Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.13 0 0 255

Ricsi176:

Rendben, csak légy türelemmel, amíg kiderül mi marad a végén is mi nem. Blokk az lesz, bár valószínűleg darabokban, de hát a felújítás úgyis új csapágyakkal és szimmeringekkel kezdődik, úgyhogy ez gondolom nem gond. Gyújtás is lesz, eredeti R3-as gyújtás, bár azt, ami eredeti formájában megmaradt, azt én használtam fel. A másikra már ráraktak egy külső trafót, de szerintem gatyába lehet rázni. Az ülésen repedezett a műbőr felülete, és szakadt a varrás mentén (ráadásul az szerintem más mint a Riga 1-nél), kerék az krómozásra szorul, a szerszámostakaróhoz pedig nincs meg az eredeti alucsavar, de le lehet öntetni. A cókmók egyelőre Hatvan mellett van a srácnál aki a szakmunkákat csinálja, ha kész lesz a május folyamán, akkor elhozom Budapestre az egészet.

Nyerészkedni meg nem akarok rajta, nem vagyok nepper, ráadásul az egészet 20 ezerért vettem, és kitermeltem belőle egy komplett motort. Ami  marad, azt párezer forintért oda tudom adni, vagy cserélhetünk 250-251-es ETZ alkatrészekre (elsősorban hengerfej, főfékhenger, láncvédő bakelit, csatoskarbi, elektronikus fesszabályzó, trafó, késes biztosítéktábla érdekelne, esetleg komplett tirisztoros gyújtás). Vagy Riga 3-ra való vagy hasonló ruszki alumínium pumpa, mert az még hiányzik, és ráadásul ezen a korai szérián még a hátsó sárvédő oldalán, feltűnő helyen van.

Szóval biztos megegyezünk, csak meg kell várni, míg kész lesz a hármasom.

 

Rigaman:

Küldenék neked alkatrészjegyzéket, robbantott ábrát, kezelési útmutatót rajzokkal (utóbbi tuti van), csak sajnos fent van a Riga.hu-n, ami most nem elérhető. De amint újra él az oldal, akár magad is letöltheted onnan. Egyébként a blokk nagyjából ugyanaz, mint a korábbi Riga és Verhó blokkok, minimális változtatások történtek (azért fejlesztésnek nem nevezném :)) - a tiédben valószínűleg az új kuplung van, meg a lábváltó mechanikája az, ami különbözik. Egyébként miért akarod szétszedni?

Előzmény: Ricsi176 (251)
rigaman Creative Commons License 2007.04.12 0 0 254
Figyeljetek lécci legalább a v50-es blokkhoz egy kapcsolási rajzot küldjetek lécci
Ricsi176 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 253

Ja és ami még Unikum az R 1 esen

Az a Váltókar mert iszonyat bonyolult.

Ricsi176 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 252
Léci jutányos árat mondj mert most naon le vok égve!
Ricsi176 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 251

Szal összegzem mi kellene:

Blokk karbi nélkül gyújtás kell mert ezen az alaplapon van,ülés,kerék szerszámostakaró, hol van ez?? És mennyiért kaphatnám meg

???

 

rigaman Creative Commons License 2007.04.12 0 0 250
Hello
Nem tud valaki egy miniriga vázat? olcsón. kerekek kormány dob és a könyök az legyen meg a többi nem fontos
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 249

Dehogynem, már a Riga.hu fórumán is felajánlottam. Még nem értünk a végére, de amint kész lesz a gép, és látom, hogy mi marad, összeszedem. S mivel te jelentkeztél elsőnek, neked fogom felajánlani először. Két kerék lesz (első-hátsó), szerszámostakaró ajtó is (a hosszabb marad meg, lehet, hogy neked is a rövidebb kéne majd, max ki kell szedni a közepéből egy darabot) , váz, kormány, blokk, kapcsolók, ülés meg sok egyéb is.

 

Itt lejjebb a képen látszik a két donor, egyedül a pluszba megmaradt csomagtartót ígértem el már valakinek, a többi szabad préda. Megtartani sem akarom, jobban örülök, ha más Rigák is feltámadnak ezekből az alkatrészekből. A riga.hu fórumán úgyis megtaláljuk egymást, vagy a május elsejei találkozón is.

 

üdv

poteka

Előzmény: Ricsi176 (248)
Ricsi176 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 248

Poteka!

