Most szerencsések voltak a körülmények könnyen haza lehetett hozni, meg a csepegő, néha zuhogó eső megszáradni sem engedte a festéket a gépen. Alig egy óra alatt eltünt az amúgy "mutatós" mű.
Kiveve ha nem visznek szakikat magukkal. En lattam olyant 2 eve, hogy Szergely tele palyamunkasokkal Stihl furesz, vastag kotelek, stb. Szetvagtak, elrancigaltak es mentek segelyezni.
Így kéne minden friss pingálással csinálni!Szombaton a Btx-021-ről mosták le a friss firkálmányt,vasárnap meg a Bz-164-ről szintén azonnal el lett tüntetve.
>>Az ütemterv szerint 2007 végére készül el a Hodos - Boba szakasz villamosítása. És jelenleg semmi sem indokolja, hogy másképp történjen.
Hát, azért de. Nem szeretnék egy újabb dízel - villany vitát, mert csak több évtizedes felmérések és 1958 - as egyetemi jegyzetek valamint indulatok kerülnek elő. Ilyen kis forgalomnál nincs értelme villamosítani és ha a MÁV néhány hasonló meggondolatlan vilamosítását a dízelállomány korszerűsítésére fordította volna, akkor sokkal nagyobb eredményket érhetett volna el. Olyan érzésem van, mintha a 30 motorvonat miatt felszabaduló vilamos mozdonyoknak akarnának helyet csinálni, miközben állandóan hangoztatják a jelenlegi villamosmozdonyok elavultságát.
Bazi sok szakadas volt, nem csak 2-3, de a viharnak nincs vege! Most neztem ki ismet feltamadt a szel es amerre elment (Siofok fele), onnan most jon vissza.
"Ezt a vonatpótló buszokat megnézném, mondjuk a Goldoni helyére"
Nincs azon mit nézni,ha már délután esett,akkor a belföldi utasok nagyrésze el sem indult...meg amúgy sincsenek hétköznap sokan rajta...
Na ezért jó a Balaton-parton lakni...Ott mindig ha vihar van,akkor leáll minden,s csak állunk,s várunk a vonatban....(jég,eső,szél,itt minden megbénít mindent)
Meg itt aztán tuti hogy 2-3 helyen szakad el egyszerre a vezeték,fák dőlnek a sínekre...
Majd este hazaszólok,s talán a szülők elmondják mi volt felénk...a tvt pont nem néztem...
De az előbb akkorát dörgött innen a kolitól pár száz méterre,hogy a Bartók B. úton pár kocsi risztója beindult....
..most meg szirénáznak megint....volt pár nagy lecsapás az ég részéről....:(
Bazi nagy vihar volt a del-nyugati medenceben kezdodott itt. De ahogy ismerosok hivtak Balatonboglarrol es Siofokrol ott meg nagyobb volt. Legrosszabb a helyzet Balatonaliga es Balatonvilagos kozott, ott bazi sok szakadas van. Van ahol a megkerulot erintette es ugye a Buszter trafos dolog miatt nagy kieses ha ezek a betapok is szetmennek.
Volt par igen viharos ereju szellokes az eso vizszintesen esett, a szomszednal a fuggonyoket letepte es masik utcaban landoltak.
Az pedig ki van zárva, hogy Zalaegerszegről egy Taurus (bocs 1047:-)) vagy Szili vontatta Bhv fog közlekedeni Zalalövőre.
Ez így igaz! Merthogy addigra elkészül a Zalaegerszeg-Zalalövő nagysebességű földalatti metróvonal. 6,3 mrd Ft költségen már el is készült a megvalósíthatósági tanulmány.
"A Budapest-Siófok-Nagykanizsa-Keszthely vonalon több helyen vesztegelnek a vonatok. A vihar felsővezetékeket szakított le, és fákat döntött a sínekre. A MÁV az esti órákban vonatpótló autóbuszokat állít forgalomba. A viharkárok elhárítása akár egész éjszaka eltarthat - nyilatkozta Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője a Magyar Rádiónak."
Ezt a vonatpótló buszokat megnézném, mondjuk a Goldoni helyére.
Tényleg nem értem miért csináljátok ezt a villamosítás ügyében.
Miért ne lenne szükség a 25-ös vonalon a villamosításra? Elvigre az az egyetlen vonal amely Magyarországból közvetlenül Szolvéniába vezet. Arról nem is beszélve, hogy egy villanymozdony hamarabb felgyorsul. Az pedig ki van zárva, hogy Zalaegerszegről egy Taurus (bocs 1047:-)) vagy Szili vontatta Bhv fog közlekedeni Zalalövőre.
Persze, ez nem jeletni azt, hogy nem lehetne ésszerűsíteni a működést, és nem lennének tartalékok a rendszerben, de sajnos az átszervezezés szerintem nem erről szól, hanem a mindenáron való költségcsökkentésről. :(((
Én is megkapom mindenkitől a levelet, de a Tied valami olyan dolgot tartalmazhat, amiért az innen ingyen letölthető szuper kis programocska egyből a kukába vágja. Az itteni címemet használom.
Többiektől elnézést az OFFért, e témában nem szólok hozzá többet.
Az abaj, hogy a fődroidok szerint jelenleg a kapacitást a jelenlegi lecsökkent és mesterségesen csökketett (10%) igényekehez akarják igazítani. Ld. Fűtőházak átszervezése. Ld. Pistike viccújság.
Ezt a szavazást régebben is láttam, akkor még sokkal reálisabb volt a szavazás állása. Szerintem néhány unatkozó egyetemista kissé meghackelte az eredményt.
Nos, szerintem eljött az ideje, hogy a T. személyszállítás magába mélyedjen és elfelejtse a 70-71-es vonalak jelenlegi menetrendjét. Kissé unalmas már, hogy Istvántelek - Nyugati 6,4 km-ének megtételéhez nap, mint nap 30 perc kell. Szerintem lehet reális alapokon nyugvó menetrendet is készíteni.
Viszont az IS igaz, hogy SEMMILYEN ÉSSZERŰ oka, NINCS annak, hogy elkészüljön.
Tényleg nincs. Mert ha elkészül, hova menjen a zalai vasútbarát hármas csapat "végeláthatatlan" remotszergejes, duplaszergejes tehervonatokat fotózni? Valami oka van annak, hogy bepókhálózzák a vonalat, szerintem nem a pár Bz kinyerésére (az elmegy drót alatt tovább is).
A történetet egy,az egyik barátom által kikölcsönzött,légiközlekedési balesetekkel foglalkozó könyvben olvastam...de így sem tudom elhinni a történetet....
Pedig megtörtént, hangos volt tőle a média. A pilótát azóta eltiltották a repüléstől. vádat is emeltek ellene.
Helló!
Ha emlékeztek még, én voltam az, aki régebben kedvezményes bécsi retúrjegyet akart visszaváltani (173228, 173287, 173536, 173599 hozzászólás). Most jött el az ideje a dolognak. Múltkor ugye kérték a buszjegyet, amivel győrből hazajöttem, és nem volt. Így ezervalahányszáz forintot akartak visszaadni. Most azt mondtam, hogy ismerős hozott haza győrből, és láss csodát, 4700ft-ot adtak vissza kezelési ktg-el csökkentve (8600-ból), ezt már köszönettel el is fogadtam... :) Hozzá kell tennem, hogy egy másik nőci volt most az ablaknál. Úgylátszik, csak ez számít, mert annyira fogalma sincs senkinek erről a jegyről. Tehát csak a Bp-Győr CIV-et vonták le, és a Bécsi tömegközlekedést. Még el is magyarázta, hogy ha kimentem volna Bécsig, akkor semmi nem járt volna vissza, mert ilyenkor nem a menettérti árral számolnak, hanem az egyszeri úttal, az meg állítólag több, mint az egész jegy volt. Meg azt is elmondta, hogy a jegyvizsg. rosszul töltötte ki azt a kis igazolószelvényt, mert azt jelölte be, hogy megszakítottam az utat, ahelyett, hogy lemondtam az utazási szándékról. Nem tudom, ez szándékos volt-e, de látszott, hogy nagyon nem vágja a jv. sem a dolgot.
Csak jobb képet nem tudtam csinálni, múltkor kisétálltam a síneken a nemzetközi peronra, (nem tudtam hogy az csak furcsa volt hogy odáig nem megy el az aluljáró, legalábbis az egyik) és odajött egy vasutőr..:-)
Magyarország piacvezető vasúti személyszállító cégének reprezentatív felmérése szerint utasai majd' 30%-a nagymamájától szerez tudomást az aktuális akciókról. (www.mav.hu) Javaslom, indítsunk új felmérést:
"Mindez kit minősít?"
1. A nagyit 2. Az utast 3. A MÁV Rt-t 4. Az információs dolgozókat 5. Az újícés belföldes káeftés diákokat 6. Engem (miért ne?) 7. Senkit 8. Nem tudja, nem válaszol
Elérjük céljait. MÁV.
Bennem a következő kérdés merül fel: honnan szerzi be az információit a nagymama?
"A fejlesztések, a jelen problémáinak megoldása olyan kedvezőbb helyzetet teremt, amely további forgalomnövekedéssel jár, ezért bizonyos esetekben az infrastruktúrát egy kicsit túl kell méretezni."
Műszaki szempontból ez teljesen logikus. Ha viszont "csúnya rossz pénzeszsák"-szempontból nézem, akkor elég, ha mindig csak a már felmerült igényekre reagálok.
Ugyanis: 1. Ha én a végrehajtó szint vagyok, valóban mindenáron előre akarok tervezni, mondván, nem fogok olyan jól állni erőforrással - sem most, sem akkor -, hogy megengedjem azt a luxust, hogy majd csak akkor gondolkodjak, amikor már muszáj. 2. Ha ezzel szemben a felső szint vagyok, nem nézem jó szemmel a "túl tervezett utat". Hiszen a nem várt problémák bekövetkezése apparátus növekedéssel, megoldásszállítók jelentkezésével, összességében a struktúra terebélyesedésével, az érdekviszonyok szilárdulásával, végül pedig a piramis csúcsán ülők hatalomnövekedésével jár. És ez a valóságos cél, a műszaki szempontok ("működjön a dolog") csak a díszletet adják mindehhez.
Természetesen ha a 2. esetben nagyon nem jól csinálom, másvalaki meg nagyon jól, attól borulhat a piramis - ez a kockázati tényező megvan. Ám ha túl "jól" (műszakilag kifogástalanul) csinálom, nem keletkezik egyáltalán piramis, és ez még rosszabb (mármint nekem).
"A szlovén vasút és az egész 25-ös vonal projektje nagy tehetetlenségű. Politikai akarat hozta létre, de be kell fejezni ahhoz, hogy tényleg legyen is valami értelme."
Avagy: el kell vinni az "értelemig", és ha minden "elvitel" ellenére értelem mégsincs az alagút végén, még mindig rá lehet fogni az eredeti politikai akaratra az egészet, hogy "há vazze, már akkor megmondtuk, hogy hülyeség, tessék, tényleg az". (Erre persze én mint magánember azt mondanám - lásd: saját vagyon védelme -, hogy "há vazze, ne szórakozzatok má' a pénzemmel"...)
"A vasútnál lehet, hogy sok butaságra költöttek már..."
...és még mennyire fognak - lehetne mondani némi cinikus felhanggal... :)
A 4-es vonal részemről rossz példa volt, mert azért ott voltak kisebb javítások a növekvő teherforgalom miatt. Nem tudok forgalmi adatokat, lehet, hogy nem is a pálya, hanem a kiszolgáló mozdonyok lesznek a szűk keresztmetszet.
Sok helyen jó, ha a jelen számára lehet fejleszteni, de egy állomásra, vonalra aztán sokáig nem kerül sor. A fejlesztések, a jelen problémáinak megoldása olyan kedvezőbb helyzetet teremt, amely további forgalomnövekedéssel jár, ezért bizonyos esetekben az infrastruktúrát egy kicsit túl kell méretezni. Ez lehet, hogy a szlovén vasútnál nem egészen így van, de a Budapest környéki elővárosi forgalomban igen.
A szlovén vasút és az egész 25-ös vonal projektje nagy tehetetlenségű. Politikai akarat hozta létre, de be kell fejezni ahhoz, hogy tényleg legyen is valami értelme. A vasútnál lehet, hogy sok butaságra költöttek már, de a takarékosabb üzemvitellel kapcsolatosak (fűtéskorszerűsítés, villamosítás, kevesebb karbantartást igénylő korszerű járművek beszerzése) általában eredménnyel jártak.
Nem szerzett be a Máv kisférőhelyes villamos motorvonatot célszerü 400 db-os tipusokat /kis sorozatok fenntartása elég sok gondot okoz egy idő mulva hiperdrága lesz az alkatrész/
Mert a hülye politikusaink elherdálták pénzünk A sok lé helyét pedig már csak az igéretek hült helyét találjuk.
Nem szerzett be a Máv korszerü kisférőshelyes villamos motorvonatot.
V43-as 80 tonna két Bhv 40 4 bhv 80 tonna
ezt a 120-160 tonnát még a mai villany árak melett is versenyképtelenebb 20-40 tonnás dizel szerelvénnyel ha valaki illtékes hozzon fontos forint fillér önköltségi árakat.
A másik ne 10-20 utasnak tartsunk fel luxusvonatot hanem betétjáratokat közlekdtessünk ahol nem érdemes megállni gyorssal de a 4 kopcsis 10 fő utassal menő Bhv luxusvonata sok pénzt visz el.
Kocsi is felszadulna onnan amit be lehetne vetni ott ahol inség van.
Bz ott áll Vámosgyörkön Kálban annak mi értelme?
Ha elmegy Gyöngyösig valami központig ahol a buszok egymást érik közvetlen viszonylatot teremtve.
Másik Ózd felé 25 km hosszan dizel szerelvények mennek drót alatt.
Mezőcsáti dízel személy 17 km hosszan megy drót alatt Miskolc felé
Debrecen-Eger vonat 17 km hosszon megy drót alatt de dízel sorolhatnám reggelig
Ez nem zavaró vagy a meglevő szakaszokat sebtibe húzzunk drótot emiatt nohabpeti?
Amikor lassan 2 honapja elmeszelt valakit Nagyrecse es Zalaszentjakab kozott akkor is kesobb ert a hatarhoz. Nincs mit tenni megvarja a HZ mozdony amig oda nem erkeznek a kocsik.
Keletit most hívtam, 30 perc késés van kiírva a Maestralra. Így talán még tud fordulni. Ha esetleg arra jár valaki, írja már meg mit látott, melyik gép hozta melyik vitte.
"személyvonatos fordák ekkor tudnak majd igazán "kitisztulni"=> nagyobb hatékonyság lesz elérhető a személyvonatos fordulókban."
Ha a megrendelt vonatok passzolnak hozzá.Majd egy este Pesten végző,de reggel Debrecenben kezdő gép nem fog Fradiba menni tehervonatért.Ráadásul kevesebb önköltségi lehetőség lesz,Az adott menetrend dönti el,hogy melyik SzÜ MÜT embereinek kell végezni az adott vonattal,hogy ne kelljen gépmenetezni,önköltségezni,stb..
Ez a kérdés 14:06-kor múlt időben nem tehető fel.::))
Ha 11:20-kor nem volt gép Szentgyörgyön (amit nem értek), akkor benne van egy 30-40 perc késés. Így akkor nagyon kevés az idő a gépnek a visszafordulásra.
Ezért kérdeztem, ha vajon nem érkezik be időre, akkor ki viszi vissza Zágráb felé.
Vámosgyörkön mi a fenének áll a Bz 6.33-8.45 10.16-13.50 15.00-15.50 17.00-17.50 19.00-21.35 között ha a szerelvény nem györkön hanem Gyöngyösön fordulna akkor 2200 Ft szerelvényfordulási díj 91 Ft/km felsővezetékhasználati díj mellőzhető lenne.
azza 3200 Ft oda vissza 6400!
Gyöngyös Vámosgyörk között 10 utassal jár 2 Bhv+v43
Ha lenne a 86-osról olyen vonat ami kiváltaná 13 km hosszon a v43+2 bhv-t és közvetlen behozná a 86 vonal utasait Gyöngyösre az épp ellentkezőleg közvetlen átszállás nélküli vonat lenne.
10 utasért fenntartani egy villanymozdonyos szerelvényt luxus Egyébbként a 85 ös Gyöngyösi vonal 80 km/h
Az utasvesztésről Csincsén se Mezőkövesd felsőn se Szihalomon nem kell félni utaselvesztéstől ugyanis a maradék pár utas ugyis átszállna minek nekeik luxus 4 vagos v43 szerelvény 10 utasnak.
Max utaslétszám 20 fő!!!
Te nem ismered a 80-as vonalat egyáltalán helyismeretből fakadó problémák vannak nállad.
Nagyút 600 lakosú község luxus ott nem csucsidőben megállítani 4 kocsis szerelvényt.
Karácsondról meg Adácsról ez utóbbi vasutas faluból régen busz viszi a többséget Gyöngyösre néha megállni 1-2 utasért vagy Adácson az ingenjegyes vasutasokért felesleges.
Ez nem okozna utasvesztést ahogy TE képzeled, hiszen amit eddig elhalászott a volán azt ezután is elviszi a maradékért luxus kocsihiábyos időben fentartani 10-20 utasért 4 kocsis Bhv B By stb szerelvényt
A tehervonatok meg szükség szerint közlekednek vagy elmaradnak ha nincs fuvar menetvonal nem egyenlő a közlekdéssel.
Te Zalaiként támadod a magyar-szlovént igen sajnos az Eu csak ilyenvackokra ad némi pénzt.
30-as 40-es stb fővonalakra nem mivel Horvátok és háborús bünös ürügy miatt nem kell oda se korridor se semmi.
Taxx te ez vagy még Brüsszelben is ez voltál: a Zala volán egykori dolgozója
Ez alakjelzőkre rendszeresített lámpa. Tehát tárcsás jelzőn (kétfogalmú előjelző, tolatásjelző) is volt.
Hasonló, volt a Szentesre állomásított motorkocsikon...
Ez így tulajdonképpen nem igaz! Š Dr. Torgyán.
A Szentesre állomásított motorkocsikon nem volt, csak a szentesi nosztalgia célú Ganz motorkocsikon volt, minden cél nélkül, csak mert valaki úgy gondolta, illik oda. Nem illik.
A Záhony-Csap jegy árát 1 telefonhívásra megmondja a MÁV direkt (06-40-494949) , de érdemes a záhonyi pénztárban kérdezni (pl., hogy mennyi idő alatt adják ki, hogyan vannak nyitva, stb.: (06-46-426546).
A többi kérdésedre az arrefelé rendszeresen utazók tudnak válaszolni, vagy az ukrán vasút előbb említett honlapján keresgélhetsz:
A volt szovjet utódállamokba, így Ukrajnába is a nemzetközi jegykiadás nem a TCV IV. füzet alapján történik, hanem erre van egy speciális nemzetközi díjszabás "Kelet-Nyugat díjszabás" néven. A kedvezményeket ezesetben is külön táviratok szabályozzák.
Ukrajnába tudomásom szerint jelenleg 50%-os menettérti kedvezmény van nemzetközi jegy vásárlásakor.
Sajnos az IBUSZ honlapja nem a valóságot írja (nem mondom, és nem írom, hogy hazudik, csak gondolom).
Kár ezért a szebb napokat látott cégért:((
A rendszerváltáskor még majd minden (akkori) városban volt irodájuk.
Először az utazásszervezést rendukálták a minimumra és saját katalógusaikban más utazásszervezők útjait kezdték meghírdetni, majd az országos lefedettségű irodahálózatot csökkentették drasztikusan (Békés megyében megszűnt az IBUSZ iroda Békésen, Gyulán, Orosházán és Szarvason, maradt egyedül Békéscsabán).
Ezzel nagyjából párhuzamosan a tevékenységi kör is szűkült, több irodában megszűnt a nemzetközi (jóval korábban a belföldi) vasúti jegy értékesítés. Kár érte.
A békéscsabai IBUSZ-ban így évek óta nem lehet nemzetközi vasúti jegyet venni.
Ma megkérdeztem őket telefonon. Most sem lehet.
Tettem még egy próbát, felhívtam a tiszaújvárosi IBUSZ-t is. Nemzetközi vonatjegy ott sem kapható, rendelésre sem.
Ezek után ne írják azt, hogy "irodáinkban", hanem csak azt, hogy egyes irodáinkban.
"...akik széles látókörrel jövőbe tekintve jobban tudják, hogy mit szeretnének..."
OFF Alapvető gondolat... :) Avagy az egyik klasszikus westernfilm, a "7 mesterlövész" bandavezérének szájába adva: "-Ha Isten nem akarná, hogy megnyírjuk, nem teremtette volna birkának őket."
Amúgy az "én adómból" jellegű mondatok (az enyémet is beleértve :) ) alapvetően - a saját vagyon védelme, - tudatlanság, - a birkák újraelosztásának igénye miatt hangzanak el. ON
"Az esztergomi Suzuki megduplázza a termelését..."
