Keresés

Részletes keresés

kincsesvaros Creative Commons License 1999.07.07 0 0 220
1. Persze, a Balkánon minden megtörténhet.
2. Véleményem szerint Magyarország több szempontból is balkáni. De 30 napos korlát inkább a "nyugati" szokásnak tűnik, Magyarország viszonylatában.
3. Biztos a sok illegális munkavállalót akarják Romániaban kissé lecsillapítani :-))), vagy akár :-O
4. Komolyra fordítva a szót, szerintem, csak nyerne Románia azzal, hogy azt a harmatnyi külföldit, amely ebben a helyzetben van, nem rugdosnák ki az országból egy ilyen intézkedéssel - mert ugyebár gazdagabbak szoktak lenni, és pénz költenek. De nem ez volna az egyedüli hülyeség odaát...
Előzmény: czimbi (219)
czimbi Creative Commons License 1999.07.07 0 0 219
Helló Petra!
Nem hallottam ilyenről és nem tartom valószínűnek, most amikor nagyon nyomulnak az EU felé a románok, hogy egy ilyen rendelettel rukkoljanak elő; (habár szél fúvatlan nem indul alapon, ugye a Balkánon minden megtörténhet...?!)
Czimbi
Előzmény: rocher (218)
rocher Creative Commons License 1999.07.07 0 0 218
Sziasztok!
Hallottatok-e valamit arról, hogy állítólag külföldi állampolgár nem tartozkodhat 30 napnál tovább Romániában? S.O.S. válaszoljon, aki tud.
czimbi Creative Commons License 1999.07.06 0 0 217
Fd!
Igazad van és kösz a jobbítást, mindent megadtam, csak a lapszámot nem; gondolva arra, hogy aznap csak az a szám (02-i) jön majd be;:-)))

Lalcus, hát igen, ezt a hülye rendszert a határnál én is tapasztaltam, de szerencsémre mindkét esetben ugyanazzal az autóval bukkantam fel előttük, így nem volt bajunk egymással; viszont igencsak ellenőrizték a rendszámot, az autó papírjait!

Czimbi

Előzmény: fd (216)
fd Creative Commons License 1999.07.05 0 0 216
Még mielött más is böszen keresné, a másodikai számban van a cikk :-))
http://www.topnet.ro/hargitanepe/archiv/julius/990702/napi.htm
Előzmény: czimbi (213)
rocher Creative Commons License 1999.07.05 0 0 215
Hú, ti aztán dolgoztok, mi meg csak lustálkodunk. Kitettem könyvjelzőre a topicot, belenézek naponta 3x, de most nincs miről írnom, jó pihenést annak, aki megteheti.
lalcus Creative Commons License 1999.07.05 0 0 214
Koszi Czimbi a vamszabalyokat.
csak annyit hozza, hogy tapasztalatom es informacioim szerint a roman vamosokkal semmi gond sincs, legalabbis nekem mindig csak intettek, hogy menjek (legrosszebb esetben is csak fel kellett nyitni a csomagtartot) jovetkor sincs gond *. A magyarok visszafele szigorubbak, foleg a szerencsetlen roman utlevelesekkel. De azert a magyarokat is rendesen kikerdezik, megturkaljak. A roman buszokrol eloszeretettel szallitjak le az utasokat, es kukucskalnak be a taskaikba. 1 liternel tobb szilva-palinka, tobb cigaretta, esetleg nyers hus komoly gondokat okozhat.
Szoktak meg megnezni a forintot, marmint hogy kinek mennyi van, mivel elvileg csak annak megfelelo napig tartozkodhatnak a roman allampolgarok Maon.

