Ez elég ritka. Én minden ilyenről lemaradok. Bár ma reggel szerencsém volt, mert fel tudtam venni a 2125-ös csörgő beindításának hangját! Nagyon király!
Az M7 építéséhez Hajmáskér- Balatonszetgyörgy-Kéthely között a kőszállítás május 2. után megszünt! SZVSZ el sem kezdődött. A vágányzár lemondva. A kőszállítás Uzsa - Balatonboglár között továbbra is működik. Továbbá a betonelemek szállítása folyamatos Balatonboglárra.
Errefelé a tolvaj azonnal 500 Eurot fizet (bármilyen keveset is lop), és a zsaruk viszik el szintén önköltségen kb. 6 orás jegyzökönyvfelvételre, illetve kártérités meghatározására....
Nagyon helyes! Követendő gyakorlat lenne nálunk is, de nemcsak a tolvajok, hanem a firkászok számára is.
A LIDL majd biztos beteszi egy jo kinézetü marhanagy papirdobozba, hogy ne lehessen menetközben (mármint a kasszához menve) csak ugy zsebre rakni.
Errefelé a tolvaj azonnal 500 Eurot fizet (bármilyen keveset is lop), és a zsaruk viszik el szintén önköltségen kb. 6 orás jegyzökönyvfelvételre, illetve kártérités meghatározására....
Látva a mai Híradót, a Maros IC utasai még könnyen megúszták a késsel hadonászó utast: a 21-es buszon tőrt döftek egy srácba.
Ezen hírek nem épp a közösségi közlekedés igénybevételére ösztönöznek. Kisebb ugyan a baleseti halál esélye, de könnyebb bunyóba keveredni... Tegnap is az egyes villamoson a Művészetek Palotájából hazafelé... ja, ez itt OFF. Bocs.
LIDL van már nálunk is. De ez egy papírfecni? Vagy valamilyen tasakban van? Mert a kis méretű és/vagy értékes áruk ki nem fizetése arrafelé is divatban van. Annakidején sok 50 és 100 márkás pénzbüntetést kilátásba helyező feliratot láttam az áruházi tolvajok elriasztására.
>Ezt a félváltós megoldást siklasztó saru helyett már a kezdeti időkben is alkalmazták Angliában.
A hetvenes években láttam Prágában is, ott a kétvágányú pálya mellett kőfal volt, és az amelletti vágányban mindkét sinszálban volt ilyen, és a kisiklasztott kerékpárt nem terelte oldalra, mert mindkét irányba veszélyes lett volna, hanem simán a zúzottkőre, ahol remélhetőleg gyorsan megállt.
OFF: >[jogi személynek ... személyiségi jogai]Szerintem az sincs neki, de hagyjuk mert ez vasutas topic nem pedig jogi. Pl. a jó hírnévhez egy intézménynek is joga van. ON.
> Miért nem mentél a fapados repcsivel, ha az oda-vissza 30ezer alatt van? provokativ kérdés:)
Júni elején azzal megyek, 15ezerért oda-vissza. Nem provokálni szeretnék, hanem külföldre utazni, vonattal, olcsón. Azt mondjátok akkor,h a minisztérium illetékesebb volna a MÁV-nál? Érdemesebb talán nekik feltenni a kérdést? Nekem is ajánlották e-mailben a Domino kedvezményt + IR-t, de azokkal sem lett volna kedvezőbb.
Azt, hogy ki van téve egy mutatos dobozva (akár a földön is), s minden segitség nélkül a vevö annyit visz el belöle amennyit csak akar, majd pedig fizet érte.
(Ha nincs a közelben LIDL üzlet, az nagyon hasonlit a Penny Market boltjaira - azaz minimum kiszolgálás, gyors kassza és minél nagyobb forgalom)
Nemet a palya, azon belul keletnemeteknel volt ez a W betus jelzes. Regebben az ADR1, meg ez ebbe a korbe tartozo nemet TV-kent hajnalban adtak le utifilmeket amik a vezetoallasrol keszultek. Tegnapelott ra is akadtam egy ilyen felvetelre.
>...helyett sarukidobó. Ez nem... Ez nem magyar pálya, nézd meg a lassújelet (ha az...). Itt nincs gurítódomb, milyen sarut dobna ki? A sarukidobó mellett szokott lenni egy vályú a sarvaknak. Meg ott a mozgató mechanizmus doboza. Ez egy kisiklasztó váltó.
> Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Kifelé én is a "jó" esetet választottam,de az EN-tal nem volt túl kellemes megérkezni hajnali fél3kor a vasútállomásra, tudva,h a szállást csak délután 5kor vehetem át...
És a jó eset is csak úgy volt érvényes, ha kb 3héttel megvettem a jegyet. Visszaútra már nem volt....
Miért nem mentél a fapados repcsivel, ha az oda-vissza 30ezer alatt van? provokativ kérdés:)
Azért van némi lehetőség: Pl. Euro Domino <26 vagy IR <26 vásárolható. Vagy 45-50%-os kedvezményre jogosító VorteilsCard Ausztriában, ca. 20-ért. Az iskolábajárás esetét kivéve 15 év felett ők is csak ezzel a kártyával tudnak utazni féláron.
Németországban ugyanez 100 u. Csak azt nem tudom, hogy ott pontosan hogyan van az erre való jogosultság. Külföldi állampolgárok (26 éven aluli/diák) is megkapják-e ezen az áron a kártyát, vagy nem.
> Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Kifelé én is a "jó" esetet választottam,de az EN-tal nem volt túl kellemes megérkezni hajnali fél3kor a vasútállomásra, tudva,h a szállást csak délután 5kor vehetem át...
És a jó eset is csak úgy volt érvényes, ha kb 3héttel megvettem a jegyet. Visszaútra már nem volt....
> csak azt kell igazolni, hogy jogosult vagy az adott kedvezményre.
Igazolnám én,de hogyan? Magyar diákkal? Még a nemzetközi diákra sem jár szinte semmi kedvezmény.
Igen van IP alapu kulfoldi kedvezmeny, de azzal meg befoldre nem tudsz. Szumma szummarum tessek a szakminiszteriumnal reklomalni, ez nem a ceg sajat hataskore!
A helyzetet itt szerintem inkább ahhoz hasonlítanám, mintha belföldön is a külföldi simkártyámat kellene használnom, pedig van belföldi hiper-szuper kedvezményes tarifájú.....
Azt amúgy én is többé-kevésbé sejtem,h felsőbb utasítások határozzák meg az árakat,de hol lehetne tenni az efféle gyakorlat ellen?? Mert sztem sokkal több diák utazna külföldre vonattal,ha kicsit kedvezőbbek lennének a feltételek... Visszatérve az alternatívákra, ha ott vannak a fapados repülők, olcsóbbak, gyorsabbak, nem sokan fogják a vasutat választani. Bár a hangulatot, ahogy a Duna szűk völgyében kanyargó pályán halad az elöl és hátul is DB Taurusszal fogatolt szerelvény, azt nem adja meg a repülés.... :)
Erre a köv. választ kaptam a MÁV-tól: "Nemzetközi utazásnál a Személyszállítási Üzletszabályzat értelmében a teljes útra nemzetközi menetjeggyel kell rendelkezni."
Ez igy ebben a formában természetesen nem minden esetben igaz. A Nürnberg-Budapest viszonylatra igaz, de pl. Nürnberg-Debrecenre már nem.
Nem tudom az utasforgalomban mennyire érzékelhető már a fapadosok konkurenciája,de pl ezt az utat jó esetben 30 eFt alatt meg lehet úszni. Retúr!
2005 május 13-án, pénteken délután szeretnék Nürnbergből Budapestre utazni, majd hétfőn délután vissza. Melyik légitársaság hoz el, és mennyiért?
Amúgy meg "jó esetben" vonattal is megjárhatod oda-vissza 98 euróért.
Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket.
A valóságban persze a kutyát nem érdekli egy német jegypénztárban vagy vonaton, hogy milyen állampolgár vagy (kivéve az esetleg arra kószáló határőröket), csak azt kell igazolni, hogy jogosult vagy az adott kedvezményre.
Bizonyos rendeleteket - igy az arkepzest is - felsobb szintu miniszteriumi, esetleges nemzetkozi rendeletek es egyezmenyek alapjan allapitjak meg. Hasonlo ez mint a mobilos rooming. Hiaba van szuper-hiper kedvezmenyes dijcsomagod belfoldre, kulfoldre mindenki ugyan annyiert telefonalhat.
"Miert lenne jogserto? Bizonyos nevezzuk ugy altalanos feltetelek megismerese utan
Úgy van! Faktikus szerződésnek hívják ezeket!"
Ha nem is jogsértő, nevezzük un-ügyfélbarátnak. Tf. ülök a vonaton (Hegyeshalom - Bp.), én 6 eFt-t fizettem a jegyért a "Szabályzat" értelmében (nemztk. ár), más pedig 762 Ft-ot. (diák) Pedig ugyanúgy jogosult lennék a kedvezmény igénybevételőre. Ez bántja a csőrömet, mégha nem is vagyok jogász. Szívesen utazom vonattal, de egyetemistaként nyílván nem mindegy mennyiért. És ebben az esetben épp nem "szórakozásból" jártam külföldön...
En csak azert irom (s igazan nem akarok megserteni es leminositeni senkit sem), hasonlo gondolkodasu emberke a volt cegem ellen olyan zagyvasagokat hordott elo a targyalasokon es az igazsagugyi szakertoi szemlen, hogy csak na.
Erre pl. egy jo ugyvednek vagy felperesnek a valasza: Uram, ha maga a benzinkuthoz megy, nem maga diktalja az uzemanyag arakat, hogy ennyiert kaphassa. Megszabjak az arat, ha nem tetszik akkor menjen massal.
S ez a kijelentes nem un-ugyfelbarat kijelentes barki reszerol, hanem egyszeruen megmagyarazva senki semmire sincs kenyszeritve. Ebben az esetben megismerte a tag, hogy ennyibe kerul a munka, elfogadta, aztan megsem akart fizenti. A vegen busason rafazott a kamatok meg mas miatt.
Miert lenne jogserto? Bizonyos nevezzuk ugy altalanos feltetelek megismerese utan (ahol tudattak azt, hogy nem ervenyes magyar szakaszra a kedvezmeny), magad dontod el, hogy vegig utazol fizetve a tobblet terheket, vagy elmesz a hatarig es onnan nemzetkozivel.
Akkor lenne jogserto, ha nem lenne mas alternativad kiutazni vagy nem tajekoztatnak errol es esetleg megbuntet a jv.
Már csak az a kérdés, miért ilyen kevés? Sőt, eleve miért nem jár pl a diákkedvezmény a határig? pl: Nürnberg - Bp 25 eFt vs. Nürnberg Hegyesh. 18,5 eFt +Hegyeshalom - Bp ~770Ft. Ergo azért, mert külföldről jövök, nekem 5 ezer forinttal többet fizetnem Hegyeshalom - Bp szakaszra. Erre a köv. választ kaptam a MÁV-tól: "Nemzetközi utazásnál a Személyszállítási Üzletszabályzat értelmében a teljes útra nemzetközi menetjeggyel kell rendelkezni." és "Ha külföldre utazik a belföldi kedvezményét nem veheti igénybe még a határig sem. ( Személyszáll. Üzletszabályzat tartalmazza)" Olyan vonatokon sem, amelyek belföldi forgalomban is közlekednek! Gyakorlatilag az üzletszabályzatra hivatkozva kizárnak a számomra jogosan járó kedvezményből. Nem jogsértés ez? Megértem persze,h a nemzetközi utaztatás kb az egyetlen jól (jobban) fizető rész. Eddig. Nem tudom az utasforgalomban mennyire érzékelhető már a fapadosok konkurenciája,de pl ezt az utat jó esetben 30 eFt alatt meg lehet úszni. Retúr! Arról már persze ne is álmodjunk,h az Uniós országokban megkapjuk az ottani állampolgároknak (és diákoknak) járó kedvezményeket. Ennyit az egyenlőségről.....
