Igen van IP alapu kulfoldi kedvezmeny, de azzal meg befoldre nem tudsz. Szumma szummarum tessek a szakminiszteriumnal reklomalni, ez nem a ceg sajat hataskore!
A helyzetet itt szerintem inkább ahhoz hasonlítanám, mintha belföldön is a külföldi simkártyámat kellene használnom, pedig van belföldi hiper-szuper kedvezményes tarifájú.....
Azt amúgy én is többé-kevésbé sejtem,h felsőbb utasítások határozzák meg az árakat,de hol lehetne tenni az efféle gyakorlat ellen?? Mert sztem sokkal több diák utazna külföldre vonattal,ha kicsit kedvezőbbek lennének a feltételek... Visszatérve az alternatívákra, ha ott vannak a fapados repülők, olcsóbbak, gyorsabbak, nem sokan fogják a vasutat választani. Bár a hangulatot, ahogy a Duna szűk völgyében kanyargó pályán halad az elöl és hátul is DB Taurusszal fogatolt szerelvény, azt nem adja meg a repülés.... :)
Erre a köv. választ kaptam a MÁV-tól: "Nemzetközi utazásnál a Személyszállítási Üzletszabályzat értelmében a teljes útra nemzetközi menetjeggyel kell rendelkezni."
Ez igy ebben a formában természetesen nem minden esetben igaz. A Nürnberg-Budapest viszonylatra igaz, de pl. Nürnberg-Debrecenre már nem.
Nem tudom az utasforgalomban mennyire érzékelhető már a fapadosok konkurenciája,de pl ezt az utat jó esetben 30 eFt alatt meg lehet úszni. Retúr!
2005 május 13-án, pénteken délután szeretnék Nürnbergből Budapestre utazni, majd hétfőn délután vissza. Melyik légitársaság hoz el, és mennyiért?
Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket.
A valóságban persze a kutyát nem érdekli egy német jegypénztárban vagy vonaton, hogy milyen állampolgár vagy (kivéve az esetleg arra kószáló határőröket), csak azt kell igazolni, hogy jogosult vagy az adott kedvezményre.
Bizonyos rendeleteket - igy az arkepzest is - felsobb szintu miniszteriumi, esetleges nemzetkozi rendeletek es egyezmenyek alapjan allapitjak meg. Hasonlo ez mint a mobilos rooming. Hiaba van szuper-hiper kedvezmenyes dijcsomagod belfoldre, kulfoldre mindenki ugyan annyiert telefonalhat.
"Miert lenne jogserto? Bizonyos nevezzuk ugy altalanos feltetelek megismerese utan
Úgy van! Faktikus szerződésnek hívják ezeket!"
Ha nem is jogsértő, nevezzük un-ügyfélbarátnak. Tf. ülök a vonaton (Hegyeshalom - Bp.), én 6 eFt-t fizettem a jegyért a "Szabályzat" értelmében (nemztk. ár), más pedig 762 Ft-ot. (diák) Pedig ugyanúgy jogosult lennék a kedvezmény igénybevételőre. Ez bántja a csőrömet, mégha nem is vagyok jogász. Szívesen utazom vonattal, de egyetemistaként nyílván nem mindegy mennyiért. És ebben az esetben épp nem "szórakozásból" jártam külföldön...
En csak azert irom (s igazan nem akarok megserteni es leminositeni senkit sem), hasonlo gondolkodasu emberke a volt cegem ellen olyan zagyvasagokat hordott elo a targyalasokon es az igazsagugyi szakertoi szemlen, hogy csak na.
Erre pl. egy jo ugyvednek vagy felperesnek a valasza: Uram, ha maga a benzinkuthoz megy, nem maga diktalja az uzemanyag arakat, hogy ennyiert kaphassa. Megszabjak az arat, ha nem tetszik akkor menjen massal.
S ez a kijelentes nem un-ugyfelbarat kijelentes barki reszerol, hanem egyszeruen megmagyarazva senki semmire sincs kenyszeritve. Ebben az esetben megismerte a tag, hogy ennyibe kerul a munka, elfogadta, aztan megsem akart fizenti. A vegen busason rafazott a kamatok meg mas miatt.
Miert lenne jogserto? Bizonyos nevezzuk ugy altalanos feltetelek megismerese utan (ahol tudattak azt, hogy nem ervenyes magyar szakaszra a kedvezmeny), magad dontod el, hogy vegig utazol fizetve a tobblet terheket, vagy elmesz a hatarig es onnan nemzetkozivel.
Akkor lenne jogserto, ha nem lenne mas alternativad kiutazni vagy nem tajekoztatnak errol es esetleg megbuntet a jv.
Már csak az a kérdés, miért ilyen kevés? Sőt, eleve miért nem jár pl a diákkedvezmény a határig? pl: Nürnberg - Bp 25 eFt vs. Nürnberg Hegyesh. 18,5 eFt +Hegyeshalom - Bp ~770Ft. Ergo azért, mert külföldről jövök, nekem 5 ezer forinttal többet fizetnem Hegyeshalom - Bp szakaszra. Erre a köv. választ kaptam a MÁV-tól: "Nemzetközi utazásnál a Személyszállítási Üzletszabályzat értelmében a teljes útra nemzetközi menetjeggyel kell rendelkezni." és "Ha külföldre utazik a belföldi kedvezményét nem veheti igénybe még a határig sem. ( Személyszáll. Üzletszabályzat tartalmazza)" Olyan vonatokon sem, amelyek belföldi forgalomban is közlekednek! Gyakorlatilag az üzletszabályzatra hivatkozva kizárnak a számomra jogosan járó kedvezményből. Nem jogsértés ez? Megértem persze,h a nemzetközi utaztatás kb az egyetlen jól (jobban) fizető rész. Eddig. Nem tudom az utasforgalomban mennyire érzékelhető már a fapadosok konkurenciája,de pl ezt az utat jó esetben 30 eFt alatt meg lehet úszni. Retúr! Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket. Ennyit az egyenlőségről.....
