Keresés

Részletes keresés

breien Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3023
Ezt már akkor, sőt hidd el, évtizedekkel ezelőtt megtettem.
Sőt, amikor a sírjánál voltam, azon gondolkoztam, miért is kellett ennek az embernek, s azóta nagyon sok hozzá hasonlónak oly csúfos véget érni, vagy itthagyni a szülőhazáját.
Azóta is ezen gondolkozom, s azért foglalom le magam, hogy megoldást találjak, hogy többet ilyen NE ismétlődhessen meg szülőhazámban.
Előzmény: netizen (3021)
padisah Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3022

+ a már felhalmozott kölcsönök kamatait

 

 Ez csőd a dologban : ahoz hogy ki lehessen lépni a ma olya divatos irracionális politizálásból, meg ennek kellékeként elsütött gazdasági intézkedésekből ki kell tolni a választókkal. A választók többségével. Aki erre vállalkozik mint politikai párt, az elbukja a váalsztásokat. Tehát itt a dilemma:

 

 -vagy racionálisan cselekszel, és elveszted a választásokat

 -vagy irracionálisan cselekszel, és egy kicsit még kormányozhatsz

 

Persze a dolog bonyolultabb ennél... hiszen cselekedni csak az tud aki hatalmon van. A másik csak beszélni tud.

 

Ettől függetlenül, ha politikus lennék, (és hatalmon) akkor elmennék 1. irányába, és leverném a népfelkelést. Utánna persze biztos elbuknám a választásokat, de már beírtam a nevem a történelemkönyvekbe.

Előzmény: keopsz (3016)
netizen Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3021
akkor neked smondom, mint sierra kartacsnak. vegy elo egy olyan papirdarabot amin grof Szechenyi-t abrazoljak. Ha ez megvan, gondolkodj el azon, mit is tartasz a kezedben. (nem vegzalni akarlak, hidd el). Ha ez megvan, akkor konnyen meg tudod valaszolni a gaykorlatot es a miertjet.
Előzmény: breien (3018)
netizen Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3020
breien szepkis litaniat irsz, de tovabbra is fenntartom, hogy amig nem irnak egy complete idiot's guide for stock trading cimmel konyvet, de magyar nyelven, addig a helyzet nem fog javulni. volt a mult szazadban egy eppen felejetheto, hegyesallu kopasznak volt egy olyan mondasa, hogy 'tanulni, tanulni, tanulni'. ha nezed az idei felvi ponthatarokat akkor toronymagasan a nemzetkozi tanulmanyok es a kozgazdasagi studiumok vezetnek. szal akik mar 1990 ota szulettek es majd felnonek, nos azok mar fognak tozsdezni. diohejban ennyi. a jelenleg felnotteket meg tanitani kene. velem ne vitatkozz, mert nekem van egy meglehetosen szereny portfoloiom 1996 ota - na persze nem ebbol elek, hanem arra tartogatom, hogyha nagyon nagy szarba kerulok valami ok folytan, akkor ne az utcan talaljam magam, homelesskent...
Előzmény: breien (3012)
breien Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3019
Tisztelt keopsz Igazad van.

Ezt a cikket elolvasva, megtévesztő lehet. Az említett országokban igaz amit leírt, viszont a megtévesztés abban rejlik, hogy nem említi meg, hogy Magyarországon, bizonyos okok miatt az ingatlanpiacon túlkínálat van, s hazai befektetések között, a leggyengébban teljesít. / még a pénzpiaci alap is kedvezőbb ennél / Szeretném felhívni becses figyelmét, hogy kishazánkban, az emberek többségében van felelősségtudat, s tanúlt szakmája iránti elkötelezettség. / ha kérhetném, most ne a "vizsgálóbizottságok"- napi híreiből induljunk ki. /
Próbálja már elhinni, hogy az emberek többsége, az elmúlt tizenöt évben, azért többet tanult a piacgazdaságbó, mint amit nap mint nap, a sajtóban elétárnak.

