Keresés

Részletes keresés

petya_75 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 99
Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 98

""""A hasonlatod nem túl meggyőző. Továbbra is figyelmen kívül hagyod, hogy itt profitszerzés nélküli hobby-ról van szó, nem egy profitorientált szakmáról. Rádióamatőrökről szól a topik, nem elektrotechnikai mérnökökről! :)

Egyébként a gépész elsődleges célja, hogy fizetésért tegye, amit tesz és abból pl.: a családját és magát tartsa el.""""

 

Álmodban. Senki nem beszélt profitról. Egy mérnök is azért lesz olyan mérnök amilyen mert valahol szereti a szakmáját. Kivételek vannak de azok általában félúton kibuknak, vagy szakmát váltanak.

www.petyamuvek.try.hu

Előzmény: petya_75 (96)
szbeni7 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 97
ONoljunk :)

Kérdezném azoktól akik nem rég vizsgáztak, hogy mit kell tudni konkrétan, miből lehet a legjobban felkészülni?

Talán túl sok mindent lehet találni a neten, kicsit le kellene tisztítani a képet.



kösz: BENI
petya_75 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 96

Kedves gg630504!

 

A hasonlatod nem túl meggyőző. Továbbra is figyelmen kívül hagyod, hogy itt profitszerzés nélküli hobby-ról van szó, nem egy profitorientált szakmáról. Rádióamatőrökről szól a topik, nem elektrotechnikai mérnökökről! :)

Egyébként a gépész elsődleges célja, hogy fizetésért tegye, amit tesz és abból pl.: a családját és magát tartsa el. A járművek tervezése csak eszköz ehhez (még ha örömét leli is benne).

 

Hogy legyen egy kis "ON" is a hozzászólásban: Én ismerem az oldalad és nagyon hasznosnak tartom (sőt effektív hasznát is vettem). Nyilván nagy tudás, tapasztalat, ismeret áll mögötte, ez nem is kétség. Kezdőként biztosan visszatérek még oda információkért és biztosan tovább is ajánlom majd. Pontosan az ilyen linkeknek van itt a helye!

Mondjuk szívesen olvasnék még konkrét tapasztalatokat azzal kapcsolatban ki hogyan készült fel a vizsgára, mit honnan tanult meg, stb.!

A rádióamatőr definíciójának ill. a rendszer erényeinek, hibáinak megvitatását inkább

ebben a topikban kellene folytatni!
Előzmény: gg630504 (95)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 95
Gépészmérnök megkapja oklevelét. Autókat tervez.
Aztán úgy gondolja, rallyzni fog. Na innantól kezdve sportoló. Csak használja az autót, nem tervezi.
Állást cserél és elmegy kamionosnak. Ettől kezdve csak eszköz a jármű, amit használ.

Ez a lényeg: kinek a célja a rádió és kinek csak eszköze egy másik cél eléréséhez.
Előzmény: petya_75 (93)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 94
Már megint csúsztatsz. Az, hogy helyreteszem a dolgokat, nem fikázás.
Persze neked mindegy, milyen kuncsaft, csak munka legyen. ( Jól esik? )

Valószínű, kimaradt az életedből, hogy sertepertéltem már egy kicsit a tankonyv.ham.hu, wiki.ham.hu oldalakon, pontosan a rádióamatőr utánpótlás érdekében.
De nézd meg a hg9ieg.fw.hu/kezdo.htm oldalamat, szemellenző nélkül, ha tudod.
Előzmény: Törölt nick (92)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 93

Értem amit írsz, de nem értek veled egyet.

 

Ha valakinek a rádióamatőrködésben a versenyeken való jobb eredmény elérése okoz örömöt az miért lenne baj? Egyrészt hivatalosan jogszerűen lehetősge van rá, másrészt nem hiszem, hogy az oda vezető út (eszköz) végigjárásában ne lelné örömét. Ez pedig nyilván valóan műszaki fejlődés és infármációcsere nélkül nem megy. Valószínűsítem, hogy az ilyen amatőrök idejének és forgalmazásának nagy részét nem a versenyek, hanem az oda vezető út végigjárása tölti ki. Fentiek figyelembevételével miért olyan nagy különbség, hogy a műszaki fejlődés "csak" eszköz és nem cél?