A fölös alkatrészeket amik maradnak azokat nem adnád el nekem mert kellenének az R1 felújitáshoz pl szerszámostakaró.+kerekek

R

Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 247

A zsírpapírról meg eszembe jutott egy eladó Simson Schwalbe, amit úgy egy hónapja kínáltak, szintén a vaterán.

A gyárból ahogy kijött harminc-negyven éve, olyan volt a motor, még rá sem volt szerelve az, amit a szállításnál mellé csomagolnak - tán még a nullrevíziót sem végezte el senki. A tulajdonos elmondása szerint sohasem indította be, nem rúgta be, a reménybeli vevőé lehett volna ez a dicső feladat.

Ebből is látszott, mennyire ért hozzá, mert egy évtizedeket pihent, ráadásul nyers motort azonnal tönkre lehet vágni egy ilyen akcióval, pláne hogy kétütemű. A henger belső falán biztosan jelen lévő finom rozsda garantáltan újraesztergálja a dugót, a hengert, a lerakódott szennyezősésekről nem is beszélve. Teljes szétszedés-tisztítás-összerakás indokolt tehát, mielőtt indítani próbálod, de akkor meg a motor legfőbb értéke vész oda.

Szóval jó sok pénzért lehetett egy szobadíszed, amit semmire sem tudsz használni. Vagy ha használatba veszed, akkor meg fele annyiért vehettél volna egy olyan hibátlan Schwalbét, ami már bizonyította, hogy tud menni egyenesen, ráadásul semmi extra munka nincs vele.

Előzmény: Törölt nick (246)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 246

Szerintem nem túlzás. Nem sok a különbség, ezer-ezerötszáz km-en még a szőrök sem kopnak le a gumiról.

Persze észre lehet venni ezer apró jelből, de sok a zavaró tényező. Ha mindkettő patika tisztán ragyog, akkor is nehezen tűnne fel, de általában egy fellelt állapotú Riga elég mocskos ahhoz, hogy meg tudjon téveszteni. Mindazonáltal Rigáknál nem divat a kilométeróra visszapörgetése, vagy cseréje, hiszen nem jelentős értéknövelő tényező, ha 20 vagy 1000 km van benne. Engem például inkább megnyugtat, hogy annak idején mentek vele valamennyit, ezek szerint nem gyári selejt a gép. Volt olyan akciós gép a Keravillban, vagy vidéken a Vas-Műszaki boltban, aminek nem volt luk a karburátorán (a szívótorok be volt hegedve), vagy nem voltak jó helyre fúrva a blokköntvényben a csapágyfészkek és csálén állt az egész, esetleg már a boltban szétesett a kuplung.

 

A te 29 km-t futott gépedbe is lehetne akár 1500 is, és ezt nem bántásból mondom. Sok függ a tárolástól (nedvesség, por, napfény, hideg-meleg) a futásteljesítmény egy Rigánál sokadrangú kérdés, lévén, hogy kevés kivétellel egyik sem futott igazán sokat.

 

A fényezés főleg a korábbiaknál jó vastag, a szovjet krómok szintén sokat bírnak, a gumiabroncsok pedig rettentő tartósak, nehezen kopnak. Az én 22-esemnek is szőrös a gumija, pedig van már benne vagy 2500 km. Nem tudom pontosan, mert órát cseréltem rajta. Persze nem a jónép ámítására, hanem mert sikerült kiakasztani lejtőn, hátszélben, aztán végleg tönkrement, és ajánlottak akkor még egy ezresért újat. Hiába volt benne 2000 km, ha akkor ott becsomagolom három négyzetméter zsírpapírba, mint a gyáriak, simán eladhattam volna készletből visszamaradt motornak. Más kérdés, hogy úgy sem ért, ér sokkal többet.

 

Átverni szerintem senki nem akar, mert a Rigázás nem akkora üzlet jelenleg.

Előzmény: ispijano (243)
Veteran 1 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 245
Helló.Hát itt írnak ezt is,azt is az árról,de az igazság az hogy lehet hogy ér egy bizonyos összeget,jelen esetben mondjuk többet mint egy lestrapált gép.De.Sajnos nem fogsz rá vevőt találni olyant, aki kifizeti neked a megálmodott nagy összeget.Szerintem.Max egy gyűjtőt,de azok többsége meg olyan,hogy ennyit egy ilyen korú rigáért nem valószínű hogy kifizetne,mert azok többségeis alkalmi áron,tehát minnél kevesebbért szeretnének mindent megvenni.De legyen szerencséd annyit kapni érte amennyit szeretnél!Mondj egy árat mire gondolnál!?
Előzmény: ispijano (229)
Veteran 1 Creative Commons License 2007.04.12 0 0 244
Szia.Okosan beszélsz.
Előzmény: Törölt nick (239)
ispijano Creative Commons License 2007.04.12 0 0 243

Helló poteka!