Jó-jó, de duplázás előtt és után milyen etkm értékeket lehet itt mondani? Mert a k..vakevés és a kevés között is lehet egy duplázódás, de emiatt még nem kellene a 4-es vonalat ágyazat nélkülire építeni, felületi edzett R75-ös sinekből, valamilyen dinamikus követést lehetővé tevő (pl. ETCS) bizberrel.
"Hodosról nyolc pár tehervonat indul..."
Ez mennyi etkm/év, a tavalyi (?) 3,6 mio-hoz képest?
"A másik hiba, ha valaki a jelen számára fejleszt."
Még mindig jobb annál, aki a múlt számára... A jövő számára felelősséggel fejleszteni - ez mostanság nem trendi, mivel a reális bizonytalansági faktora (minden álmodozás ellenére) túlságosan magas. Tehát ha valaki a jövő számára akar fejleszteni, viselje el, hogy amíg nem jön be az elképzelése, addig magára van utalva - a saját pénzére, idejére.
Nagyon kevés kivételtől eltekintve mindennek van menetrendje. A tehervonatoké sokszor csak tájékoztató jellegű, a lehetőségektől függ, hogy éppen mikor mennek. Forgalmas egyvágányú pályán a keresztezések miatt általában betartják, és nagyjából kiszámítható időben érkeznek.
A februári (nekem ez a legfrissebb) tehervonati közlekedési rendben (TKR) Hodosról nyolc pár tehervonat indul (5:15 Biharkeresztes, 7:40 Celldömölk, 11:00 Dunai Finomító, 11:50 Celldömölk, 12:46 Ferencváros, 17:00 Celldömölk, 21:35 Rajka, 23:28 Soroksár)
Valószínűleg alapdolgot kérdezek, de biztos, hogy csak én nem tudom!
A tehervonatok ugyanolyan menetrend szerint járnak, mint a személyszállító vonatok? Milyen eltérések vannak, ha vannak?
Még a múlt században (1990) voltunk Malmőben, ahol az állomáson hiába kerestük a vízcsapot. Emigráns ismerősünk legyintve mondta, ez nem Magyarország, itt minden csak pénzért van. Az állomási csapok tekintetében kezdjük utolérni Svédországot. :)
Ha külön járműpark lesz, akkor gondolom ehhez kapcsolódóan külön üzemeltetői banda is.
Így szvsz nem lesz nehezebb vezényelni, sőt a személyvonatos fordák ekkor tudnak majd igazán "kitisztulni"=> nagyobb hatékonyság lesz elérhető a személyvonatos fordulókban.
A sületlenek tényleg megcsinálják, aljas módon vasútra költve a szintén sületlen EU pénzét, meg az adófizetőkét, akik széles látókörrel jövőbe tekintve jobban tudják, hogy mit szeretnének (Győzikét TV-elnöknek).
Az esztergomi Suzuki megduplázza a termelését, a 4-es vonalat pedig a MÁV kevésbé sületlen (?) fele nem fejleszti: "minek oda jobb pálya a négy utassal dűlöngélő Bz-nek". Okkkos, jó kutya...
A februári (nekem ez a legfrissebb) tehervonati közlekedési rendben (TKR) Hodosról nyolc pár tehervonat indul (5:15 Biharkeresztes, 7:40 Celldömölk, 11:00 Dunai Finomító, 11:50 Celldömölk, 12:46 Ferencváros, 17:00 Celldömölk, 21:35 Rajka, 23:28 Soroksár), Zalaegerszegről további kettő a 25-ös vonalra. Nem hinném, hogy mindegyik csak nyolc Eas kocsit visz, hiszen tavaly ősszel elég sok gabonaszállítót is láttam, és a kassai vasmű acélhuzaljai is erre mentek a kikötőbe. De majd kicsit megint körülnézek a környéken, elég régen jártam arra. A másik hiba, ha valaki a jelen számára fejleszt. Ezek szerint az M3-as autópályát is feleslegesen építették? Már Emődnél kong az ürességtől...
taxxx, ne vedd személyeskedésnek, de jó lenne, ha nem töröltetnéd ki a korábban más néven tett hozzászólásaid. Látnánk, hogy mi jön be a tippjeidből :))
Így van,nehezebb lesz vezényelni,több gépmenet lehet,több emberrel lehet a feladatot megoldani,készenlétes gépek kelhetnek.stb.. (Kíváncsi lennék THE GOOD arcára amikor a V43-2000-es sorozatot aranyáron méri majd a GÜ.)
Sziasztok! Köszönöm szépen a kérdésemre adott gyors és kimerítő válaszokat. Már csak néhány kérdésem lenne a témával kapcsolatban: mennyibe kerül a Záhony-Csap menettérti jegy, mennyi ideig tart a vámvizsgálat Csapon (hogy legyen idő a belföldi jegy váltására Kijevig), mennyibe kerül a sima, illetve a hálókocsijegy Csap-Kijev között, illetve hogy a Tisza Csap-Kijev között is csak hálókocsikat továbbít. Ígérem, hogy egy időre eldugulok :-)) Üdv M412192
Ezek a járatok kiváltanák a Hatvan_Miskolc_Hatvan személyt
Ezen a ponton jutnék el addig,hogy nem utazok vasúton...
Egyébként az ötlet teljesen szimpatikus,de ha már merünk nagyot álmodni,akkor legyen inkább villany-Desiro a drót alatt,vagy valami hibrid jármű,mint pl. a GTW 2/6
Mi a véleményed a sínautóbuszokról illetve arról , hogy miért nem lehet így is utasforgalmat lebonyolítani?
Jelenleg is járnak 2-4 BHV-s szerelvények minimális 20 fővel.
Mivel villamosított vonal ezért szili+ 2-4 bhv vagy B stb kocsiból.
DSA sínautóbusz a kisebb megállók utasait elvitte a nagyobb állomásokra ahol átszállhattak a Gyorsra.
Én ma is ezt megcsinálnám egy szóló Bz-vel és a legyártandó csuklós Bz-vel!
betétjáratokat a fővonalra!
Ezt ugy is lehetne hogy a 80 asnon a 86 102 84 88 87 mellékvonalakról felhoznám a Bz-t 80-asra 87a-ra 85-re hiszen vannak olyan szilis vonatok amik 10-15 főt visznek mint említettem 2-3-4 Bhv val.
Adács Karácsond Ludas Nagyút forgalma könnyen lebonyítható lenne egy Bz-vel is, forgalomnetes délelőtti délutáni esti időszakokban.
Szintén Csincse Mezőkövesd felső szihalomra is luxus a mindenütt megálló személy ami Miskolc Hatvan között jár.
Ezekről a megállókról elég lenne egy szimopla Bz is.
87 85 vonalakon szintén forgalomnetes időszakokban szóló bz-t járatnék.
Ezek a járatok kiváltanák a Hatvan_Miskolc_Hatvan személyt a gyors esetleg Emődön is megállna ugyhogy a nagyobb állomások kiszolgálva lennének.
A feladatot a 84 86 87 88 vonalon közlekedő Bz-k holtidejében szervezném csak példa csúcsidőben 84-esen Kálon álldogál 5.50 -8.40 ig pl a 86-oson 10.30-13.20 között és sorolhatnám.
Ugy odanám meg hogy egyszerüen továbbközlkedtetném őket.
Fordulóállomás borsos 2200 dija bizonyos esetbe megtakarítás lenne zene járatösszevonással.
Majd megpróbálom visszakeresni...de a pilóta-topicon még nem vagyok ismerős,mert csak tavaly aug. óta érdekel a téma,és csak olvasni szoktam azokat a topicokat,és csak ritkán,mert rengeteg az ismeretlen lakó...
" "és Záhonyig mivel utazik", amire természetesen a helyes válasz: busszal/ kocsival/stoppal"
A konfliktusmentes válasz valóban ez. A helyes válasz talán inkább egy juhlábhengerrel való kezelés lenne... (Tudom, amicus-tól mindjárt kikapok. :))) )
"Nem tudom mennyire lehet náluk közvetlenül a hálókocsikalauznál hálókocsiótjegyet venni."
Az ukránokat sajnos nem tudom. Az oroszoknál elméletileg semennyire, mert az Expressz-2 rendszeren keresztül lehet csak. Viszont az utaskísérő - ugyanebből a forrásból kiindulva - nagyon is jól tudhatja, ki hol fog fel/leszállni a kocsijába/ból. Ebből következően, ha nem fél az ellenőrzéstől és az ágyneművel is el tud számolni, akkor az üres helyeket saját rámenősségének megfelelően használja fel. Ezt persze biztonsággal csak az az utas tudja kihasználni, aki tisztában van - az adott viszonylaton a várható utasterheléssel, - az ellenőrzések sűrűségével és alaposságával, - az adott viszonylaton dolgozó utaskísérők "rugalmassági" tényezőivel.
"Vegyél belföldi menettérti menetjegyet Záhonyig,meg egy Záhony-Moszkva menettérti nemzetközi jegyet külön."
Azért, ha csak Kijevbe mentek, ne vegyetek Moszkváig jegyet:))
'Ez utóbbit megveheted bármelyik IBUSZ-irodában,ott nem kötözködnek"
Sajnos nem bármelyikben, mert nem mind árul vonatjegyet.
Az igaz, hogy az utazási irodákban nem szokott lenni a MÁV-nál ilyenkor elforduló furmánoys kérdés, hogy "és Záhonyig mivel utazik", amire természetesen a helyes válasz: busszal/ kocsival/stoppal.
"Záhonyban meg leszállsz a MÁV-kocsikról,és átülsz az oroszokba"
Nem tudom mennyire lehet náluk közvetlenül a hálókocsikalauznál hálókocsiótjegyet venni.
Van kijevi hálókocsi is, talán az a legcélszerűbb, de valsózínűleg olcsóbb a Bp-Záhony:belföldi IC, Záhony-Csap: nemzetközi menettérti jegy, Csap-Kijev: belföldi jegy verzió.
Az én kedvenc történetemet egy magyar "ilyen" produkálta Görögországban:bizonyos okok miatt elmaradt a szokásos leszállás előtti ellenőrző lista,ígyaztán behúzott futóművel sikerült leszállni.A toronyban lévők rádión rájuk ordítottak,de már késő volt...Ám köszönhetően a pilóta azonnali reakciójának,és a három Kuznyecov bivalyerejének,a gép hason csúszásból kb 260 km/h nál ismét felemelkedett,és a futók kiengedése valamint egy forduló után földet ért.Mindenki épségben megúszta,a gépet kivéve,amely azóta is ott vesztegel...
A történetet egy,az egyik barátom által kikölcsönzött,légiközlekedési balesetekkel foglalkozó könyvben olvastam...de így sem tudom elhinni a történetet....
Egy ilyen belföldi járatán látták, hogy a földi bárizsnya a szárnyon állva bakanccsal rugdosta vissza a fékezőlapot. De az igaz, hogy szigorúan belföldi járaton volt.
Nincs semmilyen "ésszerű oka"? Azért ez egy kicsit túlzás...
Esetleg arra gondolsz, hogy ha két-három éven belül elkészül (el fog készülni) a Csorna - Porpác, a Győr - Celldömölk és a Boba - Hodos villamosítás, akkor nem lesz majd elég villamos jármű, ami jár rajta? Igazad lehet, a helyi személyvonatok maradnak Bz-k, legfeljebb Pápa felé megy majd néhány kivénhedt győri vagy szombathelyi Szili...
Ha az eredeti hozzászólásodban lévő őriszentpéteri Sziliben kételkedsz, abban is igazad lehet. De csak ha közben piros Taurusokra gondolsz... :)
Turisztikai szempontból lehet, hogy érdemes, amúgy inkább a Záhonyban váltott, Csapig szóló jegyet érdemes bevállalni.
"...a széles nyomtávú személyvagonok kényelmesebbek alvá szempontjából..."
Attól függ. Ha a Tiszával mentek, akkor leginkább hálókocsikat fogtok benne találni, azok pedig nyilván jobban alváshoz "idomítottak", mint az általad felsoroltak. Ha Csaptól valami más távolságival mentek, az a hálók mellett többnyire tartalmaz egyterű fekvőhelyes kocsikat is ("plackartnij"). Az ide szóló jegy lényegesen olcsóbb, de a körülmények valamivel ... izé ... vadregényesebbek. Ki lehet próbálni a "Csap-Kijev kizárólag helyi vonatokkal" című variációt is, ez rendkívül érdekes lehet, bár ekkor nem Kijev lesz az események középpontja, hanem az utazás maga.
Vegyél belföldi menettérti menetjegyet Záhonyig,meg egy Záhony-Moszkva menettérti nemzetközi jegyet külön.Ez utóbbit megveheted bármelyik IBUSZ-irodában,ott nem kötözködnek,és aztán Záhonyban meg leszállsz a MÁV-kocsikról,és átülsz az oroszokba.
Senkinek semmi köze hozzá, (kivéve a határőröknek,de azokat meg nem a jegy érdekli) hogy te Záhonyban szállsz fel az "igazi" Tiszára,még akkor sem,ha nem ott laksz és nem ott vetted a jegyet.
Én a helyetekben elmennék előre a Budapest Nyugatiból 17.05-kor induló Bereg IC-vel Záhonyba és ott váltanék jegyet és szállnék fel a Tisza nemzetközi gyorsra.
"a széles nyomtávú személyvagonok kényelmesebbek alvás szempontjából mint a Bko-k, Bo-k, By-ok, Bp-k?"
Igen, különösen, hogy a vonat nemzetközi forgalomban hálókocsi vonat, bár lehet, hogy Csapon kap belföldi ülőkocsikat is, ezt nem tudom.
Amúgy az új Budapest-Kijev Eurolines buszjáratot néztétek már?:
Fábiánsebestyénben sem nagyon van Tesco, sőt kicsit sincs, mint ahogy Sturovoban sincs.
Szlovákiának ezen a részén tudomásom szerint csak Érsekújváron (Nové Zamky) van jelenleg Tesco hipermarket és áruházuk sincs a környéken (nemcsak hipermarketjeik vannak, hanem 5 régi áruházat is átvettek).
Csak hogy legyen benne egy kis ON is: az érsekújváriba a vasútállomástól kijövet előre 50 m-re lévő autóbuszállomástól, a helyi kocsiállásról megy ki a 3-as helyijárat, ami a TESCO járat.
Sziasztok! Június végén tervezünk Kijevbe egy 4-5 napos utat vonattal, az elgondolás szerint a Tiszával mennénk belföldi jeggyel Záhonyig, majd a határon átgyalogolva, Csapon visszaszállnánk rá és ukrán belföldi jeggyel mennénk tovább Kijevig. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes -e bevállalni az átgyaloglást (Záhony é.: 22.42), Csap 1.12/2.53), vagy érdemes-e kishatárjegyet váltani (hátha nem bukunk le :-) ) Csapig, ott leszállni a vonatról, majd az útlevélellenőrzés után megvenni a vonatjegyet Kijevig. Még egy kérdés: a széles nyomtávú személyvagonok kényelmesebbek alvá szempontjából mint a Bko-k, Bo-k, By-ok, Bp-k? Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv M412192
"Hmsoft pedig kap egy "traficcos" brummmm-ot a fekete humorért."
Megjegyzem, nem "fekete humornak" szántam, csak ha másképp írom körül, akkor még könnyebb... Persze lehetett volna úgy is, hogy "Az állomás a vp-i végén két iparvágány kiágazással rendelkezik balra ill. jobbra. Mindkettőn mintegy 60 évvel ezelőttig intenzív forgalom zajlott. Jelenleg nem használtak, az egyik részlegesen elbontott."
ot.: Párkányban nem nagyon van Tesco. Van egy nagyobb bolt a lakótelepnél, a Széchenyi utca végén, a hídtól balra. Ez gyalog elég messze van, nem éri meg kimenni oda. A Fő téren is sok üzlet van, a hídtól jobbra.
Előljáróban a hétvégi bányász-útról. Az egyik helyszínről kiscsoportos foglalkozás keretében a képen látható járművel utaztunk vissza - és az előre tervezett, fakultatív vonatozásban pontosan az volt az (egyik) lényeg, hogy "innen vissza". Ugyanis az ide vonattal érkezők és az innen vonattal indulók abszolút mennyisége között szédítő különbség mutatkozik. (Könnyű) találós kérdés: mi a helyszín?
Aki járt már Sturovoban nem tud véletlen egy nagyobb-olcsóbb boltot (olyasmit mint mondjuk tesco Auchan vagy prior stb..) mert ki akarok menni vásárolni is és nemigazán találok nagyobb bevásárlóközopontot ott, hogy merre induljak.
OFF
A Priorok jelentős része TESCO-sodott (Pl. Pozsony, Prága stb...), de van amelyik meg lehúzta a rolót. (Pl.:Révkomárom.)
És ha Szesza gépe több órányi járóföldre van, a személyvonat meg a nyíltvonalon? Nos a tehervonati gépet mégiscsak leakasztják rosszabb helyen és a következő állomásra behúzza, vagy betolja a személyvonatot. Jobb helyeken közbesorozott gépként tolja be a személyvonatot a következő állomásra, majd megy a teher tovább... A felmerült költségek, kötbér, stb. természetesen a fekvemardt mozdony tulajdonosát terhelik. Németországban egy "mozdonymentés" költsége üti az egymillió forintot. Ritka is nagyon a vonali fekvemaradás. A magánvasútak öreg gépei is mind bevonszolják magukat a következő állomásra...
Világos én is. Csak dobtam egy kis történelmi hátteret mögé, hogy érezd minden területen, minden vonalon, mindíg és mindenkor vannak profi vezetők akik azt gondolják, hogy az átszervezés a csodafegyver.
Mint írtam volt, a polémiában részt vevőknek mind volt valami igazsága. Nekem is borzasztóan csípi a szememet, hogy a valamikori százhúszezres vasúthoz méretezett vezetői-adminisztrációs létszámmal dolgozunk ma is (na jó, néhány százalékos csökkenés ezen a területen is volt), csakhogy erre abszolút nincs ráhatásom.
SzVSz ahhoz, hogy itt valami is normálisan működjön, alapos szemléletváltásra volna szükség. Vezetői szinten és végrehajtói szinten egyaránt.
Tanmese:
Vagy 2-3 évvel ezelőtt voltak azok a bizonyos vezetői auditok, ahol felmérték a vezetők alkalmasságát. (SzVSz Mándoki arra volt kíváncsi, hogy a kiadott utasításokat elszabotálják, vagy meg sem értik.) Nagy átlagban 35-40 %-os megfelelések születtek (Átlagban!) Következtetés: Meg sem értik.
Párkányban messze a legolcsóbb a LIDL áruház. Még a mieinknél is olcsóbb valamivel. Csak kp.-val lehet fizetni, és itt /kivétalesen/ forintot sem fogadnak el.
Ha kolbászról van szó akkor a száraz végét szeretem! Bár ez ellent mond önmagamnak, már ami a kolbász átvitt értelmét jelenti ott ugyanis én is a zsirosát szeretem, akarom mondani szeretném................
Azért még egy megjegyzés: Mint írtam az említett dolgott két végéről rágcsáljuk. Valahol biztos találkozunk. A kérdés az, hogy a zsíros, vagy a száraz végéből harapjunk nagyobbakat.
Ha egy személyvonat gépe fekve marad, mindegy, hogy hány tehervonat áll az adott állomáson, akkor sem lehet levenni róla mozdonyt, mert az az ÁFU-é! Meg kell várni, amíg a SzeFU segélygépe odaér!
Ha lesz ÁFU-s mozdonyvezető akkor lesz az áfu által bérelt mozdony is!
Nemrég beszélgettem egy Szlovák mozdonyvezető barátommal. Azt mondta, hogy ott nemcsak a kocsikon, hanem a mozdonyokon is osztozott az ottani SzeFU és az ÁFU. Így lett SzeFu-s és ÁFU-s mozdonyvezető is. A fűtőházak is el lettek osztva.
Ha egy személyvonat gépe fekve marad, mindegy, hogy hány tehervonat áll az adott állomáson, akkor sem lehet levenni róla mozdonyt, mert az az ÁFU-é! Meg kell várni, amíg a SzeFU segélygépe odaér!
Egy parlamenti döntés azonnali hatállyal megszünteti a CD döntési jogkörét, hogy ki használhatja, ki meg nem a Bad Schandau-Decin szakasz CD fennhatoságu részét.
Ezzel itt megszünt a CD monopliuma és minden, engedéllyel rendelkezö társaság saját vagy bérelt jármüveivel fuvarozhat itt.
Eddig a CD egy 1992-es határozatra hivatkozott, ahol az akkori NDK és a CSD között kizárolag a két állam vasuti társasága léphette át a határt, és amiatt a Railtrainsot kitiltották innen
4834-ről Alsógallán egy utas megállás előtt akart leszállni. Sikerült neki, elesett, kisebb sérülésekkel megúszta. Míg a vonat mentőre, rendőrre várt, 9426 megelőzte.