Az Utazz te is vonattal sorozatomban a 708-as számú Maros IC-n történt minapi utazás rémképei elevenednek fel:
"... bementünk a nyugatiba, s onnan IC-vel Szeged. Ami érdekes volt, hogy 5 perccel indulás előtt szálltam fel, s Kökin sokan néztek ki az ablakon, hogy leszáll-e egy bizonyos személy.
Nos ez egy fiatalemberke volt, s kiderült még a nyugatiba felszállt egy késsel pénzt követelni ott, ahol én ültem. Összevágdosott jó pár széket, meg két gyereket, de nem vészesen. Adtak neki 200 Ft-ot, s ettől lenyugodott, de a kést a földhöz vágta, annak darabjait szedte utána föl a székek alól a vasútőr, aki értetlenkedett, hogy miért nem szóltak neki. Ő csak akkor jött ide, miután a srác Kökin az öngyújtóval jól megdobta a vonat oldalát...
Kellemetlen szitu lehetett az érintetteknek, az biztos."
6003-as számú vonat Szolnoktól 10km/H órával jön. Még Abonyban sem voltak, így minimum +20-szal jön majd be. Szolnokról még pontosan indult. Összefügghet ez a 100-as felújítással?
A PTE Kommunikációs Tanszékének szakestjének részeként Pécsett a Dante Caféban szerdán (május 11.) 19-kor a vasútról szóló beszélgetés lesz. A következő témák lesznek napirenden:
-az elhagyott/használaton kívül helyezett vasúti infrastruktúra (pl. állomások) újrahasznosítási lehetőségei konkrét nemzetközi példákon keresztül (a probléma elméleti és gyakorlati oldala);
- ezen létesítmények lehetséges szerepe az adott települések életében;
- egy-egy ilyen újrahasznosítás milyen gazdasági és szimbolikus hatásokkal járna a települések életében;
- a nógrád megyeihez hasonló projektek megvalósítási lehetőségei magyarországon (különösen pécsett, pécs környékén), illetve ennek akadályai, gátló tényezői;
- a közösségi részvétel és a "community design" a településfejlesztésben stb.
Meghívott beszélgetőtársak - Pelényi Margit - építész - Hübner Mátyás - a pte rektorhelyettese, az Urbanisztikai tanszék vezetője - Tahi József, máv- pécs, területi képviselő
Mindenkit szeretettel várnak! (Érdeklődni lehet a szocreal kukac vipmail pont hu címen.)
Ahányszor leírjátok ezt bármilyen vonatról, hogy valószínűleg/talán/esetleg lenne rajta utas, mindig égnek áll a hajam. Van a MÁV-nak már most is egy csomó olyan vonata, amin van utas. Először szállítsa el azokat kulturáltan, aztán, ha ez megvalósul, akkor szétnézhetünk, hogy hol lenne még lehetőség utasok szerzésére.
Nem kell messzire menni, radio100jozsi elég sűrűn beírja ide a Monor - Bp. Nyugati közti állapotokat.
"...Ilyen vonat volt... Gerulata, ha jól emlékszem. Nem tolongtak rajta az utasok..."
Ha Dorog után Esztergom felé kanyarodik, akkor talán tologtak volna? Esztergom és Budapest között (is) csak a hülye, a szabadjegyes meg a vasútbuzi utazik vonattal.
Napi egy vonat nem vonat. Különösen nem kora délután. Nem kell csodálkozni, ha nem volt rajta senki.
Ha rajtam múlna, egy vonat sem menne Esztergomba, inkább Komáromba. De szerencsére nem rajtam múlik.
Ha reggel 1/2 7 és 7 óra között érne be, és délután 1/2 3 és 5 óra között indulna, akkor valószínűleg lenne rajta elegendő utas. Ha megjön a megrendelt 5 vagy 10 Dezsőke, akkor mehetnének úgy is, hogy Dorogon szétakaszt, majd tovább Komárom felé, visszaútban pedig Dorogon összezár, majd irány Bp.
Így Dorogon kellene ca. 5 perc tartózkodás emiatt, főleg visszaútnál.
Aki meg Esztergomból megy Komárom felé, az meg átszállna Dorogon az Esztergomból jövő vonatról.
A vasutasok csütörtöktől szombatig, 7 és 15 óra között sztrájkba lépnek, mert tegnap kudarcba fulladt a Román Vasúti Társaság (CFR) vezetőségével folytatott tárgyalás - számol be a transindex.ro hírportál.
A tiltakozás oka, hogy az idén 25%-kal csökkentették a beruházási alapot. Az alkalmazottak jobb munkakörülményeket, 10,7%-os fizetésemelést, havi 20 ebédjegyet követelnek. A Mozdonyvezetők Szövetségének kolozsvári fiókja a munkabeszüntetés idején 3 Kolozsvárt érintő gyors, 2 intercity és 9 személyvonatot függeszt fel.
Jól emlékszel! Az 1996-os menetrendbe még Aquincum és Gerecse nevű gyorsított szerelvény is járt erre, ami kiment egész Bratislava-ig. Nem volt tele utassal az tény.
A régi szép idők amikor még a 2-es vonalon csörgőáradat volt....
Egyébként abba az időbe volt a Dorogig közlekedő vonat amin szintén alig voltak, asszem naponta négyszer jött.
Dorogon láttam őket, sajna csak egy fotót csináltam a BZ-ről (de az jó lett), de vagy 15-20 an lehettek, bejárták a Dorog-Leányvár közti szakaszt, én az átjárónál láttam őket.
Melyik állomás volt tele nagykutyával? Komárom? Mert ha ott jártál, akkor kérnék egy kis helyszíni beszámolót: van-e feszmentes, milyen gép van most ott?
Sziasztok! Ma reggel a 326-os BZ próbautat tett Komárom-Dorog- Budapest Nyugati szakaszon. Nem tudja valaki pontosan miért volt szükség erre? Én annyit hallottam azt vizsgálják ,hogy érdemes lenne-e egy Komárom-BP.Nyugati vonatot beállítani. Ha valakinek pontos infója van kérem írjon... egyébként tele volt nagykutyákkal az egész állomás.A fotót majd felrakom.
Ez így tényleg hülyén hangzik. A jogi személyeknek (~cég) ugyanakkor vannak az ember személyiségi jogaihoz nagyon hasonló jogai, így pl. jó hírnévhez való joga neki is van, gondolom ezt sértették meg (nem ismerem az esetet).
Most nem akarok itt jogi OFF-ot csinalni, de ha vannak jogi alapismereteid es ezt osszeveted az eddig altalad leirtakkal es a cselekedetekkel, tervekkel, akkor megerted.
Pontosan ezért kétlem, hogy a projekt hosszuéletü lesz.
A LIDL azon kivül, hogy "palettárol" árulja majd a jegyeket, (és ezért még náluk sorba is kell állni, meg fizetni is, hogy ezt egyáltalán megtegye), nem igen képzelhetö el, hogy valojában egy hosszutávu dolog lesz belöle.
Az természetesen mindig adva lesz (ahogy azt a LIDL eddig is teszi), hogy bizonyos dömping akciokat lefojtat - azaz kiteszi azt a néhány ezer jegyet a boltokba, amint az elfogy - löttek, és várni kell a következö akciora.
Tehát arra kétlem, hogy rászokik a német utas, hogy majd a LIDL-be fog rendszeresen járni vasuti jegyekért. Ez pontosan forditva mükédik, bemész a LIDLhez mondjuk gyümölcsért meg koláért és meglátod hogy nicsak van bianko olcso vasuti jegy amiért otthagyod a 49.90 Eurot és odahaza elgondolkozol a tetted értelmén......
A bianko jegyek egy árban vannak, és gyakorlatilag 160km feletti utazás esetén kedvezöbbek a normális jegyeknél.
(Ezért tart a kisérlet csupán május végéig, mert a DBAG-nek be kellett vezetni ezt a fajta dijazást, és majd meglótjók, hogy jol számoltak - vagy valamit javitani kell a rendszeren).
Nem hiszem, hogy hosszú távon ilyen olcsó lesz. Vagy ha igen, akkor vonathoz és kontingenshez kötnék. Igaz, erre nem lenne alkalmas egy könnyen kezelhető biankó jegy. De nem hiszem, hogy május vége után túl sok szünet lenne a végleges értékesítésí rendszer kialakításáig.
(Nem hiszem, hogy a LIDL ennél egy hajszállal is több szolgáltatást tudna adni).
Azért nálunk ennél még egy kocsmárosnak is felkészültebbnek kell lennie a díjszabásból. (Ld. kocsmapénztár) :)
Nem ismerem a konkret estet, igy nem tudok nyilatkozni. Viszont ha AG panaszaibol barmilyen jogi procedura lenne, akkor ha a MAV jogi kepviseloje utana nezne par dolognak akkor meg ok inditananak el egy procedurat ellene, es itt a fontos kulcsszo lenne a rautalo magatartas.
Igen, minimumárnál az "ab" szó lenne. Ez a von nem az a von ami a szótárban van, hanem birtokviszonyt jelöl. Így fejezik ki a sebességet is pl: mit einer Geschwindigkeit von 60 km/h.
A magyar jogi tudománnyal szerintem más baj is van. Tegnap hallottam a rádioban, hogy a rádio pert nyert valakivel szemben, és ezzel bebizonyosodott, hogy az illetö megsértette a rádio személyi jogait.
Aki ismeri a jogot mondja már el milyen személyi jogai lehetnek egy szervezetnek
Bizonyos ertelemben igen, de jogi ertelemben nem. Eloszor is egy gazdasagi tarsasagrol van szo amiben van allami tulajdon. De nem parhuzamosithato egy olyan kozfeladatot ellato intezmennyel mint pl. korhazak, rendorseg, stb.
Ezen intezmenyekkel jogviszonyban vagy mert fizetsz TB-t, barmikor betegellatasra szorulhatsz, stb.
Viszont egy szallitmanyozo ceggel lehet sosem allsz jogviszonyba mert sosem utazol vele.
Summa: egy jogi iteletben maskent itelnek meg a sulyat egy MAV elleni iteletben es mondjuk egy korhaz eseteben.
"közfeladatot ellátó szerv". A MÁV nem ilyen? A közszolgáltatást nyújtó cég nem közfeladatot ellátó szerv? És főleg: nem állami és önkormányzati feladatot lát el? Szóval állításod indokold...
Szerintem feljelenteseid elott kicsit csiszold a jogi tudasod:
4. közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, valamint a tevékenységére vonatkozó, a személyes adat fogalma alá nem eső adat;
Szakmai nihilizmus. Mi lenne? Sőt! Ha a vonaton megpótdíjaz a kaller, akkor még egy köztörvényes is. Nekem mai eszemmel egy ilyen vita után az első utam a rendőrségre, a második az FVF-re vezetne, és egyik sem a MÁV-hoz. Az reménytelen gittegylet...
De az ICR-en az üzletpolitikai kedvezmény oly ritka, mint a TER buszon a magyar vonatjegyes utas. Minek ezzel foglalkozni? Mert amíg azt nem értik meg, hogy (ha már kretén módon szabályozták), addig KÖTELESSÉGÜK tudni, addig nincs miről beszélni...
P.stephenson!
OK, ha már jó híremet kelted: akkor a térképet megkapod a Művészetek Palotájában, egy "üzemlátogatás" során... :)))
Tegnap is találkoztam olyannal, aki ott volt a Morissettes vitánál. Ő is azt mondta igazam van... Nem érdekel ki nézegeti a leveleim, csak változtassanak. A Művészetek Palotájában erre látok esélyt, a MÁV-nál sajnos nem...