Az Utazz te is vonattal sorozatomban a 708-as számú Maros IC-n történt minapi utazás rémképei elevenednek fel:
"... bementünk a nyugatiba, s onnan IC-vel Szeged. Ami érdekes volt, hogy 5 perccel indulás előtt szálltam fel, s Kökin sokan néztek ki az ablakon, hogy leszáll-e egy bizonyos személy.
Nos ez egy fiatalemberke volt, s kiderült még a nyugatiba felszállt egy késsel pénzt követelni ott, ahol én ültem. Összevágdosott jó pár széket, meg két gyereket, de nem vészesen. Adtak neki 200 Ft-ot, s ettől lenyugodott, de a kést a földhöz vágta, annak darabjait szedte utána föl a székek alól a vasútőr, aki értetlenkedett, hogy miért nem szóltak neki. Ő csak akkor jött ide, miután a srác Kökin az öngyújtóval jól megdobta a vonat oldalát...
Kellemetlen szitu lehetett az érintetteknek, az biztos."
6003-as számú vonat Szolnoktól 10km/H órával jön. Még Abonyban sem voltak, így minimum +20-szal jön majd be. Szolnokról még pontosan indult. Összefügghet ez a 100-as felújítással?
A PTE Kommunikációs Tanszékének szakestjének részeként Pécsett a Dante Caféban szerdán (május 11.) 19-kor a vasútról szóló beszélgetés lesz. A következő témák lesznek napirenden:
-az elhagyott/használaton kívül helyezett vasúti infrastruktúra (pl. állomások) újrahasznosítási lehetőségei konkrét nemzetközi példákon keresztül (a probléma elméleti és gyakorlati oldala);
- ezen létesítmények lehetséges szerepe az adott települések életében;
- egy-egy ilyen újrahasznosítás milyen gazdasági és szimbolikus hatásokkal járna a települések életében;
- a nógrád megyeihez hasonló projektek megvalósítási lehetőségei magyarországon (különösen pécsett, pécs környékén), illetve ennek akadályai, gátló tényezői;
- a közösségi részvétel és a "community design" a településfejlesztésben stb.
Meghívott beszélgetőtársak - Pelényi Margit - építész - Hübner Mátyás - a pte rektorhelyettese, az Urbanisztikai tanszék vezetője - Tahi József, máv- pécs, területi képviselő
Mindenkit szeretettel várnak! (Érdeklődni lehet a szocreal kukac vipmail pont hu címen.)
Ahányszor leírjátok ezt bármilyen vonatról, hogy valószínűleg/talán/esetleg lenne rajta utas, mindig égnek áll a hajam. Van a MÁV-nak már most is egy csomó olyan vonata, amin van utas. Először szállítsa el azokat kulturáltan, aztán, ha ez megvalósul, akkor szétnézhetünk, hogy hol lenne még lehetőség utasok szerzésére.
Nem kell messzire menni, radio100jozsi elég sűrűn beírja ide a Monor - Bp. Nyugati közti állapotokat.
"...Ilyen vonat volt... Gerulata, ha jól emlékszem. Nem tolongtak rajta az utasok..."
Ha Dorog után Esztergom felé kanyarodik, akkor talán tologtak volna? Esztergom és Budapest között (is) csak a hülye, a szabadjegyes meg a vasútbuzi utazik vonattal.
Napi egy vonat nem vonat. Különösen nem kora délután. Nem kell csodálkozni, ha nem volt rajta senki.
Ha rajtam múlna, egy vonat sem menne Esztergomba, inkább Komáromba. De szerencsére nem rajtam múlik.
Ha reggel 1/2 7 és 7 óra között érne be, és délután 1/2 3 és 5 óra között indulna, akkor valószínűleg lenne rajta elegendő utas. Ha megjön a megrendelt 5 vagy 10 Dezsőke, akkor mehetnének úgy is, hogy Dorogon szétakaszt, majd tovább Komárom felé, visszaútban pedig Dorogon összezár, majd irány Bp.
Így Dorogon kellene ca. 5 perc tartózkodás emiatt, főleg visszaútnál.
Aki meg Esztergomból megy Komárom felé, az meg átszállna Dorogon az Esztergomból jövő vonatról.
A vasutasok csütörtöktől szombatig, 7 és 15 óra között sztrájkba lépnek, mert tegnap kudarcba fulladt a Román Vasúti Társaság (CFR) vezetőségével folytatott tárgyalás - számol be a transindex.ro hírportál.
A tiltakozás oka, hogy az idén 25%-kal csökkentették a beruházási alapot. Az alkalmazottak jobb munkakörülményeket, 10,7%-os fizetésemelést, havi 20 ebédjegyet követelnek. A Mozdonyvezetők Szövetségének kolozsvári fiókja a munkabeszüntetés idején 3 Kolozsvárt érintő gyors, 2 intercity és 9 személyvonatot függeszt fel.
Jól emlékszel! Az 1996-os menetrendbe még Aquincum és Gerecse nevű gyorsított szerelvény is járt erre, ami kiment egész Bratislava-ig. Nem volt tele utassal az tény.
A régi szép idők amikor még a 2-es vonalon csörgőáradat volt....
Egyébként abba az időbe volt a Dorogig közlekedő vonat amin szintén alig voltak, asszem naponta négyszer jött.