Keresés

Részletes keresés

Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90071

hopp, megvan :)

(ez mindig a képkereső-rendszer tesztje is, talán az usarmynak van olyan sw-e, ami képtartalom alapján is tud keresni - pl. olyan kép kell, amin egy fától jobbra legalább két birka legel :))

 

itt még nincs az elem ráforrasztva, de a munka nagyja már kész

Előzmény: Pikó Lajos (90070)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90070

ALÁZAT igen, ezt akartam még én is Bomlatnak írni.

 

itt a noti :) kép. Szép darab, eladni pont azért tudtam, mert van benne egy teljes 16-bites isa kártyahely, amibe - ha már szóba került - pont egy diagnosztikai rendszer speckártyáját tették. Sajnos, a "chiptuningról" készült képeket első körben nem találom :(

Előzmény: advocatusdiaboli (90027)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90069
így van, valamelyik hetvenes évekbeli Rt-ben van is ilyen műveleti erősítő utánépítés. (tranzisztorszám < 10)
Előzmény: dajtás (90001)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90068

háhá.. Csúcsbuhera (off :))

 

Régi, de újszerű állapotú 286-os Geo laptop (olyan dell szerű). Minden megy rajta, de cmos error. Elem, mondok én. De ebben nem volt (külső) elem, csatlakozása sem. Hanem Dallas óracsip, beépített (beöntött) elemmel. Találtam a neten leírást, kiforrasztottam, szépen befűrészelgettem-reszelgettem a lábak felett, levágtam a belső elemhez vezető szálat és a tetejére ültettem egy 3v-os lapos elemet. (az a kis kerek ami az alaplapokon van). Visszaforraszt, gép összerak. Mit ad Isten, működött. Azóta is :) (eladtam :(, hiába, a szegénység)

Persze egy dallas chip nem egy cpu...

 

Valahol van kép is az eredményről, megpróbálom megkeresni.

Előzmény: advocatusdiaboli (89994)
Pikó Lajos Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90067

A csőveknek másmilyen a karakterisztikájuk,mint egy helyetesítő tranzisztoros áramkörnek,igy a kettő nem helyetesíthető.

 

Bomlat, én követem, hogy te nagyon sok mindenhez értesz, de azért ezeket az ex catedra kijelentéseidet több mértéktartással kellene osztanod.

 

Állításoddal szemben a valóság:

 

Mikor már volt Fet, és az Us Army (navy, af) rengeteg csöves cuccal rendelkezett (rádiók, lokátorok, lőelemzők, számítógépek usw.) - és persze ezek a csövek időnként (gyakran) kipukkantak - akkor kitalálták a fetront. Ez egy olyan félvezető, ami a fűtést kivéve lábkompatibilis a helyettesítendő csővel, de nemcsak lábkompatibilis, hanem a karakterisztikája is pontról-pontra (persze adott tűrésen belül, ami egyébként jobb volt a gyári elektroncsövekénél :)) megegyezett.

 

Így azutána az Us Army (navy, af) a saját és a világ többi részének boldogulására tovább tudta használni a bonyolult csöves rendszereket és még villanyt is spórolt a fűtőáramkörök kiiktatásával. Majd ezt a derék - és takarékos - gyakorlatot szépen átvette a civil szféra is, mert a fetron szép lassan olcsóbb lett, mint a cső. Itt a (reggeli) mese (ami nem mese) vége, fussatok el véle...

Előzmény: Törölt nick (89988)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90066
Az "egyszerű legyártáshoz" előbb több millióért felszereltem a műhelyemet. És nem pesszimista vagyok, csak realista, tudom, mekkora nehézséget jelent az iparban még olcsón tömeg-gyártható alkatrészeket egyedileg, utólag elkészíteni.
Azt a határt is egyre inkább érzem, ahol ezt már nem is lehet megtenni, ahol megfelelő ipari háttér, az eredeti technológia - vagy pótalkatrész - nélkül nincs értelmes megoldás.