A társadalom bizalmi index-ét azzal rontják le, s a befektetések iránt az átlagember bizalmatlansága erre vezethető vissza.
No de csak szép sorjában, ne szaladjunk előre.

ADÓ! sarkalatos pontja a honi állapotoknak.
Tisztelettel kérdem, mi az ami elfogadhatatlan? Talán, csak nem azt akarja mondani, hogy nem ösztönözné befektetésekre, fejlesztésekre uram bocsáss adótermelésre a honi vállalkozókat, ha a "megtermelt" adójukat, a saját piavi helyzetük stabilitására, fejlesztésére, korszerű, versenyképes jövedelmet biztosító új munkahelyek létesítésére fordíthatják, s uram bocsáss! akár még az EU. támogatások "önerejére" is felhasználhatják.
Csak nem az eddigi gyakorlatot tartja működőképesnek, hogy állami támogatásokkal "fejlesztenek"? "korszerű"? munkahelyeket hoznak létre, s a megtérülési idő lejárta előtt FELSZÁMOLJÁK! csődöt jelentenek. Biztos vagy Te abban, hogy az arra érdemesek kapták azt a támogatást?

Tőzsde:

No igen, a vázolt példámban, az elmúlt négy év átlaghozamát említettem.
Viszont a szakemberek tudják, hogy az elkövetkező "jövőérték" számítását kell alkalmazni. Egy másik topicban ezért hívtam fel a nagyérdemű figyelmét, a BÉT. -en jelenleg meghatározó cégek idei befektetéseinek elemzésére. A külföldiek ezt a számítási metodikát is alkalmazzák, talán ennek köszönhető, hogy egy illen kicsíny Tőzsdének, mint a BÉT, 17 mrd Huf. fölött van a napi átlagforgalma. Ők mint látod, bíznak benne. / saját vélemény, amit a másik topicban leírtam, a BÉT. jelenlegi porfoliója, a Magyar gazdaság sebezhetőségét is magában hordozza, ezért lenne célszerű, több céget, részvényt bevinni a "parkettra" /

A mai technika adottságait kihasználva, hidd el, vannak akik maximálisan kiszolgálják az ügyfeleiket, biztosítják számukra azon szükséges információkat, amely alaján egy átlagember is időben meghozhatja a döntését.
pl. az unokám, három éves volt, amikor megtanítottam a net. kezelésére /kb. 1 óra alatt / Ma, ötévesen, az ő érdeklődési körének, igényének megfelelően, az Egyszer volt hu. portálján, önállóan eligazodik.

Miért ne tételezném akkor fel, egy felnőtt emberről, hogy képes arra, amit egy öt éves gyermek megold? Ne legyünk már ennyire kishitűek.
Előzmény: keopsz (3016)
breien Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3018
Azt igen, csak ezt a gyakorlatot nem értem.
Előzmény: netizen (3017)
netizen Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3017
kollega ur, mar elnezest, megserteni nem akarom, de ugye ismeri a 'folyo fizetesi merleg' es az 'allamhaztartas' hianya kozotti nuansznyi, de megis disztinktiv kulonbseget?
Előzmény: breien (3013)
keopsz Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3016
Kinek a feladata olyan adórendszert kidolgozni, hatályba léptetni, amely a gazdaságot a mai kor viszonyaihoz mérten versenyhelyzetbe hozza, stabilizálja, versenyképes adózott jövedelmet biztosítson, mely bevételt jelent a költségvetésnek

Ilyen adorendszert jelenleg Mo.-n nem lehet csinalni. Jelenleg a KSH adatai szerint 3 millió 892 ezer munkavallalo van. Ebbol vond ki a 800 ezer kozalkalmazotat akik nem fizetnek adot. Tehat kb. 3 millio ember tartja el sajat magat plussz a masik 7 milliot. Ezek utan ne csodalkozzal, hogy ilyen nagyok az adok. Ellentetben a Fidesz allitasaval, ezt nem lehet egyik naprol a masikra csokkenteni, mivel lathatoan tobben vannak azok, akik mas munkajabol elnek. Ha olyan intezkedeseket teszel ami latszolag csokkenti ezeknek az embereknek a jovedelmet (nem biztos, hogy csokkeni fog de ahhoz tul butak, hogy ezt lassak) abbol nepfelkeles lesz.

