Keresés

Részletes keresés

Tomsawier Creative Commons License 2009.09.17 0 0 115
Sziasztok!

Adzseszkó semmi pánik, a gyakorlati részből nem lehet sikertelenül vizsgázni. Mikor én vizsgáztam (3 hete pont) mindent elmagyaráztak, levezettek egy élő forgalmazást. Ha jól emlékszem egy Yaesu R11 típusú mobil rádióval forgalmaztam 200mW kimenő teljesítménnyel. (Volt mindenki előtt egy papír a rádió adataival.) Mindenki egyesével ment be, mindenkivel külön-külön foglalkoztak. Forgalmazás után ki kell tölteni a LOG-ot!!!
Sikeres vizsgát kívánok, ha valamit nem értesz jelez.
Üdv
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.09.17 0 0 114

 

 

 

                          http://wiki.ham.hu/index.php/Összeköttetés_létesítése

 

Öreg Csóka

 

Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.09.17 0 0 113

Üdv Ifjú Barátom!

 

Csak semmi pánik!

AZOK A RETTENETES VIZSGABIZTOS NHH-sok ELMAGYARÁZZÁK!

(Persze annak feltételezésével, hogy azt megelőzően a többi akadályt átvitted!)

És nagyon barátian elmondják, hogy mit kell tegyél!

Azért, hogy tudd, nem árt egy RÁDIÓ KLUBB-ot megkeress, mer ott rengeteg, gyakorlati dolgot elmondanak. Az A/V, (kapcsoló) vagy a PTT gomb használatát, meg csak akkor tudod, ha meg is csináltad, -pontosabban-, ha gyakoroltad!!! (Feltételezem, nem morse vizsgát teszel esfő fuvallatra!) :-D

Mint már több esetben, megint ajánlanám mindenki figyelmébe, HOGY BÁRKI GYAKOROLHAT EGY INGYENES PROGI HASZNÁLATÁVAL!!! Ez az eQSO !

 

No! Probíren!!!

 

Öreg Csóka

 

 

Előzmény: Adzseszkó (112)
Adzseszkó Creative Commons License 2009.09.16 0 0 112
Köszi!
Előzmény: gg630504 (111)
gg630504 Creative Commons License 2009.09.16 0 0 111
Amikor én vizsgáztam, még nem volt forgalmazási rész a vizsgán.
Beszéltem olyanokkal, akiknek volt.
Kézi hordozható URH FM fónia rádiót használtak. A frekvencia előre beállítva, nem az amatőr sávban. Partner egy vizsgáztató. Előre megadják a használandó hívójeledet, pl. HA5XYZ. Esetleg kérdezd meg a típusát és a teljesítményét. Már, hogy a partnerednek elmondhasd. Az állomáshelyet és a saját nevedet tudod. A rádió valószínű be lesz kapcsolva, a PTT gomb kézre áll és feliratos, de ha nem találod, kérdezd meg nyugodtan.
Közben LOG-t kell kitölteni.
Néhány szempont:
* Általános hívás előtt meg kell kérdezni, foglalt-e a frekvencia.
* A szabványos betűzést használd.
* A LOG-ot UT-ben kell kitölteni. Vizsga előtt nyugodtan beállíthatod az órádat UT-be.
Lásd:
http://wiki.ham.hu/index.php/Összeköttetés_létesítése
http://tankonyv.ham.hu/A_vizsga-DJ4UF/?cid=a22
Előzmény: Adzseszkó (110)
Adzseszkó Creative Commons License 2009.09.15 0 0 110
Sziasztok!

