Keresés

Részletes keresés

padisah Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6326
http://www.iea.org/w/bookshop/add.aspx?id=144

Innen le lehet tölteni a világ energiafelhasználásának a grafikonjait pdf formátumban
sajnos csak 2004-ig vannak adatok.

szén

olaj

A grafikonok alapján az olajtermelés 2004-ben, még exponenciálisan ment felfelé, és igazán a helyettesítő "termék" a szén lő ki
Előzmény: Törölt nick (6325)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6325
Az olakitermelés lépést tudott tartani ezzel a multban,sőt,ennél nagyobb növekedés sem volt gond számára.
Előzmény: padisah (6323)
padisah Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6324
Veri a mellét a kormány és a jegybank hogy lenyomták az inflációt. Pedig az infláció számításában elé nagy súllyal szerepelnek olyan termékek, amiket TESCO-jellegű üzletekben egyre csökkenő árak mellett forgalmaznak.

szóval a forint esetében is az van hogy az (késztermék)import deflációs hatása viszi le az inflációt. Ha megnézed hogy változott pl. a BKV bérletek ára látszik hogy a "saját" infláció ennél magasabb

(Ettől még lehet a dolog sokkal bonyolultabb. A jegybank még most is magasabb kamatokat fizet, hogy a forintot megtartsa, és ez visszahat az inflációra is)
Előzmény: sierra (6320)
padisah Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6323
Az hogy a világgazdaság most 4% körül növekszik, szvsz a gloabalizációnak köszönhető, és az olajtermelés (és feldolgozás) ezzel nem tud lépést tartani. Peak-oil meg definíció szerint az amikor csökken az olajtermelés, ott még nem tartunk.

(más kérdés, hogy az olajkitermelés milyen önköltségi áron növekszik tovább...)
Előzmény: Törölt nick (6322)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6322
Pont a szétnyiló olló jelenti a peak oil-t.
Mertugye arrol szól a probléma,hogy a csúcs felé közeledve csökken a kitermelés növekedésének dinamizmusa,majd stagnál a végén pedig a kereslet szintjétöl függetlenül elkezd csökkenni.

Most értük el a peak-ot,mivel az olajkitermelés már nem tud lépést tartani a kereslettel.

Előzmény: padisah (6319)
sierra Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6321

Ó, köszi, teljesen ünnepi hangulatba kerültem az írásodtól...

:o)

Előzmény: krezidiesel (6318)
sierra Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6320
Nem értem, hogy ilyen magas olajár mellett hogyan tudott "összeomlani" Magyarországon az infláció. Szinte már nagyítóval kell keresni. Miközben az olaj ára háromszorosa az öt évvel ezelőttinek. Ezt hogy csináltuk?
padisah Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6319
A mosani olajár-emelkedéseket nem a peak-oil váltja ki, hanem az olajkitermelés és a gazdasági növekedés(és mögötte a fogyasztásbővülés) által megnövekedő olajkereslet között szétnyló olló. Mindez együtt a dollár inflációjával.

A dollár nagyon erősen inflálódik (USA költs. és külker), amit a kínai termelés deflációja csökkent. Ez a defláció viszont nem hat a nyersanyagárakra, sőt azokat még felljebb nyomja. Minden nyersanyag ára emelkedik,pl a réz ára jobban emekedik mint az olajé ha jól tudom.

Én a magam részéről üdvözlöm a dráguló olajat... :))) nincs kocsim, a negítív része nemnagyon érint, így meg lesz motiváció helyettesíteni valamivel.
Előzmény: krezidiesel (6318)
krezidiesel Creative Commons License 2006.04.17 0 0 6318

Én aggódok...

Nincs "helyettesitő szar". Ha legyártva készen raktárakban állna , akkor is késő lenne előjönni az olajat kiváltó energiaforrással.