Valójában ez csak szavakon lovaglás, nem a lényeg.

 

Mint írtam már ez hobby, nem szakma. Szerintem nem a technikai tudás szintje a lényeges, hanem az örömszerzés! Arról nem is beszélve, hogy mint hobbysták az amatőrök között is sokan lehetnek, akiknek éppen elég komoly feladat az a műszaki fejlődés, hogy zéró hozzáértésből indulva össze tudjanak állítani egy komoly amatőr állomást és azt előírásszerűen üzemeltessék (úgy, hogy pákát a kezükbe sem kell venniük).

 

A szomszéd városba QSO-zás sem fordított lovon ülés, ha a célja nem a babgulyás készítésének kivesézése, hanem a rádiózással kapcsolatos műszaki kérdések egy barátunkkal, heti kétszeri alkalommal való megbeszélése, tapasztalatcsere.

 

Nézzük csak meg, hány és hány amatőr van, akinek célja az egzotikus QSL lapok, diplomák, stb. gyűjtése! Nekik talán nem eszköz a rádió?

 

De ha már szavakon lovaglás: ha helyesen értelmezed az általad idézett paragrafust(?), akkor magad is láthatod, hogy nem célként említi az önképzést, műszaki fejlődést, hanem a tevékenységnek kell erre irányulnia. Namármost, ha a célja valakinek versenyeken való részvétel (ne adj' isten győzelem), akkor a tevékenységének jelentős része a műszaki fejlődésre, önképzésre fog irányulni, hiszen ezek nélkül a célja elérhetetlen. Gyakorlatilag tehát ebben (és sok más) esetben is a Rádióamatőr definíciójában megfogalmazott elvárások teljesülnek.

 

Részemről ez a vita lezárva, mert így magam is jelentősen OFF-olom a topikot, holott nem ez a szándékom.

 

Előzmény: gg630504 (90)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 92

Ha nem tetszik az amatőr rádiósok tevékenysége, nem kell velük foglalkozni. Aki nem akar vizsgázni, ne tegye..

Tekerje odébb a VFO-t.

Az amatőr tevékenység fikázásának nem ez a helye. Ha ezt akarod tenni, nyiss egy saját topikot erre.

Akit érdekel a rádiózás, annak megpróbálunk ITT segíteni, hogy könnyebben tudjon felkészülni.

Érted?

Előzmény: gg630504 (90)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 91

Azért az 1920-as évek elejénél korábban nem volt túl jelentős amatőr rádiózás. De ezeket a monopóliumokat mindíg korán felismerik a különböző rendszerek. Meg más módon nem is lehetne rendben tartani a frekvenciákat. Mert azért vannak olyan szolgálatok, amik élvezhetnek jogos védelmet.

Ahogy az utakon is minden állam erőszakszervei rendet kell, hogy tartsanak. Műszaki és jogi feltételekkel. Jogsi, KRESZ, zöldkártya, stb.

Ahogy ott is, itt is adnak kicsi lehetőségeket ingyen. CB, PMR itt, moped kategória ott. Az utakon is műszaki feltételek is vannak. Hol több, hol kevesebb. Mindenki maga dönti el, milyen ország szabályrendszerei jók neki.

