A déli homlokzaton van a szigetelés, de szerintem ezt nem tudatosan csinálták, hogy a déli oldalra tették. Ez az udvar felőli hátsó homlokzat. 5 évvel ezelőtt újították fel belül, és akkor csinálták. Nem kérdeztem meg, hogy miért csak ezt a homlokzatot.
A födémre már fújattam 25 cm cellulózt amikor megkaptuk a kulcsot decemberben.
A 300 000 Ft költségben, ami szerintem korrekt ár, hungarocell, xps, háló, élvédő, ragasztó, és munkadíj van kb. 33 m2
az meg szóba se jöhet hogy van vkinek x pénze, ami nem elég a ház 4 oldalára csak egyre, és teljesen logikus módon arra az oldalra teszi amelyiken a legtöbbet spórol
Volt itt már ebből vita: én automatikusan azt feltételezem mindenkiről, hogy azért jön ide a fórumba kérdezni, mert költséghatékonyan (optimális pénzből) szeretne szigetelni, a kérdezőről meg később kiderült, hogy milliárdos (politikus/maffiózó/focsista) és jól megsértődött rám.
Egyes buta emberek úgy gondolják, hogy csak a házuk északi oldalán van tél :)
Más buta emberek meg úgy gondolják, hogy a déli oldalon egyáltalán nem kell hőszigetelni, mert annak nincs semmi haszna :)
A te házad hőszigetelését valószínűleg ez a két ember intézte :) plusz két szintén energia-zseni haverjuk, mert a keleti és a nyugati oldalt sem hőszigetelték :)
... vagy csak annyira szegény volt, hogy egyszerre csak az egyik oldal hőszigetelésére volt pénze.
Szerintem fejezd be a hőszigetelést LEGALÁBB 12 cm garfitos EPS-sel (ha te sem vagy gazdag ember) De mindenekelőtt a födémre tegyél 20-25 centi olcsó üveggyapotot.
"még tennénk 5 cm-t, hogy egyforma vastag legyen a szigetelés, akkor az plusz 300 000 Ft lenne legalább"
5 centi vastag fehér EPS + egy kis ragasztó alá szerintem kb 1100 Ft ngyzetméterenként és te is fel tudod ragasztani. Hogy jött ki a 300.000 forint?
Gondolom az északi oldalon van a hőszigetelés , vagy a szélirányi oldalon . Ha igen , akkor valóban azon a falon több hő fog távozni a házból . Azért még azt is megnézhetnéd , ha van rá lehetőség , hogy azt az egy oldalt szakszerűen ragasztották-e fel . Tehát nem csak 3 pontban ragasztással táblánként .
Segítséget kérnék. Vettünk egy kádárkockát. Az egyik oldalára tettek 10 cm szigetelést. A másik 3 oldalon nincs szigetelés. 30 cm vastag nagyméretű tömör tégla fal. Az elképzelés, hogy 15 cm vastag szigetelést tennénk a 3 oldalra, viszont kiszámoltam, hogy a már 10 vastag szigetelésre, még tennénk 5 cm-t, hogy egyforma vastag legyen a szigetelés, akkor az plusz 300 000 Ft lenne legalább, ami nagyon sokára térülne meg. Viszont amennyiben a másik 3 oldalon 15 cm lenne a szigetelés, akkor jól gondolom, hogy a vékonyabban szigetelt fal, előbb kihűlne? Vagy tévedek?
Volt folyamatosan pályázat hőszigetelésre, én magam is Gyurcsány féle otthonfelújításiban toltam, mindössze 30%-ot kaptam vissza. De jött mellé még a lakáskassza támogatása, úgy szódával elment.
Ha nem lett volna semmi támogatás akkor is szigeteltem volna.
Persze egyszerű felfelé mutogatni, de el kéne oda jutni agyban hogy a térkoves udvar, baromi nagy napelemrendszer villanykazánnal és sok egyéb baromság előtti prioritás legyen a hőszigetelés.
Akik anno hülyének néznek mert hogy "mikor térül az meg" azok a mai napig agyalnak csak. Nekem meg már többször megtérült. Ennyi.
Rezsicsöki előtt drágább volt. Azóta ezen az irreálisan olcsó áron volt, bármikor szétnéztél bármelyik szomszédban, sokkal olcsóbb volt a lakossági gázár.
Most meg pláne, már hosszú ideje.
Annyira nem volt ez nagy buli senkinek, masszív összeget toltak bele máshonnan elvonva.