Több mint 60 millió személygépkocsit gyártanak évente és ki tudja mennyi közlekedik a világon. Ezen felül, a vasúti, a légi és vizi közlekedés, és a mezőgazdasági erőgépek, stb. Ez ma  szinte kizárólag olaj alapú, mert ha a vasút villamositott is sok helyen a villanyt nagyrészt fosszilis energiahordozókból állitjuk elő, tehát egy dizelmozdony lehet gazdaságosabb a villamos vontatásnál. (ha már mozdonymotorral megéri villanyt termelni, akkor lehet egyszerűbb lenne vele mozdonyt hajtani...)

Tehát csak a közlekedés mögött álló iparág  millióknak ad munkát megélhetést. Ezt az ipart átállitani egy másfajta energiaforrásra nagyon hosszú idő. A régi elavult motorokat, járműveket eltakaritani, szintén rengeteg munka energia.

 Az új technikát megtanulni, megtanitani sok idő energia .  Nincs realitása másik energiaforrásnak, túl vagyunk a 24. órán, elkéstünk.

Az embereknek fingjuk sincs a peakoilról, 100-ból 98 még nem is hallott róla.

A klimaváltozásról és következményeiről, esetleg azt előidéző okokról szintén.

A fogyasztói világban az emberek gyakorlatilag munkaképtelenek, egy átlag amerikai meghalna ha 1km-t le kéne futnia, katasztrofálisak a fizikai kondiciók, az egészségi állapotok főleg a 40feletti korosztálynál. (fele gyógyszerfüggő stb)

Az embereknek a meglévő műszaki eszközeik (bármi amiben csavar van), fogyasztási cikk, pár év múlva egy se működik majd, nincs tartalék termelőeszköz se ha válság alakulna ki.

Évtizedek óta elodázott nagyjavitásokra panaszkodik az áramszolgáltatótól kezdve, az energiatermelőkön át  az árvizvédelemig, katasztrófaelháritásig mindenki.

Minden mindenkire hat senki se tud önellátóan létezni.

A jövő elképzeléseim szerint:

Az emelkedő olajárak  növelni fogják a multik, és legnagyobb munkaadók veszteségeit, tömeges elbocsátások lesznek a mostani jólétinek számitó országokban is.

Ez további fogyasztáscsökkenést, és veszteségeket fog gerjeszteni. A folyamatból nincs kiút.

Társadalmi elégedetlenséget szit majd a sok fogyasztási hitel miatt földönfutóvá  vált ember, akinek már a fedél is bizonytalanná válik a feje felett. (ingatlanalapú fogyasztási hitelek: agyrém!!) 

A nyugdijrendszer fizetési problémákkal kezd szintén küzdeni, az egyre kevesebb munkavállaló miatt.

A klimaváltozás miatt sorozatosak lesznek az árvizek belvizek, a rendkivüli időjárási események amik nem várt költségeket, veszteségeket okoznak, a mezőgazdasági termelés visszaesik.

Romlik a közbiztonság, nő a megélhetési bűnözés.

Energiaszolgáltatóknál szintén kiesést okoz a lakossági fizetésképtelenség, és fogyasztáscsökkenés. Elmaradnak az amúgy is szar állapotú hálozatok karbantartási munkái, gyakoriak lesznek az áramkimaradások, főleg ha az rendkivüli időjárási helyzettel párosul.

Ettől tovább romlik a közbiztonság, nő a társadalmi elégedetlenség, sok helyütt katonai erővel lesz csak fentartható a rend.

A nyugdijasok fél éve egy fillért se kaptak, öngyilkos merényleteket fognak végrehajtani.

Az oroszok inkább Kinának adják el a maradék gázukat, mert azok sokkal fizetőképesebbek lesznek nálunk...

Megszűnik a lakossági üzemanyagellátás...

Kivágjuk a maradék erdőket, és eltüzeljük biomasszásnak mondott erőművekben.