A kovetkezo sztori is megy majd a transzindexbe (meg kicsit kipofozom, mert most csak osszekaptam), de a temahoz kapcsolodik:

*autosok belepese-kilepese Ro-ba:
vegig kell gondolni, hogy az auto kinek a neven lepjen be Ro.ba, mert egyszer egy meghatalmazas kell a tulajdonostol, igy az auto egy szemely neven lep be az orszagba (utilapiba bepecsetelodik) es csak ez az egy szemely johet ki az autoval Ro.bol, sot ez az egy szemely auto nelkul ki sem johet Ro-bol, hacsak nem bizonyitja kozjegyzo altali hiteles papiron, hogy mi tortent az autoval (eladta-elromlott-kolcsonadta-parkoloban van).
En tavaly megjartam, az autot ott akartam hagyni a felesegemnek 2 hetre mig en visszajovok dolgozni Pestre, (mivel autoval egyedul draga az utazas) busszal jottem vissza, a hataron kapasbol lekaptak (hiaba, uj szamitogepes nyilvantartas) a buszrol (hogy en eladtam az autot vagy valami mas biztositasi csalast akarok elkovetni) es igencsak szigoruaknak tuntek miszerint itt a torveny megsertese forog fenn, es auto nelkul nem mehetek ki az orszagbol, (balkani szinjatszas) majd kicsit engedekenyebbek lettek mikor megkerdeztem, hogy ha ez mar megtortent, kozjegyzos papir nincs, az auto a felesegemnel, nem mondta senki sem belepeskor hogy ez a torveny, a busz csak ram var, de hat emberek vagyunk intezzuk el a dolgot. Erre megenyhultek a becsuletes abrazatomon es a joszandeku felreertesen, es foleg azon, hogy a problema megoldasanak iranyaba nyitottam. Erre megkerdeztek, hogy mit er meg nekem a dolog. Gondolodas nelkul ravagtam: 10 dollart. A hataror kicsit gondolkodott, konzultalt a tarsaval majd jelezte, hogy ok ketten vannak. Szoval odaadtam a 2x10 USD-t, (persze a reszletekre ugyelve, mert hat hivatalban levo emberek megvesztegetese ugyebar... tehat betettem az utilapimba a penzt, es odaadtam nekik), ok azutan visszakuldtek engem a buszra, az utlevelet a buszsofor (aki vegig asszisztalt, utolag koszonom a segitseget) hozta vissza a kiutazasi pecsettel.
Mindenesetre nem hagytam annyiban a dolgot, es masnap felhivtam a Roman Kovetseget, hogy hogyan jartam. Erre ok megnyugtattak, hogy tenyleg van ilyen torveny, es jogosan jartak el a hatarorok. A torveny meg azert van, hogy az atlopott autokat kiszurjek. Mondtam, hogy hat ez igencsak szep dolog, de ha nekem sikerult kijonnom korrumpalassal akkor a tisztelt autotolvajoknak meginkabb sikerul, tehat a torveny nem er semmit sem. 4 evesnel idosebb autot eladni-beiratni nem lehet, kulonben is a hatarnal a vampapirokat meg kellene csinaltatni, ha pedig biztositasi csalast akarnek elkovetni, akkor ugyis hoznek rendorsegi papirt miszerint elloptak szegeny automat, egyebkent ez a biztosito kara. Lenyeg a lenyeg, a torvenynek ertelme nincsen. A kovetsegi ember sajnalkozon azt mondta, hogy hat akkor is ez a torveny, es o nem tud semmit sem tenni.Es ennyiben maradtunk...A kovetkezokben nem leszek ilyen meggondolatlan, es vigyazok, hogy az auto kinek a neven lep be az orszagba.
Lalcus

u.i: MOL-rol:
Ma kaptam a MOL-tol:Tisztelt Novák Lajos úr!
Elozo és mostani e-mail-jét is továbbítottuk az illetékes MOL vezetoknek.
Tisztelettel: Antalffy Krisztina

czimbi Creative Commons License 1999.07.05 0 0 213
Lalcus!

