Keresés

Részletes keresés

rev251 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90006
A 2.-ra visszatérek, de nem akarom ezt a fél OFF -ot egyéni szoc. problémával szétrombolni.

1. a karakter épp azért olyan, mert fesz. vezérelt (és a dolgozó meg feszültséget akar a kimeneten kapni, nem áramot. Gondolj arra, hogy két matmatikailag analóg ZH példából a fesz,genrátoros szokott menni, az áramgenrátoros meg nem annyira*)


*Analóg példa: Meg arra, hogy "MAXTERM táblák nincsenek" (mint mondta egy oktatóm: boszorkányok és...), szemléletileg és-vagy kapuk vannak, fordítva nem tudjuk jól szemlélni (vagy legalábbis ép ember nem szereti, ill. nem hiszik el neki hogy így oldotta meg - le is pontozzák a ZH-ját, hiába jó)

(elnézést a benfentes szövegért)
Előzmény: advocatusdiaboli (90002)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90005
Persze, csak képzeld el azt a szitut, hogy 2060-ban betolnak hozzád egy fülig rozsdás, negyven éve tyúkok lakta Lexus 600h-t (a Lexus cég a 2012-es armageddonban természetesen rég eltűnt :-)) ), ami meg sem nyekken, semmi nem működik, viszont karvastagságú vezeték-kötegek, ismeretlen funkciójú, ezer csatlakozós műgyantával kiöntött elektronikus dobozok, megbonthatatlan távadó szenzorok tucatjai mosolyognak rád mindenhonnan. A műszerfal egy nagy TFT kijelző (régesrég tönkrement), minden műszer és kapcsoló multiplex elektronikára kötött integrált egység. Dokumentáció nem nagyon van, diagnosztikai eszközök sincsenek, de ami van, azzal sem mész semmire, mert a gyár SOHA SEMMIKOR nem adta ki a különböző diagnosztikai adatokat, elvileg van több USB csatlakozó, ezekre felkötve egy laptopot anno létezett egy Win32 bázisú program, ami a nem publikált adatforgalom alapján megmondta neked, melyik doboz rossz, és melyik polcon találod meg a raktárban az újat - vagy ha nem, e-mailban rögtön rendelt neked egyet a cégtől.

Ennyi, amit ma egy ilyen kocsiról tudni lehet. A többi infó még a gyáron belül is titok, SOHA NEM FOGSZ HOZZÁJUTNI! Pláne nem fél évszázad múlva!

Szóval ott állsz a Lexussal szemben, mellesleg már rég nincsenek laptopok, rég nincs USB csatlakozó, és a Windowsra is csak a kaporszakállúak emlékeznek. Valami egész más van helyette, mondjuk kvantum-logikás holo-computer, ami a karodperecedből mosolyog ki, ha rágondolsz, a Műszaki Múzeumban még van szép gyűjtemény PC-ből, de bekapcsolni már nem engedik egyiket sem, különben sem működnek, mert a merevlemezek fluid csapágyai 30 év elteltével összegyógyultak.

No, mit fogsz csinálni? Szerintem úgy jártál, mint Cartman a South Parkból, amikor a jövőben fel akarta éleszteni a Nintendo WII-t...

A másik pajtából meg előkerült az én 1967-es Silver Shadow-m, még több tyúxarral, de félvezetős elektronika egyedül a középhullámú rádióban van (ferritrudas hangolással, kézzel tákolt paneleken, az öt panelből kettő NYÁK, a többi szegecselt-huzalozott!!!), amúgy a legbonyolultabb elektromos rendszer a generátor feszültségszabályozó relésora és az automata váltó szintén relés-mágnesszelepes vezérlése, meg van két karburátor, és sok-sok vas, cső, csavar. Csupa kézzel megfogható, megérthető működésű, szükség esetén újra elkészíthető vagy kijavítható alkatrész. A Lexushoz képest kétszeresen túlméretezve, viszont lazán illesztve.