Én teljes mértékben rezsicsökkentés ellenes vagyok, én ellennék a piaci árakkal is.
De azért lássuk be, lett volna hőbölgés ha azt hagyják rázudulni a lakosságra.
Amely lakosság nagy része még mindig a Kádár rendszerben él agyban, és fentről várja a megoldást mindenre.
Természetesen a nettó tőzsdei árra még jön sok tétel (szállítás, tárolás, kereskedők haszna, ÁFA, akármi). Nem is ez a lényeg az ábrán, hanem az arányok. A berögzítés után szinte mindig a rögzítés idején érvényes ár alatt lehetett gázt venni a világpiacon, amit itthon nem érvényesítettek a fogyasztók felé, hanem szépen lenyelte a rendszer.
Azon majd akkor gondolkodunk:) A rendszer már rezsi pánik előtt felkerült, 3. éve működik. Most februárban kapott egy kis bővítést. Ha megszűnik a szaldó akkor is termelni fog, és ha nem nullázza, akkor is csökkenti a számlát. De egyelőre elég nagy összevisszaság van, nem tudni mi lesz. Elvileg a telepítéstől számított 10 évig marad a szaldó az támogatás nélkül készült rendszereknél. Hogy milyen szaldó, napi, havi, éves, még nem lehet tudni. A gázról muszáj volt leválni amivel tudtuk. Ép most mondja a Peti a tvben, hogy nem változik gáz ára májustól sem.
Akkor is leírtam, hogy használjuk a padlást, és egy terhelhető, járható födémszigetelés jóval meghaladta volna a tetősík szigetelésének költségét. És azért van tetőablak, hogy ne legyen sötét:) A 10 centit is leírtam, hogy nem akarok átépíteni ablakokat, teraszajtókat, ez gondolom érthető. Ha 10 cm grafitossal elérhető a jelentős javulás, akkor nem bontunk.
Ahogy írtam a két konvektorból az egyik csak fürdéskor üzemelt kb napi 1 órát okt-ápr közt, a másik kb havi 5-6 órát ugyan ezen időszakban. Ezek calorII, 2,5 kw-s, nem tudom mennyit fogyasztottak. De ha ezek fogyasztották el a kb 800 m3 különbözetet, már akkor megérte kidobni őket :) mert most a maradék 6 db nagyobb, a fűtési szezonban folyamatosan üzemelő sem fogyaszt többet. A villany a tetőn terem :) jó néhány évre előre kifizetve :)
Azért nem teljesen így volt :) A cserélt gázos dolgok messze nem a fele a teljes rendszernek. Ezek előbb lettek cserélve mint a szigetelés megvalósult, és ezt le is írtam. A teljes átalakítással terveztem az 1000 m3 gáz megtakarítását, mert akkor még nem lehetett tudni, hogy milyen enyhe tél lesz. Utána volt valamikor ez a fele gáz fogyasztás dolog, de szó nem volt róla, hogy pusztán a szigetelés miatt. Sértődés sem történt, csak elkészült a szigetelés, képeket is tettem fel róla, és utána már nem volt több kérdés, ezért nem írtam, csak néha olvastam, ha esetleg lenne valami számomra is érdekes dologról szó.
Kár ezeken az ábrákon pörögni, ha egy kicsit is képbe lenne az olvasó a tőzsdei folyamatokkal akkor villogna a piros lámpa miért baromság ez.
Olyan mintha a búza tőzsdei árát hasonlitgatnád a bolt polcán lévő lisztével.
Mi vettünk tőzsdéről áramot, vicces számok jönnek ki a valóságban.
Arra persze jó hogy a 10 millió energetikus országában legyen miről puffogni.
Nézz meg egy német, osztrák lakossági energiaárat, ők is ugyanarról a tőzsdéről veszik.
Masszívan ár alatt van a lakossági nálunk, és persze meg is fizetik a cégek, végső soron a lakosság a kenyér árában, egyéb adók formájában. Ingyen ebéd nincs.
Nekem pedig egyenletlen. Gerendával van berakva ami nem egyforma vastag. Ha vennék feltűrt üveggyapottot az kiegyenlítésére s arra raknom a polisztirol lapokat. Az úgy jó lenne ?
A lakosság a kvótáig most támogatja kapja, igen, más kérdés, hogy áttételesen többszörösen meg kell azt is fizetni. Még tanulságosabb az alábbi ábra, hogy mennyire lehúztak bennünket a megelőző években a "rezsicsökkentéssel".