Írj egy mailt, hogy tudjam ki vagy a 80 térképre váró közül, és megbeszéljük a dolgot...
Jogi szekció!!!
Rá lehet e húzni a "közérdekű adatok nyílvánosságáról" szóló törvényt a MÁV díjszabásaira? Ki követi el a "közérdekű adattal való visszaélés vétségét"? Ezt nem lehetne ráhúzni a MÁV díjszabást titkoló viselkedésére? Ez esetben feljelentés kiegészítéssel is élhetek, ha szükséges...
"A kártyával csak 2. osztályú jegy váltható. Első osztályon való utazáskor a szelvény leadásával megváltott 2. kocsiosztályra szóló kedvezményes jegy mellé teljes árú 1-2. osztály különbözeti jegyet kell teljes áron kiegészítésképpen váltani. Kedvezmény az IC pótjegyre nem vehető igénybe. A kedvezmény az InterCity Rapid vonatokra nem érvényes."
Sajna elég szar megoldás...Én Losoncra (Szlovákia) jártam egy ideig, és ott is az van hogy hiába van diákom nem használhatom fel a kedvezményemet még a határig SEM... Vagy szállhatok le Salgótarjánba és vehetek újabb jegyet, vagy fizethetek kb. 4000 Ft-ot.... Ezért inkább kocsival utazom a határon túlra mert OLCSÓBB mint vonattal...
UTAZZ TE IS KOCSIVAL...kényelmes, és olcsóbb mint a vonat, sőt akkor indulsz vele amikor úgy gondolod, nincs menetrend meg csatlakozások...
Pozitív vélemény, hogy a 2627 (a szemszögemből nézve) a 2517+5 perccel ment Monorról, ezért volt tömeg a peronon, viszont így ma kényelmesen értem fel, Zuglóban +2-vel voltunk. A kaller már rögtön jött Monor után, valamint másodjára köki után is, pedig hátúlról a 3. kocsiban voltam. Amúgy jól látható, hogy Monoron egy 8+vezérlős ingát simán megtöltenek az utasok, Vecsés után itt legalább is álló utasok voltak a vonaton.
Szerintem nem veszik annyira komolyan, hogy csak jegy mellé adnak helyjegyet. Vagy legalábbis nem mindenhol.Ha mégis komolyan veszik, akkor arra meg nyilván van egy külön kód, ha olyan személynek adnak helyjegyet, akinek amúgy nem kell jegy. Ilyenek egyébként a nyugdíjasok is 65 év felett, és a vasúti dolgozók, mert nekik IC pótjegyre nem jár kedvezmény (vagy nem mindegyiknek). Én erre gondolok, de ha van másnak kiegészítője, az írja meg.
Én meg azt vadásztam, hogy az ICR-re érvényes-e a 26 éven aluli fiatalok utazási kedvezménye.
Én úgy tudtam, hogy minden üzletpolitikai kedvezményt korlátoztak a rapidon. Felhívtam a pénztárt, azt mondja a hölgy, hogy mindenkinek minden kedvezmény jár a rapidra, mint a többi vonatra. Kicsit hitetlenkedve fogadtam a hírt, rákérdeztem, hogy "biztos", mert a P.1-es meg a kiscsaládi 33%-ost korlátozza, a 26 éven aluliról nem olvastam benne?! Erre ők megszavazták, 2:1 arányban arra jutottak, hogy nem jár 26 éven aluliaknak, de a kiscsaládi jár. A vezényleten az egyes fordás kallerok sem tudták, a segédvezénylő sem, hiszen mind a négy rapidot nyíregyházai szakasz viszi... :(
A DBAG tegnapi informácioja sokkal pontosabb volt mint a te forrásod (én is erre hivatkoztam a korábbi beszolásban).
Az ügy kisérleti jellegü, és május végéig tart. A LIDL csak egyetlen jegyet árul az általad emlitettet - gyakorlatilag egy bianko jegy - amivel bárhova lehet utazni a DBAG hálozatán oda-vissza (1x). A vevö megveszi a bianko jegyet ráirja, hogy hova szeretne utazni + a nevét és ezzel azt érvényesiti.
A bianko jegyek egy árban vannak, és gyakorlatilag 160km feletti utazás esetén kedvezöbbek a normális jegyeknél.
(Ezért tart a kisérlet csupán május végéig, mert a DBAG-nek be kellett vezetni ezt a fajta dijazást, és majd meglótjók, hogy jol számoltak - vagy valamit javitani kell a rendszeren).
(Nem hiszem, hogy a LIDL ennél egy hajszállal is több szolgáltatást tudna adni).
Hetvegen szo volt itt a 37-esen folyo koszallias megszuneserol, hogy Keszthelyen bemondtak. Nos a hir valotlan, vagy elfelejtette bemondani, hogy junius 9.-en szunik meg es nem majus. Szoval van koszallitas es a Mavinform illetekese is bemondta reggel a radioban.
Skacok!
Miért kell a 6évesnél fiatalabb ölben ülő gyermeknek IC helyjegyet venni??
És hogyan adnak IC helyjegyet ha azt csak menetjegy mellé adnak, de 6 éves kor alatt az nem kell!
üdV
Kösz az infót. Csak az én (nem túl tökéletes) német tudásom és a szótár szerint a von elsődleges jeletése a -tól, -től, -ról, -ről, ami kissé bezavart.
Igaz, hogy általában a minimumár megadásakor az ab szót hazsnálják. Azaz, ha egy boltban egy kosár felett az ab 1 szó szerepel, akkor az ott szereplő termékek lehet, hogy 1, de az is lehet, hogy 1 vagy 5 vagy 10 -ba kerülnek.
19. bis 28. Mai können in den 2600 Filialen der Lebensmittelkette Lidl zwei Fahrkarten zum Preis von 49,90 Euro für eine beliebig weite Bahnreise in Deutschland gekauft werden, wie das Unternehmen am Freitag in Berlin mitteilteért
Arrül van szó, hogy Május 19-től 29-ig a LIDL 2600 üzletében kapható két jegy 49,90 Euróért, amivel tetszőleges távolságra lehet utazni, ahogy ezt pénteken bejelentették (?).
Pontosan nem emléxem, utoljára 1995Őszén jártam arra, de vonattal kb 94körül.
Ott éltem le gyerekkorom nagyrészét és ezt a hosszú vonatozások tetté kellemesebbé, Fehérvárról. Ha legközelebb arra jársz, akkor -ha megkérhetlek-akkor csinálnál pár képet nekem, és el is küldenéd? Nagyon megköszönném!
Jó, most már megvan, én hírtelen Körösnagyharsányra gondoltam. Egy 3 vágányos állomás, de csak egyenesben van közlekedés, van bejárati alakjelzői, valamint ha jól emlékszemSzeghalom felé egy útártjáró fedező fényjelző.
Szeghalom és Gyoma közt egy kis falucska, aminek esetleg még négy vágánya van, talán még"nagyobb" teherforgalma is van az ott lévő lerakat miatt/Henkel/
Volna egy kérdésem, ha tudtok, légyszíves segítsetek:
A pályaszámokon a szám első része jelöli a tengelyek számát, ez idáig rendben van. A második szám pedig, ha jól tudom, a sorozatot. De ha ez így van, akkor az őskövület Bobó hogy lehet M44, a legújabb dízel tolató pedig M42? Vagy említhettem volna a Bobónál újabb M41-et, M40-et, M43-at is...
Tudja valaki?
A villanyoknál nincs ilyen dilemmám, V40, V41, V42, V43 korban is stimmel, igaz a V6x-eknél...na mindegy.
19. bis 28. Mai können in den 2600 Filialen der Lebensmittelkette Lidl zwei Fahrkarten zum Preis von 49,90 Euro für eine beliebig weite Bahnreise in Deutschland gekauft werden, wie das Unternehmen am Freitag in Berlin mitteilteért
Ez szerintem bevezető ár (Két jegy 49,90-tól!), és nem azt jelenti, hogy utána már nem lesznek boltban kapható jegyek.
De ott van az, hogy von 49,90. Azaz 49,90-től. De utána meg ott van az, hogy tetszőleges távolságra. Akkor most mennyi az annyi? Most ennyibe kerül, vagy lehet drágább is?
Amúgy október 3-ig beválthatóak a jegyek, tehát nyáron is hazsnálhatóak.
Reggel Monorról a sima ingás 2530-al mentem le Szolnokra, ami végig pontos volt.
Szolnokról az 577-2-vel mentem tovább Békéscsabára. Szolnokon teljes utascsere, a vonat 3 kocsiból állt, a két végén egy 20-80-as, míg középen egy lengyel 20-70-es, ami olyasmi mint a mi 20-37-esünk, csak szövethuzatos ülésekkel. Én a lengyel kocsban ülte, egy utastársam volt végig a vonaton.
Békéscsabán átszállás a 37652-es vonatra, ami Bzmot+mellék+mellék+Bzmot volt.
A József Szanatóriumnál szálltam le, itt fotózás a Pannoniát és a Bégát, meg egy áthaladó Bz-s vonatot.
Majd tovább innen a 37654-el Vésztőre. Közben fotózás Kötegyánon, amúgy Sarkad után érdekes is üdítő látvány a nagy sík után a Kárpátok látványa.
Vésztőn is egy kis fotózás, itt szükség volt az engedélyre is, de semmi vész. Majd jött a hintázás a 37526-on, ami Bzmot+mellék. A Vésztő-Szeghalom közötti pálya valami borzalmas, ágyazat nélküli, a hevereknél akkorát zökken a Bz, hogy én a mellék végében a panoráma ablaknál ülltem, és majd kiestem a vonatból, szabályosan elemelkedett a lábam a talajtól, már félelemérzés volt bennem, hogy kiugrik a vonat ez nem alkalmas 40-es sebességre, ha a romhányi vonal 20-asra jó csak, akkor ez még 10-esre is sok szerintem. Dévaványán érdekes látvány fogadott a 175-ös Szergej, amit akkor indítottak be, nagy fekete füstöt okádva, a mozdony mögött 3 gabonaszállító teherkocsi volt. Gyomára pontosan érkezve átszállás a 733-1 Pannoniát helyettesítő gyorsra, ami 3 db 20-80-as, meg egy 19-80-as, és a végén egy Cseh kocsi egy 20-41-es volt, na én ide ülltem, így privát fülkém volt. Szolnokra +4-el érkeztünk, itt át a 2511-re, ami pontos volt.
A válasz a http://dijszabas.uw.hu oldalon gyorsan megtalálható, nekem 2 percembe került. De hogy neked még ennyit se tartson, idekopizom a táblázatot (a formátum széttörése az index hibája, nem az enyém)
A ki-, illetve belépő utasok által belföldi menetjeggyel igénybe vehető államhatárt átlépő vonatok viszonylatai (díjszabásváltó állomásai):
VonatszámÚtvonal Név
Belföldi menetjeggyel igénybevehető viszonylatok
Ex693//2106/(234) Nyíregyházay-Budapest-Brno Nyíregyháza - Budapest(235)/2107/Ex692 Brno-Budapest-Nyíregyháza Budapest - Nyíregyháza 642 /(365) Budapest-Targu Mures Ady Endre Budapest-Püspökladány (364)/645 Targu Mures-Budapest Ady Endre Püspökladány-Budapest IP 36305 Nyíregyháza-Carei Nyíregyháza- Tiborszállás IP 36304 Carei-Nyíregyháza Tiborszállás-Nyíregyháza 734/ (355) Budapest-Timisoara Béga Budapest-Békéscsaba (354)/735Timisoara-Budapest Béga Békéscsaba-Budapest [381]/577/[375] *Kraków-Bucuresti Miskolc-Békéscsaba [374]/578/[380] **Bucuresti-Kraków Békéscsaba-Miskolc
* Csak a nemzetközi forgalomban közlekedő Kraków-Bucuresti kocsikban Hidasnémeti határ-Miskolc-Hatvan-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza határ útirányban utazó belépő utas belföldi célállomással és kilépő utas belföldi kiindulási állomásról. ** Csak a nemzetközi forgalomban közlekedő Bucuresti-Kraków kocsikban Lőkösháza határ-Békéscsaba-Szolnok-Hatvan-Miskolc-Hidasnémeti határ útirányba utazó belépő utas belföldi célállomással, kilépő utas belföldi kiindulási állomásról.