És azok a dolgok, amelyekről beszélsz, azok messze túl vannak ezen a határon. Lengetheted a mikro-vezérlőidet, de ipari háttér, gyári technológia és gyári pótalkatrészek nélkül 70 év múlva egy BMW 740d kocsi jellemző hibáinak többségét nem, hogy javítani nem fogod tudni, de sok esetben végül azt sem leszel képes megmondani: pontosan mi is romlott el. Lehetsz akármilyen okos és ügyes, akkor sem...
Ezek az elöregedéssel és az alkatrész-utánpótlás elapadásával mind mennek majd a kukába.
Előzmény: Törölt nick (90041)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90065
Berci, én rosszul hallok, mégis hifi-buzi voltam ifjú koromban - és meghallottam. Bizony, hallani lehet a különbséget. Azt is, hogy egy lemezjátszónak gigantikus lendtömege van-e, vagy éppen az elektronikus lapmotor képes a lendtömegnél is kisebb fordulatszám-ingadozással forgatni a tányért.
A nagy lendtömegnél ugyanis egyszerűen nincsenek hirtelen változások, hiába változik a tű fékezése miatt hektikusan a fékezőerő, a nagy tömeg ezt szelíd görbe mellett lefutó, lassan, sokszor több, sőt több tíz másodperces periódussal ingadozó kis fordulatszám-változássá simítja. A lapmotor szervója pedig folyamatosan gyorsít-lassít, az ingadozási sáv ugyan akár szűkebb is lehet, mint egy LINN lemezjátszó ingadozása, csak éppen a karakterisztikát kinagyítva egy folyamatos, nagyon sűrűn fogazott "nyávogást" visz be a rendszerbe.
És bizony a fül ezt meghallja, felharmonikusként érzékeli, és az utóbbi sokkal zavaróbb, mint az előbbi. Az analóg lemezjátszóról lejövő jelben amúgy ott vannak - ha nagy csillapítással is - a 20kHz feletti felharmonikusok is, egy CD lemez digitalizált anyagában semmi. És mielőtt azt mondanád, hogy ez nem számít, mert nem halljuk (én már 11-12kHz felett sem hallok semmit... :-)) ), akkor egyszer hallgass meg egy nagy orgonát a kis vibrato sípokkal. Ezek ujjnyi pici sípok, amelyeknek önmagukban már tényleg nem hallod a hangját. Ám ha egy másik síppal együtt szólal meg, akkor rögtön észreveszed, hogy szól-e, vagy sem. A hullámok ugyanis interferálnak, és az eredő felharmonikusok egy része már bőven a hallható tartományban lesz.

A végeredmény az, hogy szégyen-gyalázat, de a legjobb hifi még mindig a nagyon precíz, súlyos tányérú, gondosan készített mechanikai remekmű karral ellátott lemezjátszó (vagy analóg szalagos magnó mesterszalaggal), csöves erősítővel. Az összes digitális csúcstechnikájú csoda csak közelíteni szeretné ezeket, de az elsődleges paraméterek terén hiába veri kenterbe, az összhatást mégsem sikerül hozni. De van fejlődés, egyre jobban közelítenek. Annyira, hogy már tényleg csak a nagyon vájtfülűeknél maradt tér a régi technológiának.
Előzmény: berci222 (90051)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90064
Egy átmeneti időszakban vagyunk, a most készülő legújabb CR-dieseleket már nem fogod tudni átalakítani adagolósra. És a most fejlesztett vagy fejlesztés alatt álló befecskendező-rendszereket nem, hogy javítani, de már megbontani sem fogod tudni (már visszafordítható módon). Persze, még piacon van sok motor, ahol csak annyit tettek, hogy a létező adagolós blokkra rábiggyesztették adagoló helyett a CR szivattyúját.