Meg tudná mondani valaki, hogy a vizsgán a forgalmazás (a gyakorlati) rész hogyan folyik konkrétan? Miket kell csinálni, milyen a rádió amit használni kell, stbstb...
gg630504 Creative Commons License 2009.09.06 0 0 109
4. §
* (1) Rádióamatőr vizsga a következő fokozatokban tehető:
o a) kezdőfokozat;
o b) alapfokozat, vagy
o c) a harmonizált rádióamatőr vizsgabizonyítványról szóló CEPT T/R 61-02 ajánlásnak megfelelő (a továbbiakban: HAREC) fokozat.
* (2) Minden
o a) 16. évét be nem töltött és 60. évét betöltött személy kezdő fokozatú,
o b) 14. évét betöltött személy alap és HAREC fokozatú
rádióamatőr vizsgát tehet.
* (3) Önállóan, vagy bármely fokozatú vizsga keretében morze vizsga is tehető.

http://wiki.ham.hu/index.php/Rádióamatőr_vizsga
http://users.atw.hu/hg9ieg/kezdo.htm
Előzmény: IFHali (107)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.06 0 0 108
Ma már mások a kategóriák teljesen. Sok irodalmat találsz a neten. Nézd meg pl. a "Novice" kategóriát. Aztán ha kinőtted, már többet tudsz, van gyakorlatod az amatőrmunkában, lehet feljebb lépni.
Előzmény: IFHali (107)
IFHali Creative Commons License 2009.09.06 0 0 107
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy UHF/VHF sáv használatához milyen vizsga szükséges? Azaz melyik vizsgát teszitek/tettétek le A vagy B-t?

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.27 0 0 106
Azért gondoltam a MRASZ-ra, mert ha jól értesültem, sok más országban a vizsgáztatást az országos rádióamatőr szervezet a hatóság által feljogosítva végzi. Nálunk az egész csak púp az NHH hátán, ezért van az, hogy egy személy dönt élet és halál kérdéséről a vizsgágon, és nincs mögötte korrekt rendszer.
Elég csak egy érettségire gondolni, ahol a tételek ismertek. Itt még azt sem sikerült összehoznia az illetőnek, hogy értelmezhető kérdéseket produkáljon, ahol a válaszok egyértelműek. Az egyik klasszikus kedvenc kérdésem egy vizsgán részt vett barátom elbeszélése alapján a következő: adott két kondenzátor és egy induktivitás. Rajzolj belőle szűrőt. Akárhogy kötöd össze, csak szűrő lesz belőle... Aztán amikor elbírálják, akkor majd eldől, hogy szimpi vagy, vagy sem, és csak aztán derül ki, hogy lpf, vagy hpf volt a kérdés.

Mivel a MRASZ a hazai "szövettség", annyit igazán megtehetne, hogy kiáll a rádióamatőrök érdekeiért, ami azt jelenti, hogy a leendő rádióamatőrökért is. Szerintem...

Nem hiszem, hogy ez akkora feladat lenne tőle, sőt, még érdekében is áll, hiszen lassan kihalnak a tagjai és nincs utánpótlás.

Bocs a korábbi bejegyzésért, senkit nem akartam lecseszni, vagy megbántani...
Előzmény: HG4I (105)
HG4I Creative Commons License 2009.08.24 0 0 105
Mélyen igazad van!


üdv.


P.S.: tudtommal Japánban van 4 éves korú engedélyes.
A MRASZnak mi köze a vizsgarendhez?
(nem kötözködés, csak megjegyzem - az alap mondanivalóddal való tökéletes egyetértés mellett)
Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.24 0 0 104
A HA6MV-vel szerintem nincsen semmi baj... A kissrác kőkeményen tanult a vizsgára, neki és az édesapjának nagyon sok energiája fekszik abban, hogy ő a legfiatalabb rádióamatőr. Hogy nem tud kinyőgni egy épkézlám mondatot sem magától? Az a helyzet, hogy sok magát nagyra tartó "öreg rádióamatőr" meg "vén róka" tanulhatna tőle kultúrált forgalmazást, éteretikát, és szabálykövetést. Mert a rádiózásban is, mint minden társasjátékban vannak ilyenek is.
Itt Magyarországon mindenki csak azt nézi, hogy hol lehet a másiknak egy kicsit betartani. Irigyek vagytok, mert Ti annak idején a kopott kis homokozólapátotokon nem tudtatok túllépni. Hogy 15 évnek kellene lenni a korhatárnak? Szerintem inkább örülnötök kellene, hogy magyar kissrác a világ legfiatalabb hívójelese, és büszkének kellene lennetek rá. Nem fikázni kellene, hanem segíteni. És ha valaki úgy érezné, hogy a kissrác nem elég jó, akkor tisztelettel és alázattal tanítania és támogatnia kellene őt, nem pedig keverni mindenféle fórumokon, meg az éterben, hogy aztán szegénynek a háta mögött folyó beszélgetéseket hallgatva elmenjen a kedve attól, hogy hazai állomással egyátalán szóba álljon.
A fiam négy éves, a lányom kettő. Úgy nőttek fel, hogy tisztelik a rádiót, azt, amire való és látva, hogy az apjuk hogyan használja, korrektebbül forgalmaznak a junior aktivitásokon, mint a bagoly kör 3.768-on...