A tozsdevel az a problema, hogy kiszamithatatlan. Az, hogy mostanaban szarnyal a tozsde nem jelent garanciat, hogy a jovoben mi lesz. Az pedig egy teves illuzio, hogy portfolio kezelo cegere bizzam a penzem. Ugyan erdekeltek abban, hogy jol vegezzek a munkajukat de semmilyen anyagi felelosseg nem terheli oket ha rosszul dontenenek. Az en penzem uszik el nem az ovek. Nem veletlen, hogy a nyugdijalapok nem hoznak ennyit. Ott sokkal szigorubbak a befektetesi feltetelek.

Egyeblent egy igazsagos penzugyi rendszerben az atlagembernek nem is kellene tozsdevel meg egyeb penzugyi dolgokkal foglalkoznia. A jelen helyzetben azert van erre szukseg, hogy az atlagember egyaltalan lepest tudjon tartani az olyan emberekkel akik a jelenlegi rendszerbol elnek. Olyan emberekkel akik nem termelo tevekenyseget hanem penzugyi muveleteket folytatnak.
Előzmény: breien (3012)
ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3015

 
jön, jön, jön - a Vientiane protokoll
 
Usákia vezetésével Japán, Ausztrália, Kína, India és Dél-Korea összeül a Laoszi fővárosban Vientiane-ben és megalapítják a maguk protokollját. 
Ez az egyezség csak technológiai együttműködést jelent, nem kötelezik el magukat CO2 kibocsájtás visszafogására.

Vannak akik úgy gondolják, hogy ez az egész csak arra jó, hogy Usákia is elmondhassa, hogy ő is részt vesz egy CO2 protokollban, és vannak akik úgy gondolják, hogy Japán, Kína, India és Dél-Korea - akik vállalták a Kyoto-i protokoll keretén belül, hogy 2008..2012 között 5,2%-al csökkentik CO2 kibocsájtásukat a '90-es szinthez képest - nos ezek az országok lazábbra vehetik a figurát.


U.S. unveils climate pact, Kyoto alternative
 
http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/nm/20050728/sc_nm/environment_climate_dc_17

 
 
WASHINGTON (Reuters) - The Bush administration, which is pushing alternatives to the Kyoto treaty on global warming, unveiled a six-nation pact on Wednesday that promotes the use of technology to cut greenhouse gas emissions.
 

The deal between the United States, Japan, Australia, China, India and South Korea
will build on existing bilateral agreements on technology sharing. It includes no Kyoto-style caps on emissions. 
 
President Bush said in a statement the Asia-Pacific partnership, which will be formally introduced in the Laotion capital Vientiane, would address global warming while promoting economic development.But environmentalists criticized it as an attempt by Washington to create a distraction ahead of U.N. talks in November in Montreal that will focus on how to widen Kyoto to include developing nations after 2012.

The approach of looking to technology for solutions to global warming was emphasized by Bush at the Group of Eight summit in Scotland when he called for a "post-Kyoto era."

The United States, which creates the biggest share of greenhouse emissions, and Australia are the only developed nations outside Kyoto. But Japan, China, India and South Korea have ratified Kyoto, which demands cuts in greenhouse emissions by 5.2 percent below 1990 levels by 2008-2012.

"As far as I can tell, there's really nothing new here," said Jeff Fielder, an analyst at the New York-based Natural Resources Defense Council. He said that the bilateral agreements already served the purpose of technology sharing but said companies will not have an incentive to deploy it without a strong signal sent by mandatory limits.

