep Purple - Fireball
6. Uriah Heep - Look at Yourself
7. King Crimson - Islands
8. Pink Floyd - Meddle 
9. Jethro Tull - Aqualung
10. Alice Cooper - Love it to Death

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192311

"A Lemezbörze helyett első adására 1982. április 10-én került sor, és én ugyan csak 1989-ig néztem utána, de Göczey szerint a műsor valamikor a ’90-es évek második felében szűnt meg."

Akkor lehet, hogy 1981-ben volt, és már csal az emlékezetem.

De az tuti, hogy ami lemezeket én akkor a szememmel láttam, na ott még nem volt ACDC, Scorpions vagy

Judas Priest.

Hja, és tényleg, ahogy korábban is írtam, talán akkor hallottam egyszer a Led Zeppelin lemezét.

Előzmény: divaoni01 (192302)
divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192310

Mondjuk nekem leginkább a VU után a Transformer, meg a Berlin volt az emlékezetes szóló anyag tőle, de persze rengeteg későbbi koncertet is végignéztem és mind remek volt. A későbbi lemezei viszont még nem tudatosaultak kellőképpen, ez a feladat még rám vár.  

Előzmény: Dwarf McDougal (192308)
Dwarf McDougal Creative Commons License 2020.06.29 -2 0 192309

Na ilyen nagyon kevés volt, tekintve, hogy akkoriban még javában tombolt az Aczéli TTT.

Oké, a példa és az év talán nem volt jó, de akár írhattam volna, hogy aki '80-ban Beatrice-koncertre járt és Feróék Ramones-átiratait hallgatta, azt talán nem rázná meg egy AC/DC-s esküvő sem. :)

(És persze, ez a teljes népességhez képest egy szűk réteg. Viszont vegyük hozzá, hogy minden rétegesség mellett azért csak életben tud maradni itthon 30+ éve Az Újság - és ez szerintem "Jimmy és Lajcsi országában" igenis nagy dolog.)

Előzmény: Törölt nick (192301)
Dwarf McDougal Creative Commons License 2020.06.29 -2 0 192308

Az ötlet állítólag onnan jött, amikor a RNRHOF-ben elnyomták együtt a Sweet Jane-t és ez annyira bejött Reednek is meg Hetfieldéknek is, hogy felmerült egy olyan lemez ötlete, amin VU dalokat dolgoztak volna fel Reeddel. Nyilván kreatívabb dolog volt megcsinálni a Lulut, de milliószor jobban jött volna ki egy "LR & Metallica plays VU" album...

Arról nem is beszélve, hogy ha Reed élete utolsó lemezén Velvet-dalokat játszott volna, az szép kerekké tette volna a dolgot, sőt talán méltó búcsúvá is. Arról nem is beszélve, hogy akik a Metallicán keresztül és a Lulu révén ismerik csak Reedet, mennyire téves képük lehet róla. Emlékszem, mennyi "szenilis, drogos vénember"-komment született róla, amikor kijött a lemez. Nekem is nagy csalódás volt, de pluszban azért is, mert tudtam, fénykorában mennyire jó volt, amit csinált (szólóban is, hát a Rock and Roll Animal c. koncertlemeze minden idők egyik legjobb élő albuma - vagy a New York című albuma is milyen király).

Előzmény: divaoni01 (192300)
klogg Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192307

Az biztos, hogy Gyöngyösön valamikor 83-84 táján már nyílt egy kifejezetten metálra szakosodott lemezbolt, nem emlékszem pontosan a dátumra. Én ugyan nem költöttem ott egy fillért se, én piszok csóró voltam, de a haverok kisebb vagyonokat hagytak ott (aztán folyton ott lógtam náluk, hogy hallhassam a zenéket). Úgy rémlik, a Ride The Lightning, a Sentence of Death EP, a Defenders Of The Faith vagy a Heavy Metal Breakdown friss megjelenésekként hamar ott voltak a boltban, úgyhogy valószínűbb a 84.