Ami engem illet, 12 éves koromban tettem operátori vizsgát. És kőkeményen tanultam rá. Ahogy 6MV esetében, nálam is édesapám vette a fáradságot és mindenre válaszolt, amit kérdeztem tőle, ha kellett, akkor tanult is hozzá, hogy taníthasson. Ebből lett szakma, hivatás, én pedig nem lettem drogos utcagyerek, inkább az MHSZ-ben lógtam délutánonként.

Egyetértek azzal, hogy a mostani vizsgáztatás a józan észtől messze áll, de nektek, mint hívójeles rádióamatőröknek inkább dolgoznotok kellene azon, hogy minél több, akár hét éves kis lurkó kezdjen bele egy ilyen érdekes és sokat adó hobbiba. Sok felnőtt nem veszi a fáradtságot, hogy tanuljon és fejlődjön... példát lehet venni ettől a hét éves gyerektől. NEM INGYEN ÉS NEM PÉNZÉRT KAPTA A HÍVÓJELÉT!

Akinek meg nem tetszik a mostani vizsgarend, az miért nem megy el a MRASZ-hoz és veri az asztalt, hogy legyenek előre közzétett tételek, ismertetett kérdések, hogy korrektül fel lehessen készülni?
Itt az ideje!
Vizsgázni pedig kell, és nem azért, mert ha nekem is kellett, szívjon más is, hanem azért mert a rádió nem játék. És ha nem tanulod meg a rezgőkört, akkor miattad fog összeütközni két repülőgép, mert zavarod a forgalmukat, vagy miattad nem tud segítséget hívni a tűzoltó. Ha pedig ellógod a biztonságtechnikát, akkor agyonvágja a gyerekedet az áram. Ha pedig butaságokat beszélsz a rádióba, akkor égeted a honfitársaidat, mert a rádióhullámnak, ahogy a (butaságnak) nincs határ.

Más kérdés, hogy lehet korrektül vizsgáztani és lehet úgy, hogy ok és értelem nélkül buktatok mindenkit, mert "én vagyok a hatóság".

Bocs, hogy hosszúra nyúlt, de talán megértitek.

73!

Feri
Előzmény: igazmondo3 (76)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.22 0 0 103

Köszönöm!

 

Ez így maximálisan korrekt, elismerésre méltó, hasznos és tanulságos!

Amint már írtam az oldaladon visszatérő vendég leszek még sokáig! :)

 

Előzmény: gg630504 (101)
ha8lsu Creative Commons License 2009.08.21 0 0 102
Hát, ehhez nem sok mindent lehet hozzátenni. Példaértékű akárki előtt, aki rádióamatőr tevékenységet szeretne folytatni, de legalábbis bele kíván kóstolni.
Ezt csak így szabad! Minden szempontból dicséretes, amit és ahogyan megtettél.
Klub, segítőkész amatőr társakkal, sok-sok szakirodalom, feladatok (elméleti és gyakorlati is), technikai háttér, SWL-kedés, bütykölés, gyakorlás "off line" és élesben is, felügyelettel egyaránt.
Mintaértékű! Mindenkinek csak ajánlani tudom!