A következő évben fél Tiszántúlt  elviszi az árviz, az erdők hiánya miatt... Rákövetkező évben Pestet is,meg a Dunakanyart.

A balkánon újból nemzeti villongásokból eredő polgárháború lesz , a szegénység, és az elemi csapások miatt amúgy is elkeseredett  népcsoportok között. Hogy mennyire szélesedik ki azt ki tudja...

Tőlünk nyugatra is összeomlik a viz és csatornarendszer, a köztisztaság, és az egészségügy főleg a többszázezres városokban lesznek megoldhatatlan problémák.

Az emberek éhezni fázni fognak , és járványok ütnek ki, nem lesz ivóviz, még a kutak vize is mégezővé válik. 

Amerika  háborút kezd majd az utolsó csepp olajért is, de az araboknak is van nem csak atomuk, de lépfenéjük meg módositott pestis és himlő a tarsolyukban amit az oroszoktól vettek...

Már nem akarja az olajat eladni egy olajtermelő sem, mert drágább az aranynál...

Ellenségggé válik mindenki aki olajat, gázt akar, mert megoldatlan az energiagazdálkodása. Nemkivánatosak, atomot nekik, nekünk több maradjon!

Ehhez nem kell 20 év szerintem , és csak áltatjuk magunkat, hogy lesz megoldás.

Az idő eltelt ami rendelkezésre állt a probléma megoldására, a világ nem vette komolyan a gondot.A folyamat már visszafordithatatlan, a jégheggyel már összeütköztünk, süllyedünk. Egyre gyorsabban...

 

 

 A sorrend tetszőleges, ezek amiket irtam csak vázlatpontok. A valóság sokkal durvább lesz. :-))))

További Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

 

 

Előzmény: Törölt nick (6312)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.16 0 0 6317
http://uk.news.yahoo.com/16042006/325/dash-new-nuclear-power-rejected.html

Nos,az agolok válasza a gázáremelésre és az elöregedő reaktorokra egyszerű:építsünk még több földgázerőművet...
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.13 0 0 6316
Közben rájöttem. :-)
Előzmény: Első Polgár (6315)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.13 0 0 6315
végülis mindegy, hogy volt e rekord vagy nem valamelyik jegyzésnél, a lényeg az, hogy rekordközelben vannak az árak, gyakorlatilag esemény nélkül. én is csak ironizáltam
Előzmény: Törölt nick (6314)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.13 0 0 6314
A Brent az rekord volt, legalábbis valahol azt írták. Persze két lehetőség még fennál:

- félreolvastam

- az Index újságírói megszállták a (nem emlékszem, hol olvastam)-ot... :-)
Előzmény: Első Polgár (6313)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.13 0 0 6313
igen intraday 69.60 volt
de nem volt rekord
Előzmény: Törölt nick (6312)
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.13 0 0 6312
Nem tudom miről beszélsz, tegnap öles címlapsztori volt, hogy a new yorki WTI light crude 69 dollár fölött jár... Az IPE-n pedig a Brent tényleg rekordot döntött. Egy elemző tényként írta le, hogy a 70-et és aztán a 70.85-ös korábbi rekordot kis idő lesz míg áttöri, de aztán a "mid-seventies"-be lépünk, és egy darabig ott fogunk időzni.

A háromszáz dolláros olajárat viszont hülyeségnek tartom, egyszerűen recesszió lesz már százdolláros olajnál, meg bejön egy rakás helyettesítő stb., úgyhogy szerintem a 100 az kb. plafon, lélektanilag is meg egyébként is. Épp elég szar az. Persze más lehet a helyzet, ha tényleg tavaly volt a Peak, és a kitermelés gyorsuló ütemű csökkenésbe kezd...
Előzmény: Első Polgár (6311)
Első Polgár Creative Commons License 2006.04.13 0 0 6311
nem volt rekord, a benchmark new yorki crude "csak" 68.05ig ment.
ez már business as usual :))
mindenestre azt hiszem a nyári autókázási és hurrikán szezon csak mostantól kezdődik...
Előzmény: malócz (6309)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.04.12 0 0 6310

 

Soros is aggódik:

 

Ready for $262 a barrel oil?

