Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46742

A Naszály környéke

Sokat szidtam már a nekem nem tetsző Naszály-környéki kéktúra tereléseket, ezért úgy gondolom hogy írok a pozitívumokról is, amik tagadhatatlanul hozzáadnak egy kis pluszt a túrához.

Mindenekelőtt a jó jelzettség, és a tavasz óta stabil kis ösvénnyé alakuló új kéktúra nyomvonal amely nagyban segíti a haladást a Bik-kútig tartó szakaszon. Jól jelzett, jól járható útvonal lett ez.

Ugyanezt a célt szolgálják a tetszetős útjelző táblák is, amelyek szépségben és igényességben klasszisokkal verik a Bakonyban fellelhető újabban kihelyezett társaikat.

1. régebbi kiadású útjelző tábla még a régi kéken, Katalinpuszta felett. 

2. útjelző tábla a függőhídnál az új kéken, ami egyben tanösvény is

Érdekessége a túra ezen részének még a függőhíd is, de aki félősebb az lépcsőkön is átmehet a meder egyik feléről a másikra...

Ideális helyen, ideális elhelyezéssel oldották meg a bélyegzést a Katalinpusztai Látogatóközpont pénztáránál, egy fedett színben, ahol padok és asztalok is vannak, minden időben és időjárási viszonyok közt stabilan lehet itt pecsételni a vadiúj bélyegzővel.

Nem régóta van kint ebben a fadobozban a plecsni, úgy láttam hogy elsősorban kéktúrázó társainktól kell megóvni eme doboz állagát...

Biztos hogy csak a dobozra nyomkodva lehet kipróbálni a vadiúj bélyegző tökéletes lenyomatát?

Mindezekkel együtt a környék elsősorban az autós turistáknak, családoknak szándékozik tartalmas kikapcsolódást nyújtani, ezeket a dolgokat persze a kéktúrázók is szabadon élvezhetik, a pénztárnál ajándékbolt, mellette a bélyegző ládikájánál ingyenes kiadványokkal igyekeznek népszerűsíteni a helyet.

1. ezen a függőhídon halad át a kéktúra is, így mi is igénybe vesszük a családosok mellett...

2. nem úgy mint ezt a nagyon klassz és nagyon-nagyon keskeny nyomtávú kis vasutat, amely a parkolónál épült, ezt talán meg kéne majd hagynunk majd a kicsiknek, de ki-ki ízlése szerint majd eldönti...

nekem tetszett :-)

A képeken az is jól látszik hogy ha még egy fél órát időztem volna fent a Naszályon akkor már koromsötétben bukdácsolhattam volna lefelé...

(fejlámpám, zseblámpám azért volt, így aztán azokkal együtt estem-keltem volna a kidőlt fák közt)

Uff

holnaptól munka, úgyhogy szófosás befejez! :-)

Pulmy Creative Commons License 2014.12.14 -2 0 46740

Kiegészítem,elnéztem.

Ez a mélyút is qva sáros és itt menekülés.

A történet amit leírtam és még szarabb volt az út Piliscsaba után a Vadfölre kapaszkodó mélyúton történt!

Mea Culpa!

Előzmény: Pulmy (46739)
Pulmy Creative Commons License 2014.12.14 -2 0 46739

Köszi,tudom ,hogy kint van a romoknál,használtuk is.Csak azért írtam,ha valaki kihagyná a fém pecsétet ,mert úgyis van lentebb,akkor hoppon maradhat. Ha nem MTSz-est osztogat a Tölgyfa ,akkor nincs semmi baj,de ha azt akkor igazán kitehetné.

- Ez a mélyút az!A horhos tetején találkoztunk két favágóval ,kik szintén a faluból jöttek felfele is,csak a mezőn,az út jobb oldalán. Sandán néztek ránk,hogy lehet ennyi eszünk. 

Előzmény: Törölt nick (46734)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46738

Szia Józsi!