Szerinted melyiknek van esélye arra, hogy még egyszer felberregjen..?... ;-)))
Előzmény: rev251 (90000)
rev251 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90004
Tipikus példa.
Lefogadom, hogy 9178 kettős táp volt és LM317 alapú a helyettesítő? (az alap IC típust nem tudom
Előzmény: dajtás (90001)
rev251 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90003
Ezt továbbvive két gondolat:

I.
Specialisták: Mintha afelé haladnénk, hogy egy berendezéscsoport (mondjuk a mikrohullámú rádiók, de sok más is) lelkivilágát egyre kevesebb ember értené meg. Nem tud ilyet tervezni, összerakni, éleszteni, javítani (persze nem itiner alpján, ha itt piros a lámpa, akkor ott cserélj panelt, de ne is gondolkodj, ott a doksiban a folyamatábra)
Ha nincs feladat, nincs szenvedés, nem alakul ki a tudás.

Ez a kevés lehet, hogy ma a világon (maradva a fenti példánál) nem több mint néhány 100 esetleg 1000 fő - belevéve az összes cég összes fejlesztőjét.
Ez egyénileg is szomorú (nincs hol megtanulnom), de talán társadalmilag sem szerencsés. Olyan, mint amikor azzal pazaroltuk a tehetséget, hogy nem tanult meg sok ember olvasni.

II.
Talán túl gyors a technikai fejlődés. mire igazán mélyen kiismernénk a cuccot (kellően sok okos felhasználó), addigra elavul, keviszik a gyártásból, alkatrész sincs.
Az egyéni szomorúságon túl az a gond, hogy nem ismerjük meg eléggé a cucc korlátait, nem nő kellő mértékben az "emberiség tudásmennyisége"

II.-re számtalan példa van: hogy a gyors hw-t kiadják, miko még a 2-vel előzőre sem írtak azt kihasználó, kb. hibátlan sw-t. kiadják az USB 44.44-et, de még a 2.0 MIÉRTJEI sem mentek át a köztudatba (bár sokan szakemberek az RS232-ről sem tudnak túl sokat, csak szajkózzák, hogy ilyen port, stb....), az átviteli protokollok szintén jó példa lehet


persze lehet, hogy csak én nézem a dolgokat alulnézetből, nem tudom.

Előzmény: rev251 (90000)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90002
A FET-nél amúgy a lényeg a karakterisztikán túl az, hogy a csőhöz hasonlóan feszültség-vezérelt, míg a hagyományos pn átmeneten alapuló tranzisztor áramvezérelt eszköz.

Egyébként pedig a zsebórákat szeretem a legjobban, de korlátlan méretben jöhet ingaóra is. A mikrominiatűr, gördülő-gátszerkezetes háromcentis keresztingás asztali díszórától a toronyóráig volt már szerencsém mindenhez. :-))
Előzmény: rev251 (89996)
dajtás Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90001
Nemlétező IC-k elég nagy probléma, de erre is van megoldás. Egyik ismerősöm letöltötte az adatlapját a nem gyártott/nem kapható IC-nek(szerencséjére benne volt a belső kapcsolási rajz). Összerakta diszkrét alkatrészekből az IC-t egy próbapanelon a megadott rajz alapján, végül ráforrasztott a próbapanelra egy szalagkábelt IC apa fejjel, hogy rá tudja dugni műIC-ként. Eredmény legnagyobb megdöbbenésemre tökéletesen működött, igaz 30× akkora lett az "IC", mint volt.
Sok mindent meg lehet csinálni, amire nem is gondolnánk, csak kell egy adag fanatizmus(ismerősnek 4 nap). FokGyem táp volt az újjáélesztett darab...
Előzmény: rev251 (89991)
rev251 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90000
IC:

A mikrovezérlővel, meg a maszkprogramozott PLD-jkel (FPGA, meg ki tudja még milyen betűszavak vannak) valóban nem kezdesz SEMMIT. Már ma sem, sőt a típus sem mon semmit, egy cégnek felprogramozva rendelésre (mondjuk 1000-1000000 db), és kész, nem katalógusáramkör. Esetleg mikroszkóppal visszafejted...

Amire én példát hozta, azok az SSI/MSI IC-k. gyakorlatilag analóg IC-k.Szóbajönnek még a vastagréteg áramkörök (már kihalt állatfaj, ha jól tudom)

Ezek valamelyest kiválthatók diszkrét elemekkel (tr., kondi, stb.), vagy általános célű IC-kel (pl. műveleti erősítő) - akár emuláció szintjén.