A település közepén van egy Billa, jó árakkal, nem valami nagy áruház, de bevásárlásra tökéletesen megfelelő. A bevásárló kocsi megyen HUF-al is, tán 10 vagy 20-assal.
Egy másik üzlet már a város szélén van, az állomás felé menet ki is van táblázva útközben, amúgy is erre érdemes menni, jót lehet tankolni, mert itt az állomásnál van a MOL leány benzinkút, és akkor a táblát is meglátjátok az áruháznak.
Ha a hídon beérve a városab balra fordulsz, akkor pár száz méter után van 2 bevásárló hely is Párkányban. Én is inkább az Esztergomi utat javaslom, ha a vonatot akarod kipróbálni, menj el egyszer Pozsonyba, és akkor utazhatsz arra, kényelmes EC vonattal. A hajóval visszautazás is javasolt általam.De azt inkább a hajóstopicba!
Köszi a segítséget mindenkinek..... Bp - Dorog -Esztergom felé akartam reggel felmenni a Nosztalgiával és délután Sturovon keresztül hazajönni a dunakanyarban (70-es vonal) De elég sokba kerül
(a hajó kb 600-800 Ft-ért egész a Pestig behoz, míg a vonat 400 Ft-ért 16 km-t,,,,ez elég szomorú)
OFF: Aki járt már Sturovoban nem tud véletlen egy nagyobb-olcsóbb boltot (olyasmit mint mondjuk tesco Auchan vagy prior stb..) mert ki akarok menni vásárolni is és nemigazán találok nagyobb bevásárlóközopontot ott, hogy merre induljak
A képet "rendes" felbontásban néhány soros szöveg kíséretében szívesen látjuk az Indóház hírrovatába! Ha megtisztelsz minket az anyaggal, azt közvetlenül a főszerkesztőnek is küldheted! A címe az újságban, de ide is beírom: thf kukac indohaz.hu
Sosiforda!
Földrajzi értelemben az új Hbf valóban jelentős részben Nyugat-Berlinben fekszik, de fényévekre annak központjától, míg ugye a Zoo maga Nyugat-Berlin jelképe. És különben is: Nyugat-Berlin teljes lakossága rosszul jár a megálló áthelyezésével. Merem remélni, hogy ezt a DB sem gondolta komolyan, csak kiszivárgott egy félhülye dokumentuma...
A "szűkösségen" az új Lehrter sem fog változtatni, sőt! Annyival nincs ott több vágány! Az észak-déli alagutat meg "meni" a DB Vezérigazgatóság alatti új vasútállomás. A Potzdamer Plaz központi hely, a vasúti könyvesbolt is csak 100 méterre van onnan! :))
Az új berlini főpályaudvar a "Lehrter Stadtbahnhof" nevű S-Bahn állomás helyén és környékén épül Nyugat-Berlinben, a városrész tehát nem marad pályaudvar nélkül, mert ez Nyugat-Berlinben lesz, még ha annak a szélén is.
Kétségtelen, hogy a Bahnhof ZOO-hoz a városlakóknak érzelmi kötődés van/lehet is joggal és az is, hogy annak a városi tömegközlekedési ellátottsága jelenleg messze jobb, mint az új állomásé, de azt is látni kell, hogy ez a Bahnhof ZOO egy meglehetősen szűkös állomás, no meg azt is, hogy az új állomás egy presztizsprojekt az új kormányzati negyednél (mintha a Berlinbe érkező összes utasnak ez lenne a végcélja).
Ha 424,005-re gondoltok, akkor az sokáig állt Szombathelyen a fűtőháznál, de csak tavaly hozták el Istvántelekre. Most a romos kocsijavító csarnokban van, a roncsok között, siralmas állapotban.
Akkor ez lehet, hogy egy másik mozdony, és nem az ami a Haladás pályán állt.
Ha 424,005-re gondoltok, akkor az sokáig állt Szombathelyen a fűtőháznál, de csak tavaly hozták el Istvántelekre. Most a romos kocsijavító csarnokban van, a roncsok között, siralmas állapotban.
Felmerült, hogy Berlin Zoo állomáson a jövőben nem állnának meg a távolsági vonatok. Így Nyugat-Berlin távolsági megálló nélkül maradna. A DB szakemberinek (a pocsék helyi közlekedéssel rendelkező új főpályaudvart preferáló) abszurd ötlete nem csak szakmai, hanem érzelmi viharokat kavart. Az egyik olvasó így írt egy lapban: amit Sztálin nem ért el a blokáddal, Hruscsov a berlini ultimátummal, Ulbricht a berlini fallal, azt most a Deutsche Bahn AG elintézi
Ott is elzavarhatnának néhány vasutast a város fölé magasodó Vasút-toronyból babot kapálni inkább. A német vasút is előrébb volna. Egyébként a német vasúttársaság van olyan népszerűtlen cég, mint a MÁV, melynek vezetőjéről nincs nap, hogy ne jelenne meg valami negatív vélemény. Ez a rosszul működő állami nagyvállalatok sorsa Érdekes, az SBB-t nem szidják, sőt szeretik. Az ÖBB is kap hideget-meleget. Az osztrákoknál nem is annyira a szolgáltatás színvonala miatt, hanem a helyi Stró agyament hülyeségei miatt. Emlékeztetőül: az ÖBB perre ment a helyi Vasútmániás topik ellen, mert TÉNYEKET közölt a Talentről. Mint tudjuk a Marketing Főosztály marketingről mit sem tudó ászai is ebbe törik a fejüket. Remélem lesznek olyan buták, hogy nem tanulnak az ÖBB hibájából.
-ki (volt) Varga László akinek a neve szerepel a Bvmot szerelvényen?
-miért járnak a tavaly évvégi mentrendváltás óta ótvar és piszkos
dombóvári Bz-k is a 45-ösön??kevés a Bz fehérváron?
a fehérvári Bz-k legalább normálisan néznek ki.
vagy akkor járjon néha Md is, mint télen...
- hány db Ip vezérlőkocsija van a Máv-nak?
és a fűtés innen történik a motorkocsiba is?
számomra az aznap idiótája egy középkorú férfi volt aki két gyerekével előttem váltott menetjegyet Sárbogárdon.Szerencsre kívántak utazni.végig első osztályra kért jegyet ha jól tudom.fizetett 8016 Ft-ot ha jól hallottam.nem is ez a lényeg, hanem hogy 28 percig tartott maga a menetjegyváltás.
Először az 1. vágány mellett volt, de a magasperon építésekor a felszedett vágányok pótlására építették az A és a B vágányt, és ekkor HVSE (Haladás Vasutas Sportegyesület) pályára került. Ott kissé leamortizálódott, majd tudomásom szerint a Füsti megnyitásakor szállították el, de nem vagyok biztos benne, hogy a Füstibe.
"Pedig a múlt hét óta rajta vannak itt a kishatárforgalmiak:"
Igen, a jelek szerint a MÁV rájött, hogy van élet rajta kívül is. :) Lassan ment, de minden jó, ha jó a vége. Az utóbbi hónapokban egyébként sokat pöröltem velük én is ezügyben, szvsz joggal.
Ha csak Sturovo központjába mentek, akkor onnan sokkal egyszerűbb Esztergom felé visszajönni, mint a sturovoi állomásra kimenni, majd a 70-esen hazavonatozni, ez inkább kalandtúra (vagy az állomásig szép gyalogtúra, vagy busszal időre kiérni izgalom).
Persze, megértem vasútmániás fejjel azt is, ha arra szeretnétek jönni, de ebben az esetben, mivel ez akkor már vasútnézés, szerintem beleférhet a szobi leszállás is. Nem is nagyon lenne idő máshogy vonatjegyet venni, hacsak nem elővételben másutt, mert a Sturovoból 19.35-kor induló személy 19.49-kor és Szobra és 19.50-kor indul tovább. A következő vonat Budapestre Szobról 20.50-kor megy.
Megváltoztatták néhány mozdony,motorkocsi napivizsgálati ciklusát, az az meghoszabították a két vizsgálat közti időt, és ezen alkalmakkor egy külön papirkán fel kell jegyezgetni a fékhengerek löketeit vizsgálat elött és után(értelemszerűen alapra visszaállítva)
A Bz is és az M47 1200-1300 is ide tartozik.Csakhogy! Aki ezt a rendelkezést kiadta úgy látszik nem igazán tudja mit adott ki.
Ugyanis a Bz-ken mióta megérkeztek,(így gyártották őket)automatikusan történik ez a művelet,egy szerkezet segítségével,itt a fékhengerlöket évekig nem változik,kivéve ha elromlik.
A remot Daciáknál a vizsgálati ciklus ugyan nem változott(kb 3 éve így van)mégis ezeknél is irogatni kell az értékeket,holott több munkát nem végeznek,mint eddig és ezen értékek eddig is belefértek a ciklusba.Szerinted,aki ezt kiadta az mennyire ért a dolgához?
A kérdés az, hogy Sturovoból kifejezetten vonatozni akarsz Szobon át Budapestre, vagy egyszerűen csak eljutni.
1./ Ha vonatozni akarsz, akkor Sturovo állomáson vehetsz kishatárforgalmi jegyet 400,- forintnak megfelelő szlovák koronáért Szobig (diákigazolványtól független, csak a gyerekeknek van kedvezmény, a többieknek nincs), azzal elutazol egy Szobon is megálló nemzetközivel Szobra és ott veszel egy diákjegyet és átszállsz egy belföldi személyre.
Ugyanazon a vonaton elvileg nem kombinálhatod a nemzetközi és belföldi jegyet.
Vehetsz 60 %-os menettérti kedvezményű Sturovo-Budapest nemzetközi jegyet is (vagyis a menettétri olcsóbb, mint az egy úti jegy, általában automatikusan ezt adják, ha Budapestre kérsz jegyet), de ez drágább.
2./ Ha csak eljutni akarsz, akkor munkanapokon vannak közvetlen nemzetközi buszjáratok Sturovo, vasútállomás - Sturovo, aut. áll. - Esztergom, aut. áll. útvonalon.
Ha ezeknek az időpontja nem jó, vagy hétvégén jársz ott és a központól távoli vasútállomásra érkezel, akkor onnan helyijárattal, vagy több, a vasútállomást is érintő helyközi buszjárat valamelyikével juthatsz be a központba (menetrendeket it keresgélj: www.sadnz.sk ).
A helyijáratokról a Hotel Zahovay megállóhelyen, a helyköziekről az autobusova stanica (autóbuszállomás) megállóhelyen kell leszállni. Mindkettő a központban, a főtér két végén van. A főtér Dunához közeli végén jobbra, majd a következő sarkon balra kanyarodva eléred a hidat. A központból gyalog Esztergom autóbuszállomása nekem 30 perc szokott lenni sietve, de 40-et hagyjál rá, onnan bőven jön busz Budapestre (napközben az elővételi pénztárban kell jegyet venni!), de Esztergomban az 1-es vagy a 6-os helyijárattal ( http://www.vertesvolan.hu/helyi.html ) kimehetsz a vasútállomásra és jó eséllyel Desiroval, esetleg Uzsgyival is bejöhetsz Esztergomból Budapestre belföldi diákjeggyel.
Osmin (178576):
"Sajna a MÁV oldalán nem találtam meg a kishatárforgalmi menetjegyárakat."
Pedig a múlt hét óta rajta vannak itt a kishatárforgalmiak:
Hát úgy tervezzük hogy az Esztergomi Nosztalgia vonattal Esztergomig, ott városnézés, majd átmennénk Párkányba vásárolgatni és úgy jönnénk vissza a 70-es vonalon...
Szerintem az lenne a legegyszerűbb, ha átgyalogolnál Esztergomba, és onnan mennél be Pestre.
Sajna a MÁV oldalán nem találtam meg a kishatárforgalmi menetjegyárakat.
Amúgy valóban úgy van, hogy ha nemzetközi menetjegyet váltasz, akkor arra nem érvényesek a belföldi kedvezmények, és a diákigazolvány belföldi kedvezményre jogosít.
Ha feltétlenül Párkányból a 70-esen szeretnél a Nyugatiba menni, és még nem múltál el 26 éves, akkor BIJ kedvezményt vehetsz igénybe, de nem találtam meg ezt a neten.
Van Tokajban 424-es kiállítva? Megköszönném a megerősítést!
Én amikor a 41316/Rolát csinálom, rendre pirossal (1116) megyek, ha felér időben. Elvileg kék (1047) lenne, de azt elküldik, vagy egyéb okból nincs. Ez BP- Hegyes viszonylatra vonatkozik. Bosszantó, amikor ott ül a mankó a gépen, és nem érti, miért nem mehet pl. Ceglédre a RoLa elé. Fradi, és Kelenföld a tranzit két féksarúja. FC leakasztási statisztikája simán viszi a 40 percet. ha elé lehetne menni a RoLának, több órát meg lehetne spórolni! Egyébként, szerintem, a MÁVnak majdnem mindegy, milyen gép húzza a vonatot, mivel a MÁV csak átvitt módon "értesül" a bevételről. A fuvart nem (csak) a MÁV szervezi. Fizetni a vonat fizet, nem a gép. A MÁVnak az a fontos, hogy méregdrága órás költségű 1047-esek ne a napot lopják, hanem vonatot húzzanak.
Egy kecskeméti dolgozó mondta, hogy állítólag szegedi mv-knek is van típusa fürdőkádra. Létezik?
Diákigazolványom van és hétvégén Párkányból szeretnék Bp-re utazni. Mennyibe kerülhet a jegy? Érvényes-e a diákom a Szlovák szakaszon, illetve valami olyasmit hallottam hogy ha átlépem a határt akkor a magyar szakaszon sem érvényes a diák hanem teljes árú jegyet kell vegyek. Ez igaz?
Mennyiben kerül:
Párkány - Szob közötti diákjegy? ill. Párkány - Bp közötti diákjegy?
"- ca. 2 hete lattam Kobanya Kispest MAV allomason egy tehert beallni oszrka mozdonnyal Wien felol, es nem ugy nezett ki, mint aki le akarna jarni a tehervonatrol... 1.: Meddig jonnek be az osztrak mozdonyok?"
Jelenleg max. Fradiig,kívéve az esti szolnoki kanyart.
"3.: Milyen nemzetisegu szemelyzet van rajta?"
Magyar állampolgár.
"4.: Miert jo a MAV-nak, hogy osztak mozdony viszi a tehervonatot is mar MAV halozaton?"
Az EU konform szabályozás miatt (lassan) nincs beleszólása.A MÁV PÜ által üzemeltetett, az Állam hálózata.
"5.: MAV mozdony is megy ki OEBB teruleten tehervonattal "
Tisztelt hozzáértők! Újra feltenném a kérdést: Amennyiben a Selyemhernyó vezérlőjét, BVhmot.-tal helyettesítik, azon az IC vonaton szabad-e kerékpárt szállítani? Ugyanis, ebben az esetben van bringaszállító szakasz a vonaton.
A belepo Maestralt hozo Kennedy visszi vissza ki a Drava-t, gyonyoru!
Hat igen, ekkora volt valaha a forgalom volumene... Es min. ekkora is maradt volna, ill. nott volna, ha nincs uj vasutvonalunk az uj behuzott hatarok es a megvaltozott politikai helyzet miatt ... Az oregek meg emlekszenek a regi szep idokre, amikor nem volt ures vagany... Ellentetben a mai allapottal, amikor nincs olyan vagany, ami ne lenne ures (majdnemhogy) ... Nagyon nagy kar erte! Na mara ennyi!
Csak egy kis izelito a korabbi forgalombol: Bajcsa forgalmi kitero, ennyi maradt csak az egykori duplavaganyu Nagykanizsa - Muraker. szakaszbol. De itt korabban ahansyszor arra mentem, mindig is tehervonat vart kerulore. Most viszont egyfolytaban ures, sajnos.
Muraker. Hodos elott:
Ez a fot gyonyoruen illusztralja az egykori forgalom volumenet! Hatarozottan emlekszem olyan esetekre is, amikor egyszerre 3 tehervonat vart kilepesre Kennedy-vel es kozben jott a belepo Drava Kennedyvel, hogy visszavigye a kilepo Maestralt. Persze kozben az egyik teher mar kilepett, es csak 2 maradt Murak.-on.
Ha valaki fotózta az este folyamán közlekedett 19201-es számú vonatot a 2 továbbító Giganttal (V63 048+V63 156), legyen szíves nyomjon a nekem egy képet a mélemre! Thanx
- ca. 2 hete lattam Kobanya Kispest MAV allomason egy tehert beallni oszrka mozdonnyal Wien felol, es nem ugy nezett ki, mint aki le akarna jarni a tehervonatrol... 1.: Meddig jonnek be az osztrak mozdonyok? 2.: Meddig viszik a tehervonatokat? 3.: Milyen nemzetisegu szemelyzet van rajta? 4.: Miert jo a MAV-nak, hogy osztak mozdony viszi a tehervonatot is mar MAV halozaton? (EC es IC ugyben meg megerte, mert 10 perc sporolas, na de egy tehernel ez hol szempont (nem RoLa es nem is gyorsteher volt!!!)?) 5.: MAV mozdony is megy ki OEBB teruleten tehervonattal mondjuk Passau-ig, stb.?
- Hodos villamositasa: Azt hallottam sloven ismeroseimtol, hogy az SZ nem tervezi 2007-ig Pragersko - Hodos szakasz villamositasat. A MAV meg koztudottan igen. Na most a nagy kerdes akkro az, hogy az orszaghatarig villamositas az nyilvan nem a nyilt vaganyon fog vegeterni, hanem elmegy Hodos-ig, ugye? De akkor viszont ki fizeti a Hodos allomas felvillamositasat???? Pl. oszlopok, trafok, stb.? Elvegre a MAV villamosit be oda, es SZ meg egyenlore nem (sloven fo ervek kozt az szerepel, hogy a Kennedy parkot nem tudnak hova tenni, azaz hol vontatna akkor az a sok Kennedy, ami ma ott vontat...) Jo erv, mi?
- Pl. amikor Jugo bevillamositott Gyekenyesre, akkor Magyar allam ebbe mennyire szallt bele? Avagy a Jugo allam mennyit fizetett belole? Hisz az o kenyelmuket szolgalta a korai villanyositas...
- tud valaki itt olyan reszleget a MAV-nak vagy olyan szemelyt a MAV-bol, aki nekem EGESZEN PONTOSAN DEFINIALNI TUDJA, hogy melyik teher es mert arra megy magyar - sloven ill. magyar - olasz relacioban, amerre? (Mi dont a 3 atmenet kozul, ezt szeretnem VILAGOSAN atlatni.) Szoval otlet? (Nev, cim, e-mail address, stb.?) Vannak persze trivialis alaesetek: Pl. ha Nagyatadrol 2 raba steigert feladok Celje-be, akkor az csak nem megy Hodos fele, ha szep lassan ugyan, de Muraker. fele is atcsorog, de vannak itt sokkal kardinalisabb kerdesek is reszemrol... Ha vkinek erre van tippje (marmint hogy kerdeseimre KI tud valaszolni pontosan majd), akkor kerem E-MAIL-ben tudassa velem az adatokat, mert holnap nem lesz idom forumot nezni igazabol.
A Galassini iranyvonaton amugy jopar Pellegrini kocsi is volt, egyszeruen gyonyoruek voltak!
En soha sem laktam a 30-as mellett de viszont eleg sokat tanulmanyoztam forgalmat, ahogy a 41-eset is. Sot, kifelyezetten besatraztunk tobbszor is a Mura hidhoz es a Drava hidhoz (ez utobbihoz mar csak Horvato.ban lehet, hisz nem esik magyar teruletre). Jopar husszu es szep megrakott tehervonatot lattam atvonulni mindket hidon. Sot, gyerekkori elmenyeim kozt vannak a Fonyodligeti uttorotabor elott elsuhano tehervonatok. Akkoriban ott meg diesel vontatas volt... Arra hatarozottan emlekszem, hogy jopar katonai szallitmany (tankok, stb.) elment arra es meg az is a fejemben van, hogy Nagyrecse allomason hadi ki es berakodasokat lattam. Csak azt nem ertem, hogy hol van ott bazis, vagy loter vagy barmi hasonlo... De a lenyeg egy: Ott egykor (ott = 30-ason es 41-esen oriasi forgalom volt, az anno meg a vasut fenykora volt)! Ma ennek mar nyoma sincs! Ahogy Goldoniztam visszafele lattam a rozsdas sineket, ures allomasokat, lezart vaganyokat, lebontott felsovezeteket, stb.. A 30-as es 41-es most hanyatlik! Bar Gyekenyesen most hetvegen csordogalt at teher, Murakereesztur csak vegetalt. De Gyekenyesen is inkabb a cseh es szlovak aru megy manapsag, nem magyar. Muraker.-on meg csak egy ket kontener iranyvonat, de 2007-tol mar az sem megy majd arra.
