Kártyát, és korongot, csak közterületen kell használni. Magánterületen, pl. telephely, nem, mert nem tartozik az 561 hatálya alá.
Egy tanács, ami nem szokványos, de szabály: ha közterületen veszed ki a pihenőt az autóban, vezetőnek számítasz, és ha egy tréfás kedvű rendőr megszondáztat, ugrik a jogsi.
Ma nekem is volt gondom. tegnap este rámkérdeztek mikorra érsz a vámra ma? mondom dlután 1 és 2 között érek budaőrsre a depóba...
Az szopás, mert ha nem érek oda fél 12re akkor csak hétfőn tudok vámolni, és nem tudok lerakni 8kor ózdon és akkor nem tudom felvenni a költit luxiba...
mondom, szombaton vám budaőrsön a depóba???
persze, már mások is csinálták...
odadörgetek, kérdezik a portásbácsik, kit keresek?
mondom a vámosokat...
péntek délbe hazamentek, ha papírokat hoztam neki akkor add le itt a portán...
na mondom, most kit rúgjak fel ezért???
rohanj, siess, menj 100al, de érj oda, 3 korongal gyere...meg hasonlók, odaérek, erre kiderül, hogy felesleges az egész...:S
Értem én a gondolkodásodat, meghogy szeretnél odaérni időben, de ha bukta van akkor tuti senki nem fogja a hátát tartani.Szerintem ilyen nincs, hogy a telepen belül nem kell kártya.Ha a kocsi megmozdul, akkor kell bele.Én így tudom.
Hát,először is nem az én ötletem volt.Úgyértem mások is csinálják,mert hülye időpontokra kapunk fuvart,hogy ne üresen kelljen hazajönni.Másrészt nincs illesztve a tachográf,szinte nincs is.Harmadrészt telepen belül lehet menni tachográf nélkül.Magyarország meg kvázi Waberers telep.Negyedrészt tényleg hülyeség volt,de az elsődleges célom a fuvar időbeni teljesítése volt.Valszeg legközelebb inkább kések.Ilyen egy fáradt,alváshiányos,flusztrált kezdő gondolkodása.
Gabesz31: Van alapból Eu-s térképem,meg most már gépre is egy egész jó.Ráadásul a legfrissebb Navteq térkép eddig halálpontosnak bizonyult,igaz csak itthon meg Németbe próbáltam eddig.Mondták,hogy inkább olaszba meg spanyolba lesz gond a címekkel.Már ha van cím... 95xf: Az egész tanfolyammal az volt a bajom,hogy nem ért semmit.Fennt ültünk a teremben a rakodásról nézve PowerPointot,miközben 50 méterre tőlünk álltak az autók,megmutathatták volna a ponyvázást,a kötözést,mindent. A gázfröccs a lábamba van,Az Opelnek 300.000 km-rel még bőven van élet a kuplungjában,mondjuk emelkedőn felfele sima ügy,csak amikor mondjuk vékezek,hogy kiállok a parkolóba,visszakapcsolok,motorfék,mire újra visszakapcsolnék,egyrészt nyomom a féket nincs gázfröccs,másrészt mire ezzel a váltóval visszakapcsolok,annyi ideig tart,hogy már állok,mire megtörténne a visszakapcsolás.A hátramenetnél nem hallottam sípolást,meg mivel olyan a váltó,csak "bebaszni" lehet,különben nem lesz meg a rüki.Azt vagy recseg,vagy nem. Kösz a bíztatást a tolatással kapcsolatba.Igazából,így hogy voltam már egy-két lerakón-felrakón,meg kamionparkolóba,hát óriási különbségek vannak parkolási tudásban,életkortól,tapasztalattól teljesen függetlenül.Láttam 20 éves gyakorlattal rendelkező sofőrt,akinél egymilliószor jobban parkolok.A Schmitznél van egy körforgó,ami elég széles,amíg tele nem parkolják az egészet.Egy alkalommal két sorban is álltak benne,leszűkítve az egészet,én meg pont úgy álltam,hogy ráláttam.Volt,aki simán vette az akadályt és elcentizgetett,volt aki érintette a padkát,de olyan is,aki simán felment a patkára,mint az állat.