De hát ilyen alapon az öreg Shadow motorjára is 84-től ráakasztottak egy Bosch befecskendezőt, majd a 90-es évekre eltűnt a gyújtáselosztó és teljesen elektronikus lett a gyújtás - de még ott a blokkon "ledugózva" a helye. Még elvileg vissza lehetne alakítani megszakítós gyújtású, karburátoros motorrá.
Az utódként megjelent 12 hengeres BMW motort már soha. Az eleve egy teljesen elektronikus kontroll alatt álló rendszernek készült. Így is van minden méretezve, rátehetsz karburátort persze, buherálhatod a gyújtást, még talán működni is fog, de soha nem lesz normális motor belőle - és a motortérben ezek el sem fognak férni rendesen.
Előzmény: krezidiesel (90043)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90063
A látszólagos karakterisztika könnyen reprodukálható. Ám egy erősítőnek elképesztően sok olyan paramétere van, amit a jó fülű hifibolond meghall, holott nem is mérik, nem is specifikálják és a tervezésnél a legtöbb esetben nem is veszik figyelembe.
A csöves erősítőnél egy vákuumban folyó elektronáramot szabályoznak. Egy félvezetőnél egészen másképpen zajlanak a dolgok, még a csőhöz legjobban hasonlító FET-eknél is. A cső tisztán feszültség-vezérelt elve és érdekes karakterisztikái miatt igen egyszerű, igen kevés fokozatból álló erősítők építhetők. És bár igen egyszerű mérnöki okoskodás, de szerintem könnyen belátható, hogy egy elektronikus formában megjelenő jelben a közbeiktatott elektronika csak változtathat, csak torzíthat, szebb-jobb, mint az eredeti nem lehet tőle. Minél egyszerűbb tehát a feldolgozási processzus, annál kisebb lesz a jel torzulása.
Érdekes adalék, hogy előszeretettel adják meg elsődleges paraméterként erősítőknél a jel/zaj viszonyt és a harmonikus torzítást. A csöves rendszerek paraméterei miatt ezek rendre rosszabbak szoktak lenni a jó félvezetős erősítőnél, a cső búg, van sörétzaja (a katódba csapódó elektronok miatt), és a nem megtakarítható kimenő transzformátor miatt általában a harmonikus torzítása is rosszabb, mint egy gondosan méretezett félvezetősnél.
Mégis jobban szól, tényleg jobban szól, tisztábban, könnyedebben, levegősebben. Az emberi fül egy bizonyos szintig a zajt és a harmonikus torzítást eleve képes szűrni, kompenzálni, fél perc múlva nem is hallod - ellenben hallasz más paramétereket, amelyekkel nem foglalkoztak igazán.
Szóval érdekes téma. A minőségi MOS-FET elemek amúgy egyre nagyobb szerepet kapnak a legjobb csöves csúcshifikben is, láttam olyan ARC előerősítőt, amiben már csak egyetlen cső volt csatornánként.
Előzmény: Törölt nick (90049)
manta-z Creative Commons License 2009.07.04 0 0 90062
Pedig lehet hallani a különbséget, csöves félvezetős és digitális erősítő között. A digitálisat hangosításnál azért szeretik mert ott több kW-MW teljesítményre van szükség és ez az egyetlen ami 90% feletti hatásfokkal üzemel, továbbá a kapcsoló üzemű cuccok jóval könnyebbek és kompaktabbak, mint a hagyományosak. Az összes analóg erősítő max 65-70%-os hatásfokra képes. A DSP jelfeldolgozás pedig high end hifi területén nem vált be igazán. Hiába szimulálsz bármit hiába számolsz ki bármit nem szól jól a végeredmény. És azért nem mert hiszem, hogy nem vagyunk tisztában még mindig teljesen az emberi hallás fiziológiájával és aki kizárólag mérőműszerek alapján szeretne jó hifit építeni az meg fog ragadni egy bizonyos szinten, ugyanis pl nem az az erősítő szól a legjobban aminek a legkisebb a torzítása stb. D/A átalakítónak egy szimpla 16bites cuccot használunk a 24 bites új csippek süvítenek az ablakon kifele, mert hiába a csodás adatlap és műszaki adatok nincs jó hangja, már ha az élethű hangvisszaadás a cél. A másik: kinek mi szól jól? A legtöbb ember nincs is tisztában hogyan szól egy hangszer mert nem is hallottak erősítetlen hangszerhangot......
Egyébként minden ember meghallja a különbséget nem kell vájtfülűnek lenni, csak a megfelelő eszközök kellenek hozzá.
Egy földúton ugyanolyan élmény suzukival 20-al menni mint egy ferrarival....nem igazán fedezhető fel különbség.....de ha kiérünk az aszfalt útra....
Előzmény: berci222 (90053)
berci222 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90060

 

Mondom, hogy akkor már a szocializmus tényleg jobb.