 

Two of the world's most successful investors say oil will be in short supply in the coming months.

 

http://money.cnn.com/2006/01/27/news/international/pluggedin_fortune/index.htm

 

 

DAVOS, Switzerland (FORTUNE) - Be afraid. Be very afraid.

That's the message from two of the world's most successful investors on the topic of high oil prices. One of them, Hermitage Capital's Bill Browder, has outlined six scenarios that could take oil up to a downright terrifying $262 a barrel.

 

The other, billionaire investor George Soros, wouldn't make any specific predictions about prices. But as a legendary commodities player, it's worth paying heed to the words of the man who once took on the Bank of England -- and won. "I'm very worried about the supply-demand balance, which is very tight," Soros says.

 

"U.S. power and influence has declined precipitously because of Iraq and the war on terror and that creates an incentive for anyone who wants to make trouble to go ahead and make it." As an example, Soros pointed to the regime in Iran, which is heading towards a confrontation with the West over its nuclear power program and doesn't show any signs of compromising. "Iran is on a collision course and I have a difficulty seeing how such a collision can be avoided," he says.

 

Another emboldened troublemaker is Russian president Vladimir Putin, Soros said, citing Putin's recent decision to briefly shut the supply of natural gas to Ukraine. The only bit of optimism Soros could offer was that the next 12 months would be most dangerous in terms of any price shocks, because beginning in 2007 he predicts new oil supplies will come online.

 

Hermitage's Bill Browder doesn't yet have the stature of George Soros. But his $4 billion Moscow-based Hermitage fund rose 81.5 percent last year and is up a whopping 1780 percent since its inception a decade ago. A veteran of Salomon Bros. and Boston Consulting Group, the 41-year old Browder has been especially successful because of his contrarian take; for example, he continued to invest in Russia when others fled following the Kremlin's assault on Yukos.

 

Doomsdays 1 through 6

 

To come up with some likely scenarios in the event of an international crisis, his team performed what's known as a regression analysis, extrapolating the numbers from past oil shocks and then using them to calculate what might happen when the supply from an oil-producing country was cut off in six different situations. The fall of the House of Saud seems the most far-fetched of the six possibilities, and it's the one that generates that $262 a barrel.

 

More realistic -- and therefore more chilling -- would be the scenario where Iran declares an oil embargo a la OPEC in 1973, which Browder thinks could cause oil to double to $131 a barrel. Other outcomes include an embargo by Venezuelan strongman Hugo Chavez ($111 a barrel), civil war in Nigeria ($98 a barrel), unrest and violence in Algeria ($79 a barrel) and major attacks on infrastructure by the insurgency in Iraq ($88 a barrel).

 

Regressions analysis may be mathematical but it's an art, not a science. And some of these scenarios are quite dubious, like Venezuela shutting the spigot. (For more on Chavez and Venezuela, click here.)

 

Energy chiefs at the World Economic Forum in Davos downplayed the likelihood of a serious oil shortage. In a statement Friday, Shell's CEO Jeroen Van der Veer declared, "There is no reason for pessimism." OPEC Acting Secretary General Mohammed Barkindo said "OPEC will step in at any time there is a shortage in the market." But then no one in the industry, including Van der Veer, foresaw an extended run of $65 oil -- or even $55 oil -- like we've been having.

 

It's clear that there is very, very little wiggle room, and that most consumers, including those in the United States, have acceded so far to the new reality of $60 or even $70 oil. And as Soros points out, the White House has its hands full in Iraq and elsewhere.