 

Nem túlzás ez egy kicsit:

 

"Garantálni meg semmit sem lehet, a mai napig lehet kétezerért vadonatúj, zsírpapiros órát venni hozzá, amit ha ráteszek, és beletekerek 20 km-t, ember meg nem mondja, hogy annyi-e vagy nem annyi."

 

Egy rutinos csak meg tudja mondani róla, hogy 20, vagy 1000 km felett van-e már benne. Talán. Vagy nem ilyen egyszerű a dolog. Például (bár nem ismerlek de)Belőled is kinézem azért a leírtak alapján, hogy nem vernének azért át ezzel.

Előzmény: Törölt nick (239)
rigaman Creative Commons License 2007.04.12 0 0 242
Hali mindenkinek

Tegnap a szomszédtól kaptam egy V-50-es lábváltós blokkot. Nagyon teccik csak az a baj ,hogy nem tom milyen a "belseje" de nem akarom szétszedni. Ha véletlen valakinek lenne egy alkatrészkatalógusa hozzá azt nagyon megköszönném.
Ha van és elküldené akkor: rigaman@freemail.hu
Előre is köszi a segítséget
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 241

Hidd el, még ezek a mostani árak is nagyban köszönhetőek a Riga klub működésének az utóbbi öt évben - a kereslet növekedésének és a hírünk elterjedésének volt némi árfelhajtó szerepe.

Addig Rigát a börzére ki sem vittek, az esetleg előkerült alkatrészeket pedig kilóra adták, és a roncstelepen komplett motorokat lehetett kukázni, engem még ki is röhögtek 98 nyarán a Nagykőrösi úton, hogy ilyenekkel foglalkozok.

Mostanában már az alkatrészeknek kezd ára lenni, főleg, hogy utángyártott néhány dologtól eltekintve nem létezik (nem éri meg legyártani), ezért mindent csak gyáriban kapsz meg, jobb, vagy rosszabb állapotban.

A motorok értékével kapcsolatban pedig én lennék a legboldogabb, ha eljutnánk oda, hogy veszik valamibe ezeket a gépeket. Jó lenne, ha megbecsülnék őket, főleg az eredeti állapotú példányokat. Egyelőre ez még messze van, nemhogy a veteránértékét, ritkaságát, de még a használati értékét sem veszik figyelembe. Többre tartanak egy széthajtott japán robogót, vagy egy romos Simsont is, amivel tele van a padlás. Nem mondom persze, remek gép a Simson, de szerintem nem ér 3x, 4x annyit, mint egy hasonló állapotú Riga.

 

Előzmény: Gennarinó (240)
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 240
Van benne valami-1-et értek nagyjábol veled-ez igy igaz!
Előzmény: Törölt nick (239)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 239

Nem kell soká keresni, ha újraindul a klubos oldal, gyere fel a fórumra bátran, szeretettel várunk, és képekkel illusztrálva mutatom meg, mit mennyiért lehet kapni ebben a témakörben.

 

A Veterán egyik őszi számában bemutatott 1980-as Riga 16-ost 10 vagy 12 ezer forintért vette egy klubtagunk példának okáért gyári szerszámkészlettel, gumijavítóval, számlával együtt (kb 100 km-rel az órájában), és a gyári fényezésű, üzemképes 3-as sem volt sokkal több.

 

 

A Riga egyelőre az 'útban lévő szemét' kategóriájába tartozik a legtöbb helyen, és ennek megfelelően próbálnak tőle szabadulni. Körülbelül 15 éve a Pannónia tartott ugyanitt, jó 10 éve meg a Danúvia. Öt éve még vércseként csaptak le rám, ha megláttak Rigával, hogy nem kell-e ingyen ilyen-olyan komplett, üzemképes gép, csak vigyem el.

Egyik klubtagunk szeme láttára tolt ki egy öreg néni egy gyári állapotú gépet lomtalanításnál a szemétre, csak sajnos nem volt elég gyors, és elvitték a hivatásos lomizók.