 

Neked valszeg az is valo. :(

 

Előzmény: Törölt nick (90058)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90057
Hat, nemtom. vakprobat kene csinalni.

Mindenesetre a jobb erositok mind csovesek.

sb
Előzmény: berci222 (90051)
berci222 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90056

 

Tulkombinalod. Az autoipar az allam szamara egy hatalmas nyereseget hozo iparag.

 

Nem a biciklistaktol, vagy a szivarozoktol vonja el a penzt, hanem az autosoktol bevasalt allami nyereseg (mindenfele ado) egy reszeröl mondanak le. Igy mar mas a leanyzo fekvese.

Pl. No.-ban van ado az autora, mint tudjuk, az üzemanyag ara a költseg haromszorosa,... Az autogyarak ugye adofizetök, a dolgozok ugyszinten,...

 

Azonkivül vannak pl. egyeb allami celok is. Ilyen pl., hogy az autogyarak elerjek a 2012-es EU-5-ös normat, karosanyagkibocsatas csökkentese, takarekossag, ...

 

Előzmény: Törölt nick (90054)
krezidiesel Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90055
Bocsi a vastag betűkért!
berci222 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90053

 

Ez inkabb nosztalgia. A vegerösitö csövek dinamikaja kicsit mas volt. Ennek manapsag mar nem sok jelentösege (nincs egyetlen parameter sem, amit ne lehetne igeny eseten "hozzaszimulalni"). Ugyanugy nincs, mint pl. egy lemezjatszonak sem kell 20 kg-os lendkerek. Pedig sokan esküsznek ra.

 

Előzmény: Törölt nick (90050)
krezidiesel Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90052

2009. januar-aprilisban a tavalyihoz kepest 46%-kal kevesebb foldgazt importaltunk, bizva abban, hogy majd az olcsobb aron tolthetjuk fel a tarozokat kesobb. A tuzzel jatszunk.

Olajbol 26%-kal importaltunk kevesebbet. Mivel a benzin+gazolaj fogyasztas viszont nott, ezert kivancsi lennek, hogy ez hogy lehet. Itt is a keszleteket eltuk fel?

Ezt  Salvor irta nemrég.

Összevetve ezzel:

30%-kal zuhant júniusban az orosz gáztermelés az egy évvel korábbihoz képest, mely elsősorban a Gazprom kitermelés visszaesésének volt betudható. A zuhanás oka a kereslet visszaesése, melynek nyomán a legnagyobb orosz gázipari cég nemrégiben beruházásainak a visszafogását is bejelentette.

Forrás: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=2&i=117684

 

Kiváncsi lennék szakértőink véleményére...

 


berci222 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90051

Nem halljak meg. Csak azt allitjak.

 

Előzmény: Törölt nick (90049)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90049
A hozzaertok megis meghalljak, ha az erosito digitalis, es nem csoves.

Sot, szinpadon nem is hasznalnak mast.

Akkor az miert van?


sb
Előzmény: berci222 (90047)
krezidiesel Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90048
Gyári technológia szerint...
Előzmény: Törölt nick (89862)
berci222 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90047

 

Miert nem lehet olyan elektronikat csinalni, ami 1az1ben leutanozza a cso mukodeset?

 

Hogyne leheten csinalni. Manaopsag a "signal-processorok" (jelfeldolgozasra kifejlesztett processorok) segitsegevel barmilyen hatast ra tudsz "modulalni", a jelspektrumok tetszölegesen lehet transzformalni.

 

Előzmény: Törölt nick (90040)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90046
The fifth revolution will come when we have spent the stores of coal and oil that have been accumulating in the earth during hundreds of millions of years … it is obvious that there will be a very great difference in ways of life … a man has to alter his way of life considerably, when, after living for years on his capital, he suddenly finds he has to earn any money he wants to spend … This change may justly be called a revolution, but it differs from all the preceding ones in that there is no likelihood of its leading to increases of population, but even perhaps to the reverse.