Rengeteg maszeknak tűnő és hülyeségbe hajló terelés volt a Börzsöny és a Naszály környékén az elmúlt egy évben, ha a túrádat tervezed akkor erre készülj fel!

Írtam is erről egy kisesszét márciusban mikor szembesültem vele, talán még nem olvastad:

viewArticle

Ami a konkrét helyet illeti márciusban én még elsétáltam a lovak mellett, csak egy villanypásztor volt kihúzva, de igazából nem jöttem rá hogy hol is kéne mennie a kéknek, csak utána a mélyúton derült ki számomra Törökmező felé. 

a kis fán volt kék jel

A kéktúrát nem lehetne csak így terelgetni ki-ki kénye-kedve szerint, de mostanában ez sajnos sokszor megtörténik, és ez addig így is marad amíg nem lesz jogilag védett az útvonal. 

Megakadályozni addig nem lehet.

Előzmény: radio100jozsi (46736)
Házihold Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46737

Erre mi ia ramentunk. Aztán rajottunk hogy valszeg az erdeszek csinaltak a fakitermeles miatt és szerencsére tobbnyire az út mellett visz igy akar vissza is lehet ra menni mert az a kék

Előzmény: radio100jozsi (46736)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46736

Lehet volt már írva, de mit tudtok arról a maszek felfestésű elterelésről az OKT-nak a Törökmező után Kóspallag felé kiérve a Békás réthez, és ott tanyacsoport lovakkal van? Az erdőbe egy össze-vissza kanyargó, kitisztítatlan csapásra van hosszan elterelve az út, és jól látható házi festéssel felfestve. Úgy tudtam, hogy az OKT-t csak így nem lehet elterelni, kinek a kénye-kedve szerint.

garass Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46735

A Zemplénben van egy kerékpárút, ami Sátoraljaújhelytől Hollóháza fölött átmegy a határon, de ez nem a Gyümölcsút nyomvonala, másrészt a nyáron egy kerékpáros túracsapat megszívta, mert ezt választva indultak el KAssára és a határon túl semmit sem találtak.  De ez a kapcsolat és még több másik erre felé még az Északi-zöld idején volt egyeztetve legelőször szomszédainkkal. Azóta sok ígéret és a fenti állapot volt a határon átnyúló túrautakkal kapcsolatban. Persze jövőre lehetnek még csodák.

Előzmény: Törölt nick (46733)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46734

Pulmy, Klastrompusztánál van kint bélyegző:

a 2. képen látható mélyút volt sáros, nem? Az nagyon gáz tud lenni, és nincs hova menekülni. Hacsak nincs egy olyan UAZ-od :-)

Előzmény: Pulmy (46727)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46733

A Zemplénben található bicikliutak összefüggenek a szlovák utakkal, legalább is az útjelző táblák alapján ez jón le:

ez a legékesebb bizonyíték erre, de a legtöbb útjelző táblán ott van Kassa, szerintem az lehet a bicikliút szlovák végpontja.

Kassa 37.1 km, Felsőmislye 20.3km

Előzmény: garass (46730)
Güsziológus Creative Commons License 2014.12.14 -1 0 46732

Az elv - nevezzük prototípusnak - működik.

Végső soron ez adta az ötletet is.

Adott egy PONT (POI), mely névvel is azonosítva van, minek következtében a kiválasztása "lista" alapján is történhet, ha tudjuk a nevét.

Olymódon, ahogy az OMP térképén választhatunk települést.

Olyan neveket adtam, melyek a térképen is szerepelnek.

Hangsúlyozom, az lenne a cél, hogy képernyőn pozicionálással történjen a kiválasztás.

Ebből is következik, hogy az okostelefon a cél, hisz az elterjedtebb, mint a GPS, a potenciális felhasználók köre tehát szerintem bővebb.

A PONT tehát az, ahol épp vagyok, és egy elágazásban szeretném tudni, merre, mennyi.