"I think this is aimed at complicating the Montreal talks," Fielder added.
Jim Connaughton, chairman of the White House Council on Environmental Quality, said there was no attempt to undermine Kyoto.

"With respect to the Kyoto framework it will complement the obligations that that has for some countries. It will not replace the Kyoto protocol. The Kyoto protocol remains in place," Connaughton told reporters in a conference call.He said that the countries in the Asia-Pacific pact together represent about 50 percent of the world's greenhouse gas emissions and a "substantial" portion of the world's gross domestic product.

Australian Environment Minister Ian Campbell said the countries had been quietly working on the pact for months.
"It's quite clear the Kyoto protocol won't get the world to where it wants to go ... We have got to find something that works better -- Australia is working on that with partners around the world," Campbell told reporters.

U.S. Deputy Secretary of State Robert Zoellick will join with other diplomats for the Vientiane unveiling.The process will get off the ground when Secretary State of State Condoleezza Rice and Secretary of Energy Sam Bodman meet their counterparts from the other signatory countries later this year.Bush believes Kyoto would threaten the
 
U.S. economy even though many of his allies see it as a vital step to brake a rise in temperatures they fear could trigger more floods, storms, lift sea levels and drive thousands of species to extinction.

Some environmentalists said they worried one motivation for Washington was to lure China and India away from the Kyoto talks.

Greenpeace climate policy director Steve Sawyer said the pact might be "a benign technology agreement" but "on the other hand, this could be the first foray by the Americans and Australians to knock Kyoto on the head."
The Kyoto protocol, first agreed in 1997, came into force in February after Russia ratified it.

As economies expand, the world is consuming more energy and is producing more greenhouse gas emissions, particularly carbon dioxide from burning fossil fuels such as coal in power plants and petrol in cars.

padisah Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3014

Egy témába vágó hír : cukorárak. Emelkednek a világpiaci cukorárak, mert növekszik a kereslet az etanol alapú üzemanyagok iránt.

breien Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3013
Mai hír a Népszabiban " a Kultúrális tárca, a hozzá tertozó gazd. társaságokkkal közölte, a negyedik negyedévre, a működési költségeik fedezetére vegyenek fel banki hitelt, mert csak jövőre tudja folyósítani a "járandóságukat" "

Nékem, olybá tűnik a dolog, mintha a munkáltatóm közölné ma velem, hogy vegyek fel banki hitelt, a megélhetésem biztosítására, mert októbertől a fizetésemet, nem folyósítja, csak majd valamikor 2006-ban.

Hogyan is van ez akkor? Nem érzed, hogy valami nincs most rendben?
Már ezt is meg lehet csinálni?
Előzmény: netizen (3008)
breien Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3012
Tisztelt netizen

Nem szívesen használok jelzőt másokra, mivel azt tartom, azért tanultam meg a szakmám, hogy az átlagembereknek, érthetően, megnyugtatóan ajálhassam a mailehetőségekhez mérten a befektetéseket.
Természetesen, mindenkor a többlábon állást hangsúlyozom ki.
Kezdjük az elején.

Írod, "a magyar lakosság ... tőkeszegény". Igazad van.
Miért van ez? Kinek lenne a feladata, felelőssége, hogy a magyar munkaerőt, legalább a "munkahatékonyságának" arányában adózott jövedelemhez juttassa?
/ az adótopicban erre vonatkozóan vázoltam egy adóreform javaslatot, mely ennek alapja lehet, mi történik a gyakorlatban? /
Senki nem szeret "önként és dalolva, adót fizetni", főleg itthon, ahol ennek nincs múltja, kultúrája. Kinek a feladata olyan adórendszert kidolgozni, hatályba léptetni, amely a gazdaságot a mai kor viszonyaihoz mérten versenyhelyzetbe hozza, stabilizálja, versenyképes adózott jövedelmet biztosítson, mely bevételt jelent a költségvetésnek /
Mi van most? " munkajövedelem adómentes"!? közgazdasági abszurd!

