Keresés

Részletes keresés

dg46 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42477

Az első egy olasz eredetű  "Pera" ( körte), szerintem ez a Lang fajtával egyezhet meg. A második szintén olasz "Mela"  ( alma)

Ez nagyra nő, de kevésbé ízletes, ha sok eső van éretten repedésre hajlamos. A harmadik egy "vad" fajta,  kb. meggy nagyságú, szinte csak magja van, lisztes ízű vékony gyümölcshússal, nem az ehető kategória.  A negyediket  kis növényként vettem , második éve terem, kis datolya alakú gyümölcse van, nagyon finom ízzel. 

Ezek frissen is  fogyaszthatók, de szoktam aszalványt is készíteni.

Előzmény: kaalyz (42476)
kaalyz Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42476

Érdeklődnék milyen fajtáid vannak. Mert állítólag a frissen fogyaszthatók egész más dimenzió, mint az aszalók pl. Lang. 

üdv. Zoli.

Előzmény: dg46 (42475)
dg46 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42475

A jujubáimat rendszeresen , radikálisan metszem tavasszal. A kihajtó idei ágak igen erőteljesek lesznek, szinte mindig nagyobbat hajt a levágottnál és ezek az új ágak mindig tele vannak virággal , majd terméssel.  Nekem is több fajtám van egymás mellett.

Előzmény: kaalyz (42474)
kaalyz Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42474

Nekem egy Lang fajta van. Ezt 2014.07.14-én  ültettem ki. Nagyon jól növekedett (minden híresztelés ellenére) nálam műtrágyát kapott és rendszeresen öntöztem. A leírások szerint 

a második évben már terem. Az enyém szólóban van és nem termett, viszont a gondozásnak köszönhetően elérte a közel 3 méteres magasságot. Idén tavasszal visszametszettem, és a visszametszés környékén levő ágakon szinte minden virág kötött, a lenti ágakon egy sem. Jövőre valamennyi ágát visszametszem. Nem biztos, hogy az hozta meg a "termőkedvét", de hátha. Próbáld meg Te is, ha eddig nem tetted. 

Előzmény: diospyros (42472)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42473

Köszi, akkor legalább két fajtát szerzek majd be.

Előzmény: diospyros (42472)
diospyros Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42472

sajnos azt nem tudom, hogy két ugyanolyan fajta, vagy különböző kell-e, mivel 3 fajta van együtt, így nem tudható meg az igazság. :)

ami biztos, hogy a már termő jujubám (a kertészetben, ahol sok társa volt, porzódott be, és így vettem sajnos csak 1 db-ot három éve, terméssel az ágain :) egyedül maradva már 2 éve nem termett, ezért is a következtetés, (ill. lásd korábban írtunk erről), beszámolók is arról szólnak, hogy az egyedül maradt fa elvesztette bőtermőségét. addig jól termett, utána csak pár szemet. (ezért mondják, öntermékeny, mert nem kizárt, hogy egyedül is termejen, no de valószínűleg csak nagyon keveset fog. vagy ha mégis terem egyedül is többet az fajtafüggő vagy egyedi eset, a több vélemény azt mondja, hogy kell a társ.)

most már van több példány együtt: Li, Lang, Lizao fajták, és a li-lang elég jó termett idén.

A Lizao-t valszeg magoncként vettem (50%-os akcióban, szép nagy másfél méters fácska volt)

így az még nem termett, majd talán pár év múlva... :(

Előzmény: BAttila1964 (42470)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 42471

Vajon melyik fajta Nashi lehet az, amit ma a Tesóban vettem és erősen hasonlít a "normális" körtére?
Nekem ugyan van Kosui, ill. Hosui, de még nem termők...

BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 42470

Egy MÁSIK fajta, vagy jó kettő ugyanolyan is?

Előzmény: diospyros (42469)
diospyros Creative Commons License 2017.12.06 0 0 42469

kell porzó.

azaz még egy jujuba.

ha terem is egymagában, csak keveset fog.

és kérdés, magonc, vagy oltvány...

FAJTA?

Előzmény: szucsl57 (42467)
dg46 Creative Commons License 2017.12.04 0 0 42468

Nem kell konténerben tartani, ültesd ki a  szabadba, akkor növekedésnek indul, biztosan teremni fog. Másik kérdés, hogy oltvány vagy magonc?

A magoncok sok év után teremnek csak.

Előzmény: szucsl57 (42467)
szucsl57 Creative Commons License 2017.12.03 0 0 42467

Kedves fórumtársak! Van egy kis kínai datolya fácskám (kb. 80 cm-es) konténerben. Már 2 évben is virágzott, de termés nem kötődött rajta. Akitől kaptam, mondta hogy nem kell hozzá porzó, de amíg kicsi a fa, addig nem lesz termése. Szeretném megkérdezni, hogy kinek mi a tapasztalata?