 

Although there are long-term answers like ethanol, what's needed is a crash conservation effort in the United States. This doesn't have to be command-and-control style. Moral suasion counts for a lot, and if the president suggested staying home with family every other Sunday or otherwise cutting back on unnecessary drives, he could please the family values crowd while also changing the psychology of the oil market by showing that the U.S. government is serious about easing any potential bottlenecks.

 

Similarly, he could finally get the government to tighten fuel-efficiency standards and encourage both Detroit and drivers to end decades of steadily increasing gas consumption. These kinds of steps would create a little headroom until new supplies do become available or threats like Iran's current leadership or the Iraqi insurgency fade.

 

It's been done it before. For all the cracks about Jimmy Carter in a cardigan and his malaise speech, America did reduce its use of oil following the price shocks of the 1970s, and laid the groundwork for low energy prices in the 1980s and 1990s. But it would require spending political capital, and offending traditional White House allies, and that's something this president doesn't seem to want to do.

 

malócz Creative Commons License 2006.04.12 0 0 6309

IPE Crude Future 70.02

 

megvan a 70$, a többi meg alulról nyaldossa! a topik meg alszik?

padisah Creative Commons License 2006.04.11 0 0 6308

Tavalyi hír:

  Alaszkai olajtermelés rulez

 

http://hvg.hu/gazdasag/20051219alaszjkaolaj.aspx

hubab Creative Commons License 2006.04.07 0 0 6307

Pardon, ez lemaradt.

 

http://wt.parsimony.net/buch951/

Előzmény: hubab (6306)
hubab Creative Commons License 2006.04.07 0 0 6306

Aki tud németül, az olvashatja az alábbi fantáziaregényt az energiaválság beköszöntéről.

Nobel díjat nem fog kapni a szerző, de vannak benne érdekes realitások, meg egy kis giccs.

Fulika Creative Commons License 2006.04.05 0 0 6305

A globális felmelegedés jelei Dél-afrikában:

 

http://index.hu/tech/tudomany/klima8136/

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.04.04 0 0 6304

 

A Time magazin áprilisi száma a Globális felmelegedés témakörét járja körül.

 

 

Time_Global.Warming_20060403

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.time.com/time/magazine/0,9263,7601060403,00.html

 

 

 

 

 

fényképek:

 

Time_jegesmedve

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.time.com/time/photoessays/2006/global_warming/

 

 

 

 

 

Szavazás:

 

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1176975-1,00.html

 

mit gondolsz, emelkedett-e az utóbbi 100 évben az átlaghőmérséklet?

1997-ben 76 % - igen

1998-ban 80 % - igen

2006-ban 85 % - igen

 

1997-ben 22 % - nem

1998-ban 18 % - nem

2006-ban 13 % - nem

 

 

a globális felmelegedés természetes vagy emberi eredetű?

19 % - természetes

31 % - emberi

49 % - mindkettő

 

mit gondolsz, a tudósok között egyetértés van a globális felmelegedés okait illetően?

35 % - igen

64 % - nem

 

a globális felmelegedés máris komoly probléma?

44% - igen

54% - a jövő problémája

2%   - nem tudja

 

Mit gondolsz, lehet tenni valamit a globális felmelegedés megállítására?

60 % - lehet tenni

38 % - nagyon keveset, vagy majdnem semmit sem tehetünk ellene

 

Mit gondolsz a szövetségi kormány többet kellene tegyen a globális felmelegedés ellen?

35 % - többet kellene tenni

5 % - kevesebbet kellene foglalkozni vele

25 % - pont eleget tesz

 

Milyen intézkedésekkel kellene csökkenteni a globális felmelegedést?

19 % - növelni a villamos energia adóját, hogy kevesebbet fogyasszanak az emberek

31 % - növelni az üzemanyag adóját, hogy - " -

41 % - adócsökkentés az atomerőműveknek

87 % - adócsökkentés az alternatív energia kifejlesztésére

 

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.04.04 0 0 6303

 

Hugo Chavez magáévá tette az olasz Eni és a francia Total venezuelai olajkitermelését.

