http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/Ez egy információs gyűjtemény, ahol egyszerű, közérthető nyelven próbáltuk meg összeszedni a lényeget a különböző ellátásokról. Először próbálkozz itt, mert valószínű, hogy részletesebb választ kapsz – azonnal, ha odakattintasz. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor tedd fel, vagyunk egy páran, akik szívesen segítünk, ha tudunk. Ehhez először is jól kell kérdezni, utána meg türelmesnek kell lenni, mert ez mindannyiunknak csak másodállás. 2011-es pozitív változások: 48996-as hsz.
Ha a fönököm, csak úgy ad ki igazolást bölcsibe szeptember 1jei dátummal, hogy október 1vel meg közös megegyezéssel felmondok akkor a gyedemet ez érint.
Szóval jövő év február 16én tölti a kicsi a második életévét, február 1gyel szeretném beiratni bölcsibe, de közölték, hogy max csak szeptemberre férünk bele.
A fönököm most kiad egy papírt ami fals lesz, hogy felvegyék, a kicsit vagy legalább jövő szeptemberig várólistás legyen, de idén októberrel írjam alá a közös megegyezést.
A gyedemben így változik valami és bekell jelentenem az oepnál?
köszi a segítséget.
tudom, hogy nem korrekt, de másképp esélyem sincs munkát keresni és mivel azt mondták nem néznek utána a papírnak, hogy tényleg van-e munkahely így ez marad.
Sziasztok, egy technikai jellegű kérdésem lenne, amire nem találtam hirtelen választ sehol. Tavaly november óta dolgozom gyes mellett 8 órában, ami ugye mától már nem jár. Kell ehhez valami hivatalos lemondás a gyesről, be kell jelenteni valahol, vagy automatikusan zajlik?
Sziasztok, a következőkben szeretném segítségetek kérni. SOk év folymatos munkaviszony után (alapján) 2008-tól Tgyáson, majd max gyeden, most gyesen vagyok júniusig. A cégem ellen felszámolás indult, jelenleg büntetőügy van belőle, ha jól tudom, még nincs vége.
Úgy néz ki, hogy újra gyermeket várok, aki novemberben születik majd. Kérdéseim:
- a felszámoló így ( hogy újra terhes vagyok ) felmondhat-e nekem júniusban, amikor lejár a gyesem az 1. gyerekkel?
- ha igen, akkor mit tegyek, hogy a legjobb pénzbeli ellátásokat kapjam? van-e erre egyátalán valami esélyem?
- ha a felszámoló nem mondhat fel nekem, akkor milyen juttatásora számíthatok, és ezek papírjait ki csinálja majd? (én, v. felszámoló cég? )
Barátném számára szeretnék információt kapni, akinél így alakultak a napok folyamatos munkaviszonyában:
munka munka hátán megszakítások nélkül évek óta
betegállomány, táppénz, tgyás, gyed, gyes kb 4 hónapig
aztán 1 nap szabadság
aztán lemondatták a gyest vele ( a szabis nap alatt még nem, mert a gyes utolsó napja a szabi napja volt a munkahelyen, egyszerre volt szabin és gyesen 1 db napot)
utána másnaptól lemondta a gyest és kiírta doki veszélyeztetett terhességgel és indult a betegállomány majd a táppénz
Ebben az esetben hány nap táppénz jár neki? 1 vagy rendesen 1 év is akár? A táppénz a szerződéses bére után vagy a minimálbér után jár?
Köszönjük a segítséget és az útmutatást a labirintusban.
A rendes, 3 éves korig tartó GYES -em május végén jár le, viszont tartósan beteg gyerek miatt 2012. február végéig meg van hosszabbítva. A gyerek viszont szeptembertől már megy óvodába. A munkahelyemre visszavennének, viszont kaptam egy itthoni munkalehetőséget, amit szeretnék elvállalni. Olyan lehetséges-e hogy a régi munkahelyen a gyes miatt meghosszabbítom a fizetés nélküli szabit és mellette pedig hivatalosan bejelentve csinálom az itthoni munkát 8 órában (merthogy gyes mellett itthon dolgozhatok napi 8 órát). Jó lenne ha megmaradna az eredeti munkahelyi, mert mi van ha az itthoni nem jön be vagy bármi töreténik.