Ez vhogy olyan, mint a Romai Birodalom bukasa ... Egyszer minden felett eljar az ido...
Most vasarnap egy Galassini teher allt Balatonfenyvesen, kisoroztak belole egy kocsit, amit ma (hetfon) lattam Balatonszentgyorgyon egy haromkocsis teher leghatso kocsijakent Bp fele allva egy V43-assal. Mi tortent a Galassinivel BFenyvesen? Ez a Galassini napi irnayvonat vagy hanyszor jar hetente? Honnan jon (Bp-rol?) es hova megy Italy-ban?
"Ezért ami megfizethető azt meg kell fizetetni de azt ami nem lett elvégezve mert lemondták azt nem lehet kifizettetni mert ha nincs rá fedezet akkor elébb utóbb nem lesz lé a kasszában."
Csak az baj,hogy akik a kassza feltöltésével vannak megbízva,két marokkal vesznek ki pénzt,befele meg csak egy papírt,hogy KSZ,MT,Szakszervezet,Csernobil,stb..
"Márpedig most nincs két három szabad ember ha mindent szabályosan végzel. Sőt elárulom neked szabad szolgálat sincs. "
Erről beszélek,most ha valaki személyvonatos megbetegszik,akkor megpróbálnak sakkozni az emberekkel ha nem sikerül,akkor lemondják a tehervonatot,piaci körülmények között ilyen nem lehet.Vagy tart készenlétes embert vagy fizeti a kártérítést.
A szlovák vasútnál április 18-tól szélesedett az internetes jegyvásárlásba bevont vonatok köre, az IC-k után, egyes expresszek, gyorscvonatok és EC-k is beléptek ebbe a körbe, mégpedig ők:
"elezničná spoločnos? Slovensko roziruje dňom 18.04.2005 ponuku vlakov na ktoré je moné zakúpi? si cestovný doklad cez internet o nasledovné vlakové spoje:
Rozírenie o vnútrotátne vlaky:
R 602/603 Koice - ilina - Bratislava a spä?. Ex 530/531 Banská Bystrica - Bratislava a spä? R 604/605 Čierna n/T.(Humenné) - ilina - Bratislava a spä? R 810/811 Koice - Brezno - Bratislava a spa? R 606/607 Koice - ilina - Bratislava a spä? R 804 Koice - Zvolen - Bratislava a spä? R 608/609 Koice - ilina - Bratislava a spä? R 832/833 Zvolen - Bratislava a spä? R 610/611 Koice - ilina - Bratislava a spä? Ex 1600/1601 Koice - ilina - Bratislava a spä? R 1504/1505 Preov - ilina - Bratislava a spä? R 612/613 Humenné - ilina - Bratislava a spä? R 800/801 Koice - Zvolen - Bratislava a spa? R 700 ilina - Bratislava
Medzitátne vlaky z rezervačnej databázy KVC na vnútrotátny úsek:
Ex 120, úsek Koice - Čadca Ex 140, úsek Zvolen - Čadca EC 134, úsek Bratislava - Kúty EC 136, úsek Bratislava - Kúty R 232 úsek túrovo - Kúty R 222, úsek Koice - Púchov"
"...amikor pl. én 96-ban börtönőrként 20ezer forint körül keresetem..."
Igazán ne haragudj, csak megjelent előttem a kép, amint indulás előtt a 7100 fülkés kocsijainak folyosóján végigmész, közben gumibotodat derékmagasságban végighúzod a lehető legnagyobb zajt keltve, mint a filmekben... :)
Vendégsín (178079),
"Bányászjárat lesz. Hétfőn délelőtt jönnek meg, hoznak sót. A Goldbergwerk szervezte út Krakkón át ide (Weliczka, sóbánya)"
Igazából akkor lett volna bányászjárat, ha az 5 kocsi bemegy a volt Wieliczka állomáson át, az iparvágányon keresztül a telepre... (Nagyon "hangulatos" egy 6 vágányos, fény bejárati, egyéni fény kijárati jelzős állomást egyenletesen fűvel-gazzal benőve látni. Sajnos nem ez volt az egyetlen ilyen - az egyik "fakultatív" vonatozást választó személyek is konstatálhatják.) A képes riport jön, de előbb még csőben van az előző.
Sajnos csak az első ugrott be, egy topictárs jóvoltából egyszer benézhettem a géptérbe. Mindent nem láttam a gépben, így a másodikra is a V55 lett volna a tippem.
No, jó. Az első képen a V 55 periódusváltó átkapcsoló 3 sarkú kontaktorsora látszik. A második képen a V 40 vízindítójának elektródáihoz vezető kábelezés látható.
Elvi kérdést tettünk fel utasítás átdolgozás kapcsán a nem MÁV vasutvállalatok járművei és személyzete kapcsán a jogászoknak, tekintve, hogy kilenc jogszabály + OVSZ + HÜSZ alapján nem nekünk kell kimondani a frankót. Hát, kaptunk választ. Sokba is fog még az a vállalatnak kerülni. (Legalább elolvasták volna, amiket értelmezni kellene...)
A vasut.lap.huoldallal mi lesz? Már nagyon régóta nem frissült. Sok a halott illetve az olyan link, ami azóta máshova költözött. Én is jeleztem már egypár ilyet de semmi válasz, vagy változás, Sajnos ma már nem naprakész az oldal, pedig nagyon jó lenne!
1., Nem lehet tíz órányi munkát adni a dolgozónak, mert
1a., Nincs annyi munka
1b., Lehetetlen megszervezni, hogy tíz órát dolgozzon, ne csak hármat.
2., Lehet 10 órányi munkát adni, sőt, szükség is lenne rá, csak valakinek az emberi hanyagsága, vagy hasonló okból "nem sikerül".
Az 1., esetben a dolgozót, a 2., esetben a "valaki"-t kell kirúgni. (Esetleg 1. esetben három órát fizetni). De senkit nem szabad tíz órára fizetni 3 óra munkáért. Legalábbis, ha a gazdasági szempontok számítanak. Gyanítom, a MÁV-nál ez nem igazán szempont.
Nehogy már én húzzam a rövidebbet, mert a cég nem talált számomra munkát.
khamos-szal egyet kell, hogy értsek ebben az esetben:
forda szerinti vezénylés van, ami alapján pl. 11,3 órás személyvonatos fordulót kell csinálnia. Ez nem sikerül neki, mert a mozdonyirányító, vagy a mozdonyfelvigyázó a "haverja". Meló közben a "haverok" megkeverik úgy a lapokat, hogy csak 6,1 órát tud dolgozni, miközben a valóban haver Gipsz Jakabot meg helyzetbe hozzák az aznapi 4,5 órás szoli helyett vele 12-t csináltatnak.
Ez korrekt?
Ez a garancia valamilyen szinten kell.
Tehervonatok esetében nagyon egyszerűen meg lehetne oldani a dolgot: a 12 órás fix boltokat levenni 10-re, és figyelni arra, hogy véletlenül se tudjanak elverődni (főleg a tudottan arra hajlamosak), hogy több legyen 10-nél. Ha valós teljesítmény áll az esetleges túlóra hátterében, akkor viszont duzzogás nélkül kifizetni az 50%-os felárral. Csak az a baj, hogy itt is bezavar a képbe -az irányítóknál- a "haver" faktor. xy, mint molylepke döglik egész szoliban, de zf, mint ugyancsak molylepke viszont fordul 2-t Hegyesbe.
A képlet egyszerű: Ha te cégtulajdonos vagy, szívesen fizetnél-e el nem végzett munkáért? Az ugyanis a nyereséget csökkenti, illetve a veszteséget növeli.
(Bár a klasszikus közgáz elméletekkel a vasútnál MÁV-nál nem megyünk semmire, SzVSz már rég elérte az Üzembezárási pontot...
"Írtad, hogy sok kicsi sokra megy. Ez igaz. Hasra ütésre mennyi lehet egy gépészeti költség pl egy 100km-es tehervonat esetében?"
Az attól függ milyen gép vontatja a vonatot. Azt hiszem órára van meghatározva a mozdonysorozatok bérleti díja mv-vel együtt. Számokat ide most nem írnék, és mailban sem küldök ha tényleg érdekel meg kell kérdezni illetékestől aki ezzel esetleg nem ad ki súlyos üzleti titkot.
"Szerinted mennyi egy aktatologató mobiltelefon számla költsége egy hónapban, aminek a fele magáncélú, de a máv fizeti? Inkább ezeknél a kicsiknél kéne szemezgetni talán!"
Az enyémet tudom neked mondani. 0 ft a mozdvezek mobilját ha használom is csak szigorúan a velük való értekezésre. (A vodás telcsim ami privát pedig 2500 ft/hó-ba kerül nekem, igaz ez viszont egy perc nem sok annyit nem szól hivatalos ügyben.) Szóval az enyimből nem igen tudol faragni. Tudom most azt mondod, hogy de a telephelyvezetőknek meg a TGK dolgozóknak meg a vezigben........ Azt nem tom. Tiltakozásodban veled tartok mindaddig amíg nekem is adnak, onnantól a telefontéma szent és sérthetetlen, mert jár és kész! Mellesleg bökheti a csőrünket a ruha pénz, az autó használat. faragjuk le, vetessük el tőlük amíg nem nyereséges az üzletág addig nem lehet ilyen lukszus a vezetők kezében. Mellesleg én ilyen feltételekkel is vállalnék magasabb beosztást. Érdekelté lennék téve a nyereség irányába ha sikerül lesz többlet juttatás ha nincs nem lesz. Tényleg a mostaniaknak nem lehet ezt bevezetni?
"Tényleg elég más a felfogással a kérdéssel kapcsolatban, de én azt akkor is undorítónak tartom, hogy ha én a feltételek részleges hiánya esetén is elvégzem a munkát, akkor hálaképpen inkább belém rúgnak, mert esetleg írtam 10perc túlórát!"
Mindenki részleges hiánnyal küzdve dolgozik. Nekem kéne egy laptop, és egy projektor és nem lenne gondom a szemléltetéssel az oktatáson. De megoldom enélkül is. Tudod mi áll rendelkezésemre? Írásvetítő fóliák írásvetítő nélkül. Oktató táblák (falitáblák) pl. M31-es sorozatról, alap M62-ről. Néhány gőzmozdonyról. Amit ebből használni tudok azok az M41-es táblák. Cellben van vidao magnó és filmek ezeket azonban csakúgy mint a táblákat nem tudom elvinni Tapolcára. S van hogy belém is belém rúgnak: inkább ne menj ki ellenőrizni mert most fontosabb melok vannak. Szóval néha nekem is savanya a szölő.
"A 10 óráról pedig annyit, hogy én akár még támogatnám is a 12órán túli szolgálatokat, mert sokszor egyszerűbb lenne az élet, de ez is olyan kérdés amin kár rágódnunk. Sajnos."
Na egyezik a véleményem, csak hogy a 12 óra az ugye MT szabályozás. De esetleg meg kellene próbálni hátha egy parlamenti ciklusban megváltoztatható lenne. Esetleg annyival, hogy 12 órát vezethetsz, aztán önköltségben még haza térhetsz.
És itt kérem a kolbász másik oldalán rágódókat, ne háborodjanak azonnal fel.
Ugyanis a ma délután átrágottakat szélesebb körben kell értelmezni. A kulcsmondatot most írta le Titibi:
Ezért ami megfizethető azt meg kell fizetetni de azt ami nem lett elvégezve mert lemondták azt nem lehet kifizettetni mert ha nincs rá fedezet akkor elébb utóbb nem lesz lé a kasszában.
"Mivel te is voltál mozdonyvezető, tudod, hogy ha Te este bemész pl 18:00-ra és azt mondják neked, hogy csak három órás munka van, akkor bizonyára nem erőltetne a röhögés."
Nem eröltet a röhögés, de ha elmész a köműves mellé és esik az eső és az aznapi kubikolás elmarad akkor mit kapsz? Asszem egy óriási fityiszt! Nos a párhuzamok mindíg sántítanak, tudom de azért érted a dolgot nem? Szemlélet váltás kell nálatok is!
"Én mint alkalmazott nem a munkámat, hanem a munkaidőmet adom el, amit igyekszek megfelelően ellátni! Nehogy már én húzzam a rövidebbet, mert a cég nem talált számomra munkát."
A kubikus is azt adja el de ha nem kell hát nem kell! Pedig ő is keveri a betont, tolja a talicskát ahogyan tőle tellik. S a kutya nem törődik azzal, hogy ő húzza a rövidebbet, mert a kőműves aznapra nem alkalmazza. Csak nekik nincsen szakszervezetük. Nektek, nekünk van!
Tudom én könnyen ugatok mert bemegyek felveszem a melot elmondom a mondókámat és haza csoszogok. Csak mégse mert nekem is csak addig lesz melóm amíg nektek, mert ha már nem lesz kit oktatni mahatak én is kubikolni. Ezért ami megfizethető azt meg kell fizetetni de azt ami nem lett elvégezve mert lemondták azt nem lehet kifizettetni mert ha nincs rá fedezet akkor elébb utóbb nem lesz lé a kasszában. És senki nem fog dolgozni!!!!!
Frissül a képtáram! Ma fotózatm Hajdúszoboszlón. V43-1210, meg egy csomó inyencség! Aki akarja nézze meg mind Hajdúszoboszlón készült! http://kep.tar.hu/v43-1145/50046661/
Kérdezni szeretnék valamit a DOMINO 70 típusú berendezéssel kapcsolatban. Az érdekelne, hogy a váltókban van-e egy kitüntetett irány, amerre minden esetben abszolút védelmet biztosít (mint a D55-ben), vagy a kérések sorrendje határozza meg, hogy melyik irányban biztosít abszolút, és melyikben áthelyezett védelmet?
A második esetet feltételezve (vagyis, hogy a kérések sorrendisége a meghatározó) az nem világos, hogy mi történik az alábbi ábrán szemléltetett vágányhálózat esetén. Ilyenkor ugyanis úgy kellene működnie (lehet, hogy úgy is működik), hogy a *-gal megjelölt váltó eltérő közlekedési irány esetén más-más irányba adna abszolút védelmet, hiszen a 3-as nyomban célpont felől érkező váltóvezérlő jel, és ehhez kapcsolódóan a 4/5-ös nyomban működő oldalvédelem keresés a két közlekedési irányban eltérő sorrendben éri az említett váltót. A válaszaitokat előre is köszönöm!
Mi számít megtámadásnak? Mert ahányszor már velem (és kollégáimmal) történt hasonló azzal Dunát lehetne rekeszteni. Csak valahogy nem fogjuk fel olyan tragikusan a dolgot. (Lásd pl. 7100 a nyugatiban télen, amiről már egyszer írtam) Ez a szakma ezzel jár és hasonló bölcsességek...
De azért felmerül a kérdés: tényleg marandandó sérüléseket okozóan össze kell verni a kaluzt, azért, hogy legalább egy ilyen icipici hir formájában is, de valaki felfigyeljen sokszor lehetetlen helyzetünkre?
Az Indexből másoltam, nincs több infóm. De radio100jozsi is írt róla, hátha ő többet tud...
Tetelezzuk fel, hogy egy rendes kisdiak aki haza utazik penteken es vissza vasarnap es nem kodorog ossze-vissza. Rogziteni kell az ilyen vasarlasoknal bizonyos "jatekszabalyokat".
"Pl. Két havi előre vezénylés, hogy most mást ne említsek mellé. "
Amit a Munkáltató kért.
"Elég muris tárgyalni egy fuvaroztatóval a személyzetemről, amikor bizonyossággal csak azt tudom nek i mondani, hogy akkor megállapodtunk, és két hónap múlva az embereim ennyibe kerülnek mert akkor már tudok velük tervezni."
Addig amíg nincs legalább 2-3 szabad ember egész hónapban,évben,addig semmilyen előrevezénylés mellett nincs lehetőséged flik-flakkolni.
Reszketeg anyóka kérdi a vasutastól: - Nem fog megrázni az áram, ha rálépek a sínre? - Dehogyis, néni kérem. Csak arra vigyázzon hogy a másik lába ne érje közben a felsővezetéket!
Én csak exmv topictársunk véleményét idéztem, jóhiszeműen elhittem neki, hogy létezik ilyen - ahogyan a Céget ismerem, nem is kevés helyen. De szerintem az alállomás az nem biztber.....
Kedves Oldmumus! A nálunk jóval fejlettebb EU-s országokban - pl. Németország, Franciaország - esetében is elég kevés az interneten megvásárolt jegyek aránya.
De azt se felejtsük, hogy ezen jegyek visszaváltása vagy módosítása (Pl. 3 helyett csak 2 fő utazik, ami elég könnyen előfordulhta, és nem az, hogy hirtelen ötlettől vezérelve holnap nem Miskolcra, hanem Egerbe fogok utazni.) nehézkesebb, mint a hagyományos jegyeké.
"Itt a vasuton ezzel ellentétben egymással acsarkodó szakszervezetek, a másik beosztására, székére, fizetésére irígykedő munkavállalók, egymásnak ellentmondó zűrzavaros utasítások, rendeletek vannak.
A társadalmi nyomás ez irányban nulla. És, ha jobban belegondolunk miért is lenne ilyen egy átlag utas részéről?
A dolog több mint ellentmondásos igaz? Az új kívülről jött vezetők nyílván rugalmasak és piac orientáltak. Csak ők most ismerkednek a szakmával, és ez nem válik éppen a kevés idő okozta gondok megoldásának előnyére. Velük tehát nyertünk az eszükre hallgató felső vezetőket, míg vesztettünk as szakmai hozzáértésből. A baj ott van, hogy éppen az általam kritizált réteg (felsővezetők 80-as évek óta) áll a főnök alatt és nem mindíg ért egyet az ő főnökével, és néha nyílván alá csavar egy picikét. Na itt megkezdődnek a bajok........
Egy-két bezárással fenyegetett fűtőházta át kellene alaíktani kölcsönzővé, ahonnan mozdonyvezetőket és mozdonyokat lehetne kölcsönözni együtt vagy külön-külön is. Vagy át kellene küldeni G. I.-it a VDSZSZ-ből a közutasokhoz, és ott is vezessék be az előre vezénylést.
Más kérdés, hogy a kőzút a másik véglet, és egyáltalán nem kívánom, hogy a vasúton is az legyen. (Túlhajszolt, gyorshajtó, a vezetés közben elalvó, papíron minimálbért kereső, a valóságban kétszer annyit kapó* sofőrök.)
Én a BV-nél egyenruhásként már megéltem egy átszervezést. Nagyon ügyes és okos ötlettel szüntették meg akkoriban az egyenruhás szervezeteknél mindazokat a problémákat (túl nagy a vizfej, kevés a végrehajtó szolgálat stb.) amiről Te is és még igen sokan írnak, írtak már a vasút kapcsán.
A 90-es évek közepe táján jöttek ki az új szolgálati törvények, amik tartalmazták az uj besorolási és bértáblázatokat, az uj oktatási reformot, ami azóta bebizonyitotta létjogosultságát (rendőr szakközépiskolák), és ami a legfontosabb az ezekre a szervezetekre érvényes nyugdíjrendeleteket.
Azelőtt senki sem akart egyenruhásnak állni, hülyék is lettek volna, amikor pl. én 96-ban börtönőrként 20ezer forint körül keresetem, és még a legegyszerűbb maszek is két-háromszoros fizetéseket kinált. Pedig emlékszem 10ezer forintot kaptunk minden beszervezett ember után. De senki sem akart jönni, akik pedig ott voltak azok tömegesen menetkültek. A maradók pedig 300 órákat dolgoztak mert egyszerűen nem volt ember.
A nyugdíjrendelet akkor azt tartalmazta, hogy 25 év egyenruhás szolgálat után is el lehet menni korengedményes nyugdíjba, sőt akár 20 év után is, de akkor egy darabig csak a nyugdíj x %-át kapta az ember. Ennek az lett a következménye hogy szinte egy-két éven belül a vízfej 80%-a (!) elment nyugdíjba, az ebből felszabaduló keretből pedig jutott pénz az új bértáblának megfelelő magasabb fizetésekre, az eddigi állomány továbbképzésére, amelyből új, a réginél jóval kisebb, ámde sokkal hatékonyabb vezetést alakítottak ki. Ezzel az intézkedésssel (főleg a magasabb fizetéssel) pedig rövid idő alatt sikerült az egyenruhás pálya presztizsét visszaszerezni. A rendőr szakközépiskolákban évek óta többszörös tuljelentkezés van a különböző szakokra!
Igaz, akkoriban az egyenruhások helyzete állandó témája volt a sajtónak, és rendkívül nagy volt a probléma megoldására a társadalmi nyomás, és politikai akarat. A szakszervezet pedig volt olyan erős, hogy elfogadtassa az általa helyesnek vélt megoldásokat.
Itt a vasuton ezzel ellentétben egymással acsarkodó szakszervezetek, a másik beosztására, székére, fizetésére irígykedő munkavállalók, egymásnak ellentmondó zűrzavaros utasítások, rendeletek vannak.