Előzmény: gg630504 (89)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 90
"Rádióamatőr:
aki megfelel a rádióamatőr tevékenység folytatásához szükséges követelményeknek és a rádióamatőr szolgálatok munkájában csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül vesz részt, tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul."
Vesd össze ezt az amatőrsávokon folytatott sportversenyekkel. Az azokon résztvevő sportolók célja nem az önképzés, műszaki fejlődés, hanem a minél jobb helyezés. A műszaki fejlesztés csak _eszköz_ a győzelemért folytatott versenyben és nem cél. Nagy különbség. Nem azért kísérletez, mert örömet okoz neki, hanem hogy legyőzze a többi versenyzőt.
Ugyanígy a rádió csak _eszköz_ a annak, aki "aki a cuccokat a boltban veszi és csak a szomszéd várossal QSO-zik hetente kétszer, mert ez okoz neki örömöt".
Aki felcseréli a célt az eszközzel, az fordítva ül a lovon.
Előzmény: petya_75 (87)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 89
Amiről te írsz, az már az államosított frekvenciák ideje. Butaság összekeverni azzal, amit írtam.
Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 88
Pesten jól működő rádióklub van a volt Hiradástechnika Szövetkezet helyén a XI. kerületben. Náluk szívesen fogadnak kezdőket, érdeklődőket. Ha érdekel, megadom a klubvezető nevét, telefonját.
Előzmény: petya_75 (87)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 87

XANTI! Köszönöm az összefoglalást és a lelkesítést! Abszolút szándákomban áll "beleugrani". :)

 

Sejtem (tudom?) hogy nagyon sok igazi amtőr van és azt is tudni vélem, hogy sok közöttük a kezdőket támogató szándékú is. Sokfelől hallani ugyanakkor, hogy kevés az utánpótlás. Ez a topik pedig a címe alapján gondolom pont az utánpótlás hiányát kellene ellensúlyozza, azonban a legtöbb hozzászólás (tisztelet a kivételnek) nagyon nem erről szól, inkább a rendszer kritizálása zajlik pro és kontra.

 

gg630504!

 

Látod? Pont erről írok. Nekem és a hozzám hasonló kezdőknek úgy gondolom az ilyen hozzászólások a legkevésbé sem segítenek az elindulásban. Ez nem azt jelenti, hogy nincs helye a hozzászólásodnak, csak esetleg nem ez a topik a legjobb hely erre.

Azt sem hiszem, hogy ne lehetne valaki "igazi amatőr" attól, hogy nem mélyül el jobban a műszaki ismeretekben, mint amennyire a vizsga feltétlenül megköveteli, ill. az, aki nem indul versenyeken és nem szerez egyetlen diplomát sem.

Mindenkinek mások a lehetőségei mind a ráfordított időt, mind az anyagiakat tekintve, a versenyek és diplomák egy részének megszerzéséhez eddigi információim szerint pedig ezek meghatározó feltételei lehetnek.

 

Úgy tudom a rádióamatőrködés hobby és szigorúan csak az (nem is lehet más). Ebből kövezkezően nem is igazán lehet előírni, hogy milyen szinten kell azt művelni. Félreértés ne essék! Az alapvető technikai és protokolláris szabályokat betartva az is "igazi amatőr", aki a cuccokat a boltban veszi és csak a szomszéd várossal QSO-zik hetente kétszer, mert ez okoz neki örömöt.

Ha rádiót szeretnék építeni, akkor nem az amatőr vizsgát fogom letenni, hanem elvégzek egy elektotechnikai iskolát 3 év alatt. Ezt a tudást egyetlen amatőrön sem lehet számon kérni, azt viszon igen, ahogyan az "éterben viselkedik". Utóbbi normális műveléséhez pedig nem kell tudni rádiót építeni.

 

Az államosításnak is talán volt némi értelme. Mi lenne ma, ha pl. a légiirányításra használt frekvenciákon is néha darusok vagy percdíjat kerülő barátok csacsognának?

 

petyaművek!

 

Téged egyáltalán nem értelek (mármint a mondanivalód lényegét). Gyakorlatilag semmi "nem jön át". Persze könnyen lehet, hogy bennem van a hiba.

 

 

Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam!

Remélem senkit nem bántottam meg a véleményemmel, nem állt szándékomban!

 

Jó rádiózást mindenkinek, állásponttól függetlenül! :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 86

Csacsiságokat beszélsz. Kérdezz már meg egy idősebb embert, milyen nagy pénzt kellett fizetni csak a rádió vételi lehetőségért is pl. a Magyar Rádió indulásakor! Sőt! Különadó súlytotta a készülékeket is. Egy detektoros saját készítésűt is.

