Keresés

Részletes keresés

Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89924
"De e fizikai létük nem forog veszélyben úgy, ahogy mondjuk a briteké vagy az indiaiaké igen."

Van egy modellem, milyen feltételek mellett lenne érvényes az értékelésed.
Akkor, ha a jelen lakosságszám-erőforráskészletek reláció úgy állna fenn az USÁ-ban, hogy nem az Óvilág gyarmataként jött volna létre.
Hanem az ottani őslakosság hozta volna létre a mai országot, amennyiben kb. azonos tempóban fedezik fel a kereket, a vasat, a lőport, mint az Óvilág és egy többpólusú világ-félében élnénk, ahol az ő országuk nem "szűzföld", nem "fiatal", hanem kb. olyan ősi, mint Európa, vagy Kína.
Akkor ugyanis az erőforrás per kapita adathoz társulna az a társadalmi tényező is, a felhalmozott tapasztalatoknak a társadalmi-térszerkezeti , stb. infrastruktúrában megnyilvánuló lenyomata, ami most nincs és amit most elhanyagolsz esélyeik felmérésében.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (89922)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89923
Olyan Thétás analógia ugrik be egyből.

Az agonizáló SZU egyik kirakatprojektje lett volna a szibériai folyók megfordítása. Már nem volt erejük hozzá.

Amennyiben az USÁ-ban az általam, BlackVoid és mások (pl. Kunstler, Savinar, Astyk, Heinberg stb.) által várt komolyabb káosz következik be, akkor nekik se lesz már erejük egy ilyen projekthez.
Csak anekdotikusan, már az is meghaladta szervezési képességeiket, hogy a Katrina idején a buszparkot ne hagyják elárasztani...

Valójában a 20.sz. kezdete óta terelének el, meg duzzasztanak mindenféle folyókat z arid és szemiarid nyugati és középső részeken, láttam ott elég sivatagi vizisízést, de ezt a játékot úgy százvalahány évig lehetett játszani. Ha netán összejönne a kanadai nagy tó, annak is a seggére vernének, aztán mi jönne?

Vannak vitáitok HZS kollégáddal, mintha szó lett volna valami közös melóról, tehát van-e vita az USA összeomlásáról? Úgy rémlik, ő elég vérmesen geddonista őket illetően is.

Na és a felsorolt amerikai állampolgárok, akiknek van rálátása saját hazájukra? És nem anarchisták, vagy világvégevárók.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (89922)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89922

Igen, ez igaz, főleg a vízre. Mondtam is a minap, hogy nem zárom ki, hogy még bőven a mi életünkben megcsapolják az egyik nagy, kanadai tavat. Lesznemk az USA-ban bajok, hogyne. Most is vannak, és majd súlyosbodnak. De e fizikai létük nem forog veszélyben úgy, ahogy mondjuk a briteké vagy az indiaiaké igen.

 

Küldök egy levelet, de szigorúan bizalmas -- és nyilván nem miattam.

Előzmény: Nicee King Doom (89919)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89921
Gondolod, hogy akik most készülnek váltani, ragaszkodni fognak hozzá, hogy őket is váltsák mielőbb?
Rendkívüli helyzet jön, ilyenkor fel szokás ám függeszteni bizonyos békebeli szabályokat...
Igaz, lehet több módón, nemzeti egységkormány, diktatúra, konkurencia betiltása, bármi.
Váltógarázdálkodás és erőforrásválság nem igazán kompatibilisak...
Előzmény: Törölt nick (89908)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89920
Kíváncsivá tettél, lehet kérni magánban, ki az illető?

Ami a bizonyos témákat illeti, két eset van. Vagy nem is vagyunk mi olyan hülye és gonosz emberek, én, meg a gyakran változó nevű kolléga, csak ez a bohókás beütésünk, hogy sivatagi invázió rémét festjük a falra.
Ezzel együtt lehet minket szeretni.

A másik, hogy ugyan paranoiások vagyunk, csak ettől még tényleg üldöznek...