Térjünk vissza a BÉT-re.
Ugye, "napi hír", hogy a Tőzsde lehet a negyedik "nyugdíjpillér".
Mi az akadája ennek? Ha Terád bíznák, hogy állíts össze, egy porfoliót, a BÉT. jelenlegi szereplőiből, milyen szempontok alapján választanád ki a részvényeket?
A legfontosabb szempont, hogy az "ügyfeleidnek", az optimális hozamot biztosítsd, mert ha megelégednek a munkáddal, továbbra is reád bízzák a befektetési ügyeik vitelét. Ha csalódottak, akkor elmennek, s az veszteséget jelent-het számodra.
Ugye, az elmúlt négy évet említettem? Az elmúlt négy évben, a BÉT-en, lazán, s dalolva évi 20%-os átlaghozamot el lehetett érni / ne ijjedj meg, ez csak középérték, egy kis odafigyeléssel, lényegesen nagyobb hozam is realizálható volt az elmúlt négy évben / Mondj nekem kérlek egy olyan nyugdíjalapot, Magyarországon, ami ennyit hozott volna átlagban.

Technikailag biztosítottuk a net-en, hogy az ügyfelek, naprakész információt kapjanak személyreszólóan a befektetéseik alakulásáról.
Miért tanultuk mi meg a szakmát, miért költöttünk, s költünk még ma is horribilis összegeket a fejlesztésekre, ha a magyar átlagpógár, megelégszik a folyószámlán lekötött betét hozamával / e heti hír, " sláger termék itthon, a folyószámlán lekötött betét! ÓRIÁSI. /

Ezen hozamok nagy észét, a külföldiek realizálják.


Itten vagyon.

Nos, egyenlőre ennyi, ha kérdésed adódna, nyugodtan fogalmazd meg, igyekszem reá válaszolni.

Tudod, ilyenkor "dagad a fejem", hogy érdemes volt tanúlni, dolgozni, befektetni, ha senkinek nem kell itthon?
Előzmény: netizen (3007)
padisah Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3011

 

nyamm-nyammokat először meg kell tanítani írni-olvasni

aztán angolul írni/beszélni

aztán számítógépet használni.

 

 Utánna már ér nekik valamit a számítógép.

 

 Egy olyan világban ahol fizetett szolgáltatás az SMS írás, (ehez kell tudni írni/olvasni)

 

 

Előzmény: lcoder (3009)
padisah Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3010

Nem tudom a pontos számokat, de úgy rémlik hogy a költségvetési hiány és a folyó fizetési mérleg hiánya nagyságrendben azonos. Tehát tényleg igaz az hogy (az állami hitelfelvétel és többletköltekezés) finanszírozza a fizetési mérleg hiányát.

(meg a pógárok saját eladósodása)

 Namost, ez a fizetési mérleg egy érdekes dolog, mert ebben benne van a kerskedelmi deficit, illetve a tőkeforgalom ki-be. (Az eleve egy óriási baj hogy kereskedelmi deficitünk van, azt gondolom ennek sokkal fontosabb közgazdasági prioritásnak kéne lennnie mint pl. az euró bevezetése vagy az infláció.)

 

 A másik a tőkeforgalom. Ez most egyensúlyban van? Vagy már átestünk oda hogy többet visznek ki mint behoznak? Előbb utóbb ez is bekövetkezik, nem?