Az állam ingyen ad lehetőséget. Mostanra szerencsére sok sávot, üzemmódot, tisztességes teljesítmény határokkal.  Ezért csak egy minimális(!!!) hozzáértést és szabályismeretet vár el.

Amit nem kötelező igénybe venni, ha nem tetszenek az ottani viszonyok. 

A frekvenciák végtelen sokan vannak.

Lehet mindenféle vizsga nélkül is akár országos frekvenciát igényelni, kapni is. Nem ingyé...

De akinek nem szimpatikus az amatőrök világa, hát nem. Odébb kell tekerni.

Előzmény: gg630504 (85)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 85
Amíg az államok nem államosították a frekvenciákat, addig mindenki olyan adót, vevőt épített és használt, amilyent akart. De államosították. És megmaradtak azok, akik rádiót akarnak építeni, sőt ki is akarják próbálni. Az állam - nagy kegyesen - meghagyta ezt a lehetőséget nekik, de engedélyhez köti. Az engedélyt pedig vizsgához.
Néhány sportoló és szómenéses - ezt a rendszert kijátszva - rádióamatőrnek képzeli magát. Nem véletlen, hogy egyetlen, versennyel, diplomával kapcsolatos vizsgakérdés sincs. Ők szokták a műszaki témaköröket feleslegesnek és nehéznek minősíteni - holott épp ők ülnek fordítva a lovon.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 84

Persze ezer ága van mindennek, meg lombkoronája.

De ha másképp nem megy akkor a  hentes beköti a villanyt, Kovács Kata meg levágja a kucut versenyképpen.

Csak éppen semmi köze hozzá, lényeg hogy az csinálja akinek lövése nincs a dolgokhoz, abból lesz a tutti. Ja, hogy ez nálunk így megy akkor nem szóltam. :XD

OFF.

Előzmény: Törölt nick (83)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 83

A Rádióamatőr topikban is gyakran jelentkeznek kezdő de érdeklődő emberek. Nagyon sokan a CB vagy a PMR felől "érkeznek".

Nem igaz, hogy ne lennének igazi amatőrök a dolog szervezett oldalán. Világversenyeket nyernek, kitelepülési expedíciókat szerveznek és fiatalokat nevelnek. Persze ehhez a szinthez komoly tudás és kitartás (és pénz) kell természetesen. Sokan nem a bütykölős oldaról közelítenek, de zseniálisan morzéznak, képesek 24 v. 48 órát egyseggel végignyomni.

Vagy egy távoli szigetre kitelepülve 1 hét alatt 8-10 ezer összeköttetést csinálni. Mivel komoly munka előzi meg, a neten híre van mindennek. Így mire kikötnek a kis óceániai szigeten, már a fél világ velük szeretne összejönni, mert onnan 10 évente egyszer hallani rádióamatőrt. 

Külön világ a bütykölős amatőröké. Akiknek egy új és jól dolgozó antenna okoz örömet. Ha tud vele pár brazil vagy maláj QSO-t csinálni, már megvan az öröme. Vagy egy jó hangolóegységet, hogy a mostoha helyi viszonyok ellenére is tudjon rádiózni. Másokat a különlegesebb üzemmódok izgatnak. Tv vagy digitális átvitel. Ezer ága van a rádióamatőrködésnek.

A vizsga? Egy hét olvasás. S egy életre megvan a hovatartozás jogi és érzelmi alapja.

Ugorj bele, ne hallgass a fanyalgókra.

Ezer haszontalanabb dologra is elfolyik az idő sokszor.

Előzmény: petya_75 (82)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 82

Sziasztok!

 

Végig olvastam a topikot, mivel magam is tervezem a vizsgázást, hogy rádióamatőr lehessek. Bár még éppen hogy belekóstoltam a rádiózásba (pmr-en, kalózkodással - nevezze bárki úgy ahogy akarja), de úgy érzem hosszú távon nem ez fog nekem komoly élményt nyújtani, hanem az igazi amatőr forgalmazás, stb.