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.12.01 0 0 42466

Oltott már valaki nasit vadalmára? Mennyire szeretik egymást?

unartis: Creative Commons License 2017.11.26 0 1 42465

A Diospyros kaki 'Szt. Gellért' levelei szépen lehultak a hétvégére.

Datolyaszilva szüret előtt vagyok, a jövőhétre az előrejelzés szerint megérkeznek a fagyok térségünkbe, eddig megúsztuk

Egy kisebb termést kíváncsiságból tegnap leszedtem, mivel életem első datolyaszilva termése, elég hamar rá jöttem, hogy metszőollóval érdemes szüretelni a termést.

Van-e ilyenkor jelentősége, annak, hogy  ilyenkor rajta van még  a fán, érdemes-e a végsőkig kihúzni, érik-e még valamit kint?:

successful77 Creative Commons License 2017.11.23 0 0 42464

Ket oldalso lecsip, a kozepet neveled tovabb.

azert lehet belole koronas fa még :-) vagy hagyod így, 

es ket ev mulva tavasszal a nemes reszt alul visszavagod,

ha szerencsed van egy alvo rugyrol, vagy a nemes resz aljarol 

az evben tol egy masfel meteres szep egyenes torzset.

jujubam iden ket metereset tolt nullarol

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42460)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.22 0 0 42463

Kb ráillik a leírás.

Előzmény: dg46 (42462)
dg46 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 42462

Az a legnagyobb magvas fajta, szép a színeződése is, megérve is  rostos , nem lesz lekvár állagú. Keményen csersavas.

Előzmény: Törölt nick (42455)
Amita13 Creative Commons License 2017.11.22 0 0 42461

Én tavaly keresgéltem, de ahogy visszaolvastam, minden datolyaszilvával foglalkozó kertészetre volt negatív vélemény. Így végül sok hezitálás után az egzotikusdisznövények oldalról rendeltem, mert ott konténeres volt, amit szerettem volna fajta. Kicsinek kicsi volt, ami érkezett, de legalább a gyökerei miatt nem kellett aggódnom, bent tudtam teleltetni, és viszonylag jó áron volt. Most így utólag nem bánom, mert úgy tűnik, a szabadgyökerűek általában problémások. Miért van az, hogy régen azért ki tudták termelni normálisan a csemetéket, ma meg sok helyen alig gyökerűek, rosszul forradt oltási hellyel, alig kihajtott, nem beérett hajtásokkal. (Nem csak kákiról beszélek általában a szabadgyökeres csemetékről). Így még személyesen is tök felesleges elmenni messzebb lévő kertészetbe, mert úgy se lehet normálisat venni. Tisztelet az igen kevés kivételnek, aki figyelmet fordít az eladnivalójára. 

Tavaly jött egy autó Szlovákiából, előtte héten bedobáltak cetliket, hogy gyümölcsfa vásár lesz. Gondolom, megmaradt nekik télről, és megérte átruccanni. Amit onnan vettem növényeket pedig tavaszi ültetésűek voltak, utaztak, téli maradék volt, mind megeredt, és szépen nő. Nem értem... Azaz de. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42460)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.11.22 0 0 42460

Szerintem a kereslet kínálat pont ellenkezőleg működik. Ha nincs kereslet, akkor csökken az ár. :) Az ő elmondása szerint is azért ilyen drága mert simán megveszik a 30 cm-s oltást is 7500 forintért! Végülis, igen, ha 80-120 cmnek írja. :)
Egyébként Cinebuliért se kell Kínába menni, egy topic társnak is van már nagy fája, csak mivel ház elé akartam nyári árnyékolásnak, gondoltam hagy legyen egy kifejlett példányom, hát nem az. Lehet hamarabb lesz értelmes méretű fa a saját jövő évi oltványomból mint amit tőle vettem. Egyébként se olyan nagy dolog datolyaszilvát oltani, csak megfelelően fejlett alanyra, jó oltóvesszőre és még jobb időzítésre van szükség. Az idei első oltásaimból 6ból 4 megmaradt. Tehát ha egy kertészet vezetője vagyok akkor gondolom összejöhet ugyan így ez az átlag. Alanyt se nagy dolog nevelni hozzá. 

Akkor lenne jogos ennyit kérnie érte, ha legalább suháng lenne amit ad.