Hogy a fineszes mit gondol, az mindegy, ismered a buzgár jelenségét az árvédelmi töltés mentett oldalán. Le lehet szorítani a nemkívánatos témát a föld alá, de akkor ott bukkan fel, ahol még vészesebb.
Na és mit szólnál hozzá, ha mindez nem elmebajtermék?

Nem jelent semmit, de sokan a píkolajosokat is őrültnek nézik.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (89903)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89919
Amit a minap a mélyülő indiai víztükörre írtál, az úgy van ám az USA mezőgazdasági területeinek jó részén is, főleg a préri-övezetben, a száraz nyugaton és középnyugaton. A gabonatermelés zöme ott van.
Nagyon alábecsülöd az USA várható bajait, azt, hogy tipikus szűzföldi gyarmatként nincsenek tartalékaik, hogy a 300 évnyi alkalmazkodás infrastruktúraörökségét is szétverték a háború után a modernizáció oltárára tett áldozatként.
Pl. a vasúthálózat zöme odavan, a hajszálérhálózat. Oda a városok, a gyárak, a kikötők zöme. (jó kis ingatlanfejlesztések lettek a vízpartokon belőlük)
Oda a szakértelem, a társadalom morális tartrása, ami kell nehézségek elviseléséhez. Oda a közösségi szellem.
Ezekben szarabbul állnak. Az infrastruktúra szétrohadt.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (89902)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89918
Egy analógia beugrik olyan korra, amikor a korábbi liberális időszak után megerősödött az autarkia és az állami tervhivatal koordinálta a magáncégek beruházásait államérdekből.
Az első világháború után a K-európai kisebb-nagyobb államok mind így tettek.
Végetért a háborúval az addigi szabadversenyes globalizációs periódus (na jó, visszaszorult), az államok főleg hadiipari szempontból terveztek. Pl a csahszlovák ipar kezét nagyon fogta az állam. Dunaújváros, egy központi fekvésű, Duna-menti vasmű tervei a Magyar Királyi Honvédelmi Minisztériumban születtek meg nemzetvédelmi szempontok alapján. A megvalósítás a következő rezsimre maradt.
Ugyanez volt a lengyeleknél, a nehézipar a német határ mentén terült el Katowice környékén (sőt átszelte a határ), tehát elkezdték a Központi iparvidék kiépítését biztonságos távolságban a német és orosz határtól. Ugyanígy az állam építette ki a frissen megszerzett tengerpartszakaszon a gdiniai kikötőt (a még vissza nem tért Danzig mellett), az is "szocialista város", persze kapitalista korban.

Ezek ugyan nem erőforrásszűkülés miatt voltak, bár végülis lokálisan mindkét ország erőforrásbázisa szűkült a világháború előtti szabadpiachoz képest, a fő szempont a háborús veszély miatti védelem volt.
Most is egy válsághelyzet kezeléséhez merül fel bennünk a tervhivatalosdi.
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89917
A cigányokkal az a baj, hogy egyrészt szeretik ágastól szedni, másrészt szeretik más kertjéből szedni, áramos kerítés direkt provokálja őket...

Tervhivatali előzmények során ne csak a szocira gondolj. Amikor Sziléziában egy német iparos épített valami kohót, vagy ilyesmit, azért engedélyeztetni kellett a hivatallal. A Birodalomban már volt valami tervhivatal-féle is.
A mai feladatnak nincs igazi előzménye, addig mindent bővülő erőforrásbázison kellett tervezni. Most a feladat a relokalizáció levezénylése, pazarlás biztos lesz, mert elkerülhetetlen, de a piac is pazarol, illetve amit ma piacnak csúfolnak.

Az átmenet után valamikor nyilván nem lesz tervhivatal. (bőgatya lesz, vagy kőbalta)
Előzmény: Pikó Lajos (89899)
berci222 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89916

 

minek? kinek? hová tesznek ennyi új autót?

 

A + az plussz, a - az minusz tulajdonsag.

 

+ fiatalodik az autopark.