Abban reménykedem, hogy ált. műv erősítő nem megy ki a gyártásból*, mert azt te le nem - ezt sem - gyártod otthon (azonos karakterisztikájú tranzisztorok a két áramgen. ágban, ha jól emlékszem).
Rossz esetben kimegy, akkor meg sajnos nincs visszaút a szakmába. A vill. mérnökök kis hányada fog elektronikázni (aki IC-t tervez), a többi blokkvázlatok szerint legózik (rendszert tervez vagy rak össze**)
vagy informatikus lesz (nyomkodja a billentyűket, sw-ből áramkört konnektál, scriptet futtat, programozómaszkot tervez, esetleg NYÁK-ot)
Szóval specialista (specialistább) lesz.


*most jönne nácjki, hogy nem lesz gyártás sem, de ez még nem az az eset
**itt is vannak csúnya viccek, legyen az szabályzókör, optikai szál mérés vagy rádióhullámterjedés.
Előzmény: advocatusdiaboli (89994)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89999
?
Láttad ,hogyan törik fel a kódokat a játékkonzolokban?
megszerzik a gyári doksikat,rajzokat,leírásokat,fejlesztői doksikat,időnként még gyári forráskodokat.ezek alapján kezdik meg szépen visszafejteni az eredeti kodot,és megkeresni a hibákat/belépési pontokat.
Késöbb sokan a hecc kedvéért elkezdik feltérképezni a "belsejét " az elektronikának,és nekilátnak specko szoftokat irni.
Te abbol indulsz ki,hogy fiaink a légüres térbe lebegve fognak nekikezdeni barkácsoln 30 év mulva.
Nagy valoszinüséggel akkora a jelenlegi gyártási doksik hozzáférhetőek lesznek.
Jelenleg is rengeteg ember számítógépén csücsül komplett ,akár évtizedekre menő gyártási doksik,akár több munkahelyre visszamenőleg.
márpedig a digitális doksi nem amortizálodik.
Előzmény: advocatusdiaboli (89992)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89998
Manapság jellemzően színüveg noválcsövek vannak már csak gyártásban - egy 1930 körüli bórtöltésű, pohár méretű, bakelitaljzatos csövet nem fogsz tudni ezekkel helyettesíteni. Annyira mások a karakterisztikák, hogy helyettesítő áramkört kell készíteni (azt meg már egyszerűbb FET-ekre és tranyókra alapozni, meg az legalább be is fér).
De a rádió muzeális mivoltának ezzel vége is van.

Egyébként csak gyorsan összeszámoltam: ebben a pillanatban 11 cső van az íróasztalomon dísz és levélnehezék gyanánt, a zöme szubminiatűr présüveg orosz cső, kivétel nélkül MIG-21-es lokátorból, a 26"-os TFT monitorom bal felső sarkában ülő háromcentis plüss kisbéka (középső lányom varrta :-)) ) sapkája egy nuvistor, a levélnehezék pedig két fémbúrás, II. világháborús Telefunken Wehrmacht cső. Úgyhogy láttam már csövet. ;-)))

A HiFi-buzi ifjúkorom saját építésű csöves erősítője viszont már régen a szekrényben porosodik...
Előzmény: dajtás (89986)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89997
Értem miről beszélsz - de Te még nem vittél el veterán kocsit veterán-minősítésre. Az nem működik, hogy átszerelgetünk mindenféle korszerű vagy hasonló helyettesítő alkatrészeket, minden apróság, egy nem odavaló lámpabúra, karburátor is hibapont, egy újragányolt-átalakított vezérlőelektronikával nem is nézik tovább az autót.

Egy korszerű rendszerekkel újjáépített oldtimer az nem valódi oldtimer. Eredeti állapotban viszont nem leszel képes egy ilyen rendszert megtartani.
Előzmény: dajtás (89986)
rev251 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89996
Nem, te az analóg tranzisztorról beszélsz, a kapcsolóelemnél ezt másképp kell érteni.

