Ma a tigrisben vacsiztunk. Teljesen új a személyzet. Holnap megint ott zárjuk a körutat.
A feleségem húsos melegszendvicsre esküszik.
Én valami 120 CK-s húsos kaját ettem megint barna színű tányéron. Isteni íze volt.
Ha most mennék Prágába, először is a Pivovar Bastába néznék be. 98 korona egy szép darab, ropogósra sült kacsa, szalonnás párolt káposztával, knédlivel bélelve. Mellé jól csúsznak azok a helyben főzött, rissz-rossz sörök. A Bastából akár papucsban is át lehet csoszogni a Zly Casyba, ahol több mint harminc féle kisebb főzde sörét csapolják, de ezzel itt újat nem mondok senkinek. Zizkovban felkeresném a Vízipókot (U Vodoucha), meg a Královstvít, utóbbit a kiváló Cerna Hora miatt. Na, jó, még útba ejteném a Lípyt, a Merendát, meg az U Vokát, ez utóbbi kettő úgyis szinte szemben van egymással. Másnap, hogy kiszellőztessem a fejem Smíchovba mennék, de nem a sörgyárba, hanem a Mérlegbe (U Váhy). Kiváló, házias konyhát visznek, úgyhogy ott is ebédelnék. Aztán jöhetne akár a Pivnice Jamajka is, a hrabalos sörével, hogy ne csak Pesten igyam. Koradélutánra egy kerthelyiséges egységet keresnék, utána pedig a várnegyedbeli-kisoldali klasszikusokat venném szemügyre. Este bemennék az U Rotundyba, mert múltkor ránk szólt a pincér, hogy régen látott. Tizenegyig nyitva vannak, de ráhúznak néha, ha van elég vendég. Éjfél után a Bocsok bárjában csak egy korsó 1466-ost innék, mert drága. Hajnali egy körül a Vencel-téren Vencel kolbász, sörrel. Ezután lassan akár el is lehetne indulni hazafelé. Persze csak akkor, ha nem jön szembe valamilyen jópofa kocsma... Márpedig Prágában úgyis jön...
A dolgok természetesen változhatnak. Sosem állítottam, mert nem is állíthattam, hogy a könyvben lévő dolgok t0+x időpontban is ugyanúgy vannak, mint az általam végzett pillanatfelvételek (t0) idején. De ha holnap azt mondod, hogy van két szabad hónapod, meg egy lavór pénzed, járjuk végig a könyvben szereplő 246 kocsmát, jó eséllyel arra jutnánk a végén, hogy a leírt információk döntő többsége ma is helytálló. Holott a könyv szerkesztése 2008. nyarán zárult le (az első kiadásé), ami azt jelenti, hogy a kocsmák 60-70%-a 2007-2008-as állapotában szerepel benne.
A 2., 3. kiadás annyiban módosult, hogy az általam észlelt, illetve az olvasók által jelzett változásokat figyelembe veszi. Pár kocsma kikerült, pár új bekerült, néhánynál a tartalom módosult, de 80-90%-ban változatlan. Ennek pedig két oka van:
1. A 246 helyből kb. 100-ba nem jutottam el a megírás óta. Ez komoly hiányosság, elismerem, de
2. Az a tapasztalatom, hogy (a könyv szellemiségéből kifolyólag) a bekerült kocsmák többsége nem csapos/szakács/pincérnő-, de még csak nem is sörfüggő. A vizsgált objektumok javarészt olyanok, ahol a közönség adja meg az alaphangot, a miliőt, rá van szabva a kínálat és hozzájuk igazítva az árak. Ezért - ha nem lett a kocsmából karibi bár - nagyon jó eséllyel változatlan, vagy nagyon hasonló körülményeket találsz ma is, mint korábban bármikor.
A könyv célja - bár a cím: kocsmakalauz, megtévesztő - nem az volt, hogy az olvasót orránál fogva elvezesse az általam jónak gondolt helyekre. A cél az volt, hogy a kötelező mutatványokon túljutó, Prágára ráérző, vagy ráérezni kívánó látogatónak megadja azt a módszertant, aminek segítségével SAJÁT MAGA fedezheti fel azt a világot, amit a szerző és társai évtizedeken keresztül élveztek, és megpróbáltak továbbadni.
Úgyhogy ha azt kérded, hogy hol tudsz jót, olcsón enni-inni, én sosem fogok válaszolni, mert a válasz már ott van Nálad. Ha szó szerint veszed a leírtakat, nagy valószínűséggel akkor is jó helyre vezet a könyv. Ha nem szó szerint veszed, akkor biztos, hogy jó helyre!
Pincéreket csak kult.helyeken (Tigris, Ökör, Viziló stb.) ismerjük, ott alig van változás, illetve az újak is hozzák a szintet. Kaja/sör okán csak U Houbaře esett ki az utóbbi időkben, ő viszont alaposan.
Változnak is. Pl. a könyv első kiadásában a Két macska nem a legjobb minősítést kapta. Azóta viszont van helyben főzött sör, amit a Prágai kocsmakalauz harmadik kiadása ajánl is.
Legszebb az, hpogy csak rákeresett a prága névre, és mindehova beírta a reklámját. Mág 9 éve döglött topicba is "Melyik prágai vendéglőbe ne menjél!!" :-/
Örülünk, hogy három év után újra látunk, de talán nem kellene mindjárt hat különböző helyre beírni ugyanazt a hirdetést. Nagyon egyoldaló lehet az érdeklődésed, ha ezen felül összesen három hozzászólásra futotta.
Sziasztok! Köszönöm a választ, jó hasznát veszem a tippeknek :)
Más: Előző utam során maradt 50 CZK-ás pénzérme és 50 CZK-ás papírpénzem is. Mindkettő forgalomban van? Hol tudnám megnézni a forgalomban lévő cseh koronák képét?