Nagyon helyesen tetted, hogy beírtál a Transindexnek, olvastam az írásod; most már csak a Molt kellene megpiszkálni!
Más: aki az ezévi vámáruszabályok után érdeklődik a két ország között, a mai "Hargita Népében" talál egy ciket erről! Ezt nem a törzsgárdának ajánlom, hanem az ismerőseiteknek, akik (legalábbis engem!) ezzel zaklatnak, hogy miből mennyit lehet vinni, hozni....Az újság közvetlen címe:
http://www.topnet.ro/hargitanepe/
vagy a Transindexen keresztül is elérhető (http://www.nextra.ro/transindex/)

Hú. kegyetlen idő van, igyatok sok borvizet és hűsöljetek!
Czimbi

Előzmény: lalcus (211)
Phoeniixx Creative Commons License 1999.07.01 0 0 212
Udv mindenkinek, nem szeretnem elvinni a topic temajat, de egy masik forumon lattam egy erdekes cikket. Remelem az angolotok europeer :).

http://www.c3.hu/scripta/nhq/1998/152/11moln.htm

lalcus Creative Commons License 1999.06.30 0 0 211
Szerintem azert allnak a szelhamosok ott, mert megeri nekik ott allni, tehat aldozatok is szep szammal akadnak.
Szerintem is celszeru megemliteni, hogy a magyar media mar foglalkozik veluk, meg lefilmeztek mar oket, es tudunk a dologrol. (Ezert is irtam ebbe a topicba.)
Pl. amikor legutoljara (vasarnap ) probalkozott az ipse, csak annyit mondtam, hogy "koszi,mar ismerem a trukkot", es erre kicsit morogva odebballt, varva a kovetkezo kuncsaftra.
Ami engem bosszant, hogy amig en eddig a sotet lerobbant nevenics kutaknal lattam oket, avagy az ut szelerol kialltottak a "csendzsmani"-t, gombolyag (gomolya)- tekero mozdulatokkal kiserve, addig mivel nem alltam meg, egyaltalan nem zavart a dolog (eltekintve attol, hogy neha-neha az auto ele ugorva probaltak jobban eszrevetetni magukat).
De amikor (barmelyik iranybol erve Varadra legalabb 250 km-rel a hatam mogott) faradtan tankolni akarok egy kulturalt "nyugati" szinvonalu pl. jelen esetben a MOL-nal (es Varadon mindig ott) akkor ne kezdjenek zaklatni hosszasan, annyira agressziven hogy szinte en erzek lelkifurdalast amiert nemet mondtam szegeny "nemetnek".
Egyebkent ha valaki tenyleg valtani akar penzt (USD-DEM-HUF), a benzinkutasoknal lehet (NEM A SZELHAMOSOKNAL), de csak szuksegesetben javaslom, akkor mar inkabb erdemesebb a hatarnal az ejjel-nappal nyitvatarto bank-kirendeltsegeknel HIVATALOSAN valtani.
A legrosszabb, hogy a forintot nem valtjak sehol sem hivatalosan.
A MOL-nak javasoltam valamifajta forintert-valutaert de akar lejert is megszerezheto chip-kartyat, amivel odakint nyugodt szivvel tankolni lehetne.
Lalcus
rocher Creative Commons License 1999.06.30 0 0 210
Czimbi,
Van aki bedől, mert ha nem lenne akkor ráfizetéses és kockázatos lenne a tevékenység.
Aztán van egy másik trükkje a váradi benzinkutasoknak, már mi is megszívtuk. Hulla fáradtan begördül az ember a kúthoz, nem figyel eléggé, és 10l-es állásról indítja a számlálót. Észrevettük, de nem volt mit csinálni, pedig ha valaki tud én tudok románul káromkodni, de nem ment. Aztán azt mondta a férjem, hogy haggyam a fenébe, mert még tetézzük a bajt, ha a gyerekek megtanulnak románul káromkodni.
Előzmény: czimbi (209)
czimbi Creative Commons License 1999.06.30 0 0 209
Helló Petra!

...és ki az a naív, aki ennek a mesének bedől , kérdem én?! Minden, ami a pénz és főleg valuta körül forog, az gyanús és nagy óvatossággal kezelendő; ha legközelebb arrajárok és lesz szerencsém az ürgéhez, megemlítem, hogy a magyarországi média ismeri a tevékenységüket, jóindulatúan figyelmeztetem, hogy film is készült róla; ha ezt esetleg ti is ismételten előadjátok neki, szerintem felszívódik, keres újabb helyet magának!