(egyébként a csőnél is van helyettesítő, úgy hívják, hogy FETRON*
A vonali kód, vonali moduláció meg egy harmadik ügy, ott van karakterisztika, de az egységsugarú felhasználó** csak blokksémát lát, mint "erősítő", "modem", stb.

ami a barkácsolást illeti, elvileg van sok igazad, de gyakorlatilag eszméletlen mennyiségű mérnöknap, mire ez működik. Kisiprosai lesznek a témának, mint a rézfúvóka-gyártásnak.
Ezt az armageddon idején jó tudni (hogy lehet, és hogy ki tudja), én pl. finommechanikával, meg zsebórával*** meg fogom taláni advo-t (aztán mond egy árat, esetleg ledolgozom:) )


*a Fetron az egy FET-es erősítőfokozat, alucsőben, az adott elektroncső szerinti lábkiosztással.
A FET karakterisztikája hasonlóan szelíd, mint az elektroncső (négyzetes, szemben a pn átmenetes tr. exponenciálisával-vagyis kevesebb harmonikust termel, könnyebb lineáris erősítőt csinálni)

**Nem Gizike, a használó, hanem a technikus, akinek valami segédfogalma és dokumentáció-értési készsége van

***OFF advo: foglalkozol ingaórával is?
Előzmény: Törölt nick (89988)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89995
Jól van no, különben én is szeretem... ;-))
Előzmény: Törölt nick (89993)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89994
Ránézésre nem, de minta alapján megoldható. Mondjuk úgy, hogy egy elromlott karburátort fel lehet újítani úgy, hogy az használható is legyen.
Ami az elektroncsövet illeti: személyesen volt még szerencsém olyan szakihoz, aki maga készített ilyet, és láttam is efféle "homemade" csövet. Csak ezeknél a kabát készül a gombhoz, a cső sikerül, ahogy sikerül, a karakterisztika elég könnyen bemérhető (elég 10-15 pontban bemérni), és ehhez kell méretezni.
De ilyen technológiával nem nagyon szokott egy adott karakterisztikára gyártani csövet. A méretekről nem is beszélve, egy 10 centis üveggömb elég méretes...

Mindenesetre ezeket még lehet barkácsolni. Korábban írtam is: a know-how nem vész el, és ezek a csöves analóg elektronikák az a szint, ami még egy armageddon után, kisipari eszközkészlettel is reprodukálható.
Egy mikroprocesszorral már nem kezdesz TE semmit. Sőt, azzal már ipari szinten sem kezd senki semmit. Az azért integrált áramkör, mert elkészült és kész. Ha bedöglik, kell helyette egy új, semmiféle más megoldás nincsen.

És valahol egy korszakhatáron vagyunk, ma még léteznek diszkrét alkatrészek, de 20-25 év múlva szerintem már nem fognak. Céláramkörökből felületszerelt zanza elektronikák vannak már ma is mindenben, egy-két évtized múlva valószínűsíthetően a köznapi és ipari, általános elektronikák egyike sem lesz semmilyen technológiával javítható. Már ma sem nagyon az, de lehet ezt még fokozni rendesen.
Előzmény: rev251 (89991)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89993
Már bocsi, de a kaprós-túrós receptje egy píklajos topicban igenis ontopic mert ez azon ritka receptek egyike amihez nem kell olaj, ha figyelmesen elolvasnád...

Sőt a kapros túrós a világirodalomba is bevonult:

Imígyen:

Már gyerekkoromban hogyha őt láthattam,

Egy turós lepényért látását nem adtam;

Örültem is, mikor a vasárnap eljött,

És vele játszhattam a gyerekek között.

(Petőfi Sándor:János vitéz)
Előzmény: advocatusdiaboli (89989)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89992
Bomlat: két diplomás irányítástechnikai mérnök vagyok, a műszaki tudományok doktora, a BME volt tanára. Sok jegyzet írója, több, Pakson és erőművekben most is működő ipari vezérlőelektronika (rész)tervezője.

Ne oktass tovább erről kérlek....