 

Ne haragudjatok meg rám az őszinteségemért, de meg kell mondjam nem túl pörgős a topik (talán mert keveseket foglalkoztat a téma), de "legalább" nem is arról szól, amire a címe alapján számítottam. Talán nem is csoda, hogy nem tolonganak a Visegrádi utcában az "igazi" amatőr jelöltek!

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 81

"Annál, ha valaki nem a kísérletezéssel, hanem a forgalmazással kezd, csak két rosszabb van: ha CB-zéssel vagy kalózkodással."

 

-Ilyen ma már (szinte) nincs. Ebből fakadóan rádióamatőrök sem léteznek.

 

Persze rá lehet fogni:  "kísérletképpen" beleszóltam az új rádiómba amit most vettem az A boltba, k@rva jó mi, halljuk egymást mint a telefonban.  Két nap múlva másik készülék, a többi ugyanaz...

Inkább elhajintom az összes rádiót, minthogy ez legyen.

Meg feljelentgessem a másikat, mert nem tetszik már az sem hogy ott van..igaz Gábor, ilyenek a rádióamatőrök akiknek hobbyja a rádiózás?

Előzmény: gg630504 (80)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 80
Hmmm...
A KRESZ-vizsgán sincs olyan kérdés: merre menjek a nagymamámhoz, ha lezárták az Erzsébet hidat. A hatósági vizsga már csak ilyen...

Annál, ha valaki nem a kísérletezéssel, hanem a forgalmazással kezd, csak két rosszabb van: ha CB-zéssel vagy kalózkodással.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 79

Ezt a verziót támogatom.

 

"rádió-amatőrizmus csak az előírások okán kezdődik az amatőrvizsgával. És mi van azzal, aki a detektoros összeforrasztásával kezdi?"

 

...sokkal jobban jár, mert nem csak leveskockából fog főzni a gallyán egy sz@r levest(QSO-t), hanem esélye van arra hogy értelmes dolgokat is kitalál, nem úgy mint ellenkező esetben. :-D

 

www.petyamuvek.try.hu

www.petyamuvek.tk

Előzmény: Princ of Carpatia (77)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.08.20 0 0 78

 

       KRESZ-TESZT  akart az lenni...

Előzmény: Princ of Carpatia (77)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.08.20 0 0 77

Üdv Miklós!

 

Osztom az utánad szóló "igazmondó" véleményét. Bár azt is mondom: Kivétel erősíti a szabályt!

Gyakorlatból elmondanám, hogy első osztályos unokám iskolai szöveges feladatát nem tudtam értelmezni, így megoldani sem. Másnap a gyermek az iskolai feladatmegoldás után szó szerint elmondta (és nem elmagyarázta) a megoldás lépéseit. Érteni ugyan nem értette, de a megoldást "tudta"! Kapta is érte a pirosat! Azóta sem érti, de tudja! Na, most akkor mi is van?

Szóval: Van a vizsga alkalmakkor NÉGY variáns lap a NÉGY témakőrből. Ez 16 lap. Namost ezeket a lapokat be lehet gyakorolni. Igaz ez szumma négyszáz kérdésre adható négyszáz választ jelent. (A három lehetségesből csak az egyiket kell tudni.)

Van gyerek, aki képes erre! No, ezért van az, hogy egy hétéves gyermek is... Meg talán emlékezhet más is, miként volt a "KREST-TESZT" kitöltésekor! De sokan magolták be azt is...:))

No, de Te tudod a legjobban: Az rádió-amatőrizmus csak az előírások okán kezdődik az amatőrvizsgával. És mi van azzal, aki a detektoros összeforrasztásával kezdi?

 

Öreg Csóka

 

Előzmény: hg7juv (75)
igazmondo3 Creative Commons License 2009.08.19 0 0 76
Szia!