 

Venezuela takes back oil fields

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4873202.stm

 

Venezuela has taken control of two oil fields operated by French firm Total and Italy's Eni.

 

The government said it had taken the step after the failing to agree a deal with the two firms which would give it a majority stake in new ventures.

President Hugo Chavez has been working to strengthen state control over oil production in the country.

 

So far, 16 oil firms have agreed to change their operations into joint ventures with state oil firm PDVSA.

 

US based Chevron, Royal Dutch Shell and Spain's Repsol are among the companies that signed the agreement on Friday.

 

In an interview on state television, Minister Rafael Ramirez said the government took over the fields operated by Total and Eni on Saturday.

 

"We are waiting for a resolution with these operators after they exhausted the possibility of entering into the mixed companies," Mr Ramirez added.

 

Legal action?

 

Total's Jusepin field produces about 30,000 barrels of oil a day, while Eni's Dacion field produces almost 60,000 barrels per day (bpd).

Eni has vowed to fight the takeover which it declared illegal.

 

"Eni believes that this action by PDVSA is a violation of Eni's contractual rights," it said in a statement.

 

The company added it was considering possible legal action and would be seeking compensation.

 

Total confirmed its oil field had been taken over, but declined further comment.

 

Tighter controls

 

Last year, Mr Chavez declared 32 oil exploration deals in the country illegal - prompting the change to the contracts.

 

PDVSA officials had voiced fears that the previous agreements were disguised attempts to privatise the country's oil industry.

 

However, some oil firms have refused to sign new deals, arguing that they have pumped millions into operations in Venezuela, and now may not see any return on their investment.

 

Venezuela is currently the world's number five crude oil exporter.

 

The government has been tightening its grip on the oil sector to raise additional funds to fight poverty in the country.

 

As well as demanding firms give up majority control of their Venezuelan oil ventures, the government is also demanding firms pay more taxes.

 

Last month, BP was slapped with a back tax bill of $61.4m (£35m) covering 2001 to 2004.

 

ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2006.04.03 0 0 6302

 

Egy ember a síneken áll.  Mögötte egy vonat közeledik.

 

"Globális felmelegedés?" - mondja - "Egyesek szerint a visszafordíthatatlan következmények 30 évnyi távolságra vannak.  30 év.  Az nem érint engem".  A férfi ellép a sínekről - még épp időben - de mögötte ott marad egy szőke kislány a nagy sebességgel száguldó vonat előtt.

 

A képernyő elsötétül, és egy felírat jelenik meg: "Még van idő".

 

 

 

a klipp:

http://www.fightglobalwarming.com/viewads.cfm?video=train

 

a cikk:

http://www.lasvegassun.com/sunbin/stories/tech/2006/apr/02/040209024.html

 

 

padisah Creative Commons License 2006.04.03 0 0 6301

Mennyi ideig van az oroszoknak földgáza/olaja?

  Egyszer egy site adatait tanulmányozva (osztás/szorzás) arra a következtetésre jutottam, hogy kb 10 évig.

 

-->Ehez képest viszont még nem Peak-el az orosz kitermelés...még van jócskán, nade mennyi?

Előzmény: malócz (6300)
malócz Creative Commons License 2006.04.03 0 0 6300
Megugrott az orosz olajtermelés

április 3. hétfő 9:37

[MTI]

Oroszország olajtermelése márciusban napi 110 ezer hordóval átlagosan napi 9,57 millió hordóra nőtt, a téli visszaesést szemlátomást maga mögött tudva, közölték az orosz energiaügyi minisztériumban hétfőn. A legfontosabb olajlelőhelyeken, Nyugat-Szibériában időnként mínusz 60 fokos hideg is volt az év elején.