Charles Galton Darwin, 1953, p. 52
Előzmény: berci222 (90045)
berci222 Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90045

 

Ki fizeti a roncsprémiumot? Megadóztatják a bizikliseket? Az a pénz kell hiányozzon valahonnan.

 

Ez nyilvan egy optimumszamitas eredmenye. Most kell fizetni a roncsdijat közpenzböl. Ha nem tennek ezt, akkor a gyarak kara nagyobb lenne, a dógozgatok kirepülnenek, mert nem lenne mit csinalni, ... Es akkor is közpenzböl kellene fizetni a következmenyeket. Ami sokkal magasabb lenne.

 

Előzmény: Törölt nick (90038)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90044
We are relative latecomers on the scene, and the Earth existed for several billion years very well without us. But with our arrival and our development of culture to the technological age in which we now live, in a very brief time we have had an impact on the Earth beyond what any other organism has ever had. We therefore live in a unique, and what is likely to be a very brief time in human history. Some of us have been very fortunate to live in these times near or at the top of the pyramid of technological and medical advances. But we are at the same time living at a great turning point in Earth and human history.

It is apparent that current political, economic, and social efforts are to keep things as they are—not to change. People in developed countries do not like changes in their lifestyles … if they believe they are good now. But changes come and are unavoidable. …

As much as the future changed during less than in my lifetime, the future of most of those reading this book will surely be equally or more changed from what is the present. Successfully adjusting to a different future from what has been enjoyed by at least some the past few hundred years is the challenge lying now directly ahead. …

In earlier centuries, with many fewer people, these Earth resources were exploited only very slowly and in minor amounts. But within the past few hundred years, with the arrival of the Industrial Revolution … the rate and volume of resource exploitation has greatly increased, … It was the use of these resources that has been the base for the rise of our present civilization, allowing some segments of society to achieve, … a standard of living never before imagined.

Accompanying this rise in standard of living has been a huge increase in population, from an estimated 610 million in 1700 to the current approximately 6.7 billion. This has been a truly astounding event made possible chiefly by three factors: great medical advances including sanitation, the widespread use of high energy density fossil fuels, and the use of these fossil fuels to greatly enhance agricultural production …

[It] is the huge rise in population and related increased Earth resource consumption … that is probably the salient fact of these truly remarkable recent few centuries. …

But these materials … can be extracted and used only once. … Can we continue to maintain the present high standard of living for some of us, by using truly renewable Earth resources … instead of an inheritance from the past? …

Much of the discussion in the following chapters is related to stress on Earth mineral and energy resources, and stress on the environment from population growth. Equally and perhaps more important … are social stresses resulting in part from depletion of resources, such as water supplies and fertile soils … and resulting food shortages causing riots. Also population is growing … faster than are jobs. … Until recently, the outlet for stress from a growing population was migration … but this outlet no longer exists. …

Even the United States, the United Kingdom, and European countries may show stress in several ways including generally rising unemployment, and antagonism toward immigrant labor …

One fact is abundantly clear: we have already exceeded the permanent carrying capacity of the Earth, and the number one problem is to reduce population in an orderly fashion to fit into the new renewable resources paradigm. …

[Nearly] all governmental leaders worldwide are committed to keeping and expanding the present agendas of resource consumption … with the rallying cry of “sustainable economic growth.” The underlying basic problem of population growth is rarely addressed—absent from most political agendas as being “politically incorrect.” …

[Growth] based upon continuing to exploit the finite resources of the Earth is not possible. Yet this is the current basis of the world’s developing and developed economies. … We need to be as self-sufficient, dependent on resources from local economies … for this has to be a part of any sustainable future. …

History is informative and gives us a perspective on how we came to where we are today. But it is the future in which you will live and the future is “not what it used to be.” But it is now arriving … bringing with it more than 190,000 people each day to live on depleting resources. …

It is the purpose of this volume to provide a perspective on the past, but more importantly provide a possible and hopefully a fairly realistic view of what the future may hold. … [Namely] that on this finite Earth high consuming societies are eventually going to be relegated to being an artifact of history. …

Our modern, developed societies tend to be removed, by their present degree of affluence, from the environment as the basis for our existence. Food comes from the supermarket, clean water comes from the faucet. But the closer people live to the margin of existence, the more they realize the vital importance of fertile soil, and safe drinking water, …