Talákozókon a mai napig jönnek ilyen felajánlások, csak talán mostmár inkább jelképes összegeket kérnek érte.

10.000 km pedig 100-ból egy Rigába ha belekerült, a legtöbbet két-háromezer km-rel tolták be a színbe, rosszabb esetben pedig az almafa alá, mert mehettek átvenni a Trabantot a Merkurtól, vagy valami megadta magát a gépben, és nem foglalkoztak vele. Az általam ismert összes fellelt Rigából egyikben sincs több 2-5 ezer kilométernél, egy részében pedig csupán néhány száz.

 

Garantálni meg semmit sem lehet, a mai napig lehet kétezerért vadonatúj, zsírpapiros órát venni hozzá, amit ha ráteszek, és beletekerek 20 km-t, ember meg nem mondja, hogy annyi-e vagy nem annyi.

 

Sőt, egy Riga esetében a rettentő anyagminőség és megmunkálás okán akár megnyugtató is lehet, ha két-háromezer km-t már lefutott, ugyanis számos darab olyan hibákkal hagyta el a szalagot, ami miatt soha az életben nem lehetett használni, ezekben hiába van 5-10-20 km, nem is lesz több, hacsaknem húzza szét az ember a blokkot, de akkor meg már nem lesz eredeti a szerkezet.

Előzmény: Gennarinó (238)
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 238
Hát akkor keress nekem olyan 20-25-éves rigát-verhót komárt-amelyikben gyárilag 20-30km-van és vatta újj-meg 15-ezerért árulnak,mert megvennék jópárat-hiába a kor-és évjárat ha 10.000km van az órában,úgy annyit is ér,de garantált egy két kilóméterrel sokat érnek ezek a gépek,ezt te is tudod biztosan!
Előzmény: Törölt nick (237)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 237

Ezzel vitatkoznék, egyelőre a Rigák alul- míg a Simsonok jócskán felül vannak értékelve , hasonló állapot esetén kb. kétszer-háromszor többet kérnek és adnak egy-egy Simsonért, mint Rigáért. Elég csak a hasznaltauto.hu vagy a vatera.hu hirdetéseit megnézni. A riga.hu-n valóban vannak a típus iránt elkötelezett emberek, ám nagyon is képben vannak arról, mi mennyit ér meg. Egy üzemképes, vagy fél órai munkával üzemképessé tehető, bármilyen típusú Rigát (és Verhovinát is) meg lehet kapni 5-10-15 ezer forintért, ennél többet csak a makulátlan gyári példányokért fizetnek, vagy olyan elsősorban Riga 3-as romokért, amelyeken kurrens, nehezen beszerezhető alkatrészek vannak. Én a két Riga 3-ast, ami a képen van, 10-10 ezerért vettem, a 12-est felújításra váró állapotban 5 ezerért (üzemképesen, 1 új lánc és egy festés-takarítás kellett neki). A 22-est pedig ingyen a nagyapámtól úgy hat-nyolc éve, a piaci értéke kb 20-25e forint lehet.

 

A Rigáknak egyelőre nincs értéke, kivételt ez alól csak a korai szériák jelentenek (3-as, 4-es), de azok is csak üzemképes, szép állapotban. További kivételek a hazánkban nem forgalmazott típusok, mint a Riga 1, vagy a Dongó- és Solex jellegű, biciklivázas vagy ahhoz hasonlító Rigák (Riga 11 és 13). Ezek is csak azért jelentek meg szórványosan itthon, mert a hazánkban vendégeskedő szovjet katonák hoztak magukkal párat. A gyári versenyváltozatok pedig még ritkábbak, azokból megkockáztatom, hogy egyetlen darab sincs se az országban, sem a környékén. A klub egyetlen holland gyűjtőről tud, akinek van egy Riga 11S-e, amit a nappalijában tart.

 

Előzmény: Gennarinó (230)
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 236
Szépek szó ami szó!
Előzmény: Törölt nick (234)
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 235
riga.hu nekem sem jön be napok óta,valami gubanc lehet! Van még sok hasonló motoros portál nézz szét a googlen-és dobd fel a gépet jópár helyre,meg ne sajnálj egy ezrest egy nagyobb példányszámú motoros országos napilapban feladni apróhirdetések rovathoz-tutti ráharapnak a gyűjtők!
Előzmény: ispijano (233)
Törölt nick Creative Commons License 2007.04.12 0 0 234

Sziasztok,

 

A riga.hu tárhely, illetve szerverproblémák miatt néhány napja nem elérhető sajnos. Reméljük, minél előbb rendeződik a helyzet, és újra élni fog az oldal.