GYED-del kapcsolatban lenne kérdésem. 2011. augusztus 18-ra vagyok kiírva szülésre. Ez lesz az első gyerek. 2006 óta rendelkezem biztosítással, azóta dolgozom, azonban 2009. szeptember 11-18-ig illetve 2009. október 02-től 2010. január 15-ig táppénzen voltam (lombikoztunk), ezen kívül nem. 2010-ben az összes jövedelmem 2.133.282 Ft volt. 2011-ben nem voltam táppénzen és a havi keresetem bruttó 184.000 Ft.
Mivel a GYED-et 2012-ben tudom igényelni, tudtommal meg kell lennie 2011-ben a 180 nap biztosítási időnek ahhoz, hogy a béremből számolják majd a GYED összegét. Viszont, ha jól tudom, a GYED nem lehet több, mint a minimálbér kétszeresének 70%-a (elvileg a bérem ennél több). Az érdekelne, hogy ha június 30 előtt táppénzre mennék és nem lenne meg idén a 180 nap biztosítási időm, anyagilag hogyan járnék?
Mert ha nem teljesül a 180 napos biztosítási idő, akkor is elvileg a minimálbér kétszeresének 30-ad részének 70%-a lehetne a napi díj összege, ugye? Tehát nem kapnék kevesebbet, mintha teljesülne a 180 nap és a minimálbér kétszeresének 70%-át kapnám? Jól értelmeztem a törvényt?
Nem kimondottam Gyes ügyben szeretnék kérdezni, inkább álláskeresési járadék ügyében, de hátha tudtok segíteni.
Jelenleg Gyes-em második hónapját töltöm, a munkaviszonyom még a Gyed alatt szűnt meg (határozott idejű volt). A Gyes mellett most 4 órás munkaviszonyt létesítettem, így felvették a gyerekemet a bölcsődébe. Most azon gondolkozom, hogy megszüntetem a munkaviszonyom ápr. 1-vel, lemondom a Gyes-t és kérek álláskeresési járadékot. úgy gondolom, hogy ez magasabb összeg lenne a jelenlegi jövedelmemnél, mivel megkapnám a legmagasabb összeget 3 hónapra, (2005 óta elég magas összeggel voltam folyamatosan bejelentve). 2008 decembertől táppénzen voltam, 2009 februárban szültem. Ha jól tudom az ez utáni időszak (tgyás, gyed) és a táppénz időszaka nem számít bele a jövedelembe, ami alapján a járadékot számolják. Az idén februárban létesített 4 órás munkaviszony csak rontana ezen az összegen, vagy ha már egyszer elkezdtem dolgozni, akkor most egész más elbírálás alá esek és a szülés előtti időszakot nem is veszik figyelembe a megállapításkor, csak a mostani 2 havi minimálbért, ami után nem is kapnék semmit?
Az álláskeresési járadék megszűnése után (július 1) kérhetek-e újra gyest, elvileg jövő februárig vagyok jogosult?
Másik kérdésem (ami nem ide vág): ha álláskereső vagyok legálisan járhat-e a gyerekem bölcsődébe, ha mégis járatom kiderül e és mivel szankcionálhatják?
Ha nem tudtok segíteni kihez tudnék fordulni (másik fórum)?
Azt szeretném megkérdezni, hogy jól tudom-e, hogy az anyasági támogatást és a családi pótlékot be kell vallani az adóbevallásban?
Valahol azt olvastam, hogy a B lap 33. sorban egy 10901-es összeget kell beírni, és ez "ellentételezi" az anyasági támogatás adóját. Ez nekem kicsit furán hangzik. Így van ez? Vagy hogy is van ez?
De, meg fogja haladni a gyes mértékét. De mivel még terhes sem vagy, az összeget meg ugye alapvetően befolyásolja, hogy mikor indul az ellátás, és milyen jogviszonyból, ezért semmi értelme sincs fejtegetésekbe bocsátkozni ez ügyben.