A termelés 1,1 százalékkal haladta meg a februári napi 9,46 millió hordót, és 2,5 százalékkal a tavaly márciusi napi 9,33 millió hordót. A csúcs decemberben volt, átlagosan napi 9,65 millió hordóval. Az első két hónapban a termelés még csak 1,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Korábban az orosz kormány az olajtermelés 2-3 százalékos idei növekedésére számított, a hideg okozta év eleji nehézségek miatt azonban a növekedés elmaradhat ettől.

 

mi ez a nagy csönd? mindenki homokzsákokat pakol?

malócz Creative Commons License 2006.03.30 0 0 6299
ÖBÖL MENTI ORSZÁGOK BEFEKTETÉSEI

Dől a tőke 

http://hvg.hu/hvgfriss/2006.13/200613HVGFriss78.aspx

 

"Az utóbbi években ugyanis az arab államok is az ázsiai - főként japán és kínai - áruk fogyasztóivá váltak, és immár olajuk nagy részét is ázsiai országoknak adják el. Így a petrodollárok japán jenné és kínai jüanná változnak, hogy aztán a tokiói és pekingi kormány amerikai államkötvényeket vásároljon. A londoni UBS Investment Bank közgazdásza, Paul Donovan szerint az olajdollárok fedezik az amerikai folyó fizetési hiány 45 százalékát - főként Ázsián és Európán keresztül."

 

breien Creative Commons License 2006.03.27 0 0 6298

Miért  csodálkozol  ezen?  Nincs   semmi  +lepő  ebben.

Annakidején  is  említettük,  csupán  addig  vagyunk  fontosak  mm.  az  EU.  amíg  megnem  építik  a vezetékeket  kína  felé.

 

annakidején,   mintha  itt  is  említettem  volna,  s  szorgalmaztam,  hogy az   EU.  dolgozzon  az  energia  függőségének  a felszámolásán  pl.  alternatív  energiahordozók  kidolgozásán.

Előzmény: Első Polgár (6297)
Első Polgár Creative Commons License 2006.03.27 0 0 6297
Nesze neked ruszki földgáz. Idióta Gyurcsány és csapata majd lesni fog, amikor a kínaiak elvásárolják előlünk az orosz földgázt.


Energy deals take top billing at Sino-Russian talks


By Ben Aris
26 March 2006

IT took half a dozen planes to ferry Russia’s 800-strong delegation to Beijing last week for President Vladimir Putin’s two-day state visit to China. Chinese diplomats complained they were dissatisfied with Russia’s energy cooperation ahead of the trip, but must have been placated by the 29 agreements the two leaders signed, including four important energy deals.

Sino-Russian relations are at an unprecedented high as the two dynamic economies dovetail almost perfectly. Russia has the energy and raw materials China desperately needs to maintain its exponential growth while China sports a billion-strong consumer market in Russia’s backyard. And there is politics. Putin is keen to build a Eurasian trading block to counter US power and is promoting a “multi-polar” world founded on ties between Beijing and Moscow.

China is already Russia’s biggest buyer of weapons while total trade has tripled in the past five years to $29bn (£16.3bn, E23.5bn) and is expected to almost triple again in the next four years. Russia signed a deal to ship up to 80bn cubic meters of gas a year to China by 2011 and a $10bn project to build two pipelines to supply the gas.

Electricity exports will also be boosted by more than 1,000% to 60bn kilowatt hours a year, equivalent to 7% of Russia’s total production in another deal. And Russia’s state-owned oil company Rosneft entered into a joint-venture with China’s national oil company China National Petroleum Corp that will invest $2bn in downstream oil projects as well as explore and develop oil deposits in Russia’s untouched Eastern Siberian regions.

But Putin balked at caving in to China’s most sought after deal – an oil pipeline from Russia’s oil storehouse in Western Siberian to Daquin in China’s underdeveloped northwest – the pipeline Yukos’s owner Mikhail Khodorkovsky was proposing to build until the Kremlin threw him in jail last May. But Putin did agree to a ­feasibility-study and then to talk again.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!