És nem, nem vállalnám el, hogy minden leírás, dokumentáció nélkül nekiálljak egy teljesen bedöglött és negyven éve egy pajtában rozsdásodó bálna-Merci elektronikáját megreparálni. Kivitelezhetetlennek tartom, pontosabban úgy gondolom, hogy könnyen lehet belőle egy többfős tervező-modellező team akár több éves munkája is - és még csak nincs is garancia a sikerre.
Előzmény: Törölt nick (89988)
rev251 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89991
Karburátor:
Te gyártasz fúvókát ránézésre? (valahogy működni fog, de nem biztos, hogy úgy, ahogy kéne, pl. köhög/nem az átmenet; vagyis nem egyszerűen csak 2sokat fogyaszt")
Én a boltban szoktam (...) venni - bár az is igaz, ha rááll egy kisiparos, aki ért hozzá, akkor nagyjából használható.

Viszont a fentiek az elektroncsőre is igazak (volt valamikor egy linkem a csőgyártó rádióamatőrről, de szerintem neked is megvan, mmintha valahol szóltál vaolni vmi erre utalót)

A TTL szintillesztés problémája nem merült fel bennem, de IC emulátorok lehetnek (mindemellett ma is gond. CB topicban szokásos szintézerIC-t keresni a régi President CB-khez, de említhetem kedvenc FokGyem kettőstápomat (9178, mutatós műszeres) is - kb. 2001-ben alig tudtam hozzá két vezérlő IC szerezni* - persze nem lett volna lehetetlen átépíteni valami műv. erősítős áramkörre.

Gondolom, azóta a helyzet romlott (régen barkácsoltam), több a gyártásból kivett IC - hogy a protokollokat lehet-e egymáshozilleszteni, azt nem tudom (nem megoldhatatlan ez sem). Ha ezt sem lehet, akkor autóknál az újrakábelezés az alternatíva (akár optikai szállal), de az már új autó építése kategória



*Az egyik rossz is volt, úgyhogy további két végtranzisztor ment a kukába.
Ezért is megmaradt bennem a dolog, meg azért is, mert tényleg sokat kellett utánajárni. Jellemző, hogy az IC-t én basztam el (tranzisztorcsere után méréskor...)


(remélem, ez elég OFF)
Előzmény: advocatusdiaboli (89985)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89990
Hogy lehet túrót csinálni fölözetlen tejböl?
Előzmény: Törölt nick (89987)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89989
Bocsi, de egy PeakOilos topicban egy gépjármű-technológiával kapcsolatos eszmefuttatás minden, csak nem OFF.

Ez a receptes történet viszont most olyan tipikus szőke nős hisztéria, ha nem tudsz hozzászólni a témához, akkor beszéljünk valami másról...
Nem, nem fogunk másról beszélni, amíg neked a téma nem fekszik, addig ne szólj hozzá, sokszor fordul elő olyan, amihez én sem tudok hozzászólni - nem is teszem, de nem duzzogok.
Előzmény: Törölt nick (89987)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89988
Ezek digitális és nem anaglog áramkörök.
A csőveknek másmilyen a karakterisztikájuk,mint egy helyetesítő tranzisztoros áramkörnek,igy a kettő nem helyetesíthető.

De pl. a T-fordnál nem érdekel különösebben,hogy az új alkatrész nem pontosan abbol az anyagbol készül,mint a régi.Vagy hogy a tipusjele a huzalnak az önidítóba más tipusú.

Így lesz ez a vezérlőelektronikával is.
Ahogy telik az idő,és lesz kereslet megjelennek majd az utángyártott vezérlések is.
A vezérlés paramétereit ki lehet horgászni egy eredetiböl,és rá lehet másolni a számítógépre.A többi szoftot lehet előre elkészített modulokbol összeépíteni.

Mivel aki elkészíti ,annak már a legutolsó verziokbol kell építkezni,és hozzáfér a többi tipushoz is igy akár jobb vezérlést tud csinálni mint az eredeti gyártó.
Előzmény: advocatusdiaboli (89985)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89987
Ok versenyezzünk.

A kapros túrós lepény receptje:

Hozzávalók:
# 30 dkg liszt,
# 13 dkg vaj,
# 2 tojássárgája,
# tejföl,
# só,
# a töltelékez:
# 20 dkg édes tehéntúró,
# 6-8 dkg vaj,
# 1 tojássárgája,
# 2 tojásfehérje,
# kapor,
# só


Elkészítése: A lisztből, vajból, tojássárgájából tésztát gyúrunk annyi tejföllel, hogy a tészta meglehetősen lágy legyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, széleit fölhajtva tepsibe tesszük, s jó vastagon megkenjük a töltelékkel, amihez a tehéntúrót összevegyítettük a vajjal, tojássárgájával, a két tojás kemény habbá vert fehérjével, ízlés szerint sóval és apróra vágott kaporral. A tetejét megkenjük tejföllel, és forró sütőben megsütjük.