+ csökken az atlagfogyasztas (ugyanis inkabb a kisebb autoknal van ertelme a roncspremiumnak)

+ a modern autok biztonsagosabbak.

+ csökken a karosanyagkibocsatas (pl. No.-ban egyes nagyvarosokba mar nem lehet tragacsokkal behajtani)

- mesterseges keresetkeltes

- az autogyarak alig keresnek (ugyanis a kisautokon nincs, vagy alig van haszon).

- az autoipar elkerüli a nagyszamu kirugasokat (mar igy is a gyarak fele röviditett munkaidöben dolgozik).

- Japan, koreai autok is tamogatottak. :-(

- 9 eves, jo allapotu autokat gyurnak össze.

+ az auto manapsag nem csak egy auto, hanem egy mobilitasgarancia (pl. a legtöbben mar nincs is potkerek, alig szerszam, hanem gond eseten fel kell hivni egy szamot, ...).

+ az utobbi evekben hatalmasat ugrott az autok minösege, megbizhatosaga, szervizelese (ellentetben egyesek itteni velemenyevel).

- nehany ev mulva senkinek sem kell uj auto, mert telitödik a piac. Akkor üt vissza a bumerang.

- a szamok tekintelyesek (abszolut ertekben). Viszont pl. tavaly nyaron a szamok alacsonyabbak voltak (es ahhoz van viszonyitva).

- valszeg ennek ellenere ki fog merülni es tartos krizisbe fog kerülni az autoipar es az EU-ban is komoly problemak lesznek (pedig sok munkahely függ töle).

 

Ha autoügyileg tekintjük, akkor müszakilag nagy lepesek törtentek.

Ha a mobilitast, mint energiaigenyes agazatot, akkor meg relativ mersekelt az elörelepes.

 

1elöre erröl ennyit. :)

 

Előzmény: Pikó Lajos (89879)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89915

gravitációs nullponti energia

 

 

Én erre alapoznék. A blog szerzője mostantól élete végéig ezt az energiaforrást használja mindenhez (leszámítva a kaját meg a vizet, azt azért kapjon).

Előzmény: Zottjoghurt (89912)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89914
Jut is eszembe, a legnagyobb buli szerintem az volna (nekik), ha az USA+Kanada szövetkezne Oroszországgal. Nekünk nem lenne akkora buli, az is igaz. USA+Kanada+Oroszország... tokkal-vonóval 500 millió ember, 35 millió négyzetkilométer, nyersanyagbőség, technilógia, tudományos élet, piac... ami csak kell.
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (89909)
berci222 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89913

 

Van a jobb Navi-rendszereknek egy TMC Pro (TMC = Traffic Message Controller) szolgaltatasa (nem tudom, Mo.-on letezik-e). Nos az pontosan arra van kitalalva, hogy elkerüld a dúgókat.

 

Előzmény: Pikó Lajos (89883)
Zottjoghurt Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89912

 világítsunk meg most egy igen jelentős rémisztési elemet, az állítólagos üvegház-hatás miatti éghajlatváltozást. A háttérérdek az, hogy ezen a területen se lássunk tisztán, ugyanis a Föld energetikai rendszerének harácsoló kizsákmányolása folyik, hallatlan anyagi haszon reményében, ugyanakkor, ha a felmelegedésre hivatkozva egy évtizeden belül leállunk a kőolaj felhasználásával, abban a pillanatban összeomlik Oroszország és az arab világ, akiknek egyebük nincs csak a (már szükségtelen) olajuk. A rengeteg megújuló energiaforrás már 50 éve kiválthatta volna az olajat: Napenergia, szél, tengerhullámzás, folyóvizek, geotermikus energia, gravitációs nullponti energia, az antienergiatér fluktuációjának energiája...

http://aquarius.blogter.hu/320379/a_precesszio_isteni_evolucios_torvenyszerusegei_es_a_termeszetes_eghajlatvaltozas

 

valami összeesküvés tuti van a háttérben, mint már emlitettem...