Czimbi

Előzmény: rocher (208)
rocher Creative Commons License 1999.06.30 0 0 208
Gyerekek, álljon meg a menet! Itt nem pénzváltásról van szó. Odamegy a manusz és előadja, hogy ő külföldi, már minden zárva van, neki csak 100, 200 vagy 1000 márkása van és a benzinkutas nem tud visszaadni. Nem beváltani akar, hanem felváltani. Legalábbis, mi 2 ilyennel találkoztunk Váradon. Vigyázat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: czimbi (207)
czimbi Creative Commons License 1999.06.30 0 0 207
Helló Lalcus!

Szerintem ebben a pénzváltás ügyben mindenki magára vessen; mindenhol és mindenkinek elmondom, hogy ez az egyik legkritikusabb pillanat és csak ismerőssel vagy bankban bonyolítsa le az ilyen jellegű dolgait, de mint a falra hányt borsó...apósom a tavaly így szabadult meg 70 DEM-től Gyulafehérvár környékén egy benzinkútnál...mindenesetre jó, hogy itt is leírtad és felvetetted ezt, talán az újak számára tanulságos lesz!

Hogy tehetetlenek a kutasok, meg is értem, nagyrésze viszont a rendőrökkel együtt kap egy kis hálapénzt az "együttműködésért".

Czimbi

Előzmény: lalcus (203)
fd Creative Commons License 1999.06.29 0 0 206
Bocs, de nem értem.
Én eddig mindíg találtam mindenhol hivatalos váltót, és annyira kicsi volt a különbség... Söt olyan is volt, hogy a 'cséndzs mani' manus rosszabbul váltott volna, mint a töle 5! lépésre levö hivatalos... Persze ha több ideje van az embernek, érdemes körülnézni, néha a hivatalos helyeken is elképesztö különbségek vannak. Feketeváltás meg vagy rokoni-baráti körben, vagy szigoruan csak a piacon, magyar árusnál, forintot lejre :-)))
kukucsi Creative Commons License 1999.06.29 0 0 205
A német sógoromat meg átverték 100 DEM-el, mert olyan fáradt volt, hogy nem figyelt rájuk.
Előzmény: kukucsi (204)
kukucsi Creative Commons License 1999.06.29 0 0 204
Tavaly velünk is megpróbálták, de olyan rosszul beszélt németül, hogy rögtön rájöttem.
lalcus Creative Commons License 1999.06.29 0 0 203
Meg az elozohoz
nem tudom (jo nekem), hogy az alanti szelhamosok milyen technikaval dolgoznak, de mar tobb ismerosomtol is hallottam az atveres tenyerol.
Talan kicserelik a penzt vagy valami hasonlo....
lalcus
lalcus Creative Commons License 1999.06.29 0 0 202
Figyelmeztetes
Ha megy valaki Romaniaba autoval,
es a benzinkutnal (pl. a MOL-nal is!!!!) leszolitjak magukat nemet allampolgaroknak kiado szelhamosok, miszerint 200DEM-et valtsanak be-fel-at-le vagy akarmi, hatarozott nemmel el kell kuldeni oket.
Azert irom le ezt, mert az elmult par honapban tobbszor jartam arrafele, es minden alkalommal (osszessegeben legalabb 8 szor!!!!) a Nagyvaradi MOL kutnal igencsak agressziven probaltak valutavasarlasra osztokelni. Raadasul ugyanaz az ember volt mindahanyszor, es ugyanazzal a nemet rendszamu piros BMW-vel. Egyebkent mar a Petofi Radioban is foglalkoztak eme szelhamosokkal.
Eddig az ut szelen dolgoztak, de most mar a jobb benzinkutakhoz is odaallnak.
Bocs, de elfelejtettem irni hogy ha valaki atvaltasi ugyletbe kezd, a vegen rosszul jar, becsapodik, es penzetol szabaditodik.
Kerdeztem a benzinkutasokat, akik azt mondtak, hogy nem tudnak mit csinalni, sem ok sem a rendorseg, egyebkent ok meg vannak felelmitve.....
Irtam is ez ugyben a MOL PR-nak egy nyilt levelet, amit majd a valaszukkal egyutt kulonbozo ujsagokhoz eljuttatok, mert szerintem csakis a nyilvanossag a megoldas (mint az itt-a-piros-hol-a-piros ugyben).
lalcus
kukucsi Creative Commons License 1999.06.29 0 0 201
Czimbi,
Hát még az én Csipike könyveim, ha azokat látnád?!
Imádom őket, annyi bölcsesség van benne, hogy tanítani kellene. Csak az a baj, hogy a Csipikét foglalja valaki, így már csak a kukucsi maradt nekem, de ez is jó, elég vicces. Vannak még nagyon vicces nevek az indexben, nem?
Másnak nincs Csipike élménye? Csak mi itt ketten, mindig ketten?
Előzmény: czimbi (200)
czimbi Creative Commons License 1999.06.29 0 0 200
Kukucsi!
Itt vagyok; megvolt a böngészde, meg melózni is kell valamit, de most már du. kettőig rá-rálesek a topicra.

