>Tirisztorral biztos nem fogsz egyenáramot szaggatni. ?? Tettem is már, meg még később is fogom... Oltható tirisztorról hallottál már?
>A legújab siemens mozdonyban TÉNYLEG tranzisztorral kapcsolnak, van is valami hülye neve ... Esetleg tirisztor? Ami egy nagyon hülye nevű tranzisztor :-)) De ha nem, nagyon kiváncsivá tettél, elő tudnád bányászni, hogy hívják azt a hülye nevű tranzisztort?
>Hogy lehet 100kV egyenáramból 50Hz 20kV-ot csinálni? Odafelé könnyű, (viszonylag) generátor -> trafó -> egyenirányító -> kábel -> ??????? -> 50Hz 20kV Egyenfeszültségből... bocsásd meg, szakmai ártalom... Pl. szaggatással :-))
OFF: >De azért azt leírod, hogy pitot cső az ancsán, holott az sem az... :-)))) Emlékeim szerint (eddig) még életemben nem írtam le, hogy pitot cső. ON.
Másrészt meg több, mint fél évvel a menetrendváltás előtt nagyon bizonytalan még minden. Máskor is hallottam már előzetes információkat, de azok kb. Vágó istván műsorát* juttatták az eszembe.
*Fele sem igaz - Azaz ott vannak a helyes válaszok is, de még nem tudjuk, hogy melyek azok.
Érdekes módon a városi villamosközlekedésben nem jellemző a váltóáram. Pedig mostanában légvezetékből sincs túl sok a városokban. (Csak a külvárosokban.)
Tirisztorral biztos nem fogsz egyenáramot szaggatni. A legújab siemens mozdonyban TÉNYLEG tranzisztorral kapcsolnak, van is valami hülye neve (ez egy újfajta tranyó, mondjuk nem egy BC212, az biztos), csak nem jegyeztem meg!
"A 100kV+ inkább durungfeszültség..." Tulajdonképp igen, de a nagyfeszültségüeket csak durungáramosoknak hívjuk, ez egyfajta szleng. Szó szerint igazad van, tényleg szleng.
>Egyenáramot vagy megszaggatod nagyteljesítményű tranzisztorokkal (mint pl a siemens új négyáramnemű mozdonyában), ... Talán inkább tirisztorokkal. Sőt, leginkább triakokkal, de ez itt már magasiskola.. :-))
>Marha nagy durungáramoknál (100kV+), mechanikus átalakítóval tudod a feszt alakítani, annak nagy a vesztesége. A 100kV+ inkább durungfeszültség... Gondolod, hogy a nagy egyenfeszültségű energiaátvivő rendszereknél mechanikus átalakítóval képezik a nagyfeszültséget?
Te, figyi, én sem írom, hogy az An-2-es két fékszárnyú repülő... :-)))
Oldmumus, bocs, nem tudom elolvasni a piros tábla feliratát. Vagy mást kell nézni a képen?
Nagymarosról jöttünk haza vonattal. Szolnoki Bhv kocsik. Az egész kocsi kezd mocskos lenni, takarítani nem ártana. A WC kezd eredeti Bhv-vé alakulni, víz mint olyan egy kocsiban sem volt. Aki kihagyta a klímát, kicsit utaztatnám 40 fokban, úgy hogy tömve van a kocsi. (tényleg lehetne bele szerelni?) Miért kell hagyni lepukkanni ami már majdnem szép és jó?
Akkor félreérthető voltam. Az egyenfeszültségű 3kV-os, és a váltófeszültségű 25kV-os vontatási feszültséget hasonlítottam össze, nem magát az egyenáramot/váltóáramot.
De az egyenáram nagyon nagy hátránya, hogy nem lehet transzformálni, ezért használnak olyan egyenáramot, amit nem kell alakítgatni, maximum a segédberendezések számára. Az meg megoldható nem túl nagy méretben, pár kW teljesítményen.
Egyenáramot vagy megszaggatod nagyteljesítményű tranzisztorokkal (mint pl a siemens új négyáramnemű mozdonyában), vagy ellenállásokat kötögetsz sorba a motorral (lásd UV villamos, metró, stb). Ugyanezt váltóáramnál el tudod intézni a trafó különböző megcsapolásaival, akár autotrafó üzemmódban.
Marha nagy durungáramoknál (100kV+), mechanikus átalakítóval tudod a feszt alakítani, annak nagy a vesztesége.
>Na ezt nem ertem... (Kihagyom azt az olcsó, elcsépelt és lekezelő poént, hogy látszik... :-))) .) Meg végül is igazad van: egy trafó primer tekercsére elég a 25 kV fázis, a 0 mellette nem számít... :-))
>- visszatápláló fékezés esetén a felsővezetéki hálózat fogyasztói által fel nem vett energiát könnyedén felveszi az országos hálózat Már a narancsosabb sárga Tátrák is visszatáplálnak, igaz, hogy nem az országos hálózatig, csak a többi villamosnak. Viszont ezzel csökken az országos hálózatból felvett energia.
>Magam részéről a városi közlekedési hálózatokat is 50 Hz-esre csinálnám (mondjuk 750 vagy 1500 V fesszel) az előző felsorolás második pontja miatt. Lenne is ásás rendesen! :-)) (Ahol vasutat villamosítottak, ott a korábbi légvezetékeket kábelként mind a föld alá kellett tenni.)
Akkor ha ez nem a buszter, akkor nem igaz az az elmelet, hogy 5-10 km-enkent vannak!!!
Foldon allo trafok azok Szabadbattyanban, Lepseny es B. Aliga kozott, Siofokon, Zamardiban, B. foldvar es B.szarszo, Balatonfenyves utan a vegpont fele es Balatonszentgyorgyon vannak. Ezek tavolsaga pedig nem ennyi!
Ez egy segédüzemi trafó, biztosítóberendezés, stb. tartalék áramforrásának. Még váltófűtésre is csak néhány váltó esetén alkalmas. A 2 x 25 kV-s autótrafók 4 MVA teljesítményűek, mindkét sarkukon megszakítóval védettek, és a földön állnak, méretük miatt.
A veszteségi teljesítmény az áram négyzetével arányos.
Ezen túl az áramszedő - felsővezeték kapcsolat áramterhelhetőségi határa valahol az 1000 A környékén van érintkezési pontonként, ami az átvihető teljesítményt is erősen korlátozza.