Lehet, hogy nem ismered, de a TUHU már most is szolgáltat térképet.

Kattintsunk az alábbi linkre!

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=149733

Feljön az "adatlap", ahol a térképen megjelölve is látszik a pont.

Ha ennél többet szeretnénk, akkor a legfelső ikonra kattintsunk, és már látjuk is a térkép részletet.

Nem kell, hogy a térkép le legyen töltve!

Az itiner mindig az adott ponttól mutatna, minden ponthoz kell tehát minimum annyi link, ahány irányba menni lehet.

Természetesen az útvonalon "előre" is és "hátra" is.

Mivel még csak a tervezgetés, és a szükséges "alapanyagok" előállítása folyik, nem gondolom, hogy a fejlesztés a cél sokkal inkább kéne egy olyan követelmény specifikáció, mely alapján elkészíthető a működést bemutató "modell".

Ezért örülnék, ha kapnék ötleteket, probléma felvetést, stb.

Hirtelen ennyi.

Előzmény: Házihold (46731)
Házihold Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46731

Szia

Szívesen folytatom. Visszaolvastam. Látszólag ez egyszerű terv. Kiprobaltad, hogy működik-e ez a dinamikus utvonaltervezes? Azaz ténylegesen is meg lehet-e mutatni az elágazásban a lehetőségeket? Gondolom ez úgy lenne érdekes,  hogy gps eszközön is működne

Előzmény: Güsziológus (46726)
garass Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46730

- Végvárak közt a Török-úton,  D-Bükk, Borsod-Hevesbe átnyúló

- Karsztbarlangok nyomában,  Aggtelek - Szádvár fölött a Csempész-barlangig, nem tudom, van e kapcsolata szlovákokkal?

- A Bükk-fennsík koronája, Bükk, kerékpáros, Hevesből indulva nálunk Bánkút-Mályinka szakasz érintett

- Zempléni Gyümölcs út, Zemplénben össze-vissza 152 km kerékpáros, nem tudok róla semmit, azt se, van e kapcsolata a szlovákokkal?

Előzmény: rozaa (46728)
garass Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46729

Tamás!

Közben a Bizottság címére is küldtem egy bővebb levelet a témában.

Előzmény: garass (46723)
rozaa Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46728

Lehetek kíváncsi? Milyen tematikus utak lesznek BAZ-ban, esetleg határon átnyúló, Karsztos/Rákóczis?

Előzmény: garass (46723)
Pulmy Creative Commons License 2014.12.14 -2 0 46727

Dec.10.én jártuk le a Piliscsaba-Tokod távot. A Pilis ezen részén nem volt nyoma sem a múlt heti pusztításnak.

A sok eső azért meglátszott ,Piliscsév után különösen vendégmarasztaló volt a mélyút agyagos talaja.

Klastrompusztánál a Tölgyfa elég korlátozottan van nyitva(csak Szo-Va du.)valaki igazán szólhatna a tulajnak tegye már ki a bélyegzőt valahova.(úgy tudom MTSz-es van,ha nem bocsi)

Részletek:http://boglariturazok.blogspot.hu/2014/12/okt.html

Güsziológus Creative Commons License 2014.12.14 -1 0 46726

Ha van kedved, folytassuk!

Én nem tervezek bonyolult útvonaltervezést, hisz egy adott ponton azt mutatná a rendszer, hogy melyik jelzésen menve mennyi a következő csomópont.

A főútvonalon annak végéig (esetleg előre néhány fontosabb csomópontig), az elágazásban a többi útvonalon a következő csomópontig.

Ezt még a TUHU jelenlegi, meglehetősen nehézkes tervezője is tudja.

Látsz más problémát is?

Vagy annyira nem érdekel?