Visszatérve Csipikére, megvan mindhárom csipikés könyvem, igaz lerongyolódott állapotban, de ereklyeként őrzöm; Mákvirágékra emlékszel?

Czimbi

Előzmény: kukucsi (199)
kukucsi Creative Commons License 1999.06.29 0 0 199
Hát ezért is választottam magyamnak ezt az álnevet, hátha kis nosztalgia vegyül a topicba. Sajtószemle után visszajössz?
Előzmény: czimbi (198)
czimbi Creative Commons License 1999.06.29 0 0 198
Kukucsi!
Minden rendben, megvagyunk, hogy ritkulnak a jelentkezések, hát mindenütt kezdődik az uborkaszezon, mi sem vagyunk kivételek! Mindenesetre a nyaralás utáni beszámolók és véleménycserékre nézz még be hozzánk!
Más: kölökkoromban imádtam Csipikééket; szerintem volt olyan jó, mint M. Mouse egerek és Plutó!
No megyek egy kis erdélyi sajtószemlére!

Czimbi

Előzmény: kukucsi (197)
kukucsi Creative Commons License 1999.06.28 0 0 197
Hé fiúk, lányok, hol vagytok, Erdélyben? Ott nincs nettt? Kár lenne, csak úgy lesüllyedni!!!!
kukucsi, aki nem bosszantja a csipikét
fd Creative Commons License 1999.06.26 0 0 196
Szia!
Bukarest. Levél(ke) is ment :-)
Előzmény: rocher (195)
rocher Creative Commons License 1999.06.26 0 0 195
Melyik városban kellene?
Előzmény: fd (194)
fd Creative Commons License 1999.06.26 0 0 194
Sziasztok!
Keresnék egy lehetöleg net-kapcsolattal is rendelkezö, családjogban járatos romániai magyar ügyvédet. Ha tudtok valakit, a felix@swi.hu címre jelezzétek! Elöre is köszönet: István
fd Creative Commons License 1999.06.25 0 0 193
Nincs kitiltva az extra, csak kicsit furcsán van konfigurálva. Mivel alapvetöen a magyar kispénzü modemeseknek találta ki magát, ezért a sávszélessége nagy részét erre állította, így a gyorsabb kapcsolatokra paradox módon alig marad /értsd: a külföldi domain-ek felé/. Mindössze ennyi a történet, semmi köze a cicis nénikhez.
Előzmény: Seamus (191)
rocher Creative Commons License 1999.06.25 0 0 192
Az extrában vannak a szuper-tuti-frankó szexlapok. Azért van nálunk is kitiltva a tűzfalból. Ennyi.
Előzmény: Seamus (191)
Seamus Creative Commons License 1999.06.25 0 0 191
Az én rendszergazdámra gondoltam. Egyébként mi olyan spéci az extra szerveren h ilyen nehéz elérni? Kizárt h nálunk explicit le lenne tiltva, nem Magyarországon dolgozom.
Előzmény: fd (190)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!