Nem a menettérti kedvezményről volt szó? Vagy arról, hogy a nemetközi utazás magyar szakaszára adnak ilyen kedvezményt? Van valami román 60%, meg jugó 55% is, ha jól hallottam! :|
Egy barátom utazna Erdélybe vonattal, köztisztviselőként.
Állítólag egy pénztáros azt mondta neki, hogy ha az Adyval megy, akkor Püspökladányig kaphat 50%-os kedvezményt, ha a Coronával akkor nem.
Én úgy tudtam - és itt ezen a Fórumon is azt olvastam - , hogy ha nemzetközi utazást végzünk, akkor a teljes útra nemzetközi jeggyel kell rendelkeznünk, és belföldi kedvezményt nem vehetünk igénybe.
Ha így van, akkor hogyx adhatnak ilyen tájékoztatást.
Ha meg nem így van, akkor hogy lehet hogy az egyik vonatra ilyen a másikra olyan szabályt alkalmaznak.
Szeretném, ha valaki tudna valamiféle magyarázatot adni.
(Azt tudom, ha nem ugyanazzal a vonattal megy az ember, akkor lehet a két jegyet kombinálni, csak hát Püspökladány nem egyszerűen érhető el közvetlenül IC nélkül az Ady indulása előtt.)
Hamarosan kezdhetünk barátkozni a lidles Rozi, és esetleg majdan a teszkós droid meg a köztörvényes spáros kifejezésekkel..:-)
Talán nem. Nem tudom, a DB-Lidl jegy hogy működik, de pl. a most kapható teszkógazdaságos Wizzair jegyeknek van egy nagyon nagy előnyük a vonatjeggyel szemben, hogy lényegesen egyszerűbb a dijszabás. Adott napon, adott járatra, A-ból B-be X forintba kerül, pont. Függetlenül attól, hogy nagycsaládos, nyugdijas, vagy akárhány éves az utas, nincs külön IC-repülő, útmegszakitás, stb. Ezt egy 2 bites pénztáros is el tudja adni, ennyit kell fizetni, parancsoljon itt a jegye, köszönjük hogy nálunk vásárolt, jó utazást.
Ehhez képest egy Budapest-Pécs vonatjegy kiadása is kihivás, ha a pénztáros lelkiismeretesen figyelembe veszi az összes szóba jöhető kedvezményt és pótjegyet, mint ahogy az rendes szolgáltatónál elvárható, és nem az utasra hagyja, hogy utánajárjon, melyik nap jár neki 33% kedvezmény.
Hogy legyen pozitivum is: találkoztam egyszer ilyennel, igaz jegyvizsgálóban, TM-en felszállva megkérdezte, hogy kinek milyen kedvezményt adhat, van-e valakinek diákigazolványa, betöltötte-e mindenki a 14 ill. 26 évet, stb. Ápr 19, 4123 sz. vonat, ha valaki továbbitani szeretné a dicséretet:)
Pár napja Bécsben volt, most hétvégén Brno-ban, ha jól tudom. Szép feliratot tettek ki Bécsben az elejére, valami olyasmit jelentett, hogy Stalder üvözli Bécset, vagy mifene.
A rajzfilmekben gyakran lehet látni az un. Rugós krampuszt. Szép díszdoboz, amelyet ha kinyit az áldozat; előugrik egy ijesztő, vörös orrú, csúf pofa.
Gondolkodtam azon, hogy veszek egy ilyen dobozt, és ha valahol rosszul bánnak velem; mosolyogva átnyújtom a díszes dobozt. De a krampusz helyére Gergő figuráját ültetem a rugóra, kezében egy táblával: Kérem a panaszkönyvet!
Garantált a siker.
Bocs' de nem tudtam kihagyni.
OK, megírod a MÁV Ügyfélszolgálatnak? Egy világ omlana össze bennük...
Ja, újabb feljelentés van a tarsolyomban, elolvastam az e heti HVG mellékletét, és nagyon elgondolkoztatott... Az adatok nyílvánosságáról van szó benne, és a lehetőségekről azon intézményekkel és vállalatokkal szemben, akik közérdekű adatot titkolnak el, pl. vasúti díjszabást... Ez büncselekmény is lehet!!!!!
Nem. Csúcsidőben ugyebár sűrűbben járnak a szerelvények, amik ráadásul tömöttek. A sűrűbb követés miatt nagyobb a hőterhelés is az alagútban (a mai szerelvényeket alapul véve), ami csak a csúcs elmúltát követő 1-2 óra múlva áll vissza a normál értékre. Csak ezen idősávban garantálható a szívet kevésbé megterhelő hőmérséklet mind a nyári, mind a téli időszakban egyaránt.
"Nem szabadna a rendőrségre mennem, mert nem engem ért kár. " Ez teccik, mert forradalmasíthatja a büntetőeljárást. Pl. befejezett emberölési ügyekben nem kellene nyomozni, mivel a sértett már nem tesz feljelentést, más pedig nem halt meg.:-))))
"Remelem ma AG szolidabb lesz a nevnapjara valo tekintettel:D"
Ez nem jött be! :) Ha nincs ez az idióta MÁV értetlenkedés, nem is szóltam volna ma be a nagyok dolgába...
Inkább a Művészetek Palotájába megyek ma is. Tegnap felismertek a hostess lányok! :) Mondták, nem húztam ki a panaszlapot. Ám mikor megkíséreltem nem hagyták: mert szerintük igazam van (!), és fontos volna a felvetett problémákat megoldani. Meg is lettem dicsérve, milyen frappáns és jól felépített panaszt tettem! A rutin ugye... :)))
Viszont a Művészetek Palotája tiszta MÁV, ott is, itt is elolvasta mindenki a panaszomat, aki csak a könyv közelébe járt... Csak az egyik helyem ez POZITIV reakciókat váltott ki, a másik helzen "ÉRTETLENKEDÉST"...
Szóval a MÁV-nak buknia kell, mert a MÁV bukásra érdemes...
"Lisszabon, és Madrid között új nagysebességre alkalmas pályát építenek."
Hiszem, ha elkezdik! De félek, tényleg elkezdik! Ma naponta 1 vonatpár közlekedik a két város között, az is éjszaka. Helyenként a nem létező tehervonatok mellett mindössze ez az egyetlen vonat a vonalon...
SNCF: Nem gazdaságos, nem gazdaságos, itt az önérzetről van szó! Ha a németek és spanyolok szarnak a gazdaságosságra, a franciáknak is fel kell venni a kesztyűt, ha nem akarja a TGV-t a 70-es évek nagy dobásának láttatni a 2000-es évek német és spanyol vonatai mellett.
"Ezzel együtt az állami vasútnál nem értik, hogyan fordulhatott az EU közlekedési biztosához egy a vasúti törvény szerint a vasútvállalati engedély megszerzésére sem jogosult cég." A Népszabadság mai cikkéből idéztem!
Ezeket a droid MÁV-osokat tenyésztik, hogy hülyülnek el ennyira a CÉG-nél egyesek? Engem is egyfolytában ezzel szórakoztatnak a CÉG-esek: nem is szabadna panaszkodnom, mert nem vettem jegyet. Nem szabadna a rendőrségre mennem, mert nem engem ért kár. Stb.
Szóval a MÁV szerint mindenkinek KUSS a neve, és ha panaszkodni mer bárhol is, akkor "nem értik"...
a helyközi, és a városi közlekedésben egyaránt érdemes lene elgondolkozni, az ingyenes utazás időbeli korlátozásán.
Az a baj, hogy ez 2 millió szavazó, aminek ha csak egy töredéke berág az ezt javasoló oldalra (=pártra), akkor az a megválasztásukba kerülhet.
Ha valaki be meri vállani, hogy esetleg péntek 16.00 és 16.10 között nem kéne ingyen... , akkor a másik rátámad, hogy már megint a szegény nyugdíjasokkal lesz kib..va, de majd ők visszaállítják.
Folymatosan demagóg környezetben nem lehet felelős döntéseket hozni.
Ezért kéne még 2006-ban gyorsan meglépni, (bárki is nyer), utána 2010-ig úgyis elfelejtik.
Továbbá:
Örvendetesen emelkedik az átlagéletkor (és omlik össze közben a TB...), jó lenne azt a 65-öt visszaemelni 70-re. Ráadásul fölösleges volt ezt anno meglépni, mert Gyuláéknak nem sokat segített...
(Úgyis előbb utóbb 65-re kell emelni a nyugdíjkorhatárt...)
Rg7
pont ebben az időszakban nem által a nap is erőssebben sütni...
Én sem tudok, online cseh-angol szótárban néztem meg, az a "mayor" kifejezést adta ki a "primátor"-ra. De a Te variációd tényleg hihetőbb, csak úgy kevésbé poén, legfeljebb csak szóvicc :-(
Most is Supercitynek titulálják ezt a kirakatvonatot, ostravai kollegáim ha Prágába mennének, akkor vagy a korábbi, vagy az eggyel későbbi IC-t veszik igénybe, igaz kényelmetlenebb, de majd' feleannyiba kerül. Vagy mennek inkább OFF autóval... ON.
A sörgyári reklámnál meg exmv már leírta az igazságot :)
Érdekes. Miért nem elég egy manager kocsi a vonatra? Minek 4-5 db? Megy vele práhuzamosan normál IC-is?
Ha ezekben a kocsikban az ülőhelyelrendezés némileg laza is, akkor is számolhatunk kocsinként 40-50, azaz összesen 200-250 ülőhellyel. Ez vajon mennyire telik meg?
Az építkezéssel vagy valami mással függ össze, hogy a Keletiben bezárták (leláncolták) a Kerepesi útról a 11-13. vágányokhoz vezető kaput, sőt még marcona egybenyakú kopaszok is ácsorognak ott, nehogy a hülye vasútb***i (jelen esetben e sorok írója...) a 80-as troliról a Lóvásár utcánál leszállva HUSS bejusson zagyava számsorokat firkálni a legrövidebb úton?
Csehországban létezik egy pár Manazer vagy hasonló nevű (gondolom a menedzser megfelelője) IC vonat (tavalyi menetrendben Supercity-nek titulálták), amely csak munkanap jár, csupa 1.o. kocsiból áll (4 vagy 5 db) + étk., hajnali 5 előtt indul Bohuminból, megáll rögtön utána 5 körül Ostravában, majd 9 körül van Prágában. Vissza késő délután megy. Útközben még Olomoucban sem áll meg, pedig az egy közepes magyar megyeszékhely méretű város. Nem tudom mennyire kihasznált, csak érdekességképpen írom. Számomra mondjuk nem hangzik valami hihetően, hogy hajnalok hajnalán két városban összejön 4-5 kocsira való első osztályú utas, legyen az a vonat akármilyen gyors és kényelmes. (Bohumin egyébként szerintem inkább csak üzemi okokból vágállomás, utasra Ostravában számítanak.) Bizonyára ez is valami kirakatvonat.