Előzmény: netizen (3008)
lcoder Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3009
Én úgy sejtem hogy a jelenlegi folyamatos gazdasági növekedés mögött jobbára nem extenzív növekedés áll hanem kvalitatív növekedés, amit a technológia előrehaladása, hatékonyságnövekedése stb. hajt.
Mind a kettõ igaz. Ez utóbbit fõleg az hajtja hogy a piac fizetõképes része fõleg az akinek már van valamije, ezért újabbat próbálsz eladni neki. Az afrikai nyamm-nyammnak akinek csak egy dárdája van amivel elkergeti az oroszlánokat nem fogsz tudni eladni P4-es processzort mivel annyi pénze sincs hogy új hegyet vegyen a dárdájára. Logikus hogy annak próbálod eladni akinek eddig P3 proci volt a gépében. Az egyébként nem egy hülye kezdeményezés amit a TV-ben láttam valamelyik csatornán hogy nyugaton a leselejtezett gépeket összeszedik, kiválogatják a még használható darabokat és elküldik a nyamm-nyammok földjére. Egyrészt kevesebb a veszélyes hulladék, másrészt a PIII is sokkal jobb mint a golyós számológép, pláne ha ingyen van. Anno én 1KB-os ZX-81-en kezdtem, a nyamm-nyammnak is jó lesz a P3, pláne ha ingyen van... Más kérdés hogy ez energiafogyasztás növekedéssel jár a nyamm-nyammok földjén is.

A növekedésnek egyébként szvsz igazán egy fõ korlátja van: ha elérkezett a kánaán és az etiópiai ma éhezõ néger kisgyerekek is ûrrepülõvel közlekednek akkor valóban nem lesz kinek mit eladni. A másik korlát az hogy jelenleg az etióp kisgyerkenek arra sem nagyon van esélye hogy biciklire szert tegyen - de ezt szvsz a globalizáció szép lassan ki fogja egyenlíteni - legalábbis azokban az országokban ahol béke van. Ja, és persze van még egy korlát - a rendelkezésre álló nyersanyag és energia. De ha ez utóbbi megoldódik akkor az elõbbi is meg fog - végül is, az újrahasznosításhoz legfõképp energia kell.
Előzmény: padisah (2999)
netizen Creative Commons License 2005.07.28 0 0 3008
a folyfiz mérleg hiány azt jelenti, hogy az országnak a külfölddel szemben passzívuma van. ezt 'finanszíroszni' már önmagában is egy oxymoron, de az eladósodással meg végképp nem lehet 'finanszírozni' mert az nemhogy javít, hanem sokkalta inkább ront csak a helyzeten :)
Előzmény: breien (3006)
netizen Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3007
breien nem azért alacsony a magyar lakosság megtakarítási portfóliója, mert buta, hanem azért, mert tőkeszegény. azért igaz azis, hogy valamelyest sznob, erőn felül költ civilizációs vívmányokra. de azis igaz, hogy nagyon kevés a hogyan és miért tőzsdézzünk c. közérthető nyelven megírt bevezető alapmű.
Előzmény: breien (3005)
breien Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3006
Mire veszi fel az állam mostanság a hiteleket?
Milyen feltételek mellett?
No és kik is hiteleznek mostanság nekünk?
Előzmény: netizen (3004)
breien Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3005
Nos, félreértetted.
Nem a részvény a "fedezet", ahogy azt itthoni értelemben veszed.
Viszont, a kötvény után a likviditást biztosítja, átmeneti pénzügyi "zavarok" kiküszöbölésére, s nem a jelzálogot érvényesítik egyből.
Ok, kötözkötdsz. Az alant megfogalmazottak, helytállóak, amivel egyetértek veled.
Egy más dimenzióban közelítsük a problémát, a honi szokásoktól eltérően.

A megtakarítási szokásainkon kell változtatni. Máshol már leírtam, s talán egyetértesz azzal, ha a jelenlegi államadósság kamatainak jelentős részét hazai megtakarításokra fizetik / a Tőzsde mint negyedik nyugdíjpillér, ugye a jövőt illetően az államnak nem a nyugdíjasok segélyezéséről kell-ene gondoskodni, hanem a nálunk még szokatlan ÖNGONDOSKODÁS kerülhet idővel előtérben 6

jelenleg a honi lakosság 4%-a akinek értékelhető 5 éven túli megtakarítása van, édes kevésnek tűnik.