A poén, hogy szerintük ezzel nincs semmi gond, ugyanis a méretet a GYÖKÉRNYAKTÓL kell megadni. Mondom igen, mert általában oda oltanak. :) Így a nemes is onnan indul, amit ugye mérni kellene. 

Ebből nevelj koronás fát...

Előzmény: diospyros (42459)
diospyros Creative Commons License 2017.11.22 0 0 42459

igen, rendes ember, ezt már más is kifejtette :)

az meg hogy drága relatív,

mert külföldön is az, vagy még drágább (bár ott több a fizu...)

drága, drága, de hát ilyen kuriózumokat csak néhány őrült vesz (mint mi).

mivel az őrültek hamar kifogynak, és kis mértékben termelődnek újra,

"muszály" drágábban adni ezeket a rétegigényt kielégítő facsemetéket.

gondolom. valszeg ez is az árképzés motivációja.

meg hogy nehéz a kakit oltani.

meg az, hogy több ezer kilométert kell utazni a cuccokért,

például Kínába... stb.

successful77 Creative Commons License 2017.11.21 0 0 42458

Jol elfogytak ezek a fajtai. En is gondolkodtam 

pár darabon, de tök jol ellen tudtam allni a kisertesnek :/)))

Nekem olyan gondjaim voltak vele, hogy kis oltasresz volt a

nemes resz, es ki is purcant ketto nem

epp olcso fajta. Costatam is kakukk de mar nem rendelek 

ujat. Attol fuggetlenul rendes a tag! Voltunk nala.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42456)
beetee Creative Commons License 2017.11.21 0 0 42457

Sajnos tényleg "elkurvult".

Az igen borsos áron kínált újfajta nemesítésű csemegeszőlőit képes volt úgy eladni, hogy nincs rajta beérett vessző...

Azt nem is tudom egyértelműsítette-e, hogy nem oltványt hozott be, hanem a szlovplant dugványait.

A Csemegeszőlő topicban vannak képek is.

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42456)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.11.21 0 0 42456

Kész röhej! Most ugyan a méret tényleg megvan 130-140 centi körül, viszont ehhez egy 10 centis gyökér tartozik, nagyon minimális elágazással és hajszálgyökérzettel. El lehet képzelni micsoda eredése lesz majd.....
Viszonyításképpen a saját oltványaim gyökere fele ilyen idős korban is 30-40 centis átmérőjű. Persze magának az ember a legjobban csinálja...de azért mégis. Ha sokáig akar még ebből élni akkor érdemes lenne nem egyszeri hobbikertészek szintjét is alul múló csemetéket nevelni és értékesíteni. 

Mivel a föld feletti rész mérete annyi lett, mint amennyit ígért, így nem közlöm direkt módon a nevét, de annyit elárulhatok, hogy Cinebuli és Fennio a fajták neve.
Lehet találgatni! :) Sokáig nem kell...

Előzmény: Dmitrij Petrovic (42444)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.21 0 0 42455

A 3. oszlopban levokre...

Előzmény: dg46 (42454)
dg46 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 42454

Melyik magvasra gondolsz? A képen látható két féle  teljesen más. A középső sor bibepontja behúzódó, a másiknak  pedig teljesen sima. Van egy harmadik fajta magvasom is , az már leért, azért nincs a képen. Ezek a fajták név nélküliek.

Előzmény: Törölt nick (42449)
dg46 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 42453

Az ízben  szinte nem lehet érezni különbséget, de az állagában nagyon eltérnek. Van amelyik teljesen éretten olyan, mint egy nagyon finom  , lekvár, a héja is szinte papírvékony lesz. Másik félék pedig teljesen éretten is rostosak maradnak,  a héjuk pedig vastag. A hús színében is  vannak eltérések. 

Előzmény: Amita13 (42448)
dg46 Creative Commons License 2017.11.20 0 1 42452

Természetesen ennél több termett, ezeket a fotózás kedvéért rendeztem el. A több mint húsz éves fám így nézett ki a szüret előtt.

Előzmény: unartis: (42447)
Ali-bá Creative Commons License 2017.11.20 0 0 42451

Előre is köszönöm.

Előzmény: Totya0024 (42450)
Totya0024 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 42450

igen, mond! :)
Majd a Zöld ringlóval együtt érkeznek ;) 

Előzmény: Ali-bá (42439)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.20 0 0 42449

Az én magosom teljesen így nez ki....

Előzmény: dg46 (42443)
Amita13 Creative Commons License 2017.11.20 0 0 42448

Jó sokféle! Te érzel különbséget az ízükben? Azért gondolom, mindegyiknek van egy "datolyaszilva alapíze", de lényeges különbség egyéb van? 

Előzmény: dg46 (42446)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!