Ha már írok még egy érdekesség: Találtam egy Náchodi polgármester (Náchodsky primátor) elnevezésú gyorsot, amely reggel megy Prágába, délután vissza, Náchod települést is érintve. (Ez az 1 pár közvetlen gyors megy arra.) Gondolom kilobbizta, de hogy róla nevezzék el?
tilalommal kívánta szabályozni a kérdést ... :-)))
Jobban belegondolva egy ilyen intézkedés a nyugdíjasok javát szolgálná.
Miért? Mert a csúcsidőben nem csak tömegnyomor zsúfoltság van, ami az idegrendszert is megterheli, hanem pont ebben az időszakban nem által a nap is erőssebben sütni... Így szvsz a korlátozó intézkedések meghozása hozzájárulhat az átlagéletkor növekedéséhez, a halálozási mutatók javulásához.
Az állatokon kívűl Vaskerék kollégának igaza van: van egy új, német regionális közlekedésre gyártott szerelvény, ez a PumA. A DB-nél szolgál néhány, nagyon szép, és többnyire Br143-as, illetve Br112-es szokta húzni-tolni. A szerelvény másodosztályú kocsikból áll, és tartozik hozzá egy szép vezérlő, első osztályú szakasszal.
Némileg szélsőséges önkéntes bölcsész ismerősöm csúcsideji nyugdíjas kijárási tilalommal kívánta szabályozni a kérdést ... :-))) (Amicussal fordult egyet a világ :-)))))
De tény, hogy minden ilyen kezdvezményt (inkl. 65 év felettiek ingyenes utazása) péntek du. és vasárnap du. felfüggesztenék.
A világ csak egy félfordulatot vett, mert a szándékot akceptálom :-) Amit bölcsész ismerős kér, azt természetesen nem teljesíthető :-)
Nem sajnálok semmilyen kedvezményt a nyugdíjasoktól, ám éppen a "társadalmi béke érdekében" (...) a helyközi, és a városi közlekedésben egyaránt érdemes lene elgondolkozni, az ingyenes utazás időbeli korlátozásán.
Péntek éjjel 10 után több vonat is indul a Balatonra. ::)))
Félkor még mondjuk van...:-)
személy Siófokra indul 21.25 Déli (érkezik 23.36)
Sv-n átszállással Bf: 00.22
Nem azt mondom, hogy kényelmes, de van :-)
(Meg ő nyilván a kocsira gondolt.)
Nyugdíjasok:
Némileg szélsőséges önkéntes bölcsész ismerősöm csúcsideji nyugdíjas kijárási tilalommal kívánta szabályozni a kérdést ... :-))) (Amicussal fordult egyet a világ :-)))))
De tény, hogy minden ilyen kezdvezményt (inkl. 65 év felettiek ingyenes utazása) péntek du. és vasárnap du. felfüggesztenék.
>A gyártók készítenek manapság személyvonati kocsikat? Igen. Nézd meg ország-világ vasútjait, minden személyvonati kocsijukat gyártók készítették! És ma is készitik!
>Itt természetesen nem EC, IC, és emeletes kocsikra gondolok, hanem kimondottan Személyvonati közlekesésre alkalmas kocsikra. Az EC, IC és emeletes kocsik is alkalmasak személyvonati közlekedésre, nem csak tehervonati közlekedésre.
>Láttam egy "puma" becenevü modern kocsiról rajzot. Mit lehet erről tudni? Puma? Nagymacskaféle, ragadozó. Öööö... nem pumi volt véletlenül?
Rövid cikkelemzés: A cím köszönő viszonyban sincs a tartalommal - nem véletlen, ugyanis az EU nem foglalkozik egyes vállalatokkal. A Napi Online forrásmegjelölés nélküli cikkével szemben a Népszabadság Online - forrás megjelölésével a következőket írja:
"Egyelőre sem hivatalos levél, sem pedig informális üzenet nem érkezett a magyar illetékesekhez az Európai Bizottság közlekedési biztosától, Jacques Barrot-tól arról, hogy Brüsszel vizsgálatot tervezne Magyarország ellen a vasúti liberalizáció elveinek megsértése miatt.
Erről Pákozdi István, a gazdasági tárca főosztályvezetője tájékoztatta az eurohirek.hu szerkesztőségét. Nem érkezett ilyen értelmű tájékoztatás az EU Közlekedési Főigazgatóságától, Jean-Arnold Vinois úrtól, a vasútért felelős vezetőtől sem, a magyar hatóságoknak is csak közvetett értesülésük van egy ilyen levél állítólagos létezéséről. "
Az egészhez csak annyit: A bulvárlapok cikkeit mindig fenntartásokkal kell fogadni, érdemes máshol is utánaolvasni...
A "fél" Taurusok az építőszekrény elv miatt átépíthetők kétvezetőfülkés mozdonyokká. Vagy nehéz tehervonatok emelkedökőn való vontatására
Söt amint nézem szinte minden Taurus párosával jár (kivéve a regionális vonatokat), igy lehet, hogy egymás hátához kötve elég effektiv duplamozdonyhoz jutnának
A CD 6000 embernek készül felmondani. A legnagyobb kb.300 fös csoport Ceska Trebovan hagyja majd ott a céget s igy emelve a környék munkanélküleinek a számát 3%-kal.
Ha megbüntetik a MÁV-ot, akkor az ügyben érintett vezetőket rúgják ki páros lábbal, végkielégítés nélkül, és kötelezzék őket pénzbírság fizetésére a rossz munkavégzés miatt.
Vagy ha már az ÖBB háza tája: Most kezdik a 19-91-es kocsik átalakítását. Az 1. osztályú kocsik eddigi átépítéseivel ellentétben ezekben a kocsikban NEM lesz Business-szakasz, végig termes kocsi lesz. Azaz mintha nem jönne be az ÖBB-nek a Business-fülke. Miért akarnak akkor Business vonatot?
"Az uj motorovonat csakis felsöbb osztálybol vog állni (még nincs eldéntve, hogy elsö vagy lesz valamilyen business class stb.)"
Nem tanulnak?! Mondjatok egy példát arra, hogy ma európában valahol meg tudott-e élni egy csupa prémium (de úúútálom a szót) kategóriájú vonat, közforgalomban. (Túristavonatok, mint a VSOE, kivételek...)
A TEE korszak, a hatvanas-hetvenes évek kora messze van. Most a fapadosok a versenytársak. A Metropolitan sikertelensége intő jel lehetne... És akkor még olyan a beszerzés, hogy bukás esetén ne nagyon tudják másra használni a járművet (egyoladas mozdony)
(ez az összeállítás hozta Komáromból a 34925-öt.na ez fullon volt:
a mellékből 28-an, a motorból 33-an szálltak le.
Börgöndön egy tehervonattal találkoztam:M41 2140+Eas+Tadgs
14:05- 8204 (V43 1173+6 By)
(ülőhely egyáltalán nem volt, a dohányzórészen talán egy-kettő, de oda mégsem lehet, csomagnak sem volt már hely, így maradt a kocsi előtere illetve a folyosó)
Rétszilason szembe szintén tehervonat M44 215+4 Zagkks
A Nyugatiban szám szerint kevés vonattal kell tolatni (54 pontosan), a többivel semmi munka nincs.
A Keleti technológiájában 423 sor van, 123 sornál üres a "tárol vg. szám" oszlop. Persze ebben benne van az összes induló és érkező vonat, a személyszállító, a gépmenet és a szerelvényvonatokkal együtt!
Moldova György: Akit a mozdony füstje megcsapott...
Második kiadás, 1977 (gondolom, ez az első kiadás dátuma), Magvető
Az én példányomat 1984-ben az Alföldi nyomdában nyomták.
ISBN-számok: 963271251, 963140210
Az elejére "moldovásan belinkelt" megbízólevél keltezése 1975. január 23., tehát a szolgálati helyekre hivatalosan csak ez után az időpont után léphetett be, de feltételezem, egyes részek anyagai korábbiak.
Az ÖBB uj PREMIUM CLASS villamos motorvonatok mellett döntött (ezzel elutasitva a FB utolso ajánlatát is a szerencsétlen diesel ICE-k megvételére).
Az uj motorovonat csakis felsöbb osztálybol vog állni (még nincs eldéntve, hogy elsö vagy lesz valamilyen business class stb.) és egy egyoldalas mozdony fogja huzni (valoszinüleg egy spéci Taurusz egy vezetöállással. A vonat igy egyöntetü egységet fog alkotni.
és az érkező/induló vonatoknál szükséges műveleteket, az eltérő műszaki adottságokat, stb. nem vettük figyelembe.
Attól tartok, ez még tovább rontaná a Keleti helyzetét. A Nyugatiba többségében ingavonat vagy motorvonat érkezik, amikkel általában nem kell semmit se csinálni, csak visszaindítani.
A Keletiben ezzel szemben szerintem sokkal több kocsirendezési munka van.
"Nyugatiban egy vágányra 18 vonat jut, míg a Keletiben 21 kerekítve."
Ehhh.
Nem igazán van értelme az ilyen összehasonlításoknak.
Csak az emberszállító vonatok mennyiségét hasonlítottuk össze, az állomások eltérő technológiáját, és az érkező/induló vonatoknál szükséges műveleteket, az eltérő műszaki adottságokat, stb. nem vettük figyelembe.
Pedig lehet közlekedni pénteken a balatonra, és vasárnap pestre. Csak az időpontot kell kiválasztani jól :-) Pénteken 2 körül kell elindulni, vagy éjjel 10 után Vasárnap meg délután 4-kor legkésöbb.
Én a nyugdíjas kedvezményt csak csúcsidőn kívűl engedném érvényesülni. Ne a csúcsban utazzanak. És nem szemétségből, mert semmi bajom a nyugdíjasokkal. Egyszerűen csak racionális okokból.
"legalább most már láttalak amikor csináltad őket"
Nem úgy, mint én Téged. :)))
Na de akkor íme ugyanarról a rendezvényről egy kép a sok közül, avagy: a settenkedő kiskedvenc... :) (Az első szekció első szedője volt felengedve, így jött ki. Éppen megy le az áramszedő (már nem éri a drótot), aztán felmegy a két hátsó, és irány a "terep".)
Oké, már biztos előferdült valamikor, de akár sokkal gyakrabban megtörténhetne. Gondolom, mivel van vágányút lezárás és retesz, ezért a közlekedő vonatnak nehéz aláhúzni, de ugyanez tolatásra nem mondható el. Mivel ott van kb. 50 hébli, ezért, ha valaki véletlen eggyel odébb nyúl, már kész a baj. Egyébként mi a felállás ott? Hány bakter van fent és hány fszt?
Viszont a Nyugatiban van 20 vágány, ebből a 15-16.-at vegyük le, míg a Keletiben van 13 vágány, ebből a 10.-et vegyük le, ekkor számolva az adatokat, az jön le, hogy a Nyugatiban egy vágányra 18 vonat jut, míg a Keletiben 21 kerekítve.
A Keletiről szó sincs abban a könyvben... Olvasásra javasoltam az aláváltás elkerülésének technikájáról szóló részt a ferenci VES tekintetében. Egyébként meg a dolog pofonegyszerű: be oda kell figyelni.
Fura, számomra meglepő adatok. Csomóan írták itt, hogy sokszor üres a Nyugati. Nyilván asok elővárosi vonat okozza mégis ezt a magas számot. Déliről nincs adatod?
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy a Nyugatiban hányan vannak a toronyban és milyen beosztásokban? Hogy a francban nem fordul elő soha aláváltás? Van tolatóvágányút is a biztberen?
Gonosz vagyok: nem kell velük megértetni. Egyszerűen nem foglalnak nekik. Ennyi. Mondjuk nincs mit tenni, ha egy Expresszre felvásárolják a helyjegyeket...
Az osztrák vasúti menetrendkönyv elég sok buszt tartalmaz. Ezek többségénél a lábjegyzet csak arra vontakozik, hogy a vasúti megállóhelyek helyett/ vagy mellett pluszban milyen buszmegállókban áll meg a járat. Ha más szöveg nincs, akkor én úgy értelmezem, hogy az adott busz mindenfajta érvényes vonatjeggyel igénybevehető.