73!
Előzmény: gg630504 (101)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 101
Ki hogyan készült fel?
Én 1978-tól vettem és olvastam a Rádiótechnikát. És pár ( száz ) elektronikai könyvet, a lista a honlapomon megtalálható ( 'p' jelűek ).
A nyolcvanas évek végén indult tanfolyam Egerben, de messze volt, lemorzsolódtam. Akkor még telefon sem volt, nem hogy internet...
Nos, 1992 körül Pétervásárán alakult rádióklub, két-három amatőr segített jó pár kezdőt. Akkoriban a mrasz kiadott egy füzetet, amelyben a műszaki, forgalmi ( 200 - 300 ), biztonságtechnikai ( 40 ), jogi ( 10 ) kérdés és a helyes válasz volt. Ez nagy segítség volt. Voltak a Munkásőrségtől selejtezett és áthangolt 145 MHz-es rádiók ( 4 csatorna, 8 kristály ), azzal hallgattuk a HG6RVA-t, HG9RVA-t.
Volt egy házi ( klubon belüli ) vizsga, és utána a klubhívójellel forgalmaztunk, amíg le nem vizsgáztunk és meg nem jött a rádióengedély. A régi amatőrök igen erősen figyelték, hogyan forgalmazunk...
Írtam távírógyakorló programot ZX Spectrumra és pc-re ms-dos fölé. A Spectrum néha egész éjjel csipogott :) Írtam még Q-kód és prefix gyakorlót is.
Azóta a harmadik amatőr rendelet van hatályban. A frissen vizsgázottak tesztlapjait kell begyűjteni és tanulni belőle. Legalábbis, hogy mik a hangsúlyosabbak, mert a tárgykörök listája része a rendeletnek. Ami tesztlaphoz hozzájutok, szívesen kiteszem a honlapomra.
A 'B' vizsgára pedig csak azért mentem el, hogy meglegyen a létszám az Egerbe kihelyezett vizsgához :)
Előzmény: petya_75 (96)
kalozradio Creative Commons License 2009.08.21 0 0 100
Hogy mit kell tudni? Lényegében az elektrotechnikai kérdések voltak a leghangsúlyosabbak. Sok fizikai alapismerettel összefügg kérdéskört kell megtanulni ahhoz, hogy jó eséllyel menj át a vizsgán.
A hívójel körzetek és a kódok, rövidítések nem annyira képviselték a fókuszban. Abból csak néhányat kérdeztek. Ha megy az elektronika, a számítások, a biztonságtechnika és a jogi alapismeretek, akkor nem lehet semmi gond. A változtatás jogát persze - gondolom - fenntartja az NHH...
petya_75 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 99
Előzmény: Törölt nick (98)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.21 0 0 98

""""A hasonlatod nem túl meggyőző. Továbbra is figyelmen kívül hagyod, hogy itt profitszerzés nélküli hobby-ról van szó, nem egy profitorientált szakmáról. Rádióamatőrökről szól a topik, nem elektrotechnikai mérnökökről! :)

Egyébként a gépész elsődleges célja, hogy fizetésért tegye, amit tesz és abból pl.: a családját és magát tartsa el.""""

 

Álmodban. Senki nem beszélt profitról. Egy mérnök is azért lesz olyan mérnök amilyen mert valahol szereti a szakmáját. Kivételek vannak de azok általában félúton kibuknak, vagy szakmát váltanak.

www.petyamuvek.try.hu

Előzmény: petya_75 (96)
szbeni7 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 97
ONoljunk :)

Kérdezném azoktól akik nem rég vizsgáztak, hogy mit kell tudni konkrétan, miből lehet a legjobban felkészülni?

Talán túl sok mindent lehet találni a neten, kicsit le kellene tisztítani a képet.



kösz: BENI
petya_75 Creative Commons License 2009.08.21 0 0 96

Kedves gg630504!