Előzmény: Házihold (46724)
timetable Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46725

Mától élnek a közlekedési szolgáltatók 2014/2015-ös menetrendjei, ennek kapcsán átfutottam, van-e bármilyen olyan változás ami a kéktúrázókat érintheti. Egy érdekesebbet találtam: egy korábban csak Budapest és Recsk közötti busz mostantól Sirokon át Bükkszékig jár, ami azt jelenti, hogy minden nap közvetlenül el lehet jutni Sirokra délelőtt 10 körülre, illetve vissza lehet onnan indulni 17 óra tájt.

Házihold Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46724

Én nem sokat értek ezekhez a dolgokhoz de azt tudom hogy egy jó útvonal készítő algoritmus igen értékes termek. Van ismerősöm akik csináltak egy ilyet és elég jól megelnek belőle miután egyelőre mások nem tudtak ilyet csinálni. Ez nem sima utvonaltervező, hanem 1 speciális feladatra készült. 

Ott van pl az osmand. A korábbi verziókban volt utvonaltervezo de annyira nem működött hogy az új már kiirja hogy csak 200 kmen belül hajlandó tervezni.

Előzmény: Güsziológus (46721)
garass Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46723

Örülök, hogy ez a téma itt újra elő került, és épp Tamás kezdeményezésére.

Épp most állunk értetlenül a jelzésfestés szerződéskötése előtt . Pontosabban meg kellene adni 80 betonoszlop koordinációs helyét. (ez a 360 oszlop megyénkre eső része lenne). DE! az oszlopok mostani pontosítás szerint csak Tematikus utakra kerülhetnek és nem az OKT-re. (Kivéve, ha a kettő együtt fut.)

Az MTSZ augusztusi vezetői értekezletén került elő először az oszlop téma, akkor csak OKK elősegítése céljából. Több megyei vezető is szorgalmazta a dolgot, joggal. A tematikus utakról szó sem volt még ekkor. A most megismert szerződési ajánlat szerint nálunk most kellene felújítani 314 km kéket és mellette 276 km újonan kitalált tematikus utat.  Már az arányok is magukért beszélnek.

Természetesen a Cserehátban nem lesz új tematikus út, így ez alapból kizárt. Azaz marad a jelezhetetlen állapot. Ugyanakkor új tematikus útjaink lennének a Bükkben, Aggteleki-karszton és a Zemplénben. Itt ugye néhány pontot, kisebb szakaszt kivéve mindenhol van mire festeni, sőt ezek többsége más jelzett utakkal együtt futna.

Kérdem én hova tegyünk 80 oszlopot ilyen feltételek mellett??

Tamás nem tudom, esetleg tudsz e erről valami megnyugtatóbb információt?

Előzmény: Törölt nick (46720)
Güsziológus Creative Commons License 2014.12.14 -1 0 46722

Gasztorturizmus?

Előzmény: olahtamas (46716)
Güsziológus Creative Commons License 2014.12.14 -1 0 46721

"jó ötlet de nem könnyű szerintem kivitelezni"

Majdnem elsikkadt a hozzászólásod:-)

Megköszönném, ha kicsit részletesebben írnál a nehézségekről.

Előzmény: Házihold (46673)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46720

A legtöbb eltévedést "produkáló" legkevésbé jelzett szakasz a Cserehát, azon belül is az Irota-Rakacaszend 8 km-e.

Az állítás itt sem igaz, ahol lehet oda festettek jeleket, talán Rakacaszend előtt a kopár domboldalon van hosszabb rész ahol nincsen jelzés, mert nincs mire festeni, de az sincs 1 km sem.

A Kecske-pad Irotától 3km-re, Rakacaszendtól kb 5 km-re van.

A jelzések többnyire megvannak, a favágók pedig otthagyták a kék jeleket, dicséretükre legyen mondva.

Előzmény: olahtamas (46718)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46719

Talán csak nem Tés, Erdei büfé? 

Közelebbről nézve a zsömle és a hagyma is ugyanaz, ez lesz az!:-))

Előzmény: olahtamas (46716)
olahtamas Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46718

A fotós mentségére legyen talán, ha olyan kék jelzést nem talált x km-en keresztül, amiről jó fotót lehetett készíteni.