Megvolt a második autóbehozatal. Vasárnap 5-re felmentem Pestre,de fél8-kor még ott voltunk.Rengeteg probléma adódott.Valaki az előző héten behozott autóba felejtette a kártyáját.Volt,aki a Shell kártyát hagyta benne,stb. stb.,nem részletezem agyon,de sok idő volt,mire minden megoldódott.A múlt hétről utolsó emberként szombat reggel 5-re ért be egy sofőr,ezek szerint szerencsés voltam,hogy péntek délután 2-kor haza tudtam indulni. A busz út hasonlóan rettenetes volt,mint a múltkor,de most legalább kicsit jobb filmek voltak.CMR-em,ilyesmim az előző héthez hasonlóan nem volt,megint úgy kellett kuncsorognom érte. Az autóátadás is elhúzódott,de végül délután 2-re kezünkben voltak a slusszkulcsok.Immár rutinosan átnéztem az autót,elintéztem a papírokat,megvettem a Toll Collectet.Most is volt egy csomó új ember,ezek közül vagy 5 engem talált meg,úgyhogy konvojba mentünk a benzinkútig,ahol mindenki tankolt aztán pihenő. Érdekes,hogy ennek a MAN-nak sokkal jobb volt a kéziváltója,mint a múlt hetié.Nem volt akkora holtjátéka,fokozatba rakva nem lehet mozgatni még 10 centit,jobban is kapcsolható. Másnap szintén konvolyban mentünk a Schmitzig.11-re értünk oda,és onnantól egészen másnap,tehát szerda délután fél4-ig nem történt semmi.Ugyanis akkor kaptam csak fuvart.Így kedd este bemetünk a faluba,találtunk egy remek pizzériát meg egy jól szituált kocsmát.Szóval jól elvoltunk. Szerda délután már készültünk,hogy megyünk haza üresen,amikor jöttek még fuvarok. Leírom az időket,helyeket,kíváncsi vagyok Ti hogyan csináltátok volna. Tehát szerda délután fél4,állunk Altenbergébe.A cél Zandt,652 km,utolsó 50 km bundás.Felrakás csütörtökön 11:30-kor,lerakás pénteken reggel 7-kor Vácon. Én szerdán fél4-kor felvettem a pótot,és elindultam.Éjjel 2-re értem Zandtba.Azt terveztem,hogy a cég előtt biztos lehet majd parkolni,ott kiveszem a pihenőt,majd 11:30-kor bemegyek.Persze a cég előtt nem lehetett parkolni.Volt viszont egy portásbácsi,aki se türelmes nem volt,se jó kedvű.Gyorsan beszélt és sokat,én viszont keveset tudok németül,és azt is lassan. Szóval nemigazán értettük meg egymást.Végül azt találta ki,hogy menjek be a cég területére(jó nagy),tegyem le a pótot,és menjek ki a cég elé,a traktornak volt 1 hely.Oké.Már meg is jelent előttem a tündérmese,hogy másnap bemegyek,pót megrakva,lekötve,és húzok is elfele.Beült az autójába,elindult én utána.Mutatta a helyet,ahova tegyem a pótot,majd elhúzott.Betoltam,akasztom szét.Akasztanám.Nem akadt szét az a szemét.Mozgatom a kart,rángatom,szintezem semmi.Kicsit megmozgattam az autót előre- hátra,végre szétakadt,de volt vagy fél óra.Tekerek vissza a portához,portás sehol,kapu csukva.Várok 10 percet,sehol senki.Mit volt mit tenni,visszamentem a póthoz,félig alátolattam,befüggönyöztem.Természetes 20 perc múlva jött,kopogott,felkeltett,azonnal menjek ki.De jó.Így végül éjjel 3-kor kezdtem a pihenőt. Másnap délben járt le,fogtam magam,behúztam gyorsan a telepre.A pót nem volt a helyén,arrébb húzták,éééés meg volt rakva!:-)) Vagy ez nem is olyan nagy csoda?Kerestem egy embert,elszomorított,azt mondta,még nincs kész,majd délután 3-kor.