 

A hasonlatod nem túl meggyőző. Továbbra is figyelmen kívül hagyod, hogy itt profitszerzés nélküli hobby-ról van szó, nem egy profitorientált szakmáról. Rádióamatőrökről szól a topik, nem elektrotechnikai mérnökökről! :)

Egyébként a gépész elsődleges célja, hogy fizetésért tegye, amit tesz és abból pl.: a családját és magát tartsa el. A járművek tervezése csak eszköz ehhez (még ha örömét leli is benne).

 

Hogy legyen egy kis "ON" is a hozzászólásban: Én ismerem az oldalad és nagyon hasznosnak tartom (sőt effektív hasznát is vettem). Nyilván nagy tudás, tapasztalat, ismeret áll mögötte, ez nem is kétség. Kezdőként biztosan visszatérek még oda információkért és biztosan tovább is ajánlom majd. Pontosan az ilyen linkeknek van itt a helye!

Mondjuk szívesen olvasnék még konkrét tapasztalatokat azzal kapcsolatban ki hogyan készült fel a vizsgára, mit honnan tanult meg, stb.!

A rádióamatőr definíciójának ill. a rendszer erényeinek, hibáinak megvitatását inkább

ebben a topikban kellene folytatni!
Előzmény: gg630504 (95)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 95
Gépészmérnök megkapja oklevelét. Autókat tervez.
Aztán úgy gondolja, rallyzni fog. Na innantól kezdve sportoló. Csak használja az autót, nem tervezi.
Állást cserél és elmegy kamionosnak. Ettől kezdve csak eszköz a jármű, amit használ.

Ez a lényeg: kinek a célja a rádió és kinek csak eszköze egy másik cél eléréséhez.
Előzmény: petya_75 (93)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 94
Már megint csúsztatsz. Az, hogy helyreteszem a dolgokat, nem fikázás.
Persze neked mindegy, milyen kuncsaft, csak munka legyen. ( Jól esik? )

Valószínű, kimaradt az életedből, hogy sertepertéltem már egy kicsit a tankonyv.ham.hu, wiki.ham.hu oldalakon, pontosan a rádióamatőr utánpótlás érdekében.
De nézd meg a hg9ieg.fw.hu/kezdo.htm oldalamat, szemellenző nélkül, ha tudod.
Előzmény: Törölt nick (92)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 93

Értem amit írsz, de nem értek veled egyet.

 

Ha valakinek a rádióamatőrködésben a versenyeken való jobb eredmény elérése okoz örömöt az miért lenne baj? Egyrészt hivatalosan jogszerűen lehetősge van rá, másrészt nem hiszem, hogy az oda vezető út (eszköz) végigjárásában ne lelné örömét. Ez pedig nyilván valóan műszaki fejlődés és infármációcsere nélkül nem megy. Valószínűsítem, hogy az ilyen amatőrök idejének és forgalmazásának nagy részét nem a versenyek, hanem az oda vezető út végigjárása tölti ki. Fentiek figyelembevételével miért olyan nagy különbség, hogy a műszaki fejlődés "csak" eszköz és nem cél?

Valójában ez csak szavakon lovaglás, nem a lényeg.

 

Mint írtam már ez hobby, nem szakma. Szerintem nem a technikai tudás szintje a lényeges, hanem az örömszerzés! Arról nem is beszélve, hogy mint hobbysták az amatőrök között is sokan lehetnek, akiknek éppen elég komoly feladat az a műszaki fejlődés, hogy zéró hozzáértésből indulva össze tudjanak állítani egy komoly amatőr állomást és azt előírásszerűen üzemeltessék (úgy, hogy pákát a kezükbe sem kell venniük).

 

A szomszéd városba QSO-zás sem fordított lovon ülés, ha a célja nem a babgulyás készítésének kivesézése, hanem a rádiózással kapcsolatos műszaki kérdések egy barátunkkal, heti kétszeri alkalommal való megbeszélése, tapasztalatcsere.

