A parton viszonylag pontos, majd szépen szedegeti összes a késést: 2 menetrenden kívüli megállás, velencei tavi és Érd környéki lépében haladás eredménye +22.
Utasterhelés 80% körül. Minden boxban min. 3-an, néhol 4-en
+ a legtöbb peronon 1-2 bringa, ami a le- és felszállást érdekes kihívássá tudja tenni ilyen utasterhelés esetén.
Ennek az állitásnak már több pontját sikerült megcáfolni (sok olyan országban pl. CD, ZSR) ahol kb. egyforma a 2 rendszer nagysága a mai technologia szinten senki nem tud felmutatni 1-5 % nál nagyobb elönyt a 25kV rendszer javára. Valamikor az odon DC mozdonyok igen olcsoak voltak, igy ezek nagymértékben javitották a DC halozat hatásfokát.
Az AC hálozat viszont a drága mozdonyaival illetve egyébb bonyodalmaival rontja a hatásfokot.
(Nemcsak maga a vontatás, de sok minden egyébb pl. sináramkörök, biztberek is függenek a rendszertöl amik drágitják az AC rendszert).
Ennél azért SOKKAL bonyolultabb, a dolog, de nagyságrendekben ilyesmi. A váltóáramnál van olyan is, hogy jósági tényező (cosinus fi /pl régen azért nem volt meg az 50Hz itthon, mert az áramművek ha nagy volt a terhelés, csökkentette a frekvenciát, a fesz maradt, de az erőmű teljesítménye csökkenthető volt), meg a nagyfeszültésgből 1500-1600voltot csinálni is veszteséges (a motorok hajtófeszültsége), de az egyenáram nagyobb veszteséggel továbbítható, de mindenképp a 25kV 50Hz sokkal gazdaságosabb, mint a 16kV 16 2/3 Hz, az 1.5kV meg maga a veszteség ezekhez képest. Az egyenáram másképp húz ívet, mint a váltó, váltóáramnál a frekvencia szerinti 0 pontnál kialszik az ív, az egyenáram meg begyullad, és úgy marad.
Én egy hónappal ezelőtt hallottam róla az oktatási szervezet raciónalizálása kapcsán. (magyarul ha valakit érdekel: bezárnak június 30-al 8 tanműhelyt) De én úgy tudom, hogy ez az 57 év -20 hónapon belüliekre fog vonatkozni. De érdekelnek a fejlemények.
55 év 4 hónapos kortól lehetne kapni. A dolgozó rendelkezési állományba kerülne és a rendes fizetését kapná 57 éves korig. Tehát 20 hónapon keresztül. Tehát nem kapja meg a 20 havi végtielégítést és nincs kirúgva, hanem rendelkezési állományba kerül. Persze ha valakinek nem jár 20 havi végkielégítés értelem szerűen ez az idő is csökken az 57 év felé. (20 havi végkielégítés -20 hónap, 19 havi végkielégítés -19 hónap ... 1 havi végkielégítés -1 hónap) Remélem nagyjából érthető volam.
Én egy hónappal ezelőtt hallottam róla az oktatási szervezet raciónalizálása kapcsán. (magyarul ha valakit érdekel: bezárnak június 30-al 8 tanműhelyt) De én úgy tudom, hogy ez az 57 év -20 hónapon belüliekre fog vonatkozni. De érdekelnek a fejlemények.
A pároson azt értettem, hogy Pest felöl jött. Tehát hozzám méltóan laikus módjára megfogalmazva ugyanez: Előttem meg múlt hét pénteken ment el Pest felöl egyszerre két Gigant vontatta teher a győri állomás 2. és 3. vágányán az állomás épület előtt. Kicsit meg is lepett hiszen akkor még a 3. vágány bakban végződött, de tudván azt, hogy a páratlan személyszállító vonatok is eljutnak Győr-Gyárvárosba valószínűleg nem megoldhatatlan.
Kissbérig a vonat a közúthoz képest dupla km azzaz 72 km busz 37 km tehát +35 km Kisbér Győr szakasz.
Ez Veszprémvarsányon át csökkenthető lenne.
Veszpémvarsányig 34 perc menetidő Veszpémvarsány-Kisbér a 21 km bő 25-26 perc alatt megállás nélkül.
irányváltással kellene Vvarsány azza +5-8 perc
Kisbérig menetidőben kb a 1+5 vonallal megegyezve haladhatna a vonat.
Székesfehérvár így 102 km lenne
Ezért nem a Bfüredit megszüntetni hanem ujat csinálni kellett volna mint pl Győr Szfehérvár-/Siófok/ én még felvittem volna Kaposvárnak is Fonyódon át. Vagy talán Pécsig érkezett volna aztán fordult volna.
Lehet, hogy van akit érint, a MÁV következő leépítési ötlete, melyről érdeklődnék igaz-e?!
Az 54 életévüket betöltötteket elküldik, mondjuk elő-elő nyugdíjba 57 éves korukig, mikor is ténylegesen elküldik nyugdíjba, addig pedig átlagfizetést kap az illető, három évig.
Bobai delta miatt kell részben villamosítani részben Zalaegerszeg -nek is jót tesz lehet hogy a 17 es re is hatással lesz és az is lesz drót alatt majd'
Volán is évtizedek óta azonos minimális menetrendet készít, de ebben segít az , hogy más területre lépve a menetrend ujjabb járatengedélyekkel módosítható csak.
Egyébként visszafelé késés várható, mivel a vonat több helyen is meg fog állni...
Szerintem pedig belefér a több megállás, ha igaz amit írtál:
Porva-Csesznek: 14.38-14.41 3 perc tartózkodás
Vinye mh: 14.49-14.54 5 perc tartózkodás
Bakonyszentlászló: 15.02-15.09 (forg.ok) 7 perc tartózkodás
Ezeket összeadva kiderül, hogy menetrend szerint is van 15 perc tartózkodása pár kilóméteren belül. Ebbe bőven belefér néhány fotómegállás is.
Amúgy meg amit írtál a Győr-Siófoki vonatról azzal nem értek egyet! Miért kellene másfelé vinni? Vagy te is beálltál a 11-s vonal üzemének ellenzői közé?
Én az egészben csak a MÁV üzletpolitikáját nem értem! Miért kell minden évben más-más útvonalon közlekedtetni egyes vonatokat? Már amikor megszokják az utasok és elkezdik használni, akkor gyorsan módosítják! A menetrend szerkesztőket szívesen elküldeném egy kicsit nyugatabbra tapasztalatot szerezni. Ott szinte minden vonat minden évben ugyanakkor és ugyanarra közlekedik.
De ez nem jó, mert akkor mit csinálnának egész évben szegény menetrend szerkesztők?
És, hogy ez miért gáz? Mert ha mondjuk egy km kábelnek x ohm az ellenállása, akkor 100A áram helyett 1600 folyik, akkor az 16x jobban melegíti az adott átmérőjü kábelt. Azaz sokkal nagyobb felületű paletta, vastagabb felsővezeték, sürübb betáp szükséges.
Majd a MÁVosok elmondják, csak erdekességként emlitem, hogy a Siemens ablakai alatt a DBAG legujabb központi vezérlö rendszerét az angol Westinghouse szállitotta.