Van ahol az olajszint túltöltését javasolják (amit nem tudom, hogy váltónál hogyan kivitelezhető. :
Nálatok nem 3 csavar van?? leeresztő,ellenörző,és feltöltő nyilás.Ne az ellenörzőig töltsétek hanem a feltöltő aljáig. ez + 2-2.5 dl.Valahol olvastam róla már. Szimering ennyit elbir még.
Olvasni én is olvastam, de most még jobban belém teszed az ideget.
És sajnos valószínű igazad is van.
Sok mindent olvastam azóta megint ezekről a gyárilag kevés olajszinttől kezdve stb.
Van ahol az olajszint túltöltését javasolják (amit nem tudom, hogy váltónál hogyan kivitelezhető..), nem problémamegoldásként, hanem jó váltó állagmegőrzésére.
Borzasztó, már annyira kotyog előre hátra a tengely, hogy mozgatja a botot is. Én nem mennék vele csak a szervizig. Összetörik a csapágy, lehet venni másik váltót és azt felújítani!
Tudod a múltkor már beszèltünk róla, nálam a váltóbúgás olajcserèk után (Fuchs) megszűnt vagy minimálisra csökkent, amit nem tudok fizikális törvènyekkel megindokolni csak a szubjektív èrzet szerint.
Emiatt nem bántanám a váltót egyelőre.
Viszont a váltókar mozgás 1-esben ès 5-ösben intenzív sajnos.
Az én véleményem, hogy a kihézagoláson múlik minden. Viszont ez nem a váltókar mozgására, hanem csak az 5-6 fokozat búgására igaz.
Szétszerelt mért majd kihézagolt váltó az összerakás után kicsit összeülhet a hézagoló, vagy a paszta lett sok a tömítő felület alatt, merthogy papír tömítést sem alkalmaznak, mert ez is növelné a hézagot, és persze nem egyformán.
A váltókar mozgást nem tudom mitől lehet. Nem hinném, hogy a váltó a ludas, inkább bak vagy bowden, de majd kiderül.
Nem a csapágy minőségével van baj. A kihézagolással van probléma....
Képzeld mint régen a Lada vagy egyéb hátsó kerék csapágynak úgy állítottál hézagot, hogy húztad az anyát és mikor jó volt a hézag kontra anya, vagy bedugtad a sasszeget. Ha kicsit jobban meghúztad, nehezebben, darálósabban forgott a kerék, majd megette a kúpgörgőscsapágyat. Amennyiben lötyögött, ugyanaz lett a vége.
Itt nem lehet tekeréssel hézagot, kotyogást állítani, hanem nagyon vékony hézagoló lemezeket raknak be. Összehúzzák nyomatékkal az ablakos házat (gyári szerszám) és összehúzott állapotban lehet ellenőrizni a szorulást, vagy hézagot.
A képen látható ideiglenes távtartókkal kell összerakni (néhányszor) ,hogy létrejöjjön a kívánt hézag. Ellenőrizni mind a három tengelyt, majd kivenni, hozzárakni alátéteket ezután mehet fel a váltóház. Hibás hézagolással, kicsit szorulósan, vagy kotyogósan is elmehet néhány ezret.........
Nem akarom ezt a szutyok váltót védeni,de azért jó néhány százezer esetleg milliónyi autóban jól működik. Én én ellenére nekem csak szét kell szeretni a Bravo-ban.
Szerintetek mekkora szentségtörésnek számít, ha a közelgő 45e-es olajcseréhez nem az eddig használt Selenia-t, hanem a 9.55535-S2 besorolásnak megfelelő Total-t vagy Castrol kapna az 1.4 16V gépsárkány ?
Ugyanis arra gondoltam, a majdan elkövetkező reggeli mínuszokban bekövetkező kopogást megelőzném más olajjal, hátha....
Tavaly télen ugyanis - ha még emlékeztek - a nagy mínuszokban hidegindításkor a "gyorsüresjárat" szakaszában többször kopogó hangot produkált a gép. (Kivéve persze mikor a szervizben mutattam volna meg.)