 

Nézzük csak meg, hány és hány amatőr van, akinek célja az egzotikus QSL lapok, diplomák, stb. gyűjtése! Nekik talán nem eszköz a rádió?

 

De ha már szavakon lovaglás: ha helyesen értelmezed az általad idézett paragrafust(?), akkor magad is láthatod, hogy nem célként említi az önképzést, műszaki fejlődést, hanem a tevékenységnek kell erre irányulnia. Namármost, ha a célja valakinek versenyeken való részvétel (ne adj' isten győzelem), akkor a tevékenységének jelentős része a műszaki fejlődésre, önképzésre fog irányulni, hiszen ezek nélkül a célja elérhetetlen. Gyakorlatilag tehát ebben (és sok más) esetben is a Rádióamatőr definíciójában megfogalmazott elvárások teljesülnek.

 

Részemről ez a vita lezárva, mert így magam is jelentősen OFF-olom a topikot, holott nem ez a szándékom.

 

Előzmény: gg630504 (90)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 92

Ha nem tetszik az amatőr rádiósok tevékenysége, nem kell velük foglalkozni. Aki nem akar vizsgázni, ne tegye..

Tekerje odébb a VFO-t.

Az amatőr tevékenység fikázásának nem ez a helye. Ha ezt akarod tenni, nyiss egy saját topikot erre.

Akit érdekel a rádiózás, annak megpróbálunk ITT segíteni, hogy könnyebben tudjon felkészülni.

Érted?

Előzmény: gg630504 (90)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 91

Azért az 1920-as évek elejénél korábban nem volt túl jelentős amatőr rádiózás. De ezeket a monopóliumokat mindíg korán felismerik a különböző rendszerek. Meg más módon nem is lehetne rendben tartani a frekvenciákat. Mert azért vannak olyan szolgálatok, amik élvezhetnek jogos védelmet.

Ahogy az utakon is minden állam erőszakszervei rendet kell, hogy tartsanak. Műszaki és jogi feltételekkel. Jogsi, KRESZ, zöldkártya, stb.

Ahogy ott is, itt is adnak kicsi lehetőségeket ingyen. CB, PMR itt, moped kategória ott. Az utakon is műszaki feltételek is vannak. Hol több, hol kevesebb. Mindenki maga dönti el, milyen ország szabályrendszerei jók neki.

Előzmény: gg630504 (89)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 90
"Rádióamatőr:
aki megfelel a rádióamatőr tevékenység folytatásához szükséges követelményeknek és a rádióamatőr szolgálatok munkájában csak személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül vesz részt, tevékenysége az önképzésre, műszaki fejlődésére és a szakmai információcserére irányul."
Vesd össze ezt az amatőrsávokon folytatott sportversenyekkel. Az azokon résztvevő sportolók célja nem az önképzés, műszaki fejlődés, hanem a minél jobb helyezés. A műszaki fejlesztés csak _eszköz_ a győzelemért folytatott versenyben és nem cél. Nagy különbség. Nem azért kísérletez, mert örömet okoz neki, hanem hogy legyőzze a többi versenyzőt.
Ugyanígy a rádió csak _eszköz_ a annak, aki "aki a cuccokat a boltban veszi és csak a szomszéd várossal QSO-zik hetente kétszer, mert ez okoz neki örömöt".
Aki felcseréli a célt az eszközzel, az fordítva ül a lovon.
Előzmény: petya_75 (87)
gg630504 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 89
Amiről te írsz, az már az államosított frekvenciák ideje. Butaság összekeverni azzal, amit írtam.
Előzmény: Törölt nick (86)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 88
Pesten jól működő rádióklub van a volt Hiradástechnika Szövetkezet helyén a XI. kerületben. Náluk szívesen fogadnak kezdőket, érdeklődőket. Ha érdekel, megadom a klubvezető nevét, telefonját.
Előzmény: petya_75 (87)
petya_75 Creative Commons License 2009.08.20 0 0 87

