AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Az első három akkora kedvenc, amire nincsenek szavak. A Crimson címadója konkrétan a világ egyik legjobb dala. Az ELP Pictures...-e is lehetne top 10-es, de végül is nem ők szerezték a zenét, úgyhogy ezt nem adtam meg. Amúgy elképesztő lemezek sokasága maradt ki, Bowie, Genesis, Gravy Train, Peter Hammill, Janis Joplin, Leaf Hound, Parzival, Spring, T. Rex, Yes, Weed...!, Wind, sőt még Koncz Zsuzsi Kis virágja és az első LGT is simán listás lehetne nálam, hajmeresztő. Mit szenvedhettek az akkori Index-fórumozók év végén!
Hohó, nekem semmi bajom a Sabbath-tal, "csak" Ozzy hangja nem az én ízlésemnek való, viszont a zenei témák, a dallamok, az atmoszféra, no, meg A RIFFEK mind elsőrangúak! Nem hiába lettek azok, akik. És hát az Ozzy utáni énekesek már nekem is a favoritjaim közé tartoznak. A névadó daluk pedig Minden Idők Egyik Legkatartikusabb Doom Eposza, szóval ha annak idején csak azt az egy szerzeményt teszik le az asztalra, már azzal történelmet csináltak volna. (Oké, hiába tartom nagyra pl. a Headless Crosst, a Heaven And Hellt vagy a Tyrt, mint az epikus metal első alappillérjeit, szerintem alig pár évre rá a Candlemass, nem sokkal később pedig a Solitude Aeturnus legalább olyan zenei nívót ért el az első 4-5 albumukkal, mint Iommiék, de nyilván ezzel a véleményemmel a kisebbséget képviselem.)
1 Black Sabbath - Master of Reality 2 Led Zeppelin - IV 3 Flower Travellin' Band - Satori 4 Ash Ra Tempel - Ash Ra Tempel 5 Dust - Dust 6 Can - Tago Mago 7 Comus - First Utterance 8 Deep Purple - Fireball 9 Leonard Cohen - Songs of Love and Hate 10 Hawkwind - In Search of Space 11 Catherine Ribeiro + Alpes - Âme debout 12 Uriah Heep - Look at Yourself 13 Alice Cooper - Love It to Death 14 Uriah Heep - Salisbury 15 The Doors - L.A. Woman 16 ZZ Top - ZZ Top's First Album 17 Budgie - Budgie 18 Alice Cooper - Killer 19 Toad - Toad 20 Moses - Changes (Múltkor volt valamikor, hogy ciki zene, amit szeretünk - akkor nem jutott ez eszembe, pedig ez az. Olyan, mint amilyennek Panda hallja a Sabbathot: rossz ének, pocsék gitárszólók, mintha nem csak két ujjperce, hanem két vagy három komplett ujja hiányozna a csávónak, tényleg, egy rossz Sabbath nyúlás az egész.)
Kivéve, ha a koncepció része volt, hogy ne legyen jó hallgatni. Mert azt nekem közel tíz év távlatából is nehezemre esik elfogadni, hogy két nagy kedvencem közös munkája ennyire rossz lett "véletlenül"...
Black Sabbat - Master of Reality Alice Cooper - Killer The Doors - L.A. Women Chicago - Chicago III. Dawid Bowie Hunky Dory Pink Floyd - Meddle April Wine - ST King Crimson - Islands Black Oak Arkansas - ST Status Qou - Dog Of Two Head Budgie - ST Bee Gees - Trafalgar Deep Purple - Fireball MC5 - High Time ZZ Top - ZZ Top's First Album Tucky Buzzard - ST The Rolling Stones - Sticky Fingers The Who - The Who's Next T Rex - Electric Warrior Van der Graaf Generator - Pawn Hearts
Ennek hatására megnéztem Alice Cooper diszkográfiáját a rateyourmusicon és fura dologra lettem figyelmes, ugyanis ott csak a Welcome albumig vannak listázva a lemezek.
Ám rákattintottam a members alatt Alice nevére, mire összeállt a kép.
Az Alice Cooper úgy tűnik (számomra eddig ismeretlen módon) egy banda volt ami 1974-ben feloszlott. 1974-től pedig egy Alice Cooper nevén futó szólóprojekt.
Beszállok én is (a 60-as évekhez sokat nem tudtam volna hozzászólni érdemben)
1970:
1. Black Sabbath - Paranoid
2. Black Sabbath - Black Sabbath
3. Led Zeppelin - III
4. Deep Purple - In Rock
5. King Crimson - Lizard
6. Simon and Garfunkel - Bridge Over Troubled Water
7. Uriah Heep - Very 'Eavy Very 'Umble
8. Van Der Graaf Generator - H to He Who Am the Only One
9. Exuma - Exuma
10. King Crimson - In the Wake of Poseidon
+ Andrew Lloyd Webber & Tim Rice - Jesus Christ Superstar
1971:
1. Black Sabbath - Master of Reality 2. Uriah Heep - Salisbury 3. Van Der Graaf Generator - Pawn Hearts 4. Led Zeppelin - IV
5. Deep Purple - Fireball 6. Uriah Heep - Look at Yourself 7. King Crimson - Islands 8. Pink Floyd - Meddle 9. Jethro Tull - Aqualung 10. Alice Cooper - Love it to Death
"A Lemezbörze helyett első adására 1982. április 10-én került sor, és én ugyan csak 1989-ig néztem utána, de Göczey szerint a műsor valamikor a ’90-es évek második felében szűnt meg."