Na látod ez itt a baj, ha valaki bemagolja (és nem érti) az is letud vizsgázni.
Hallottam már szegény gyereket (nem ő tehet róla) de egy épkézláb mondatot nem tud elmondani magától- igen- nem és a kötelező (megtanult ) szavak, mondatok amit lehet hallani tőle.

Én személy szerint 15-éves kor alatt nem is engednék senkit levizsgázni.


Előzmény: hg7juv (75)
hg7juv Creative Commons License 2009.08.19 0 0 75
Én még csak annyit ehhez a témához, hogy az ország legfiatalabb egyéni hívójeles rádióamatőre 7 éves!!!!
HA6MV a hívójele.
Ha egy éppen csak írni és olvasni tudó gyerek tud eredményes rádióamatőr vizsgát tenni, akkor valószínűleg nem a vizsgakövetelményekkel van a baj!
Ügyeletes Ápoló Creative Commons License 2009.08.13 0 0 74
yaesus
Mindössze 6 hozzászólással tarózkodj mások kioktatásától, inkább te szállj magadba.
Az olvtárs nem adott okot arra, hogy azzal vádaskodj, amivel. Ha politizálni akarsz, fáradj át a Polidili fórumrészbe, ha itt hosszú életet szeretnél.
Előzmény: yaesus (71)
job33 Creative Commons License 2009.08.12 0 0 73
Szia yaensus kérdeznék valamit ha lehet ,de itt ez nem publikus amúgy egyet értek veled.Az email cimem job33@freemail.hu fontos lenne ,ide irjál már ha van lehetöséged kösszi.
Előzmény: yaesus (71)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.13 0 0 72

Már megbocsáss, de nagy badarságot írsz. A mutyiban "vett" jogsi, amatőrengedély nem pártfüggő.

De az általánosítás nem egészséges.

Mert a "régi nagyok" bizony éveket dolgoztak rádióklubban. Építettek, neveltek, versenyeztek. Mire kiérdemelték, hogy a klubtitkár felterjessze őket a vizsgára. Persze közben rengeteg dolgot megtanultak. Rutinos engedélyes mellett sokat forgalmaztak a klubállomásról.

Mikor a vizsgára került a sor, már nem volt mikrofonlázuk. Erre most is van lehetőség, ha sokkal kevesebb, de most is vannak klubok. Az interneten mindent meg lehet tudni, elolvasni. Rengeteg gyakorló program van, amivel lehet játszani, edzeni. A PMR/CB rádió is jó alapozás. Aki meg "libáért vette" a hívójelét, az úgyis csak annyira becsüli meg, magyarul fél év után kikopik.

A vizsgához szükséges elméleti tudás sem ördögtől való. Egy 3-as gimnáziumi fizika  eredménnyel 1 hét alatt biztosra lehet menni. Ennyi kell, végül is technikai sport.

Akinek ennyit nem ér meg, az maradjon a chat és a skype mellett.

Üdvözöl a HA7VW, aki 1970-ben vizsgázott és még KISZ tag sem volt soha. De akiket példaképnek tekintettem, világversenyeket nyertek, vagy nyernek ma is. Ez számít!

Előzmény: yaesus (71)
yaesus Creative Commons License 2009.04.13 0 0 71
Az autóvezetés vizsga szerintem pont ez a kategória,a sikeres vizsgához szükséges tudás össze sem hasonlítható a 10-15 éves rutinnal.Szállj magadba,és gondolkozz el rajta.Aki ezzel nem ért egyet,szerintem magának hazudik!Pont a "régi nagy öregek"
osztják az észt,akik pártvonalon kaptak hívójelet!
Előzmény: kaiserradio (57)
dühööng Creative Commons License 2009.04.13 0 0 70

De az ellenállásmérő kapcsolásokkal megkövetem magam :)

Mert velem van a hiba, a szövegkörnyezetet egyben értelmezve már tökéletes.

Ha az utolsó vessző után értelmezed, akkor hibádzik úgy ahogy lentebb írtam.

Előzmény: dühööng (69)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!