JAMIE21 Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89911
Pedig a honlapjuk szerint komolyan gondolják.Én csak azt nem értem,miért nem gondolkodnak geotermikus erőműben.Vagy az sokkal drágább buli?
Előzmény: Pikó Lajos (89897)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89910

Piac. Erős német és francia ipar(~termékek). Szakembergárda. Nem jelentünk rájuk nézve fenyegetést, Kína veszélyesebb. Élelmiszerexport (nem gabona), knowhow-transzfer.

 

Van mit ajánlanunk, ha a 'mi' alatt egész Európát értjük.

Előzmény: Törölt nick (89905)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89909

De a mai rendszer mukodesehez ez keves, nyilvan nem is az fog mukodni.

 

A 'mai rendszer' igazság szerint már ma sem működik, ha mai rendszer alatt a neocon-dereguláció (további) térnyerését, és a semmibőel valamit csinálni próbáló tőzsdézést (főként az opciózást) nézzük. A fogyasztói táűrsadalom nem ki-, hanem leépül éppen, a globális szállítás nem növekszik, hanem csökken, az erpforrás-nacionalizmus nem gyengül hanem erősödik, a regionalitás és a lokalizáció útja egyre világosabban látszik.

 

Szerintem lesz egy eleve sikertelenségre ítélt próbálkozás a folyamatok visszafordítására a következő két-három évben, aztán 2012 után nincs tovább, ebből a ballonból szökik hélium, egyre szaporább ütemben leszünk kénytelenek kihajigálni a ballasztot, ha nem akarunk belecsapódni a földbe.

 

Ha mégse lenne gazdasági fellendülés a következő 2 évben a 2009-es szinthez (!) képest, akkor a 2012-es dátumhoz 1-2 évet hozzá lehet adni. De én azon a véleményen vagyok, hogy lesz. Kínában már van, az USA-ban szerintem már az idei év utolsó negyedévében lesz / 2010 első negyedévében lesz, az EU-ban meg nagyjából egy év múlva.

 

Az, hogy nekünk az oroszokkal érdemes szövetkeznünk, teljesen nyilvánvaló... van erről egy érdekes képem is.

 

Előzmény: Törölt nick (89904)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89908
Ez így fasza ez a terv dolog. Csak kérdezem, hogy ezt hogyan lehet összeegyeztetni a politikai váltógarázdálkodással?
Előzmény: Nicee King Doom (89896)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89907
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89906
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89905
"Europanak Oroszorszaggal kene szovetkeznie. "

És mi az ajánlatod? :) mármint az oroszoknak....
Előzmény: Törölt nick (89904)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89903

A tervhivatal a sztedisztét önellátó nemzetgazdaság kiépítéséhez kéne igazán.
A beszélgetőpartnered ezt már tudja?

 

 

Igen.

 

Bár persze nem teljesen önellátó, nem teljesen steady... kicsit savanyú, kicsit zöld, de a miénk. :-) Tudja. Hasonlít a világképe az enyémhez -- lokalizáció, decentralizáció, regionális együttműködések a közvetlen szomszédokkal, ilyesmi. Azért nem írom, hogy kollektíve a miénkhez hasonló állásponton van, mert ugye nincs itt két azonos, és nem akarnék sem az ő, sem a ti nevetekben nyilatkozni, meg hát bizonyos témákat, amelyeket egyesek előszeretettel emlegetnek itt, nekem nem szokásom... így hát nem tudom, hogy az illető mit is gondolh[hat] azokról.

Előzmény: Nicee King Doom (89896)
Nickhalálra váró bor sörmester Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89902

Nem egészen ezt mondtam, hanem azt, hogy mi nagyon látványosan csináljuk a semmit. Aki középhosszú távon nincs (sincs) bajbaj szerintem az az USA+Kanada és Oroszország, meg esetleg a skandinávok és a brazílok.

 

Másként definiáljuk a bajt. Szerintem egy 50%-kal visszaeső fogyasztás még nem 'baj'. (Annyiban az, hogy nem egyenletesen oszlik meg, és a szegényeknek baj lesz. Az OECD-ben az, hogy feleennyi a fogyasztás... hát szerintem az nem komoly baj.)