(De hátha satchy jobban emlékszik, ha egyáltalán erre jár mostanában...)

klogg Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192306

Azt mondod, csak 82-től voltak kaphatóak lemezek? Könnyen lehet hogy rosszul emlékszem, de úgy rémlik, a koncertfilm magyar bemutatásakor (82 nyara) már ismertünk dalokat, szerintem már keringtek akkor jugó nyomású lemezek az országban. Ugyanebben az évben már ismertem olyanokat, akik eléggé vágták a Pink Floyd albumokat, borítóstul. (És hát a Dark Side megvolt kazettára másolva már 75-76 körül, az persze valszeg csempészett lemezről lett felvéve.)

divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192305

Maradok a top10-nél, de azért így jó sok minden kimaradt. Például az ELP Tarkus-a ami amúgy óriási kedvenc, a Yes, a másik Alice Cooper, a Jethro Tull, Lennon Imagine-je vagy Serge Gainsbourg és még Bartáék is kiadtak egy lemezt... 

Előzmény: divaoni01 (192304)
divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 1 192304

Ok, amúgy tényleg szuper hiánypotló műsor volt a SZER mellé.

Na, de akkor következzen 1971.

1. Led Zeppelin - IV

2. David Bowie - Hunky Dory

3. Roy Harper - Stormcock

4. Alice Cooper - Love It to Death

5. Janis Joplin - Pearl

6. Black Sabbath - Master of Reality

7. Uriah Heep - Look at Yourself

8. Deep Purple - Fireball

9. Hawkind - In Search of Space

10. T. Rex - Electric Warrior  

Előzmény: klogg (192303)
klogg Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192303

Benne is van a cikkben, "3. műsor" volt a csatorna neve.

Előzmény: divaoni01 (192302)
divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192302

Aztán 82-től már volt Lemezbörze helyett is, talán a Bartók-on ami akkor még asszem valami más néven futott.

https://rattle.hu/index.php/2020/04/lemezborze-helyett/

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192301

"...hogy aki 1980-ban húsz éves AC/DC rajongó volt,..."

Na ilyen nagyon kevés volt, tekintve, hogy akkoriban még javában tombolt az Aczéli TTT.

És nemhogy hanglemez-, vagy kazettaboltban, de még a három darab rádióműsorban sem játszották.

Pontosabban akkoriban csak a Petőfi rádió volt, amelyik könnyűzenét játszott, de ACDC-re vagy bármi másra

nem emlékszem. Ha ilyen zenét akartunk hallgatni, akkor a "Szabad Európa Rádió," Cseke László

alias Ekecs Géza műsorát hallgattuk, ahol persze lehetett, mert nagyon komolyan zavarták az adót.

Budapesten például a mátyásföldi orosz laktanyában lévő zavaróállomásról.

Az első hard rock/heavy metal lemezzel én magam 1982-ben találkoztam egy gyáli barátomnál.

Uriah Heep - High and Mighty 1976-os albuma volt az. Illetve a Black Sabbath és Deep Purple,

valamint a Pink Floyd - Wish You Where Here albumát. Na meg Kiss, Blue Öyster Cult, Nazareth lemezeket.

Ezek a valamikori Jugoszláviából voltak csempészve.

Így szerintem az ACDC vagy bármelyik fenti banda zenéje nem nagy tömegekhez jutott el annak ellenére sem,

hogy viszont a SZER híreit szinte mindenki hallgatta.

Előzmény: Dwarf McDougal (192298)
divaoni01 Creative Commons License 2020.06.29 0 0 192300

Vajon ki beszélhette rá, hogy álljon össze Hetfield-ékkel? Meg minek?

Valszeg a szerek akkor már erősebbek voltak nála.

Előzmény: Dwarf McDougal (192299)
Dwarf McDougal Creative Commons License 2020.06.29 -2 0 192299

Jo lista ez, külön tetszik, hogy rajta van a Loaded, ami "név kötelez" módon ugyanúgy a VU legkönnyebben befogadhato lemeze, mint egy másik híres zenekar Load című albuma és ugyanúgy nem sok köze van a korai dolgaikhoz, mint Hetfieldék esetében. (Szegény Lou Reed renomejat nagyon megtepazta az a szerencsétlen Lulu. Méltatlan búcsú volt, pedig ő is nagy zseni volt egyébként. A Velvet életmű hibátlan, de sok jót csinált utána is.) 

Előzmény: Tenebres (192290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!