XANTI! Köszönöm az összefoglalást és a lelkesítést! Abszolút szándákomban áll "beleugrani". :)

 

Sejtem (tudom?) hogy nagyon sok igazi amtőr van és azt is tudni vélem, hogy sok közöttük a kezdőket támogató szándékú is. Sokfelől hallani ugyanakkor, hogy kevés az utánpótlás. Ez a topik pedig a címe alapján gondolom pont az utánpótlás hiányát kellene ellensúlyozza, azonban a legtöbb hozzászólás (tisztelet a kivételnek) nagyon nem erről szól, inkább a rendszer kritizálása zajlik pro és kontra.

 

gg630504!

 

Látod? Pont erről írok. Nekem és a hozzám hasonló kezdőknek úgy gondolom az ilyen hozzászólások a legkevésbé sem segítenek az elindulásban. Ez nem azt jelenti, hogy nincs helye a hozzászólásodnak, csak esetleg nem ez a topik a legjobb hely erre.

Azt sem hiszem, hogy ne lehetne valaki "igazi amatőr" attól, hogy nem mélyül el jobban a műszaki ismeretekben, mint amennyire a vizsga feltétlenül megköveteli, ill. az, aki nem indul versenyeken és nem szerez egyetlen diplomát sem.

Mindenkinek mások a lehetőségei mind a ráfordított időt, mind az anyagiakat tekintve, a versenyek és diplomák egy részének megszerzéséhez eddigi információim szerint pedig ezek meghatározó feltételei lehetnek.

 

Úgy tudom a rádióamatőrködés hobby és szigorúan csak az (nem is lehet más). Ebből kövezkezően nem is igazán lehet előírni, hogy milyen szinten kell azt művelni. Félreértés ne essék! Az alapvető technikai és protokolláris szabályokat betartva az is "igazi amatőr", aki a cuccokat a boltban veszi és csak a szomszéd várossal QSO-zik hetente kétszer, mert ez okoz neki örömöt.

Ha rádiót szeretnék építeni, akkor nem az amatőr vizsgát fogom letenni, hanem elvégzek egy elektotechnikai iskolát 3 év alatt. Ezt a tudást egyetlen amatőrön sem lehet számon kérni, azt viszon igen, ahogyan az "éterben viselkedik". Utóbbi normális műveléséhez pedig nem kell tudni rádiót építeni.

 

Az államosításnak is talán volt némi értelme. Mi lenne ma, ha pl. a légiirányításra használt frekvenciákon is néha darusok vagy percdíjat kerülő barátok csacsognának?

 

petyaművek!

 

Téged egyáltalán nem értelek (mármint a mondanivalód lényegét). Gyakorlatilag semmi "nem jön át". Persze könnyen lehet, hogy bennem van a hiba.

 

 

Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam!

Remélem senkit nem bántottam meg a véleményemmel, nem állt szándékomban!

 

Jó rádiózást mindenkinek, állásponttól függetlenül! :)

 

Törölt nick Creative Commons License 2009.08.20 0 0 86

Csacsiságokat beszélsz. Kérdezz már meg egy idősebb embert, milyen nagy pénzt kellett fizetni csak a rádió vételi lehetőségért is pl. a Magyar Rádió indulásakor! Sőt! Különadó súlytotta a készülékeket is. Egy detektoros saját készítésűt is.

Az állam ingyen ad lehetőséget. Mostanra szerencsére sok sávot, üzemmódot, tisztességes teljesítmény határokkal.  Ezért csak egy minimális(!!!) hozzáértést és szabályismeretet vár el.

Amit nem kötelező igénybe venni, ha nem tetszenek az ottani viszonyok. 

A frekvenciák végtelen sokan vannak.

Lehet mindenféle vizsga nélkül is akár országos frekvenciát igényelni, kapni is. Nem ingyé...

De akinek nem szimpatikus az amatőrök világa, hát nem. Odébb kell tekerni.

Előzmény: gg630504 (85)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!