A társadalmi nyomás ez irányban nulla. És, ha jobban belegondolunk miért is lenne ilyen egy átlag utas részéről?
>ajánlhassam a szolgáltatásaimat rugalmasan. Minél kevesebb kötöttség nélkül.
És ez Szerinted érdeke a MÁV vezetésének? Épp te írod: "Várnak a központi gempára"
Szóval továbbra is csak kérdezek, mert nyilvánvalóan sokkal jobban ismered a MÁV-ot, mint én: Ki (mely személy vagy szervezeti egység) szeretne rugalmasabb lenni?
"Amíg az alállomási és fázishatár távvezérlés 33,6kbps modemen keresztül történik, mert senki nem vállalja be cca 300m optikai kábel beépítését, mit várjunk?"
Na látod, vannak azért fajsúlyosabb kérdések is, mint ez az internetes jegyb@sztatás.. De miért a rózsaszín párducnak fiztené a MÁV a telefonszámlát? Úgy hallottam van saját vezetékes hálózata - vagy arra még egy 33,6-os modemet sem lehet rákötni?
"Az ÁFU megrendelt egy mozdonyt a MÜT-től. Az ÁFU alkalmazásában álló mozdonyvezető beballagott a fűtőházba, kérte a mozdonyát. A felvigyázó rámutatott egyre, a mv felmászott rá, és azt mondta, hogy a mozdony az E1 ut. szerint nem mehet ki a fűtőházból. A felvigyázó sűrűn elnézést kért, és perceken belül rámutatott egy másik, alkalmas mozdonyra."
Óóóó rémes álmod lehetett! Ha lesz ÁFU-s mozdonyvezető akkor lesz az áfu által bérelt mozdony is! De miből gondolod, hogy a MÁV GÜ Fenntartástól bérlik majd a gépet, gépeket?
"Aztán egyszer csak jött a levél, hogy a fenntartás szeretné meghallgatni az eseménnyel kapcsolatban. "
Nem a fenntartás fogja meghallgatni, hanem a középvezetője, a kapcsolatot ő tartja a fenntartással.
Mik lehetnek ilyenek? Pl. mozdonyvezető hibát észlel fázishatár után a főmeg nem megy be. Javít keres, nem talál semmit. A közeli állomás tartalék mozdonya behúzza az állomásra. Aztán egyszercsak jó lesz a gép és mintha mi sem történt volna minden csodálatosan működik. No ekkor általában azért dolgoznunk kell az ügyön. Ekkor gigant esetében mondjuk kézenfekvő fenntartási vád, hogy a kontrollert nem tette vissza 0-ba. Tehát elsőre nem nyeli be, hogy az ő hibája, hanem szeretné, ha a mozdonyvezető beismerné. A dolog persze nem bizonyítható ha nem ismeri be az mv. Ekkor kialakul az állóháború. Aztán az ügy vagy elcsendesedik vagy nem. Ha nem akkor esetleg egy jogkövetkezmény nélküli írásbelivel betömjük a fenntartás száját, ha a vezér is elfogadja, ha nem akkor mehet a fenntartás a bíróságra vagy ahová akar...... Esetleg hozzád, mert azt írtad akkor jössz te!
"Ki szeretne rugalmasabb lenni? Személy szerint hol látod Te azt a MÁV-nál, hogy szeretne piaci alapon működni?"
A piaci alap = rugalmasság?
Mellesleg nyílván a MÁV nem akar piaci alapon működni, neki ezt az EU meg a fene tudja még ki lenyomja a torkán. Ehhez az államnak nincs elég gempája, ezért ő is mást szeretne mint a vasútja. A vasúton belül működő szervezetek pedig még maguk sem tudják mit akarnak. Várnak a központi gempára, holott az jogosan csak kettőt illetne meg ha volna, SZÜ és a pályavaút szeméylében. A többiek a piacon élnének meg. Mivel a pálya és az SZü nem veszteségmentes (pedig az államnak őket 0 ra dotálnia kellene) így nyílván a GÜ sem kap elég bevételt. Na ez már piaci alap de a rugalmasság az szerintem nem it kewzdődik, hanem ott, hogy ajánlhassam a szolgáltatásaimat rugalmasan. Minél kevesebb kötöttség nélkül.
Nos a WLAN vagy mas IP alapu halozat nem csak menetjegy koruli problemak megoldasara lenne jo. Biztber vezerles, ingo es ingatlan allagmegovas (vagyonvedelem), telemechanika, stb.
Látom, te is álmodsz :)
Amíg az alállomási és fázishatár távvezérlés 33,6kbps modemen keresztül történik, mert senki nem vállalja be cca 300m optikai kábel beépítését, mit várjunk?
Miazhogy utana? Lejar a szolgalat es az arra felelos(ok) kovetkezo utra uzemkessze teszik.
En ha metroval utazom akkor mashogy veszek jegyet, megjegyzem ott is a jegykiadasnal hamarosan befellegzik.
A nemeteket azert hoztam elo, mert a nagy nemet precizitas meg szakmai tudas igen nagy sulyos milliard euro vesztesegekbe mert emberi munkahely ezrekbe kerult! Mi baj van a 30-ason futo Gigantokkal? En 3 db ilyen szerelvenyrol tudok es attol fugg hol szallunk fel ott az IC is.
Nos a WLAN vagy mas IP alapu halozat nem csak menetjegy koruli problemak megoldasara lenne jo. Biztber vezerles, ingo es ingatlan allagmegovas (vagyonvedelem), telemechanika, stb.
Vors es Balatonvilagos kozott van kesz, most rajzolom a peronokat hozza ahol speci es a felsovezetek tartokat. De nem hinnem, hogy idaig eljutunk.
Elszenderedtem a nehéz ebéd után, és azt álmodtam, hogy:
Az ÁFU megrendelt egy mozdonyt a MÜT-től. Az ÁFU alkalmazásában álló mozdonyvezető beballagott a fűtőházba, kérte a mozdonyát. A felvigyázó rámutatott egyre, a mv felmászott rá, és azt mondta, hogy a mozdony az E1 ut. szerint nem mehet ki a fűtőházból. A felvigyázó sűrűn elnézést kért, és perceken belül rámutatott egy másik, alkalmas mozdonyra.
Az egyik tehervonat továbbítása közben a mozdony egyszer csak megadta magát. (itt kicsit hiányosak az emlékeim)
Aztán egyszer csak jött a levél, hogy a fenntartás szeretné meghallgatni az eseménnyel kapcsolatban. El is megy nyugodtan (mert tudja, hogy mindent az utasítások szerint végzett) a mi mozdonyvezetőnk, és azt hallja, hogy a fenntartás szerint ő a hunyó. Szép csendben azt mondja: Ezt bizony, bizonyítani kell. Ha máshol nem, a bíróság előtt. De ha nem így van, akkor én jövök ...
Ha jól emlékszem a kéthavi előrevezénylés csak 4 esetben módosítható hivatalosan, tehát a tájékoztató jellegnél azért lényegesen több az elkészült kotta!
No, ha így van, akkor felétek tényleg keményen tevékenykedik a mozgalom! Így érthető, hogy nálam súlyossabban ítéled meg a helyzetet. Te a gonosz manót látod, én meg a vazelinnel bekent esti légyottra készülő bohócokat.
Elrendelt szolgálat változásnál azt hiszem nincs mérlegelési lehetőséged el kell fogadni
Tudtommal csak bizonyos okok miatt elrendelt esetén.
(Vagy elmenni orvoshoz.......)
Vagy elcserélni.
és ha pont szinház jegyed volt csak el tudod ajándékozni!
És ez így rendben van? szerintem ez megint az alapprobléme környéke, a mit adunk-mit várunk témaköre.
Ilyenkor a fenntartók mindíg el is mondják mi lehetett a gond az Mv ténykedésében.
Ezt soha nem értettem. Szándékosan iránytvált menet közben, aztán neki a maxigáz? Vagy nem rendelkezik olyan képességgel, hogy nyílt vonalon 30' alatt főgépcsoportot cseréljen?
Persze zömében nem áll a vád, azért volt egy két eset amiben igazuk volt.
De tényleg! Hol van lefektetve, mi az ami elvárható a vezérúrtól?
Te úgy tűnik végképpen a föld felett jársz kb. 1 m-re...
"A feltoltes a megfelelo uzemkezseg olyan eloiras lenne a jvknek mint az adott helyen a menesztes, fekprobazas. Megfelelo akkumlator hasznalattal lehet akar egy fel napot is folyamatosan ilyen adatlekerdezesekkel tolteni."
És utána??
"En amennyit vettem BVK automatakbol ott csak ermet fogadott el. Papirpenzest nem lattam. Sajnos olyan vilagot kell elnunk ahol mindenki minden lehetoseget kihasznal. Nem szabad osszehasonlitani egy jobb korulmenyek kozott ello orszagot, ahol kevesebb az ilyen iranyu stikli."
Menj le egyszer a Délinél a metróba, ott van egy olyan készülék is ami papírpénzt is elfogad - gondolom Te sűrűn jársz a 30-ason Pestre...
"Nemetek: Nem szegyen az ha nem ertunk valamihez, lasd TOLL COLLECT. Tehat lehet nem azert nem mukodik naluk mert...."
Ezt mire érted? Egyébként még nem soroltad fel azt a számtalan olcsó lehetőséget, ami rendelkezésre állhat az online jegyellenőrzésre.. De amíg:
örülhet a Cég, hogy van mivel vontatni - megnézted-e milyen állapotúak a 30-ason szaladgáló Gigantok?
reggel 7 és déli 12 között 2, azaz KETTŐ db vonat megy a 30-ason végig - hétvégén is!!
szeretett Maestral expresszed +60' +120' késéssel lép be az országba - na ez mondjuk nem a MÁV sara, de én már kerültem kellemetlen helyzetbe emiatt, és az adott időintervallumban NEM volt más utazási alternatíva, még átszállással sem!
a 29-esen tapsztalható bohóckodás a Csörgőkkel - várhatóak a majd a nyáron a "menetrendszerinti" döglések - na persze ilyenkor lehet remot Szergejt is a vonat élére csatolni.. :) az más kérdés, hogyan működteti a Batsányi IC légkondicionálóját a Szerjo.. Persze az "új" Szergej talán felmenne Balatonkenese-üdülőtelep és Kenese nagyállomás között az emelkedőn a mentrendben előírt sebességgel...
Ezek után - ami egy szerény csokorra való észrevétel csak a "létező" MÁV-ról, Neked még mindig az internetes jegyeladás, meg WLAN, meg egyéb istenharagja a legfontosabb?? Eljön az az idő, amikor a 30-as vonalon majd csak az általad kiegészített MSTS-programmal lehet majd vonatozni...... írtad, hogy Szentgyörgyig már kész van a pálya..
Ugyanmár. Dehogy nem szeretne rugalmasabb lenni! Csak nem tud.
1. Még mindíg elképesztően sok a felső vezetők között az 1980-as évek elején vagy hamarabb odakerült ember. Nagyon nagyon nehezen áll át a gondolkodásmódjuk! Sokszor mondtuk már a rendszerváltás csak a politikában következett be, a vállalatoknál még néhány év amíg a delikvensek nyugdíjba mennek. (Mindazonáltal nyílván valóan vannka közöttük egészen kiváló emberek.)
2. Túl sok a szabályozás, túl sok a kötöttség. Az MT ugye mindenkire kötelező. A KSZ, a szakági függelék. Mind mind olyan merev és túlszabályozott, hogy nehéz mellettük rugalmasnak lenni!
Szóval akarunk rugalmasabbak lenni csak ...............
"Felénk, vagy nem csak felénk ez tulajdonképpen a P napok kijelölését jelent (terv. eleje+terv. vége óra-perc). Ettől kezdve tájékoztató jellegű, a 10 nap játszik. ezen belüli ügyekre vannak a készenletek, meg a zöld tenta. Az a 950 forint lenne a veszteségek fő forrása?"
Ha jól emlékszem a kéthavi előrevezénylés csak 4 esetben módosítható hivatalosan, tehát a tájékoztató jellegnél azért lényegesen több az elkészült kotta! A tíz nap csak a pénzecske szempontjából játszik. Ha a négy lehetőség mind 10 napon kívüli akkor pénz az ablakban, ha mind 10 napon belüli akkor jár. S, hogy ez rengeti e meg a költségeket? Sok kicsi sokra megy...........
"Viszont nekem is van magánéletem, hadd tudjam egy hónappal előre, hogy xy koncertre el tudok-e menni, vagy nem érdemes jegyet vásárolni."
Elrendelt szolgálat változásnál azt hiszem nincs mérlegelési lehetőséged el kell fogadni, és ha pont szinház jegyed volt csak el tudod ajándékozni! (Vagy elmenni orvoshoz.......)
"Nálatok ez még mindíg elvárás???? Ugye csak viccelsz?"
Most elvárás igazán, a GÜ-n belül két cég Fenntartás, Üzemeltetés. Ha én üzemeltetőként azt mondom az Mv-nem hibázott, akkor a hiba nyílván a géppel volt. Ezt pedig a fenntartás nem akarja bevállalni, legalábbis 80%-ban nem. Csak az egyértelmű eseteket lehet gond nélkül letolni a torkukon. Sok olyan eset volt amit 2003 szeptembere óta azért vizsgáltunk mégegyszer mert hátha a vezér hibázott. Ilyenkor a fenntartók mindíg el is mondják mi lehetett a gond az Mv ténykedésében. Persze zömében nem áll a vád, azért volt egy két eset amiben igazuk volt. Tehát nem vicc, valós a dolog. Márcsak az érdekek nyílvánvaló ellenkezése miatt is.
Egyébként csak elírtam az előbb, elnézést érte, követtem a beszélgetést, és tudom, miről van szó.
Most a MÁV-nak elsősorban azzal kell foglalkoznia, hogy a meglévő utasait elfogadható (kulturáltat már nem írok) körülmények közt elszállítsa oda, ahová azok utazni kívánnak. Majd, ha ez sikerül, léphetünk tovább.
És ez nem a magam baja, mert én elég ritkán vonatozok, és pl. most a hétvégén nem lehetett okom panaszra.
Hoz-e egy középvezető a mozdonyvezetőknek hasznot?
Nem erre gondoltam. Inkább a produktív-inproduktív arányra.
Pl. Két havi előre vezénylés, hogy most mást ne említsek mellé.
Felénk, vagy nem csak felénk ez tulajdonképpen a P napok kijelölését jelent (terv. eleje+terv. vége óra-perc). Ettől kezdve tájékoztató jellegű, a 10 nap játszik. ezen belüli ügyekre vannak a készenletek, meg a zöld tenta. Az a 950 forint lenne a veszteségek fő forrása?
Viszont nekem is van magánéletem, hadd tudjam egy hónappal előre, hogy xy koncertre el tudok-e menni, vagy nem érdemes jegyet vásárolni.
Ez szerintem nem ellentmondásos szerinted nyílván való árulás.
Soha nem mondtam (írtam, gondoltam) ilyet! Neked most ez a dolgod, ezért púposítja a cég a kártyádat. A baj akkor van, ha a szerepek összekeverednek. Ha egy szakszervezeti mókusból hirtelen munkáltató lesz, majd ugyanolyan sebesen újra érdekvédő.
Sokan a mai napig nem értik, hogy ezek az ügyek elsősorban nem a zsetonról szóltak.
nem bizonyítom elég vehemensen a bűnösségét.
Nálatok ez még mindíg elvárás???? Ugye csak viccelsz?
Valahol a kettő között az igazság.
Na ja! A két végű kolbász.
Talán meglepő de szerintem a dolog nem csak így jöhetett létre
A sáját szememmel láttam egy ilyen levelet pontos címzéssel. A telefonkönyvben nem volt benne a kolléga neve mellett, hogy nyugdíjas mv.
Ez érdekes, a vonatszakadás az egyik "legszebb" baleset, ha személyvonattal történik, igen kellemetlen lehet...
Két kérdésem lenne:
Az utolsó képen az az 5 frizbi-szerű valami micsoda?
Szabályos az, hogy egy éppen vonatot továbbitó gép tol egy teherszerelvény maradványt? Végül is a V43 vezetője jól ellát az Eas-ok felett...
Egyébként szerintem praktikus és adott helyzetben a MÁVtól meglepően rugalmas problémakezelést jelent, csak csodálkoznék, ha a Mi Nagy Kedvenc Vasutunknál nem tiltaná valami...
(Ha gyorsan kimoderálnak nem fogok megsétődni :-)))
Már látom kaptál választ, de lehetek őszinte, ezek a részletek nem igazán érdekeltek /mármint pontosan melyik, mikor, hova/, hogy kapcsiból válaszolhatnék.:)
Csak most leltem rá erre az ujságcikkre, pedig már egy hónapja megjelent a Délvilágban:
Krisztina tanul és mozdonyt hegeszt
Harmincöt éve hegeszt mozdonyalkatrészeket Sándor Imréné, aki a szentesi munkahelyén az egyetlen nő ebben a nehéz szakmában. A szolnoki vasútállomásról a szentesi tanműhelybe azért jött el Krisztina, hogy minősítő vizsgát szerezzen. A hegesztés szerinte csodálatos munka. Eredetileg kereskedői pályára készült Sándor Imréné, ám a sors a vasúthoz szólította. Szülővárosában tanulta ki a hegesztő szakmát a középiskolában, majd 1970-ben vonattal Szolnokra utazott, azóta ezt teszi mindennap. Hajnali fél ötkor kel, hétkor pedig felveszi a munkát a műhelyben. Az elmúlt évtizedekben a szakma minden fortélyára szert tett, a szentesi tanműhelyben most csak azért tanul és ismétel, hogy megszerezze az úgynevezett minősítő vizsgát, melyet kétévente meg kell újítaniuk a magyar vonatok szerelőinek. A hegesztőkabinetben ő az egyetlen, aki a védőfelszerelésben is nőnek tűnik: azt mondja, finom kézzel kell bánni a vassal.
A munkaruhája lábszárvédő, bakancs, bőrkötény, pajzs és kesztyű, mely szavai szerint valóban nem báli ruha. Mint mondja, a gőzmozdonyok még kormoltak is, a villanymozdonyok viszont legfeljebb olajosak, de őt egyáltalán nem zavarja a nem egészen tiszta környezet. A gőzösök idejében még tűzcsöveket és füstcsöveket is hegesztett, legszebb emléke a 424-es, melynek egyik utolsó darabját kiállították a szolnoki vasútállomás épülete mellett, emlékére régi koroknak. A gőzös romantikus, a villany modernebb, de ebben is várt rá szakmai kihívás. A gépészeti üzletág fenntartási műhelye a munkahelye, ahol a szerelőaknában a mozdonyok alá bújva végzi a feladatát.
A meghibásodott alkatrészek javításával hozzájárulok a biztonságos közlekedéshez mondja Krisztina, aki mindenkinek nagy örömmel ajánlja ezt a munkát. Szerinte nem kifejezetten férfias feladat, egy nő nagyszerűen helyt tud állni ebben a szerepkörben.
Kollégái viszont egytől egyig az ellenkező nemhez tartoznak. Az asszony azt mondja, mindannyian tisztelettudóak, igazi baráti légkörben dolgozhat. Udvariasan bánnak vele, fiúsítva vagyok" fogalmazott. A munkahelyi tisztálkodó helyiségeken korábban osztozott a takarítónőkkel, most azonban egyes egyedül övé a női öltöző. Sándor Imrénének két gyermeke született, mindketten a vasútnál, a járműjavítóban dolgoznak, édesapja is vasutas volt tehát a család minden szaktudásával a MÁV rendelkezik mondja Krisztina, aki el sem tudná képzelni az életét hegesztés nélkül.
Nos a vonaton valo internetezes 5lete inkabb elvetnivalobb mint az internetes jegyvasarlas. Mert az telleg hatalmas penzkidobas lenne.
Termeszetesen az internetes jegyvasarlas es ellenorzes magaval ragadna az eddigi hagyomanyosnak mondhato modernizalasat es a magyarosan kozponti agy egysegesiteset.
Penz lenne ra, csak egy atgondolt es jo, esetleg egyedi koncepcio kellene hozza. Rengeteg olyan EU-s palyazat van ami dijazna az ilyenekt, csak nem szegyen kimondani nincsenek 5letek.
Kommunikacios kapcsolat vagy nevezzuk LAN teren pedig fel kell ismerni azt az oriasi lehetoseget, hogy vasutvonalak nagy szazaleka mellett megy egy eleg komoly infrastruktura aminek dijai megint csak potom penzesesek egy masik halozathoz kepest!!! Raadasul jelenleg a legjobb es legredundansabb halozatrol beszelhetunk.
Ahol nincs kozvetlen es megvannak a parameterek lehetne WLAN, de egy atgondolot es tobbfuncios halozatnal nem csak a jegyellenorzest lehetne igy megoldani hanem sok minden mast ami hasznos a vasutnak!