 

Én bajnak azt nevezem, ha összeomlanak a nagy elosztórendszerek, különös tekintettel az áramra és a vízre, illetve ha nem megoldható az éllelmiszerszállítás (és termelés).

 

Abban az értelemben, hogy komoly válság lesz, mindenhol baj lesz már a közeljövőben. Csak az amerikaiak meg az oroszok puhára fognak esni, mi meg arccal a betonra.

Előzmény: V.4_BlackVoid (89891)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89901
Az nem úgy van, hogy gyün a gáz ha kell ha nem?
Előzmény: Vadista Szandál (89893)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89900
Nem érthetik a kedélyes és semleges szemlélődés boldog egyszerűségét, azt meg pláne, hogy gyakorlatilag minden értem történik és velem mégpedig azzal a céllal, hogy a végén ne legyen célom :) .......csak szemlélődjek....
Előzmény: Pikó Lajos (89883)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89899
na, az volt még a hatalmas pazarlások időszaka, a tervhivatali kor. Ott rohadt meg a gyümölcs a fákon. Ma legalább a cigányok leszedik :)
Előzmény: Nicee King Doom (89896)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89897

A "válság" az áramfelhasználást is visszaveti, 2009-ben várhatóan 5%-kal.

 

Mi a fene... A legutóbbi, többek által hivatkozott Mavir-prognózis még csökkenő növekedési ütemmel számolt. (effektív csökkenés lehetőségét Tonio Zsámbékról vetette fel, majd előkeresem a hozzászólását :))

 

Az EMFESZ egy 2400 megawattos gázerőművet akart felépíteni Magyarországon

 

hát persze... (vagy - (c) shadowbull - perszepersze :))

 

Vásárosnaményben mekkora épül? - ha épül - 230 Mw?

Én meg holdrakétát építek itt hátul a kocsibeállóban...

 


Előzmény: Vadista Szandál (89892)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89896
Mivel én nem szeretem a mellébeszélést, magam részéről ragaszkodnék a Tervhivatal elnevezéshez.
Jól jönnek még az elfekvő Országos Érc- és Ásványbányák bélyegzők is...

Remélem, Menaszepada Viktor mégis kinevezi az illetőt, legyen jó napja.

A puha Csermanek-kor nem volt jobb a maitól, ki voltunk esve a 100-adikról és akkor tartottunk mondjuk a 20-ik emeletnél, most meg pl. a 3-nál.
Erőforráskimerülésileg nézve.
A gengszterváltás semmilyen komoly korszakhatárt nem jelent, az urbanizáció átível, a nyugatosodás, fogyasztósodás, autósodás átível, a reklámok, a népbutítás a későszociban elkezdődtek, a cigánysegélyezés elkezdődött, a késő Csermi-kor nevezhető elő-kapitalizmusnak.

A tervhivatal a sztedisztét önellátó nemzetgazdaság kiépítéséhez kéne igazán.
A beszélgetőpartnered ezt már tudja?
Előzmény: Nickhalálra váró bor sörmester (89880)
Nicee King Doom Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89895
Valahogy így lehetett...
Vadista Szandál Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89894
A 2 hírt összekapcsolva, az épülőben lévő kevéske erőmű üzemanyagára egy pillantást vetve és kicsit kombinálva nekem az jön le, hogy öveket bekötni, vihar felé tartunk.
Vadista Szandál Creative Commons License 2009.07.02 0 0 89893
Összezuhant az orosz gáztermelés

2009.07.02 15:29

30%-kal zuhant júniusban az orosz gáztermelés az egy évvel korábbihoz képest, mely elsősorban a Gazprom kitermelés visszaesésének volt betudható. A zuhanás oka a kereslet visszaesése, melynek nyomán a legnagyobb orosz gázipari cég nemrégiben beruházásainak a visszafogását is bejelentette.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=2&i=117684

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!