Pl. kifejezetten a Castrol Magnatec, ami a "motor kopás szempontjából kritikus felmelegedési fázisában kiemelkedő szintű védelmet nyújt" a Castrol.hu szerint, illetve a Castrol Edge Titanium, amikre gondoltam.
Illetve a TOTAL QUARTZ INEO MC3 ami még szóba jöhet, a szerviz is ezt használja például.
Ha a kérdésen túl van más javaslat, tapasztalati úton megszerzett okosság,esetleg elgondolásomat támogató vagy cáfoló vélemény, s azt jól megosztjátok velem, azt külön megköszönöm.... =8-)
Ki lehet olvasni, hogy mi a gond, de hogy pontosan mennyi adta meg magát, az emlékezetem szerint csak bontással derül ki.
Ha rosszul emlékszem, majd javítanak a rutinos játékosok - egy időben én is az voltam (talán 3x is szét kellet bontani az egészet), de jó ideje hibátlanul működik a fűtés. :-)
A motor ~12-15e/db, a közdarabos csomag ~3e körül van.
Engem is elért a digit klíma vég....ma reggeltől azt csinálja,hogy csak az ablakra fújja a levegőt,se a lábhoz se a testre nem megy,hiába választom ki.Olvastam már,hogy ez a közvetítő müanyag pöcök törése miatt van,és,hogy a motort is kell cserélni,valaki tud nekem segíteni,hogy melyik motort? vagy esetleg több is tönkrement ilyenkor?
Sziasztok! Idén márciusban (majdnem 9 éves volt a Bravóm) beszámítottam a vasat egy új autóba, ezáltal eladóvá vált a komplett téligumi-garnitúrám.
Konkrétan: 4 db Hankook Winter i-Cept RS2 W452 195/65 R15 91T téli gumi acélfelnire szerelve és dísztárcsával együtt. A gumik 2016. 22. hetében készültek, 1 szezont (kb. 5000 km) futottak, sérülésmentesek. Felniméret: 6Jx15. Lyukosztás (osztókör): 4x98. Középfurat: 58. ET: 31.5. Ár: 40.000 Ft a komplett garnitúra. Átvehető Dunavarsányban. E-mailcímem: vbalazs70@gmail.com
Az enyémben most van 100000km. Nem tudom mitől mozog így a váltókar..... A minap mentem egy Transittal és abban is igy mozgott plusz az olyan volt mintha le is akarna esni az egész a helyéről.... Mondjuk abban volt vagy 600ezer km.... Járok egy Renault Masterrel is....na annak már úgy zörög a váltója mint állat és mikor leveszem a gázról a lábam,akkor hallani is hogy csattan picit a váltóban vmi....a váltókar viszont meg se moccan :)
Ha minden sebességbe csinálná akkor akár lehetne motor tartó bak is, de nekem csak 1 és 5. fokozatban csinálja. Másnál is ezek a fokozatok a problémásak? Egyébként szépen jár.
Neked mióta csinálja? Igazából én nem is tudom hogy mikortól csinálja mert be kell vallani sose figyeltem. Most is csak véletlenül vettem észre, és ezért nézettem meg.
95.000 km van jelenleg a végig szervizelt 2008-as 1.4 tjet Bravómban. A váltókar gázadásra egyes és ötös fokozatban visszaránt. Megnéztük, és a váltóból kijövő kar mozgatja a bovdenen keresztül a váltókart. A váltó egyébként tökéletesen működik, csendes, rendellenes zaj nem hallatszik, könnyen veszi a sebességeket. Vélhetően ennek a rángatásoknak a következménye a bovden végén lévő gömbfejre csatlakozó betét kopása is. Ez cserélve lett, de mivel a váltóból jön ez a mozgás, ezért az egyes és ötös fokozatban továbbra is gázadásra mozog belül a váltókar. A szerelő azt mondta vélhetően a váltóban van egy kis kopás amit aváltóból kiálló kar (mint erőkar) megnővel és ez így nyilvánul meg, de ez tüneti probléma, még sokáig el fog menni a váltó.