Akkor, hogy javitsuk a statisztikakat, nemreg egy rendezvenyen sok vasuti alkalmazottal, foleg mozdonyvezetovel talalkoztam. Mondjuk 10 kozul 8-nak volt internet elerese es nem jatszanak rajta, vagy szorakozasbol tartjak!
"Az a 'szép' a dologban, hogy a maga szempontjából mindenkinek igaza van.
...nem a 10 óra a legfőbb gond...
...hány százalékos árcsökkentést lehetne átlagban elérni, ha nem lenne a 10 óra?
Valóban nem. A 10 óra ebben a párbeszédben lassan a MÁV rugalmatlanságának jelképévé válik. "
Meg még sok más dolog is. A 10 óra csak egy példa a több közül. Amúgy igenis rugalmatlanok vagyunk, egyrészt a régi beidegződések miat, másrészt az egyéb kötöttségek miatt. Ezek ellen tenni kell.
Nos az X v. Y KB v. MB es + ennyi tullepeses csomagok a legdragabbak, irtam mar korabban egy megfelelo mennyisegu vagy korlatlan csomag havi 1-2eFt. En 10 MB-nyi forgalomert fizetek 2.000 Ft-ot. Ezzel a mennyiseggel sok adatot tudok kiolvasni.
Az GPRS-t tudo telefonok aminek nem kell egyeb extrat tudnia ma mar 10.000 Ft alatt vannak, de ha nem kell szines kijelzo meg olcsobb, itt eleg a csak szoveges mod is.
A feltoltes a megfelelo uzemkezseg olyan eloiras lenne a jvknek mint az adott helyen a menesztes, fekprobazas. Megfelelo akkumlator hasznalattal lehet akar egy fel napot is folyamatosan ilyen adatlekerdezesekkel tolteni.
En amennyit vettem BVK automatakbol ott csak ermet fogadott el. Papirpenzest nem lattam. Sajnos olyan vilagot kell elnunk ahol mindenki minden lehetoseget kihasznal. Nem szabad osszehasonlitani egy jobb korulmenyek kozott ello orszagot, ahol kevesebb az ilyen iranyu stikli.
Nemetek: Nem szegyen az ha nem ertunk valamihez, lasd TOLL COLLECT. Tehat lehet nem azert nem mukodik naluk mert....
"Elkerülendő a későbbi magyarázkodást, amit leírtam nem a személyed elleni támadásnak szántam, remélem nem is úgy veszed!"
Természetesen nem veszem személyem elleni támadásnak. Jelenségekről elmélkedünk.
"Két különböző végén rágcsáljuk a kolbászt! Majd kiderül, ki lakik jól hamarabb."
Most éppen fogyogatok már csak 101 kilo vagyok. Most hamar jól tudok lakni! :-))))
Világos, hogy nem egy malomban őrlünk. Sőt én ugye egy vagyok a kerékkötők közül akikről itt általánosságban beszéltél. Hoz-e egy középvezető a mozdonyvezetőknek hasznot? A fene tudja lehet, hogy nélkülünk is tökéletesen menne minden, lehet, hogy nem. Az oktatást megrendelhetnék az egyetemektől, és nem kellene erre külön embert tartani. Jelentkezhetnének az Mv-k bárhol a volán is megoldja ezt a uszsofőrökkel. Hasonlóképpen megoldhatnánk mi is, miért ne? Mondjuk a humán és egyéb dolgok rendesen leépülőben vannak igaz? Ennél sokkal lejebb már nem nagyon van, gondolom most és majd csodálkozom két év múlva, hogy lett. Igazad van ezen is lehet megtakarításokat elérni. De a 10 óra is cseszi a csőrömet még mindíg, meg a többi.....
Pl. Két havi előre vezénylés, hogy most mást ne említsek mellé. Elég muris tárgyalni egy fuvaroztatóval a személyzetemről, amikor bizonyossággal csak azt tudom nek i mondani, hogy akkor megállapodtunk, és két hónap múlva az embereim ennyibe kerülnek mert akkor már tudok velük tervezni. De addig ki kel fizetnie az átvezényléssel járó többlet költségeket. S mivel az átvezénylés általában minimum 2 embert érint ezért látszólag olyan ember díját is fizetni kell akinek az eredeti megrendeléshez köze nincsen. Stb...... Érted? Régen ezzel semmi probléma nem volt. Ma a megrendelők joggal drágálhatják az árainkat ezért is, meg ugye a sok mihaszna ingyenélő miatt is!
"Én nem ezért kapom a fizetésemet! Nekem a meló elvégzése a dolgom. A többiről gondoskodjon az, aki az asztal fiókos oldalán ül. De ha a fordaértekezletek nem ott lennének, ahol szoktak... Persze a jó főnök lefelé tapos, felfelé hmm!"
Értem, ha hiszed ha nem én sem ezért kapom a fizetésemet. Csak van véleményem, miképpen neked is, ezek nem egyeznek na bumm! Nincs ebben semmi.
"Nem akarlak piszkálni, de előző beosztásodban is ezt mondtad volna? Te nem tettél semmit ezekért a megkötésekért?"
Amíg mozdonyvezető voltam volt olyan sztájk, hogy a család főorvos jóbarátjával is összevesztem mert szerintem jogos volt a követelésünk, és nekem ő ne magyarázzon audival a segge alatt, hogy kevés a pénze......... Ma nem vesznék vele össze! (Komolyan) Szóval Mv-ként támogattam ezeket a döntéseket. Aztán felvigyázóként és vezénylőtisztként már nem mindet. Ez szerintem nem ellentmondásos szerinted nyílván való árulás. Jöhet a sablon duma elfelejtette honan jött. Már sokszor mondtam, mindenki másként ítéli meg szerény személyemet. A fenntartók azt mondják mozdonyvezető párti vagyok mert elhiszem amit a mozdonyvezető jegyzőkönyvbe mond és nem bizonyítom elég vehemensen a bűnösségét. A mozdonyvezetők meg azt, hogy elfelejtettem honnan jövök. Közben se ez se az. Valahol a kettő között az igazság. Tudok szigorú lenni ha meggyőződésem, hogy hibázott a kolléga. És tudok még mozdonyt is vezetni, és szeretek is, és éppen ezért kiutazom ellenőrizni is mert úgy látom az igazi problémákat.
"A magánvasutak honnan tudják, kit kell megkeresni? Történt-e valamilyen vizsgálat, hogyan, honnan került ki az a lista, aminek alapján bizonyos cégek megkerestek nyugdíjas mv-ket? Ez az apró művelet több kárt okozott, mint két évi 10 óra! Persze a jó főnök..."
Talán meglepő de szerintem a dolog nem csak így jöhetett létre, a másik megoldás, hogy önként keresték meg a mozdonyvezetők a cégeket. Aztán egymás között terjesztették a lehetőséget. Pl. tavaly amikor egy nyugdíjast vissza vettünk, akkor pillanatok alatt hírdetés nélkül is jelentkezett további kettő, és csak azért nem több mert bejött a létszám stop. Tehát a nyugisoknak igenis van ambíciójuk dolgozni.
Volt egy kis pitty-putty tegnap Nagytétény kezdőpont felőli végén lévő bejárati jelzője környékén. A tehervonatot a V63 033 húzta, de szétszakadt és a V43 1294 tolta be a magmaradt szerelvényt, mely egyébként szerintem a 4614-es vonatot továbbította.
Olyan ez, mint a hasadóanyagoknál a kritikus tömeg. Ha a szervezet elér egy bizonyos kort, és tagjai száma (főleg az irányítók/irányítottak aránya tekintetében) eléri a kritikus tömeget, eljut odáig, hogy nem lesz képes reagálni a változásokra.
Az egy külön misét megér, hogy a MÁV-nál ez miért úgy csapódik le, hogy mindenki két kézzel kapaszkodik a székébe - így nem marad arra végtagja, hogy dolgozzon. Az érdekes az a dologban, hogy az is kapaszkodik, aki egyébként kifogástalanul végzi a munkáját...
"En abbol meritek amit videken latok vagy eltem at diakkent, vagy hallok mashonnan es olvasok itt esetleg. Had ne soroljam fel a mobilis GPRS-en kivul milyen szamtalan jegyellenorzeses mod lenne. De azt tudom, es batran felvallalom, hogy a bosszankodo diakok es szuleik (ok foleg videkiek), ha lehetne ezt a megoldast hasznalnak."
Szép ez a mobil-GPRS, meg internetes jegy. Szinte már azt hiszem, megjött az ÖBB, vasút van, nahát...
A Cég a debreceni menetjegyirodát nem bírja egy rohadt POS-terminállal felszerelni vagy 7 éve, amióta felújították. Egy darabig ígérgették, aztán annyi. A Cég az elmúlt bő évtizedben kipróbált már vagy tizenx hordozható jegykiadó gépet, de mondjuk a 145-ös vonalon továbbra is csak indigós tömböt látok a jv-k kezében. Emlékszem, vagy '97 körül a Hajdú-Bihari naplóban volt egy cikk, le is fotóztak egy jv-t a nagykereki vonalon, jegykiadó gép a kézben, széles mosoly, stb. Alatta győzelmi híradó. Azóta sem futottam össze Db. környékén jegykiadó géppel.
A bosszankodó vidéki diák meg örül, ha konvertibilis magyar forintért kap szerdán még IC-pótjegyet vasárnap délutánra, ha éppen Bp.-n tanul. Ahol lakik, tegyük fel, legyen Nyírbátor, úgyis minden házban van már LAN. Ugye?
Szvsz először kéne pálya, nem szántóföld, amin jár majd a vonat. Aztán kéne vonat. Nem 20-57-es marhaszállító, emberszállító, nem csak IC-n. Aztán ha már vonat van, elég jármű is kellene abba a vonatba, nem pedig 4 kocsi pénteken délután. Ha mindez megvan, már csak meg kell fogni az utast, mert lassan az is kikopik a marhaszállítóból. És ha mindez megvan, akkor lehet azon töprengeni, hogy a megfogott T. Utasnak milyen jegyvételi módokat kínáljunk fel. Először is bankkártya, de nem csak a Keletiben!
Nem feltétlenül az a szégyen, ha bevalljuk, hogy kérem szépen, mi ehhez súlytalanok vagyunk (A Cégnek lenne mit bevallani... :) hanem az, ha nem valljuk be, hanem azt képzeljük, hogy már csak az internetkocsi hiányzik a diákoknak a mátészalkai IC-ről, és akkor aztán igazán hátradőlhetünk a Bahamákon a koktél mellett.
Két különböző végén rágcsáljuk a kolbászt! Majd kiderül, ki lakik jól hamarabb.
A magánvasútnak valóban nincs 10 órás KSZ-e. Ezenkívül nincs oktatótisztje sem. Egy vállalkozó végzi ezt a tevékenységet. De nincs külön TB ügyintézjő, szappanosztó nénikéje, nagy sárga háza, sok kicsi sárga háza, legalább egy folyosónyi főnöke, humánszolgáltatója, havi másfél milláért A. D.-je. Szóval sok mindene nincs, ami nekünk van. Ha ezeknek utánagondolsz, kiderül, nem a 10 óra a legfőbb gond. Persze így könnyebb. Szerinted hány százalékos árcsökkentést lehetne átlagban elérni, ha nem lenne a 10 óra?
Szerezzé má néki légyszi ésszerű melót 3*3 órában honától x kilométerre!!!!
Én nem ezért kapom a fizetésemet! Nekem a meló elvégzése a dolgom. A többiről gondoskodjon az, aki az asztal fiókos oldalán ül. De ha a fordaértekezletek nem ott lennének, ahol szoktak... Persze a jó főnök lefelé tapos, felfelé hmm!
Csak annyi, hogy a plusz megkötések miatt nem vagyunk elég rugalmasak!
Nem akarlak piszkálni, de előző beosztásodban is ezt mondtad volna? Te nem tettél semmit ezekért a megkötésekért?
Ez igaz, tegyetek ellene.
Tettünk. Lásd KSZ.
Kinek szerencsés körülmény a nyugdíjazás? A magánvasutaknak mert tőlünk készen gyakorlott rutinos embereket kapnak?
A magánvasutak honnan tudják, kit kell megkeresni? Történt-e valamilyen vizsgálat, hogyan, honnan került ki az a lista, aminek alapján bizonyos cégek megkerestek nyugdíjas mv-ket? Ez az apró művelet több kárt okozott, mint két évi 10 óra! Persze a jó főnök...
Tudod, amikor kitört a gengszterváltás, agy pártitkárból lett demokrata nagy hangon magyarázta, hogy majd most másképp kell dolgozni, mint a komcsik alatt! :o) Soha nem tudta megmondani, mit jelent ez. Így van ez a piaci szellemmel is. Mit kell másképp csinálni? Ha van munka megcsinálom, ezért járok be. Ha nincs? Szerezzek magamnak?
Elkerülendő a későbbi magyarázkodást, amit leírtam nem a személyed elleni támadásnak szántam, remélem nem is úgy veszed!
De, ahogy látom - itthon - az internet a népesség nagy %-nak még valamiféle szabadidős játék és nem munka könnyítő.
Az én (adminisztrációs- és egyéb nyűg-) munkámat nagyban meg tudná könnyíteni, ha a kollégáim ha nem is készség-, de legalább jártasság-szinten boldogulnának vele...
"Erős a gyanúm, hogy Angliában nem láttál mv.-t a gépét mosni!?"
A gyanú igaz. Viszont a karbatartó bázisokon folyt a munka, tolták át a mosón a szerelvényeket, stb. Erre is telik egyeseknek. :)
"Ha mindezekről tájékozodtál, akkor kérd számon a tisztaságot a mv.-ön!"
Akkor sem fogom számon kérni, mert elvileg a gép tisztasága nem az mv. dolga, ill. nem csak. Az mv. hajtsa a gépet, szabályosan és biztonságosan, szvsz ennyi az elvárás a megrendelők (utasok) részéről. A járműveket meg takarítsák ki ott, ahol kell, azok, akiknek meg ez a munkájuk. Elvileg. Csak nálunk lassan már lassan azt is ki fogják találni felsőbb helyeken, hogyan lehet a sínből a vasat kispórolni.
Természetesen azon mv.-ket, akiket eddig láttam gépet takarítani, pozitív példának hoztam fel, nem pedig elvárásként. Nem ez az mv. dolga. Az elvárás az lenne, hogy egy szolgáltató tisztességes kinézetű és állagú eszközökkel álljon ki a megrendelői felé, és ezt az állapotot erre szolgáló emberekkel tartsa fent, akiknek ez a dolguk.
Tudom, hogy mint magánember mit kapok - mellesleg üzleti előfizetéssel rendelkezem.. Az írásom válasz volt oldmumusnak, aki büszkéledett, hogy szinte ingyen van neki a GPRS wap. Persze a többezer készüléket meg is kéne venni - azt hiszem ilyen tétel már közbeszerzési eljárás után "kiált".. Persz nosza, "ezerrel" menjen egy ilyen beruházás annak a 10% alatti utasnak a kedvéért, aki interneten váltja meg a jegyét, akkor amikor nincs személykocsi, ami van annak jó része olyan koszos, hogy külön utazóruházat szükségeltetik a használatához, a 29-es vonalra már csak az elvetemült vasútbarátok járnak vonattal, meg akinek nincs kocsija.. Ezek után a legfontosabb az internetes jegyvásárlás, meg az on-line jegyellenőrzés - nem hülyítsük má' egymást....
>Majd megnézem, hogy milyen wap-os díjszabások vannak, de kétlem, hogy szinte ingyér' adják a letöltött 10 kB-okat.. De ugye tudod, hogy TE, mint magánember nem pont ugyanolyan árakat kapsz a mobilszolgáltatótól, mint amilyet kapna egy többezer készüléket üzemeltetni kívánó óriásvállalat? A különbség nagyságrendi lehet.
>De hol az a piaci szemlélet? [...] Most az a lényeg minden telephelyen, hogy legyen munka, mégpedig annyi munka amennyi mozdonyvezető van.
Nem szokásom csillagozni, de jó összefoglalása a MÁV mai stratégiájának. A gazdasági eredmény javítása (azaz a veszteség csökkentése) huszadrangú, a lényeg, hogy ne legyen elbocsájtás, mindenkinek legyen munkája. Ha úgy, mint a szocialista időkben ("kapun belüli munkanélküliség"), hogy egy ember munkáját nyolc végzi, akkor úgy. Ha ez sokba kerül, akkor sokba kerül, nem érdekes.
Majd megnézem, hogy milyen wap-os díjszabások vannak, de kétlem, hogy szinte ingyér' adják a letöltött 10 kB-okat.. Te elegánsan kitérsz egyes kérdések elől - pl. az automatákat drágállod, de a minden jegyvizsgálónak GPRS-képes céges mobil az persze tök ingyen van... Színesíti a dolgot, ha a kallernak lemerül a tleefonja mondjuk mindkettőn kedvenc 30-as vonalán, ahol egy Bp. Déli- Nagykanizsa-Bp. Déli forduló azért eltart egy-két órácskát... Ha jól tudom, sem a Sziliben, sem a Gigantban nincsen 220 V csatlakozás, tehát még végszükségben sem lehet a mozdonyon feltöteni a telót - persze ez csak az én cinikus megjegyzésem. De majd ha utazol Giganton, magad is meggyőződhetsz róla. Kár a hamis pénzt belekeverni, mert ezt a pénztárosnak is el lehet sózni adott esetben. Nem tudok róla, hogy a BKV-s jegyautomatákat sorozatban "etetik-e" hamis pénzzel - azt hiszem nem. A DB sem fél, hogy hamis márkával, most már euróval teleszórják az automatáit - rengeteg jegykiadó automatát láttam Németországban - képzeld el még működnek is. :) Mint előbb írtam a németeknél sem számottevő az internetes jegyvásárlás, pedig sok minden más mellett az internet "penetrációban" is méneshosszal előttünk járnak.
Nagyobb allomasokon vagy akar kisebbeknel ahol szuk a letszam es egy express vagy nemzetkozi elott bizony vannak sorok a Balatonnal!
En egy masik ceg wapos szolgaltatasat hasznalom, nagyon jo elerhetoseggel es teljesen mas dijszabassal. Fillerekert ahhoz kepest, hogy egy mas feladatspecifikus berendezes mennyi. Mobil nem csak ezt az egy funkciot tudna ellatni kizarolag!
Aha es ilyen automata mennyi (eloallitas), no meg a bankkartyas (ATM) uzemeltetes? En tudom ez utobbinak oriasi a koltsege. Nem is beszelve tegyuk hamis penzzel megetetik akkor mi van? Penzvizsgalo berendezest nem tartalmaznak ezek meg tudtommal.
Miért gondolkoznék Budapest-centrikusan? Én a Délinél olyan sorokat szoktam látni, amilyenek szinte soha nincsenek egy kisebb balatoni állomáson. Kérlek, sorold fel hányféle "mobilis" jegyellenőrzési módszer lenne? A GPRS W@p-ot én is használom - Pannonos vagyok - és nem mondanám, hogy 95%-os a "rendelkezésre állás". A jegyvizsgálókat persze el kéne látni GPRS-képes mobiltelefonnal - szerinted "filléres" beruházás? - előfizetni a GPRS szolgáltatásra, vgy fizetni a letöltött adatokért. Ha csak pár Ft/10 kB mértéket veszünk alapul, akkor is qrva drága. Szerintem a megoldás - a 30-ason is - megbízható, működő jegyárusító automaták felszerelése lenne, amelyek tudnak visszaadni, elfogadják a papírpénzt és a bankkártyát is. Dehát ez túl nagy falat a MÁV-nak - a BKV-nál már sok helyen műxik, persze bankkártya-elfogadás nélkül...
En ehhez azt tudom hozzafuzni ne tessek mar sokaknak Budapest centrikusan gondolkodni!
En abbol meritek amit videken latok vagy eltem at diakkent, vagy hallok mashonnan es olvasok itt esetleg. Had ne soroljam fel a mobilis GPRS-en kivul milyen szamtalan jegyellenorzeses mod lenne. De azt tudom, es batran felvallalom, hogy a bosszankodo diakok es szuleik (ok foleg videkiek), ha lehetne ezt a megoldast hasznalnak.