Akkor lehet, hogy 1981-ben volt, és már csal az emlékezetem.
De az tuti, hogy ami lemezeket én akkor a szememmel láttam, na ott még nem volt ACDC, Scorpions vagy
Judas Priest.
Hja, és tényleg, ahogy korábban is írtam, talán akkor hallottam egyszer a Led Zeppelin lemezét.
Mondjuk nekem leginkább a VU után a Transformer, meg a Berlin volt az emlékezetes szóló anyag tőle, de persze rengeteg későbbi koncertet is végignéztem és mind remek volt. A későbbi lemezei viszont még nem tudatosaultak kellőképpen, ez a feladat még rám vár.
Na ilyen nagyon kevés volt, tekintve, hogy akkoriban még javában tombolt az Aczéli TTT.
Oké, a példa és az év talán nem volt jó, de akár írhattam volna, hogy aki '80-ban Beatrice-koncertre járt és Feróék Ramones-átiratait hallgatta, azt talán nem rázná meg egy AC/DC-s esküvő sem. :)
(És persze, ez a teljes népességhez képest egy szűk réteg. Viszont vegyük hozzá, hogy minden rétegesség mellett azért csak életben tud maradni itthon 30+ éve Az Újság - és ez szerintem "Jimmy és Lajcsi országában" igenis nagy dolog.)
Az ötlet állítólag onnan jött, amikor a RNRHOF-ben elnyomták együtt a Sweet Jane-t és ez annyira bejött Reednek is meg Hetfieldéknek is, hogy felmerült egy olyan lemez ötlete, amin VU dalokat dolgoztak volna fel Reeddel. Nyilván kreatívabb dolog volt megcsinálni a Lulut, de milliószor jobban jött volna ki egy "LR & Metallica plays VU" album...
Arról nem is beszélve, hogy ha Reed élete utolsó lemezén Velvet-dalokat játszott volna, az szép kerekké tette volna a dolgot, sőt talán méltó búcsúvá is. Arról nem is beszélve, hogy akik a Metallicán keresztül és a Lulu révén ismerik csak Reedet, mennyire téves képük lehet róla. Emlékszem, mennyi "szenilis, drogos vénember"-komment született róla, amikor kijött a lemez. Nekem is nagy csalódás volt, de pluszban azért is, mert tudtam, fénykorában mennyire jó volt, amit csinált (szólóban is, hát a Rock and Roll Animal c. koncertlemeze minden idők egyik legjobb élő albuma - vagy a New York című albuma is milyen király).
Az biztos, hogy Gyöngyösön valamikor 83-84 táján már nyílt egy kifejezetten metálra szakosodott lemezbolt, nem emlékszem pontosan a dátumra. Én ugyan nem költöttem ott egy fillért se, én piszok csóró voltam, de a haverok kisebb vagyonokat hagytak ott (aztán folyton ott lógtam náluk, hogy hallhassam a zenéket). Úgy rémlik, a Ride The Lightning, a Sentence of Death EP, a Defenders Of The Faith vagy a Heavy Metal Breakdown friss megjelenésekként hamar ott voltak a boltban, úgyhogy valószínűbb a 84.
(De hátha satchy jobban emlékszik, ha egyáltalán erre jár mostanában...)
Azt mondod, csak 82-től voltak kaphatóak lemezek? Könnyen lehet hogy rosszul emlékszem, de úgy rémlik, a koncertfilm magyar bemutatásakor (82 nyara) már ismertünk dalokat, szerintem már keringtek akkor jugó nyomású lemezek az országban. Ugyanebben az évben már ismertem olyanokat, akik eléggé vágták a Pink Floyd albumokat, borítóstul. (És hát a Dark Side megvolt kazettára másolva már 75-76 körül, az persze valszeg csempészett lemezről lett felvéve.)
Maradok a top10-nél, de azért így jó sok minden kimaradt. Például az ELP Tarkus-a ami amúgy óriási kedvenc, a Yes, a másik Alice Cooper, a Jethro Tull, Lennon Imagine-je vagy Serge Gainsbourg és még Bartáék is kiadtak egy lemezt...
Jo lista ez, külön tetszik, hogy rajta van a Loaded, ami "név kötelez" módon ugyanúgy a VU legkönnyebben befogadhato lemeze, mint egy másik híres zenekar Load című albuma és ugyanúgy nem sok köze van a korai dolgaikhoz, mint Hetfieldék esetében. (Szegény Lou Reed renomejat nagyon megtepazta az a szerencsétlen Lulu. Méltatlan búcsú volt, pedig ő is nagy zseni volt egyébként. A Velvet életmű hibátlan, de sok jót csinált utána is.)