Ennél OFF-abbat tud valaki? :)
dajtás Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89986
Elektroncsöveket ne temesd el, mai napig gyártják a nagy típusnevek replikáját.
ECC széria, EL széria, high-end 300B is mai napig gyártás alatt van, nem is említem az orosz rádió adó csöveket... Sok indiai, orosz, kínai csőgyártó van, amerikai csövet is kapsz újonnan. 90% hogy találsz régi rádiókhoz lábkompatibilis helyettesítő csöveket.
Előzmény: advocatusdiaboli (89985)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89985
Nagyon-nagyon hurrá-optimista vagy ezzel a mikrokontrollerrel... Nem, ez így nem fog menni. Ezek komplex rendszerek, a motornak többdimenziós vezérlési görbeseregjei vannak, fogalmad nem lesz mit is kell felprogramozni. Ráadásul legalább olyan esélyekkel lesz baj a végrehajtó-szervekkel, mint magával a vezérlő elektronikával. A vezérlő elektronikát amúgy - magát a puszta hardvert - elvileg valóban meg lehet csinálni jól felkészült rádióamatőr felszereléssel.
De miből fogsz kisipari módszerekkel egy piezo common-rail befecskendezőt megcsinálni? Egy speciális hődrótos légtömegmérőt? Egy "okoskereket", az általános távadó-szabályozó érzékelőelemet, több optikai és Hall-cellás érzékelővel-távadóval? Mert manapság is ezekkel van a legtöbbször gond, nem is a vezérlőelektronikával...

Elvileg természetesen mindent meg lehet csinálni, de a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha egy 70 éves csöves rádióban kiég egy elektroncső, akkor vagy kerül hozzá valahonnan elfekvőből egy régi, belevaló cső, vagy nem tudjuk megjavítani. Elméletileg természetesen FET-ekből megépíthető a csövet megfelelően helyettesítő áramkör - de az a rádió onnantól nem lesz valódi "veterán".

És fogalmam sincs, 40-50 év múlva lesznek-e egyáltalán a megszokott 3-3.3-5V-on működő TTL gyökerű-kompatibilitású digitális elektronikák, vagy áttérünk teljesen más jelszintű, GaAs alapú, optikai, kvantum-optikai v. mittoménmilyen technológiákra, és már utánépíteni sem fogsz tudni semmit, mert ahhoz is muzeális alkatrészek kellenek.
A mechanikánál és egyszerű villamos rendszereknél ez mindig megoldható. Egy generátort biztosan újra lehet tekercselni 200 év múlva is, egy megpunnyadt karburátort fel lehet újítani 500 év múlva is - nem kell hozzá túlságosan speciális és ipari technológia, csak a megfelelő szaktudás.
Gyakorló hobbiórásként tudom párhuzamként mondani, hogy a régi mechanikus óráknak tulajdonképpen bármilyen hibáját meg tudom javítani. Tudok új tengelyt esztergálni, új fogaskereket marni, rugót helyettesíteni. Elvileg acél tengelyekből-huzalokból és réz lemezekből meg tudok egy működő mechanikus órát építeni.
A modern kvarcórákkal a legtöbb esetben semmit nem tudok kezdeni. Hiába vagyok villamosmérnök, hiába jutok el odáig, hogy mi is döglött be: nem tudok vele mit csinálni. Vagy kerül kompletten új elektronikai panel, de inkább új szerkezet - vagy kuka. No, már egy húsz év közeli, tehát egyáltalán nem ifjú W123-as, 12 hengeres Merci is ilyen - amikor az elektronika elkezd - márpedig előbb-utóbb mindegyiknél elkezd - haldokolni, akkor harangoztak. Rettentő megszállottság és irreális anyagi ráfordítás kell ahhoz, hogy újra megbízható legyen - egy darabig. Ellenben egy 80 éves A-Fordot korlátlan ideig életben lehet tartani... :-)))
Előzmény: Törölt nick (89965)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89984
Akkor nem lesz különbség a mai oldtimerekhez képest.
Azok is életveszélyesek.Csak gyárilag.
Előzmény: Törölt nick (89977)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89983
Mert meg repulni sem tud. Hol van a haladas?