Légyszives, négy éves átlagban a tőzsdei részvények átlaghozamát összehasonlítani a "nyugdíjalapok " ezen időszakában elért hozamaival.
Továbbá a BÉT "árfolyamgörbéjét" az elmúlt egy évben kielemezni.

egyenlőre ennyi.
Előzmény: netizen (3003)
netizen Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3004
A magas folyó fizetésimérleg-hiány finanszírozási forrása elsősorban az eladósodás jujj ezt magyarazza mar el valaki. :)
Előzmény: breien (3002)
netizen Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3003
hat nemtom meyik magyar bank adna neked hitelt egy bemutatott bakasameta BCHEM reszvenye.. :)
Előzmény: breien (3001)
breien Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3002
Előzmény: breien (3001)
breien Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3001
No látod ez az, ami nálunk még nem igazán műxik.
Gyakran hozzák fel a Ny.-i példát, lám - lám ott a lakosság jobban elvan adósodva. Így igaz, viszont az alábbi "apró" külöbmségeket hagyják figyelmen kívűl.

- a betéti és hitel kamatok közötti "olló" nincs ennyire nyitott, mint nálunk.

- a hosszútávú megtakarításaik / állampapír, részvény, életbiztosítások, nyugdíjalapok, egyébb / hozamai fedezik, a rövidtávú eladósodottság kamatait, tehát, a sokat emlegetett egyensúly fenn áll, s talán az sem elhanyagolható, hogy fedezettként, nem a lakóingatlan, hanem a " likvid " megtakarítások / államkötvény, részvény -- / áll rendelkezésükre.

talán, így más a leányzó fekvése.
Előzmény: vomit (2991)
netizen Creative Commons License 2005.07.27 0 0 3000
padisah ez a nem mindegy a penz sorsa egykicsit santit. amikor a rendszer egeszenek a mukodeserol beszelunk akkor az makrookonomia. amikor azt vizsgaljuk hogy egy konkret penzugyi tratnzakcionak mi a pontos utoelete, az mar ellenben mikro.

A Dinamikaja a dolognak roppant fontos, fokent bankvezetoi fotelbol, persze.

Abban tevedsz, hogy fontos, hogy ki veszi ki a penzt es ki teszi vissza. Lehet ugyanaz az szemely is. gondolj itt a most oly divatos eladom a ceges ingatlanom egy bef. alapnak majd visszaberlem ugyanazt tipusu ugyletekre. A rendszer lenyege az, hogy likvid penzt cirkulaltat gyorsan, ami altal profitot es ezen keresztul penzt termel.
Előzmény: padisah (2999)
padisah Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2999

Nagyjából ezt próbáltam leírni - sokkal kevésbé érthető és szakmai nyelven - még valahol a vita elején, hogy mi az az infláció, és hogy miért rosszabb a defláció mint az infláció.

 

 Egyébként a matematikai alap az megvan, csak akkor nem volt meg amikor a bankok működéséről először konkrétan olvastam, utánna meg nem foglalkoztam vele. Azért azt remélem elismered, hogy a példa amit a TV-vel, és a kocsival hoztál egy kicsit sántít. Nem mindegy hogy ilyenkor mi a pénz sorsa. A sokszorozás kialakulásában  az sem mindegy hogy a kivett pénzt ki teszi vissza újra meg újra - hiszen ugyanannak a szereplőnek nyilván nem lenne érdeke. Itt kell egy tulajdonosváltás.

 

 Arra vagyok még kiváncsi hogy vajon ennek a sokszorozási folyamatnak hogy szokott kinézni a dinamikája?

 

A másik meg a vitaindító téma (hogy beszéljünk egy kicsit a Peak Oil-ról is), a kamatos-kamat elven működő kapitalizmus, és a csökkenő határhaszon törvénye.

 

 Én úgy sejtem hogy a jelenlegi folyamatos gazdasági növekedés mögött jobbára nem extenzív növekedés áll hanem kvalitatív növekedés, amit a technológia előrehaladása, hatékonyságnövekedése stb. hajt. Ugyanakkor a technikai haladás, illetve annak sebessége véges, a technológiai fejlődéssel elérhető hatékonyságnövekedés előbb utóbb elkezd lassulni. Akkor mi lez?