... ergó: totál különálló cégekre kellene az egész bazárt szétszedni, vagy a felsővezetésnek kellene más insturkciókat megadni uncle Sam részéről. Utóbbinak még kisebb esélyét látom; pláne ha lehet hinni a pletykáknak, hogy a cél a privi. Ehhez meg még ennél is jobban le kell zülleszteni a céget. Vagy tévedek?:) :(
Kedves Oldmumus! A nálunk jóval fejlettebb EU-s országokban - pl. Németország, Franciaország - esetében is elég kevés az interneten megvásárolt jegyek aránya. Nem emélkszem a pontos %-ra de valaki már beírta ide. Amíg a Déli pályaudvar jegypénztáraiban látom az ásatag gépeket (lehet, hogy még 386-os is van közöttük, vagy a nagy részük az.. :( ), amíg képtelenek normális online helyjegy, vagy IC-pótjegy rendelést eszközölni, addig nem kéne erőltetni ezt az otthoni internetes jegyvásárlást. Aztán ott van az ellenőrzés kérdése - én is értek valamennyire az informatikához, ha nem is ez a kenyérkereső foglalkozásom - de kötve hiszem, hogy "filléres" lenne a jegyvizsgálókat ellátni olyan berendezésekkel, amelyekkel on-line ellenőrizhetik a jegyet. A mobiltelefonnal szemben kétségeim vannak, hiszen még a 30-as vonal mellett is sokszor ingadozik a térerő. Egyébként kíváncsi lennék az on-line ellenőrzésre abban az esetben, amit én is tapasztaltam tavaly nyáron: a 852-essel utaztam "természetesen" kevesebb kocsival ment, a folyosón úgy álltunk, mint a 4-6-os villamoson csúcsforgalomban, volt írdd és mondd 2, azaz kettő db jegyvizsgáló. Azt gondolom, hogy még "off-line" sem volt egyszerű a dolguk... Szemesig mentem, de kb. Szántód előtt tudtam csak leülni... Becsületére legyen mondva a személyzetnek, ennek ellenére "rendesek" voltunk! Talán az ilyen áldatlan állapotokat kéne megszüntetni, nem interneten jegyet kínálni...
Hiába vannak különálló üzletágak, ha az irányvonalat, az áment a cégvezetés mondja ki. Hülye példa: hiába szerezne a GÜ forrást járműbeszerzéshez (ehhez sem lenne joga egyébként), nem léphetné meg a vezérkar nélkül.
"sem a vontatási díjak nem ismerik az etkm alapú díjakat, "
A GÜ tehetne róla,hogy vagy etkm vagy a vonat legnagyobb terhelése szerinti díjat számítson fel.(Bár ameddig nem fizeti mindenki a saját,tényleges "villanyszámláját" addig a GÜ szív.)
Igen, igen, de most már a paci túlsó felén lógunk.
Sem a PHD, sem a vontatási díjak nem ismerik az etkm alapú díjakat, csak a vonatkilométert. Így a fuvaroztató abban érdekelt, hogy minél kevesebb, minél jobban kiterhelt vonatokat közlekedtessen, de ezzel a másik fél fajlagos költségei elszállnak mint a héliumos lufi.
"Aztán nem fogy a drága kenyér a dolgozók szerint hibás multi meg főnök is mert miért nem gyártunk akkor burgonyás kenyeret ha nem fogy a fehér?"
Csak a főnök a dolgozó MT "feletti" részének esik rögtön neki ahelyett,hogy a fehérkenyér gyártási főosztálytól,a liszt drágító alosztálytól,az Edényeket drágán tisztító Bt-től,a 150 000 Ft-os céges(magán)telefonszámlától válna meg.Megpróbálna más üzletláncokkal üzletelni.Stb..(Ugye a jelenlegiek közül egyik alternatív szolgáltatót se "multi"?)
"Akkor én most olyan emberrel egyeztetem az érveimet akinek nem is lehetnének érvei mert nincs rálátása?"
Ráhatása nem rálátása!
"Lásd a Tescos péket. Valamiért mégis megéri neki ott dolgozni."
Értem én hasonlatot,de pék-mozd.vez. körülmények mások.Nem megéri,hanem nincs más szakmája,lehetősége.nem akar 50 km-ről bejárni,stb..
"S ha körülnézel a piacon sok kollégád azt mondja, a nyugdíj mellett minden további nélkül kibírja azt a kis plusz melót"
Azt MONDJA,majd elválik salakanyag a víztől.(Más az ajkai tartalékon dolgozni,mint Nyíregyházán dekkolni ingyen napokig.
"nem kell otthon ülnie, nem fásul be azt csinálhatja amit egész életében csinált"
Szerencsés ember,máshol lámpással sem találsz ilyeneket.
Hol van már az a szép világ, amikor ez volt az elszámolás alapja...:( Megsúgom: jelenleg -rajtam és a lőtéri kutyán kívül- senkit nem érdekel az etkm. Ez van. Lassacskán már ébredeznek, mert ezt a helyzetet egyre jobban és ragyogóbban aknázza ki az ÁÜ.
Ha hiszed ha nem a tobbiekkel egyutt akkora utazo szazalekhanyad hasznalna es elerne valamilyen modon az internetet jegyrendelesi szempontbol.
Keszthely: 2000-ben letesult egy internet cafe, amit a tovabbi berlok lezullesztettek. Az a hely nevezheto inkabb egy pubnak. A gepek sosem jok szinte, szoval....
Na, ebben a hozzászólásodban leírt helytelen gyakorlat megszűntetésére lesz kiváló a központi vezénylés és fordaelosztás. -remélhetőleg-
Kitolósdi és egyéb extra melók: Néhány fejben is rendet kellene vágni: külső, piaci áron (tehát nem a BTSZ alapú önköltséges "ingyenfuvar") fizető melókat visszadobálunk, hogy ne legyen túlóra=> mert ettől a szótól félünk mint a tűztől........ hmmmm.
"Jaj ne már!Tisztáztuk várják a sült galambot,így nincs mihez képest viszonyítani."
Tehát a Pékség vezetője MT-n felül ad a pékeinek kedvezményeket, ezeket ő gazdálkodja ki. Aztán rájön, hogy a multiknál dolgozó pékek olcsóbb kenyeret gyártanak mint ő. Az embereit ez nem érdekli mert ők jól keresnek. Aztán nem fogy a drága kenyér a dolgozók szerint hibás multi meg főnök is mert miért nem gyártunk akkor burgonyás kenyeret ha nem fogy a fehér? Meg ilyen szupi ötleteik vannak közben az ő megszerzett jogaik nyirbálása rettentően sérti az önérzetüket. Nem engednek a 48-ból a főnök fizet és versenyképtelen. Aztán nemsokára fizetésképtelen. Nincs sült galamb, helyzet van. Csak te is és én is másképpen látjuk a dolgokat. Meg még további ötezren ötezerféle képpen.
"Erre nincs semmi ráhatása lásd az előbbieket."
Akkor én most olyan emberrel egyeztetem az érveimet akinek nem is lehetnének érvei mert nincs rálátása? S ha neked van akkor a kollégáidnak miért nincs?
"Akiknek a szabályok szerinti munkáltatása rontja a jövedelmezőségüket.Sokan közülük a vasút környékére sem kívánkoznak.Jól megszokott tartalékjuk,helyett újra több napot a családtól távol,alamizsnáért éjszakázni,ott nincs beetgállomány,stb."
Lásd a Tescos péket. Valamiért mégis megéri neki ott dolgozni. S ha körülnézel a piacon sok kollégád azt mondja, a nyugdíj mellett minden további nélkül kibírja azt a kis plusz melót viszont, nem kell otthon ülnie, nem fásul be azt csinálhatja amit egész életében csinált és szeretett! Nem rizsázok a dolog komoly. Most balra el mert mindjár indul a három lyukas golyó a bábok felé!
"Csak annyi, hogy a plusz megkötések miatt nem vagyunk elég rugalmasak! "
Jaj ne már!Tisztáztuk várják a sült galambot,így nincs mihez képest viszonyítani.
"Hogyan tárgyaljunk a fuvaroztatókkal amikor önként vállalt plusz terheink miatt eleve nem leszünk versenyképesek!?"
Először tárgyalni kellene,nem a szerencsétlenségünket,szakszervezetünket elébük citálni,hanem egy áraajánlatot.A puding próbája az evés.
"Soha nem lesz! mert verseny van és a versenyben talpon kell maradni."
Ez még messze van a versenytől,egyenlőre mindenki kiskapukat nyitogata.
" Szerinted sikereket fogunk elérni a témában?"
Nem valószínű,de ez esetben ne a kisemberek önfeláldozását várjuk már el!
"mozdonyvezető mint kisember sem dughatja a fejét a homokba"
Nem.
"mert ha nem figyel eléggé azt fogja észreveni, hogy nincs melo mert mások elviszik"
Erre nincs semmi ráhatása lásd az előbbieket.
" hanem a maszeknál. Ott feltételek meg megint milyenek lesznek?"
Zavarosak vagy a rendes piaci viszonyok között ugyanolyan rossz,mint a GÜ-nél.
"Kinek szerencsés körülmény a nyugdíjazás?"
A piacát így is úgy is elvesztő GÜ-é (is).Kisebb konfliktusokal,olcsóbban tud létszámot csökkenteni.
"A magánvasutaknak mert tőlünk készen gyakorlott rutinos embereket kapnak?"
Akiknek a szabályok szerinti munkáltatása rontja a jövedelmezőségüket.Sokan közülük a vasút környékére sem kívánkoznak.Jól megszokott tartalékjuk,helyett újra több napot a családtól távol,alamizsnáért éjszakázni,ott nincs beetgállomány,stb.
"Ehhez mi köze a KSZ-nek,a szakszervezetnek,a 10 órának?"
Csak annyi, hogy a plusz megkötések miatt nem vagyunk elég rugalmasak! Amit az MT előír azon nincs vita. De amit a szakszervezetek pluszban harcoltak ki anno a monopolium idején az most nem helyén való akár tetszik a munkavállalóknak akár nem. Ilyen ez a 10 óra is! Hogyan tárgyaljunk a fuvaroztatókkal amikor önként vállalt plusz terheink miatt eleve nem leszünk versenyképesek!? Azt várod a magánvasutaknál is ilyen kollektív legyen? Soha nem lesz! mert verseny van és a versenyben talpon kell maradni.
"Miért mindig a kisember fenekét akarják rugdosni?Mondjuk 1 db felesleges Főnök vagy 1 cégespapír-,bélyegzőváltás költségéből pár mozd.vez. alkalmazható."
Ez igaz, tegyetek ellene. Tegyünk ellene. Szerinted sikereket fogunk elérni a témában? Mellesleg a mozdonyvezető mint kisember sem dughatja a fejét a homokba mert ha nem figyel eléggé azt fogja észreveni, hogy nincs melo mert mások elviszik, vagy azt, hogy van melo de nem a MÁV GÜ-nél hanem a maszeknál. Ott feltételek meg megint milyenek lesznek? Azért mondom, hogy a mozdonyvezetőknek is ébredni kell. Engedni kell.
"Dehogynem,ráadásul ha időben lépnek,akkor (is) lesznek áldozatok,de sokkal kevesebb,mint ha az egész hajó a víz alá kerül.Szerencsés körülmény,hogy az elkövetkezendő 4 évben rengetegen nyugdíjra jogosulttá válnak . "
Kinek szerencsés körülmény a nyugdíjazás? A magánvasutaknak mert tőlünk készen gyakorlott rutinos embereket kapnak? S ha így lesz az tényleg szerencse neked, nekünk? Ugye nem!
"De hol az a piaci szemlélet? Mikor kapnak a telephelyvezetők arra lehetőséget, hogy tárgyaljanak? Akár egymással, akár a megrendelőkkel?"
Ehhez mi köze a KSZ-nek,a szakszervezetnek,a 10 órának?
" De ébredni kell a mozdonyvezetőknek is és nem csak a közép és felső vezetőkenk is! Szerintem......"
Miért mindig a kisember fenekét akarják rugdosni?Mondjuk 1 db felesleges Főnök vagy 1 cégespapír-,bélyegzőváltás költségéből pár mozd.vez. alkalmazható.
" Ha teszel valamit az is baj, ha nem teszel az is baj. Szóval nem ám olyan egyszerű ez az eset, hogy ébredjünk fel. "
Dehogynem,ráadásul ha időben lépnek,akkor (is) lesznek áldozatok,de sokkal kevesebb,mint ha az egész hajó a víz alá kerül.Szerencsés körülmény,hogy az elkövetkezendő 4 évben rengetegen nyugdíjra jogosulttá válnak .
"A 7 óra "kidobott" munkabérköltsége nagyobb,mint az x kilométer menetvonal,PHD?Kétlem.Erre egy piaci szemléletű szolgálató,azt mondja,hogy x forintért vállalom ha megfelel,hanem akkor köszönjük az érdeklődést.Ha már a MÁV GÜ sem vállalja,akkor majd egy nyereségérdekelt Cég fogja?(pld.:A Hajdú majd azért ide gépmenetezik több száz kilométerről?)"
De hol az a piaci szemlélet? Mikor kapnak a telephelyvezetők arra lehetőséget, hogy tárgyaljanak? Akár egymással, akár a megrendelőkkel?
Most az a lényeg minden telephelyen, hogy legyen munka, mégpedig annyi munka amennyi mozdonyvezető van. Ne legyen túlóra és ne legyen mínusz óra. Ezért sokszor előfordul, hogy a minuszórák elkerülése érdekében nem szúrja senki szemét egy olyan menet mint mondjuk a ménfőcsanaki. Ráadásul a mozdonyvezetők minden elvett, elpasszolt vonatot személyes sérelemként élnek meg mert féltik a munkájukat! Ha teszel valamit az is baj, ha nem teszel az is baj. Szóval nem ám olyan egyszerű ez az eset, hogy ébredjünk fel. Mindazonáltal fel kell ébredni ez tény kérdés, mert ez egyben létkérdés is. De ébredni kell a mozdonyvezetőknek is és nem csak a közép és felső vezetőkenk is! Szerintem........
". Cirka két óra nettó munka! Kijárásostúl mindenestül három. Celldömölkről szolgáljuk ki. Gépmenet Győr. Ekkor megkezdődik a két óra meló amit említettem."
A 7 óra "kidobott" munkabérköltsége nagyobb,mint az x kilométer menetvonal,PHD?Kétlem.Erre egy piaci szemléletű szolgálató,azt mondja,hogy x forintért vállalom ha megfelel,hanem akkor köszönjük az érdeklődést.Ha már a MÁV GÜ sem vállalja,akkor majd egy nyereségérdekelt Cég fogja?(pld.:A Hajdú majd azért ide gépmenetezik több száz kilométerről?)
Sok "visszamaradott" embernek el kellene felejteni,hogy minden áron és mindig, mindent el kell vállalni,csak,hogy nőjön a "elegytonnakilométer"!
Sajnos amíg van egypár őskövület a vezig. gépészetén addig a vonatelosztás nem a gazdaságosságon múlik, hanem haveri alapon vagy hogy ki a jobb vendéglátó!
Igen szerintem! Ilyen KSZ nem mostanában lesz újra amilyen most érvényben van, és nem azért mert a szakszervezet gyengébb lett, vagy nem azért mert lefeküdtek a vezetői, hanem azért mert megszünt a monopol helyzetünk. A piac mást diktál...... Szerintem.........
"Nem mindíg a 10 órára kéne vicsorogni, hanem kicsit feljebb úgy szervezni a munkát, hogy ki legyen töltve az idő. 10 óra alatt nem csak egy 3 órás melót lehetne megcsináln, hanem 3x3-at. Csak ehhez tudni kéne szervezni, gondolkodni! Akkor pedig egyszerűbb mindent a gonosz szakszervezetekre, a KSZ-re, a körülményekre, a mágneses erővonalakra, a borult időre, a napos időre, ... fogni. Magyarázat van elég, mostmár tenni is kéne!"
Konkrét példa! Győr és Ménfőcsanak között a tolatós. Cirka két óra nettó munka! Kijárásostúl mindenestül három. Celldömölkről szolgáljuk ki. Gépmenet Győr. Ekkor megkezdődik a két óra meló amit említettem. Aztán a celli személyzet vissza érkezik Győrbe!!!! Szerezzé má néki légyszi ésszerű melót 3*3 órában honától x kilométerre!!!! Köszi!!!!! A dolog pikantériája, hogy megpróbáltuk már többször is letolni Győr torkán a vonatpárt, hátha télleg jobban beosztja a személyzet idejét mert mégis otthon van és könnyebb őtet ésszerűen felhasználni. De láss csodát azt mondták vigyük csak mi mert mindegy ki számolja el a 10 órát. Abba nekünk is belefér. Ja meg azt veszem észre félnek a csörgőktől, ez valahol érthető mert nem sokat dolgoznak rajta, csakhogy ott vannak a remot dáciák azokkal is teljesíthető lenne a menet.
Hogy ez egyedüli pálda-e arra ,hogy miért rossz a KSZ 10 órás minimuma azt nem tudom, de ha csak ez az egy konkrét példa van akkor is pont egyel több mint aminek lennie kéne. De nem hiszem, hogy csak ez az egy van országosan!!!!!
Nem csak magyarázkodom, amikor a fordákban lehetőségem volt akkor igyekeztem tenni is, ilyen és más okok miatt nem minden volt sikeres.
Mozdonyszemélyzet bérbeadására? Ki venné bérbe őket ilyen kollektív mellett? Megmondom: senki. Ki számol el 10 órát csak azért mert ezt írja a KSZ?
Nem mindíg a 10 órára kéne vicsorogni, hanem kicsit feljebb úgy szervezni a munkát, hogy ki legyen töltve az idő. 10 óra alatt nem csak egy 3 órás melót lehetne megcsináln, hanem 3x3-at. Csak ehhez tudni kéne szervezni, gondolkodni! Akkor pedig egyszerűbb mindent a gonosz szakszervezetekre, a KSZ-re, a körülményekre, a mágneses erővonalakra, a borult időre, a napos időre, ... fogni. Magyarázat van elég, mostmár tenni is kéne!
>Azért az átrakókörzet Púposok által is látogatott része nem kicsi. Nincs egy kis üldözési mániád? Nem vagyok MÁVos, engem a dolog semmilyen formában nem érintene. De hallottam olyat, hogy leb*ták egy fűtőház teljes gépészeti állományát, mert egyvalaki segitett egy fényképezőnek (egy mozdonyt kb. 1 méterrel (nem a bakon túlra...) odébbmozdított. Ezért úgy látom, jobb félni, mint megijedni. De persze te tudod.
"Kár volt megirnod, hogy hol, majd jól leb*ák őket.
Amúgy tényleg sok helyen lehet tapasztalni segitőkészséget, de ezt jobb titkolni."
Az eset 2002-es, és direkt nem írtam semmi konkrétumot. Azért az átrakókörzet Púposok által is látogatott része nem kicsi. Nincs egy kis üldözési mániád?
Ha értenéd amit olvasol, akkor tudnád, hogy amit írtam az nem István Gyuri távozásáról szólt, hanem arról hogy gusztustalan ha valaki szaklapnak titulál egy vajmi kevés szakmaiságot tartalmazó (csak az első számot olvastam, a többit nem vettem meg) magazint addig amig az alkotók sorát erősíti, majd mindenfajta magazinnak titulálja miután távozott (kiebrudalták?) onnan.
Őket nem érdekli a KSZ.Viszont inkább bérelnek embert,mint,hogy nekik kelljen a munkáltatási macerát elszenvedni.Gondolom Nyugatabbra is van KSZ.
" Ki számol el 10 órát csak azért mert ezt írja a KSZ? "
Nem is kell nekik.Ő kér egy árajánlatot és ha tetszik,akkor megrendel.
"Megrendelést szerezni? Milyet?"
Ja,akkor minek a vezetés?Ha jön valaki akkor jó,ha nem akkor is csak a havi pénzutalást kell megvárni.Nem hiszem,hogy próbálták volna 1047-ket elsózni a Ro-La üzemeltető cégeknek.A Gartner,Audi vonatokat se próbálták megszerezni.Stb..
" Mi adjunk tanácsot az SZÜ-nek? Vagy az ÁFU-nak? "
Nem,viszont megmondani nekik,hogy milyen feltételekkel biztosítunk vontatást,ha elfogadják,akkor oké,ha nem tetszik,akkor lehet máshova menni.
"(Az ÁFU- felé elég kecsegtető az, hogy mi 10 órával kínáljuk az embereinket akkor is ha az ok csak 3 órát dolgoztak a tehervonaton?)"
A MÁVCargo-t nem érdekli és nekünk se kellene részletezni,hogy mit miért adunk annyiért,amennyiért.A fix munkaidős munkavállalókat természetesen nem érdekli,hogy miként ér haza egy mozd.vez.,rajta akarja a rugalmasságot,feltétlen odaadást megkövetelni.Mondjuk ha a vezénylést is "lenormáznák",az oktatást kiszervezik akkor is lesz létszám-,munkabércsökkenés.
"Magunkat szivatjuk nem a versenytársakat."
Persze,azért cseréljük le minden óvodás indokkal mások vonatairól,a mások gépeit.
"A potenciális trakcionálók gépeire kiképezni az embereket,mozdonyszemélyzet bérbeadására koncentrálni,megrendelést szerezni,a szolgáltatás ellenértékét behajtani,befejezni a versenytársak szivatását,saját maguk lejáratását,stb."
Mozdonyszemélyzet bérbeadására? Ki venné bérbe őket ilyen kollektív mellett? Megmondom: senki. Ki számol el 10 órát csak azért mert ezt írja a KSZ? Csak mi. Szerintem mi sem sokáig. Mellesleg igazad lehet mert az átszervezés helyett ebbe a témába is belevethették volna magukat nagyjaink!