http://www.google.hu/search?q=flying+cars+onion&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
Előzmény: manta-z (89982)
manta-z Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89982
A Touaregben a legkisebb motor az 1.9 dízel volt 105 lóerővel. Egyetlen egyet láttam az utakon belőle, azonban tavaly levették a kínálatról vajon miért?
Előzmény: berci222 (89974)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89981
Ovek lesz a bolygo utanunk:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ant

Ants are social insects of the family Formicidae (pronounced /fɔrˈmɪsəˌdiː/), and along with the related wasps and bees, they belong to the order Hymenoptera. Ants evolved from wasp-like ancestors in the mid-Cretaceous period between 110 and 130 million years ago and diversified after the rise of flowering plants. Today, more than 12,000 species are classified with upper estimates of about 14,000 species.[3][4] They are easily identified by their elbowed antennae and a distinctive node-like structure that forms a slender waist.

Ants form colonies that range in size from a few dozen predatory individuals living in small natural cavities to highly organised colonies which may occupy large territories and consist of millions of individuals. These larger colonies consist mostly of sterile wingless females forming castes of "workers", "soldiers", or other specialised groups. Nearly all ant colonies also have some fertile males called "drones" and one or more fertile females called "queens". The colonies are sometimes described as superorganisms because the ants appear to operate as a unified entity, collectively working together to support the colony.[5]

Ants have colonised almost every landmass on Earth. The only places lacking indigenous ants are Antarctica and certain remote or inhospitable islands. Ants thrive in most ecosystems, and may form 15–25% of the terrestrial animal biomass.[6] Their success has been attributed to their social organisation and their ability to modify habitats, tap resources, and defend themselves. Their long co-evolution with other species has led to mimetic, commensal, parasitic, and mutualistic relationships.[7]

Ant societies have division of labour, communication between individuals, and an ability to solve complex problems.[8] These parallels with human societies have long been an inspiration and subject of study.

Many human cultures make use of ants in cuisine, medication and rituals. Some species are valued in their role as biological pest control agents.[9] However, their ability to exploit resources brings ants into conflict with humans, as they can damage crops and invade buildings. Some species, such as the red imported fire ant, are regarded as invasive species, since they have established themselves in new areas where they have been accidentally introduced.[10]

V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89980
Itt van meg tobb:
http://www.amazon.com/Boldtext-Pew-Bible-James-Version/product-reviews/0834003473

Vadista Szandál Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89979
Egy fenét. HA annyira nagy a gebasz, hogy nincs gyári pótalkatrész akkor lehajítják a motorblokkról az injektort meg az elektronikát és kap egy karburátort.
1-2 L-rel többet fog enni, de a pincében is javítható.
Előzmény: Törölt nick (89971)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89978
Nos, mivel ugy latom a cel a topikrombolas, besegitek egy kicsit.

Totalisan OFF, de legalabb vicces. Bibliakritika az amazonon.

I heard this was "the top bestseller of all time" so I figured I should give it a glance. Boy is this a test of patience!

First of all there seems to be a million different versions of The Bible to choose from, so settling down on just one is a little difficult. How would I know which one is the best? Eenie-meenie-miney-moe saves the day.

This particular version is extremely difficult to follow due to what I'm assuming is a translation issue. The syntax is similar to poorly translated Kung-fu movies, but on top of that there are many words that appear to be completely made up. Then there is the disregard for continuity in the story. That alone makes it extremely hard to follow, but coupled with the other problems mentioned I would suggest just about any other fantasy story over The Bible, such as Lord of the Rings or The Matrix if you're into robots.