Ilyenek pl. a 650-es St-Veit an der Glan-Villach vonalon írt buszok, ahol július 11.-től szeptember 10-ig ráadásul minden vonat helyett busz jár, vagy az utolsó vonat helyett járó busz 22.45-kor Grazból Fehringbe.
Van, hol arra is felhívják a figyelmet, hogy 8 személyes kisbusz közlekedik (St. Veit an dert Glan-Friesach 600/4270. sz. járat munkanap este 21.00-kor).
Vannak viszont az ÖBB menerendben olyan buszok is, ahol a lábjegyeztből az tűnik ki, hogy a nem tarifaközösségi díjszabás szerint váltott vasúti jegyek nem érvényesek.
Ebből a fajtából láttam kevesebbet.
Ilyen pl. a 170/7531-es busz munkanap hajnalban 3.35-kor Bad Ischl-ből Attnang-Puchheim-ba, vagy a 153-as mezőben az Almsee-Grünau im Almtal buszok, ahol "a buszokban alapvetően a Felsőausztriai Közlekedési Szövetség díjszabási határozmányai érvényesek.Az Österreich Card, Vorteilscard, Vorteliscard <26 nem kerül elismerésre. Kerékpárszállítás nincs."
Bűzmot (177128)
Ausztriában nincs IC/EC pótdíj, így a nyári ifjusági bérlettel utazóknak sem kell ilyet fizetni.
Újabban vannak viszont globáldíjas vonatok Olaszország felé Allegro "márkanéven". Ezek kötelező helybiztosítással közlekednek, belföldi forgalomban is, vagyis ezek "zsebbenyúlósak" az ifjusági bérleteseknek is, bár ezeket általában más - nem helyjegyköteles - vonatokkal többnyire "ki lehet kerülni".
MBen (177176):
A Traianus Ic-t nem terelik, az vonatpótlózik Békéscsaba és Lökösháza között, éppúgy, mint a délutáni Békéscsaba-Arad személyvonatpár.
A hajnali Békéscsaba-Arad személyvonatpárt nemzetközi viszonylatban nemes egyszerűséggel lemondták a vágányzár időszakára, pedig az aztán Lökösháza és Arad között igazán közlekedhetne, Lökösházáig pedig van vonatpótló busz.
Egyébként az a két terelt vonat, amit eddig a 128-ason láttam (tegnap este az Ister, ma délidőben a Béga) percre pontoan ment. Igaz, elég sok idő van hagyva mozdonycserére és határvizsgálatra.
A sarkadi "Ister-figyelést" csak a sarkadi "Nagyállomás" 1-es vágányán bandukoló testes patkány árnyákolta be.
Igaz, már megedzőttem, mert ugyanezen a napon már Berettyóújfaluban is láttam egy ilyen jószágot a sinek között.
A vasút bármikor megtagadhatja a csoportos helyfoglalást. Meg az iskola is ennek fényében tervezhet.
Mondjuk én már januárban kiküldtem volna egy levelet minden iskolába, benne egy szép brosúrával, hogy "kiránduljon velünk". Ebben leírom, hogy "péntek délután, szombat reggel és vasárnap este sajnos nem tudom csoportos elhelyezést biztosítani Kérjük önöket, hogy utazásukhoz lehetőleg a hétfő-csütürtök napokat vegyék igénybe" Ha 20%-nak átjön az üzenet, már megérte.
Kiegészítve a dolgot azzal, hogy a jelenlegi kocsihelyzetben meg kell mondani az iskolának, hogy péntekre, vasárnapra és szombat reggelre a Balaton felé nem foglalunk kocsit. Tessék menni hétfőtől csütörtökig.
Igaz! Ha egy osztály vagy iskola lefoglal egy napi rendszerességgel járó vonaton X kocsit, akkor azt a vonato +X kocsival kéne indítani. Főleg ha a lefoglalás egybeesik egy általában zsúfolt nappal (péntek este, szombat délelőtt, vasárnap délután).
Szerintem is. Én itt azt olvastam egyszer. Elvira 06.09-re is vonatpótlót hoz fel.
Talán azért írtak június 10-et, merthogy a mostani menetrend addig van érvényben. Utána jön a nyári. Gyanítom az építkezések a nyári időszkaban is folytatódnak. És remélem nyáron lesz építkezés Fonyódnál is. Sok Szergejjel, tehervonattal.
Biztos, hogy visszafele a Kanizsai rész(5608) gépe jön be Bp-re? Merthogy a Maestralnál a Keszthelyi rész jön Bpre!
Ha pedig a 015-ös hozta volna, az nem lehetett reggel 5609. Hiszen tegnap is a 010-es vitte a 5609-et, és az 851-gyel jött vissza. (Itt írta valaki tegnap)
Ha viszont ma 015 jön 5608-cal (feltéve hogy a Kanizsai rész gépe jön be Bpre), akkor az reggel nem mehetett 5609-cel, csak a korábbival 8502-vel. Azon meg lehettek By-k. Na jól megkevertem?::))
Miért ér véget holnaptól a buszozgatás a 37esen? Elfogytak a kővonatok,vagy rájöttek,hogy tudják a dolgokat úgy szervezni,hogy ne kelljen korlátozni a személyvonatokat?
Ha mégis rosszat írok,akkor a hirdetmény volt hibás,mit Keszhelyen láttam,mert azon az volt,hogy minden vonat 9.étől a menetrendben eredetileg meghirdetett módon jár erre,s nem kell buszozgatni...
Ma megmozdult a Balaton felfele...indulás otthonról 1873mal,majd Szentgyörgyön menetjegyvásárlás,s át a BDbh+By+Bo+By+BDbhv+5By -ból álló 8513ra...az 1 hónapos BDbhv-ben leülve haverral.... Ekkor még eléggé kevesen voltak,de Lelle után már tömve,Siófok előtt még csoportok is,úgyhogy nem unatkoztunk...amúgy rengeteg volt az idős,nyigdíjas,s a kisgyerekes családos...
A Sv-Nk személyvonat szentgyörgyön a szokásos 2AB,de állt 2 AB Siófokon is,az esti Sió-Nk személyvonathoz...inkább tennék ezeket is az Ex-ekbe....
Az IC Arp+2Bp+B(20-35)...pedig elvileg van 65ös kocsi is Bp-ként,de az utóbbi időben mindig 20-35ös jön erősíteni,s pótolni,igaz ide csak 130.- a helyjegy...
Keszthelyen 9653 elején a 010es (mögötte 3 kocsi) ,majd Fenyvesen 854 élén 017 ,tovább Szárszón kereszt 8504gyel(szilis) ,Szabadisóstón 856tal,élén gigant (psz-t nem tudok),de a Maestral a 2-n haladt..:)
Érkezés Kelenföldre +20-szal,de ki is volt írva becsületesen...
más:
Én már utaztam 1 hónapja giganttal végig 852-862-n(be is írtam a gigis topicba) ,ez egyre többet van így...
8802/01 a hétvégenként már 8 kocsis,általában benne 2-3 Bp-vel,s 1-2 Ao-val (ma csak 2Bp,1Ao ha jól láttam a park túlsó oldaláról).. pénteken hány kocsi volt rajta?
A BalatonIC-ben tegnap volt egy Apmz(CAF),mely este Keszthelyen is maradt,de ma délután már sehol...hova lett,s mi célból járt errefele?
Amúgy ma GOSA stokk jött,2Bmz+ABmz,meg a szokásos WRm,mit újabban mindig pakolgatnak mindenhol,hogy a vonat közepén legyen Bp-Bs közt.
Ha nem tetszik minek hozod fel? Hagyd már elsüllyedni...ráadásul ezeknek az adatoknak a közlésére ott van már a személykocsis topik is. Ennek itt pusztulnia kell..
Igen, mert lehet leminositett. Mindenesetre az AS szekreny helyzetebol meghatarozhato, hogy kezdopont felol jott. En figyeltem a tablajat es szerintem expresse volt ha nem csal a szemem.
Nagyon jó a kép. Most már csak azt kéne tudni melyiket vitte. Valamelyik sebest, mert volt rajta pár undorító BY. Bár mostanában sajnos a Ppüspökladány-Nagykanizsain is van.
Törvény határozza meg, hogy hol kell fegyveres biztonsági őrséget működtetn. A BM szerint az újpesti hídnak valszeg nincs akkora stratégiai jelentősége, míg a Délin állandó FBŐ működik.
A MÁV 2006-ig évente 30-40 vasúti átjárót korszerűsít. Idén 37 helyre kerül új sorompó jelentette ki a társaság vasútbiztonsági igazgatója, Bencsik László a siófoki busztragédia második évfordulóján tartott koszorúzáson.
Na ez az amit sosem fogunk mar megtudni. Egyebkent akiket a legjobban megviselt meg a mentesben es helyszinelesben resztvevo rendoroket, tuzoltokat, mentosoket. Az egyik volt kolleganom volegenye eppen szolgalatos rendor volt, de a szomszed tuzoltojuk is meselt.
Nem tudom mi járt a söför buta agyában, amikor úgy gondolta, hogy még ráhajt a sinekre. Kocsival még a piroson sem megyek át, nem, hogy egy vasúti útátjáró vörös jelzésén. Még gyalog sem, nemhogy kocsival, pláne nem mögöttem 70 emberrel. :-((((
A tv2 itteni regios operatoret es riporteret ismerem, sajnos azt kell mondanom Zsinorban jutott nekik munka katasztrofakrol tudositani:
2001: Tapsonynal a Synergon vezetoseg a Cesnaval amikor lezuhant 2002: Lengyel turistak balesete Balatonkeresztur utan a 7-68-76-os utan korforgalmaban 2003: Darnay ter
2004-ben pedig a Balatonfenyves-Belatelep-Fonyod kozti nadas es tozegtuznel is ott voltak.
Szörnyű! Minden tiszteletem azé, aki ilyen helyen részt vesz az emberek és értékek mentésében, és megörökíti az utókornak, HOGY SOHA NE LEGYEN TÖBBET ILYEN SZÖRNYŰSÉG!
Ha van ilyen, hogy hidmester? En amikor jo 1 vagy masfel eve jartam arra egy ismeros vitt kocsival es ez a nagy terrorkeszultseg volt, akkor geppisztolyos ort is lattam ott!
Mivel a cikk vasúti liberalizációs sorozat, nem hiszem, hogy a LIB-Indexet Antal Dani vagy a szerző súlyozta volna az egy utasra eső utasok számával... :)
A Portugáliáról alkotott ismereteid elavultak! Ez a CP már nem az a CP...
Volt már többször szó itt a balesetet szenvedő mozdony vezetőről. Állítólag, ha baleset bekövetkezése látható, akkor vészfékezni kell, és hátra kell ugrani a géptérbe lehasalva. Ő állítólag nem tette meg, mert bízott abban, hogy még tud valamit tenni a baleset elkerüléséért. Mindezt csak olvastam, így nem tudom mennyi ebből az igazság. Mennyire sebesült ő meg, emlékezik valaki?
A vonatközlekedés Siófok és Lepsény között szünetelt, ugye?
A mai napig megrázóak a képek, pedig már sokszor láttam őket. Próbáltam visszakeresni a Lánglovagok honlapján, de már nem találtam róla. Vagy csak nem jó helyen kerestem.
Hát ami azt illeti spanyolországot biztosan kizárható mert ott is igen komoly vasútfejlesztés megy.
Portugálok is elől vannak ahogy más is írta, ők az egyetlenek a eu-ban akik elővárosi vasútfejlesztésre hitelt kaptak brüszeltől, ugy jól tudom taxxx kolléga.