Nincs rá se időm, se türelmem, hogy hosszas litániát írjak arról, hogy milyen variációk lehetnek a jelenleg érvényes szabályozás szerint. Röviden meg nem lehet válaszolni. Továbbá arra sincs semmi garancia, hogy a jelenlegi szabályozás nem fog megváltozni, mire Te megint szülni fogsz.
Segítséget szeretnék kérni, már teljesen belezavarodtam.
6 éve 4 órában vagyok bejelentve. Most elhatároztuk, hogy 2012-ben babát szeretnénk. 2011. április 1-től a főnökömék bejelentenek 8 órára, csak nekem kell kifizetnem a plusz járulékot (amúgy első perctől kezdve 8 órában dolgozom).
Kérdésem: Mi alapján számolják a tgys-t, gyed-t? A 2011-es év átlagjövedelmét számolják? Mi van akkor ha 30 napos megszakítás lenne közte? Nem tudom mit csináljak, mert ha nem jön össze a baba csak kidobom a pénzt. Hogy érné meg?
A béred csak akkor lesz mérvadó a következő tgyás alatt, ha legalább fél évet dolgozol, ezzel a bérrel. De ezt már annyiszor, de annyiszor leírtuk :-(((((
Ha nincs legalább fél év munka, akkor a tgyás is max. a minimálbér kétszerese, azaz 156000 Ft után fog járni.
Úgyhogy nem igazán érdemes variálni, - és én különben sem biztatok senkit csalásra.
Gyerekorvos is meg munkáltató is hülyeséget mondott. Gyes mellett is jár gyáp, csak az első fél évben kedvezőtlen feltételekkel: csak a minimálbér után.
Mivel ezen már túl vagy, bátran vetesd magad táppénzre a gyerekkel. Már semmi hátrányod nem lesz.
(És munkáltatód még magával is jól kiszúrt, mert gyápnál nincs a megtérítendő egyharmad, meg nincs betegszabadság sem.....)
Igen, a jelenlegi szabályozás szerint jogosult lesz tgyásra és gyedre is. De legjobb lenne, ha ki tudna sírni egy másfél hónapos hosszabbítást, és -28 naptól igényelné a tgyást. Ebben az esetben végig járni fog a tgyás és a gyed is.
Tgyás-alapja ebben az esetben a tavalyi átlaga, gyedé pedig az idei lesz.
Munkanélküliről igényelt esetben pedig a munkanélküli ellátás alapja lesz a tgyás és gyed-alap.
1. a jelenlegi gyeded kifut, minden további nélkül. De holnaptól passzív jogon fogod kapni, és ez már az esetleges következő gyereknél a gyedhez nem fog beszámítani, mint biztosításban töltött nap.
2. táppénzre nem leszel jogosult, mert nem lesz munkahelyed. Tehát senkitől, semmennyit.
3. ha bejelentkezel munkanélkülire, és onnan mész majd szülni, akkor a jelenlegi szabályozás szerint jogosult leszel tgyásra és gyedre. Összegéről viszont marhára nincs értelme beszélni.
Több helyről is próbálok választ kérni, de sajnos korábbi tapasztalataim alapján Bennetek bízom a legjobban.
Helyzetemet korábban a (49383 és 49447 sz. alatt) részletesen leírtam, de röviden összefoglalom újra.
Munkaviszony kezdete: 2001.11.01 folyamatos
Szerződés sz. bér: 387.000
2009.01.01-től táppénz
2009.04.26-2009.10.16 GyÁs
2009.10.17-2010.04.30 GyEd
2010.05.01 - 2011.01.31 Táppénz
2011.02.01- 2011. 04.26 Gyed
2011.04.27 gyes
Lehetőségem van gyes mellett dolgozni havi br 140.000 ft-ért heti 4 órás munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel korábbi munkáltatómnál (sajnos többre nem, mert bezárják a gyárat 2012 vagy 2013-ban)
Ha gyes alatt sikerülne egy egészséges babát "összehoznunk" , tb-éileg hogyan járnék a legjobban?