 

(extenzíven is nő, mert pl nő az emberiség létszáma is, de ez egy másik téma)

Előzmény: netizen (2994)
sierra Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2998

Ez valami nagyon kacifántos megközelítés lehet, vegyük rövidebbre. Ha a hitelkihelyezéseket összeadtad és 2000 lett a limeszelés után az érték, akkor ha az összes betéteket is összeadod, akkor kijön X, ami egyenlő 2000-Y és az Y meg ott van az MNB-nél. Ezt jól látom, vagy tévedek?

 

 

Előzmény: netizen (2997)
netizen Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2997
És mert tudom, hogy Csányi úr velem ellentétben ennél jobban tudja hasznosítani és ha használni akarja az én pénzemet, az nincs ingyen. No ezen gondolkozz el: mit is jelent az, hogy Csányi úr használja a pénzedet, pontosan?

aztán a következő érdekes kérdés: Aztán végy magad elé egy olyan papírost amin mondjuk Gróf Széchenyi portréja látható. Mit is takar ez a papíros pontosan?
Előzmény: sierra (2996)
sierra Creative Commons License 2005.07.27 0 0 2996

Drága jó Netizen, elgondolkodtam.

 

1.) Tiszta sor

 

2.) Itten valami nem kerek a hasonlattal. A banknak nem állagmegőrzés céljából adom a pénzt, ugyanis a bankjegyeim gyűrődésmentességét vasalóval is tudnám biztosítani (a ruhatárba meg nem azért adom a bőrdzsekimet, hogy a ruhatáros abban flangáljon felvonások között). Azért adom, mert éppen ez az értékmegőrzési formát találom a legjobbnak. És mert tudom, hogy Csányi úr velem ellentétben ennél jobban tudja hasznosítani és ha használni akarja az én pénzemet, az nincs ingyen. 

Nem mintha ennek nagy jelentősége lenne az egészet tekintve.

 

3.) "A drág jó Csányi Sándor,meg bizony a hitelt a semmiből teremti elő, aminek a fedezete a az OTP bank betétportfóliója. Annál több hitelt tud kihelyezni, minél nagyobb ez a betétportfólió."

 

-- Na itt lesz a kutya eltemetve. Aztat tessék nekem elmagyarázni, hogy a betétportfolio az miért semmi.

 

4.) Magától értetődő.

 

5.) Történelemleckét köszönöm

 

6.) Ha jól látom, akkor az egy szmájli ott a végén. Ennek okán nem veszem sértésnek a bekezdést. Amennyiben nem volna ott, akkor kénytelen lennék azt hinni, hogy egy igen pökhendi megjegyzést látok, de szerencsére ugyebár nem ez a helyzet.

Előzmény: netizen (2993)
netizen Creative Commons License 2005.07.26 0 0 2995
Az viszont igaz, hogy a bank ugyanazt a pénzt többször is kölcsönveszi, és kölcsönadja, ez a sokszorozódás azonban első körben csak a forgalmat növeli, ennek következményeként ad hozzá profitot.
nagyon jól jegyezzük meg ezt a mondatot :) igen, a bank ezért csinálja, amit csinál. olyan profitot lehet így termelni, hogy a drogkereskedők is elbújhatnak mögötte ;)
Előzmény: padisah (2990)
netizen Creative Commons License 2005.07.26 0 0 2994
bocsika nem gondoltam, hogy az emögött álló közgáz/matek háttér nem ismert számodra.

az okokra a rövid magyarázatot a sierranak adott válaszom első pontjánban találod. az egészra szakmailag, kevésbé konyhanyelven való in-depth analítist a már ajánlott rothbard könyvben találsz. kérlek olvasd el előbb.
Előzmény: padisah (2990)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!