Az ötvenezer forintos ár egyébként elég magas, bár nem lehetetlen egy gyári állapotú gépért. Sajnos azonban inkább a régebbi évjáratok kelendőek, az újaknak még nincs veteránértéke. A riga.hu oldalán fórumozók nagyon is képben vannak az árakkal, inkább külsős érdeklődő veheti meg ennyiért, a klubtagok valószínűleg sokallnák érte az árat.

Az én hasonló gépemért is egy vaterás vevőm akart 55 ezret adni, amikor meglátta a garázsban (egyébként egy általam felújított, de nem restaurált, üzemképes 12-esért jött akkor, a képeken a fekete-arany színű). A géppark további márkahű darabjai pedig két romos Riga 3-as, amelyekből jelenleg készül egy hiánytalan, makulátlanra restaurált darab. A képek pedig:

 

Riga 22 (1986)

 

 

Riga 12 (1975)

 

 

Riga 3 (1967 és 68)
Előzmény: ispijano (233)
ispijano Creative Commons License 2007.04.12 0 0 233

Köszi Gennarinó!

Gondoltam már én is a riga.hu-ra csak sajna nem tudok felmenni valamiért.

A németek képesek voltak Szegedre elmenni a motorért?! Nem semmi gondolom gyűjtő lehetett aki megvette.

Előzmény: Gennarinó (232)
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 232
Meg nem kertelek-kiirom a frankót-én nemolyan régen hozzájutottam egy Rigához amiben kevesebb volt mint 20-km--és ezt 400-euróért vitték el Németek-az még bevolt csomagolva csak kipróbálásra járatták meg-és ki lehet számolni hogy az mennyi forint:))
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 231
Még egy dolog ha sok pénzt akarsz érte akkor hirdesd meg vagy  5-helyen képpel persze ilyen helyeken mint a képesmotor.hu-hasznaltmotor.hu-apronet.hu-expressz.hu-stb--meg olyan hirdetőújságban ami ingyenesen jár minden házhoz meg egy motorosújságban a használt motorok rovatban-ha az enyém lenne a riga akkor 1-hét alatt vennék az árából egy szép Simsont ha az az álmod-próbáld meg a tanácsomat hidd el hogy bejön-de egy a lényeg hogy sokat kérj érte akinek ez a mániája és gyűjtő az megfizeti a lét érte!
Előzmény: ispijano (229)
Gennarinó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 230
Csak hogy tudd,és hogy elne kótyavetyéld azt a Rigát,hogy ennyire új gépért annyit adnak szinte mint egy jó szép Simson-ért! Ezt 42-évesen sok tapasztalattal merem leirni-én feltenném a helyedben a vatera.hu lapra a minimum kikiáltási árral 50.000-ért--mivel csapnivaló Rigákat 25-ért kiáltják ki amelyik még lehet hogy nem is működik,de felrakhatod a riga.hu-ra is ott inyenc gyűjtők vannak és sok pénzt perkálnak ki érte-tudtommal egy több mint 30-éves komár itt Szegeden 200.000-ért ment el a piacon /vadiújonnan/ 2km-rell az órájában-szóval figyelj oda mert sok pénzt ér-minimum 50-ezret! Ezt jószándékból irtam neked hogy legyél tisztában az árakkal-én tisztában vagyok vele ezért is irtam!
Előzmény: ispijano (229)
ispijano Creative Commons License 2007.04.12 0 0 229

Őszintén szólva gyerekkori álmom egy Simson robogó, viszont nincs pénzem rá. Lehet össze tudnám gyűjteni apránként, de odáig még nem jutottam el, motorozni pedig szeretnék a nyáron. Mennyit érhet neked?

Üdv

Előzmény: Veteran 1 (223)
tatumadar Creative Commons License 2007.04.11 0 0 228
A fene se érti már! Most meg hagyta! Le van pöffentve! ;)
tatumadar Creative Commons License 2007.04.11 0 0 227
A' Indeksz má' megin' nem nóómáális. Nem hagy képet feltölteni. Akkor egyesével!


tatumadar Creative Commons License 2007.04.11 0 0 226
Ricsi unszolására végre megfotofényképedzsttem a kicsikét. Kürt nincs rajta, leszedtem kicsit kifényesíteni a krómot. Komment nem is kell a képekhez!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!