Így visszaültem az autóba és vártam,illetve volt teendőm,mert a spanikat,amiket otthagytam,csak 4-et használtak fel,a többit bedobálták egy kis ketrecszerűségbe,szó szerint,tehát nagy részét tekerhettem újra,illetve a pótra rakott pótkerék már nem fért vissza az árutól,így azt fel kellett tenni a pótkeréktartóra. Végül fél3-kor jöhettem el.Volt megint 50 km bundás az autópályáig.Azért sokmindent el lehet mondani Németországról,de hogy gyönyörű egy ország,az biztos!Dimbes dombos út,gyönyörű faluk,minden rendezett...mostmár nem köt le annyira,hogy az úton tartsam az autót,így volt időm nézelődni.Eléggé élvezetes volt,na.Egy csomó szuper autót is láttam,már megjegyezni se tudom.Egy traktort előztem épp,amikor szembejött egy Gallardo,ez elég tipikus kép.:-))) Szóval ahogy mentem,számolgattam,arra jutottam,hogy sehogy se lehet teljesíteni ezt a fuvart.Vác onnan,ahonnan indultam,9,5 óra vezetésre volt.De ha elmegyek odáig,pihenőkkel,Gobox vásárlással,tankolással odaérek mondjuk éjjel 2 körül,kiveszem a 9 órát,akkor 11-kor tudok bemenni,nem reggel 7-kor.Ha nem megyek el odáig,hanem bárhol megalszok,mondjuk Móváron,akkor is épp 11 -re tudok odaérni.Hívtam hát a Főnököt,ezt így el is mondtam neki.Vagy kések és 11-re érek csak oda,vagy elmegyek a Nagyköriig éjfélig,és reggel valaki elviszi helyettem a gépet.Persze ez utóbbi tudtam,hogy lehetetlen.:-) Oké,persze,mindjárt intézkedik,visszahív,hogyne-hogyne.Persze nem hívott vissza.Én meg utálok késni.Sőt,az utasításon az volt,hogy bookolt lerakó (Magyarországon?),így még jobbat kezdtem utálni az egészet.Megalszok Móváron.Nem,elmegyek odáig.Á,alszok Móváron.Neeem,elmegyek odáig. Út közben még volt egy nagyon mókás dolog.Azt kell tudni hozzá,hogy ezekkel az autókkal,ideiglenes német rendszámmal nem lehetne fuvart vállalni.Ezt persze nekem az első úton az odaéréskor mondták.Meg hogy hol kerüljük ki az ellenőrző pontokat.... Jövök hazafelé,Ausztria.Ki van írva ellenőrzés teherautóknak,mindenki kiterelve.Na mondom jóvan,engem itt megfognak,itt is maradok örökre,börtön,halálbüntetés minden.Már kotortam elő a papírokat.Húzodunk kifele,a sor elején egy túlméretes,én voltam kb. a 10. kamion mögötte.Befordulunk,1 darab rendőrautó két rendőrrel,az egyik egy kamiont vizsgált,a másik figyelte a sort.A túlméretest nem állították félre,elment az ellenőrzőhely végéig,hogy visszamegy az autópályára,de olyan szűk volt a kijáró,hogy megakadt benne.A rendőr,aki a sort nézte,most lekötötte a figyelmét a túlméretes,hogy ki tud-e fordulni,így nekem háttal állt.Közben azért a sort is figyelte,ránézett a rendszámomra,és látszottak a gondolatai,hogy "ezt meg kéne állítani",még mutatott is felém a zsebe mellett tartott kézzel(tehát nem konkrétan,meg 10 méterre állt tőlem,csak a keze formálódott mutatásra épp felém),de közben elkezdett kikanyarodni a túl méretes,rendőr nekem háttalmég 5 méter,hogy elmenjek a rendőr mellett,nem néz hátra,még 2 méter,még mindig a kikanyarodást figyeli,ééééééééééés túlméretes én meg pont elmentem a rendőr mögött!Hát így kell megúszni az ellenőrzést.Ha nincs pont ott a túlméretes,ha nem szűk a kijáró,ha nem pont a 10. kamion vagyok mögötte,ha nem csak 2 rendőr van...asszem veszek egy lottót. Végül persze elmentem Vácra,éjjel 3-ra értem oda.A cég előtt lehetett aludni,így kivettem a kártyám,amikor odaértem... Reggel 7-kor be is mentem lerakodni.