Megrendelést szerezni? Milyet? Mi adjunk tanácsot az SZÜ-nek? Vagy az ÁFU-nak? Hát nem tudom, a dolog úgy megy, hogy az ÁFU megrendelést szerez és tőlünk kéri meg a gépet. Vagy nem tőlünk kéri meg a gépet. Szíve joga.............(Az ÁFU- felé elég kecsegtető az, hogy mi 10 órával kínáljuk az embereinket akkor is ha az ok csak 3 órát dolgoztak a tehervonaton?)
Magunkat szivatjuk nem a versenytársakat.
Saját magunk lejáratását télleg abba kéne fejezni.......
félkéz kontra! >>"Most mindenfajta magazinokba irkál." >>" Akkor jó magazinhoz ment irni... :-))" Öcsi. Ha tudnál olvasni, megértetted volna, hogy itt a fordulópont A. G. személye, aki miatt állítólag elment ebből a topicból.
>Egyes "szak"-lapok színvonala milyen gyorsan esik! Tehát ennek nincs köze semmiféle színvonalhoz.
Pláne, ahogy a beírásaid minőségét látom, nem tudom, meg tudsz-e itélni bármilyen színvonalat. Ezen túl: A vasút _szak_-erület. Ha egy magazin vasútról szól, akkor az szakmagazin. Érted? További kellemes irkálást kívánok, bár használhatnád másra is a fél kezed... :-))
" Ez csak úgy mehetne ha nekünk is ilyen gépeink lennének."
Ezt elfelejthetjük.A másokét kell(ene) használnunk és a fenntartásból sok pénz felszabadulna.
"Idén már nem államilag támogatott cég a GÜ!"
Sőt,a GÜ támogatja a társüzletágakat.Nem a létszámleépítésben,átszervezésben kell nagylegénynek lenni,hanem a bevételek behajtásában,a szolgáltatások eladásában.
"Most kérem a szerinted kézenfekvő megoldást.........."
egy 50 km es Máv jegy 404 Ft egy 50 km-es Volán 579!
a BKSz miatt a MÁV-on fognak spórolni ugy 3000-7000 Ft-ot hiszen Rákoscsaba 16 km
Rákospalota Kertváros 10 km Nagytétény 12 km?
Nos enyit fog spórolni a MÁV-on az utas szeptembertől.
felmentem a vpe.hu-ra
Letültöttem a Hüszt
I rész
fővonalakon alapból 600 Ft körüli kilométerdij 1 kategóriás állomás Pl Kelenföld 2200 Ft 2 kategóriás Pl Budaörs 3 kategóriás 700 Ft /ez többnyire mellékvonalakon.
Ez minden megáálásonként
Menetvonal díj 6000-12000
Azaz 100 utas csak a pályadíjat fizeti
A többi fize(né) a gázoljat, áramot a személykocsi üz díját a mMV-t meg a JV-t !
Azaz 100% kihasználtsággal és plusz BKSz-szel örökké veszteséget fogtermelni minimum 200% ot a szeméylszállítás!
Ehhez Titibiéknek gépészeknek semmi köze! Ők csak elszenvedői a történetnek.
Szóval a nyugaton (ausztria) és keleten (románia) meglévő bérelhető gép parkkal kell a GÜ-nek versenyben lennie. Ez csak úgy mehetne ha nekünk is ilyen gépeink lennének. Ehhez gempa köll, és nem is csekély. Ezt a te ébresztő fújásod nélkül is tudja mindenki!
Idén már nem államilag támogatott cég a GÜ! Ezt is tudja mindenki. Erre most járműbeszerzés helyett, létszámleépítés és átszervezés van! Miért? Mert a saját magunk fenntartására sincs elegendő pénz, legalábbis nem kellene ilyen pánik szerűen átszervezni a céget ha dőlne a lé, szerintem.........
Most kérem a szerinted kézenfekvő megoldást..........
Ha nem akarok valamit megcsinálni, én is találok rá ezer okot, hogy miért nem lehet.
Pofázni könnyű, azt fekve is lehet! (Moldova után szabadon)
Részemről a téma lezárva azzal, hogy ha valaha mozdonyvezető leszek, akkor is kitakarítom magam után a vezetőállást, és megpucolom magam előtt az üveget, ha tiltják!
Először nem ártana definiáltatni az állásfoglalóval, hogy mit takar a "biztonsági berendezés" fogalom; másodszor a bizalmi elv mintha nem a közút vs. vasút szempontjából lenne említve a KRESZ-ben... A hangsúly szvsz az "általában" szón van. Szvsz ez nem ér semmit, de majd a jogászok kijavítanak.
BH1989. 51. Ha közút és a vasút kereszteződésében biztonsági berendezés van, a bizalmi elv érvényesítése folytán a sorompó nyitott voltából az áthaladni szándékozó jármű vezetőjének általában nem kell számolnia vonat közeledésével [Btk 184. §. (3) bek., KRESZ 19. §. (8) bek. b) pont].
Akkor ez esetleg a fénysorompóra is vonatkozik? Eddig valahogy másként tudtam...
"Arról nem tudnátok mondani valami hírt hogy az ÖBB megveszi az 1-es vonalat"
A hír igaz.(vicc)A pálya állami tulajdon és az is marad,üzemeltetésre átadhatná az ÖBB megfelelő "cégének",de nem hiszem,hogy azok átvennék.Menetvonalat viszont rengeteget vehet az ÖBB.
Az nem hernyó motorkocsi volt hanem kissamu (BVh). Az az oka, hogy a DEák Ferenc motorkocsi az Északi J.J.ben van, és most ezért a BVhmot-200as helyettesíti. (Ugyanez volt tavaly a BVmot-001el is.)
Ma 14h körül láttam Kelenföld 1-es vágányán a "Deák Ferenc" és Varga László" nevű Samu-szerelvényeket. Össze voltak kapcsolva, de a "Deák Ferenc" egyik végén nem a Samuhoz tartozó motorkocsi volt, hanem egy hagyományos Hernyó-motorkocsi (nem tudom pontosan a sorozatjelét, csak azt, hogy a veresegyházi vonalon is járnak) Mi lehetett az oka ennek az összeállításnak? (Sajnos nem volt nálam digit gép, így képpel nem szolgálthatok a T. topiclakókna.. :( )
A scannerem nem működik sajnos, de kedden meg tudom oldani. (ha addig még belefér)
A jegyen szerepel az útvonal, az érvényesség ideje (2005.04.08-2005.05.07),stb. és még alul a megjegyzésben hogy CITY STAR CD, Vratenie Cestovneho Je Mozne Najneskor Pred Prvym Dnom Platnosti, őszintén szólva fogalmam sincs mit jelent, de a lényeg, hogy vmi City Star kedvezménnyel mentünk, mert többen voltunk.
Elküldenéd nekem scannelve a jegyet? A cseh díjszabás nem támasztja alá ezt az árat Pozsony-Prága-Pozsony útra! Nem szeretnénk dezinformálni...
Ha valakinek kitelik az idejéből, felkutathatná a szlovák oldalon az árat! Nagy segítség volna...
A prágai cikk szövege hamarosan kész. Ha dobbsz egy mail-t, akkor átküldöm neked is véleményezésre. A ti általatok írt dokumentumból ki lett törölve a városi közlekedés és a mozdonyos rész, a maradékot meg kibővítettem...
mdbz!
A "gond" az, hogy a nemzetközi jegyárakat kétoldalú egyezmények nagy mértékben átírják a térségünkben. Budapesten válthatunk teljesárú Pozsony - Prága menettérti jegyet a TCV II/III füzetek alapján, de arra nem adnának kedvezményt. Az ár elvileg egyenlő Prágában és Pozsonyban váltva, de ez sem biztos. Például egyes jegyek SparSchine jegyek Ausztriában váltva drágábbak, mint Magyarországon... Nem olyan egyszerű ez a kérdés, és a MÁV SZÜ Marketing Főosztály által kiadott adatokból bizony nem is levezethető.
MÁS!
Június 1-től módosul a közérdekű adat definíciója. Az eddigi szövegből nem derült ki egyértelműen, hogy a MÁV által kiadott díjszabások "közérdekű adatok"-e. Az új szabályozás remélhetően e téren is világos viszonyokat teremt. Ha a díjszabás közérdekű adatnak minősül és azt nem hozzák nyílvánosságra, ami ugye ma általános gyakorlat, akkor súlyos retorziók elé néz az adatgazda SZÜ vezetés. Rossz esetben ők lesznek az elsők Magyarországon, akikkel szemben megáll a "közérdekű adatokkal való visszaélés vétsége", amiért a vétkező méltó büntetésben részesül...
Én akkor lettem ideges, amikor egyszer megálltunk Csajágon, a vezér úr leállította a gépet, kért egy vödör vízet az állomáson, és nekiállt sikálni a Szergej elejét... (=Magyarán, hogy sokáig fog tartani. Aztán 2 órát álltunk baleset miatt.)
"A mozdonyszemélyzetnek a szolgálati időnek minősülő várakozási időket-kivéve a munkaközi szünetet - a mozdony ápolására és tisztántartására kell fordítani.
5.5.1. A mozdonyszemélyzet a szolgálata közben (alkalmas időben) köteles a vezetőálás(oka)t kitakarítani, szükség szerint a fényszórókat, visszapillantó tükröket és a vezetőállás(ok) homlok- és oldalablakait megtisztítani.""
Bíztam benne hogy a vasútasok idézik majd a vonatkozó utasítást. Valószínűleg az alahúzott szavak eltérő értelmezése miatt nem érténk egyet, pedid szerintem a dolog egyértelmű!
Sosiforda egyszer berakott egy linket, a cseheknél van on-line menetdíj kalkulátor, egész jó. Jobb, mint egy nyugatis pénztáros, hiszen ismeri Kotoriba állomást (a magyar-horvát mtti. kedvezményt már nem)
http://www.jizdenka.cz/IT.aspx
Eszerint a cseh-szlovák menettérti kedvezménnyel egy útra 17.4 euró, 1 napos érvénytartammal, a 4 napos érvénytartamú menettérti ennek kétszerese.
"külső-belső tisztántartása érdekében, a mozdonyvezetőnek pontosan mi és mennyi a feladata?"
E.1. Utasítás
"5.5 A mozdonyok ápolása,tisztántartása.
A mozdonyszemélyzetnek a szolgálati időnek minősülő várakozási időket-kivéve a munkaközi szünetet - a mozdony ápolására és tisztántartására kell fordítani.
5.5.1. A mozdonyszemélyzet a szolgálata közben (alkalmas időben) köteles a vezetőálás(oka)t kitakarítani, szükség szerint a fényszórókat, visszapillantó tükröket és a vezetőállás(ok) homlok- és oldalablakait megtisztítani."
"9.1. A mozdonyok felkészítése szolgálatra
A mozdonyok felkészítése a szolgálatra alapvetően a vontatási telepek személyzetének feladata és felelőssége.
9.1.1. A vontatási telepen (vizsgálóhelyen) szolgálatra felkészített mozdonynak az alábbi feltételek mindegyikének meg kell felelni:
E.1. I. rész: (érv.: 2003. május 15.-től, de lehet, hogy azóta átírták.)
5.5. A mozdonyszemélyzetnek a szolgálati időnek minősülő várakozási időket - kivéve a munkaközi szünetet - a mozdony ápolására és tisztántartására kell fordítani.
5.5.1. A mozdonyszemélyzet a szolgálata közben (alkalmas időben) köteles a vezetőállás(oka)t kitakarítani, szükség szerint a fényszórókat, visszapillantó tükröket és a vezetőállás(ok) homlok- és oldalablakait megtisztítani.
Csak a tisztánlátás érdekében. Lehet azt pontosan tudni, hogy 2005-ben egy mozdony külső-belső tisztántartása érdekében, a mozdonyvezetőnek pontosan mi és mennyi a feladata?
Azzal inditottam a hozzászólásom, hogy bizonyos fütőházak esetében, nem VALAMENNYINÉL! A kötözködés elkerülése végett nem emlitek fütőházakat, de nyilván vannak olyanok, ahol a pesti pár órás várakozásba ez belefér. Mármint a szélvédő mosása, mert gondolom a szolgálat végi (vagy rep.váltás esetén közbeni) kisöprés 2 perce mindenkinek belefér. Ha nem, az valószinűleg az illető kultúráltságával magyarázható. Ellenben a gépmosásra igenis találjanak megoldást nagyjaink, és nem szükségesek hozzá "fehérruhásmeZtelenlányok" sem! ;-)
"Javaslom hogy szegény agyonterhelt mozdonyvezetők mellé osszanak be "fehéruhásmesztelenlányokat" akik kitakarítják utánuk a vezetőállást, és megpocolják a szélvédőt!"
Helyes,de akkor a reszortosok,irodai alkalmazottak,vezetők is tartsák tisztán a szemétdombjukat,így hatalmas takarításra költött pénzek spórolhatók meg!
(Persze ott sokkal nehezebb,van víz,tisztítószer,szemetes,külön ebédlő,mellékhelység,legfeljebb a képernyőkímélő indul el ha felfüggesztik a hatalmas iramú papírgyártást.)
Sok buta vasút meg tart külön embereket a (külső,belső) tisztításra.
Javaslom hogy szegény agyonterhelt mozdonyvezetők mellé osszanak be "fehéruhásmesztelenlányokat" akik kitakarítják utánuk a vezetőállást, és megpocolják a szélvédőt!
Erős a gyanúm, hogy Angliában nem láttál mv.-t a gépét mosni!? Nyilván megvan rá az ember akinek az a dolga! Ajánlanám figyelmedbe egyes fütőházak fordáit megtekintés céljából, kifejezetten azokra gondolok itt amelyeknél éppen csak belefér a körbejárás és a fékpróba a forduló állomáson! És akkor még a sofőr nem evett, nem járt WC-n ha épp aktuális lenne, a legfontosabbról az irodai munkáról nem is beszélve! Ha mindezekről tájékozodtál, akkor kérd számon a tisztaságot a mv.-ön! A vasút vezetés felé nyugodtan reklamálj, hiszen ők épitenek le embert ahonnan csak tudnak! Nemhogy géptakaritásra nincs ember, de néha még a végrehajtó szolgálat is hiánnyal küzd!
"Ma megint láttam V43 1145-öt, az IC600-at vitte."
Én meg az IC600-on ültem. :) Nagyon csillog-villog a gép, már szinte gyanús.
Viszont Ms-nek szólhatna valaki, hogy V43 1050 ne nézzen már úgy ki az Avas IC eleljén, mint amit lehánytak. Mert most olyan.
Nem a festék húzza a vonatot, tudom, DE mivel a Cég (elvileg) szolgáltató, azzal érdemes hosszú távon törődni, hogy a vevő (=utas) a peronról nézi a gépet, nem a géptérből, és egy mocskos, ordenáré gép nem egyenlő a jó benyomással. (Jutalmat kell osztani azoknak a vezérekek, akik szabad perceikben takarítják a gépet, vagy mi kéne ide? Mert ilyen is van szép számmal.)
Angliában a nem éppen tavaly készült InterCity125 dízel motorvonatok oldaláról enni lehetne, pedig nem fiatalabbak, mint egy koszosabb Gigant...
" A 8 tengelyesek siklásáról van bőséges tapasztalatunk"
Természetesen a MÁVCargo-s kocsik 8 tengelyesek,a többségük Kkdorozsmán,Debrecenben rohad és nem adták el a horvátoknak (sem),akik építettek maguknak "remotMÁV"-osakat.
"féloff:Ha azt is beleszámolod, hogy az angol villamosmérnök a magyar 15-szörösét keresi, akkor már nem is olyan drága. [...]mennyi is ott a napi megélhetés költsége, kb. másfél-kétszerese a hazainak"
FélOFF továbbra is: unokatesóm is mérnök, kint, csak az olajiparban utazik. Meg tudja venni a vonatjegyet, nem is erre gondoltam, csak relatíve drága, mondjuk a bolti vásárlás hazai és kinti árviszonyaihoz képest. Meg ahhoz képest, hogy a busz feleannyiba kerül. Ott feleannyit is ér, kényelemben és tempóban. Itt nem. :(
"Bár kicsit szűk volt a motorvonat."
Ja, a 3+2 ülésosztás a london környéki vonatokon a híresen kis űrszelvény miatt elég gyanús. Fél óráig túl lehet élni. Ami bosszantóbb, hogy a távolsági vonatokon az asztaloktól néha művészet az ablak melletti ülésre bevésni magát az embernek. :)
Az űrszelvényről csak annyit, Yorkban van a múzeumban éppen egy korai Shinkansen-kocsi, és egy videón mutatták be, micsoda művészet volt a kikötőtöl Yorkig csempészni a nagyobb űrszelvénye miatt. Éjszaka osontak vele, gondolom, hogy legalább ne jöjjön a szomszéd vágányon semmi.
"A menetdíjbevételt hogy osztják meg?"
Ez számomra is rejtélyes, főleg annak fényében, hogy néhány helyen 3 cég vonata is fut ugyanazon a vonalon. Mondjuk Edinburgh-Aberdeen között eset 10-15' eltéréssel megy egy GNER, egy Virgin, majd egy ScotRail vonat. Azt hittem, hogy a vonaton a jv. segítségével értesül valahogy a rendszer arról, hogy a jegyet melyik cég vonatán használták fel (Mondjuk a jv. bedugja egy gépbe a jegyet, aminek a számát a gép továbbítja valahova...). Aztán a néha kedélyes pofavizitnek is csak túlzással nevezhető jegyellenőrzést látva kénytelen voltam belátni, hogy nem.
Szóval már délelőtt is ott volt? Én délután fél 3-kor fedeztem fel, de dolgom volt Budaörsön. Visszafelé még mindig ott állt, hazaszaladtam a fotómasinámért, aztán spuri vissza. Mikor este 7 óra tájban a Lajhár után eljöttem, még mindig ott volt. :)
oldmumus
Köszi! :) A teljes tegnapi sorozat fél órán belül az Sh2Online-on!
Méhecske?? Az nem volt (késő ősz volt), viszont volt aznap arra jó nagy köd meg tehervonat. Meg volt egy autó, ami megállt egy útátjáró előtt, mert azt hitte, jelzőőr vagyok.
(Mondtam is az ottlévő egyetlen lánynak: Hű, de jó nagy fene köd van! :) )
Sajnos, nem, a több tengely hosszabb forgóvázat jelent, az alacsony padló miatt a forgóvázra a szekrény a forgásponttól messze támaszkodik fel, ezzel a forgóváz ívbeállásához szükséges nyomaték nő, emiatt meg a vezetőkerekeken a terelőerő. A 8 tengelyes kocsik hossza miatt a forgóváznak a szekrényhez képest jobban el kell fordulnia kitérőkön, mint a 12 tengelyesek esetében, ahol a szekrény is fordul valamennyit. A 10 tengelyes szekereknél az 5 tengelyes forgóváz egy két és egy három tengelyes szerkezet sajátos kombinációja, ami kicsit javít az előbbi viszonyokon.
Ugy gondoltam a padlomagassagot, hogy feljebb nem vihetik mert akkor drotos palyan gond lenne, s ezert kell kicsi kerekeket alkalmazni. Csak gondoltam ahogy leirtad minel tobb a tengely talan annal jobb a helyzet.
Ezeknel a RoLa kocsiknal, hogy tobb tengelyes mennyire szamit a kitero ivsugar?
A sok és kis átmérőjű kerék okoz gondot.
1. A kis átmérő miatt a nyomkarima sínkorona alatt levő részének húrhossza a normál kerékátmérőjű kerekekénél sokkal rövidebb. Ez a rövid hossza a kerék keresztezéseknél történő eltévedési esélyt, valamint ívben a vezetőkerekek sínoldalhoz viszonyított nekifutási szögét növeli. Az első gond ellen a több tengely oldalirányban mereven együttmozgó kialakítása segít, a második gondot viszont a forgóváz első és utolsó tengelyénél növeli. Utóbbinál némiképp javulnak a viszonyok a 3 forgóvázas, 12 tengelyes RoLa kocsik közlekedtetésekor.
2. A sok kerék miatt egy kerék súlyterhelése kicsi, így a kerék az oldalirányú erők hatására könnyebben fel tud mászni a sín tetejére. Itt a megoldás a nyomkarimák kenése, a kisebb súrlódás miatt így vissza tud csúszni, mint a cserebogár a fürdőkád oldalán.
A padlómagassággal nincs a vonatközlekedésben gond.
Régi már. RoLa kocsi létezik 8 tengelyes kivitelben SGP forgóvázakkal, 8 tengelyes kivitelben Talbot forgóvázakkal, 12 tengelyes kivitelben 3 Talbot forgóvázzal, valamint vannak 10 tengelyes kocsik is, ezek az újabban terjedők, 2 darab 5 tengelyes "forgóváz"-zal. A 8 tengelyesek siklásáról van bőséges tapasztalatunk, a 12 és 10 tengelyesek siklásáról nincs taudomásom.