How we try to navigate the choppy waters to the future, will determine to a large extent when and in what condition we will arrive to the new land of sustainable renewable Earth resources. … The continued almost inevitable growth of population … against the depletion of Earth resources combine to form the main challenge before us. …

Those who will be living at the end of this century will see much of this land of the future come into view, but even there and then as now, Earth resources will continue to be the base for human existence and will inevitably exert final control over the destinies of nations and individuals. We are made of Earth materials, and its biological products, and on these we survive. To continue to negatively impact our environment is a form of suicide. “Mother Earth” is not an abstract concept but very much a reality, for from Earth we came, on it we depend for our existence. …

Walter Youngquist, ms. advance copy GeoDestinies, 2009
Előzmény: krezidiesel (90043)
krezidiesel Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90043

Benzines motorvezérlő nem nagy kaland, van cimbim aki épitett, és van is a piacon számtalan.

De a dizelek az nagyon kemény dió.

Fél misit ajánlottam fel a cimbimnek, ha tud épiteni CR szabadonirható vezérlőt.

Egy másik csapatnak meg több milliót, ha a VP44-es adagolóknak visszafejtik a programnyelvét. És a VP44-es 15 éves cucc, és senki se tudta még feltörni.

Pedig lett vona rá fizetőképes kereslet, mert a gyári Bosch cucc vagy 30miller hozzá, amivel javitani, programozni lehet. (az adagoló tetejében egy külön vezérlő van ami egyedi protokollal beszélget a motorvezérlővel, pl V6 2,5 tdi Audik adagolója)

CR-nél odáig jutottunk, hogy 2 év alatt sikerült egy gyári tesztmüszert lemásolni, nekem is másolat van a gyári 3,5milliós helyett.

De van másik cimbim, aki épitett IFÁ-ra elektronikusan vezérelt adagolót 30 éve, akkori technikákkal és jól működött. De annyi volt hogy egy mechanikus adagolóról leszerelték a regulátorházat, és egy szervomotor cibálta a fogaslécet. Állitólag jól működött. De ha átgondolták volna az IFA gyári adagolóját, akkor is nagyon jó eredményeket lehetett vona produkálni, szimlán mechanikusan.

Egy gyári elektronikus rendszert sokkal egyszerűbb kigyomlálni, mint újraéleszteni, mert az elektronikát manapság egyre inkább javithatatlanul csinálják.Nem csak a vezérlő elektronikák a problémásak, hanem a végrehajtó szelepek is. Ráadásul azok sokkal inkább tönkremennek.

Egy CR dizelt ragyogóan vissza lehet alakitani klasszikus adagolósra, mert a legtöbbnél az adagoló helyére csak felcsavaroztak egy railpumpát, sokszor még a felfogatás is megegyezik. Sok ilyen átalakitást csináltunk, sőt mondhatnám ebből élek... Sok elektronikai fanatikusnak ki szoktam rakni a satupadomra 6db rugót azzal hogy ezek pont annyit tudnak megfelelően hangolva mint egy vezérlő elektronika...

:-))))

Előzmény: Törölt nick (90032)
V.4_BlackVoid Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90042
The present state of human affairs can best be appreciated in the light of a time perspective, minus and plus, of some tens of thousands of years from the present, as depicted in Fig. 8 [frame #1]. On such a time scale the phenomena we have discussed are represented by abrupt, nearly vertical rises from zero or near zero to maximum values. The consumption of energy from fossil fuels is thus seen to be but a “pip,” rising sharply from zero to a maximum, and almost as sharply declining, and thus representing but a moment in the total human history.