A HÉV az egy külön kategória, messziről látható, hogy azalá nem fér be egy ember... Bár volt már itt, Gyártelepen állítólag olyan, hogy a néni két kocsi közé beesett, mikor jött be a szerelvény, és kihúzták különösebb sérülés nélkül....
Portugália már hogy volna mögöttünk??? Az benne van az első háromban! Már a vasúti liberalizációt tekintve. Szerencse, hogy olvastad a dolgozatom és emlékszel is rá!!! :((
A görögök, a spanyolok és az írek lehetnek mögöttünk. A többi BIZTOSAN nem... Végülis mindhárom periféria, és egyébként sem "átjárható". A portugálok szimplán teljesítették a házi feladatot, csak épp senki sem kíván élni a "szabad pályahasználat" előnyeivel... Bár mintha kezdene megmozdulni ott is valami, tehervonati és elővárosi fejlesztések, új nagysebességű vonalak, átépítések stb. A CP kikupálja magát és élenjáró vasút lesz a nagy büdös semmiből...
Na oda érdemes elmenni tanulmányútra és megnézni hogy kell uniós pénzből szarból várat építeni!
Az áldozatok számát illetöen a herceghalmi volt a legsúlyosabb, utána Paládicspuszta és Mende következett, ezt követte a Helvéciai buszgázolás: (Rosszul irtam az Indóház harmadik számában):(( Az elsQ három pedig klasszikus vasúti baleset volt, ezt el kell, hogy ismerd.
"A mv. szempontjából annál haszontalanabb, mert ha rosszul van beállitva és a nyomkarima helyett a futófelületre jut az olaj, rendesen megneheziti a nehéz vonatok már meginditását is, pláne a továbbitását!"
Volt olyan,hogy egy V43 kb. 40 km-en végig kente a pályát,izgalmas volt ott közlekedni.
Az olajos,nyárfa pihés forgóváz rendkívül tűzveszélyes.
A 101-es vonalon igazi dizel csodák szolgálnak aki teheti az jöjön fótozni. Szergejek dolgoznak megállás nélkül. 204,058,095,175 a 001-es is talán de őz még nem láttam a mai napon.
Ismerősök (még havernak sem nevezém) csinálták többször az M1-en.
Gondolom többen mások is, innen jött az ötlet a Kontrollban (is)
M2, M3 már ugye érdekesebb, hiszen ott alulról jön az áram, de ott tudtommal az állomási kamerák rögtön látják, ha valaki bekerült, és akkor leállítják az üzemet.
Nem csak horvát mozdonynál.... Nekem a Taurus hegyes hótolója is elég neccesnek tűnik, De a hernyókon is van egy szép darab pályakotró..... Mellesleg ezt hogy kell? háttal kell befeküdni, vagy úgy, hogy a hasad legyen az ég felé? Mert nem tudom, hogy lehet kellemesebb felakadni egy hegyes Bika hótolóra ( Pláne ha az a lábad felöl jön..... ), ha véletlenül nem a szokásos Szili jön :)
Szerintem sem valódi a buszos, de a francia tutira az! Az Aerosmith klippről üvölt, hogy kamu, csak nézzétek meg a gitáros bácsi és a mozdony méretarányait. Illetve aki mellett ment már el komolyabb sebességgel vonat, az tudja milyen "huzatja" van! De ez már biztos hogy valódi! Na jó, nyilván már unjátok, hagyom a témát! ;-)
Nappal vagy éjszaka? Egyébként a horvát mozdonynál azt hiszem a dolog nem kivitelezhető, mert ott van egy terelő az elejére rögzítve. És járt horvát mozdony is a magyar vasúton... Bár, hogy azon volt-e azt nem tudom. Én Gyékényes állomáson láttam ilyet.
Ha esetleg tudnal fotozni jo fenyviszonyok kozott valahol villamosmozdony allj tablakat szembol (foleg a teljest), meg iranyba mutatot azt nagyon megkoszonnem. Texturanak kellene.
Ez a buszos biztos trükk, mert nem fékezett a busz, holott látta, hogy a gyereket majdnem elcsapta az autó, majd az az útra feküdt, ennek ellenére sem fékezett a buszsoför.
Van aluljáró építés. Most köt a beton, aztán nekiesnek a másik felének. Ma délután megyek ki fotózni. Legutóbb 1 hete voltam. A két ideiglenes vágány megszűnik nemsokára, ismét a régi nyomvonalon haladnak majd a vonatok. Szerintem majd megint lesznek korlátozások.
Ilyen aláfekvős amatőrt én is láttam, marha ismerősök csinálták nyáron a a 30 mentén... Tény, hogy busszal "érdekesebb", mert ott el lehet rántani a kormányt.
Az elugróssal kapcsolatban azért ajánlom mindenkinek az Aerosmith Livin' on the edge című számát... (bár ez nekem is valódinak tűnt)
Szeretném ha valaki mégegyszer megadná a MÁV-nak azt az e-mail-címét, amin fotoengedélyt lehet kérni. Visszanéztem, de most valahogy sehol sem találtam. Köszönöm a segítséget.
Északisok mesélték, hogy pár éve egy fazon azzal szórakozott a 70. vonalon, valahol a Káposztásmegyeri lakótelep környékén, hogy a közeledö vonatok elött befeküdt a vágánytengelybe, a vonat meg átment fölötte. További sorsárol nincs tudomásom.
Ma van a Fradi-Debrecen. Ha utóbbi nyer, bajnok. Reméljük a visszaútban nem gyújtanak fel kocsikat. Tavaly különvonattal jöttek a debreceni szurkolók,és a Ferencváros pályudvarig közlekedett a különvonat.
Nyomkarimakenő az összes Giganton van, és talán már a legtöbb Szilin is. Egy egyszerű, de praktikus szerkezet, amely pontszerűen olajat fecskendez a nyomkarimára a beállitott időintervallumokban, és ha jól logikázom, talán még sebességfüggő is. Az üzemeltetés szempontjából hasznos, hiszen növeli az abroncs élettartamát, kevésbbé kopik az ivekben a nyomkarima. A mv. szempontjából annál haszontalanabb, mert ha rosszul van beállitva és a nyomkarima helyett a futófelületre jut az olaj, rendesen megneheziti a nehéz vonatok már meginditását is, pláne a továbbitását!
Az a templom már régen ott van, nem a baleset emlékére épült. Egy kis emlékhely lett kialakítva, ha jól tudom a baleset áldozatainak emlékére ott a templom mellett.
Ott a Darnay téren van egy templom. Az azóta épült, esetleg ennek emlékeképpen? Bár korábban volt ott már egy másik hasonló baleset, szintén egy busz ütközött egy Szergejjel.
Nem biztos, a mozdonyvezető általában már több száz méterről látja, hogy valakit gázolni fog. Igaz, hogy a metró meg nagyobbat döccen, mert könnyebb...
Nem lehet könnyen eldönteni. Vonaton utaztam már gázolásnál (egy Csörgő gázolt valakit a 29-esen), semmit nem lehetett érezni, csak azt hogy hirtelen fékez olyan helyen, ahol nem szokott. Metrón még nem utaztam, de ott a fékezés is durvább lehet, ha azt vesszük, hogy milyen ijesztő, amikor a 3-as metró automatikája időnként hirtelen indokollatlanul befékez. Viszont emebereket már láttam kijönni metróállomásról gázolás után. Volt egy pár elgyötört arc, akik látták az ugrást.
>Mondjuk nem ezek az emberek tehetnek róla, hogy felkerültek a listára, ... Egy ember általában tehet róla, hogy milyen listára kerül fel...
>... de szerintem inkább pszichológiával foglalkozó szakembereket kellett volna erre a feladatra kijelölni. Marhára érdekelne, hogy milyen szakembereket jelöltek ki. Féklakatosokat? "Fékezz má', b+, ne fossá' annyira, elvágtad, kész!" Vagy?
>Persze talán ez megrázóbb, emberközelibb egy metrós gázolás, mint egy vasúti. Nem biztos, a mozdonyvezető általában már több száz méterről látja, hogy valakit gázolni fog. Igaz, hogy a metró meg nagyobbat döccen, mert könnyebb...
A metrónál meg úgy tudom, hogy nincs a vezetőnek választási lehetősége. Ha ázolt, akkor aznap nem vezethet. Persze talán ez megrázóbb, emberközelibb egy metrós gázolás, mint egy vasúti.
Szagszervezeti nyomásra elindult nálunk is egy ilyen "pártfogói" dolog, de látva a listán szereplő neveket....
Mondjuk nem ezek az emberek tehetnek róla, hogy felkerültek a listára, de szerintem inkább pszichológiával foglalkozó szakembereket kellett volna erre a feladatra kijelölni. (De arra már szvsz nincs pénz, hogy ilyeneket megfizessenek...)
>Igen, engem is pont ez bánt, hogy egy estleges elütés után az mv-nek ez milyen lelki törést okoz. Ez erősen személyfüggő. Egyiküketet kérdeztem: "Gázoltál már?" Nevetve: "Hajjaj, Lacikám, tizenhéten túl vagyok!" (F. G.) A másik meg egy héten belül kétszer gázolt. Csináltam neki egy fényképet a jászapátii üveges halottaskocsiról, hogy nemsokára utána akasztják a vonatának, de a többiek szóltak, hogy ne mutassam meg neki, mert lelkileg megviselte a dolog.
Észak-Amerikában, ahol az emberek általában jobb lelkűek és emberibbek, mint nálunk az átlag, külön lelki segélyállomás van a gázoló mozdonyvezetők számára Long Islandon. A MÁVnál meg, úgy hallottam, nem célszerű a mozdonyvezetőnek leváltót kérnie a gázolás után, mert esetleg fokozott pszichikai vizsgálatokra számíthat.
A MÁV Rt. széles körű, színvonalas szolgáltatásaival igyekszik évről évre az utasok és a partnerek kedvében járni. Így természetesen igent mondott a Nemzeti Színház megkeresésének és csatlakozva a színház Megyejárás programsorozatához az elmúlt másfél évben az ország megyéiből közvetlenül az újonnan megépített színház mellé jutatott el színházlátogatókat. 10 megye, 10 vonat, 10 előadás és közel 6 ezer színház és kultúrakedvelő utas - ezekkel az eredményekkel 2005. május 5-én véget ért a Nemzeti Különjárat program.
A vasúttársaság - a Nemzeti Színházzal együttműködve - 2003 szeptemberében indította el az első Nemzeti Különjáratot. Mindezt természetesen komoly előkészítő munka előzte meg, mely során a két vasútüzemű társaság, a MÁV és a BKV-HÉV munkatársai közösen dolgoztak az út kivitelezésén, az akció sikerén. A vonatok a megyeszékhelyekről indulva a Ferencvárosi pályaudvaron át a Soroksári úti vasútállomásra futottak be, majd a HÉV vonalán folytatták útjukat, s közvetlenül a Nemzeti Színház mellé érkeztek. A színházlátogató utasok felújított személykocsikkal utazhattak, így kényelmesen és kulturált körülmények között tették meg az utat.
A Nemzeti különjárat program keretében számtalan vidéki, kisvárosi, sokszor eldugott településen élő emberek, családok, iskolások kaptak lehetőséget arra, hogy színházi élményt szerezzenek mindezt háztól-házig szállítással, s igen kedvező utazási költséggel. Közülük sokuknak eleddig egyáltalán nem, vagy csak kevés lehetőségük volt színházlátogatásra, utazásra. Ez a program mindkét hiányt egyszerre pótolta.