The first half of the book is the hardest to follow. It starts out with the main character, God, creates an entire universe. Thats pretty neat, but there aren't many details to make all that fantastic. This is only the beginning of such neglections. The author (who isn't listed, ANYWHERE) focuses most of the first half of the book on geneologies. At first I figured the purpose of this was to lead up to some pivotal character, but the lists of names go off in so many directions its impossible to keep track of. On top of that there's rampant inbreeding! I mean there is way, way, way too much inbreeding to be considered realistic. In real life the amount of inbreeding in The Bible would lead to diseases and birth defects that would never allow the offspring to live to reproduce so the story is a little hard to take seriously even if it is a universe of his own design. But hey, this is fiction so there's no point in nit-picking, just makes for a boring read. There's also alot of instructions from God given to the people he creates. Do this, don't do that. Build this out of this, this, and that and make sure to use very specific materials...etc. Most of that stuff is never explained so you end up wasting your time even reading it.

There's this one section worth mentioning in hopes of explaining the type of consistency in the story: God floods the whole world that he created because he got mad at all the people in it, but he tells one guy to gather his family and specimins of every animal God created so that they live after the flood. Now, if God can just create things at will, why doesn't he just kill everything and create all new people and animals? Who knows...instead he gets this guy, Noah, to build a boat and gather all the animals onto it. Thousands of animals...on a wooden boat...with enough food to last them 40 days. Then after the flood recedes, one of Noah's sons goes off and settles down with a group of people. Why didn't the flood kill these people off???? Who ever wrote and editted The Bible should quit their job, seriously.

The second half of the book introduces some new characters, most importantly Jesus Christ who seems to be based on Buddha. Here's a confusing part that is never really clarified. Jesus is the son of Mary and Joseph, but he is also referred to as the son of God. Which is it? It seems like the author couldn't decide so every other time the topic comes up he switches back and forth. That is a little annoying. Now there seems to be quite a cult following of this guy in real life. Sorta like the Rocky Horror Picture show, but people actually have churches dedicated to him! Talk about fan-atics! Anyway, Jesus goes around teaching people about right and wrong, sorta like Buddha teaching the way to enlightenment. This is all conveyed through second-hand accounts by his posse. Why the author choose this approach is interesting. Maybe he thought it would keep the reader at the right distance from the character. Anyway, if Jesus is the protagonist then the antagonist would surely be Satan. He has alot of different names in The Bible, normally people who use an alias are hiding from something but that is never stated in the book. Satan is quite a trouble maker. He tempts people into doing bad things and even tempts Jesus but Jesus resists his charm, just like when Mara tried to use seduction on Buddha and Buddha resisted. Little good this does Jesus because he is killed later for leading a revolution (unlike Buddha).

In this book all the characters believe in an afterlife which is either set in "Heaven" which is good, or "Hell" which is bad. This is another point of confusion in the book. Besides the contradicting criteria for one's entrance to heaven, God is supposed to be all-powerful, yet he creates Jesus to be the king of heaven...God lives in heaven and you would think that he would be the king since he made the place, but no. The whole book is filled with contradictions like this and breaks in continuity. Its really quite frustrating. I'm assuming all the different versions of The Bible are attempts to rectify some of these problems but quite frankly I'm so annoyed that I don't really feel like dealing with more of this book.

The Bible ends with alot of violence and destruction. There's more destruction than there was inbreeding in the beginning of the book. It turns out that God and Satan are really just competing in a popularity contest to see who can get the most people on his side. God is such a poor sport that he destroys whole cities if they don't join his side. The author aligns God with whats morally good, and Satan with whats morally bad. Why a being who's morally good would throw such a hissy fit over popularity is a little odd, but again it's fiction so anything goes I guess.

I say even though there are some lessons about good and bad buried under all the bad grammer and inconsistencies, don't bother putting yourself through the turmoil of trying to follow this book. If you're into fantasy stories there are plenty other better written books out there. And if you just want to learn about morality and life, I suggest picking up anything from Thich Nhat Hamh ot the Dali Lama. English isn't even their first language and they can write better than whoever wrote The Bible.
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 89977

Lehet hogy lesz majd ilyesmi, de hogy en nem mernek beleulni, az is tuti :)

 

Azert azt latni kell, hogy egy mai auto akkorad gazt, akkor fekezi a tetszoleges kerekeket, amikor neki tetszik.

 

Itt egy programhiba akar eletekbe kerulhet.

 

sb

Előzmény: Törölt nick (89975)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!