Mert azt el tudom képzelni, hogy egy több km-es szakaszon olyan kopottak a jelzések vagy annyira takarásban voltak, hogy nem tudott jó képet készíteni.

Az x értékére még így is sokallom a 12km-t, de tévedni emberi dolog :)

Előzmény: olahtamas (46717)
olahtamas Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46717

Én is gondolkodtam ezen a 12km-es kinyilatkoztatáson, ha személyesen mondja a szemembe valaki, akkor biztos vissza kérdezek.

Így csak találgatni tudok, hogy mi lehetett az ok.

Akár egy ez irányú játékot is kezdhetnénk, hogy ki tud mondani leghosszabb szakaszt 2 egymást követő kék sáv turistajelzés között :)

És a nehezítés végett az aszfaltutakat zárjuk ki :D

A nehéz kérdés a dologban, hogy mit tekintünk még látható kék sáv turistajelzésnek.

Mindjárt itt van 2 példa tegnapról:

Az első esetben teljesen ép a jelzés, csak épp nem látható, a második esetben látható, de max 50%-a van már csak meg a kék sáv felületének.

Előzmény: garass (46704)
olahtamas Creative Commons License 2014.12.14 0 0 46716

Kitalálósdi:

Hol jártam tegnap? :D

Előzmény: Törölt nick (46710)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.13 0 0 46715

A kék jeles fa gyökerestől dőlt ki, de ajánlom figyelmetekbe azt ahogyan egyes bükkfák kettéreccsentek, brutális módon, hosszában szakadtak szét, plusz amelyik derékszögben tört ketté. 

Félelmetes erők dolgozhattak itt bő egy héttel ezelőtt.

Az Ipolyerdő nem tilt, de figyelmeztet, először a Bik-kútnál, majd 500 méter körül a derékszögű kanyarban, ahol a kék nekivág a Naszály legnehezebb kaptatójának ez a papír van kitéve egy fatuskóra.

Jogos, itt 500 körül kezdődik az igazi pusztítás, addig jóformán semmi.

Előzmény: Törölt nick (46714)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.13 0 0 46714

Telitalálat! Mondjuk egy 5000 pontostól nem meglepő! :-)

Valóban, Katalinpuszta mellett a régi kéken indultam fel a Naszályra, kellemes túra.... lett volna, de amibe beleütköztem 450-500 méter felett már a mai kéken az elképesztő volt!

Addig a magasságig semmi, de semmi nem utalt arra az óriási pusztításra amit a jég vitt véghez a Naszály csúcsának közelében található bükkösben. Vissza is fordultam a csúcs előtt kb kevesebb mint 1 km-rel, légvonalban kb 200 méterrel, nem láttam értelmét a további küzdelemnek.

Veszélyesnek egyáltalán nem éreztem a helyzetet, sokkal inkább volt ez egy tájkép csata után, a szerteszét heverő halottakkal, síri csendben.

A kéktúra ezen szakasza elesett.

Gyakorlatilag járhatatlan, illetve hatalmas elszántsággal, jó kondiban, át tudja verekedni magát aki nagyon akarja, csak nem sok értelme van.

Egy darabig erőlködtem én is, de fél 5-kor már sötét van, így aztán 3 óra körül visszafordultam és lesétáltam Katalinpusztára az új kéken.

Még pár helyzetkép:

Az összes fotó kivétel nélkül a kéktúra nyomvonalán készült, itt kéne futnia az ösvénynek.

Előzmény: Csuhás (46712)
HEV Creative Commons License 2014.12.13 0 0 46713

Egy ujdonság, ez nem a TTR ez annak a konkurenciája.

http://www.dszt.eu/

Csuhás Creative Commons License 2014.12.13 0 0 46712

Katalinpuszta közelében, talán a kopjafánál.

Előzmény: Törölt nick (46710)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!