- 4 órás munkaviszony vagy megbízási szerződés ?
arra is gondoltam, hogy a testvérem neve alatt dolgoznék megbízási szerződéssel és akkor nekem a munkaszerződés szerinti bérem lenne érvényben
Jelenleg e hó végéig kapom még a gyest kisebbik fiam után (2,5 éves), úgy hogy mellette 8 órában dolgozom (tavaly szeptembertől).
Április 1-től kapni fogom nagyobbik fiam után (3,5 éves) tovább a gyest, tartós betegségére tekintettel.
Eddig ha valamelyikük beteg volt, én írattam ki magam a háziorvosommal, mert a gyerekorvos és a munkaadóm azt mondta, gyes mellett nem tudok gyápra menni. Jelenleg második hete vagyok itthon táppénzen a nagyobbik fiammal, de a háziorvos nem szívesen írt ki az én valótlan betegségem miatt.
A kérdésem az, hogy mivel dolgozom, nem illetett e volna meg mégis a gyáp, ill. április 1-től megillet e majd bármelyik fiam betegsége esetén.
Hugom november elejére várja első babáját, 2007 óta folyamatos munkaviszonya van, határozott idejű szerződése azonban szeptember elsején fog lejárni, amit több mint valószínű, hogy nem hosszabbítanak meg. (Bár remélhetőleg a babázás után lesz hova visszamennie dolgozni...) Jogosult lesz-e tgyás-ra és gyedre, ha azt álláskeresési járadék szüneteltetése mellett igényli? Milyen összegű tgyásra és gyedre számíthat: 2010. évi bére a garantált bérminimum/hó, 2011. évben bruttó 120.000 Ft/hó.
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv:
Adrienn
Ui: Itt is szeretném megköszönni azt a sok segítséget, amit Szakbarbár nekem (is) nyújtott az elmúlt években. El sem tudom mondani, hogy mit is jelentett ez, nélküle biztosan sokkal nehezebben teltek volna azok az évek, amit általa nyugodt babázással tudtam tölteni. Azt hiszem az itt segítséget kérőknek nem szabad elfelejteni, hogy mekkora kincs, hogy Szakbarbár és Zsanna van nekünk! További jó munkát Nektek és mégegyszer örök hálám!
Ha nem változik a szabályozás - Szakbarbár azt írta, hogy sajnos elképzelhető, hogy lesz valami negatív változás :-((( - akkor a munkanélküli alatti szülés esetén a munkanélküli ellátás alapja lenne a tgyás és gyed alapja is. Ha már lejárt a munkanélküli, akkor valóban az egyéni vállalkozói "igazolvány" kiváltása a megoldás. (Azért írtam idézőjelbe, mert már fizikailag nem kötelező az igazolvány kérése. Csak plusz lóvéért adják.)
Ha véletlenül találnál valami állást addig is, vállald el bátran. Végső megoldásként ott lesz az egyéni vállalkozóság.
És ajánlom, hogy rendszeresen nézz be ide, mert ha valami változik, Szakbarbár jelezni fogja. És akkor Neked kell jelentkezni, hogy éppen mi a pálya, mert mi nem tudjuk fejben tartani az egyéni ügyeket.
Elvileg lehet váltogatni a gyedet és a gyest, de minden egyes alkalommal le kell mondani a gyedet, igénylni a gyest, majd lemondani a gyest, és újra igényeln a gyedet. Ezt azért én nem vállalnám be heti gyakorisággal, hónapokon keresztül.
(De privát vélemény: a babázás alatti kötelező fizetésemelés intézményét én indokolatlan pozitív diszkriminációnak tartom. Ezért azt mondom, hogy ha a régi béreddel fizetik ki a szabadságodat, emelés nélkül, abba is menj bele. Ha boxolni kell azért az emelésért, szerintem nem éri meg. Igen rossz szájízt tud csinálni az ilyen, a jövőben együttműködésben.)