HÁTTÉR A megyejárás programsorozat keretében 2003. szeptember 27-én, ötszáznyolcvan Hajdú-Bihar megyei utassal begördült az első vonat a Lágymányosi híd melletti HÉV-megállóba - így indult a Nemzeti Színház és a MÁV Rt. minden hónapra egy megye elnevezésű közös akciója. A Nemzeti különvonattal utazók mindössze háromezer forintért juthattak el Budapestre, és délután megtekintették Shakespeare: A vihar című előadását. További vonatok: 2003. október: Pécs- Nemzeti Színház, Budapest-Pécs 2003. november: Békéscsaba- Nemzeti Színház, Budapest-Békéscsaba 2003.december: Székesfehérvár- Nemzeti Színház, Budapest-Székesfehérvár 2004. január: Karcag- Nemzeti Színház, Budapest-Karcag 2004. március: Kaposvár- Nemzeti Színház, Budapest-Kaposvár 2004. május: Miskolc- Nemzeti Színház, Budapest- Miskolc 2004. szeptember: Szombathely- Nemzeti Színház, Budapest-Szombathely 2004. október: Eger- Nemzeti Színház, Budapest- Eger 2005. január: Szekszárd- Nemzeti Színház, Budapest- Szekszárd Budapest, 2005. május 5.
Jók a mentesítő vonatok, de valahogy én még jobban a normál menetrendi vonatok mellé raknám (néhány perc eltéréssel).
Mert például 15:45-körül a Déliből nem megy vonat Kanizsára. Vagy elindítanám az IC környékén 16:40 körül, vagy a Keletiből a Maestral után.
A Kaposvári 16:30-as még úgy ahogy elmegy.
A Nyugatiról 18:15-kor és a Keletiből 20:50-kor Nyíregyházába induló vonat megint ilyen. A 20:50-es mehetne a Nyugatiból, és 10 perccel a 20:00 órás után.
A visszafelé közlekedő járatok kommentálását Rátok hagynám.
A vasúttársaság a pünkösdi ünnepek ideje alatt várható nagyobb utasforgalomra tekintettel mentesítő vonatokat állít forgalomba. A menetrendben annyi a változás, hogy a vonatok május 15-én az ünnepnapra, május 16-án a vasárnapra, május 17-én a hétfői napra érvényes menetrend szerint közlekednek.
Az ünnepi forgalom ideje alatt mentesítő vonatot indít a MÁV Rt.:
Május 13-án a Déli pályaudvarról Nagykanizsára 15 óra 45 perckor, Kaposvárra 16.30-kor (IC-mentesítő), a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 18.15-kor, a Keleti pályaudvarról Nyíregyháza 20.50 órakor (expresszvonat), Nyíregyházáról a Keleti pályaudvarra 16.47 órakor (expresszvonat).
Május 14-én a Nyugati pályaudvarról Nyíregyházára 7.20 órakor, Szegedre 12.35 órakor (InterCity), Szegedről a Nyugati pályaudvarra 12.45 órakor (InterCity).
Május 15-én Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 6.50 órakor (expresszvonat), Nyíregyházáról a Keleti pályaudvarra 8.14 órakor (InterCity).
Május 16-án Nyíregyházáról a Nyugati pályaudvarra 13.40 órakor, Nyíregyházáról - Debrecen, Szolnok érintésével - a Keleti pályaudvarra 16.47 órakor (expresszvonat), Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 15.15 órakor, Sátoraljaújhelyről a Keleti pályaudvarra 15.55 órakor, a Keleti pályaudvarról - Szolnok-Debrecen érintésével Nyíregyházára 20.50 órakor (expresszvonat).
Igen, engem is pont ez bánt, hogy egy estleges elütés után az mv-nek ez milyen lelki törést okoz. De szerintem még akkor is ha el tud a hülyegyerek ugrani előle.
Nem néztem meg de szerintem arról lehet szó amikor a gyerek a hídról van filmezve. A vonat elé áll, és csak az utolsó pillanatban ugrik ki a robogó vonat elől.
Minap egy mv mesélte, hogy egyszer látott ilyet, hogy a tinik vagiztak. Tök jeges volt az úttest, az egyik észrevette jön egy busz és kijelentette be áll elé, a többiek adták alá a lovat hangember vagy. Na a marha nem volt az. A sofőr lélekjelenlétén múlott, hogy nem maradt ott, mert nem állt ám félre a birka jó fél busszal túl ment rajta a sofőr miközben kikerülte, tehát ha nem kerüli eltrafálja. Akkor bezzeg mikor a sportos sofőr elkezdte üldözni nyominger gyereket már tudta mire valók a lábai! Pechjére egy járókelő aki látta az esetet elgáncsolta. Szóval a többi fantáziátokra bízva.
Szerintem elég meggyőző az amatőrfelvétel minősége! Pár éve elém is bemásztak igy, kemény diszkós gyerekek, Dunakeszi-Gyártelepen, de mire megálltam a tehervonattal, már nyom nélkül eltűntek! Van akinél a drog, van akinéél az adrenalin a bűnös! Csak az nem jut eszébe egyiknek sem, mi vár rám ha elütöm őket! És itt nem a lelkiismereti válságra gondoltam, mert az egy fikarcnyi sem lenne!
Például az M41 2213-as. Ő egy teherautóval ütközött. Aztán azt állapították meg javítható, aztán nem volt rá pénz. Aztán bányagép lett. Aztán lett rá pénz. Csak addigra az a pénz már nem volt elég a helyreállításra. Mert a bányászat a mozdonyból túl eredményesen működött. Pechjére egy másik gépbe valamilye még passzolt is így kimondták reá, hogy selejt.
Közvetve a baleset miatt selejtezték, közvetlenül azért mert nem maradt benne alaktrész mire helyre állították volna a kasznit.
Nezegettem most tobbszor a videon. Ami feltunt meg, hogy paros iranyban a fedezo elotti terkozjelzon nincs ott az elojelzo funkcionalos elere allitott negyzetes tabla. Szoval ez az iparvaganyi kiagazas nem egy szokvanyos eset.
Ugyan semmi aktualítása, de mivel most készültem el vele, felraktam a balesetes topicra a 411, 206-os 1950.07.21.-én Levél mh.-nél történt felrobbanásának történetét. Jó olvasást, már ha valaki veszi hozzá a fáradságot..:))
Sziasztok! Bár lassan már 5 éve hogy beosztott személyzet voltam a Klf III. tartalékon (Kötő), gondoltam megosztom veletek, hogy csináltuk. Szóval ha a II. vg.-ról mentünk ki a Gyárba, egy sárga mellett haladtunk ki. Kint a váltónál a tol. vez. a kulcsot betette a bizber. szekrénybe, mire két dolog történt: 1., ki tudta venni a váltózárkulcsot 2., vörös lett a fedezőjelző (ami csak páros irányból van, mivel ilyenkor az állomás felöl nem kezelhető kijárati jelző védett). Váltó kinyit-megdob-Bobo bemegy-váltó visszadob-kulcs visszatesz. Ezzel a tartalék bezárkozott a Gyárba, a fedezőjelző visszatér előjelző szerepébe, az állomás újból tud kijáratot kezelni. Visszafelé mézgán eng.kérés a forgalmitól, és ugyanez a játék forditott sorrendben. Befelé is egy sárgával mentünk, kulcs lead, és irány Tárnok, az Interspan. Lényegében ennyi, ha jó emlékszem. :-)
Már a Zöld-sárga irigység nicknevet is irigylem :))))))
:-)
De azért ahogy elnézem a Hlavní Nádrazí-n a sínek között elég sok zöld-sárga növény növekszik, épphogy nem repce. Nálunk legalább megvolt a gyomirtás, szépen meg is döglött minden gaz a sínek mellett, úgyhogy lehet is irigykedni!
Nekem is vannak hivatalos helyrol szarmazo dokumentumaim, de hianyosak, pontatlanok, pl. egy ismetlojelzot kihagytak, ez szurta meg eloszor a szemem. Ezert irtam amit az ember lat es beidegzodik az a 100%!
ami meg villogo sargaval ki tudja adni a most max. kovetkezo 40-et. De megvan-e a megfelelo fekut tav?
Ez az eszmefuttatás ott hibázik, hogy a villogó sárgához köthető max. következő 40 bizony következő jelzőt feltételez, az meg itt nincsen, legalábbis abban a relációban, amiről itt szó lehet.
Én a segédkönyvet a hely pontos megnevezése miatt hoztam szóba. "Ha valakinél van menetrendi segégkönyv, megnézheti a pontos nevét." Hátha valaki tart otthon ilyen irodalmat. Én nem hordom haza (sem)!
Masik oldalon Nagyteteny kijarataiai adjak a megfelelo jelzeskepet, viszont az atmenoje 3 fenyu, ami meg villogo sargaval ki tudja adni a most max. kovetkezo 40-et. De megvan-e a megfelelo fekut tav?
HŰHA! Meg vagyok fogva! Fogalmam sincs, hány fény van Nagytétény átmenőjének kijáratán, az említett ipartelepen meg régen voltam. Ha jól emlékszem, 2 darab sárgával rajtoltunk Nt-ből. Majd kijavítanak, ha tévednék.
Igen, de megsem akartak 2 fenyu jelzot oda tenni gondolom es igy Sarga+Zold jelzeskep sosem jelenik meg.
Masik oldalon Nagyteteny kijarataiai adjak a megfelelo jelzeskepet, viszont az atmenoje 3 fenyu, ami meg villogo sargaval ki tudja adni a most max. kovetkezo 40-et. De megvan-e a megfelelo fekut tav?
Mai utam: Bpről Keszthelyre a 10:15-sel. 010-es Szentgyörgyig, utána 009-es! Nem emlékszem, hogy így utaztam volna valaha, hogy Szentgyörgyön kaptunk volna Gigantot. Vissza Fonyódról a 851-sel, szintén 010-es hozta.
Láttam a Celldömölk-Pécs vonatot Tapolcán, nem Szergej vitte.
Fonyódon délelőtt gépmenetben ment Pest felé M62 165.
Jo en nem vonom ketsegbe, csak szemet szurt az egesz es nekem sokadszorra megnezve terkozjelzonek tunt. Sokszor a segedkonyvek meg hivatalos kiadvanyok is tartalmazhatnak egyebkent teves adatokat. A legjobb az amit az ember a ket szemevel 100% lat;-)
Hidd el, párosban tuti, hogy fedező jelző. Túl gyakran járok arra ahhoz, hogy tévedjek. Ha valakinél van menetrendi segégkönyv, megnézheti a pontos nevét. Ha jól emlkszem: Kénsavgyari iparvágány kiág.
Sajnos ellenkezo iranybol lathato a felvetel sorozat, de nekem ebbol ugy tunik mintha terkozjelzo paros lenne ott, bar lehet tevedek? Vegpont felol tuti terkoz van, az latszik szepen a felvetelen. Meg egyszer megneztem zajvedo fal takarasa miatt 50-50% arra az esely, hogy a 3 fenyu jelzo elott van-e elojelzo tabla, akkor az terkozjelzo vagy nincs es akkor 3 fenyu Z-V-S.
Ez a kérdés engem is foglalkoztat. Nyilván lehet olyan minőségi mutatókat kreálni, melyben szeretett vasúttársaságunk nem az utolsó. Na de olyat, amiben 3 másik EUs vasutat is leköröz...
Néhány perce volt az RTL klub hiradójában a sörtartályok szállításáról egy beszámoló. Komáromból viszik Fertőszentmiklósra az 50 tonnás, 6 méter átmérőjü
tartályokat. Az egyik vasúti átjáróban fesztelenítették a felsővezeték érintett szakaszát, majd kézzel emelték meg a szerelők a munkavezetéket úgy 25-30 cm-et
hogy elférjen a szállítmány. Szép munka az biztos...
Most lattam az RTL hiradoban a sortartaly koltoztetest Komarombol, a felsovezesek szepen felemeltek a munkavezetekeket. Szerencsere nem volt boszmebb a tartaly igy nehezebb lett volna az akcio.