Likewise the consumption of energy per capita [Fig. 8, frame #3}, after having risen very gradually from 2,000 to possibly 10,000 kilogram calories per day, is seen to increase suddenly to a maximum value of several times the highest previous value. Again it is physically possible to maintain a high value, as indicated by Curve I, on a stable basis for an indefinite period of time from current energy sources, particularly direct and indirect solar radiation. It is also possible, however, that through cultural degeneration this curve may decline, as in Curve II, to the subsistence level of our agrarian ancestors. 2

Viewed on such a time scale [Fig. 8, frame #4], the curve of human population would be flat and only slightly above zero for all preceding human history, and then it too would be seen to rise abruptly and almost vertically to a maximum value of several billion. Thereafter, depending largely upon what energy supplies are available, it might stabilize at a maximum value, as in Curve I, or more probably to a lower and more nearly optimum value, as in Curve II. However, should cultural degeneration occur so that the available energy resources should not be utilized, the human population would undoubtedly be reduced to a number appropriate to an agrarian existence, as in Curve III.

These sharp breaks in all the foregoing curves can be ascribed quite definitely, directly or indirectly, to the tapping of the large supplies of energy stored up in the fossil fuels. The release of this energy is a unidirectional and irreversible process. It can only happen once, and the historical events associated with this release are necessarily without precedent, and are intrinsically incapable of repetition.

It is clear, therefore, that our present position on the nearly vertical front slopes of these curves is a precarious one, and that the events which we are witnessing and experiencing, far from being “normal,” are among the most abnormal and anomalous in the history of the World. Yet we cannot turn back; neither can we consolidate our gains and remain where we are. In fact, we have no choice but to proceed into a future, which we may be assured will differ markedly from anything we have experienced thus far.

M. King Hubbert, Science, 1949, p. 103-109
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90041
A negativ kisugárzásaid:-)
Pedig tipikusan te szoktál optimista lenni:-)

És ráadásul pont most mondtad,hogy végül megoldottad a problémát,és a több millióért beszerezhető alkatrészt "egyszerűen" legyártottad.

Lehet hogy csak én vagyok túlságosan optimista?
Előzmény: advocatusdiaboli (90037)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90040
OFF

" Annyira mások a karakterisztikák, hogy helyettesítő áramkört kell készíteni (azt meg már egyszerűbb FET-ekre és tranyókra alapozni, meg az legalább be is fér). "

Ezt mindig meg akartam kerdezni egy hozzaertotol. A gitarerositoknel a csoves erositokre eskusznek, es akinek van fule hozza, az kihallja, hogy csoves-e vagy nem.

Miert nem lehet olyan elektronikat csinalni, ami 1az1ben leutanozza a cso mukodeset?

sb
Előzmény: advocatusdiaboli (89998)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90037
Nem szereztem meg. Le kellett őket gyártanom..

Ami a BGA-t, meg az elektronika visszafejtését illeti: az EPROM-ok és EEPROM-ok nem tartják örökké meg a tartalmukat. Hogy valós viszonyok között meddig lesznek - főleg a mai, nagy kapacitásúak - kiolvashatók, igazán nem is tudjuk. Pár tíz évig biztosan, 50-100 év után egy részük már nem.

Másrészt: csak létező technológiát tudunk normális energiaráfordítással alkalmazni. Biztos vagy benne, hogy 50-80 év múlva lesznek PIC chipek? A jelenlegi jelszintekkel-órajelekkel bármilyen szinten is kompatibilis Si alapú elektronikák?
No mindegy, nem tamáskodom tovább.
Előzmény: Törölt nick (90032)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90036
Ugyan théta, ne bomlaszd a rendszert. Tudod, hogy fejletlenek és nem is csodálatosan szabadok, mint mi. Mi fényévekkel előttük járunk.. miben is? Ja... nálunk sok tv csatorna van.

Egyébként erősen elgondolkodtam annak idején, hogy menekültstátuszért folyamodok Kubába, de aztán eszembe jutott, hogy dolgom van: machetével szét kell vernem a Gusztos fejét...
Előzmény: Törölt nick (90034)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.03 0 0 90033
Soha nem forrasztottam BGA tokot,és nem is láttam élőben munka közben,de ált ezek a cuccok az gyors munka és ismételhető minőség miatt kellenek.Amit csinál,az pontos hőmérsékletre melegit egy kontrolált méretű felületet .

Láttad már,hogy milyen módszerekkel csinálják a 0 szériás kocsi alkatrészeket?Nevetséges módszerekkel dolgoznak,de gyakorlatilag teljes értékű allkatrészeket gyártanak.
Előzmény: advocatusdiaboli (90029)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!