Úgy pörgött a targoncás,kb. olyan centrifugális erők hatottak rá,mint egy űrhajósra.8 után kicsivel már jöttem is kifele,9 után be is értem a Nagykörire.Mosó,gumis,gépátadás.Közben találkoztam a Főnökkel,kérdezte,hogy "beértél?",gondolom nem is emlékezett rá,hogy előző nap hívtam. A gépátadás olyan hosszú volt,mint előző héten.Azt hiszem akkor nem írtam le.Ki kell venni az autóból a szőnyegeket,a polcok aljából a csúszásgátlókat,az összes tartozékot,eredetileg van hozzá még teleszkópos ablakmosókefe is.A pótról le kell szedni az összes deszkát,a pót végébe rakni,szétakasztani,a vezetékeket berakni a traktor oldaldobozába.Szóval sok idő. Fél12 körül végeztem.Tök jót lehet enni a telepen lévő étteremben.Mondjuk nem voltam túl szalonképes,hiszen szerda reggel óta(a Schmitznél lehet fürdeni)nem láttam zuhanyzót,túl voltam két rakodáson,egy gépleadáson,volt bajom.Az étteremben meg volt egy csapat fehéringes társaság,gondolom kereskedők.A legújabb Nike cipőkről folyt az eszmecsere.Oda kellett volna mennem hozzájuk,hogy helló,Ti is ennél a cégnél dolgoztok?VOlt egy kis kontraszt.:-))) Mielőtt hazajöttem,sikerült szereznem CMR-t,meg menetlevelet,a telefon a jövő hétig várat magára.Engem úgyse hív senki,én meg hiába hívok akárkit mondjuk segítségért,úgyhogy nincs sok értelme.:-))) Jövő héten újra ez a program.
Az más van itt egy az Üllői úton annak főleg 7,5-ei voltak most már több mint a felét eladta... múltkor még keresett embert C-s jogsival úniózásra 3-4 hétre... fizuhoz nem írt semmit.
Már néhány éve járok furgonnal itthon és nemzetköziben is - nem saját autóval, hanem egy vállalkozó barátomé az autó (egy 3,5t Peugeot Boxer - ponyvás).
Eddig leginkább német-osztrák fuvarok voltak, de mostanában van jó néhány szlovák és cseh fuvar is. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, ugyanis van 7,5t autója is, ami tegnap szlovákiából jött hazafelé: kiállították ellenőrizni és minden bizbaszt kértek - GKI kártya, stb.
Erről jött fel, hogy a ponyvás 3,5t Peugeot-ra is kell GKI kártya? Ugye az B jogsival vezethető, de a GKI kártya feltétele a C jogsi... Akkor hogy is van ez?
új vagyok még itt.Tegnap jelentkeztem Gyöngyösön ingyenes C+GKI tanfolyamra,elvileg 2-3 hónap alatt lezavarják,viszont addig nem indul amíg nem lesz meg a létszám(feltétele a B jogsi illetve max 23 év)..úgyhogy gondoltam szólok hátha érdekel valakit.Aki a környéken lakik annak szerintem mindenképp megérné,mert nem olcsó egyik sem.
T-mobile autós iskoláról van egyébként szó,google kidobja a telszámot.:)
Ha már itt vagyok akkor azért kérdeznék is.: Ha még megszerzem mellé a +E-t akkor hol lehetne kezdeni? Itt van a város mellett Horváth Rudi,és viszonylag gyakran szokott sofőröket keresni..csak nem tudom hogy ilyen fiatalon hova fognak felvenni?